![]() |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli można to powiedz mi w takim razie, kim jest dla Ciebie leming i które z jego cech można przypisać Stanowskiemu? Bo akurat co jak co, ale leming mi tutaj za cholere nie pasuje. |
wislak68
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Taka rada ode mnie; zaloz firme, poprowadz ja do sukcesu, i plac podatki w Polsce; napewno bedzie to lepsze dla kraju niz modlenie sie pod krzyzem o (wolna?) Polske z Kaczynskim u wladzy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ciekawe czy Biblie tez doslownie bierzesz. Hej Wislaku68, w 7 dni stworzyc swiat. Niezle :) |
wislak68 - Zagórski, Rozwadowski, Korfanty to byli sowieccy agenci?
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Ze wspomnanej trójki wiadomo że agentem, ale austro-węgierskim, był Zagórski. Oskarżenia padały również wobec Rozwadowskiego i Korfantego (ale tu chodziło o Francję). |
“Kryształowy świecznik”– tak będzie się nazywała nagroda za zasługi w budowie świeckiego państwa, ustanowiona przez wicemarszałek sejmu, Wandę Nowicką. W kapitule nagrody zasiadać będą same “zacne osobistości”: Robert Biedroń, Jan Hartman z UJ, Magdalena Środa, prezes Diakonii Kościoła Ewangelicko-Reformowanego Biruta Przewłocka-Pachnik, Barbara Keff oraz prof. Stanisław Obirek.
Niemniej ciekawe osoby i stowarzyszenia są do nagrody nominowane: Lesław Maciejewski – walczył o usunięcie krzyża z sali obrad Rady Miasta Świnoujście; Koalicja “Postęp i Świeckość” – za walkę na rzecz świeckiego państwa; Janusz Ostoja-Zagórski za skuteczną akcję zdjęcia krzyża z sali Senatu Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy oraz Piotr Szwajcer i Tomasz Chabinka. Nowicka, uzasadniając ustanowienie nagrody, powiedziała, że zostaną wreszcie zauważone osoby, które nie godzą się na klerykalizację życia politycznego w Polsce, a wszystkim wierzącym w to, że Polska powinna być krajem neutralnym światopoglądowo, przywróci to godność. Przypomnijmy, że syn Wandy Nowickiej, Michał, zasłynął szydzeniem na swojej stronie internetowej z polskich oficerów zamordowanych w Katyniu, pisząc o nich “darmozjadzi”. |
Cytat:
|
"Niestety to bobuś nie wie że Marszałek pomimo szeregu różnic nie odmawiał swoim oponentom z prawej strony patriotyzmu (nie raz zresztą współpracował z nimi dla dobra kraju). W przeciwieństwie do wspomnianych wcześniej "nowoczesnych patriotów", których uważał za sowieckich agentów i z miejsca wsadzał chołotę do paki"
Z tego fragmentu Za czasów jego władzy więziono, torturowano i mordowano bohaterów narodowych, więc proszę Cię nie pisz jaki to on był wspaniały i wyrozumiały dla patriotów. |
wislak68
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poszukaj w necie, mi sie tak zwyczajnie nie chce tlumaczyc tobie podstawowych rzeczy. Cytat:
Aj tam w szranki z Panem Bogiem. Ja co najwyzej moge stawac w szranki z brodatym starcem. |
wszezie tylko Bobek i Bobek, uwiesiliście sie na gościu strasznie.
lepiej powiedzcie co sądzicie o Tulei? chyba narobi smrodu IV RP. |
Cytat:
Uważam że ta sprawa z tym doktorkiem to próba odwrócenia uwagi od tego że 10 mln naszych Rodaków jest zagrożona ubóstwem http://gospodarka.dziennik.pl/news/a...agrozonej.html |
Cytat:
To stwierdzenie: "proszę Cię nie pisz jaki to on był wspaniały i wyrozumiały dla patriotów" to wybacz ale konfabulacja. Nigdzie czegoś takiego nie napisałem. Powiedziałbym wręcz że moje opinie wyrażane na tym forum były zupełnie inne. Co nie zmienia mojego bardzo pozytywnego zdania na temat tego w jaki sposób Piłsudski traktował zdrajców z KPP i duchowych ojców obecnego "nowoczesnego patriotyzmu". |
Widzę, że mnie nie zrozumiałeś do końca, więc wyjaśniam.
Zapytałem o te 3 wymienione przeze mnie postacie, bo strasznie ukłuło mnie twoje stwierdzenie o wsadzaniu hołoty do paki w połączeniu z tym jak to Piłsudski nie odmawiał patriotyzmu swoim oponentom.Jeśli by nie odmówił patriotyzmu Rozwadowskiemu to by nie doprowadził do jego śmierci, więc musiał dla niego być podła kreaturą na poziomie agenta sowieckiego, że zasługiwał na śmierć. Chyba, że zasługi dla ojczyzny nie miały dla Piłsudskiego znaczenia i liczyła się eliminacja przeciwników osobistych i politycznych. |
W temacie patriotyzmu:
W Zjednoczonej Europie euro-urzędnik pyta Kowalskiego: - Jesteście Europejczykiem? - Nie, jestem POLAKIEM! - Ale przecież urodziliście się na terenie Unii Europejskiej. - A czy jak kura urodzi się w chlewie to jest świnią? |
Cytat:
"Być może nowa telewizja, której redaktorem będzie Bronisław Wildstein, ruszy 10 kwietnia tego roku. Jak dowiedział się portal wirtualnemedia.pl ta symboliczna data jest bardzo poważnie brana pod uwagę jako dziań startu telewizji Republika." "Właściciele medium prowadzą także rozmowy z dostawcami kablówek. Abonament na TVR ma wynosić 5 złotych netto. Telewizja będzie też dostępna w internecie. Całodobowa telewizja w dzień będzie nadawała programy informacyjne, publicystyczne i historyczne. Informacje będą pojawiać się co kwadrans." http://wpolityce.pl/depesze/44329-no...fy-smolenskiej |
Cytat:
Slabe, bardzo slabe. Jesli jestes Polakiem to sila rzeczy musisz byc tez Europejczykiem. Unia Europejska nie ma tutaj nic do rzeczy; nie o stworzenie Europy, tylko o zjednoczenie Europy chodzi w tej calej Unijnej zabawie. |
Nie Ty będziesz ludziom mówił kim są lub mają być.
Urodziłeś się w Polsce i jesteś Polakiem. Nie pasuje to do urzędu zrzec się obywatelstwa. Przepisy międzynarodowe nie wymagają żebyś miał jakiekolwiek. |
ABW i polityczna bomba energetyczna
http://www.gf24.pl/10188/abw-i-polit...a-energetyczna |
Kocur
Cytat:
Otworz atlas geograficzny; na jakim kontynencie lezy Polska? Otworz ksiazke od historii; do jakiego kregu kulturowego tradycyjnie nalezy Polska? |
Nie wiem czy już miałeś geografię w szkole (rocznik 90) - weź swój atlas i zobacz:
- w jakim kraju leży Kraków (jeśli z tego miasta jesteś) - weź atlas demograficzny i zobacz w jakim języku mówi się w Krakowie (podpowiedź: nie angielski ani niemiecki) Potem weź książkę H. Samsonowicza "Historia Polski do roku 1795" i poczytaj o kulturze i tradycji. |
Cytat:
http://www.pardon.pl/artykul/8857/sz...uzach_ojczyzny Nie znaczy to jednak że uważali oni osoby więzione na wyspie Bute za sowieckich szpiegów. Nie odmawali im patriotyzmu ale uważali że z powodów politycznych (ich zdaniem w interesie Polski) należało ich odizolować. Podobne przesłanki kierowały Piłsudskim zamykającym Rozwadowskiego (przecież musisz pamiętać że działo się to po zamachu majowym i istniała realna obawa wybuchu wojny domowej). Jeśli chodzi o szacunek Marszałka do Rozwadowskiego to przecież znana jest opinia wyrażona o generale że: "W nieszczęściu (jest) jedyny". Wyobrażasz sobie aby Marszałek powiedział coś takiego o Szechterze?? Sprawa z KPP-owcami jest zupełnie inna. I jedni (piłsudczycy) i drudzy (powiedzmy że cała reszta) traktowali ich jak sowieckich szpiegów. Byli oni tak jakby poza skalą. I w tym sensie uważam że sposób w jaki piłsudczycy traktowali tę hołotę był jak najbardziej właściwy. I na koniec chciałbym zwrócić uwagę że powyższe stwierdzenie: "...to by nie doprowadził do jego śmierci" jest cały czas tylko hipotezą. Co prawda bardzo rozpowszechnioną ale jednak hipotezą. |
Cytat:
|
Z tego zjednoczenia to wyjdzie konflikt militarny, prędzej czy później. W końcu ktoś nie wytrzyma, bo ileż można.
|
Kocur
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak po chlopsku; kulturowo Polsce duzo, duzo, blizej do Niemiec czy Hiszpanii niz do Arabii Saudyjskiej, Japonii czy Zimbabwe. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Tu chodzi o aspekty kulturowe. Cytat:
Cytat:
Problemy strefy euro, to problem bardziej złożony niż domniemani nieroby i oszuści. Po pierwsze ktoś państwa południa wpuścił do strefy euro, a po drugie ktoś odwlekał niezbędne działania wzmacniające integrację strefy euro na św. Dygdy co by mieć spokój z opinią publiczną we własnym kraju. |
Przepraszam że wracam do takich staroci, ale dopiero teraz zauważyłem, że rozkoszny Bobek był uprzejmy odpisać z taką "głębią", że nie mogę sobie odmowić przyjemności repliki ;):
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
To nie stricte polityk no ale ...
Tekst z "GW" wrzucam :). To List od Czytelnika więc "pozaredakcyjny": http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...dzwoni.html#MT |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:59. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl