Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

LucjuszWielki 22.07.2017 19:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bene Nati (Post 1476313)
Wisła nie zginie.
Choćby miała i grać w czwartej lidze.
Nie z takimi ludźmi.

https://twitter.com/OlgaTaborLeszko

Wracamy na szczyt albo idziemy na dno.

Nie no pewnie.... niespełna 12 koła ludzi na stadionie... Nie wiem czy to ma być sukces czy porażka nowych władz? Bo niby frekwencja utrzymana z tych lepszych lat przy gorszej sytuacji, a z drugiej to minimum.... Kibiców jak nie było tak nie ma dalej...

krzaq12 22.07.2017 19:07

Zapewne można obalić jedną teorię, przytoczoną tu na forum, jakoby nowy właściciel chciał zarobić na sprzedaży czołowych graczy.

40 mln PLN>Brlek+Ivan+Małecki+Lopez itp itd

Jam55 22.07.2017 19:13

Następna teoria ze Wisła miałaby być pralnia. Bzdura. Są dużo tańsze i dużo lepsze kluby w Europie żeby zrobić z nich pralnie. Nikt nie wkładał by 40 mln żeby założyć pralnie jak 300 km bliżej Niemiec jest Wrocław co poszedłby za 4-5 mln a nie 40.

wiesniak842 22.07.2017 19:17

Tak juz hipotetycznie, co sie bardziej oplaca, wyprac 4 miliony czy 40?

Jam55 22.07.2017 19:26

Czysto teoretycznie: a jak chcesz te 40 mln odzyskać po kupnie Wisły? Do tego pewnie splata długów, i pensje dla wszystkich. Masz w Wiśle na te chwile jakieś aktywa które są większe niż powiedzmy 50-60 mln zl, które trzeba będzie wydać?

TS FANATIC 22.07.2017 19:28

Proste. U buków. Tak na poważnie sposobów na to jest bez liku.

Jam55 22.07.2017 19:30

To u buków możesz to samo zrobić jakbyś kupił klub za 4-5 mln a nie za 40?Prawda?

wiesniak842 22.07.2017 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jam55 (Post 1476391)
Czysto teoretycznie: a jak chcesz te 40 mln odzyskać po kupnie Wisły? Do tego pewnie splata długów, i pensje dla wszystkich. Masz w Wiśle na te chwile jakieś aktywa które są większe niż powiedzmy 50-60 mln zl, które trzeba będzie wydać?

Piszemy o praniu pieniedzy czy o odzyskiwaniu pieniedzy. Pranie pieniedzy wlasnie na tym polega, ze wkladasz(inwestujesz) czyli pierzesz jakas tam kwote a odzyskujesz z niej jakas tam czesc czystych pieniedzy. Wszystkie mafie i inne takie na .... sie myslisz bawia w jakies restauracje, kluby i inne legalne gowna? Zeby prac pieniadze a nie zeby zarabiac na tych interesach.

Ogryzek 22.07.2017 19:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1476394)
Piszemy o praniu pieniedzy czy o odzyskiwaniu pieniedzy. Pranie pieniedzy wlasnie na tym polega, ze wkladasz(inwestujesz) czyli pierzesz jakas tam kwote a odzyskujesz z niej jakas tam czesc czystych pieniedzy. Wszystkie mafie i inne takie na .... sie myslisz bawia w jakies restauracje, kluby i inne legalne gowna? Zeby prac pieniadze a nie zeby zarabiac na tych interesach.

Ale na czym polegałoby wypranie 40 mln pln przez kupno akcji? Te pieniądze muszą już być wyprane. "Prać" to będą mogli potem na transferach czy kontraktach reklamowych czy na innych rzeczach. Tak jak w Lechii.

szorstki 22.07.2017 19:40

[QUOTE=wiesniak842;1476394]sie myslisz bawia w jakies restauracje, kluby i inne legalne gowna? Zeby prac pieniadze a nie zeby zarabiac na tych interesach[QUOTE=wiesniak842;1476394]
Dlatego Neymar idzie za PÓŁTORA MILIARDA ZŁOTYCH, mają rozmach :D

Ale mnie co innego zastanawia. Wywiad Knury z 19.07.2017:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pani Marzenka
Nie będzie można zrobić wielkiego kroku do przodu bez większego sponsora. Co się w tej sprawie wydarzy?
MS: To nie są sprawy, które załatwia się poprzez pstryknięcie palcami. Szczegółów nie mogę ujawniać, ale od listopada toczymy poważne rozmowy. Jeżeli udałoby się je nam sfinalizować w przyszłym roku, to będzie dobrze.
W rozmowie z Interią powiedziała pani, że ten sponsor mógłby podnieść budżet klubu kilkunastokrotnie.
MS: Podtrzymuję te słowa. Rozmawiamy z globalną firmą.

To znaczy, że rozmawiali z tym Stechertem czy zupełnie kimś innym ? Wywiad raczej świadczy, że myśleli o czymś zupełnie innym. My tu gadu gadu a zza pleców wyskoczył Looser.

Martinus 22.07.2017 19:46

mitmichael:
Cytat:

Dokladnie po sprawie z Maczynskim jak janekx cos mowi to trzeba mu wierzyc
Nesta:
Cytat:

Bo od Citki miał całe info, którego Meres zrobił w chuja tak samo jak Cupiała, mnie i rzesze innych.

Po akcji z Maczynskim mu wierze. Zreszta wczoraj podał pierwszy to info w trakcie meczu, a tydzień temu pisał, że
moze cos sie niedługo wydarzyć w kwestii inwestora. Zreszta Wislafan123 tez to pisał, z którego wielu tu tez szydzilo.
Co do tego, że janekx ma najlepsze informacje pełna zgoda. Jeśli pisze, że dany klub interesuje się jakimś zawodnikiem to znaczy, że tak jest. I tutaj okazało się, że znowu ma racje. Napisał, że firma Stechert chce przejąć Wisłę i ma rację.
Zupełnie osobną kwestią jest ocena tego ruchu. Z Meresińskim rok temu też pisał, że będzie wszystko ok. I nie wymyślił sobie tego, miał to info z otoczenia Citki. Teraz pewnie jest podobnie. Też dostał informacje, że wchodzą konkretni ludzie i to przesyła dalej. Tylko, że coraz więcej wskazuje na to, że to zwyczajne kłamstwa...

FraMat:
Cytat:

Wysokość kapitału zakładowego nie ma żadnego znaczenia. A już najmniejszego jeśli chodzi o obroty.
Tak więc porzućcie ten argument o 250 000 euro, bo to znaczy, że nie macie wiedzy.
Zgoda, kapitał zakładowy nie ma wielkiego znaczenia. Ale ta firma w zeszłym roku wygenerowała obrót na poziomie 40 mln euro. Nawet nie zysk a obrót. To firma o lokalnym znaczeniu (chociaż mająca poważne zamówienia z całego świata). W dodatku parę miesięcy temu stała na skraju bankructwa i została przejęta przez gościa za którym w Szwajcarii ciągnie się jakaś dziwna historia z praniem pieniędzy. Od tego czasu firma na swojej stronie internetowej nie wykazuje żadnej żywotności.
Jak mając obrót na poziomie 40 mln euro wyobrażasz sobie inwestycję w zadłużony, wymagający dalszych nakładów klub piłkarski 10 mln euro na sam początek?
Bardzo chciałbym się mylić i mam nadzieję, że te obawy się nie potwierdzą. Ale na dzień dzisiejszy wygląda to jak żywa kalka z Meresińskim. Tylko, że tu "inwestorzy" będą działać z większym sprytem i na większą skalę niż nasz wiejski cwaniaczek.

Ogryzek 22.07.2017 19:52

Martinus

Czyli będziemy pralnią pieniędzy. A Lechia czy legia... też przypadkiem nie są?

wiesniak842 22.07.2017 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1476395)
Ale na czym polegałoby wypranie 40 mln pln przez kupno akcji? Te pieniądze muszą już być wyprane. "Prać" to będą mogli potem na transferach czy kontraktach reklamowych czy na innych rzeczach. Tak jak w Lechii.

Sam sobie odpowiedziales na czym by polegalo:D Jednego Brleka nawet niech pogonia i juz maja pi razy drzwi 20% zwrotu. Na jednej jedynej sprzedazy zaowdnika.

Strzala 22.07.2017 19:57

a Ty jaki byś klub chciał kupić ? :P

wiesniak842 22.07.2017 19:58

Bo w wiekszym klubie masz wiekszy przeplyw pieniedzy i wieksze mozliwosci do robienia walkow. Tak jak wspomnialem o mafiach. Czemy kupuja nocne kluby, dobre restauracje itp a nie budki z hot dogami?

Ogryzek 22.07.2017 19:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1476399)
Sam sobie odpowiedziales na czym by polegalo:D

Poważnie - niestety nie wiem jak wyprać trefne 40 mln kupując akcje. Potem OK - są agencje menadżerskie można "pohandlować" piłkarzami itd

Tak czy owak jak to jakiś "szop pracz" to niech to będzie naprawdę kasiasty "pracz" :D

wiesniak842 22.07.2017 20:00

Ale oni trefnymi nie placa przeciez tylko za czyste kupuja pralnie:D

Ogolnie to cala ta dyskusja o pralniach jest lekko absurdalna. Ja tylko zwrocilem uwage, na czym polega takie pranie pieniedzy. Z drugiej strony jak sie na Lechie popatrzy to faktycznie jest to lekko zastanawiajace.

szorstki 22.07.2017 20:12

Nie, pranie pieniędzy nie polega na sprzedawaniu Brleka. Pranie pieniędzy polega na fikcyjnym wprowadzaniu do obrotu pieniędzy pochodzących z nielegalnych źródeł. Np. w takim Cocomo polega na tym, że kupują (biorą FVAT) 100 ruskich szampanów po 5 złotych. Te szampany "sprzedają" - czyli nabijają na kasę fiskalną - po 500 zł za sztukę. Co po odjęciu kilkunastu tysięcy zł z VATu i CITu daje ok. 32.000 zł wypranych pieniędzy, które można wprowadzić do legalnego obrotu. Co noc. Czyli milion co miesiąc z jednego lokalu. Nikt nie musi tych szampanów kupować, wystarczy, że się pojawią w pozycjach "przychód" i zysk z ich "sprzedaży" można już legalnie pokazać. Możesz w ten sposób sprzedawać bilety na wiejską dyskotekę, schabowe albo cokolwiek. Nie, nie wiem jak to działa w dużej skali i jak sie pierze miliony za Neymara ;)

Jam55 22.07.2017 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1476399)
Sam sobie odpowiedziales na czym by polegalo:D Jednego Brleka nawet niech pogonia i juz maja pi razy drzwi 20% zwrotu. Na jednej jedynej sprzedazy zaowdnika.

A poza Brlekiem posucha. Reprezentant kraju jud... już sprzedany. Może kiedyś Carlitos ale to melodia przyszłości może ktoś inny ale to już będą drobne w porównaniu do 40 mln które to są dopiero kwota bazowa ponieważ całkowity koszt kupna klubu z długami to pewnie jakieś 50-60 mln.

Dariook 22.07.2017 20:23

Bylo hujowo ale stabilnie...obawiam się, że może zostać juz tylko hujowo.

teo 22.07.2017 20:32

Do kazdego asa biznesu, ktory pisze, ze niski kapital zakladowy nie ma zadnego znaczenia.

Widac, ze nigdy nie lizneliscie nawet wiekszego biznesu.
Wielki biznes nie robi interesow z biedota. Z zasady. Podam wam przyklad mojej branzy czyli eksport owocow.
Jest sobie firma na bliskim wschodzie. Ma kapital zakladowy rzedu 10 mln $. Sprowadza do regionu owoce i warzywa za sume okolo miliarda dolarow rocznie.
Z Polski do tej pory od nikogo nie kupowala niczego. Wiecie dlaczego? Bo kazda spolka, ktora sie do nich zglaszala miala kapital nie wiekszy niz 100.000 zlotych. Czyli jakies 22k E. Dla nich to biedaki. Dlaczego? Dlatego, ze skoro nie stac takiej firmy na porzadny kapital zakladowy to nie stac na pewne elementy jakosciowe (nie bede sie wdawal w szczegoly) a co za tym idzie nie jest w stanie zaproponowac tego czego ta firma oczekuje. Pomijam, ze to glupie podejscie, bo wielu producentow roznych owocow czy warzyw ma zalozone spolki z kapitalem 5k zeby sie latwiej rozliczac z roznych wzgledow i sa w stanie im zapewnic to czego oczekuje to mimo wszystko oni maja swoja filozofie.
I teraz wracamy do 250k E kapitalu tej firmy.
Firma z tak dlugim stazem, z takiej branzy (tak chodliwej) majaca tak niski kapital... to jest na prawde bardzo slabe.

Pomijam juz wszystkie doniesienia na temat loosera.

Mnie osobiscie bardzo zaimponowala praca Sarapaty i Junco. Przejeli klub na skraju upadku, wyciagneli go z poteznego kryzysu, w takiej sytuacji wzmocnili kadre w kazdym okienku.
Ja bym osobiscie bardzo chcial, aby ten duet dluzej popracowal, bo tak skutecznego i efektywnego dueto kierowniczego w Wisle nigdy nie bylo.
Bylbym sklonny zalozyc sie o dobra lyche, ze gdyby oni 3-4 lata popracowali to bez pieniedzy z zewnatrz takiego kalibru jak sie mowi wyprowadziliby ten klub na prosta i zbudowali silna druzyne.

wiesniak842 22.07.2017 20:42

Ameryki nie odkryles.

Ta firma majaca kapital zakladowy rzedu 10 mln tez byla na poczatku biedakiem dla innych zapewne. Nic w tym nowego i nic w tym dziwnego. Wez najpierw sie dowiedz co to kapital zakladowy i dlaczego nie ma znaczenia dla pieniedzy jakimi spolka dysponuje i co to jest minimalny kapital zakladowy przy zawiazywaniu spolek asie biznesu:lol:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szorstki (Post 1476405)
Nie, pranie pieniędzy nie polega na sprzedawaniu Brleka. Pranie pieniędzy polega na fikcyjnym wprowadzaniu do obrotu pieniędzy pochodzących z nielegalnych źródeł. Np. w takim Cocomo polega na tym, że kupują (biorą FVAT) 100 ruskich szampanów po 5 złotych. Te szampany "sprzedają" - czyli nabijają na kasę fiskalną - po 500 zł za sztukę. Co po odjęciu kilkunastu tysięcy zł z VATu i CITu daje ok. 32.000 zł wypranych pieniędzy, które można wprowadzić do legalnego obrotu. Co noc. Czyli milion co miesiąc z jednego lokalu. Nikt nie musi tych szampanów kupować, wystarczy, że się pojawią w pozycjach "przychód" i zysk z ich "sprzedaży" można już legalnie pokazać. Możesz w ten sposób sprzedawać bilety na wiejską dyskotekę, schabowe albo cokolwiek. Nie, nie wiem jak to działa w dużej skali i jak sie pierze miliony za Neymara ;)

Sprzedaz Brleka wspomnialem tylko w nawiazaniu do zwrotow zainwestowanej kasy, nie prania pieniedzy.

teo 22.07.2017 20:52

Nie zrozumiales mojego posta.

PAWEŁ 22.07.2017 20:56

Ale się niektórzy podniecają. Ja mam tylko jedno pytanie czy mie czujecie jak wali gównem??? A co do Janexa to też twierdził że będzie dobrze, wiec ja mu nie wierzę

wiesniak842 22.07.2017 21:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez teo (Post 1476410)

Zrozumialem bardzo dobrze dlatego zadam Ci jeszcze jedno pytanie. Co bardziej sie bedzie liczylo dla potencjalnego kontrahenta, to ze kapital potencjalnego partnera w interesie wynosi 250000, czy to, ze wyklada 10 milionow?

PAWEŁ 22.07.2017 21:06

dla mnie to ze ma 250 k , bo jeżeli miałby tam wpisane 100 baniek to wiedział bym ze będzie miał tez 10 baniek własnych a nie od tajemniczego szopa pracza

wiesniak842 22.07.2017 21:10

Dla Ciebie. Dla Telefoniki widac nie. Z drugiej strony to akurat zly przyklad podalem bo oni nic nie sprawdzaja (vide Meresinski), chyba ze to bylo celowe;) Zreszta po to sa audyty zeby sprawdzic takiego klienta skad ma pieniadze. Moze tym razem sprawdza:D

tomasz_19 22.07.2017 21:14

Pierwsze decyzje pokażą na ile poważny jest przyszły właściciel...

Jeżeli zostawią Junco i Sarapatę, którzy robią na prawdę dobrą robotę, to jestem spokojny o dalsze funkcjonowanie klubu.

Jam55 22.07.2017 21:26

Piłka leży po stronie TF oni muszą wyrazić zgodę na sprzedaż. Na razie nic nie wiemy oprócz tego że jest złożona oferta kupna Wisły i nic poza tym dlatego nie rozumiem niektórych co już od razu stwierdzili że Niemcy już są właścicielami Wisły. Spokojnie najbliższe dni pokażą jak się to rozwinie.

crux.a 22.07.2017 21:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1476414)
Dla Ciebie. Dla Telefoniki widac nie.

I tu jest sedno sprawy. My nie musimy wiedzieć wszystkiego, żeby widzieć przyszłość Wisły w raczej czarnych barwach. Wystarczy to, co już wiemy. Telefonice zależało i zależy na sprzedaży Wisły. Meresiński poszedł w odstawkę nie dlatego, że oszust, tylko dlatego, że goły. Gdyby miał kasę, miałby Wisłę , bo Telefonice nie zależy na przyszłości Wisły, tylko na kasie. Nie wiem, po co tajemniczemu inwestorowi Wisła. Ale niestety mam pewność, że Telefonica też tego nie wie i nie chce wiedzieć. Jeśli 40 baniek okaże się prawdziwe, Wisła zostanie sprzedana niezależnie od tego, czy nowy właściciel chce zbudować wielki klub, czy kręcić lody z agencjami menadżerskimi.

Z tego, co już wiemy o potencjalnym inwestorze, nie wynika nic optymistycznego dla kibica Wisły.

jacek67 22.07.2017 21:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez teo (Post 1476410)

pierdu, pierdu
pracuje wfirmie ktorej kapital wynosi 10 tys zl , obrot mesieczny okolo 1,5 mln zl
wspolpracujemy z firmami ktore maj obrot 40-50 mln eur ,

teo 22.07.2017 21:33

Jesli pytasz mnie czy interesuje mnie jaki kapital zakladowy ma firma, ktora chce ode mnie kupic towar z przedplata lub platnoscia gotowka to odpowiadam - nie interesuje mnie to.

Natomiast jesli pytasz mnie o sytuacje, w ktorej ktos chcialby w jakis sposob uczestniczyc w moim biznesie (poddostawca, kooperant, dystrybutor, cokolwiek istotnego) to interesowaloby mnie dlaczego wyklada 10 mln E a nie podwyzszyl kapitalu.

PvD 22.07.2017 21:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jam55 (Post 1476416)
Piłka leży po stronie TF oni muszą wyrazić zgodę na sprzedaż. Na razie nic nie wiemy oprócz tego że jest złożona oferta kupna Wisły i nic poza tym dlatego nie rozumiem niektórych co już od razu stwierdzili że Niemcy już są właścicielami Wisły. Spokojnie najbliższe dni pokażą jak się to rozwinie.

Zdziwiłbym się gdyby tego nie zrobiła, skoro sama tą firmę przyprowadziła. No chyba, że chcieli tylko postraszyć obecnie rządzących ale to wydaje się mało prawdopodobne.

teo 22.07.2017 21:35

Jacek.

Wiesz co znaczy obrot? Watpie ze wiesz. Mozna miec obrot 100 mln i byc nierentowna firma.

rafaello56 22.07.2017 21:35

Panowie zrozumcie jedną rzecz, że kapitał zakładowy(założycielski) czyli sławne 250000E(fakt bez szału) to nie są pieniądze jakimi dana spółka dysponuje w obrocie, bo mam wrażenie , że wielu myli te pojęcia

jacek67 22.07.2017 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez teo (Post 1476421)
Jacek.

Wiesz co znaczy obrot? Watpie ze wiesz. Mozna miec obrot 100 mln i byc nierentowna firma.

odpisalem na Twoje info o tym ze firmy nie chca wspolpracowac z firmami z malymi obrotami /kapitalem

-zysk akurat jest ok ;)"

ricenb 22.07.2017 21:38

narazie w mediach mozna poczytac pozytywne informacje na ten temat nierozumiem skad tu taka burza wkoncu mamy doczynienia z kims kto moze przywrucic blask białej gwiazdy

Jam55 22.07.2017 21:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PvD (Post 1476420)
Zdziwiłbym się gdyby tego nie zrobiła, skoro sama tą firmę przyprowadziła. No chyba, że chcieli tylko postraszyć obecnie rządzących ale to wydaje się mało prawdopodobne.

Tego nie wiesz czy sama przyprowadziła. Nikt jak na razie nie potwierdził Twoich rewelacji. Jedyne co udało się ustalić że w piątek rano przedstawiciel rady nadzorczej przybył do TF a potem zjawił się w TS z oferta kupna. Jedynie co było powiedzmy w jakiś sposób zweryfikowane to to że podobno prowadzili już od kilku tygodni rozmowy z TS o wykupie Wisły.

kibic87 22.07.2017 21:38

Sprawa wygląda następująco: na chwile obecną nie wiemy jaka firma złożyła propozycję przejęcia klubu. Niby "informatorzy" informują, ale ja wolę poczekać na konkrety. Radzę wziąść na wstrzymanie zwolennikom jak i przeciwnikom przejęcia Wisły.

fialo 22.07.2017 21:40

Chłopcy na razie nic nie wiadomo. Nie wiadomo, że nawet to Stechert Gruppe, nie wiadomo czy to grupa kapitałowa, nie wiadomo nic. Wszystko to, to wróżenie z fusów. Mam nadzieję, że skoro sprawa jest już jawna, nowy inwestor przedstawi się jak najszybciej dokładnie kim jest, jaki ma budżet, jaką ma wizję. Oczywiście mam na myśli poważny biznesplan, a nie biznesplan ala Mereś.

Trafia do mnie argument, że jak ktoś wyklada 40 mln, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że jest poważny.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:12.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl