Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Pierwsza liga 2023/24 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10906)

Arkadiusz.Czerepach 16.04.2024 09:54

Arka i Lechia już mają awans, niemożliwe aby stracili 7 pkt na 21 możliwych

my do nich mamy 10pkt wiec to już oczywiście absurd

ale ciekawie ułożyła sie grupa barażowa , cała czwórka ma tyle samo punktów , i jest to wartość tylko o 3 większa od nas

czyli 3 miejsce prze barażami jest cały czas możliwe

oczywiście nie z taką grą jak ostatnio...

Karherop 16.04.2024 10:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1620610)

ale ciekawie ułożyła sie grupa barażowa , cała czwórka ma tyle samo punktów , i jest to wartość tylko o 3 większa od nas

Oczywiście że mogą stracić 7 z 21 punktów. Ostatnio Arka straciła 6 z 15. Lechia ma taki terminarz, że choć jest na 1 miejscu to wątpliwe że Arka ja nie przeskoczy.

Natomiast dużo mniej prawdopodobne akurat teraz ktos wygra 7/7 spotkań, choć w tym sezonie podobne serie zdarzały się trzem pierwszym zespołom (lub bardzo zbliżone).

Dobrze by było żeby jednak oba lideujace zespoły zbyt szybko sobie awansu nie zaklepaly i nie oddawały punktów za darmo naszym rywalom do baraży w 33 i 34 kolejce

Arkadiusz.Czerepach 16.04.2024 10:08

nieprecyzyjnie napisałem

stracić to pewnie stracą

chodziło mi o to że niemożliwe jest aby hegemonii z miejsc 3-6 odrobili 7pkt na przestrzeni 21pkt

sevenheaven 16.04.2024 12:24

Teoretycznie, jeśli doczłapiemy się do baraży to wolałbym, żeby Lechia i Arka wyszły bezpośrednio niż mielibyśmy się z nimi mierzyć.. wg mnie GKS Tychy czy GKS Katowice, mimo ich dobrej serii to nie ta para kaloszy i na papierze są dużo łatwiejszych przeciwnikiem.

Pamiętajmy też, że jeszcze są derby Trójmiasta + mamy mecz bezpośredni z Lechią.. teoretycznie moglibyśmy odrobić 6pkt w dwóch meczach, ale nie wierzę, że nasi wygrają wszystko do końca :D

Stelio 16.04.2024 12:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 1620622)
Teoretycznie, jeśli doczłapiemy się do baraży to wolałbym, żeby Lechia i Arka wyszły bezpośrednio niż mielibyśmy się z nimi mierzyć.. wg mnie GKS Tychy czy GKS Katowice, mimo ich dobrej serii to nie ta para kaloszy i na papierze są dużo łatwiejszych przeciwnikiem.

Pamiętajmy też, że jeszcze są derby Trójmiasta + mamy mecz bezpośredni z Lechią.. teoretycznie moglibyśmy odrobić 6pkt w dwóch meczach, ale nie wierzę, że nasi wygrają wszystko do końca :D

No nie wiem, Tychy nas pogoniły w tym sezonie 2 razy. Skąd ta pewność, że za 3 się uda? :D Z Puszczą rok temu zebraliśmy oklep we wszystkich 3 meczach.

Karherop 16.04.2024 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 1620622)

To na ile musimy sobie radzić z (iluzorycznym) byciem faworytem skłania mnie do wręcz odwrotnej reflekcji. Zresztą, widać to po tym ile punktów osiągamy z dołem tabeli. Mamy lepszy bilans bezpośrednich spotkań z Arka, Miedzią, czy Motorem niż z Chrobrym, Podbeskidziem czy Termalika.

Że już nawet nie wspomnę o PP, gdzie w ostatnich dwóch starciach nie byliśmy faworytem.

Uważam że mimo wszystko mecze u siebie mogą nam pomóc i to 3-4 miejsce powinno być kluczowe przed barażami.

wolfy 16.04.2024 17:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1620610)

Jasne że mogą stracić 7, nawet więcej - wystarczy spojrzeć na ich terminarz. To bardzo realny scenariusz, nie dlatego bezpośredni awans jest niemal niemożliwy że Arka i Lechia nie stracą punktów, tylko - bo my prawie na pewno nie wygramy wszystkiego do końca.

Teoretycznie mamy teraz 4 łatwe mecze:> W praktyce, to wiadomo...

Szneka 20.04.2024 15:58

Drugi dobry wynik w tej kolejce staje się faktem. Resovia w Tychach 3-1

gizmowisla 20.04.2024 19:48

sracie sie nad ta arka i lechia- a graja podobne dziadostwo do nas - z lekkimm fartem - skoncza za rok jak nasi pogromcy sprzed roku ktorzy zamiataja tabele ekstraklasy

wolfy 10.05.2024 19:15

"Mocarny Znicz" - jak tu ktoś ironizował - nie dowiózł zwycięstwa z Motorem, mimo że dwukrotnie prowadził. Skończyło się na 3:3 (!!). Nieźle się kolejka zaczyna.

Patryko 10.05.2024 19:39

Generalnie działo się w tym meczu, Majewski nie strzelił karnego na 1-3, zaraz później było 2-2. Wynik dla nas w miarę korzystny.

pepe72 10.05.2024 22:29

GKS Katowice strzeliło na 3:2 w 90+xx minucie :(

wiesniak842 10.05.2024 23:10

No i? Wystarczy wygrac trzy ostatnie mecze:D

Karherop 10.05.2024 23:38

Paradoksalnie żaden wynik w meczu w Tychach nie był dla nas zły.

6 pkt z Lechią i BBT na 100% da nam awans do barazy. W takim przypadku nie wyprzedzi nas ani Motor, ani jeden zespół z dwójki Tychy-Łeczna. Da to najpewniej 4 lub 5 miejsce.

Jeśli przegramy w Katowicach to będzie niejako przetarcie przed (ewentualnym) finalem baraży. I co jak co, ale albo Rude wyciągnie z tego wnioski i popchnie Wisłę do zwycięstwa, albo najzwyczajniej w świecie to nie nam się należy ekstraklasa.

Katowice na pewno ze swojej strony robią wszystko by grać w przyszłym sezonie ekstraklasy. Wyglądają zupełnie jak zeszłoroczny Ruch, a nawet wg mnie mają więcej jakości piłkarskiej

s1mone 11.05.2024 00:54

Ja bardzo czarno widzę nasze szanse na baraże i baraże same w sobie.

Trzeba wygrać ok 4 z 5 najbliższych meczy. Kiedy my ostatnio wygraliśmy 4 z 5?

Jestem realistą, raczej to pie**olnie.

Drozd 11.05.2024 07:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pepe72 (Post 1622908)
GKS Katowice strzeliło na 3:2 w 90+xx minucie :(

Bo jedna ....a zTychów postanowiła sobie odpuścić piłkę pod polem karnym Katowic. Skąd my to znamy. :)

Jagul 11.05.2024 08:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1622916)
Bo jedna ....a zTychów postanowiła sobie odpuścić piłkę pod polem karnym Katowic. Skąd my to znamy. :)

Ciekawe ilu Hiszpanów gra w Katowicach bo dobrze wyglądają.
A nie..
czekaj..

Karherop 11.05.2024 08:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1622913)
Ja bardzo czarno widzę nasze szanse na baraże i baraże same w sobie.

Trzeba wygrać ok 4 z 5 najbliższych meczy. Kiedy my ostatnio wygraliśmy 4 z 5?

Jestem realistą, raczej to pie**olnie.

Od grudnia do lutego wygraliśmy 5 z 6 spotkań, , czego 2 w PP.

gizmowisla 11.05.2024 10:02

teoretycznie wszystko w naszych nogach ....... tylko jak zwykle cos sie wyjebie , albo kolejny raz nas sedziowie przekreca , albo znow jakic Myc bedzie na varze i nie zobaczy 3 karnych albo drewniany Sobczak podejdzie do karnego , albo drewniany Jaroch odjebie czerwo na poczatku meczu , albo przeciwnikowi znowu wyjzie strzal zycia jakiegos nołnejma , albo kolejny drewniany polak zaliczy asyste przy utracie bramki itp ....... tak jak przez caly kolejny zjebany sezon w 1 liddze

tommiyacht 11.05.2024 10:10

Minusy - 3cie odjechalo
Plusy - wszystko w naszych nogach

Patryko 11.05.2024 10:21

Dużo lepszy z naszej perspektywy byłby remis. Jeśli dziś Arka przegra z Sosnowcem, to GKS za tydzień wyjdzie na nas na ostro, bo otworzy im się opcja walki o awans bezpośredni.

Jaroo1 11.05.2024 11:45

Otwarcie opcji na miejsce w top6 czy top 2 to też większa presja i być może spętanie nóg. Także to działa dwojako. Motor wczoraj miał dużą szansę wejść do top 6 to sie zesrał u siebie ze Zniczem (aczkolwiek Znicz ostatnio jest w gazie).

Ta liga jest tak żałosna, że tutaj nie można do ostatniej minuty ostatniej kolejki nic zakładać. Bo gdyby drużyny były trochę bardziej ogarnięte to bym napisał, że dzisiejsza porażka właściwie eliminuje nas z walki o top6, bo 2 ostatnich meczów byśmy nie wygrali, a reszta drużyn ma dobry terminarz aby nam uciec lub nas wyprzedzić.
Ale liga jest śmieszna więc będziemy się taplać w tym bagnie walki o top 6 do ostatniej kolejki. No chyba, ze zaskoczymy, stworzymy passę 2 wygranych pod rząd, reszta da ciała i w przedostatniej kolejce już top 6 sie wyklaruje.

Drozd 11.05.2024 13:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jagul (Post 1622917)
Ciekawe ilu Hiszpanów gra w Katowicach bo dobrze wyglądają.
A nie..
czekaj..

Gówno, a nie wyglądają. Widziałem wczoraj, cała ich gra to laga na aferę. Wygrali tylko dlatego, że Tychy poleciały całą drużyną strzelać trzecią bramkę i wyszli z kontrą 3/2.

No i sędzia nie gwizdał im takich fauli w ataku jakie nam gwiżdże bez zastanowienia.

Drozd 11.05.2024 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1622926)
Otwarcie opcji na miejsce w top6 czy top 2 to też większa presja i być może spętanie nóg. Także to działa dwojako. Motor wczoraj miał dużą szansę wejść do top 6 to sie zesrał u siebie ze Zniczem (aczkolwiek Znicz ostatnio jest w gazie).

Ta liga jest tak żałosna, że tutaj nie można do ostatniej minuty ostatniej kolejki nic zakładać. Bo gdyby drużyny były trochę bardziej ogarnięte to bym napisał, że dzisiejsza porażka właściwie eliminuje nas z walki o top6, bo 2 ostatnich meczów byśmy nie wygrali, a reszta drużyn ma dobry terminarz aby nam uciec lub nas wyprzedzić.
Ale liga jest śmieszna więc będziemy się taplać w tym bagnie walki o top 6 do ostatniej kolejki. No chyba, ze zaskoczymy, stworzymy passę 2 wygranych pod rząd, reszta da ciała i w przedostatniej kolejce już top 6 sie wyklaruje.

Czyli wygramy, przegramy, albo zremisujemy. Bardzo trafna analiza :rotfl:

AS82 11.05.2024 18:38

Lechia spadłą i od razu po roku robi awans z przewagą 10 punktów ,a my ?! 2 lata totalnej amatorszczyzny !

Jaroo1 11.05.2024 18:56

Cytat:

Czyli wygramy, przegramy, albo zremisujemy. Bardzo trafna analiza
Lepsza taka analiza niż to twoje .......enie co kolejkę, że będzie super i jest szansa na top 2. Jeszcze jest szansa na top 2 czy te 10 pkt straty na dwie kolejki do końca już nam zepsuły nadzieje?

A co do mojej analizy to nic nie poradzę na to, że nie zasługujemy nawet na top 6 ale jak to w loterii, zawsze może nam się udać wygrać 1-2 mecze, a że liga jest tak chujowa to reszta walczaków może tracić punkty z każdym więc tak to wygląda jak napisałem.

ciacho 11.05.2024 19:06

No to z Katowicami mecz o wszystko

Patryko 12.05.2024 19:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ciacho (Post 1622997)
No to z Katowicami mecz o wszystko

Prorok jakiś czy co....

Oficjalnie wypadamy ze strefy barażowej po zwycięstwie Łęcznej z Polonią Warszawa, po golu min. Mateusza Młyńskiego. Śmiech przez łzy :|

s1mone 12.05.2024 19:22

Wyszydzany tu przez Markusów i w ogóle 99% użytkowników forum Młyński bramką i asystą dla Łęcznej możliwe, że wykopał takich asów skrzydła jak Villar, Baena, Goku czy Alfaro z baraży o Ekstraklasę :D

Ale kurde no oni tacy zacni profesjonalni, techniczni jak to.............. :D:D

Nie powinienem się śmiać, bo to śmieszne raczej nie jest.... To taki śmiech przez łzy raczej....

Kur*a mać.

/edit : Patryko ta sam myśl mnie naszła :D Dopiero po dodaniu przeczytałem twojego posta haha :D

Patryko 12.05.2024 19:29

Młyński na krytykę zasłużył, bo u nas kopał się po czole konkretnie. Tam zeszła z niego presja, potrenował na spokojnie i wygląda na to, że coś zaczyna grać.

wolfy 12.05.2024 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1623222)
Wyszydzany tu przez Markusów i w ogóle 99% użytkowników forum Młyński bramką i asystą dla Łęcznej możliwe, że wykopał takich asów skrzydła jak Villar, Baena, Goku czy Alfaro z baraży o Ekstraklasę :D

Ale kurde no oni tacy zacni profesjonalni, techniczni jak to.............. :D:D

Nie powinienem się śmiać, bo to śmieszne raczej nie jest.... To taki śmiech przez łzy raczej....

Kur*a mać.

/edit : Patryko ta sam myśl mnie naszła :D Dopiero po dodaniu przeczytałem twojego posta haha :D

Jaki Ty jesteś głupi. Tak, Młyński możliwe że wykopał nas z baraży :lol: Ale możliwe że sam do nich nie wejdzie, a my tak.

:lol:

Pomijam już fakt, że jeżeli nie wejdziemy do baraży to przez obronę a nie przez atak czy pomoc. Sam Krzyżanowski kosztował nas w tej rundzie 7 punktów. Strzelały nam gole niemal wszystkie drużyny.

Młyński poszedł na wypożyczenie (decyzja Sobolewskiego) bo nie nadawał się do gry kombinacyjnej. Ostatnio jak go oglądałem wyglądał nieco lepiej, jeżeli nie awansujemy to pewnie wróci, ale pisanie że nas wyrzucił z baraży to już jest poziom oszołomstwa chemitrailsów.

Baena i Alfaro grają gorzej niż Młyński? No nie wydaje mi się.

Akurat z tego że się rozwinął to trzeba się cieszyć, bo może pozbędziemy się sporego kontraktu, albo wróci do nas lepszy piłkarz. Czyli win/win. Ale jeśli nie wejdziemy do baraży to przez odpały Krzyżanowskiego, Sobczaka (drugi Lewandowski się znalazł), Colleya (nie tylko ostatni mecz, ale żałosne próby strzelania krzyżakiem w dwusetce), Junki, totalna wyjebka z Chrobrym (do której kretyni się przyznali!) itd. To że Młyński strzelił Polonii w ogóle nie mieści się w pierwszej trzydziestce powodów dla których aktualnie mamy 7-me miejsce.
No chyba że wszystko rozpatruje się pod kątem swojej nienawiści do Hiszpanów, trenera, właściciela... No to wtedy faktycznie może dojść do takich przedwczesnych wytrysków żółci.

Kowalik1906 12.05.2024 20:29

Najgorsze jest to, że praktycznie połowa tych piłkarzy odchodząc z Wisły, bądź idąc na wypożyczenie gra dużo lepiej niż u nas.. Jakaś przyczyna musi być, że u Nas wszyscy równają w dół..

wolfy 12.05.2024 20:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kowalik1906 (Post 1623230)
Najgorsze jest to, że praktycznie połowa tych piłkarzy odchodząc z Wisły, bądź idąc na wypożyczenie gra dużo lepiej niż u nas.. Jakaś przyczyna musi być, że u Nas wszyscy równają w dół..

Presja, system gry wymuszany przez właściciela (większość z odpalonych piłkarzy nie nadaje się do ultraofensywnej taktyki, ale do mniej ekstrawaganckich ustawień już tak), sodówka (m.in. za Brzęczka) plus mokra szmata na ryj w postaci wypożyczenia działająca otrzeźwiająco.
Jak się rozejrzysz takich historii w futbolu jest wiele.

Przy czym to jest tak że piłkarz może zagrać ileś tam słabych meczy po których u nas by go linczowano, potem raz mu wyjdzie i wtedy kibice macierzystej drużyny zwracają na niego uwagę. Potem znowu cisza.

s1mone 12.05.2024 20:50

Weź się wolfy z tym twoim aspergerem pierdzielnij :D

Wg mnie też każdy z Hiszpanów jest indywidualnie lepszy, ale to, że właśnie Młyński nas przeskoczył w tabeli ładując gola i dając asystę to dla mnie niezły chichot losu. Jeżeli nie widzisz w moim poście szydery i ogólnego żartu - to znaczy, że jesteś patafianem na całego :D:D

Nasze gwiazdki grają taką chałę w lidze w tej rundzie, że wyjaśniają ich nie tylko piłkarze Lechii, ale również takie tuzy jak Młyński.... Ciekaw jestem na której pozycji jesteśmy w tabeli wiosny? Mieścimy się jeszcze w pierwszej 10tce??

Karherop 12.05.2024 21:35

Radziłbym wyluzować i raczej zastanawiać się z kim będziemy rywalizować w przyszłym sezonie o ligowe być albo nie być,

Na razie co jest pewne (na 99%):

Out:
Podbeskidzie
Zagłębie Sosnowiec
Lechia Gdańsk
Arka Gdynia

In:
Ruch Chorzów
ŁKS Łódź
Pogoń Siedlce
Kotwica Kołobrzeg

Nie ma co ukrywać że jak już nie będzie w lidze Zagłębia Sosnowiec to już nic nas nie powstrzyma przed awansem.

Ogryzek 12.05.2024 23:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1623229)
Jaki Ty jesteś głupi. Tak, Młyński możliwe że wykopał nas z baraży :lol: Ale możliwe że sam do nich nie wejdzie, a my tak.

:lol:

Pomijam już fakt, że jeżeli nie wejdziemy do baraży to przez obronę a nie przez atak czy pomoc. Sam Krzyżanowski kosztował nas w tej rundzie 7 punktów. Strzelały nam gole niemal wszystkie drużyny.

Młyński poszedł na wypożyczenie (decyzja Sobolewskiego) bo nie nadawał się do gry kombinacyjnej. Ostatnio jak go oglądałem wyglądał nieco lepiej, jeżeli nie awansujemy to pewnie wróci, ale pisanie że nas wyrzucił z baraży to już jest poziom oszołomstwa chemitrailsów.

Baena i Alfaro grają gorzej niż Młyński? No nie wydaje mi się.

Akurat z tego że się rozwinął to trzeba się cieszyć, bo może pozbędziemy się sporego kontraktu, albo wróci do nas lepszy piłkarz. Czyli win/win. Ale jeśli nie wejdziemy do baraży to przez odpały Krzyżanowskiego, Sobczaka (drugi Lewandowski się znalazł), Colleya (nie tylko ostatni mecz, ale żałosne próby strzelania krzyżakiem w dwusetce), Junki, totalna wyjebka z Chrobrym (do której kretyni się przyznali!) itd. To że Młyński strzelił Polonii w ogóle nie mieści się w pierwszej trzydziestce powodów dla których aktualnie mamy 7-me miejsce.
No chyba że wszystko rozpatruje się pod kątem swojej nienawiści do Hiszpanów, trenera, właściciela... No to wtedy faktycznie może dojść do takich przedwczesnych wytrysków żółci.

Taaaa bo wizja zeby grac jak Barcelona bez obrony to powstała w głowie Krzyzanowskiego. To on jest winny tej wizji gry która forsuje Rude, Kiko i Królewski - "czyli atak bez trzymanki a a z tyłu to jakos bedzie"

Znowu w dekiel bije? Nie ośmieszaj się manipulancie. Prym mieli podobno wieśc Hiszpanie - w praktyce tylko Rodado i Carbo sa lepsi od reszty. Reszta to przeplacony szrot. Lechia nam pokazła ile sa warci Baeny Villare Alfaro Goku czy podobno super defensor Juna co się zesrał i zrobił 2 żółtka +karnego, Zejdż na ziemoie manipulancie.

btw
Mlynski to ten sam poziom co Baena i Villar. Nie zyjmy fantazjami

KOALIK 12.05.2024 23:39

Ten cały zaciąg hiszpański oprócz Carbo i Rodado nadaje się do wyjazdu choćby dzisiaj z powrotem na pastwiska w Hiszpanii.

Sylwus1988 13.05.2024 07:52

Dokładnie tak, każdy napierdala na zawodników a to nie ich wina że mają narzucone pod rygorem że mają grać coś co w sumie nawet nie wiadomo jak nazwać, chciało by się użyć zwrotu tiki taka ale można to zrobić jedynie prześmiewczo. Techniczny futbol który z techniką nie ma nic wspólnego ociężałymi drewniakami, tak zwana gra ofensywna na połowie rywala czyli podania w poprzek między obrońcami aż do momentu straty piłki i bramki z kontry dla rywala, to jest cyrk. Tak naprawdę to nikt chyba na boisku nie wie co ma robić i po co on tam jest, całą taktyka ofensywna to rzucenie piłki na skrzydło i nie udane dośrodkowanie, od lat non stop to samo plus żenujące wykonywanie rzutów rożnych. Od lat wg tego samego klucza który narzuca pan Jarek i oficjalnie mówi że to się nigdy nie zmieni dopóki on tu jest bo to jest wg niego nowoczesny futbol. Co gorsza kazdy śledzi Twittera,to kązdy widzi co facet piszę żę teraz jeszcze bardziej zradykalizuje swoje chciejstwo pomimo wszystkiego co będzię szło źle a kibice dupa cicho bo klub jest jego, To nie to że ja chce go atakować ale po prostu jest mi smutno bo wiem że to się skończy tak jak musi czyli Wisłą w drugiej lidze przez jakieś chore wizje którym nikt z wykonawców nie podoła nie dlatego że nie chce tylko dlatego że nie da rady.
A po drugie każdy z nas gdzieś pracuje, znacie ten typ kolegi z pracy od którego nikt nic nie wymaga bo ten kolega się do niczego nie nadaje, coś mu powiesz żeby zrobił i tak to zjebie więc w sumie odpuszczasz, robisz sam i tak se lecicie od wypłaty do wypłaty, u nas mam wrażenie że tak traktuję się każdego pracownika piłkarza, "zostaw on się do niczego nie nadaje, byle do końca kontraktu i nara, potem kolejny" to ich psuje później idą gdzie indziej i nagle ktoś widzi ich zalety które muszą mieć bo nie byli by na tym poziomie na którym są gdyby nic nie reprezentowali sobą, stara się tak takiego piłkarza ustawiać i organizować go na boisku żeby jak najwięcej miał zadań które mu wychodzą i w których się odnajduje a jak najmniej ryzykuje się takim człowiekiem granie w grę w której zawsze popełnia ten sam błąd, u nas wiadomo klapki na oczy i gramy swoje.

wolfy 17.05.2024 19:18

Mocarny Znicz wygrał z Wisłą Płock 2-1. To tyle jeśli chodzi o przewidywania że wygrają wszystko do końca :D

s1mone 17.05.2024 19:21

Najpierw trzeba ograć Gieksę, żeby w ogóle patrzeć na wyniki innych.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl