![]() |
jest to "Golden Record" wysłany z voyagerem 1. Jest to swoista kapsuła czasu wymyślona przez Franka Drake'a i Carla Sagana.
U góry obrazka znajduje się atom wodoru, poniżej nasza lokalizacja we wszechświecie. mogłem podać błędną odpowiedź gdyż zdjęcie nie do końca pasuje. Oto ono: http://jpl.nasa.gov/images/voyager/g...ord-browse.jpg Jeśli odpowiedź jest poprawna, niech ktoś zada za mnie. |
odpowiedź poprawna ;)
MicK a dlaczego Ty nie możesz zadać ? |
Cytat:
|
http://img240.imageshack.us/img240/6323/zagalu6.jpg
Gdzie to jest oraz co znajduje się w środku. Fragment zdjęcia z wikipedii. |
Kaplica czaszek w Czermnej w środku znajduje się kilkanaście tysięcy kości z czasów bodajże wojny trzydziestoletniej.
|
to kaplica czaszek w Czermnej. w srodku znajduje sie okolo 24 tysiące czaszek i piszczeli (z czego 3 tysiące na scianach, reszta w krypcie). bylem, niesamowite
edit: wyprzedzil :) |
Racja, ta kaplica robi ogromne wrażenie, a jako że jestem pewien swojej odpowiedzi to zadam kolejną zagadkę:
http://i33.tinypic.com/11hsza0.png No i co to za miasto?? |
Złocieniec?
|
Cieszyn
10 znaków |
|
|
rezydencja Kanclerza Niemiec, "Federal Chancellery"w Berlinie Zachodnim.
|
zadajesz
10 z. |
|
Miasto Prypeć na Ukrainie? :-)
|
Zgadza się, jedziesz dalej...
|
|
Dubrownik, piękne miasto :)
Jestem pewny, więc zadaję: http://i38.tinypic.com/9pm2qf.jpg Z jakim wydarzeniem związane jest to zdjęcie? Podpowiedź: rzecz się działa w RPA |
Ciężka sprawa Witorik, chyba nikomu się nie uda...szukałem długo ale nic z tego. Proponuje zadaj raz jeszcze zagadkę.
|
witorik czy to nie jest "ludzki łańcuch" podczas szczytu w Johannesburgu?
|
wrzucam bo temat umiera
ilu anglików walczyło czynnie w Powstanie Warszawskim po stronie powstańców oczywiście |
czyżby temat umierał???
|
chyba tak, więc wrzuć coś łatwiejszego, jak ja powinienem, ale zapomniałem o temacie.
Odpowiedź na moje pytanie: pierwsze wybory w RPA dla ludzi wszystkich ras, a zdjęcie to kolejka w Soweto (aglomeracja na obrzeżach Johannesburga). |
Jaki naród europejski (mam na myśli naród jako całość, a nie pojedynczych konwerytów) wyznaje buddyzm?
|
Kałmucy ?
chociaż oni tak średnio europejscy są :P |
Tak i średnio są narodem. Nawiasem mówiąc są bliskimi krewnymi Mongołów, ściślej Ojratów i przybyli z Dżungarii nad dolną Wołgę stosunkowo późno (chyba XVI czy XVII wiek), a potem ich część z powrotem powędrowała na Wschód. Polska dyplomacja podvczas wojen XVII wiecznych znajdowała w Kałmukach sojuszników w walce z Chanatem Krymskim.
Mój kolega był w Eliście, stolicy Autonomicznej Republiki Kałmucji i stwierdził, że jest tam między innymi republikańskie ministerstwo leśnictwa, chociaż nie ma tam żadnych lasów, tylko step. Nastepne pytanie: Skąd się wzięli w Arizonie i okolicznych stanach Apacze? |
Apacze zostali wygnani (uciekli) z Meksyku na polnoc, czyli min. do Arizony.
Jesli odpowiedz prawidlowa, to mam pytanie za ile guldenow i od ktorego plemienia indianskiego, Holendrzy kupili wyspe Manhattan w dzisiejszym Nowym Jorku. |
Qpili, jak wygooglowałem z Wikipedii, od Delawarów (Lenapów) za 60 guldenów (równowartośc dzisiejszych 2000 dolarów).
Przykro mi, odnośnie Apaczów odpowiedź całkowicie błędna. Apacze i ich krewni Nawahowie należą do atabaskańskiej rodziny językowej, przybyli więc do Arizony i Nowego Mexyq z północnej Kanady, mniej więcej w czasie odkrycia Ameryki (około 1500). Rzeka Atabaska i jezioro o tej nazwie leżą w dorzeczu kanadyjskiej rzeki Mackenzie. Atabaskańska rodzina należy do szerszej grupy języków na dene. Apacze i Nawahowie na mapie rozmieszczenia tych języków stanowią południową izolowaną wyspę. Coś w tym rodzaju co Wegrzy w Środkowej Europie w stosunku do reszty ludów ugrofińskich, czy Kałmucy do reszty Mongołów. Nawiasem mówiąc języki na dene są najmłodszą warstwą języków indiańskich i jak odkryto (Joseph Greenberg i inni) mają więcej współnego z wieloma językami azjatyckimi niż z pozostalymi językami indiańskimi. Język Apaczów ma prawdopodobnie więcej wspólnego z chińskim, językami jenisejskimi, kaukaskimi, baskijskim niż z pozostałymi językami indiańskimi, np algonkińskimi, do której to grupy należą wspomniani wyżej Delawarowie. Ale to już inna śpiewka. Ale jak już jesteśmy przy oderwanych przestrzennie językach to mam pytanie: Jak się nazywają dwa języki ugrofińskie najbliższe węgierskiemu i gdzie żyją mówiącymi nimi ludzie. Z Gliwic pozdro Geoś! |
Chantyjski i Mansyński? A ludzie, nimi posługujący się żyją gdzieś w Rosji?
|
Dobrze. Żyją na zachodzie Syberii na ziemiach w ropę i gaz obfitujących. Mansowie (Wogułowie) na zachód od Obu, Chantowie (Ostiakowie) na wschód. Stare źródła nowogródzkie nazywały ich Jurga (stąd ugro(fińskie) ludy). Węgrzy zanim rozpoczęli wędrówkę nad środkowy Dunaj mieszkali na południe od nich, na stepach między Górami Ural a Jeziorem Aralskim.
Teraz następna zagadka: Jaki lud ugrofiński, nie licząc Wegrów, mieszka najbliżej granic Polski. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:23. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl