Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Kanary w autobusach (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1643)

WSB 24.07.2010 20:28

Nie wiem ile tam jezdzi, wiem co widze na codzien w krk przy otwartych wszystkich drzwiach i jakie sa opoznienia jak chocby 1 osoba kupuje bilet u kierowcy. Jak sobie wyobrazasz wychodzenie z autobusu siedzac na samym jego koncu? gdy otwieraja sie tylko 1 drzwi? Powodzenia przy przeciskaniu sie przez cały autobus. Podejrzewam ze w Londynie te autobusy jeżdżą po prostu na tyle czesto ze można takie coś stosować.

crazykaro 24.07.2010 20:34

W Londynie mają wiecej autobusów a główny ruch odbywa się metrem. Tak jak NY tam też się wsiada z przodu i płaci ale nie ma takich tłoków w autobusach jak w Krk

Telus 24.07.2010 21:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DominoForza (Post 943567)
widze ze lubisz sie doic z kasy ,narazie nie sprywatyzowali wiec nie ma oczym gadac ,a jesli by to zrobili to pewine jakosc poszla by diametralnie w gore wiec wtedy moge zaplacic a nie za stanie w 30 stopniowym upale albo zamarzanie w zimnej trojce ( te osoby ktore jezdzily 3 na Biezanow wiedza o co chodzi) ,wiem ze za usugi sie placi ale jesli ja place za cos to tez wymagam

A slyszałem, że jadąc trójka w stronę Krowodzej Górki już jest ciepło ...

DominoForza 24.07.2010 21:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Telus (Post 943607)
A slyszałem, że jadąc trójka w stronę Krowodzej Górki już jest ciepło ...

:-/ , duzo wniosles swoim postem

JOSE 841 24.07.2010 21:37

crazykaro jeśli muwisz o mnie i o tym jak źle skasowałem bilet po prostu kierowca miał pojechany czytnik i jakoś tak wyszło że źle skasowało kierowca muwił że skasowane ale potem sie okazało że według czytnika kanarów bilet był nieskasowany i dostałem do zapłaty 100 w prezencie na dzień dobry

Żmijka 24.07.2010 21:38

Ale miesięcznych się nie kasuje ... :shock:

P.S. MÓWIŁ!

PAWEL NEWB 25.07.2010 11:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 943495)
nie podchodzą - owszem - do bezdomnych

Chciałeś błysnąc? nie udało Ci się bolku. Kradzieżą się brzydze, jedyny wyjątek to okradac mpk. Będe to robił nadal. Może kiedyś zmienie mentalnośc. Póki co już jakieś 5 lat jazdy na gape i wcale się nie stresuje że wsiąda kanary. Wy myslicie że jak człowiek jedzie bez biletu to gryzie paznokcie by tylko nie wsiedli? hehe dobre

dj_ibutti 25.07.2010 11:45

Per analogiam - Zabójstwami się brzydzę, jedyny wyjątek to zabijanie starców.

wonski_eNHa 25.07.2010 11:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PAWEL NEWB (Post 943790)
Chciałeś błysnąc? nie udało Ci się bolku. Kradzieżą się brzydze, jedyny wyjątek to okradac mpk. Będe to robił nadal. Może kiedyś zmienie mentalnośc. Póki co już jakieś 5 lat jazdy na gape i wcale się nie stresuje że wsiąda kanary. Wy myslicie że jak człowiek jedzie bez biletu to gryzie paznokcie by tylko nie wsiedli? hehe dobre

"jesteś HARDCOREM" koniec cytatu.

Do PAWEŁ NEWB:
ten tekst nie jest o hardcorze tylko o tobie. Krótko, zwięźle i o tobie. Co jeszcze mógłbym napisać?? Prawdziwy kozak z Ciebie... 5 lat bez biletu. Respekt na dzielni musisz mieć!

PAWEL NEWB 25.07.2010 11:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dj_ibutti (Post 943792)
Per analogiam - Zabójstwami się brzydzę, jedyny wyjątek to zabijanie starców.

Zabójstwa się brzydze, jedyny wyjątek to zabijanie żydów i cyganów.

wonski_eNHa ten tekst o hardcorze już jest denny. Jeszcze mi napisz dziękuje dobranoc...

Rond 26.07.2010 16:36

Raz, po Wielkanocy zostałem złapany przez kanara - normalnie dałem bilet miesięczny, okazało się, że 3 dni już nieważny. Pani kanarzyca dała mi 100 zł kary, ale po pisaniu maila do "odwołań MPK Kraków" (coś takiego), musiałem zapłacić 5 zł + należność za bilet (1,35zł).

Tak więc, próbujcie!

Rond 26.07.2010 21:46

Kombinuj, kombinuj, ułóż ładne słówka w ładne zdania i próbuj. Na e-mailu już kasy nie stracisz ;p

tarantulaw2 31.08.2010 12:00

Ja mam kartę na 130, i zawsze jak mnie kanary łapały gdy nie miałem biletu pokazywałem ważną kartę na 130 (A jechałem np 120 lub 173) i przechodziło. Sposób nie działa w liniach aglomeracyjnych (2xx) i w tramwajach, chyba, że ktoś ma wykupioną kartę na daną linie - wtedy analogicznie jak wyżej.

jaseik12 12.09.2010 00:23

Ostatnio mnie kanary złapały w 22 miedzy Rondem Grunwaldzkim a Tesco ale jakoś się udało uciec...Z reguły bilet Kasuje ale Wiadomo zawsze możne się zdążyć;p

AL_PB 12.09.2010 09:16

Kiedyś późnym wieczorem (dwa lata temu już) jechałem autobusem z kilkoma kolegami, no i niespodziewanie wpadły kanary. "....a, nie mam biletu" pomyślałem. Rozkminiamy co zrobić, kumpel kopnał w drzwi, ale nic z tego. Idzie do nas kanar, czekamy na chwilę sądu, a tu nagle drogę naszego oprawcy zastępuje wielki, ogolony na łyso gość. Zaczyna dyskutować z kanarem, żeby nas zostawił, że młodzi jesteśmy, raz się zdarzyło. Kanar chwilę odpierał argumenty, ale gość się zaczął napinać i kontroler biletów puścił nas wolno. Wysiedliśmy wraz z nowopoznanym ziomkiem z autobusu i dziękując zaczęliśmy z nim rozmawiać. Po chwili dowiedzieliśmy się, że nasze portfele uratował... żydek ;) Gość był za Sraxą i akurat wracał z meczu ;)

Teraz nie mam takich problemów - KKM na wszystkie linie i luzik. Zero stresu, a w ostatnim tygodniu spotkałem kanarów trzykrotnie.

piotrek1325 12.09.2010 09:56

Na początku października może ich być więcej bo się legitymacje wtedy uczniom kończą więc pamietać o podbiciu...

rafil 12.09.2010 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek1325 (Post 978278)
Na początku października może ich być więcej bo się legitymacje wtedy uczniom kończą więc pamietać o podbiciu...

Ale oni i tak na legitymacje nie patrzą...

P.e.c.h 12.09.2010 10:45

W roku nie, ale jak się kończa legitymacje to lubią. W zeszłym roku jak kończyła się ważność legitymacji studenckiej, łapali pod uczelniami, dobre żniwo mieli, na łapówkach się nachapali. A wydaje mi sie ze wystarczyło przyjac mandat, podbic legitymacje i pojechac do mpk anulowac.. Chociaz moge sie mylic;)

crazykaro 12.09.2010 11:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez P.e.c.h (Post 978291)
W roku nie, ale jak się kończa legitymacje to lubią. W zeszłym roku jak kończyła się ważność legitymacji studenckiej, łapali pod uczelniami, dobre żniwo mieli, na łapówkach się nachapali. A wydaje mi sie ze wystarczyło przyjac mandat, podbic legitymacje i pojechac do mpk anulowac.. Chociaz moge sie mylic;)

Z legitymacjami szkolnymi nie ma problemu bo jesli ktoś zapomniał podbić to idzie do sekretariatu szkoły i dostaje stempel. Natomiast w przypadku studentów zanim dziekanat obrobi twój indeks to minie od tygodnia do miesiąca i możesz nie zdązyć w przysługującym terminie 7 dni odwołać się od kary

felipe 12.09.2010 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jaseik12 (Post 978229)
Ostatnio mnie kanary złapały w 22 miedzy Rondem Grunwaldzkim a Tesco ale jakoś się udało uciec...Z reguły bilet Kasuje ale Wiadomo zawsze możne się zdążyć;p

+ 400 pkt do ligi chuliganów!

wiślak 86 12.09.2010 20:58

Odnośnie legitek studenckich to jeżeli Ci nie zdążą podbić prosisz o wystawienie zaświadczenie że jesteś studentem i z tym idziesz do ich siedziby. tlumaczysz ze zanim podbiją Ci legitke to troche minie a Ty masz tylko 7 dni. placisz piataka i po sprawie zamias glowkowac sie z kanarem. i poprzednicy maja racje na początku roku akademickiego strasznie beda kosic szczegolnie na odcinkach prowadzących na uczelnie.

Mistel 12.09.2010 21:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 978723)
poprzednicy maja racje na początku roku akademickiego strasznie beda kosic szczegolnie na odcinkach prowadzących na uczelnie.

Popieram. Sprawdzają nawet na takich odcinkach jak z Bronowic Małych na Mydlniki.

burzolod 12.09.2010 21:55

Na "kanarów" polecam Kabaret LIMO pt" bilet" tzn tych co są w kłopotach z braku biletu

wiktorpiekarski 21.02.2011 10:13

http://www.gazetakrakowska.pl/krakow...tml#material_2 co o tym myślicie? kanar od 1 marca może używać siły fizycznej

emj10 21.02.2011 10:24

Jako kilkuletni gapowicz z przeszłości powiem, że to granda. Z drugiej jednak strony dobrze pamiętam jak łatwo się robiło kanarów w wała i byli oni bezradni. Teraz to nie przejdzie bo czasy się zmieniły, więc chyba już pora na zmianę środków.

wisl@k_TS 21.02.2011 12:48

Moim zdaniem te uprawnienia są niezgodne z Konstytucją, cała nadzieja w Rzeczniku Praw Obywatelskich i Trybunale Konstytucyjnym.

A kanary chyba teraz poczują że żyją. Skoro bez tych uprawnień sobie pozwalali, to teraz będzie już u tej bezmózgiej części jazda bez trzymanki i normalne pobicia...

Arkas 21.02.2011 13:35

W pewnym sensie jest to dobre, bo jeśli gapowicz zacznie uciekać czy się rzucać to będą mogli go utemperować.
Choć z drugiej strony, kanar kanarowi nierówny i niektórzy mogą zacząć się wyżywać na pasażerach gapowiczach pod byle pretekstem.

joshi 21.02.2011 13:47

ta na pewno... oczami wyobraźni widzę jak kanar wywozi gapowicza tramwajem poza miasto i spuszcza mu wpie...ol :)

tarantulaw2 21.02.2011 14:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiktorpiekarski (Post 1053810)
http://www.gazetakrakowska.pl/krakow...tml#material_2 co o tym myślicie? kanar od 1 marca może używać siły fizycznej

Oni nieraz przesadzali, więc można by rzec - Teraz się dopiero zacznie.
Ok 11 też mówili o tym na TVP Info (z tym że tyczyło się to bodaj Wrocławia), i już wtedy, mimo że jakiś adwokat dokładnie uściślał doszedłem do wniosku tak jak w linku -> "Problem w tym, że przepisy nie określają precyzyjnie, jakie działania takie ujęcie obejmuje."

A tak jeszcze schodząc na inny temat... Od grudnia u nas w MPK jak się chce kupić bilet u kierowcy trzeba za niego zapłacić tylko odliczoną kwotą, w dodatku zawsze słyszę , nawet minutę przed odjazdem albo "Czemu Pan w kiosku nie kupił?" (pomijając że np. na przystanku Łobzów PKP nie ma kiosku - jest ale trzeba przejść tunel + przejście ; zresztą takich miejsc jest dużo), albo "Proszę iść kupić w kiosku" (mówią nawet minutę przed odjazdem). Moim zdaniem jest to chore. Już wolałem płacić 25/50 groszowy haracz, bo nie zawsze się ma tą odliczoną kwotę, tymbardziej 1,35 zł.

tomo 21.02.2011 14:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tarantulaw2 (Post 1053883)

A tak jeszcze schodząc na inny temat... Od grudnia u nas w MPK jak się chce kupić bilet u kierowcy trzeba za niego zapłacić tylko odliczoną kwotą, w dodatku zawsze słyszę , nawet minutę przed odjazdem albo "Czemu Pan w kiosku nie kupił?" (pomijając że np. na przystanku Łobzów PKP nie ma kiosku - jest ale trzeba przejść tunel + przejście ; zresztą takich miejsc jest dużo), albo "Proszę iść kupić w kiosku" (mówią nawet minutę przed odjazdem). Moim zdaniem jest to chore. Już wolałem płacić 25/50 groszowy haracz, bo nie zawsze się ma tą odliczoną kwotę, tymbardziej 1,35 zł.

Ja jeśli kupuję bilet u kierowcy to nadal płacę haracz i tak za studencki mam 1,50. Najczęściej jeżdżę liniami na Ruczaj to jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby gość poprosił odliczoną kwotę, zawsze liczy sobie do 1,50 zł. Kierowcy autobusów to jeszcze są w porządku, gorzej jak chce się kupić w tramwaju bilet u motorniczego - to jest dopiero banda chamów - a najgorsze to MASZYNISTKI podczas pmsów ! trzeba mieć nerwy ze stali !

tarantulaw2 21.02.2011 14:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ...:::Tomo:::... (Post 1053887)
Ja jeśli kupuję bilet u kierowcy to nadal płacę haracz i tak za studencki mam 1,50.

To ja zawsze płacę 1,35 , ale krzyczą odliczoną.

Cytat:

Najczęściej jeżdżę liniami na Ruczaj to jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby gość poprosił odliczoną kwotę, zawsze liczy sobie do 1,50 zł.

Ja jeżdzę 130 praktycznie cały czas.

Cytat:

Kierowcy autobusów to jeszcze są w porządku, gorzej jak chce się kupić w tramwaju bilet u motorniczego - to jest dopiero banda chamów - a najgorsze to MASZYNISTKI podczas pmsów ! trzeba mieć nerwy ze stali !

Dokładnie.

crazykaro 21.02.2011 14:40

A tutaj ankieta dotycząca komunikacji
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...588f1835,1,3,8

PrawdziwośćDlaGry 06.03.2011 10:46

wczoraj na wiślickiej spotkałem się z nadużyciem swoich praw przez kanarów. jechałem wraz z matką autobusem z Okulickiego, po czym wysiadłem z nią na kolejnym przystanku bo ja nie miałem drobnych ani matka żeby kupić bilety, a na wiślickiej jak wiadomo jest automat, do tego ja miałem kartę miejską. tamten cwel wybiegł innym wyjściem i od początku zaczęło się. groził mi że jak zacznę uciekać złamie mi nos albo zrobi coś mojej matce. było ich dwóch. mały nie jestem, 13 lat nie mam więc postawiłem mu się. gdy odszedłem na chwilę mówiąc mu ze wzywam patrol i koniec. oczywiście zadzwoniłem do kolegów którzy mieszkają niedaleko i wspomnieli że do 20 minut będą. sam nie dałbym rady ponieważ ich było dwóch dosyć postawnych i obaj krępowali mi ruchy. w kieszeni miałem kastet ale nie miałem szansy go użyć. po chwili zaczeli szarpać się z moją matką, mówiąć ze skoro walczyły o równouprawnienie to teraz niech się nie stawia bo może się jej coś stać. drugi trzymał mnie cały czas. po chwili się uspokoili i wspomnieli, że jeszcze się spotkamy i załatwimy to inaczej. mam nadzieję że tak się stanie bo wtedy chętnie z nim" pogadam".
nie piszę tego żeby mieć +10 do hoolsa tylko po to żeby was przestrzec przed tymi zwierzętami.
krótki opis - okulary, ze srebrnymi oprawkami, zielona kurtka, czapka z daszkiem.

PhantomRanger 06.03.2011 11:08

Mimo iż jeżdżę z 5 lat różnymi trasami w różnych celach to słownie 4 razy spotkałem się z kontrolą. Jest jedna rada na nich kupić bilet, a bajki o braku drobniaków można odłożyć na półkę. Nie mam kasy to idę na piechotę.

pirat.z.karaibow 06.03.2011 11:16

Problem jest tylko taki, ze wielu cwaniakow uwaza ze darmowa jazda miejskimi srodkami transportu najzwyczajniej im sie nalezy.

Generalnie reasumuja- kanar= Policjant, ochroniarz...

wisl@k_TS 06.03.2011 11:19

To było do przewidzenia. Kiedy nie mieli uprawnień to sobie pozwalali na sporo, a teraz? Przecież nie oszukujmy się, zdecydowana większość kanarów to patologia i największy margines społeczny. Teraz dostali uprawnienia, którzy inni ludzie dostają po odpowiednich szkoleniach (a to jaki z tego robią użytek to już inna sprawa - piszę oczywiście o policji).
To tak jakby menelowi dać nagle skrzynkę wódki - tak mniej więcej czują się teraz kobuchy, wiedzą że żyją.

PrawdziwośćDlaGry 06.03.2011 11:41

akurat bilet miesięczny oboje mamy zawsze, ja miałem ważny, natomiast matka chciała sobie kupić bilet. a że kolejna bezmyślną ustawą jest kupowanie u kierowcy za odliczoną kwotę, wysiadłem nawet z nią żeby sobie na lajcie kupiła bilet bo trasa dosyć długa się szykowała, a to nie pierwszy raz gdzie kanary się do mnie przystawiały i jestem wyczulony na takie zachowanie.
tak w ogóle bardzo ciekaw jest też to:

brak możliwości skorzystania z kontroli sądowej w przypadku "ujęcia" gapowicza wydaje się sprzeczny z art. 41 ust. 2 konstytucji
.

<-- cytat z forum

jaro1985r 06.03.2011 11:56

ja od 4 lat jeżdżę bez biletów. Trzy razy mnie kanary złapały, dwa razy zapłaciłem w sumie 35 zł im do kieszeni. Myślę,że zaoszczędziłem z 300 zł spokojnie. Piszecie ,że bilety trzeba kupować itp. ok przysiegam ,że będę kupował ZAWSZE bilet jeśli te łajzy politycy przestaną również za darmo jeździć sobie prywatnymi limuzynami za pieniądze z moich podatków! Człowiek ledwo wiąże koniec z końcem a z wypłaty zapierda..ją mi 30% miesięcznej pensji . Jak się coś zmieni w tym dwóch kwestiach to będę co miesiąc kupował bilet na wszystkie linie! PRZYSIĘGAM

LoRd 06.03.2011 17:49

Ciekaw jestem kiedy w naszym mieście ktoś kto czerpie kasę z kanarów utraci wpływy i będzie można wprowadzić taki system, że pasażerowie wchodzą pierwszymi drzwiami i okazują ważny bilet. Jazda na biletach byłaby na poziomie 98% a nie jak obecnie. Zero stresu z kanarami a i miasto by na tym zyskało.
Do wprowadzenia jest to na pewno bo w wielu miastach to funkcjonuje. Ludzie by się szybko przyzwyczaili a i potencjalnych gapowiczów szybko by się dało utemperować. Tylko komuś by się musiało chcieć ...

cortezz 06.03.2011 18:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LoRd (Post 1060944)
Ciekaw jestem kiedy w naszym mieście ktoś kto czerpie kasę z kanarów utraci wpływy i będzie można wprowadzić taki system, że pasażerowie wchodzą pierwszymi drzwiami i okazują ważny bilet. Jazda na biletach byłaby na poziomie 98% a nie jak obecnie. Zero stresu z kanarami a i miasto by na tym zyskało.
Do wprowadzenia jest to na pewno bo w wielu miastach to funkcjonuje. Ludzie by się szybko przyzwyczaili a i potencjalnych gapowiczów szybko by się dało utemperować. Tylko komuś by się musiało chcieć ...

Wszystko fajnie, ale sa dwie sprawy o ktorych zapewne nie pomyslales :)

1. Co bys zrobil gdybys nie mial biletu a jednak musialbys sie przemiescic z jednego miejsca do drugiego???
2. Dobrze wiesz jaki jest u nas tłok w autobusach i tramwajach w godzinach szczytu... Chcialoby Ci sie czekac na wejscie do srodka transportu pol godziny, a co z ludzmi na kolejnych przystankach, wiesz jakie bylyby opoznienia?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:03.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl