![]() |
Do kogos obeznanego w prawie pracy...
Pracuje PN-PT, stawka miesieczna. Czy oplaca mi sie brac L4 na 5 dni (piatek, sobota, niedziela, poniedzialek, wtorek) czy lepiej dla mnie bedzie piatek+pon,wtorek ? Prosze o wytlumaczenie w wersji dla malosprytnego ;) |
Cytat:
Ta choroba która Cię dopadła,rozkłada człowieka na 7 dni w tygodniu i nie ma znaczenia że sb-nd masz wolne:)Choroba nie wybiera,wynagrodzenie 80% pensji...zdrowiej:) |
Cytat:
|
A ja się nie zgodzę...
Większą wypłatę dostaniesz jak weźmiesz 3 dni a nie 5. Jeśli to jest etat, płatny dajmy na to 3000 zł. 3000/30(ilość dni w miesiącu)= 100 zł za dzień miesiąca. Wypłacają ci 80% za dzień zwolnienia. Przy zwolnieniu na 5 dni na koniec miesiąca dostajesz 2900. Przy wyłączonej sob i niedzieli 2940 zł. |
Cytat:
Teraz mamy bardziej rozwinięte menu dla praktykantów. :foch: |
Cytat:
Ale jest tak jak pisze MatMario, nie oplaca sie chorowac w soboty i niedziele, bo tracisz za to pieniadze. |
Cytat:
Zawszw w piatek mozesz miec sraczke, w poniedzialek goraczke i katar. :-) |
Czy pierwszy pit można wysłać internetem? czy trzeba pojechać do urzędu?
|
można.
10znaków |
Robił ktoś kursy komputerowe z pakietu office? gdzie najlepiej i w miarę niedrogo, polecacie coś?
|
Cytat:
|
Cytat:
Excel jest prosty. Mozesz sie w domu nauczyc w weekend. |
Cytat:
|
Wy chcecie papier czy chcecie to umieć?
Jak umieć to na necie za free znajdziecie chyba wszystko. |
papier by się przydał
masz jakieś linki, prócz tego co kolega wyżej wkleił? |
u mnie paczka którą odebrałem miała takie statusy
Wysłanie przesyłki 2014-03-10 22:42 WER Zabrze Nadejście przesyłki 2014-03-11 01:16 WER Kraków Przygotowanie przesyłki do doręczenia 2014-03-11 07:50 WER Kraków Przekazanie przesyłki do doręczenia 2014-03-11 10:35 WER Kraków Doręczenie przesyłki 2014-03-11 15:10 WER Kraków tak więc chyba coś im się pomieszało w systemie, bo najpierw powinno być u Ciebie "Nadejście przesyłki do UP Swidnica Slaska" a dopiero potem przygotowanie i przekazanie. Ale to tylko się domyślam :) |
no wlasnie.. dziwne.
jakby paczka wrocila to powinno byc "awizo" czy cos takiego bo nie zastali w domu, zreszta przesylka za pobraniem bez sprawdzenia przy kurierze wiec tym bardziej dziwne. moze sie wyjasni za kilka godzin :-) |
Jest szansa odzyskać kasę zwracając karnet za tę rundę? Chodzi mi oczywiście o piłkę nożną.
|
Cytat:
|
1. Gdzie najlepiej zrobić kurs pierwszej pomocy ?
2. Dobry męski fryzjer. |
Cytat:
PCK https://pl-pl.facebook.com/pages/Cre...22676811156893 |
Wiecie może gdzie w jakich misatach mogły zostać wykonane te zdjęcia? ( to 2 różne miasta )
http://imgcdn.geocaching.com/cache/l...20e49ea692.jpg http://imgcdn.geocaching.com/cache/l...11660e72f6.jpg |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.czeskimarket.pl/cmsdata//...tska-biala.jpg Ktoś widział w Krakowie? |
poszukuje najlepszego sklepu z patriotycznymi bluzami. Żeby był duży wybór i jakość towaru na dobrym poziomie.
|
piter116 - w Michałowicach obok Krakowa są. Jak chcesz mogę Ci kiedyś gdzieś podrzucić. Jak coś to pw.
|
Wiem, że jest dużo takich stron i że łatwo poszukać w internecie, ale może ktoś ma doświadczenie akurat w tym kierunku. Chodzi mi o tanie loty do Malagi z Krakowa w dwie strony. Gdzie najlepiej szukać dobrych okazji?
|
Cytat:
Powyższą stronę polecam. Czasem się trafi coś super taniego, poza tym mają odesłania do innych tego typu stron. |
Ja polecam skyscanner do wyszukiwania lotów. Możesz sobie miesięcznie wybrać najtańsze loty.
|
Dzięki wielkie wislak2119 i alterego.
|
Witam,
ktoś poleci na terenie Nowej Huty, sprawdzony serwis z komputerami? Chodzi o przeczyszczenie komputera, zmianę systemu, ram itp sprawy. Nie chcę się tym bawić bo powiem szczerze nie mam na to czasu, więc szukam jakiegoś sprawdzonego serwisu. P.S ile mnie tak przyjemność może kosztować? :) |
Pytanie do kogoś kto jest przedstawicielem handlowym lub zna sie trochę na podatkach.
Chciałbym rozpocząć współpracę z pewną firmą, nie oferują oni jednak umowy o pracę ewentualnie jakąś pic na wodę umowę o dzieło (nie o to jednak chodzi). Interesuje mnie rozliczanie się z ta firmą. Powiedzmy mam od nich produkt za 100zł i sprzedaję go do sklepu lub do klienta za 150. Prowizja idzie dla mnie czyli te 50zł. I tak: babka mi powiedziała że skoro nie chce zakładać działalności to oni wezmą na siebie rozliczanie faktur. Czyli od tych 50zł odliczaliby mi 23%VAT i 19%podatku (nie mam pojecia jakiego). Pytanie proste czy chce mnie zrobić w chuja z tymi podatkami? Bo jeżeli ja oddaje za 150zł do sklepu to czy klient kupujac nie płaci w tej swojej cenie tego vatu? i czy to nie jest podwójne opodatkowanie? i podobnie z tym podatkiem czy jeżeli ona sobie go odliczy np. za benzynę (ogóleni koszty) to czy ta kasa nie zostanie u niej. Gdybym napisał coś nielogicznego to pytajcie:) |
Cytat:
już stukam prv. |
Polecicie w Krakowie jakiegoś introligatora? I ile wynosi czas oczekiwania na standardową oprawę?
|
Jak ktoś jest zainteresowany systemami alarmowymi, monitoringiem lub gpsem w swojej firmie czy też domu to zapraszam na pw. Dla Wiślaków najniższe możliwie ceny :)
|
Jak to jest. Miałem umowę na 3 miesiące nie brałem żadnego wolnego praca na 3/4etatu. po tych 3 miesiącach zmieniam pracę jak będzie rozliczane wolne które mogę wziąć? bo nie ukrywam ze zależny mi na urlopie.
|
Jaki masz ogólny wymiar urlopu? 20 czy 26 dni?
Chociaż w sumie liczy się tak samo: a) 20 * 0,75 = 15 b) 26 * 0,75 = 19,5 To w skali roku, a za 3 miesiące pracy, które możesz teraz sobie wziąć: a) 15 / 4 = 3,75 = 4 zawsze się zaokrągla w górę na korzyść pracownika b) 19,5 / 4 = 4,875 = 5 dni - jak wyżej |
Ok spoko ja to rozumiem ale czy to oznacza że w nowej pracy mogę wziąć te dni wolne z poprzedniej? i co będzie jeżeli ich nie wykorzystam? dadza mi za to jakaś kasę?
|
Jesli nie wykorzystasz u obecnego pracoawcy to wyplaci ci ekwiwalent. Niema przenoszenia urlopu do innego pracodawcy. Jesli zostajesz u tego samego pracodawcy to moze ci ten urlop rozliczyc w nowej umwowie.
|
Dokładnie - skoro dzisiaj mamy 31 marca to pewnie od jutra masz nową robotę i to oznacza że pijemy :D
Cytat:
Bo jeśli chcesz wziąć wolne to niestety pozamiatane. Dopiero po 1 miesiącu w nowej firmie będzie to około 2 dni. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:08. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl