Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

7 kotów 06.05.2012 22:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kociewiak (Post 1247333)
Skoro koleś był podobno na meczu i tak bardzo nie podobały mu się gwizdy to czemu płacze na forum a nie podejdzie do osób za te gwizdy odpowiedzialnych?

Ty, a może jak jestes niezadowolony z poczynan rządu to pójdziesz pod kancelarie Premiera i mu to powiesz prosto w okno ?

Co to w ogołe za wysyłanie kogokolwiek na rozmowy "w cztery oczy" ? Nie podobalo mu sie gwizdanie, to ma prawo o tym napisac. Ma cholerne prawo skrytykowac tych którzy gwizdali. I nie musi nigdzie chodzic, tylko moze sie wypowiedziec tu, bo od tego tez to forum jest.

PS.
Gratulacje dla Ślaska Wrocław.

Lechista69 06.05.2012 22:43

http://oi45.tinypic.com/2145i4x.jpg

A tutaj proszę akcja gwiazdy Wolskiego, z forum Legionistów, ponoć do żylety skierowane :D!

Baldur80 06.05.2012 22:46

WIELKIE gratulacje dla Slaska za Mistrza, trener Lenczyk moze sie czuc bardzo dumny z siebie wspanialy sukces przy tych wszystkich problemach co mial w Slasku. Wielkie brawa rowniez dla Ruchu za ten sezon.
Legia polegla frajersko jak z Widzewem.
Wisla zdecydowanie tez ponizej oczekiwan (cieniutko)
Lech zaskoczyl i pokazal ze Bakero to zaden trener.
Podsumowując ten sezon w Ekstraklasie powiem tak: emocji bylo mnostwo ale mecze w wkieszosci gorzej niz tragiczne.
Wydaje sie ze poziom ligi sie obnizyl i niezmienia tego dobra postawa klubow w LE.
Na plus sezonu trzeba napisac ze wrescie mamy stadiony i lepsza frekwencje na trybunach, Kibice tez wydaja sie bardziej cywilizowani:)
Minusy to przedewszystkim poziom meczow i sedziowanie.

Zyczenia na nastepny sezon: Podniesienie poziomu ligii, no i moze cos sie zmieni w pzpn bo to jest formacja dzialajaca jak komunistyczna partja 30 lat temu.

Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczow i mysle ze teraz trzymamy mocno kciuki za Polske na Euro zeby kopacze pokazali kawal dobrej pilki i Polskiego charakteru walczaka.

kriswisla 06.05.2012 22:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1247453)
Masz rację - tylko się uśmiechnął sam do siebie - piękne zbliżenie.....

właśnie ten uśmiech ,a po derbach specjalne zaproszenie pod sektor C ,wywołany przez Radka i pewnie tez padło pare słow o tym meczu hm.. tak przypuszczam, apropos Rojewskiego to mogł byc czarny kon Probierza niczym z filmu piłkarski poker:D:D

mitmichael 07.05.2012 06:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lechista69 (Post 1247460)
http://oi45.tinypic.com/2145i4x.jpg

A tutaj proszę akcja gwiazdy Wolskiego, z forum Legionistów, ponoć do żylety skierowane :D!

Uciszac to by mogł jakby Legia tym golem zapewniła sobie Mistrzostwo Polski - a tak kibice juz sa na Niego cieci. W sumie patrzac na odejscie Waltera mozliwa jest opcja, ze po sezonie odejdzie jezeli nadal beda Nim zainteresowane zagraniczne zespoły.

AYALA 07.05.2012 06:13

Urban trenerem Legii ?
http://www.sport.pl/sport-warszawa/1...zagranicy.html

Hmmm... jeśliby do tego doszło to ja bym chętnie Skorże znowu na Wiślackiej ławie zobaczył jako trenera

Daja`n 07.05.2012 07:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1247502)
Urban trenerem Legii ?

Hmmm... jeśliby do tego doszło to ja bym chętnie Skorże znowu na Wiślackiej ławie zobaczył jako trenera

A ja już nigdy nie chcę Maciusia widzieć w Wiśle.Niech zostanie tam gdzie teraz jest.

Gwiaździsty 07.05.2012 07:34

Cytat:

Urban trenerem Legii ?

No to całe szczęście, że to nie od Ciebie zależy :). Wystarczy, że jest obecnie najwiekszym przegranym a prowadzna przez niego drużyna zostanie nazwana największymi frajerami dziesięciolecia.

P.S. W tej Legii to szybko sodowa uderza do główki. Kopacz Wolski po strzeleniu kilku bramek w karierze zaczyna uciszać ...swoje trybuny :). Najpierw Rzeźniczak teraz kolejny "gwiazdor" medialny.

studio 07.05.2012 08:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baldur80 (Post 1247461)
teraz trzymamy mocno kciuki za Polske na Euro zeby kopacze pokazali kawal dobrej pilki i Polskiego charakteru walczaka.

Przeciez Polska nie gra an tych mistrzostwach, a Reprezentacja PZPNu wiec licze na porzadny w....... od wszystkich do zera.

A ten Wolski to napewno w kierunku zylety to kierowal? Czy moze do koroniarzy?

rw88 07.05.2012 08:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez studio (Post 1247513)
Przeciez Polska nie gra an tych mistrzostwach, a Reprezentacja PZPNu wiec licze na porzadny w....... od wszystkich do zera.

Wiecie co jest najlepsze? Że teraz wszyscy mówią jacy to oni nie są "trendi", że naszą kadrę mają w dupce, a potem przyjdzie E2012 i pewnie tak z 14 milionów będzie oglądać mecz otwarcia Polska - Grecja :D

Może to co powiem będzie mało popularne, bo nie jest to obowiązujący nurt, no ale...ja nie widzę powodu, żeby tej kadrze nie kibicować - na ten moment w światowym futbolu warunkiem grania w reprezentacji Polski jest polski paszport i brak gry o punkty w meczach dla innej kadry, to decyduje o tym czy można być kadrowiczem w danym kraju, czy nie. To, że u nas grają Boenisch, Obraniak, Polański czy Perquis nie jest więc niczym nieuczciwym. Krótko mówiąc, futbolowe reprezentacje są reprezentacjami złożonymi z obywateli danego kraju.

Nie każdy z reprezentantów w piłce nożnej musi być 100% Polakiem od A do Z, nie ma nigdzie takich wymogów - jeden może być 100% Polakiem od pokoleń, drugi może urodzić się i wychować w Polsce, a mieć rodziców z innego kraju, trzeci może urodzić się za granicą i wychować w ich kraju, a jeszcze inny może mieć tylko i aż polskich przodków. Liczy się tylko to, aby każdy z nich miał z naszym krajem mniejsze czy większe związki, no i wolę jego reprezentowania. Podejrzewam, że dla niejednego z naszych "stuprocentowych" Polaków gra w kadrze to tylko część pracy, szansa promocji, nikt nie wie co komu w głowie siedzi i nie nam to oceniać.

Śmieszą mnie teksty, że Polański, Perquis, Boenisch czy Obraniak wybrali naszą kadrę bo chcą się wypromować - żaden z nich tego nie potrzebował w momencie, gdy to obywatelstwo dostawali. Każdy z nich grał w klubie, który był szczytem ich piłkarskich możliwości, czyli czołówka Ligue1 i Bundesligi. Jeśli nawet Perquis zmieni klub na Lille, czy gdzie tam ma iść, to stanie się to w 99% dzięki jego postawie w francuskich realiach ligowych. Polański choćby zagrał turniej życia to i tak zapewne nie przeskoczy poziomu średniaka Bundesligi. A Obraniak zmienił już klub i nie zanosi się, żeby w następnych latach opuścił Bordeaux. Oczywiście gdyby w tej "23" na EURO znalazło się dajmy na to 14 takich piłkarzy, to byłoby coś nie tak. Ale u nas jest...czterech.

Za poważnie do tego podchodzicie, to tylko piłka, sport, rozrywka, tylko tyle i aż tyle. Godło narodowe na koszulkach to owszem, szalenie istotna kwestia, ale gadanie o reprezentacji PZPN jest moim zdaniem śmieszne.

4fan_player 07.05.2012 09:02

@rw88

Ty tak poważnie? Powiem krótko jak najmniej osób z takim podejściem jak Ty.

rw88 07.05.2012 09:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 4fan_player (Post 1247523)
@rw88

Tak, poważnie. Może to dlatego, że nie traktuje tego wszystkiego tak na...poważnie. Nie mogę po prostu znaleźć powodu dla którego obecność w kadrze Boenischa, Obraniaka, Perquisa czy Polańskiego obraża nasz naród i jest niegodnym jego reprezentowaniem. Tym bardziej, że cała czwórka ma polskie korzenie. Wiesz, ja jestem jak najbardziej za "hokejowymi" zasadami jeśli chodzi o reprezentantów, czyli wymóg gry co najmniej dwa lata w lidze kraju, który chce się reprezentować, może to by było bardziej uczciwe, ale na ten moment w piłce zasady są inne.

Może inaczej. Po prostu uważam, że za poważnie podchodzicie do kwestii reprezentowania naszego narodu, świadczenia o Polsce jako o kraju takim czy innym przez kadrę piłkarską.

dynek.pl 07.05.2012 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1247500)
Uciszac to by mogł jakby Legia tym golem zapewniła sobie Mistrzostwo Polski - a tak kibice juz sa na Niego cieci. W sumie patrzac na odejscie Waltera mozliwa jest opcja, ze po sezonie odejdzie jezeli nadal beda Nim zainteresowane zagraniczne zespoły.

I dobrze im pokazal. Smieszni sa tacy kibice, ze jak druzyna wygrywa to jest OK, a jak przegrywa to panienki bez ambicji. Kazdy mecz mozna wygrac, przegrac lub zremisowac i tyle.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 4fan_player (Post 1247523)
@rw88

Pewnie, lepiej jak najwiecej ludzi, ktorzy w mecz Polska-Ruscy beda kibicowac tym drugim.

studio 07.05.2012 09:47

Ogladac a kibicowac to dwie rozne sprawy, ogladac bede mecze, ale kibicowac? Chyba sobie jaja robicie

rw88 zajebiste masz podejscie :D rozumiem ze koko koko tez bedziesz spiewac przed meczem :)

edyta: rozmowa i tak w innym temacie powinna byc.

Kociewiak 07.05.2012 09:53

Oi nie wypełniło się :-/ :D
http://michalpol.blox.pl/resource/krolewskie.jpg

rw88 07.05.2012 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez studio (Post 1247535)
rw88 zajebiste masz podejscie :D rozumiem ze koko koko tez bedziesz spiewac przed meczem :)

Rozumiem, że jakby wygrał Liber, to nauczyłbyś się tego na pamięć i śpiewał przed meczem jak hymn narodowy? :D Odnośnie koko koko podobał mi się felieton Ziemkiewicza na interii, tak btw. To, że nie widzę nic złego w posiadaniu czterech Boenischów w składzie nie znaczy, że ślepo patrzę na rzeczywistość, bez przesady. A następny post już ewentualnie pasuje przenieść do innego tematu.

Marszałek 07.05.2012 10:04

Żaden piłkarz Legii nie miał sezonu konia i to wystarczyło, aby Skorża nie odniósł sukcesu. Tak frajersko przegrać tytuł to rzecz nietuzinkowa. Nawet jak na naszą ligę.

Romuald 07.05.2012 10:35

Cytat:

Urban trenerem Legii ?

Niech już zostanie w klubie w którym jak sam powiedział są najlepsi kibice w Polsce :)

Daja`n 07.05.2012 10:38

I koniec tej żenady czas zmian i to gruntownych zmian oby tylko na lepsze a z drugiej strony czy można było wypaść gorzej no w sumie tak można było spaść.Wiele pracy przed naszym klubem oj wiele.I mam nadzieję że przy ustalaniu cen biletów i karnetów na przyszły sezon włodarze S.S.A. zastanowią się dwa razy zanim zatwierdzą nowy cennik.WISŁA PANY!!!

cfa 07.05.2012 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez studio (Post 1247535)
Ogladac a kibicowac to dwie rozne sprawy, ogladac bede mecze, ale kibicowac? Chyba sobie jaja robicie

edyta: rozmowa i tak w innym temacie powinna byc.

No a co w tym koko koko jest takiego złego ? Z proponowanych kawałków zdecydowanie najbardziej wpada w ucho. Moim zdaniem w ogóle wygrał najlepszy kawałek, chociaż cudowny nie jest. Ważne, że wpada w ucho i jest wesołe.
Ja na przykład nie widziałbym w tym miejscu jakiegoś Rycha Peji.

studio 07.05.2012 11:24

Bardziej mi chodzi o ten caly cyrk, lacznie z wybieraniem "hitu" oraz prezentacja zespolu, cala otoczka wokol kadry zostala spierd^^na, jak na boisku tak samo na trybunach. Kluby sie jeszcze jako tako trzymaja ale to juz bardziej zasluga kibicow. Zrobili z kadry festyn, az zaluje ze euro nam powierzyli.

szprotson 07.05.2012 12:09

heh stirlić dobrze dojebał

Gwiaździsty 07.05.2012 12:14

Całe to EURO zaczyna przypominać wiejski festyn z zapadłej wsi. Dobór hitu tez nie przypadkowy, dojazd tez podobny, kawałkami pseudoautostrad, za to dużo baloników, reklam w TV, kretyńskich utworów, otoczka dla skretyniałej czarnej masy prowadzonej przez rządowe masmedia, raz do wyborów a teraz na EURO. Wiekszość z tych gamonii co najwięcej przezywają ten cyrk nigdy nie była na stadionie podczas meczów polskiej ligi.
A co do takich pomysłów:
Cytat:

Wiesz, ja jestem jak najbardziej za "hokejowymi" zasadami jeśli chodzi o reprezentantów, czyli wymóg gry co najmniej dwa lata w lidze kraju, który chce się reprezentować, może to by było bardziej uczciwe, ale na ten moment w piłce zasady są inne
Wiekszej głupoty nie przeczytałem. Wtedy czym rezprezentacje narodowe będą się różnić od drużyn klubowych ? Kuwejty, Emiraty, Dubaje sciągną sobie najlepszych grajków na świecie, którzy pograją w ich pseudoligach przez 2 lata a potem w ich reprezentacjach będą walczyć o MŚ.

Marszałek 07.05.2012 12:31

Ciekaw jestem co wymyślą w Legii, a także czy Rumak zostanie na dłużej w Poznaniu. A tak swoją drogą to facet pokazał ile wart jest Bakero jako trener. No i co z Polonią ? Przerwa zapowiada się ciekawie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1247574)
Całe to EURO zaczyna przypominać wiejski festyn z zapadłej wsi.

.

Jak popatrzysz obiektywnie na Polskę to w sumie by się zgadzało.

Kociewiak 07.05.2012 12:43

Ciekawe jak Rumak sobie bez Rudniewa poradzi.
Polonia dalej pewnie będzie grała tyle, że Wojciechowski przykręci kurek na transfery itp.

rw88 07.05.2012 12:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1247574)
Wiekszej głupoty nie przeczytałem. Wtedy czym rezprezentacje narodowe będą się różnić od drużyn klubowych ? Kuwejty, Emiraty, Dubaje sciągną sobie najlepszych grajków na świecie, którzy pograją w ich pseudoligach przez 2 lata a potem w ich reprezentacjach będą walczyć o MŚ.

Myślałem, że hokejowe zasady dotyczące reprezentacji są powszechnie znane, ale widzę, że jednak nie do końca. Otóż chodzi tam o to, że 2 lata gry w lidze danego kraju to DRUGI z warunków gry dla kadry, pierwszy to obywatelstwo. I tak w naszej reprezentacji Perquis, Boenisch, Matuszczyk czy Obraniak nie mogliby zagrać nawet pomimo posiadania polskiego paszportu. Oczywiście "Kuwejty" by sobie dały z tym fantem radę, ale zdecydowanie utrudniłoby to ten proceder w wielu przypadkach - choćby tych polskich.

JEDREK76 07.05.2012 14:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1247521)
Wiecie co jest najlepsze? Że teraz wszyscy mówią jacy to oni nie są "trendi", że naszą kadrę mają w dupce, a potem przyjdzie E2012 i pewnie tak z 14 milionów będzie oglądać mecz otwarcia Polska - Grecja :D

Może to co powiem będzie mało popularne, bo nie jest to obowiązujący nurt, no ale...ja nie widzę powodu, żeby tej kadrze nie kibicować - na ten moment w światowym futbolu warunkiem grania w reprezentacji Polski jest polski paszport i brak gry o punkty w meczach dla innej kadry, to decyduje o tym czy można być kadrowiczem w danym kraju, czy nie. To, że u nas grają Boenisch, Obraniak, Polański czy Perquis nie jest więc niczym nieuczciwym. Krótko mówiąc, futbolowe reprezentacje są reprezentacjami złożonymi z obywateli danego kraju.[...]

Nic tylko czekać aż Mistrzostwo Świata zdobędzie reprezentacja Kataru, czy Bahrajnu złożona z 22 naturalizowanych Brazylijczyków. Jeśli pasuje Ci takie rozwiązanie, do jakiego zmierza FIFA i UEFA to tylko "pogratulować" podejścia.

Cytat:

[...] Nie każdy z reprezentantów w piłce nożnej musi być 100% Polakiem od A do Z, nie ma nigdzie takich wymogów - jeden może być 100% Polakiem od pokoleń, drugi może urodzić się i wychować w Polsce, a mieć rodziców z innego kraju, trzeci może urodzić się za granicą i wychować w ich kraju, a jeszcze inny może mieć tylko i aż polskich przodków. Liczy się tylko to, aby każdy z nich miał z naszym krajem mniejsze czy większe związki, no i wolę jego reprezentowania. Podejrzewam, że dla niejednego z naszych "stuprocentowych" Polaków gra w kadrze to tylko część pracy, szansa promocji, nikt nie wie co komu w głowie siedzi i nie nam to oceniać. [...]

Jasne zajebiste podejście. Najlepiej w ogóle nie szkolić swojej młodzieży, nie organizować zaplecza tylko sprowadzić sobie kilkuset krewniaków Olisadebe (dla prawidłowości tekstu "o mniejszych lub większych związkach", niech zwiążą się z Polkami - związki będą raczej większe), dla których standard życia w Polsce jest nieosiągalny w Afryce i.... można nadal zakłamywać rzeczywistość.

Cytat:

[...] Śmieszą mnie teksty, że Polański, Perquis, Boenisch czy Obraniak wybrali naszą kadrę bo chcą się wypromować - żaden z nich tego nie potrzebował w momencie, gdy to obywatelstwo dostawali. Każdy z nich grał w klubie, który był szczytem ich piłkarskich możliwości, czyli czołówka Ligue1 i Bundesligi. Jeśli nawet Perquis zmieni klub na Lille, czy gdzie tam ma iść, to stanie się to w 99% dzięki jego postawie w francuskich realiach ligowych. Polański choćby zagrał turniej życia to i tak zapewne nie przeskoczy poziomu średniaka Bundesligi. A Obraniak zmienił już klub i nie zanosi się, żeby w następnych latach opuścił Bordeaux. Oczywiście gdyby w tej "23" na EURO znalazło się dajmy na to 14 takich piłkarzy, to byłoby coś nie tak. Ale u nas jest...czterech. [...]

Więc wg Ciebie dlaczego "wybrali" naszą kadrę??

Cytat:

[...]Za poważnie do tego podchodzicie, to tylko piłka, sport, rozrywka, tylko tyle i aż tyle. Godło narodowe na koszulkach to owszem, szalenie istotna kwestia, ale gadanie o reprezentacji PZPN jest moim zdaniem śmieszne.

Sport rozrywka, owszem, ale i zasady fair play. To powinien być sport i rozrywka a nie giełda za przeproszeniem "towarowa", jak w piłce klubowej. Reprezentacja kraju powinna pokazywać przekrój jakie jest szkolenie sportowe w danym kraju. na jakim poziomie grają piłkarze urodzeni i wyszkoleni w tym kraju, a nie najemnicy jak w piłce klubowej. Dopóki tak było rzeczywiście MŚ i ME różniły się znacznie od rozgrywek klubowych. W tej chwili to jeden pies...
Zgadzam się z Gościem, który napisał, że to nie jest Reprezentacja Polski a reprezentacja pzpn-u, czyli struktury której w chwili obecnej nie cierpię. Struktury, którą uważam za odpowiedzialną za kryzys w jakim znajduje się polska piłka, jest odpowiedzialna za tego raka który toczy tą nieszczęsną skopaną. Struktury, która kiedy niezależnie jaki Rząd Polski (czy PiS-owski, czy PO-wski) próbuje ją zreorganizować i zreformować, zwraca się o pomoc zewnętrzną do UEFY. Dlatego też nie mam zamiaru kibicować tej reprezentacji panów Laty, Kręciny, Olkowicza i innych komunistycznych krętaczy. Mam nadzieję, że z grupy nie wyjdą i tylko w meczu z Ruskimi będę za remisem, tak żeby z grupy wyszli Grecy i Czesi. A reprezentacja PZPN czym więcej w meczach z nimi dostanie tym szybciej w/w panowie znikną z tej skorumpowanej struktury i wówczas być może będzie łatwiej przeprowadzić jakieś zmiany. Choć w tej stajni Augiasza, żeby coś zmienić, to trzeba byłoby od najmniejszych okręgów zacząć.

Junior_Battle 07.05.2012 15:03

zawodnicy w lidze francuskiej z urzędu za występy w kadrze dostają wyższe zarobki ;)

crux.a 07.05.2012 15:09

Powiem wam, że jest jeszcze jeden powód, dla którego wolę WKS niż Ruch w koronie mistrzowskiej. Pięntasty tytuł dla Ruchu oznaczałby, że musimy zdobyć jeszcze dwa, żeby stać się najbardziej utytułowanym polskim klubem. Atak - wystarczy jeden. Pytanie tylko, czy go dożyję.

Offtop:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1247588)
Myślałem, że hokejowe zasady dotyczące reprezentacji są powszechnie znane, ale widzę, że jednak nie do końca. Otóż chodzi tam o to, że 2 lata gry w lidze danego kraju to DRUGI z warunków gry dla kadry, pierwszy to obywatelstwo. I tak w naszej reprezentacji Perquis, Boenisch, Matuszczyk czy Obraniak nie mogliby zagrać nawet pomimo posiadania polskiego paszportu. Oczywiście "Kuwejty" by sobie dały z tym fantem radę, ale zdecydowanie utrudniłoby to ten proceder w wielu przypadkach - choćby tych polskich.

rw88 ma podejście rozsądne i niedogmatyczne. Dynamika zdarzeń jest taka, że właściwie należałoby już przestać mówić o reprezentacji narodowej, a zacząć mówić o reprezentacji państwa. Wtedy prosta sprawa. Generalne kryterium - obywatelstwo. Dodatkowe wymogi do przemyślenia, żeby nie dało się obywatelstwem kupczyć. Narodowość - bez znaczenia. Nie mówię, że mi się to podoba, bo mi się raczej nie podoba. Mówię, że świat jest skomplikowany.
Z drugiej strony, tak Bogiem a prawdą, to czym właściwie różni się piłkarz Brzęczyszczykiewicz, urodzony w okolicach Szczucina albo Szczekocin, od takiego Obraniaka? Poziom polszczyzny podobny, poziom znajomości historii Polski podobny.

studio 07.05.2012 15:55

Tym, ze Brzęczyszczykiewicza moze bylo marzeniem grac z orzelkiem na piersi a tego drugiego interesuje tylko siano i chec wypromowania sie?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl