Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Mam pytanie.... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=349)

mcovalski 19.02.2013 15:31

czy jest tu jakiś doradca podatkowy ?:)
Jestem wspólnikiem w spółce Z O.O.
Jestem członkiem zarządu i nie jestem zatrudniony.
Jako Kowalski będę chciał świadczyć usługę firmie zewnętrznej która chcę się rozliczać na FV. Dokładnie 3000 zł netto.
Moja spółka będzie wystawiać FV na rzecz tamtej za wykonane przeze mnie usługi.
Jaki jest sposób aby co miesiąc wyciągnąć maksymalnie najwięcej żywej gotówki dla siebie i żeby to było korzystne podatkowo dla spółki ?

Usługi będę świadczył na podstawie umowy o współpracy.
Zadaniem moim będzie organizacja struktur sprzedażowych i koordynacja sprzedażą
Zależy mi na maksymalizacji gotówki przy minimalizacji ZUS
Jaka forma współpracy z własną spółką jest najlepsza ?

Mistel 20.02.2013 00:02

Gdzie kupię najtaniej w krakowie płyn do soczewek? Bo wiem że u niektórych optyków np. płyn solo care jest za 15 zł, a u niektórych po 20 zł.

węgorz2 20.02.2013 08:16

Jaka jest cena biletów na siatkowke kobiet ?

wiślak 86 20.02.2013 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 1299751)
Gdzie kupię najtaniej w krakowie płyn do soczewek? Bo wiem że u niektórych optyków np. płyn solo care jest za 15 zł, a u niektórych po 20 zł.

najłatwiej poszukaj na allegro bo nawet z przesyłką wychodzą dużo taniej a też możesz zaznaczyć aby Ci pokazało tylko Kraków. Zawsze możesz podjechać i masz od ręki.
i chyba tego płynu nie kupisz w takiej cenie jak wymieniłeś ewentualnie jakieś mikroskopowe wydanie. lepiej dopłacić i kupić 500ml masz na dłużej i taniej wychodzi.
a tak po prawdzie to obojętnie jaki kupisz to wszystkie są podobne do siebie tylko za markę się płaci.

_ukoL 21.02.2013 08:17

Ile urlopu przysługuje za staż z urzędu pracy? Przepisy mówią, że za każde 30 przepracowane dni, przysługuje 4 dni urlopu. Przy sześciomiesięcznym stażu ile przysługuje tego urlopu?

szprotson 21.02.2013 09:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _ukoL (Post 1299951)
Ile urlopu przysługuje za staż z urzędu pracy? Przepisy mówią, że za każde 30 przepracowane dni, przysługuje 4 dni urlopu. Przy sześciomiesięcznym stażu ile przysługuje tego urlopu?

napewno?

jak byłem na stazu to bylo tak ze po przepracowanych 30 dniach masz 2 dni urlopu, wiec po przepracowaniu 6 miesięcy masz 10 dni urlopu

_ukoL 21.02.2013 09:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1299955)
napewno?

jak byłem na stazu to bylo tak ze po przepracowanych 30 dniach masz 2 dni urlopu, wiec po przepracowaniu 6 miesięcy masz 10 dni urlopu

Debil ze mnie, przepraszam Sprotson. Właśnie 30 dni - 2 urlopu, czyli rozumiem, że za okres 6 m-cy jest 10 dni urlopu. Wybrałem cztery (stąd ta czwórka), to jeszcze mam sześć. Okej, czaję. Dzięki za info, pozdrawiam.

P.S. Poranne pisanie i myślenie niezbyt wychodzi.

Proud 21.02.2013 19:47

Ile kosztują bilety studenckie na jutrzejszy mecz Euroligi na sektory naprzeciw młyna?

WISŁAZWE 21.02.2013 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1300047)
Ile kosztują bilety studenckie na jutrzejszy mecz Euroligi na sektory naprzeciw młyna?

15 złotych za okazaniem legitymacji.

Rocky55 22.02.2013 13:37

Jestem na etapie kupna nowego kompa,a ze sie na tym nie znam za bardzo, moze ktos polecic do tego jakis dobry monitor?

serek.c2 22.02.2013 13:41

Polecam Ci model U2412M firmy DELL - korzystam z niego od kilku miesięcy, w tej cenie rewelacja.

karas1983 22.02.2013 15:22

Nasze Forum ma założoną ligę prywatną w Fantasy Liga?

Pytam, bo chętnie bym dołączył.

EDIT: Dzięki piter116!

piter116 22.02.2013 15:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez karas1983 (Post 1300155)
Nasze Forum ma założoną ligę prywatną w Fantasy Liga?

Pytam, bo chętnie bym dołączył.

Tak:
http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=27684

Kamil_mchw 22.02.2013 18:05

Siema, mam wzmacniacz Pioneera do sprzedania, ale coś w nim nie do końca działa tak jak powinno, a mianowicie głośniki podłączone do wzmacniacza trzeszczały ale tylko przy zgłaśnianiu... Koszt naprawiania nie wiem ile wynosi... Znacie może jakiś komis który skupuje takie rzeczy po niższej kwocie, naprawiają we własnym zakresie i dalej albo sprzedają albo sobie używają? Wystawiałem na gumtree ale bez odzewu. Wzmacniacz wart jest 300zł. i jakby mi dali 100zł. to bym oddał bo leży i przeszkadza. Na allegro bez sensu wystawiać bo koszt wysyłki wynosi 70zł. a jeszcze jest ryzyko że są z nim większe problemy... wole sprzedać komuś kto sobie sprawdzi co jest nie tak i jeśli będzie chciał za 100 to sobie weźmie, a jak nie to do kosza wywalę.

Kaan 22.02.2013 23:57

Przetarty potencjometr od używania lub tylko zaśniedziały od... braku używania. W pierwszym przypadku wymiana - nie wiem ile (najbliższy serwis RTV Ci odpowie a ryzykujesz cirka 15 zł za rozkręcenie) a w drugim czeka Cię czyszczenie od najprostszego (przy wyłączonym wzmacniaczu!!!) kręcenie min-max na potencjometrze i tak z kilkadziesiąt razy lub czyszczenie specjalnym płynem a tu stopień skomplikowania zalezny jest od typu potencjometru: otwarty lub zamkniety - jak się nie znasz to znów serwis RTV, jednak naczęściej takie czyszczenie jest doraźne i nalepiej wymienic od razu na nowy.

Tutaj musisz kalkulować czy opłaca się naprawiać - jak chodzą jak piszesz po 300 zł, czy upychać gdzies za stówkę.

palikot 23.02.2013 00:06

Orientuje się ktoś przypadkiem, dlaczego wczoraj patrząc na karnety online bilety.wisla.krakow.pl C3 i C4 były prawie pełne a teraz patrze i te sektory są prawie puste? Wie ktoś cokolwiek na ten temat?

LanceTS 23.02.2013 00:24

Może do wczoraj zarezerwowane byly miejsca dla karnetowców z poprzedniej rundy?

Kamil_mchw 24.02.2013 00:52

Czy ktoś z was, albo ktoś kogo znacie, może jakaś firma szkoleniowa która ogarnia dofinansowania do OZE? Mam tutaj na myśli fundusze unijne, oraz fundusz OŚiGW, pisanie wniosków. Potrzebuje krótkiego szkolenia. Oczywiście zapłacę.
Znalazłem takie szkolenie na necie za 599zł. za 30 godz. ale niestety w godz. kiedy pracuje... kiedy zapytałem ile wyniosłoby to szkolenie w innych godz. czyli np. od 17 do 22 (4 dni) i całą sobotę to mi laska powiedziała 6000zł.!! masakra!! a jak wywaliłem z planu kursu rzeczy które mnie nie interesują to wyszło 3000zł.!! i tak za dużo... w szczególności że płace z własnej kieszeni.
Proszę o odp. prv. jeśli ktoś coś słyszał albo sam się zna.

El'kabat 24.02.2013 21:04

Są w Warszawie tacy przewoźnicy jak iCar w Krakowie?
Potrzebuję jutro rano przejechać z dworca centralnego na Wilanów i żeby mnie kasztany spod dworca nie skasowały na x złotych.

EDIT

DZIĘKI WIELKIE KAMIL_MCHW !!!

Kamil_mchw 24.02.2013 22:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1300626)
Są w Warszawie tacy przewoźnicy jak iCar w Krakowie?
Potrzebuję jutro rano przejechać z dworca centralnego na Wilanów i żeby mnie kasztany spod dworca nie skasowały na x złotych.

519454646
221001333

nazw nie znam... w tel. ma zapisane jako "tanie taxi"
30 może 35 zł. powinno ci wyjść.

jest jeszcze tani eco taxi czo jakoś tak... moja baba mówi że najtańszy

StelmiOriginal 25.02.2013 19:36

Siema, mam sprawe, dość pilną. Jestem z Nowej Huty, rejony Wzgórz Krzesławickich. Mam ofertę pracy w Niepołomicach, koło rynku. Nie mam pojęcia jak z transportem busami. Sprawa jest taka, ze autobusy MPK jeżdżą zbyt rzadko, więc nie biorę ich pod uwagę.

Moje pytanie brzmi: jakie busy jeżdżą z Kombinatu bądź Placu Centralnego do Niepołomic? Jak często, ile kosztują, ile się jedzie, ile kosztuje miesięczny w obie strony normalny? Wielkie dzięki z góry za odpowiedź, bo jedyne co widze w necie to rozkłady które podobno są nieaktualne...

R33 25.02.2013 20:03

Czy w Krakowie są jakieś miejsca w którym mógłbym przechować bagaż? Ew. czy gdzieś w okolicy stadionu jest depozyt (bo na sektorze C słyszałem, że nie ma), bo chciałbym iść na Wisła - Jaga w PP, ale nie wiem czy będę mógł w okolicy bez problemu rzeczy zostawić bo nie chce tego tachać na stadion.

WISŁAZWE 25.02.2013 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez R33 (Post 1300887)
Czy w Krakowie są jakieś miejsca w którym mógłbym przechować bagaż? Ew. czy gdzieś w okolicy stadionu jest depozyt (bo na sektorze C słyszałem, że nie ma), bo chciałbym iść na Wisła - Jaga w PP, ale nie wiem czy będę mógł w okolicy bez problemu rzeczy zostawić bo nie chce tego tachać na stadion.

Depozyt znajduje się koło sektora G.

LanceTS 25.02.2013 21:04

Ostatnio dzień w dzień przychodzą mi maila na pocztę z tego forum. Wychodzi na to, ze automatycznie prenumeruje tematy w których się wypowiem. JAk to wyłaczyć? Ostatnio miałem 2 tematy, usunąłem z ustawień oba i teraz patrzę i mam 5 następnych.

WISŁAZWE 25.02.2013 21:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez LanceTS (Post 1300900)
Ostatnio dzień w dzień przychodzą mi maila na pocztę z tego forum. Wychodzi na to, ze automatycznie prenumeruje tematy w których się wypowiem. JAk to wyłaczyć? Ostatnio miałem 2 tematy, usunąłem z ustawień oba i teraz patrzę i mam 5 następnych.

Odpowiedź na Twoje pytanie:

http://wislakrakow.com/forum/showpos...postcount=3148

W razie innych pytań zapraszam do tematu: Pytania do moderatorów ;)

LanceTS 25.02.2013 23:26

Dzięki wielkie :)

wiślak 86 01.03.2013 00:58

Słuchajcie ludzie

Bardzo ważna sprawa!!

Gdzie w Krakowie dostanę sie jeszcze na studia? Zależy mi na legitymacji i jak najniższej opłacie manipulacyjnej.
obojetnie jaki kierunek liczą się te dwie rzeczy i przede wszystkim czas.

piotrek06 01.03.2013 08:45

Słuchajcie, mam problem bo poległem podczas sesji i moja edukacja na studiach jest na obecną chwilę zakończona stąd moje pytania:

1. przez ile przysługuje mi jeszcze możliwość ubezpieczania mnie przez rodzica bo w internecie są sprzeczne informacje( jedni mówią o 4 miesiącach a inni że te 4 miechy to bym miał gdybym został absolwentem a tak nic)

2. do kiedy tak w ogóle będę jeszcze studentem(AGH) to znaczy kiedy oficjalnie zostanę skreślony z listy?

3. kiedy zostanę skreślony to ile ma czasu na zarejestrowanie się w UP i jakie są konsekwencje zwłoki( zakładając że nie mam tych 4 miesięcy ubezpieczenia)

z góry dzięki za odpowiedź

Kolumbus 01.03.2013 12:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiślak 86 (Post 1301576)
Słuchajcie ludzie

Bardzo ważna sprawa!!

Gdzie w Krakowie dostanę sie jeszcze na studia? Zależy mi na legitymacji i jak najniższej opłacie manipulacyjnej.
obojetnie jaki kierunek liczą się te dwie rzeczy i przede wszystkim czas.

podzwon te 2 miejsca: WSZIB oraz Wyzsza Szkola Zarzadzania na Glowackiego

Kamil_mchw 01.03.2013 13:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotrek06 (Post 1301600)
Słuchajcie, mam problem bo poległem podczas sesji i moja edukacja na studiach jest na obecną chwilę zakończona stąd moje pytania:

1. przez ile przysługuje mi jeszcze możliwość ubezpieczania mnie przez rodzica bo w internecie są sprzeczne informacje( jedni mówią o 4 miesiącach a inni że te 4 miechy to bym miał gdybym został absolwentem a tak nic)

2. do kiedy tak w ogóle będę jeszcze studentem(AGH) to znaczy kiedy oficjalnie zostanę skreślony z listy?

3. kiedy zostanę skreślony to ile ma czasu na zarejestrowanie się w UP i jakie są konsekwencje zwłoki( zakładając że nie mam tych 4 miesięcy ubezpieczenia)

z góry dzięki za odpowiedź

1. Jeszcze przez miesiąc po dniu oficjalnego skreślenia jesteś ubezpieczony... jest wiele możliwości ubezpieczenie przez rodzica... np. z miejsca ich pracy, ogólne przed skończeniem przez Ciebie 25 roku życia (płatne), indywidualne - jest jakaś firma, której nazwy nie pamiętam gdzie ubezpieczasz się niezależnie od wieku za kwotę 50zł. miesięcznie...
W scanmedzie przyjmą cię nawet jak nie jesteś studentem... a masz podbitą jeszcze legitkę.
2. Masz dokładną datę na legitymacji
3. Jeśli nie chcesz to nie musisz się rejestrować w UP... jak przyjdzie wezwanie do woja to wtedy musisz kombinować... nie będąc zarejestrowany w UP po 3 miesiącach masz możliwość przystąpienia do konkursu na dofinansowanie do własnej działalności gospodarczej. 40 tyś zł. :D + pomostówka 800zł. miesięcznie przez pierwszy rok.
Ja przez rok po zakończeniu studiów pracowałem... wiadomo jak :D i nie byłem nigdzie zarejestrowany... ubezpieczenie miałem "przy rodzicach" - z ich miejsca pracy... do momentu aż skończyłem 25 rok życia.

Jak koniecznie chcesz się ubezpieczyć to zadzwoń do jakiejkolwiek firmy ubezpieczeniowej... powiedz że chcesz się umówić na spotkanie i oni Cie ubezpieczą na rok za 20zł. miesięcznie.

Jak cię wywalili to możesz napisać podanie o reaktywację na studia, wówczas jest ubezpieczenie studenckie na uczelni dla takich ludzi... jest ono głównie dla studentów biorących urlop dziekański, studentek które zaszły w ciąże itp. Za moich czasów takie coś było na agh, teraz nie wiem czy dalej istnieje... Ale oczywiście najpierw musisz mieć pozytywną opinię nt. reaktywacji...

wiślak 86 01.03.2013 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 1301629)
podzwon te 2 miejsca: WSZIB oraz Wyzsza Szkola Zarzadzania na Glowackiego

Bardziej by mi zależało na państwowej bo potrzebuje tylko legitymację na wczoraj. Albo PK albo UR wybiorę.

mic 01.03.2013 14:17

Mozna gdzies zobaczyc sytuacje z PP Slask - Flota jak Malek 'atakuje' Olszara ?

Kamyk 01.03.2013 19:05

Mam problem z Sygma Bankiem.
Kupiłem telewizor w Rtv Euro Agd, chciałem zapłacić kartą tegoż sklepu (dokładnie raty 0%) ale niestety nie wiadomo dlaczego pin nie chciał przejść. Poszedłem do bankomatu aby z tej karty wybrać kwotę, którą potrzebowałem (Sygma Bank). Oczywiście wszystko w porządku, pin prawidłowy, pieniążki są. Zapłaciłem elegancko i tylko oczekiwałem aż bank prześle mi na jaki rachunek mam spłacić zadłużenie karty żeby nie rosły odsetki.
Z trudem bo kilku telefonach doczekałem się i ku mojemu zdziwieniu kwota jaką miałem do spłacenia wzrosła o mniej więcej 90 zł. Ok 30 czy ileś tam złoty rocznie za kartę, a reszta okazała się prowizją za wybranie pieniędzy.
Oczywiście sporo ale doczytałem umowę i faktycznie tak jest.
Nie w tym rzecz.
Spłaciłem podane w piśmie zadłużenie w całości przed terminem (chociaż oni rozłożyli na raty ale wolałem od razu uregulować całość), a po miesiącu przyszło mi pismo, że dziękują za spłatę ale mam jeszcze wpłącić 40 zł odsetek. Ale za co ?
Wszystko przed terminem spłaty wraz z prowizją, a tu taki klocek. Znalazłem kilka artykułów w necie o SB i zauważyłem, że wielu ludzi miało problemy z nimi.

Ktoś z Was spotkał się z czymś takim >?

szprotson 01.03.2013 19:41

z sygma bankiem? nie spotkałem sie nigdy

i nawet z ciekawości wpisałem słowa klucze w google, oto co wyskoczyło:
http://www.google.com/search?client=...ygma%20Bankiem

ty sobie Kamyk zawsze musisz coś utrudnic :) 5!

Don Donson 01.03.2013 20:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamyk (Post 1301707)
Mam problem z Sygma Bankiem.
Kupiłem telewizor w Rtv Euro Agd, chciałem zapłacić kartą tegoż sklepu (dokładnie raty 0%) ale niestety nie wiadomo dlaczego pin nie chciał przejść. Poszedłem do bankomatu aby z tej karty wybrać kwotę, którą potrzebowałem (Sygma Bank). Oczywiście wszystko w porządku, pin prawidłowy, pieniążki są. Zapłaciłem elegancko i tylko oczekiwałem aż bank prześle mi na jaki rachunek mam spłacić zadłużenie karty żeby nie rosły odsetki.
Z trudem bo kilku telefonach doczekałem się i ku mojemu zdziwieniu kwota jaką miałem do spłacenia wzrosła o mniej więcej 90 zł. Ok 30 czy ileś tam złoty rocznie za kartę, a reszta okazała się prowizją za wybranie pieniędzy.
Oczywiście sporo ale doczytałem umowę i faktycznie tak jest.
Nie w tym rzecz.
Spłaciłem podane w piśmie zadłużenie w całości przed terminem (chociaż oni rozłożyli na raty ale wolałem od razu uregulować całość), a po miesiącu przyszło mi pismo, że dziękują za spłatę ale mam jeszcze wpłącić 40 zł odsetek. Ale za co ?
Wszystko przed terminem spłaty wraz z prowizją, a tu taki klocek. Znalazłem kilka artykułów w necie o SB i zauważyłem, że wielu ludzi miało problemy z nimi.

Ktoś z Was spotkał się z czymś takim >?

Tak - za wcześniejszą spłatę zadłużenia wbrew postanowieniom umowy możesz zostać obciążony dodatkowymi kosztami. Kurewstwo i lichwa ale niestety tak jest.

Marcinnno 03.03.2013 19:38

Mam pytanie. Poleciłby ktoś z Was gdzie można znaleźć pracę za granicą ? Jakąś stronę, agencje ? Chodzi mi o prace stałą lub tymczasową.

fifi1906 04.03.2013 17:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcinnno (Post 1301971)
Mam pytanie. Poleciłby ktoś z Was gdzie można znaleźć pracę za granicą ? Jakąś stronę, agencje ? Chodzi mi o prace stałą lub tymczasową.

www.Praca.pl

Marcin_fan 05.03.2013 15:25

W którym banku jest obecnie najkorzystniejsze oprocentowanie ? Gdzie najlepiej włożyć kase ?

Kamil_mchw 05.03.2013 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcin_fan (Post 1302272)
W którym banku jest obecnie najkorzystniejsze oprocentowanie ? Gdzie najlepiej włożyć kase ?

nigdzie... oczywiście jeśli masz na myśli lokaty...
teraz popularnym zawodem jest doradca finansowy... coś jak biznesmen - domokrążca... pewnie jeszcze o tym nie wiesz ale na pewno znajdziesz taką osobę wśród swoich znajomych. niech coś ci znajdzie... ale nie lokaty bo to bez sensu. szalenie ważne tutaj jest, aby ten znajomy był godny zaufania... czyli żeby nie wcisnął Ci inwestycji na której on zarobi najwięcej... a taką dzięki której ty najefektywniej pomnożysz gotówkę.
jak jednak takiej osoby nie znajdziesz... to wpisz w google "porównanie lokat bankowych". tutaj słowo lokat możesz zmienić na np. inwestycji itp.

Dzordzu 05.03.2013 21:44

Gdzie w Krakowie moge zdobyc poliester?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:32.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl