Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Puchar Polski 2024/25 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=11045)

Karherop 03.12.2024 09:03

Wydaje mi się że nie tylko wyjdzie mix tych składów, ale może wyjsć tez calkowicie inne ustawienie.

Biedrzycki pauzuje za kartki, w sumie sam ten fakt wczesniej przegapiłem

Fajnie byloby zaskoczyc czyms Polonię. Tam ławka nie jest zbyt dluga, więc u nich rotacja bedzie pewnie mniejsza (i co za tym idzie moze być nam łatwiej w piątek).

Skawa Wadowice 03.12.2024 09:57

Jesli mamy pokazac Poloni sie z jak najlepszej strony dzisiaj(wyjsc np pierwszym skladem), kosztem tego ze sie lepiej przygotuja na ligowa potyczke i urwa nam punkty to w dupie mam ten puchar.
Patrzac na to jak ciezkie wyjazdy mamy na wiosne w lidze to nie mamy za bardzo gdzie gubic juz pkt w lidze. Kaziu juz wyczerpal limit.

El'kabat 03.12.2024 10:04

Wyjebane na ten cały puchar, to czy odpadniemy dziś czy w następnej rundzie z ległą czy kimś z ekstraklasy nie ma żadnego znaczenia.

skarabeus 03.12.2024 10:11

Ach znów ten minimalizm.

Patryko 03.12.2024 10:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Skawa Wadowice (Post 1639739)
Patrzac na to jak ciezkie wyjazdy mamy na wiosne w lidze to nie mamy za bardzo gdzie gubic juz pkt w lidze. Kaziu juz wyczerpal limit.

O to to.

Limit wpadek pozostał minimalny, kalendarz na wiosnę mamy w teorii niekorzystny, aczkolwiek na wyjazdach mamy naprawdę dobry wynik 5-1-2 (lepszy niż przy R22).

FraMat 03.12.2024 10:46

O co ten spór?
Przecież jakby się udało dwa razy wygrać to lepiej dla nas.
A większość pisze tak, jakby odpuszczenie meczu pucharowego gwarantowało sukces w meczu ligowym.

Zagranie silnym składem w celu zwycięstwa w meczu pucharowym nie przekreśla możliwości wygrania także w meczu ligowym.
Zagranie słabym składem w celu nie tracenia sił w meczu pucharowym nie przesądza o zwycięstwie w meczu z ligowym.
Nie dajmy się zwariować.
Dzisiaj i za kilka dni trzeba wyjść po zwycięstwo. Kunktatorstwo nie popłaca.

Patryko 03.12.2024 11:05

Ile to razy w zeszłym sezonie przegraliśmy w lidze, bo piłkarze byli myślami przy nadchodzącym meczu pucharowym?

A może trzeba przypomnieć naszą wspaniałą serię 0-1-3 w lidze (z czterema czerwonymi kartkami) po wygranym finale?

Ci piłkarze pokazali już, że nie są w stanie mentalnie unieść gry na dwóch frontach, a priorytetem jest w tym momencie liga.

Arkadiusz.Czerepach 03.12.2024 11:48

o której mecz ?
bedzie w tvp sport ?

leszekpw 03.12.2024 11:50

Wszystkie mecze PP w TVP Sport. Nasz dziś o 21.

Skawua 03.12.2024 11:54

Od momentu gdy zespół prowadzi Jop jesteśmy najlepiej punktującym zespołem, więc warto o Puchar powalczyć, nawet wpadka w piątek czy z Miedzią niczego nie przekreśla, nie ścigamy się z nikim na tyle mocnym żeby zakładać że nie dogonimy miejsc 1-2, dodatkowo czeka nas przerwa więc będzie czas na odpoczynek itd

doktor granat 03.12.2024 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1639747)
o której mecz ?
bedzie w tvp sport ?

21:00 Puchar Polski ¡ Polonia Warszawa - WISŁA KRAKÓW
TVP Sport HD, TVP Sport OTT

Stelio 03.12.2024 12:24

Punkty w piątek >>>> Awans w pucharze. A już tym bardziej nie ma co ryzykować kontuzjami kluczowych graczy. Dzisiejszy mecz potraktować sparingowo, dać szansę obiecującym młodym z rezerw, Biedrzyckiemu, Łasickiemu, moze Młyńskiemu. I koniecznie dać odpocząć Angelowi.

Nie mamy paki do gry na dwóch frontach, zeszły rok to dobitnie pokazal, tak jak kolega Patryko przytoczył, po zdobyciu PP sezon dla naszych kopaczy sie skonczyl i nawet baraży nie wywalczyli. Do tego żenujacy spektakl w Głogowie który tłumaczyli tym, że myślami już byli przy półfinale z Piastem.

Fajna przygoda rok temu, teraz pora się skupić na awansie. Awansujemy to za rok znowu będze można poważniej PP potraktować.

Karherop 03.12.2024 12:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1639743)
O co ten spór?
A większość pisze tak, jakby odpuszczenie meczu pucharowego gwarantowało sukces w meczu ligowym.

Zagranie silnym składem w celu zwycięstwa w meczu pucharowym nie przekreśla możliwości wygrania także w meczu ligowym.
Zagranie słabym składem w celu nie tracenia sił w meczu pucharowym nie przesądza o zwycięstwie w meczu z ligowym.
Nie dajmy się zwariować.

Co do clue zgoda, choc, sa natomiast pilkarze zajechani ktorzy po prostu zagrac dzisiaj nie moga. Jaroch, Rodado czy Mikulec gdy sa zmeczeni sa cieniem samych siebie.

Słaby sklad dzisiaj oznaczalby wystawienie pol skladu juniorow. Tymczasem na warunki 1 ligi to będzie dalej bardzo mocny sklad.

Natomiast w kwestii samego nastawienia czy odpuszczania czegokolwiek... Mysle ze wiosna 2024 nauczyla nas czego absolutnie nie robic. Nie mialbym obaw o powtorke z rozgrywki z wpadkami w lidze gdybyśmy awansowali do 1/4 PP.

wolfy 03.12.2024 12:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1639743)
O co ten spór?

Nie dajmy się zwariować.

Spór jest między ludźmi rozsądnymi którzy wiedzą że nie mamy składu na grę na dwóch frontach i fantastami, dla których nie ma związku między zmęczeniem i kontuzjami a wynikami w lidze.

Nie zrozumiesz.

Arkadiusz.Czerepach 03.12.2024 13:06

PP podał nam tlen na wielu frontach.

także kibicowskim

nie zrozumiesz

El'kabat 03.12.2024 13:08

Podał - to słuszne określenie, w czasie przeszłym. Teraz może nam tego tlenu odjąć.

leszekpw 03.12.2024 13:30

FraMat w koncu jakis głos rozsadku. Mam już dosc tych maruderów, którzy najchetniej w ogóle wyszliby rezerwami. Przegramy ligowy z Polonią to przegramy, jest jeszcze cała runda, inni też będą tracić punkty. Gdyby nie wygrany PP, to bysmy teraz gryźli ściany.
Skoro określany tu przez niektórych analityk bo nie trener Rude zdobył PP, to po lepszym trenerze oczekuję choć dotarcia do finału. Napewno nie odpadania z Polonią. Jeśli odpadniemy, a nie będzie to w jakichś kuriozalnych okolicznościach, Jop mnie zawiedzie. Tak więc Jop, do boju, nie zawiedź mnie. 3-4 zmiany nie więcej i ogień.

kbr 03.12.2024 14:11

Ewentualny ćwierćfinał wypadnie w środku tygodnia, pomiędzy wyjazdami na Ruch i Arkę. Sami obie odpowiedzcie, czy lepiej mieć tydzień wolnego przed wyjazdem na Arkę, czy może lepsze będą 2-3 dni odpoczynku. Rozumiałbym stawianie tych rozgrywek na równi, gdybyśmy mieli cień szansy na wygranie PP. Ale szansa na to, ze drużyna pierwszoligowa wygra PP dwa sezonu z rzędu jest taka sama jak trafienie szóstki w totku w dwóch kolejnych losowaniach.

A nawet gdyby się tak stało: to wolicie wygrać PP i kiblować kolejny rok w pierwszej lidze, czy odpaść z pucharu i wrócić do ekstraklasy?

Patryko 03.12.2024 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kbr (Post 1639763)
Ewentualny ćwierćfinał wypadnie w środku tygodnia, pomiędzy wyjazdami na Ruch i Arkę. Sami obie odpowiedzcie, czy lepiej mieć tydzień wolnego przed wyjazdem na Arkę, czy może lepsze będą 2-3 dni odpoczynku

Brzmi jak przepis na -6 punktów w lidze.

Jagul 03.12.2024 14:32

Przecież w przypadku Wisły nie ma żadnej gwarancji, że na świeżości kopacze się nie skompromitują.

Vuko 03.12.2024 14:42

Dojdziemy powiedzmy do półfinału, ale za to nie awansujemy do Eklapy. Dobry interes, nie ma co. PP powinniśmy rozgrywać ławką rezerwowych.

Patryko 03.12.2024 14:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1639765)
Przecież w przypadku Wisły nie ma żadnej gwarancji, że na świeżości kopacze się nie skompromitują.

Niby tak, ale lepiej chyba nie mieć dodatkowych 90 minut w nogach przed spotkaniem z Arką, które kto wie czy nie będzie np. o awans na miejsce 1-2.

skarabeus 03.12.2024 15:44

Cziczkan
Mikulec, Lasicki, Kutwa, Kiakos
Duda, Carbo
Kiss, Sukiennicki, Duarte (cala trojka sie miksuje pozycjami)
Zwolinski

Z lawki w razie potrzeby Biedrzycki (uchowaj boze), a gdyby nie musial wejsc to Szot, Igbekeme, Kuziemka, Baena, Rodado.

leszekpw 03.12.2024 16:00

skarabeus, idealnie na dzisiejsze spotkanie

kbr 03.12.2024 16:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1639765)

Oczywiście, że nie mamy żadnej gwarancji. Nikt nie ma takiej gwarancji, że dłuższy odpoczynek oznacza zwycięstwo. Istnieje jedynie większe prawdopodobieństwo porażki, jeżeli przerwa pomiędzy spotkaniami jest krótsza. A my nie możemy szastać punktami na lewo i prawo, tylko musimy minimalizować prawdopodobieństwo strat. Choćby to miało się odbyć kosztem odpadnięcia z PP. Weź też pod uwagę, że mecz z Arką to nie tylko starcie z bezpośrednim rywalem do awansu, ale też jeden z najdalszych wyjazdów w całym sezonie. Lepiej wiec mieć więcej czasu na regenerację.

A jak wygląda gra na dwóch frontach w naszym przypadku? Mogliśmy to zaobserwować w lipcu i sierpniu, kiedy grę w lidze łączyliśmy z występami w Europie. Z resztą w czasach największej prosperity lekceważyliśmy ten puchar, a teraz naprawdę mamy poważniejsze sprawy na głowie. Osobiście marzy mi się komplet punktów w meczach z Polonią i Miedzią, a do dlatego zwycięstwo ŁKS-u z Arką. To dam nam 2 punkty straty do drugiego miejsca. Porażka w PP będzie wtedy bez znaczenia.

skarabeus 03.12.2024 17:01

Kbr, lepiej lecieć do Gdańska. Nieco ponad godzinę, koszt 220 pln osoba. Jeśli nie stać nas zeby cala "delegacja" poleciała to przynajmniej kadra meczowa. Reszta może mniejszym busem śmigać.

Mamy XXI wiek.

Martinho 03.12.2024 17:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kbr (Post 1639763)
A nawet gdyby się tak stało: to wolicie wygrać PP i kiblować kolejny rok w pierwszej lidze, czy odpaść z pucharu i wrócić do ekstraklasy?

Juz to nieraz pisałem. PP finansowo i na wielu polach daje więcej niż awans. To fakt nie opinia. Przy takim dylemacie ja biorę PP i brak awansu. Jednak obstaje za Top 2 w lidze na koniec i PP w maju. #razempodublet :D

Ale nie zaśmiecajmy tematu, na razie skupmy się na dzisiejszym meczu.

FraMat 03.12.2024 17:24

I tak będzie się najbardziej liczyło jakie są oczekiwania Jarosława.
Po zdobyciu PP wręcz pękał z dumy i nie sądzę, żeby świadomie chciał te rozgrywki odpuścić.

Co do mnie to będę bardzo zadowolony jeśli przejdziemy Polonię i nie sądzę, żeby było to ze szkodą dla rozgrywek ligowych.
Jednak Jop zdecydowanie lepiej zarządza kadrą niż Rude, a jak niektórzy twierdzą ma tę kadrę mocniejszą niż miał Rude.
Nie sądzę, że pod Jopem - po ewentualnym przejściu Polonii nasi przestaną nagle mysleć o lidze.
Oczywiście, trzeba uważać, żeby nikt nie ucierpiał, ani się bardzo nie przeforsował.

FraMat 03.12.2024 17:31

Jeszcze tylko ciekawy jestem jak tam z murawą w Warszawie

Drozd 03.12.2024 17:46

Oczywiście jeżeli odpadniemy w PP z Polonią to w lidze za trzy dni wcale łatwiej nie będzie, a może być trudniej jak gospodarze nabiorą pewności.

Trzeba wygrać oba mecze i tyle.

leszekpw 03.12.2024 18:22

Mecz prawdy dla Sukiennickiego. Jak nic nie pokaże, to głęboka rezerwa.

masada 03.12.2024 18:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinho (Post 1639776)
Juz to nieraz pisałem. PP finansowo i na wielu polach daje więcej niż awans. To fakt nie opinia. Przy takim dylemacie ja biorę PP i brak awansu. Jednak obstaje za Top 2 w lidze na koniec i PP w maju. #razempodublet :D

Twój dylemat istnieje tylko w świecie wróżek i elfów. Po tym jak ewentualnie wygramy z tą Polonią musielibyśmy znowu wygrać trzy kolejne mecze z drużynami z ekstraklasy, co byłoby cudem, a to, że się on już raz wydarzył nic nie zmienia. Znacznie bardziej realny jest awans i na to trzeba postawić, a nie łapać dwie sroki za ogon i w ten sposób powiększać ryzyko pozostania z niczym.

Ale chętnie poczytam te analizy, w których dowodzisz, że PP lepszy niż awans, dasz linka do posta? Oczywiście mam na myśli poprawę długoterminowej sytuacji i perspektyw klubu, a nie to co w gablocie, bo to oczywiste.

leszekpw 03.12.2024 19:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez masada (Post 1639781)
Twój dylemat istnieje tylko w świecie wróżek i elfów. Po tym jak ewentualnie wygramy z tą Polonią musielibyśmy znowu wygrać trzy kolejne mecze z drużynami z ekstraklasy, co byłoby cudem, a to, że się on już raz wydarzył nic nie zmienia. Znacznie bardziej realny jest awans i na to trzeba postawić, a nie łapać dwie sroki za ogon i w ten sposób powiększać ryzyko pozostania z niczym.

Ale chętnie poczytam te analizy, w których dowodzisz, że PP lepszy niż awans, dasz linka do posta? Oczywiście mam na myśli poprawę długoterminowej sytuacji i perspektyw klubu, a nie to co w gablocie, bo to oczywiste.

Własciwie poza zasięgiem na tą chwilę wydają się tylko Legia, Jaga, Pogoń. Z resztą można powalczyć. Poza tym niekoniecznie muszą to być trzy mecze z ekstraklasą. Jest jeszcze para Unia- Ruch. Jeśli taka Unia wyeliminowała już dwóch ekstraklasowiczów, dlaczego my nie możemy? Taka Puszcza, Korona to też nie jakieš tuzy. Trochę szczęścia w losowaniu i... A może będzie niespodzianka i ŁKS lub Grudziądz przejdą dalej? To PP. Dajmy sobie szanse na emocje dalej.

Martinho 03.12.2024 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1639783)
Własciwie poza zasięgiem na tą chwilę wydają się tylko Legia, Jaga, Pogoń. Z resztą można powalczyć. Poza tym niekoniecznie muszą to być trzy mecze z ekstraklasą. Jest jeszcze para Unia- Ruch. Jeśli taka Unia wyeliminowała już dwóch ekstraklasowiczów, dlaczego my nie możemy? Taka Puszcza, Korona to też nie jakieš tuzy. Trochę szczęścia w losowaniu i... A może będzie niespodzianka i ŁKS lub Grudziądz przejdą dalej? To PP. Dajmy sobie szanse na emocje dalej.

Otóż to. Dodam, że legia i Jaga bedą jeszcze wiosna grac w LKE, a Pogon to Pogon. Dwóch najgroźniejszych pretendentów Rakow i lech - odpadło. To jest zawsze jeden mecz, forma dnia i trzy na przestrzeni 4 miesięcy - z tym tokiem rozumowania czemu nie oddaliśmy europucharow walkowerem?

A do @masada
Awans do ekstraklasy i dolna cześć tabeli to z C+ ok 11 mln zł. Rozumiem ze wierzysz ze po ewentualnym awansie (którego odpadniecie nawet wróżki i elfy nie gwarantują) wjeżdżamy z buta, szefu robi transfery za 10 mln euro i włączamy się w walkę o mistrza? Stary my sprzedaliśmy 100 tys biletów na same kwalifikacje pucharów co da kwotę pewnie bliską tej c+. Do tego dochodzi szereg innych wpływów (uefa, pzpn, tv, merch). Wszystkie inne czynniki o jakich pewnie myslisz są wg mnie niezależne od awansu. Koniec offtopu a dzisiaj TYLKO ZWYCIĘSTWO.

Patryko 03.12.2024 19:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinho (Post 1639784)
Awans do ekstraklasy i dolna cześć tabeli to z C+ ok 11 mln zł. Rozumiem ze wierzysz ze po ewentualnym awansie (którego odpadniecie nawet wróżki i elfy nie gwarantują) wjeżdżamy z buta, szefu robi transfery za 10 mln euro i włączamy się w walkę o mistrza? Stary my sprzedaliśmy 100 tys biletów na same kwalifikacje pucharów co da kwotę pewnie bliską tej c+. Do tego dochodzi szereg innych wpływów (uefa, pzpn, tv, merch). Wszystkie inne czynniki o jakich pewnie myslisz są wg mnie niezależne od awansu. Koniec offtopu a dzisiaj TYLKO ZWYCIĘSTWO.

:rotfl:

Kij tam, że sam JK przyznał, że na pucharach wyszliśmy +- na zero (mówimy o samych wpływach z meczów w eliminacjach, bez 5 baniek z PP), dalej twórzmy teorie wzięte z kosmosu, że się na tych pucharach "dorobliśmy".

100k biletów, a cena średnia ile? A koszty wynajmu stadionu, ochrony, cateringu, czarterów?

Jeśli ktoś myśli, że lepiej wygrać PP, niż awansować do ESy, to ja po prostu nie mam pytań.

azor 03.12.2024 19:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinho

Ale to kasa z PP nie jest nam potrzebna przypadkiem do tego, żeby awansować? Bo się już trochę gubię. Chcemy iść do przodu, czy łatać budżet PP?

Dyskurs na temat wyższości PP nad awansem to kwintesencja naszego podejścia idącego z góry.

PP = populizm, krótkowzroczność,
Awans = rzeczywisty pomysł na odbudowę klubu.

Nie twierdzę, żeby cokolwiek odpuszczać, ale jeżeli ktoś przedkłada sukces w PP nad awans, to niestety jest amebą.

Martinho 03.12.2024 20:00

Kończąc temat bo dojeżdżamy do Warszawy, awans do ekstraklasy znakomicie rozwinął wiele beniaminkow w ostatnich sezonach, zachecil wiele nowych kibiców ogladac regularne porażki. Pewnie że nasze miejsce jest w ekstraklasie, ale ja znowu odwrocę, jeżeli ktoś uważa ze drogie bilety i komplet może być tylko na meczach z topem ekstraklasy np z lechem/legia a z Chrobrym Głogów nie, to ja uważam ze jest amebą, bo w takim razie nie rozumie że kibicując Wiśle przychodzi na stadion dla Wisły a nie dla przeciwnika.

azor 03.12.2024 20:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinho (Post 1639788)
Kończąc temat bo dojeżdżamy do Warszawy, awans do ekstraklasy znakomicie rozwinął wiele beniaminkow w ostatnich sezonach, zachecil wiele nowych kibiców ogladac regularne porażki. Pewnie że nasze miejsce jest w ekstraklasie, ale ja znowu odwrocę, jeżeli ktoś uważa ze drogie bilety i komplet może być tylko na meczach z topem ekstraklasy np z lechem/legia a z Chrobrym Głogów nie, to ja uważam ze jest amebą, bo w takim razie nie rozumie że kibicując Wiśle przychodzi na stadion dla Wisły a nie dla przeciwnika.

Owszem, ci z X, czyli jakieś 8-10 tysięcy. A my potrzebujemy minimum 20, czyli drugie tyle z min. pikników, których wnioskując po tonie Twojej wypowiedzi - nie szanujesz.

Co do beniaminków - rzeczywiście, Motor i GKS są w ciemnej dupie.

pepe72 03.12.2024 20:11

Tak wychodzimy:
Chichkan - Szot, Łasicki (C), Kutwa, Kiakos - Duda, Igbekeme - Gogół, Sukiennicki, Alfaro - Duarte

Martinho 03.12.2024 20:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1639789)
Owszem, ci z X, czyli jakieś 8-10 tysięcy. A my potrzebujemy minimum 20, czyli drugie tyle z min. pikników, których wnioskując po tonie Twojej wypowiedzi - nie szanujesz.

Co do beniaminków - rzeczywiście, Motor i GKS są w ciemnej dupie.

Szczepionka braku sukcesów i różnych sytuacji w latach 2012-2024 naszych pikników zahartowała. Spokojnie mamy bazę 15-17 tys, a ja pamietam grudniowe mecze w ekstraklasie na nowym stadionie gdzie było nas kilka tys osob. Szanuję kazdego kto na Wiśle przychodzi dla Wisły. Tacy ludzie tu zawsze bedą wracac, a nie tylko wtedy kiedy to będzie modne.

PS Tylko zwycięstwo, nawet z Fredem na szpicy :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl