Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Albert Rudé trenerem Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10963)

leszekpw 07.01.2024 09:49

Czytać nagonkę i utyskiwania na nowego trenera osób mających ból dupy, że nie wybrano polskiej myśli szkoleniowej, miód na moje oczy.

Markus 07.01.2024 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekpw (Post 1614557)
Czytać nagonkę i utyskiwania na nowego trenera osób mających ból dupy, że nie wybrano polskiej myśli szkoleniowej, miód na moje oczy.

Już widać że Rude podobnie jak Królewski będzie bardzo mocno atakowany przez zwolenników polskiej myśli szkoleniowej, którzy od początku robią wszystko i kibicują temu, by mu się nie powiodło. Widać to nawet na naszym forum. Tak samo niektórzy kibicowali, aby jak najszybciej wyłożył się Petrescu, Carrillo czy Hyballa. Nie odpuszczą nawet jeśli gra drużyny i wyniki ulegną poprawie, bo dla nich obcokrajowcy w Wiśle są zagrożeniem lub problemem.

Taka postawa to szkodzenie Wiśle. Świadome.

Próby rozpętania nagonki, histeryczne ataki, nieustanne podważanie kompetencji, nawet różnego rodzaju insynuacje zaczęły się zanim jeszcze Rude wsiadł do samolotu. Jest próba wykreowania problemów, zniszczenia optymizmu, zburzenia atmosfery. Niektórzy dziennikarze tacy jak Białoński czy emerytowani, ale jednak ciągle słuchani działacze jak Boniek już podjęli działania, żeby nastawić środowisko przeciwko pracy Hiszpana.

Trzeba się temu oprzeć dla dobra Wisły. Sytuacja klubu jest taka, że jeśli nie będzie wsparcia i tym razem znów nie uda się awansować, może dojść do prawdziwej tragedii. Ale jak zawsze mamy piątą kolumnę, która będzie na to pracować, nie tylko tym razem w rodzaju Koalika.

Drozd 07.01.2024 14:43

Całe szczęście mamy niezły skład i jeżeli trener będzie w stanie go zmobilizować i wykorzystać to dziennikarskie płacze nam nie przeszkodzą.

Gorzej jak zaczną nas ordynarnie kręcić na boisku. Bo zaczną i tutaj potrzebny będzie charakter i stara przyśpiewka.

"Bo Wisła wygra dzisiaj mecz..."

Jaroo1 07.01.2024 15:04

Jakim trzeba być idiotą żeby komuś np mi przypisywać jakieś ataki na Rude bo niby bronię PMS, jeśli od początku drwiłem ja, jak i pewnie wiele osób co teraz nie jest za opcją Rude, z Brzęczka, że po rodzinie gościu, że za 1-14 to powinien na kopach wywalić, że jakim cudem Sobol przejął stanowisko i jakim cudem po blamażu w tamtym sezonie dalej trenuje albo, ze Hyballa dobrze zrobił chcąc rozbijać układ rodzinny?

Z drugiej strony można to odwrócić i to może wy macie jakiś urojony problem z PMS? Może was dupa boli, że Polscy trenerzy tu pracują i się sprawdzają?

Tak z ciekawości sobie wpisałem w google coś o zagranicznych trenerach i taki artykuł mi wyskoczył:

https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...-kroluja-wegrz

W XXI wieku raptem 5 trenerów z zagranicy zdobyło MP. Czy to duzo? W sumie nie wiem. Jakby się zastanowić to czy któryś z trenerów w jakikolwiek sposób zrewolucjonizował sposób pracy, myślenia itp o piłce w Polsce czy jakimś konkretnym klubie?
Ile trenerów z zagranicy się tu przewinęło i po prostu poszło dalej, pożegnanych bez żalu? Ilu z nich się nie sprawdziło a z kolei ile razy sprawdziły się nasze Smudy, Skorże, Papszuny, Fornaliki czy taki Magiera lub Wdowczyk, których można bardzo dobrze oceniać, bo tam gdzie przychodza dają jakość drużynie.

Dużo .......enia i płakania na PMS a tak na prawdę jest kilku topowych trenerów w Polsce, którzy jak najbardziej ogarniają swoją pracę, a z zagranicznymi coś lipa, nie kojarzę jakichś cudotwórców. Wręcz odwrotnie, jak mam powiedzieć o jakimś trenerze "wow" to byłby to Fornalik, który ze słabymi klubami robił wyniki albo Papszun, który wraz z ekipą wyciągnął Raków na sam szczyt.

Jaro Królewski i Markus, wielcy wizjonerzy, niebrzydzący się zagraniczną wizją trenowania i zmianami, idący pod prąd - ale jakoś ten sam Jaro trzyma Kmiecików i spółkę bo... a bo tak sobie, udaje, że to fachowcy zajebiści - i to niby Markusowi przeszkadza ale z drugiej strony gryzie się to z odważnym, profesjonalnym i niepokornym Królewskim :D

Może nie tyle PMS co własnie takie układy, właściciele to jest problem polskiej piłki, sposób prowadzenia biznesu. Bo jak Lech ma mega kasę z wytransferowywania piłkarzy, to jakoś nie widać tej kasy aby wracała do klubu, co jest trochę dziwne bo robią tam na prawdę wielkie pieniądze, a wygląda to tak jakby mało z nich inwestowali w Lecha (chodzi mi o kupowanie drogich piłkarzy), albo Legia Leśnodorskiego i Mioduskiego, gdzie wszystko zajebiście im żarło to musieli się pokłócić i projekt praktycznie był budowany od nowa na samym Mioduskim, lub Wisła Cupiała, który miał tylko jeden plan, jedną wizję i nie było mowy o jakimś rozwoju, stawianiu na akademię, młodzież itp czy obecna Wisła Królewskiego z Brzęczkiem, Sobolem, Zającem i Kmiecikiem na czele, do tego ślepe zapatrzenie w AI, która nic nie daje i jego wieczne bajki dla oszołomów.
Ciężko żeby w takich warunkach powstała profesjonalna piłka, niezaleznie czy oparta na PMS czy zagranicznych trenerach. Bo chęci, pomysły, nawet profesjonalizm mogą byc na najwyższym poziomie, i co z tego jak później wychodzi taki Królewski i mówi, że Brzęczek wykonał kawał świetnej pracy, Sobola bronią algorytmy i on go nigdy nie zwolni, gdyby trener miał same zwycięstwa ale algorytmy by go oceniały źle to by go pewnie zwolnił :D a teraz zatrudnia analityka bez sukcesów w trenerce, na być może najwazniejsze 15 meczów w historii Wisły, gdzie jak nie awansujemy to może być pozamiatane.

pepe72 07.01.2024 16:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1614560)
Już widać że Rude podobnie jak Królewski będzie bardzo mocno atakowany przez zwolenników polskiej myśli szkoleniowej, którzy od początku robią wszystko i kibicują temu, by mu się nie powiodło. Widać to nawet na naszym forum. Tak samo niektórzy kibicowali, aby jak najszybciej wyłożył się Petrescu, ...

Pyskaty Rumun :> - to były czasy ...

pepe72 07.01.2024 17:00

Wisła podała skład Rudego sztabu:
https://wislakrakow.com/posts/znamy-...ly-krakow/8964

Głównemu trenerowi w roli asystentów towarzyszyć będą: Mariusz Jop, Eric Lira Fernandez, Kazimierz Kmiecik i Michał Siwierski. Nad przygotowaniem fizycznym drużyny czuwał będzie dalej Kazimierz Piechnik, a motorycznym Daniel Michalczyk. Analitykiem wciąż będzie Dominik Dyduła.

Nowym opiekunem bramkarzy będzie Łukasz Załuska.

Na stanowisku kierownika pozostanie Jarosław Krzoska, kitmana Jan Batko, z kolei nad sztabem medycznym wciąż czuwać będzie doktor Mariusz Urban. Pomagać mu będą fizjoterapeuci Marcin Bisztyga, Bartłomiej Grzegorczyk i Dawid Ignacok.

s1mone 07.01.2024 18:41

Mam nadzieję, że Załuska będzie lepszym trenerem niż bramkarzem... :D

To był mistrz małych błędów, które powielał w ogromnej ilości. Tu krok za daleko, tu lekko złe ustawienie wyjściowe, tu nieskrócenie kąta......dużo bramek zawalał w sposób mało widoczny dla laika. A wyglądał profesjonalnie, wiadomo modna bródka, modny fryzik, tatuaże... :D

Miejmy nadzieję, że na stanowisku trenera będzie wyłapywał te detale, które mu umykały między słupkami...

pepe72 07.01.2024 21:11

Wisła wrzuciła pierwsze 4 minuty rozmowy z trenerem (są polskie literki).
https://youtu.be/YwOv-zlxVqQ?feature=shared

Kris Dee 07.01.2024 22:10

Angielski perfekcyjny! Guardiola przy nim kaleczy język. Wykształcony, inteligentny, a jak potrzeba, to i z bańki wyjebie. Będzie dobrze:)

DeadOrAlive 08.01.2024 12:02

Trochę taki korpo coach. Obyśmy jednak w połowie rundy nie musieli wprowadzać planu naprawczego ;)

pepe72 08.01.2024 12:12

Konferencja prasowa / prezentacja nowego trenera:
https://www.youtube.com/live/XS4var4...x7xxihtyhv9qYE

Z rzeczy humorystycznych to padło jedno pytanie do Kiko i Justyna Krupa robiła za tłumacza.
Na i z angielskiego tłumaczył Jaro ale obiecali, że będą dodane napisy do youtube.

Vashut 08.01.2024 12:57

ja mu daje szanse, jak kazdemu ale zaskoczył mnie mówiac ze pracowal w Castellon a to też klub jak Wisła bardzo zasłużony i historyczny - chyba jednak nie Panie Trenerze, ten Castellon raz wygrał puchar Hiszpanii 50 lat temu

bardziej akuratne byłoby porównanie do El Depor

d 08.01.2024 13:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1614600)
Konferencja prasowa / prezentacja nowego trenera:
https://www.youtube.com/live/XS4var4...x7xxihtyhv9qYE

Z rzeczy humorystycznych to padło jedno pytanie do Kiko i Justyna Krupa robiła za tłumacza.
Na i z angielskiego tłumaczył Jaro ale obiecali, że będą dodane napisy do youtube.

A potem podobno mają tłumaczyć asystenci. Czyżby już nawet tysiaka na tłumacza nie było?

s1mone 08.01.2024 14:02

Bardzo konkretny facet.
Styl komunikacji bardzo wyrazisty, angielski na świetnym poziomie.
Jeśli miałbym kogoś brać tylko po samym wywiadzie, to mnie kupił.
Miejmy nadzieje, że ten jego sposób komunikacji będzie miał przełożenie na drużynę. Z tym różnie bywa, ale pierwsze wrażenie świetne.
Wielka zagadka jak to wyjdzie w praniu.

W przeciwieństwie do tego co twierdzi Marcus, sam trener podkreślił, że dla niego bardzo ważne, że ma Polaków w sztabie szkoleniowym, bo pomogą mu szybciej się zaadoptować do gry w naszej lidze. Coś co Markus twierdził, że nie istnieje. Przecież specyfika ligi nie ma znaczenia, narodowość nie ma znaczenia:D

pepe72 08.01.2024 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez d (Post 1614605)
A potem podobno mają tłumaczyć asystenci. Czyżby już nawet tysiaka na tłumacza nie było?

Jakby wydali na tłumacza to by się ktoś przyp***ł, że tłumacz ogólny a nie sportowy. :p
Ja tam centusiem jestem więc dobrze, że Wisła oszczędza.

s1mone 08.01.2024 14:19

Ja bym tam wolał prawdziwego tłumacza, gdyż Jaruś jak dla mnie za luźno tłumaczył pytania i odpowiedzi... :)

Kto nie zna angielskiego temu jego tłumaczenia za wiele nie powiedziały.

Markus 08.01.2024 15:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1614606)

W przeciwieństwie do tego co twierdzi Marcus, sam trener podkreślił, że dla niego bardzo ważne, że ma Polaków w sztabie szkoleniowym, bo pomogą mu szybciej się zaadoptować do gry w naszej lidze. Coś co Markus twierdził, że nie istnieje. Przecież specyfika ligi nie ma znaczenia, narodowość nie ma znaczenia:D

Rude mówił to, co wypadało powiedzieć. A skoro dla Ciebie nagle to jest takie ważne, to przede wszystkim mówił, że najbardziej pomaga mu i zaznajamia z sytuacją Wisły Kiko, który jak wiadomo nie jest Polakiem. Tak więc tak, narodowość nie ma tym przypadku żadnego znaczenia: osoba Jopa nie jest warunkiem tego, że poradziłby sobie lub nie poradził. Bez Jopa po prostu pewnie musiałby z niektórymi dodatkowymi pytaniami iść do Kiko, który wiedzę o polskich ligach ma już znakomitą.

MaLk 08.01.2024 15:17

Tyle lat i jeszcze nikt się nie nauczył, żeby nie przywiązywać specjalnej wagi do wypowiedzi typu konferencyjnego...

pepe72 08.01.2024 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1614609)
Ja bym tam wolał prawdziwego tłumacza, gdyż Jaruś jak dla mnie za luźno tłumaczył pytania i odpowiedzi... :)

Kto nie zna angielskiego temu jego tłumaczenia za wiele nie powiedziały.

Obiecali dodać napisy.
A dodatkowe smaczki masz jak porównasz co powiedział trener, a co przetłumaczył prezes :>

pepe72 08.01.2024 15:23

Komentarz Trela&Wojtowicz przed konferencją:
https://open.spotify.com/episode/0CyTg2mAUoiAF3TQJwLIPC

Komentarz goal.pl po konferencji:
Ryszka-Miga-Karcz
https://www.youtube.com/live/tQF6_Ry...cLYoXtGJ5IBtq5

El'kabat 08.01.2024 15:44

Jak tak człowiek tego słucha i tych hitów i zapowiedzi, to tylko się uśmiecha pod nosem, że nie tacy magicy już tu byli ;)

"Chcę obudzić giganta", " w marcu wygram tę ligę" itp itd heheheh... bajera jak na żydzie u chłopa, który adidasy sprzedaje

d 08.01.2024 17:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1614615)
A dodatkowe smaczki masz jak porównasz co powiedział trener, a co przetłumaczył prezes :>

No ale odbiorca nie ma sobie porównywać i szukać smaczków, tylko dostać jasny i precyzyjny komunikat. Totalne dziadostwo i amatorka, ale nie powinno to już chyba nikogo dziwić.

Jaroo1 08.01.2024 17:43

Spokojnie, przecież Królewski jAIrosław jasno powiedział, że był pomysł aby konferencję tłumaczyło AI na żywo ale google nie umożliwia jeszcze takiego czegoś.

Także wszystko będzie ogarnięte i wszystko dzięki AI
AI to przyszłość, AI nam we wszystkim pomoże. Póki co np konferencji nie przetłumaczy ale na pewno jest już tak mądra, że klub sama poprowadzi i tylko Jaro, Kiko i np Kmiecik będą klikać myszką żeby wszystko potwierdzić. Graczy wyskautuje, trening zrobi, pachołki roztawi i taktykę dobierze. To zrobi AI, Wisła klubem przyszłości!

pepe72 08.01.2024 19:40

Ten dowcip, "trener chciał powiedzieć, że AI wkrótce przejmie władzę nad światem więc trener będzie zbędny" był.
Widać, że się prezes nieźle bawił na konferencji.

pepe72 09.01.2024 03:53

Trela o Wiśle:
https://weszlo.com/2024/01/05/michal...-podsumowanie/
Cytat:

Pierwotnie napisane przez M.Trela
Pięć lat po pojawieniu się Jarosława Królewskiego w świecie polskiego futbolu, wreszcie można powiedzieć, że Wisła Kraków staje się klubem spójnym z jego wizją, osobowością, sposobem myślenia o świecie. Z perspektywy neutralnej to fantastyczne, że tego rodzaju eksperyment można wreszcie obserwować nie tylko za granicą, ale też w Polsce. Także dlatego losy Alberta Rude uważnie będzie się śledzić nie tylko w gronie kibiców Wisły. Choć taki akurat wybór trudno nazwać minimalizowaniem ryzyka.
(...)
O tego typu historiach media z całego świata piszą z fascynacją, a kibice śledzą ich dalsze losy z zapartym tchem. I w tym sensie to, co się wydarzyło w Wiśle, jest dobre dla polskiej piłki. Wywołuje emocje, przyciąga uwagę nawet tych, którym Wisła jest obojętna. Na miejscu jej kibiców chyba odczuwałbym jednak znany z nauk społecznych syndrom NIMBY od "Not In My Backyard", czyli "Nie w moim ogródku". Pewne rzeczy są dobre, pożyteczne i ciekawe, ale lepiej, jeśli dzieją się gdzieś indziej, nie za moim oknem. Nie mam wątpliwości, że eksperymentowanie z tego rodzaju rekrutacjami jest dla polskiego futbolu ożywcze i odświeżające. Ale gdybym był kibicem Wisły, chyba dla spokoju snu wolałbym, gdyby najpierw przetestowali je inni.

:>

wolfy 09.01.2024 04:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1614625)
Ten dowcip, "trener chciał powiedzieć, że AI wkrótce przejmie władzę nad światem więc trener będzie zbędny" był.
Widać, że się prezes nieźle bawił na konferencji.

Chciałem napisać że przecież bawi się za swoje, ale...

Arkadiusz.Czerepach 09.01.2024 10:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1614632)

w sumie to łykam to wsszystko, jaram sie i czekam na pocztek sezonu :)

ostatecznie serce kibica nie zna racjonalizmu

Markus 09.01.2024 10:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1614639)
w sumie to łykam to wsszystko, jaram sie i czekam na pocztek sezonu :)

ostatecznie serce kibica nie zna racjonalizmu

To prawda, mimo wszystko jest w Wiśle coś nowego i wreszcie jakiś konkretny plan na to, jak ten klub ma funkcjonować i jakim klubem w ogóle być. Najważniejsze, że nawet jeśli to w jakimś stopniu plan mocno utopijny, to jednak istnieje i Królewski chce go wdrażać.

Mamy wreszcie ściągniętego sensownego trenera o dobrym przygotowaniu merytorycznym i politykę transferową, w której nie odgrywają głównej roli słabi polscy zawodnicy podsyłani Wiśle przez krajowych managerów, blogerów czy dziennikarzy. Nie jesteśmy też całkiem zależni od polskiej myśli szkoleniowej.

To jednak jest zwrot w dobrą stronę. Można patrzeć na nadchodzącą rundę z nadzieją. Oby nie okazała się płonna.

krysztal 09.01.2024 11:00

Ppffff....

AgresywnyChomik 09.01.2024 11:33

Ci ktorzy tutaj płaczą ze nie PMS ile dacie meczów nowemu trenerowi? 1? 45 minut czy juz po kwadransie bedziecie rzucać kamieniami i kąsać xD

Jaroo1 09.01.2024 11:37

Jaka jest różnica między PMS a zagranicznymi trenerami?

Wymieńcie tych zajebistych trenerów z zagranicy co tu trenowali na naszej ziemi i mieli sukcesy albo kluby jakoś fajnie grały. Czekam.
I jeszcze napiszcie oświadczenie, ze wszyscy polscy trenerzy źli :P

Ogryzek 09.01.2024 12:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1614646)
Ci ktorzy tutaj płaczą ze nie PMS ile dacie meczów nowemu trenerowi? 1? 45 minut czy juz po kwadransie bedziecie rzucać kamieniami i kąsać xD

A niby kto kąsa? "Oszołomie" zluzuj.

Po owocach go poznamy. Awans - dobrze. Brak awansu DNO. Bardzo proste kryterium. Ocenimy po 15 kolejkach.

Tu nie ma stanów pośrednich - typu "ładna gra dla oka" tylko brak awansu. Skład ma dobry, kadra najdroższa w I lidze. Problemów komunikacyjnych nie ma. Tylko awansować :)

Karherop 09.01.2024 12:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1614647)
Jaka jest różnica między PMS a zagranicznymi trenerami?

Wymieńcie tych zajebistych trenerów z zagranicy co tu trenowali na naszej ziemi i mieli sukcesy albo kluby jakoś fajnie grały. Czekam.
I jeszcze napiszcie oświadczenie, ze wszyscy polscy trenerzy źli :P

Może jednak nie idzmy w tą stronę, bo co do clue najwazniejszy jest timing zatrudnienia, czy ma być tak strażak, czy jest na fali wznoszącej czy dołującej i co ważniejsze: w jakim momencie jest klub.
Tu mamy 15 spotkań i wóz albo przewóz. Mamy człowieka który nie zna realiów i zobaczymy jak się zaadoptuje do warunków.

Jak ktoś ma zły moment kariery to jak Kasperczak, spadnie z Górnikiem z esa.

Jak ktoś ma dobry moment to tak jak Darek Marzec - awansuje ze Stala do esa.

Co do samych sukcesów w PL to rozłożenie sukcesów między obcokrajowców/Polaków jest totalnie 50/50.

Z tym, że w 1 lidze nie ma praktycznie bazy porównawczej bo tu praktycznie żaden obcokrajowiec nie pracował. Zaledwie kilka nazwisk przez kilkanaście lat

Jaroo1 09.01.2024 12:37

No ja jestem zdania, że tak jak w naszym przypadku na te 15 meczów to powinien zostać zatrudniony jak najlepszy Polak, z sukcesami, bo on już zna realia polskiej piłki itp Albo może być trener zagraniczny ale też z jakimiś sukcesami, doświadczeniem.
Tymczasem przychodzi gościu z Hiszpani, w nowe srodowisko, który prowadził kluby w 60 meczach, nic mu się nie udało w trenerce. Wow, coż za wybór. Jak to wypali na przestrzeni tych 15 meczów to się zdziwię - chociaż plus ma taki, że Wisła ma skład i możliwości ponad tę ligę. Także w teorii to wiele nie trzeba aby z takim klubem, awansować z tak śmiesznej ligi.

Arkadiusz.Czerepach 09.01.2024 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1614650)
A niby kto kąsa? "Oszołomie" zluzuj.

Jaroosław1

Jaroo1 09.01.2024 13:01

Sam się kąsasz. Prawda boli. Zatrudniono trenera teoretyka, który nadaje się do analizy póki co, a nie do prowadzenia klubu. 2 kluby i dwie porażki, pół roku na bezrobociu i przypadkiem algorytm go wytypował do pracy, a też przypadkiem znał go/się? z Kiko.
Zajebisty wybór.

Jeszcze by to wszystko można przeboleć gdyby było dobrze przedstawione. Na pewno nie w takiej formie jak Jaro .......i, czyli wielki tryumf, wielki profesjonalizm i koniec z bylejakością, a do tego bajeczki o AI. Gdyby normalnie powiedział, ze szukano trenera z Hiszpani, Kiko miał go też na oku, gościu jest rozwojowy i będziemy się starać teraz budować klub bardziej w parciu o schemat statystyk, takiego analitycznego podejścia, to ok.

Bo wtedy na polskiej scenie o trenera z takim wykształceniem i zapleczem teoretyczno-analitycznym to ciężko, chyba nie ma takiego nawet, a z zagranicy to zapewne na nikogo sensownego nas nie stać, ani nie jesteśmy atrakcyjni jako pierwszoligowiec.

No ale debile łykają bajeczki o AI, wielkim trenerze Rude, który sam się jara, ze tu może pracować - na pewno od dziecka o tym marzył, specjalnie siedział na bezrobociu i czekał na taką super ofertę z Polski.
Teatrzyk się odwala od 5 lat tutaj, chcecie dalej teatrzyku to się bawcie. Miało być ponoć transparentnie :D

Markus 09.01.2024 13:33

Cytat:

A niby kto kąsa?
Jest paru takich, na czele z Koalikiem i Jarooo. Ten pierwszy w ogóle się z tym nie kryje, rzucając hejtem i nienawiścią gdzie tylko się da, drugi zaś udaje, że chodzi mu tylko o Królewskiego, choć zdążył już chyba kilkadziesiąt razy obrzucić błotem Rude jako niekompetentnego analityka, który nic, albo bardzo niewiele sobą reprezentuje i którego zatrudnienie to niechybny strzał w kolano. Z tym kolanem to cytat.

Tymczasem Rude na razie zapowiada się dobrze. Ma plany na Wisłę, wie jak chce grać, ma przygotowanie merytoryczne potwierdzane w różnych źródłach, z pewnością będzie mu łatwo skomunikować się z Hiszpanami z zespołu. Trzeba trzymać kciuki, aby mu się udało, bo od tego zależy los Wisły również w przyszłości, a nie gnoić człowieka na zapas.

Jednak już widać, że będzie spora grupa osób, która niczym hieny będą czekać, aż Hiszpan się wyłoży i będą robić wszystko, by przeszkadzać, zamiast pomagać. W takiej piłkarskiej rzeczywistości żyjemy.

A co do polskiej myśli szkoleniowej: dlatego funkcjonuje niemal wyłącznie w Polsce, a nie na zachodzie, bo na zachodzie zwykle kariery robią prawdziwi fachowcy, a nie pociotki czy kumple działaczy PZPN-u.

Do Polski ciągle bardzo ciężko ściągnąć porządnego trenera z zachodu: bardzo rzadko się to udaje, a mimo to polskich szkoleniowców, którzy rzeczywiście coś osiągnęli i są cenieni oraz mogą być konkurencyjni do tych zachodnich pod względem wiedzy i przygotowania taktycznego czy wydajnych metod szkoleniowych jest bardzo mało.

Wszystko to, co nowoczesne i innowacyjne w futbolu niestety powstaje nie w naszym kraju, tylko właśnie na zachodzie. W sumie nic w tym dziwnego, bo kto w Polsce miałby te innowacje wymyślać, Boniek?:-D Niezbyt mi się to podoba, ale skoro tak jest, to trzeba umieć się dostosować i z tego korzystać, a nie ciągle nastawiać się na polską myśl szkoleniową.

Jaroo1 09.01.2024 13:38

Był kiedyś taki trener w Wiśle, Jerzy Brzęczek. Jerzy Brzęczek też wiedział co chce grać, też mówił, ze umie. Jego problemem było jedynie brak doswiadczenia i sukcesów. Ogólnie CV miał fajne, selekcjoner kadry, no wow. Wraz z Królewskim doszli do wniosku, że fachowiec Jurek będzie pracował niczym na wzór angielskiego menedżera. Był odpowiedzialny za trenowanie, transfery i bóg wie co jeszcze.
Dalszą część historii chyba znacie.
Także dalej sobie Markus wmawiaj jak to super wygląda na papierku i jakie plany mają Rude i Krolewski :D

Markus 09.01.2024 13:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1614659)
Był kiedyś taki trener w Wiśle, Jerzy Brzęczek. Jerzy Brzęczek też wiedział co chce grać, też mówił, ze umie. Jego problemem było jedynie brak doswiadczenia i sukcesów. Ogólnie CV miał fajne, selekcjoner kadry, no wow. Wraz z Królewskim doszli do wniosku, że fachowiec Jurek będzie pracował niczym na wzór angielskiego menedżera. Był odpowiedzialny za trenowanie, transfery i bóg wie co jeszcze.
Dalszą część historii chyba znacie.
Także dalej sobie Markus wmawiaj jak to super wygląda na papierku i jakie plany mają Rude i Krolewski :D

Rude został wybrany na takiej samej zasadzie i w oparciu o takie same uwarunkowania w jakich wybierany był Brzęczek? Dodatkowo też wtedy dyrektorem był Kiko?

Nie?

Dziękuję, to kończy ten temat.

Nie ma tu żadnej analogii,którą próbujesz budować i nią straszyć, kreując tą swoją histeryczną nagonkę.

Jaroo1 09.01.2024 14:29

Sraką a nie histeryczną. Rude doswiadczenia nie ma, wręcz odwrotnie, ma same złe osiągnięcia jako trener więc jest się czego bać.
Także to realna ocena tego człowieka. Ty się będziesz spuszczał, ze w lidze kostarykańskiej gdzie sa 3 w miarę normalne druzyny, zajął 1 miejsce w sezonie zasadniczym (pierwsze miejsce, które praktycznie nic nie daje i nic nie znaczy).

Jaki Ty jesteś zacietrzewiony, że bronisz wszystkiego co z zagranicy :D analogia z Wujem jest taka, ze wtedy też były cuda wianki i obiecanki cacanki. No ale Ty tego nie rozumiesz bo jesteś ślepo zapatrzony w hiszpański projekt AI.

Ale szybko się przekonamy kto ma rację, bo to albo od początku wypali albo wcale. No chyba, ze nie awansujemy ale Jaro poprzez AI znajdzie darmowych kotw do grania i awansujemy za rok a później wygramy MP. Ciekawe czy kopaczy też będzie znajdował na poziomie zagadkowego Rude bez wyników, czy jakiegoś Litwina wyciągniętego z kapelusza :D

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:52.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl