Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Adamek21 15.02.2010 12:38

Też to zauważyłem że na filmiku Pawełek grał cały mecz ale tak pisało w PS ale wiadomo mogli się pomylić.

Mixu 15.02.2010 12:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bearex
Kolega wczesniej chyba nie zrozumiał sensu wypowiedzi Janasa. Przed cytatem jest wytłumaczone ocb.

Zgadza się. Wyrwane z kontekstu wydawało się trochę dziwnym.

bearex 15.02.2010 12:41

Również uważam że to głupie tłumaczenie ale cóż. Według mnie chcieli zaoszczędzić kasę na sparingpartnerze i tłumaczą się chęcia zgrania zespołu.

_ukoL 15.02.2010 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 854956)
Dudu, Beto, Rogerio, ile jeszcze tego bedzie?

Różnica taka, że Dudu i Beto nie byli ograni w Europie, a Rogerio to "stary wyjadacz" i skoro w Szwajcarii sobie poradził to tym bardziej sobie w Ekstraklasie poradzi. Ciężko by w pierwszym meczu i to na dodatek przeciw Dynamie Kijów miał strzelić hat-tricka. Oby dostał szansę w meczu z tymi Hiszpanami i wtedy się okaże.

P.S. Na Issa Ba też narzekaliście, teraz asystował i już pół forum pieje z zachwytu jaki to rozgrywający.

Kamil_mchw 15.02.2010 13:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bearex (Post 854980)
Również uważam że to głupie tłumaczenie ale cóż. Według mnie chcieli zaoszczędzić kasę na sparingpartnerze i tłumaczą się chęcia zgrania zespołu.

to za dobrego sparingpartnera trzeba płacić...?? od kiedy...

PODpalacz 15.02.2010 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 854983)
Różnica taka, że Dudu i Beto nie byli ograni w Europie, a Rogerio to "stary wyjadacz" i skoro w Szwajcarii sobie poradził to tym bardziej sobie w Ekstraklasie poradzi. Ciężko by w pierwszym meczu i to na dodatek przeciw Dynamie Kijów miał strzelić hat-tricka. Oby dostał szansę w meczu z tymi Hiszpanami i wtedy się okaże.

P.S. Na Issa Ba też narzekaliście, teraz asystował i już pół forum pieje z zachwytu jaki to rozgrywający.

zaczekajmy z Ba bo nie wiadomo czy to jest gośc co chce grac czy tylko rozegrac się i hej w Europe ....a wirażka z niego jest dobra

bearex 15.02.2010 14:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil_mchw (Post 854986)
to za dobrego sparingpartnera trzeba płacić...?? od kiedy...

Nie za sparingpartnera, ale za całą organizację. Na początku było mówione że mielismy grac z klubem z 1 ligi hiszpanskiej, ale mamy teraz inną ofertę, a tą co nam proponowano dostała Polonia Warszawa i grała z Valencią.

Maciuś 15.02.2010 14:58

No tak, lepiej strzelic 5 goli cieniakom niz nauczyc sie czegos od Valenci.

1q2 15.02.2010 15:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 854977)
To co Janas powiedział, jest jedno z nagłupszych tłumaczeń jakie kiedykolwiek słyszałem.
****a, słabsza drużyna, by zgrać zawodników :rotfl:
Po to własnie jadą tyle km, by zagrać 2 mecze + 1 z półamatorami.Równie dobrze mogli by zagrać z kelnerami i kucharzami z ich ośrodka.
Kiedy mamy grać i uczyć się od lepszych jak nie na tych zgrupowaniach....

Popatrz na to z drugiej strony - kiedyś to sparingi z topowymi drużynami miały sens, graliśmy lepszą piłkę, cele były też inne , a teraz.Celem jest rozprawić się z ligowymi 'potentatami' i ograć jakiegoś europejskiego słabeusza.Ja jakoś nie widzę sensu grania z Szachtarem, czy Dinamem i patrzenia jak nas klepią, bo ani o ćwiczeniu tu taktyki na ligę nie może być mowy(chyba że dla Skorży - Legia,Amica czy parchy to drużyny pokroju Ukrainców i nadal trenujemy styl by wygrać 1-0 co zazwyczaj kończy się porażką 1-0), ani o jakimś wielkim zgraniu, przy takim pressingu rywali, mowy być nie może.

Moim zdaniem najwięcej meczów powinno być z porównywalnymi drużynami, co by ich próbować tłamsić, jak to powinno wyglądać w lidze - Oczywiście od czasu do czasu posparować z dobrymi teamami nie zaszkodzi ale akurat żeby na koniec zostawić sobie słabszych rywali to wydaje mi się że jest całkiem dobre posunięcie.
Można będzie przynajmniej tego ostatniego z ostatnich sprawdzić, bo co można o gościu powiedzieć do którego przez 45 minut w zasadzie żadnej piłki nie dograno.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 855012)
No tak, lepiej strzelic 5 goli cieniakom niz nauczyc sie czegos od Valenci.

Dokładnie, lepiej strzelić 5 goli cieniasom niż bronić się przez 90 minut.

PODpalacz 15.02.2010 15:19

po 1 słuchaj od tego jest trening ,tak zwana gierka......2/ jak widzisz mocną drużynę motywujesz się jeśli nie to znaczy że nie nadajesz się nawet na miedze grac z zajcamii..... 3/jeżeli gośc jest dobry umie przyjąc kiwnoc podac a od czasu do czasu pomyślec to nie jest mu nic straszne i się nadaje do gry ....4 przerabiali to kiedyś z kadrą ....Wyspy Owcze ,Malta,Arabia S itp.

falat 15.02.2010 15:34

Z cieniasami można przećwiczyć różne elementy gry, technikę etc.. Z lepszymi drużynami tego się nie zrobi bo będą cały czas cisnąć i trzeba się będzie cały mecz bronić.. a to nie ma sensu jeśli chce się rozegrać drużynę przed rozgrywkami.. Więc czasem dobrze pograć ze słabszymi :)

Kluvi 15.02.2010 15:34

haha 1q2 dowaliłeś :D

stary po 1 grając sparingi z wielkimi firmami nasi mają wreszcie szanse zasmakować gry w bdb wykonaniu
po 2 właśnie pod pressingiem wychodzi zgranie bo jak nacierają na ciebie a masz zgraną ekipę to piłka będzie chodziła jak w zegarku...
poza tym w rundzie jesiennej pokazali nasi jak umieją grać pod presja.. więc jak dla mnie mecze z Dynamem czy Valencią byłby jak najbardziej na tak

falat 15.02.2010 15:35

A z Valenciami i innymi też powinniśmy grać swoją drogą.

sandbender 15.02.2010 15:41

Panowie
Tutaj macie linka -> http://www.pzpn.pl/index.php/pol/Fed...rsy-trenerskie
Przeglądnąć terminy, zapisać się, uzyskać licencję.

W czerwcu Skorży się kończy kontrakt, w lipcu, na letnim zgrupowaniu, będziecie mogli zakontraktować sparingpartnerów takich jakich uważacie za stosowne.

Bo, że z którymś z Was zostanie podpisany kontrakt na prowadzenie pierwszego zespołu to ja od dłuższego czasu nie mam wątpliwości.

felipe 15.02.2010 15:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kluvi (Post 855024)
poza tym w rundzie jesiennej pokazali nasi jak umieją grać pod presja.. więc jak dla mnie mecze z Dynamem czy Valencią byłby jak najbardziej na tak

a jeszcze wcześniej (bo w środku lata) to pokazali jak "umieją" grać gdy są murowanymi faworytami...

Jak dla mnie guzik daje i sparing z Valencią i z amatorami z IV ligi. W pierwszym przypadku będa 3/4 gry gonić za rywalem (w lidze takich problemów nie mają), w drugim strzeli taki Małecki ze trzy gole i pomyśli, że jest jeszcze bardziej zajebisty.
Trzeba znaleźć złoty środek. Taki Metalurg był ok, może Rużomberok.

PODpalacz 15.02.2010 15:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 855026)
Panowie

W czerwcu Skorży się kończy kontrakt, w lipcu, na letnim zgrupowaniu, będziecie mogli zakontraktować sparingpartnerów takich jakich uważacie za stosowne.

Bo, że z którymś z Was zostanie podpisany kontrakt na prowadzenie pierwszego zespołu to ja od dłuższego czasu nie mam wątpliwości.

Słuchaj chcesz żeby Wisła była dobra czy najlepsza.Kibice Wisły potrzebują adrenaliny meczów których zazdrości cała polska.Potrzebne są nam transfery żeby ściagnac kibiców i zapełnic stadion.Widac jak wygląda stadion kiedy jest Puchar Polski i przyjedzie Piast Gliwice.Wisła nie potrzebuje gracz sparingów z amatorami ....My się musimy liczyc w lidze europejskiej a nie tak jak to wyglada do tej pory.Do Skorży nie ma tu nikt nic,bo on nie wyciągnie z kapelusza kasy.....

1q2 15.02.2010 16:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kluvi (Post 855024)
haha 1q2 dowaliłeś :D

stary po 1 grając sparingi z wielkimi firmami nasi mają wreszcie szanse zasmakować gry w bdb wykonaniu
po 2 właśnie pod pressingiem wychodzi zgranie bo jak nacierają na ciebie a masz zgraną ekipę to piłka będzie chodziła jak w zegarku...

Po pierwsze sparring to nie mecz, tu chodzi by nie złapać kontuzji , po drugie wiara że 90 minut z rywalem który przewyższa nas o kilka klas pod każdym względem, spowoduje że nagle nasi nie wiadomo czego się nauczą, jest mylna.Po trzecie gdyby na prawdę tak dużo zależało od mocnego przeciwnika, to ani Szachtar, ani Dynamo, ani Valencia - nie chciała by z nami grać a grają - właśnie dlatego by na większym luzie przećwiczyć różne warianty taktyczne.Po czwarte nie chodzi mi o to żeby Wisła grała z 'chłopcami z podwórka' a z drużynami o podobnych umiejętnościach - oczywiście przeplatając to meczem z o wiele mocniejszym , czy też słabszym rywalem.

Po piąte to moje zdanie i zdaje sobie sprawę że jest ono dosyć kontrowersyjne, więc nie liczę tu na oklaski;)
Jeśli m.in te mecze sprawią że z Legią,Amica,czy parchami zaczniemy dobrze grać to czapki z głów , jeśli jednak znów okaże się że ponad nasze siły jest stworzenie jakiejś składnej akcji, to tak na prawde o kant tyłka będzie można rozbić te mecze

W dużym skrócie - uważam że nie potrafimy grać z w/w zespołami i naszym problemem jest bardzo słaba gra w przodzie - stąd wolałbym mecze z drużynami podobnymi do w/w gdzie można by położyć nacisk na atak a nie z drużynami, z którymi przez dużą część meczu się bronimy.

palladynTS 15.02.2010 16:21

[quote=1q2;855033]Po pierwsze sparring to nie mecz...

...nie??? w takim razie czym jest sparring jeśli nie meczem?...programem telewizyjnym?spotkaniem w restauracji czy może wizytą w markecie?

felipe 15.02.2010 16:26

palladyn, nie ironizuj tylko odnoś sie do meritum, każdy zrozumiał o co chodzi 1q2...

Oldpara 15.02.2010 16:28

Nie wiem o co wam chodzi. Graliśmy z półfinalistą i zdobywcą PUEFA (czy tam LE) więc na poziom sparingpartnerów narzekać nie można.

W zasadzie zawsze ostatnie sparingi sa po to, żeby je wygrać, i nabrać więcej pewności siebie i optymizmu. Nie dziwie się trenerom, że na ostanie sparingi przed meczem z GKS Bełchatów nie chcą ubierać zawodników w jakieś 0:3 z Valencią. Na pewno to bym im dodało skrzydeł przed inauguracją Ekstraklasy ;/

mic 15.02.2010 16:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oldpara (Post 855043)
narzekać nie można.

Na tym forum na wszystko sie narzeka, ot kibice sukcesu...

wonski_eNHa 15.02.2010 16:35

narzekamy bo to polska właśnie:)

Kamil_mchw 15.02.2010 16:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bearex (Post 855011)
Nie za sparingpartnera, ale za całą organizację. Na początku było mówione że mielismy grac z klubem z 1 ligi hiszpanskiej, ale mamy teraz inną ofertę, a tą co nam proponowano dostała Polonia Warszawa i grała z Valencią.

no właśnie... Wisła płaci za organizacje zgrupowania... ale nie płaci drużynie przeciwnej żeby sobie z nimi pokopali w piłkę...
Albo Polonia była szybsza i zarezerwowała sobie lepszy obóz... albo Wisła celowo wybrała inną ofertę.

Maciuś 15.02.2010 17:06

Czy to czasem nie Skorza kiedys biadolil ze Wisla odpada w pucharach bo nie gra na codzien z silnymi rywalami?

Lemoniadowy Joe 15.02.2010 17:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 855058)
Czy to czasem nie Skorza kiedys biadolil ze Wisla odpada w pucharach bo nie gra na codzien z silnymi rywalami?

a Ty taki sparing gdzieś na bocznym boisku nazywasz gra z silnym rywalem ?

bo moim zdaniem cos takiego można nazwac pożytecznym sparingiem z silnym rywalem

http://www.youtube.com/watch?v=VziqWF9qt-I
albo
http://www.youtube.com/watch?v=JqOLw...eature=related

falat 15.02.2010 17:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 855026)
Panowie

Ja już mam licencje <lol> ;p

grogoriogreg 15.02.2010 17:15

Cytat:

Gdyby Wisła miała 16 zdrowych zawodników na poziomie - inaczej byśmy pogadali.

PODpalacz 15.02.2010 18:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 855064)

16 wyrównanych i bez opcji kontuzja

1q2 15.02.2010 20:35

Cytat:

Tu związek przyczynowo-skutkowy na pewno jest, tyle że kilka sparingów na rok niczego nie zmieni , fajnie by było korzystać z tego co się ma, czyli kilkoma meczami z konkurentami ligowymi a od dłuższego czasu w meczach bezpośrednich wychodzimy wręcz fatalnie , no i to też może być usprawiedliwienie dla porażki np. z Tottenhamem ale nie z Levadią ,która na grę o coś z jakimkolwiek zawodowym rywalem, może sobie pozwolić tylko w lecie bo w lidze grają z samymi amatorami , kończąc sezon z bilansem bramkowym np + 100 ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez palladynTS (Post 855122)
.
A do tego wszystkiego nie przegrywalibtyśmy wszystkiego co w tej naszej marnej lidze jest do wygrania prestiżowe.

Ja bym też przestrzegał przed traktowaniem tych meczy tylko jak prestiż.Tak można było to traktować za Kaspra(choć też nie do końca) - teraz te mecze wd mnie są i były kluczowe w kontekście pucharów.Jak nie nauczymy się z powrotem ogrywać tych co choć trochę wybijają się w lidze, to najpewniej nie poradzimy sobie i ze słabeuszami/średniakami z poza kraju.
A przecież nikt dziś nie wymaga od Wisły cudów ,pogromów itp.

palladynTS 15.02.2010 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 855064)

Gdyby było tak jak mówisz a do tego jeszcze dodam gdyby byli to klasowi zawodnicy to dziś nie mielibyśmy 5 pkt.przewagi nad drugą ekipą w tabeli tylko co najmniej 15.
A do tego wszystkiego nie przegrywalibtyśmy wszystkiego co w tej naszej marnej lidze jest do wygrania prestiżowe.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl