Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

arth_ur 30.01.2013 10:08

http://i.iplsc.com/-/00020BZS238X071J-C116.jpg

Tragedii nie ma.

KrzychooR 30.01.2013 10:10

Nieźle całe szczęście że ten dach składa się z oddzielonych od siebie segmentów bo pewnie znów byłoby pół dachu do wymiany... Tragedii nie ma na oko 50 tyś za naprawę ;]

JacekFan 30.01.2013 10:16

Wątpię żeby akurat ta część dachu była podgrzewana. Raczej nikt tego nie przewidział bo założył że akurat na tym odcinku nie będzie się osadzał śnieg tylko spadał. Niestety nie przewidział poniedziałku tydzień temu. Jak było tam tyle lodu co na autach to musiało tak się skończyć. Lud wczoraj przy odwilży pojechał i mamy to co mamy. Co do informacji w mediach żenada.

it 30.01.2013 10:32

http://www.dziennikpolski24.pl/pl/re...ion-wisly.html

Cytat:

W klubie usłyszeliśmy natomiast, że na problemy z odmrażaniem dachów trybun przedstawiciele Wisły zwracali uwagę ZIKiT-owi już wcześniej. Informowali nas, że dach jest odśnieżany poprzez system, który go podgrzewa. Jednak problem polega na tym, że na końcach zadaszenia nie działa i śnieg, albo lód, nie jest rozmrażany. To właśnie mogło doprowadzić do zniszczenia części dachu trybuny południowej.

fialo 30.01.2013 10:52

Ogólnie to rozwiązanie architektoniczne, gdzie okap dachu umożliwia spad śniegu na drugi dach jest genialne. Myślę, że architekt powinien za tak nowatorskie i wizjonerskie podejście do tematu dostać konkretną nagrodę.

Kto wydał pozwolenie na budowę przy takim projekcie, jest dla mnie nieodgadnioną zagadką.

arti 30.01.2013 10:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1296685)
Ogólnie to rozwiązanie architektoniczne, gdzie okap dachu umożliwia spad śniegu na drugi dach jest genialne. Myślę, że architekt powinien za tak nowatorskie i wizjonerskie podejście do tematu dostać konkretną nagrodę.

Kto wydał pozwolenie na budowę przy takim projekcie, jest dla mnie nieodgadnioną zagadką.

Ktoś kto zapewne spędził potem fajne wakacje w ciepłych krajach albo kupił sobie dobre wyposażenie do domu albo...
Ciekawe co tam jeszcze jest z.ebane... Oby się np. nic nie zapaliło samo z siebie jak będzie +30st.

sandbender 30.01.2013 11:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1296685)

Ale na pewno istnieje sposób (wyjąwszy usunięcie feralnego okapu ) aby dwa niezależne dachy umieszczone na dwoch róznych poziomach:
- nie "zachodziły" na siebie (co nie bedzie powodować spadania śniegu na dach poniżej tylko miedzy nie)
- jednocześnie będą chronić przed opadami kibiców poniżej na obu trybunach?

Prawda?

Krzysztof 30.01.2013 15:18

Uszkodzony dach stadionu - ZDJĘCIA

http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...u-wisly-krakow

Lukasz 30.01.2013 15:52

Tak dla rozluźnienia tematu wytrzymałości dachu. Kiedyś słyszałem dobrą anegdotę na ten temat.

Była w Polsce południowej konstrukcja dachu który podtrzymywany był przez grube stalowe liny (taki dach wiszący). Wytrzymałość lin była zgodna z obliczeniami, dopóki któryś z urzędników nie przekwalifikował obszaru na którym jest budynek do innej 'strefy' klimatycznej gdzie statystycznie jest inna ilość opadów śniegu rocznie. Powstał problem bo w nowej strefie liny nie spełniały wymaganych warunków eksploatacyjnych - statystycznie wzrosła waga śniegu który dach powinien udźwignąć i mimo że liny maja ok 10-12 krotny margines bezpieczeństwa to jednak na papierze były już zbyt mało wytrzymałe. Problemem podniesienia wytrzymałości lin zaczęli zajmować się naukowcy, był to temat licznych artykułów i dyskusji. Wymiana lin była kosztowna więc szukano innego rozwiązania, niestety wszelkie sposoby podniesienia wytrzymałości zamontowanych już lin okazywały się być również kosztowne. Nikt nie miał pomysłu co zrobić aż ktoś na miejscu wpadł na takowy. Przymocował metrowy patyk do dachu i kazał aby, za każdym razem gdy śnieg napada i nie będzie widać patyka, wejść na dach i zrzucić jego nadmiar. I problem znikł.

Matejas_ 30.01.2013 18:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 1296694)
Ale na pewno istnieje sposób (wyjąwszy usunięcie feralnego okapu ) aby dwa niezależne dachy umieszczone na dwoch róznych poziomach:
- nie "zachodziły" na siebie (co nie bedzie powodować spadania śniegu na dach poniżej tylko miedzy nie)
- jednocześnie będą chronić przed opadami kibiców poniżej na obu trybunach?

Prawda?

Kupy dupy się nie trzyma to awykonalne założenie architektoniczne... jak może nie padac na ludzi jeśli dachy mają na siebie nie zachodzic? To tak jakbyś miał przejśc w ulewnym deszczu między dwoma parasolami oddalonymi od siebie o kilka metrów! Przejdziesz suchą stopą? Problemem nie jest tu zachodzenie na siebie dachów, a czołowe części dachów trybun wschodniej i zachodniej. Gdyby te elementy były skierowane pionowo w dół albo zdemontowane zupełnie nad dachami trybun północnej i południowej uszkodzenie dachu nie miało by miejsca.

lopez80 30.01.2013 18:48

moze jak beda naprawiac ta usterke z dachem,to odrazu zobia z naglosnieniem na rybunie poludniowej :)

WiślakMyślenice 30.01.2013 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lopez80 (Post 1296743)
moze jak beda naprawiac ta usterke z dachem,to odrazu zobia z naglosnieniem na rybunie poludniowej :)

Poczucie humoru nigdy Wiślackiej braci nie opuszcza ;) Od razu stadion niech otynkują. Baa, niech się jeszcze świeci w nocy jak supermarket. Wielki neonowy old-schoolowy napis "TS Wisła Kraków"

piotrek06 30.01.2013 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matejas_ (Post 1296742)
Kupy dupy się nie trzyma to awykonalne założenie architektoniczne... jak może nie padac na ludzi jeśli dachy mają na siebie nie zachodzic? To tak jakbyś miał przejśc w ulewnym deszczu między dwoma parasolami oddalonymi od siebie o kilka metrów! Przejdziesz suchą stopą? Problemem nie jest tu zachodzenie na siebie dachów, a czołowe części dachów trybun wschodniej i zachodniej. Gdyby te elementy były skierowane pionowo w dół albo zdemontowane zupełnie nad dachami trybun północnej i południowej uszkodzenie dachu nie miało by miejsca.

Jak dla mnie to była ironia:>

Matejas_ 30.01.2013 22:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakMyślenice (Post 1296745)
Poczucie humoru nigdy Wiślackiej braci nie opuszcza ;) Od razu stadion niech otynkują. Baa, niech się jeszcze świeci w nocy jak supermarket. Wielki neonowy old-schoolowy napis "TS Wisła Kraków"

Na dobry początek wystarczyło by pozrywac na północnej wlepki bo patrząc na górę trybuny z zewnątrz wygląda to jak wóz taboru cygańskiego.

Kocur 31.01.2013 08:46

Cytat:

Kraków: dach stadionu Wisły uszkodził zły los?
Cytat:

Czy za załamanie się części dachu nad trybunami stadionu Wisły odpowiedzialna jest pogoda? Wiele wskazuje, że takimi wnioskami chciałyby zakończyć sprawę instytucje odpowiedzialne za wybudowanie i eksploatację obiektu, który kosztował gminę ponad pół miliarda złotych.

- Być może trzeba będzie poprawić system ogrzewania dachu albo zmodyfikować spadek dachu od strony boiska. Może jednak nic nie trzeba zrobić, tylko naprawić dach, bo było to zdarzenie losowe, którego powtórzenie się jest mało prawdopodobne - mówi Michał Pyclik z ZIKiT.

hyhyhyhy :)

domin_czyzyny 31.01.2013 09:07

To już wiemy, ze w pewnych miejscach przy pogodzie zimowo-odwilzowej lepiej nie stać/siedziec

kornd 31.01.2013 11:31

Do uszkodzeń doszło w 3 narożnikach:
http://stadiony.net/aktualnosci/2013...woch_trybunach

Już dawno padały pomysły, żeby połączyć dachy narożników z dachem trybun za bramką, tak jak np. na stadionie Chelsea. Może teraz będzie trzeba zrealizować te pomysły. Na tych łączeniach dachów, które również można zrobić z poliwęglanu, zamontować systemy stapiania śniegu i po kłopocie.
http://www.chelseasite.com/media/gal...ge-3158256.jpg

madziar 31.01.2013 13:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kornd (Post 1296807)
Na tych łączeniach dachów, które również można zrobić z poliwęglanu, zamontować systemy stapiania śniegu i po kłopocie.

Zejdz na ziemie! Jakie systemy stapiania? Jak nas nei stac aby przygotowac murawe na sparing...

domin_czyzyny 31.01.2013 14:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kornd (Post 1296807)
Do uszkodzeń doszło w 3 narożnikach:
http://stadiony.net/aktualnosci/2013...woch_trybunach

Już dawno padały pomysły, żeby połączyć dachy narożników z dachem trybun za bramką, tak jak np. na stadionie Chelsea. Może teraz będzie trzeba zrealizować te pomysły. Na tych łączeniach dachów, które również można zrobić z poliwęglanu, zamontować systemy stapiania śniegu i po kłopocie.
http://www.chelseasite.com/media/gal...ge-3158256.jpg

nie wypowiadam się odnośnie systemu odtapiania, ale pomysł połączenia dachów wg mnie jest warty uwagi.
Chodzi mi tutaj o walor estetyczny, stadion nabrałby jakiejś spójnej bryły - też pomyślałem o stadionie Chelsea, ale też o stadionie MU.

Wiem, że to chyba już było poruszane, pewnie ze względu na koszty tego też nie zrobiono, ale głównie tłumaczono to tym - aby był przewiew powietrza i były lepsze warunki dla murawy.

Ale to pikuś, stadion cały jak jakby wczoraj go otwarli, nic nie jest wykończone, wszystko tymczasowe i prowizoryczne, a drugiej strony jak się popatrzy na wiele miejsc, to wygląda jakby już z pół roku nie był używany i nie miał gospodarza.

donecki 31.01.2013 15:15

http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...cow,nId,775169

kornd 31.01.2013 19:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez madziar (Post 1296829)
Zejdz na ziemie! Jakie systemy stapiania? Jak nas nei stac aby przygotowac murawe na sparing...

To miasto powinno zapłacić za takie poprawki, inaczej tego typu awarie mogą się powtarzać w kolejnych latach.

anthony09 31.01.2013 23:33

Zniszczenia powstałe na tym kawałku trybuny południowej i reszcie to nie tylko pare kilkadziesiąt tysiecy w plecy ale utrata ostatnich szans na zarobienie jakichkolwiek pieniędzy na sponsorowaniu tego stadionu. Nikt nie będzie wykładał dużych sum przy jakiejś bumelce.
Czy wy chcielibyście się reklamować będąc np. właścicielem Orange na tym stationie wiedząc że tylko kwestią czasu są takie artykuły jak " Orange Arena największym bublem piłkarskim na całym Starym Kontynencie !"

mav23 01.02.2013 08:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez madziar (Post 1296829)

W korytach odwadniających między łukami z poliwęglanu od zawsze są kable grzewcze, były też na południowej od samego początu .

KOMINEK 01.02.2013 08:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 1296920)
Zniszczenia powstałe na tym kawałku trybuny południowej i reszcie to nie tylko pare kilkadziesiąt tysiecy w plecy ale utrata ostatnich szans na zarobienie jakichkolwiek pieniędzy na sponsorowaniu tego stadionu. Nikt nie będzie wykładał dużych sum przy jakiejś bumelce.
Czy wy chcielibyście się reklamować będąc np. właścicielem Orange na tym stationie wiedząc że tylko kwestią czasu są takie artykuły jak " Orange Arena największym bublem piłkarskim na całym Starym Kontynencie !"

Tylko co ma powiedzieć taki Wrocław czy Poznań gdzie co chwilę trzeba wymieniać murawę. nie przesadzajmy

Matejas_ 01.02.2013 10:35

Ja mam inny pomysł! Zburzmy narożniki i postawmy dodatkowe 3 pawilony medialne :)

thechris 02.02.2013 12:26

Prawda jest taka, że ten kwadratowy kurnik nadaje się tylko do rozbiórki... Ekstremalne warunki pogodowe... Ja pie... Ten kurnik przy R22 to taki Ćwielong wśród pseudo-stadionów, dla którego każda pogoda jest ekstremalna.

Elefant 02.02.2013 13:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 1297092)
Prawda jest taka, że ten kwadratowy kurnik nadaje się tylko do rozbiórki... Ekstremalne warunki pogodowe... Ja pie... Ten kurnik przy R22 to taki Ćwielong wśród pseudo-stadionów, dla którego każda pogoda jest ekstremalna.

Ten kwadratowy kurnik jak to nazwałeś to nasz stadion. I choćby z tego powodu wstrzymałbyś się z tymi jadowitymi komentarzami w co drugim komentarzu.

Wiele złego powiedziano przed oddaniem do użytku tego stadionu. Czarny PR aby zaszkodzić Wiśle. Przyznaje, że ja też dałem ogarnąc się temu amokowi.
Praktycznie nic się nie sprawdziło.
Widzialność jest od przyzwoitej do bardzo dobrej.
Krzesełka, barierki o których tyle było krzyku pomagają a nie przeszkadzają.
Komunikacja, wejścia wyjścia schody bardzo dobre na zachodzie i wschodzie, do przyjęcia na północy i południu.
Rozwiązanie z ogrzewanymi pomieszczeniami typu foyer znakomite.
Drenaż i trawa bardzo dobre (mecz z Górnikiem versus Narodowy czy Legia-Zagłębie).

Wygląd ? Stadion ma wzbudzać grozę. Bryła musi być ciężka, "twierdzowata". Oponka wzbudzi zachwyt u studenta architektury. U kibica już niekoniecznie. Stadion to nie motyl by sprawiał wrażenie, że lata.

Ten stadion ma ogromne niewykorzystane możliwości. To nie wina projektanta czy miasta, że zarząd Spółki składa się z ludzi, których los klubu zupełnie nie interesuje, A komfort kibica to pojęcie z kosmosu. Dla których naprawa spłuczki od kibla to zadanie, które przerasta ich możliwości intelektualne.

I na koniec. Dach się zawalił, bo ktoś tam w projekcie czegoś nie przewidział. Zanim powiesicie psy na wszystkich proponuje krótkie ćwiczenie.
Znajdzie sobie poletko 15x15 metrów. Zaprojektujcie tam ogródek. Wykonajcie go.
Potem zobaczycie co Wam wyszło.
Życie bywa bogatsze od wyobraźni nawet najbardziej doświadczonego projektanta.

Wole nasz "kwadratowy kurnik" od stadionów obciągniętych dookoła płótnem, gdzie hula wiatr czy takich bez drenażu i doświetlenia, gdzie murawa przypomina nomen omen kartoflisko.

Trochę szacunku, bo to Stadion Wisły a innego nie będzie.

fialo 02.02.2013 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 1297092)

Kurnik to masz u siebie na Kałuzy cioto.

suchy19 02.02.2013 13:32

Jaki system stapiania śniegu? to musi byc mądrze skonstruowane i tanie bo nas na nic nie stac...

KrzychooR 02.02.2013 14:26

Stadion to teraz naprawdę nasze ostatnie zmartwienie...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:46.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl