Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

BlurgH 23.03.2012 11:10

Parking jako taki moim zdaniem byłby opłacalny gdyby:
1. Nie był podziemny ( koszt budowy parkingu podziemnego wielopoziomowego jest dla przeciętnego Polaka ceną wartością kosmiczną, więc później miałoby to przełożenie na koszt 1h parkowania )
2. Miał porządny dojazd - a nie ciasne al. 3 Maja i ( niestety ) Reymonta
3. W okolicy byłoby więcej zabudowy komercyjnej ( i to o klasę lepszej niż stary Petroinform ) - a tak, to głównie studenci, którzy groszem nie zawsze śmierdzą i raczej nie będą docelową grupą klientów dla parkingu
4. Był budowany wg koncepcji inwestora, a nie miasta.

Pewnie znalazłoby się dużo więcej argumentów za i przeciw, ale jest piątek i nie chce mi się myśleć na zapas :P
Mam tylko nadzieję, że coś się w końcu ruszy infrastrukturalnie w okolicach stadionu...

szorstki 23.03.2012 11:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Erich Zann (Post 1232947)
Wśród inwestycji czekających na realizację są też m.in.: budowa hali sportowej 100-lecia KS Cracovii (ma pełnić funkcję Centrum Sportu Niepełnosprawnych)

Co za przezorność inwestora :) sorry, nie mogłem się powstrzymać

Drozd 23.03.2012 11:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1232972)
jeśli inwestorowi prywatnemu (ze sporym wsparciem miasta) nie opłaca się wybudować parkingu przy Muzeum Narodowym, to tym bardziej nie opłaca się przy stadionie. Albo miasto wybuduje parking - nie wiem, czy musi być podziemny, albo nikt tam tego nie zrobi bo to jest ekonomicznie nieopłacalne.

A od kiedy Miasto ma budować tylko obiekty ekonomicznie opłacalne? Miasto ma kasę z podatków i zadanie działać tak żeby mieszkańcom życie ułatwiać, a nie zarabiać na premie dla urzędasów.

Podziemny czy nie, jeżeli chcemy mieć ze dwa poziomy potrzebne sa fundamenty więc i tak kopać trzeba. Tuż obok jest park Jordana, błonia, jedna z większych uczelni w Krakowie. To przecież ciężko znaleźć miejsce gdzie parking byłby bardziej potrzebny.

Niestety żyjemy w kraju gdzie najwięcej jest chętnych żeby na wszystkim zarobić na lewo. Po prostu uczciwie zarobić to za mało, to jest wtedy ekonomicznie nieopłacalne. Takie smutne pi....nie. Taki parking powinien wybudować klub najlepiej z własnej kasy i zarabiać na nim przez kolejne 100 lat. Tyle że bez lewizny się nie da i nikomu się nie chce. A jak jest mecz to w promieniu dwóch kilometrów zastawiony każdy trawnik.

markowywislak 23.03.2012 13:44

słyszeliście coś na temat malowania ścian na trybunie zachodniej??ma ktoś jakieś zdjęcia?

Ventigo 23.03.2012 19:09

Tylko to info z konkurencyjnego forum:

W ogóle, to dzisiaj zmierzając na konferencje zauważyliśmy, że
zewnętrzne ściany wjazdów dla autokarów (te prowadzące do podziemnego
parkingu) są malowane. Szef pracujących krzyczał nie wiedząc, że to
słyszymy: "nie wiem jak to zrobicie k..., ale 4 wiadra muszą wam
wystarczyć...!!". :P
Wyjaśniamy - wreszcie zabrano się za elewację trybuny zachodniej, pokrywana jest ona czymś na kształt tynku,</i> <i>
ale natryskiwana z pistoletów ciśnieniowych, tak jak farba np przy
malowaniu samochodów. Kolor można określić jako beżowy, choć
specjalistami w tej dziedzinie nie jesteśmy. Pokryte nim są już niektóre
elementy elewacji i całe wejście główne, wraz z tym przerośniętym
zadaszeniem, nazywanym przez niektórych "skocznią".<br><br> Powiemy tak
- marmur to nie jest, ale wygląda dużo bardziej estetycznie niż brudny,
pełen zacieków beton techniczny. Nie wiemy czy cały stadion zostanie
tym pokryty, czy jedynie trybuna zachodnia. Zdjęcia rzecz jasna
zapomnieliśmy zrobić...:/

andrzej 23.03.2012 19:31

A wiecie czy faktycznie zjeżdżają tam autokary?

allon 23.03.2012 23:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1232972)
jeśli inwestorowi prywatnemu (ze sporym wsparciem miasta) nie opłaca się wybudować parkingu przy Muzeum Narodowym, to tym bardziej nie opłaca się przy stadionie. Albo miasto wybuduje parking - nie wiem, czy musi być podziemny, albo nikt tam tego nie zrobi bo to jest ekonomicznie nieopłacalne.

A g.... prawda
Parking przy MN jest opłacalny dla prywatnego inwestora ,ale pod jednym warunkiem -miasto musi łaskawie zmienić w końcu swoją politykę parkingową . Powstanie takiego parkingu musi być związane z wprowadzeniem zakazu parkowania na ulicach okalających Błonia tak by samochody ,które chcą się zatrzymać w pobliżu Błoń mogły parkować jedynie na terenie parkingu podziemnego no ,ale niestety od urzędników nie można oczekiwać myślenia kompleksowego.

Rustin 23.03.2012 23:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez markowywislak (Post 1233046)
słyszeliście coś na temat malowania ścian na trybunie zachodniej??ma ktoś jakieś zdjęcia?

Szedłem ostatnio Reymonta z uczelni i zauważyłem, że coś nie tak z kolorem tego dachu przed zachodnią. Uznałem, że coś muszę mieć z oczami, bo to niemożliwe, żeby powstawała elewacja. Wygląda jednak na to, że moje oczy są zdrowe :-D Jeśli nic nie pojawi się do przyszłego tygodnia, postaram się sam zrobić zdjęcie. Faktem jednak jest, że "skocznię" czymś pomalowano.

domin_czyzyny 23.03.2012 23:29

Nawet parking przy Sheratonie nie przynosi zysku. Dlatego inwestorzy sobie odpuscili Kraków z budowa parkingów podziemnych. Zreszta tam są takie ceny, ze naprawdę mało kogo na to stać- więc moze by lepiej na tym wyszli po obniżce cen.

Budowa parkingu w okolicach Wisły musi być połączona z likwidacja miejsc parkingowych, to oczywiste. zgadzam sie, ze jeśli parking zbudowaloby miasto-to ta inwestycja nie musi przynosić w zalozeniu zysku.

WislaFan123 24.03.2012 00:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rustin (Post 1233210)
Szedłem ostatnio Reymonta z uczelni i zauważyłem, że coś nie tak z kolorem tego dachu przed zachodnią. Uznałem, że coś muszę mieć z oczami, bo to niemożliwe, żeby powstawała elewacja. Wygląda jednak na to, że moje oczy są zdrowe :-D Jeśli nic nie pojawi się do przyszłego tygodnia, postaram się sam zrobić zdjęcie. Faktem jednak jest, że "skocznię" czymś pomalowano.

Ludzie... skocznie wylozono tynkiem i pomalowano ponad pol roku temu i bylo to juz kilkakrotnie pokazywane... Jedynie jak bylem na Wisle w Lutym to wylalaplem ze w zimie rynny wmienili na porzadne, ale sam tynk juz byl na skoczni od ok Pazdziernika.

http://s15.postimage.org/6j57917be/I...209_142128.jpg

dj_ibutti 24.03.2012 00:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez andrzej (Post 1233135)
A wiecie czy faktycznie zjeżdżają tam autokary?

Zjezdzaja. Zawodnicy wychodza z szatni, przez mix zone, prosto do autokaru, na parkingu.

Rustin 24.03.2012 10:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KaSzTaN (Post 1233225)
Ludzie... skocznie wylozono tynkiem i pomalowano ponad pol roku temu i bylo to juz kilkakrotnie pokazywane... Jedynie jak bylem na Wisle w Lutym to wylalaplem ze w zimie rynny wmienili na porzadne, ale sam tynk juz byl na skoczni od ok Pazdziernika.

http://s15.postimage.org/6j57917be/I...209_142128.jpg

W takim razie mój błąd, nie patrzyłem w tamtą stronę i zauważyłem to przypadkiem. Czyli nadal pozostaje oglądać piękno betonu.

Don Donson 24.03.2012 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez allon (Post 1233208)
A g.... prawda
Parking przy MN jest opłacalny dla prywatnego inwestora ,ale pod jednym warunkiem -miasto musi łaskawie zmienić w końcu swoją politykę parkingową . Powstanie takiego parkingu musi być związane z wprowadzeniem zakazu parkowania na ulicach okalających Błonia tak by samochody ,które chcą się zatrzymać w pobliżu Błoń mogły parkować jedynie na terenie parkingu podziemnego no ,ale niestety od urzędników nie można oczekiwać myślenia kompleksowego.

Ale zastanów się przez chwilę. Parkowanie wokół błoń jest za free i specjalnie nie jest jakieś kłopotliwe. Zastąpienie czegoś bezpłatnego płatnym i to jeszcze nie dającym gwarancji na miejsce (bo ile tam będzie miejsc pod mn?) jest totalnie bez sensu. Nie rozwiązuje to problemu.

Musiałby powstać co najmniej taki parking jak na lotnisku.
Wisła niestety woli się bawić dalej po staremu. Trzeba dać w łapę jednemu i zostajesz VIP i masz miejsce pod stadionem. Zresztą Wisła i Miasto mają nas w d... bo i tak będziemy przychodzić nawet jakbyśmy na Salwatorze musieli stawiać auta i tak, więc po co nam ułatwiać cokolwiek.

Pero 27.03.2012 11:54

Ostatnio będąc na meczu zauważyłem ze pod paroma sky boksami (bodaj dwoma)i pojawiły się reklamy /nazwy/. Jedna z nich to chyba Astor. Czy to nazwy firm które wykupiły sobie sky boksa? I czy z tego wynika że sprzedaliśmy 2?

bellic88 27.03.2012 12:15

Wydaje mi się że takie prawo przysługuje wykupującemu loże ale nie musi z tego korzystać więc możliwe że jest więcej lóż sprzedanych tylko po prostu najemcy nie wywiesili sobie banerów.

Nie wiem czy było już na ten temat wcześniej ale kiedy jechałem ostatnio tramwajem to zauważyłem że na ścianie bocznej trybuny zachodniej (czyli tej która "sąsiaduje" z okrąglakiem) są dwie linie (jedna pozioma a druga pod kątem takim jak jest górna część trybuny) które wyglądają jakby beton był obłożony jakimiś płytami w kolorze ciemno-szarym. Ktoś też to zauważył czy była już o tym mowa?

pawelwislak 27.03.2012 12:22

Chyba jak firma wykupi to moze wrzucic swoj logotyp ale nie musi. Dodatkowo chyba poszlo wiecej tych Skyboxow. Czesc tez chyba jeszcze nie oddana jest - co zreszta nie jest niczym zaskakujacym :P

mgła 27.03.2012 12:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1234444)
Ostatnio będąc na meczu zauważyłem ze pod paroma sky boksami (bodaj dwoma)i pojawiły się reklamy /nazwy/. Jedna z nich to chyba Astor. Czy to nazwy firm które wykupiły sobie sky boksa? I czy z tego wynika że sprzedaliśmy 2?

Na ostatnim meczu były 3: na głównej: Adidas, Astor, na trybunie E: jedna firma nie pamiętam nazwy :P

AS82 27.03.2012 12:38

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ludniu_boisko/

Ta siłownia to też jakiś kabaret , ćwiczą w korytarzu albo w jakiejś ciemnicy ( tak wyglada ze zdjec) , chyba lepsze silownie mozna znalezc na miescie niz ta ktora jest w klubie

aNouc 27.03.2012 14:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1234444)

http://www.wisla.krakow.pl/pl/strefa_biznes/

Drozd 27.03.2012 14:05

Na tych zdjęciach jest klubowa siłownia? Niech mnie ktoś uszczypnie. Przecież to jest sprzęt poustawiany na korytarzu.

Pero 27.03.2012 14:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1234485)

skromny ten klub biznesu jak na Wisłę. Dodatkowo Adidas ma pewnie loże zawartą w kontrakcie na sponsora technicznego.

licoo 27.03.2012 14:42

A co się dzieje z naszą murawą? Dopiero co niedawno mowili jak to UEFA zachwyca się nasza murawą, że po zimie jest w stanie wręcz idealnym, a na ostatnim meczu z Lechem mnóstwo bylo pustych pól. W dodatku już dawno nie widzialem, zeby przed meczem trawa była podlewana, może w ogóle nie jest i stąd te puste pola?

rasel1906 27.03.2012 16:01

a co oni by wiecej chcieli? z tego co widac to maja pod dostatkiem automatów i każdy potrzebny sprzęt na siłowni

mimon89 27.03.2012 16:18

Dzisiaj przechodziłem ulicą Reymana. Jest kilku robotników którzy poprawiają te niedoróbki wzdłuż trybuny E. Chodzi o ten ohydny beton przed każdymi drzwiami. Jest to wyrównywane młotami pneumatycznymi i kładziona zostaje taka niby "wylewka". Oby więcej takich poprawek ! :)

ciacho 27.03.2012 17:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rasel1906 (Post 1234519)
a co oni by wiecej chcieli? z tego co widac to maja pod dostatkiem automatów i każdy potrzebny sprzęt na siłowni

Nie o to chodzi co by chcieli. Przecież to jest kpina żeby piłkarze ćwiczyli w jakimś przedsionku. Na nowo wybudowanym stadionie nie ma pomieszczenia żeby zorganizować siłownię z prawdziwego zdarzenia? Przecież to jest koronny argument obrońców tego stadionowego bubla za 500 mln "bo my mamy zaplecze pod wszystkimi trybunami". Tylko co z tego skoro pomieszczenia są tak rozmieszczone, że w większości są bezużyteczne albo za małe żeby cokolwiek z nimi sensownego zrobić.
PS. Tak, wiem. W Poznaniu też mają bubla, jeszcze droższego... tylko co mnie to obchodzi.

KoPer 27.03.2012 18:40

ja natomiast zauważyłem spory ruch na zbiegu ulic Chodowickiego i 3 Maja. Robią tam porządki, jakąś wycinkę, taak jakby wyrównywali teren. Jak się nie mylę to działka Cracovii? Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi

Voin 27.03.2012 18:46

Tak, cracovia porządkuje teren i będą tam budować swój kompleks. Tu więcej:
http://www.skyscrapercity.com/showpo...postcount=8209
Zdjęcia na SkyScrapersCity też gdzieś były, ale nie mogę znaleźć.

medyk 27.03.2012 22:32

a my dalej boisko szutrowe hahaha żenująca jest polityka tego klubu!

Pero 28.03.2012 11:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KoPer (Post 1234565)
ja natomiast zauważyłem spory ruch na zbiegu ulic Chodowickiego i 3 Maja. Robią tam porządki, jakąś wycinkę, taak jakby wyrównywali teren. Jak się nie mylę to działka Cracovii? Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi

Chyba nawet jakiś nowy lokal tam otwarli więc po treningu piłkarze na pizze będą mieli blisko.

laurence 30.03.2012 23:17

Jestem strasznie poirytowany tym że żadna modra głowa w naszym klubie nie wpadła na pomysł zawieszenia/zakupienia siatki oddzielającej sektor gości od reszty trybuny G. Przecież to co się dzieje drugi mecz z rzędu woła o pomstę do nieba. Nic tylko czekać aż komuś w końcu stanie się krzywda.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:57.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl