Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Studia/Po maturze => życie i sprawy studenckie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=157)

Mistel 04.07.2010 17:16

Mam pytanie. Orientuje się ktoś czy jak ktoś się nie dostanie na UP na dzienne, to automatycznie kandyduje na zaoczne?

KrZysIeK_TSW 04.07.2010 17:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez UniaTarnówZKS1928 (Post 927327)
Powie mi ktoś kiedy kończy się rejestracja elektroniczna na PK? Bo albo jestem ślepy albo nie widzę i sa tylko informacje co i do kiedy trzeba robić po zarejestrowaniu elektronicznym. UEK jest do 7, AGH do 9 i byłbym wdzięczny za datę PK:]

link
do 8 lipca

UniaTarnówZKS1928 04.07.2010 18:20

Dzięki wielkie. Nie mam chyba szczęście do tej strony PK. Jest tam "przegląd" wszystkich kierunków coś ala UEK http://nowa.uek.krakow.pl/pl/edukacj...daktyczna.html czy AGH http://www.agh.edu.pl/pl/studia/stud...cjalnosci.html ? A jeśli nie na PK to interesował by mnie taki przegląd z średnio długim opisem na jakiejkolwiek stronce bo przeglądanie każdego osobno to trochę żmudna robota. Obiecuje że to już wszystko ;)

Arkas 04.07.2010 18:48

To ja za to nie mogę nic na AGH znaleźć.
Na Inżynierię środowiska co oni tam liczą? I jak z dostaniem się?

_gilardino_ 04.07.2010 20:14

Wos rozszerzony 60%
Niemiecki podstawa 84%
Polski podstawa 59%

Jest szansa dostać się gdzieś na politologie/socjologie/europeistyke ?

_gilardino_ 04.07.2010 20:15

Wos rozszerzony 60%
Niemiecki podstawa 84%
Polski podstawa 59%

Jest szansa dostać się gdzieś na politologie/socjologie/europeistyke ?

Svartis 04.07.2010 20:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 926296)
Może Inżynieria Środowiska na jednym z trzech wydziałów, albo jeszcze łatwiejszy kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji np na GiGu.

Jak się będziesz uczył na bez problemów się utrzymasz.

Mam na oku własnie Zarządzanie i Inżynierie produkcji na Gigu, inzynierie srodowiska również na GiGu oraz informatyke stosowaną na IMiIP.
Może ktoś coś wiecej napisać o poszczególnych kierunkach, gdzie najłatwiej sie utrzymac, rozumiem że zarządzanie, ale napisz coś wiecej jak jest na tych kierunkach z fizyką oraz matematyka, bo przyznaje ze z tych przedmiotow bylem najslabszy w LO i nie wiem czy nie porywam sie z motyką na słońce. Pojawia sie na tych kierunkach chemia?
Prosze o jak najwiecej informacji

Szali 04.07.2010 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 927504)
Mam pytanie. Orientuje się ktoś czy jak ktoś się nie dostanie na UP na dzienne, to automatycznie kandyduje na zaoczne?

Nie. Oddzielnie składa się papiery na dzienne i zaoczne (przynajmniej w zeszłym roku tak było ;))

Martinho 04.07.2010 21:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Svartis (Post 927752)
Mam na oku własnie Zarządzanie i Inżynierie produkcji na Gigu, inzynierie srodowiska również na GiGu oraz informatyke stosowaną na IMiIP.
Może ktoś coś wiecej napisać o poszczególnych kierunkach, gdzie najłatwiej sie utrzymac, rozumiem że zarządzanie, ale napisz coś wiecej jak jest na tych kierunkach z fizyką oraz matematyka, bo przyznaje ze z tych przedmiotow bylem najslabszy w LO i nie wiem czy nie porywam sie z motyką na słońce. Pojawia sie na tych kierunkach chemia?
Prosze o jak najwiecej informacji

Na żadnym z inżynierskim kierunku na dobrej uczelni technicznej słabego poziomu akurat tych podstawowych przedmiotów nie uświadczysz.

Svartis 04.07.2010 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinho (Post 927825)
Na żadnym z inżynierskim kierunku na dobrej uczelni technicznej słabego poziomu akurat tych podstawowych przedmiotów nie uświadczysz.

Nie chodzi mi o słaby poziom, nie wątpie ze na AGHu jest pozioom jeden z najwyzszych w Polsce, chodzi mi o to czy zieloną osobę są w stanie coś nauczyć, nazwijmy to kolokwialnie od zera, tj totalne olanie fizyki w LO a matematyka byle zdac na poziomie podst czy taka osoba jest automatycznie rzucona na głęboką wodę i koniec studiow po pierwszym roku czy są w stanie coś z takiej osoby wykrzesać i daja szanse

Endorfinka 05.07.2010 14:35

Na AGH istnieje możliwość zapisania się na dodatkowe zajęcia, coś w rodzaju korepetycji, a jeśli ktoś olewa, to też nic się nie dzieje, trzeba tylko podpisać się na liście, bo uczelnia dostaje za to hajs.

Martinho 05.07.2010 21:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Endorfinka (Post 928473)
Na AGH istnieje możliwość zapisania się na dodatkowe zajęcia, coś w rodzaju korepetycji, a jeśli ktoś olewa, to też nic się nie dzieje, trzeba tylko podpisać się na liście, bo uczelnia dostaje za to hajs.

Tak jest to Fabryka Inżynierów, zajecia w max 15 osobowych grupach.

PS
Stary, jak sie zepniesz to się nauczysz i tyle. Zaczynając od zera czeka cię dużoooo więcej pracy.

Pawel.Busko 05.07.2010 21:25

Uff złożyłem podania do szkół teraz tylko ciekawe czy kasa im na czas dojdzie ;D Życzę powodzenia Wiślackiej Braci;)

!!IRIVER!! 05.07.2010 21:39

Fakt jest taki, że są wykładowcy - buce, u których trzeba się spiąć naprawdę poważnie, ale nie ma tak, żeby Cię wywalili, jeśli będziesz prosił, chodził, starał się itd. Jeśli olejesz sprawę - wtedy wylatujesz. I tak jest wszędzie, może poza topowymi kierunkami w stylu medycyna, czy prawo. Ja studiuję na AGH, kierunek nieścisły :D i radzę sobie świetnie, choć wcale nie uczę się jakoś szczególnie dużo. Mam co prawda jeden strup na wrzesień, ale student bez "kampanii wrześniowej" to nie student :P

Powodzenia AGHuje w rekrutacji :D

Abrakadabra 05.07.2010 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 927591)
To ja za to nie mogę nic na AGH znaleźć.
Na Inżynierię środowiska co oni tam liczą? I jak z dostaniem się?

Przelicznik wynosi W = 4G + J, gdzie G to wynik z przedmiotu głównego na maturze, J - wynik z języka obcego.

W zależności na jakim wydziale interesuje cię Inżynieria Środowiska (jest na 3 wydziałach) to brane są różne przedmioty pod uwagę jak przedmiot główny.
Na Wydziale Górnictwa i Geoinżynierii uwzględnia się wyniki z następujących przedmiotów (pod uwagę brany jest najwyższy wynik): matematyka lub fizyka lub chemia lub informatyka lub biologia lub geografia.

Jako, że kierunek ten jest tak zwanym "kierunkiem zamawianym" to najlepsi dostają stypendia 800 PLN miesięcznie już od pierwszego semestru. Na Wydziale Górnictwa i Geoinżynierii w zeszłym roku trzeba było mieć 476 pkt. (na 1 000 możliwych) aby się dostać.

kriz69 06.07.2010 10:44

jest ktos studiujący zarzadzanie na Wyzszej Szkole Handlowej lub gospodarke przestrzenna na Krakowskiej Akademii zeby mogl napisac to i owo o tych kierunkach.

UW&I 06.07.2010 11:02

Tylko ja mam problemy z zaksięgowaniem wpłaty na politechnice? Przelew poszedł w piątek, na AGH-u kasa na drugi dzień, na Politechnice dalej mam "druczek".

WISŁAZWE 06.07.2010 12:04

Jak to jest z tymi rekrutacjami np. składam papiery na UEK na turystykę, nie przyjmą mnie w pierwszej rekrutacji to co wtedy czekam na drugą, jestem tam automatycznie przenoszony czy od nowa muszę składać - nie znam się na tym i jeszcze jedno przykładowo składam na 3 kierunki na jednej uczelni - płacę raz np. 80 zł czy 3 razy 80 zł. Można wpłacać kasę osobiście ??

Kiedy są drugie rekrutacje na UEK AGH.

Z góry dzięki za odpowiedź.

trial 06.07.2010 12:17

Wybiera się ktoś na mechatronike na AGH?

Arkas 06.07.2010 22:30

Jak nie dostanę się na główny kierunek na AGH a dostanę na któryś alternatywny to od razu wbijam na ten alternatywny? Jak to jest?
Czy czekam na II rekrutację? I kiedy ona jest bo nie mogę tego znaleźć...

Abrakadabra 06.07.2010 22:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 929508)
Jak nie dostanę się na główny kierunek na AGH a dostanę na któryś alternatywny to od razu wbijam na ten alternatywny? Jak to jest?
Czy czekam na II rekrutację? I kiedy ona jest bo nie mogę tego znaleźć...

Nie wiem co dokładnie znaczy "wbijam" :) ale jak zostaniesz przyjęty na jakikolwiek kierunek (czy to główny czy alternatywny) to od 15 lipca do 26 lipca musisz się wpisać na studia dostarczając odpowiednie dokumenty.

Jak byś nie dostał się na żaden wybrany kierunek, to od 15 lipca do 23 lipca możesz rejestrować się w systemie eRekrutacja na nieobsadzone miejsca w I etapie.

UniaTarnówZKS1928 06.07.2010 23:31

Radze wam dobrze dobrać kierunki bo problem w tym że NIE WBIJASZ na alternatywny. Praktycznie alternatywny się daje rekreacyjnie bo pierwszeństwo mimo gorszych wyników mają Ci dla których to kierunek główny.

A co do przelania kasy to nie wiem czy trzeba będzie coś donosić ale przelać ją trzeba do końca rekrutacji a dojść może już po zakończeniu.

Arkas 07.07.2010 00:03

Też mi się tak właśnie zdawało. Ogólnie to lipa, bo ciężko przewidzieć czy się dostaniesz na dany kierunek patrząc ile pkt trzeba było mieć w tamtym roku, i będzie trzeba w 2 rekrutacji polować miejsce. I wtedy też płacę 70 zł?

Maćko 07.07.2010 00:27

Mój siostrzeniec, chrześniak, idzie do Krakowa na studia. Nie wybrał do tej pory żadnego kierunku, powiedział, że szkoda kasy - i tak musiałby czekać na drugą rekrutację.
To słuszne rozumowanie? Dostał po ok. 80% z każdego zdawanego przedmiotu prócz matematyki(humanista, dobrał wos - nie mam pojęcia czy podstawowy czy rozszerzony).
I teraz mam jeszcze jedno pytanie: Kiedy jest ta druga rekrutacja, bo siostra, szwagrowski i dzieciaki wybierają się na wakacje zagranice? Chcieli, żebym się za niego zalogował. Młody nie będzie miał z tego tytułu żadnych problemów?

Za moich czasów nie było tych elektronicznych bajerów, stąd bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Michal_b3 07.07.2010 09:24

Moim zdaniem to bardzo ryzykowne zagranie, bo nikt nie powiedział, że druga rekrutacja w ogóle się odbędzie na wybranym przez niego kierunku. 85zl to nie jest majątek, więc można wybrać te dwa najbardziej pożądane kierunki, jeden wymarzony, a drugi w miarę bezpieczny - na którym jest wysokie prawdopodobieństwo, że się dostanie.
Co do elektronicznej rejestracji - wydaję mi się, że nie powinno być problemów tylko musisz zdobyć wszystkie dane osobowe, włącznie z numerem dowodu osobistego i wszelkimi informacjami, które na nim się znajdują, na UEKu było nawet pytanie o kod pocztowy mojej WKU (!?), na Politechnice już żadnych takich ''dziwnych'' nie uświadczyłem. Problem pojawia się, gdy chce abyś zaniósł za niego papiery już po zakończonej rekrutacji, wtedy potrzebujesz (bardzo często, chociaż nie zawsze) odpowiedniego upoważnienia oraz wszystkich ankiet,formularzy najlepiej wypełnionego przez kandydata, bo na każdym dokmuencie jest miejsce do złożenia podpisu. Wykaz potrzebnych dokumentów jest na stronie każdej z uczelni i nie jest ujednolicony dla całego Krakowa.
Mogę jeszcze powiedzieć jak ja sobie poradziłem - wyjeżdżam w sobotę i nie będę mógł złożyć dokumentów, więc zrobiłem xero dowodu osobistego potwierdzone przez notariusza za zgodne z oryginałem (7zl 40gr) oraz napisałem odpowiednie upoważnienie dla osoby, która za mnie dokona wszelkich formalności (24zl z groszami), które być może się nie przyda, ale wole być ubezpieczony.

mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem :)

ps. Jak będziesz potrzebował, to mogę wysłać treść upoważnienia, notariusz ocenił, że jest ok.

Pawel.Busko 07.07.2010 09:55

Panowie a do kiedy trzeba składać Dokumenty na AGH i UR? Dopiero po ogłoszeniu selekcji? :)

sndr 07.07.2010 09:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pawel.Busko (Post 929615)
Panowie a do kiedy trzeba składać Dokumenty na AGH i UR? Dopiero po ogłoszeniu selekcji? :)

Jako nie Pan, ale Pani odpowiem :) Wszystkie papiery po zakwalifikowaniu na studia

Maćko 07.07.2010 09:59

Michal_b3, o to właśnie mi chodziło. Bardzo Ci dziękuję. ;)

Pawel.Busko 07.07.2010 10:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sndr (Post 929616)
Jako nie Pan, ale Pani odpowiem :) Wszystkie papiery po zakwalifikowaniu na studia

Dziękuje Pani :)No to w sumie pozostaje tylko czekać na wyniki;)

PS. Jak zmienić główny kierunek na AGH jeżeli dostałem już status KANDYDAT na inny profil?

Gucio25 07.07.2010 10:47

^ wydaje mi się, że to już po ptokach. wpłata jest dokonywana na dany wybór kierunków i chyba go już nie bardzo można zmienić. ale nie jestem pewien. wiem, że w jednym miejscu pisało, że przelew ma być dokonany do tego prawidłowego i pewnego wyboru kierunków.

jak to jest z wpłatą na UEk, musi dotrzeć do uczelni do 7 lipca, czy może być ten 1/2 dni później?
z jednej strony jest:
Cytat:

Pierwszy etap rekrutacji trwa od 21 czerwca do 7 lipca br. i polega na:
-wypełnieniu ankiety osobowej w Elektronicznej Rejestracji Kandydatów (ERK),
-dokonaniu opłaty rekrutacyjnej.
a z drugiej znalazłem taki fragment:
Cytat:

Jeśli system odnotuje wpływ opłaty rekrutacyjnej- kandydat zostanie o tym poinformowany w komunikacie w systemie ERK (zakładka Opłata rekrutacyjna). Jeżeli zaś opłata rekrutacyjna nie wpłynie na konto (nie jest widoczna w systemie ERK), kandydat zobowiązany jest dostarczyć dowód wpłaty do Działu Nauczania Uniwersytetu Ekonomicznego lub przesłać dowód wpłaty faksem na numer 12 2935145, w terminie do 12 lipca br.
no i teraz pytanie, co jeśli wpłata na konto uczelni przyjdzie 8 lipca? dalej byłoby trzeba przesłać dowód wpłaty, czy co? pytam w imieniu kolegi który dokonał przelewu przedwczoraj i nie wiadomo czy dojdą pieniądze. ja na szczęście już i na UEku i na AGHu wpłaty potwierdzone. ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl