Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Mam pytanie.... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=349)

kermit06 31.03.2014 16:51

Panie i Panowie, jestem zielony jak szczypior w kwestiach ubezpieczeń na życie - dlatego prosiłbym o wyrozumiałośc i parę wskazówek.

Wiek - 24 lata, jeszcze student, brak stałego zatrudnienia, a więc i brak umowy o pracę ( a więc nie jestem ubezpieczony u pracodawcy ).
Najprawdopodobniej jestem ubezpieczony / podpięty pod matkę do jej pracy.
No bo jak byłem kiedyś na pogotowiu, to pytali właśnie o adres zatrudnienia matki.

No i chciałbym się ubezpieczyć.
Jakieś PZU, Warta, ING? Nie znam się na tym.
Zwykłe ubezpieczenie zdrowotne / od nieszczęśliwych wypadków.

Ktoś coś powie, doradzi, odradzi?
Na co zwrócić uwagę?
Czy mogę być ubezpieczony w firmie X, co mam zamiar zrobić i dodatkowo pod matkę / pod jej pracę?
I czy w razie wypadku, mogę ubiegać się o odszkodowanie u tych dwóch firm ubezpieczeniowych?

Dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi

Kocur 31.03.2014 16:56

Na 200% jesteś ubezpieczony. Chodzi o leczenie oczywiście - w przypadku zejścia pozamiatane.

Cytat:

Zasady ubezpieczenia zdrowotnego regulują przepisy ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 roku o finansowaniu świadczeń opieki zdrowotnej ze środków publicznych (Dz. U. Nr 164, poz. 1027, z późn. zm.)
Studenci podlegają obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego i maja prawo do korzystania bezpłatnie ze świadczeń opieki medycznej w placówkach, które zawarły umowę na udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w Narodowym Funduszu Zdrowia. Student korzysta z ubezpieczenia zdrowotnego w przypadku, gdy posiada inny tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego, np. umowa o pracę, umowa zlecenie.

Uczelnia zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego studenta, który:
  1. ukończył 26 lat i nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu
  2. nie ukończył 26 lat i nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu
Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego studenta powstaje z dniem immatrykulacji i złożenia oświadczenia o niepodleganiu obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, a wygasa z dniem ukończenia szkoły wyższej albo skreślenia z listy studentów. Student ma obowiązek zgłosić członków rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego pod warunkiem nieposiadania przez nich innego tytułu do ubezpieczenia zdrowotnego.

Nie wiem jak teraz ale za moich czasów to uczelnia dawała normalną książeczkę zdrowia - i podobnie jak legitymację podbijało się w dziekanacie co semestr.

kermit06 31.03.2014 17:05

No ale na uczelni już nie mam tego ubezpieczenia, bo żadnej książeczki nikt nie wykupywał.
Co dziwne, bo to Uniwersytet Wrocławski, a nie jakieś szkoły policealne dla dorosłych.

Więc może już tego nie ma?
Będę pytał w dziekanacie jutro, ale tak czy siak Kocurze i INNI ! Proszę napisz/cie mi czy mogę sam się jeszcze gdzieś indziej ubezpieczyć?

Bo te szkolne ubezpieczenia ( to ze szkoły średniej pamiętam ), że to jakieś groszowe składki co prawda były, ale i za złamaną szkitę, dawali jakieś skromne 100 złociszy.

wiślak 86 31.03.2014 17:13

Źle rozumiesz pojecie ubezpieczenia.

To odnośnie zdrowia (że możesz isć do lekarza) obowiązuje do 26roku zycia jeżeli się uczysz. Więc Ciebie też. Z tego ubezpieczenia nie masz NIGDY odszkodowań za wypadki.

TO o czym mówisz to ubezpieczenie NNW (od niebezpiecznych wypadków) i można je wykupić normalnie na uczelni, przeważnie samorząd na początku roku robi zapisy. Składka to 20-40 zł na rok.

Gdybyś skończył 26 rok to: http://www.uni.wroc.pl/studenci/spra...enia-zdrowotne

I znalazłem u Ciebie coś takiego:
Dziekanat Wydziału Nauk Historycznych i Pedagogicznych będzie przyjmował składki na ubezpieczenie NNW od dnia 30.09.2013 r. do 30.11.2013 r. w wysokości: 36zł, 54zł, 72zł. Podczas ubezpieczania należy mieć przy sobie indeks. Ubezpieczenie nie jest obowiązkowe

kermit06 31.03.2014 17:18

O właśnie!
Dziękuje za wyjaśnienie.
Także ja jestem ubezpieczony koniec kropka.

A chciałbym wykupić ubezpieczenie NNW ( od niebezpiecznych wypadków ) i jaką firmę mi polecicie?

Dziękuję

wiślak 86 31.03.2014 17:45

Zapytaj w samorządzie masz tel. na stronie oni jak ubezpieczają studentów to maja taniej.

Devonisch 01.04.2014 11:02

Był może ktoś z Was na tym polu namiotowym w świętokrzyskiem nad Chańczą?
http://www.chanczadomki.pl/

Jak to wygląda na miejscu pod kątem zabrania dzieci? W jakim stanie są sanitariaty, prysznice itp?

Marcin_fan 01.04.2014 15:07

Jaką trase wybrać idąc nad Morskie Oko i Doline 5 Stawów ? Chodzi tu o nic trudnego, ot taki spacer z dziewczynami. Gdzie zostawić samochód by nie było daleko ani też za blisko od celu ;) Prośba o tego typu wskazówki
Ps. Wieki nad Morskim nie byłem

Kocur 01.04.2014 16:35

Auto zostawiasz na parkingu Palenica Białczańska - ciut za Łysą Polaną gdzie było przejście graniczne kiedyś - zresztą tam też chyba jest parking.

parking Palenica Białczańska
  • 20 zł samochody osobowe za dzień

Początkowa droga jest wspólna i do 5 Stawów i nad Morskie - z dziewczynami polecam ten drugi wariant bo po prostu łatwiejszy - droga asfaltowa można pogadać itp.
Ścieżka doliną do 5-tki już jest trudniejsza - szpilki odpadają :)

Tuż za Wodogrzmotami Mickiewicza znajduje się dawny plac parkingowy, z którego w prawo od drogi asfaltowej odchodzi leśna ścieżka prowadząca przez Dolinę Roztoki do Doliny Pięciu Stawów.

Do Morskiego na luzie z Palenicy 90 minut maks 2 godziny. Do 5 Stawów dolicz godzinę bo i kamienista ścieżka i różnica wysokości większa.

Osobiście wolę Dolinę 5 Stawów - zrób 2 wycieczki najlepiej :)

Marcin_fan 01.04.2014 17:30

Dzięki wielkie. Na pewno skorzystamy z Twoich rad

wisełka2014 02.04.2014 07:04

a tak nawiasem mówiąc był ktoś ostatnio nad Morskim? Jakie warunki teraz tam są? zimno?

Kocur 02.04.2014 07:34

http://kamery.topr.pl/kamery.html

Jak widać na kamerce - śnieg jeszcze jest chociaż niezbyt dużo, temperatura +1.
Jak przygrzeje słońce to pogoda cudowna.

El'kabat 03.04.2014 00:11

Pany poleci ktoś dobrego i sprawdzonego dentystę ? Najlepiej w centrum.

xanti1906 10.04.2014 07:14

Jest jakiś prawnik z wykształcenia lub zainteresowania? Mam jedno pytanie odnośnie sprawy spadku o mieszkanie, info prv.

alterego 10.04.2014 10:39

Poleci ktoś może jakiegoś pośrednika sprzedaży nieruchomoci?

Kocur 10.04.2014 10:56

Wszyscy to złodzieje ;)

Kumpel kiedyś kupił mieszkanie na rynku wtórnym - po zdjęciach na stronie agencji poznał jakie osiedle i który dokładnie to blok i sam znalazł właściciela pytając mieszkańców kto sprzedaje - przy cenie około 250 tys w agencji kupił za około 210tys od właściciela

Prowizje są potworne - ale wiadomo że nie zawsze można samemu wszystko ogarnąć. Ciężko polecić - w sensie chodzi o taniego pośrednika czy dobrego ? :)

c. 10.04.2014 12:33

Ile mniej wiecej moze kosztowac wymiana baterii w zegarku starszego typu ze wskazowkami?

Kocur 10.04.2014 13:42

Na pewno taniej niż w zegarku nowszego typu ze wskazówkami ;)

10 zł - plus minus złotówka. Polecam zegarmistrza między Placem Matejki a LOTem - wchodzi się w bramę i po lewej.

kermit06 13.04.2014 16:52

poszukuje zdjęcia z sektora C - z oprawy, gdzie na gnieździe stoi ziomek w kominiarce z racą i czarną bluza - Armia Wisły. Tameta na pc pilnie poszukiwana :)

adas123 13.04.2014 18:06

a ja sie spytac chcialem czy ktos nie ogarnia jakis opuszczonych torow kolejowych w krakowie albo okolicach, stary dojazd do zakladu jakiegos alboco

spartan 13.04.2014 19:05

Takie tory masz w okolicy ul T. Kantora na Wieczystej. Nie używany dojazd do Zakładów Zbożowych.

wiślak 86 14.04.2014 16:56

Jak wygląda sprawa ze sprzedażą na allegro czy to prawda że powyżej jakieś kwoty trzeba płacić jakieś podatki? jeżeli tak to jakie i jak to wygląda? Czy jeżeli będę miał konto firmowe to musze obowiązkowo wystwiać faktury lub rachunki czy nie?

Al_29 14.04.2014 17:11

witam
nie wiecie, gdzie jest sporo miejsca do nauki jazdy samochodem? Lotnisko na Czyżynach odpada, parkingi pod supermarketami raczej też.

pozdrawiam

Marcin_fan 14.04.2014 18:25

Może parking przy Carefourze w Borku Fałęckim. Tylko ten parking bliżek zakopiańskiej bo tam zwykle mało auto stoi..

Kocur 14.04.2014 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1358137)
Jak wygląda sprawa ze sprzedażą na allegro czy to prawda że powyżej jakieś kwoty trzeba płacić jakieś podatki? jeżeli tak to jakie i jak to wygląda? Czy jeżeli będę miał konto firmowe to musze obowiązkowo wystwiać faktury lub rachunki czy nie?

Info sprzed jakiegoś roku

Cytat:

Sytuacja osób, które handlując w sieci mają założoną działalność gospodarczą, jest w zasadzie jasna. Rozliczają się one z fiskusem tak, jak za sprzedaż w tradycyjnym sklepie.

Nie każdy jednak wie, że nie tylko prowadzący firmę ma obowiązek rozliczenia się z transakcji. Czasem musi to zrobić każda osoba fizyczna, która kupuje bądź sprzedaje na Allegro.

Taki obowiązek spoczywa na tym, kto sprzeda przedmiot, który posiadał krócej niż 6 miesięcy (licząc od końca miesiąca, w którym sam go kupił). Dochód uzyskany z takiej sprzedaży musimy wpisać do formularza PIT w rubryce inne dochody i zapłacić daninę według skali podatkowej.

Niekiedy przyjdzie nam zapłacić też podatek od kupna. Jest to konieczne, gdy kupiliśmy prywatnie od osoby fizycznej przedmiot, który był droższy niż 1000 złotych. Wówczas trzeba złożyć w urzędzie skarbowym deklarację PCC-3 i wpłacić na konto fiskusa zazwyczaj 2 proc. wartości przedmiotu. Mamy na to 14 dni od daty transakcji.

O podatkach muszą też pamiętać osoby, które sprzedadzą rzecz, nabytą wcześniej tylko po to, by odsprzedać ją z zyskiem. Wówczas automatycznie stajesz się podatnikiem VAT, nawet jeżeli nie masz zarejestrowanej działalności gospodarczej. Nie musisz jednak rozliczać tego podatku, dopóki osiągnięte przez Ciebie przychody ze sprzedaży nie przekroczą odpowiedniego limitu. Obecnie jest to 150 tys. złotych.

brylant17 15.04.2014 10:54

Szukam filmu za cholerę nie mogę sobie przypomnieć tytułu gość porwał małego chłopca i uciekali cadillac koleś nazywał go byzk.Pomoże ktoś ?

Dzięki Kocur :D

Kocur 15.04.2014 10:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1358195)
Szukam filmu za cholerę nie mogę sobie przypomnieć tytułu gość porwał małego chłopca i uciekali cadillac koleś nazywał go byzk.Pomoże ktoś ?

http://www.imdb.com/title/tt0107808/?ref_=nv_sr_1

Bąbel 15.04.2014 17:56

gdzie najtaniej w Krakowie dostanę odżywki Olimp? ewentualnie może być jakiś e-sklep?

Kamil_mchw 17.04.2014 11:22

Witam, właśnie rejestruje działalność gospodarczą przez internet i mam kilka wątpliwości i pytań.
Czy jest ktoś na forum kto to ogarnia i pomoże radą?
zapraszam na prv

markokrk 22.04.2014 18:34

Wie ktoś może jak sobie poradzić z problemem braku sterownika Rm-941 do nokii lumii 625??

Krav 24.04.2014 10:33

Chcę ubezpieczyć nowe mieszkanie w bloku (od włamania, zalania itp.) - ktoś coś poleci, na co zwracać uwagę przy wyborze ubezpieczyciela, którzy nie są upierdliwi (są tacy ?), generalnie z czym to się je. Najważniejsza jest dla mnie cena w stosunku do jakości (w sensie robienia problemów w razie jakiegoś incydentu), najlepiej oczywiście jak najtaniej. Im więcej informacji tym lepiej. Za wszelkie info serdeczne dzięki.

MatMario 24.04.2014 15:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krav (Post 1358696)
Chcę ubezpieczyć nowe mieszkanie w bloku (od włamania, zalania itp.) - ktoś coś poleci, na co zwracać uwagę przy wyborze ubezpieczyciela, którzy nie są upierdliwi (są tacy ?), generalnie z czym to się je. Najważniejsza jest dla mnie cena w stosunku do jakości (w sensie robienia problemów w razie jakiegoś incydentu), najlepiej oczywiście jak najtaniej. Im więcej informacji tym lepiej. Za wszelkie info serdeczne dzięki.

Nie wiem jak z obsługą po zdarzeniu ale w mbanku możesz płacić miesięczne raty za ubezpieczenie. Jest to jakiś plus, choć najtańsi nie są.

Kolumbus 24.04.2014 22:06

poczta polska, list polecony priorytet ile kosztuje wg cennika?

thomasson 24.04.2014 22:49

6,75 zł
pińcet znaków

ja_ka_ 25.04.2014 18:41

Używa ktoś z Was do treningu pulsometr? Mam kilka pytań....

Eternit 26.04.2014 07:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ja_ka_ (Post 1358882)
Używa ktoś z Was do treningu pulsometr? Mam kilka pytań....

Jeżeli masz na myśli bieganie to wal na prv.

fialo 26.04.2014 09:15

Witam, mam pytanie, ukradł kiedyś komuś wpłatomat mBanku pieniądze? Wczoraj wieczorem wpłacałem 1500 zł w Tesco na Kapelance, po wpłaceniu pieniędzy wyskoczył komunikat "błąd modułu kasowego", a następnie komunikat, że wpłatomat jest nieczynny. Pieniędzy mi oczywiście nie zwrócił, choć przez dosłownie moment pojawił się komunikat, żeby wziać je spowrotem, jednak slot był zablokowany. Oczywiście zaraz złożyłem reklamację na mLinii, ale boję się, że to ostatnia chwila kiedy widziałem ten hajs bo z tego co czytam na forum mBanku są wielkie problemy z odzyskaniem tych pieniędzy.

Miał ktoś kiedyś taką sytuację ? Jeżeli nie odzyskam WSZYSTKICH pieniędzy to będę zmuszony zglosić to na psiarnię, bo to by była jawna kradzież.

Marcin_fan 26.04.2014 16:39

Potrzebuje stronke z której darmowo i bez żadnej rejestracji pobiore mp3
Jakieś sprawdzone propozycje?
Edit: Dzięki

vabanq 26.04.2014 16:40

http://ulub.pl/

Kocur 26.04.2014 18:11

Czy ktoś wie do k.urwy nędzy czemu mbank ma gdzieś rekomendację NBP??

Cytat:

Od dziś (2 kwietnia) możemy wybierać, czy będziemy używać wygodnej w płaceniu karty zbliżeniowej, czy zwykłej, ale bardziej bezpiecznej. Dotychczas banki same podejmowały decyzję, jaką kartę nam wydać. Po kolejnych wątpliwościach co do pełnego bezpieczeństwa tych zbliżeniowych, teraz dają już klientom wybór.

Zgodnie z rekomendacją przy.jętą przez Radę ds. Systemu Płatniczego przy NBP (w jej skład wchodzą m.in. przedstawiciele banków komercyjnych) od dziś klienci mają do wyboru trzy możliwości.

Mogą:

- wziąć zwykłą kartę, w której wszystkie transakcje trzeba potwierdzić kodem PIN,

- zdecydować się na kartę zbliżeniową, która umożliwia zrobienie zakupów do 50 zł tylko przez przyłożenie jej do czytnika (PayPass) albo

- wybrać opcję trzecią – kartę zbliżeniową, ale bez odpowiedzialności finansowej w przypadku jej kradzieży (w tej chwili, jeżeli ktoś ukradnie nam kartę i wykona nią kilka transakcji, może nas to kosztować do 150 euro, czyli około 600 zł).

Czy mogę to gdzieś zaskarżyć. Nigdy tego gówna zbliżeniowego nie używałem i nie mam zamiaru. Właśnie mi się kończy ważność kredytowej i ciule mi chcą wysłać nową znowu z paypassem.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:27.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl