Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

heoij 23.05.2014 20:17

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.n...70661508_n.jpg

palikot 23.05.2014 20:17

uposledzony_ale_kumaty 23.05.2014 20:59

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...00280518_n.jpg

TSWojtas 23.05.2014 21:13

Życzę zwycięstwa PIS , porażki PO , wejścia KNP , nie wejścia TR , dobrego wyniku RN , słabego wyniku PSL i PR

pozdrawiam

uposledzony_ale_kumaty 24.05.2014 10:29

„Wyborcza” - jak zawsze - sprytnie omija ciszę wyborczą. Marek Kondrat wyznaje, że popiera Tuska i uśmiecha się z okładki: „Polska się zmienia z mendowatej w zachwycającą!”
http://wpolityce.pl/polityka/197407-...w-zachwycajaca

Kroq 26.05.2014 06:05

Na chwilę obecną na plus: KNP ponad 7% , PO przegrało , pięknie że E+TR nie weszło. Na minus : szkoda że PSL weszło i ,że nie udało sie Korwinowi SLD wyprzedzić , , trochę mało miało RN. To tak na szybko podsumowanie.

OpEnTaNy 26.05.2014 06:46

ten kraj jest za głupi na demokrację przed wyborami powinni robić jakiś test z podstawowej wiedzy i czy ....a mają pojęcie ludzie po co głosują... większość głosuje tak żeby nie wygrała inna partia. w następnych wyborach wygra po i tak w kółko

jaszczur90 26.05.2014 06:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez OpEnTaNy (Post 1362277)
ten kraj jest za głupi na demokrację przed wyborami powinni robić jakiś test z podstawowej wiedzy i czy ....a mają pojęcie ludzie po co głosują... większość głosuje tak żeby nie wygrała inna partia. w następnych wyborach wygra po i tak w kółko

Ale wystarczy się spytać ludzi jak głosują. Większość głosuje poprostu na znane twarze, bo ich widzą w telewizji itd. I wiadomo, że ludzie myślą , że jak zagłosują na inne partie niż czołowa czwórka to nic to nie da. A widać na przykładzie KNP, że jak znajdzie się duża grupa ludzi to można szybko uzyskać dobry wynik.

uposledzony_ale_kumaty 26.05.2014 07:44

Jakby nie SP to PiS by miało ok.37%. Mam nadzieję, że SP się rozpadnie bo sporo im zabiera.

AYALA 26.05.2014 08:28

ale że aż 31 % głosowało na Niemców to dla mnie bardzo dziwne.

Arapaho 26.05.2014 08:45

Wystarczy że 118 tyś w Krakowie głosowało na Grafine von Thun und Hochenstain i chyba miała najlepszy wynik indywidualny- bo się głosy prawicy w Krakowie rozwaliły na kilku kandydatów.A jeden miałby dobrze ponad 200 tyś. Jest to co mówię: SP zabrał 4% (w Krakowie ok.10%),Gowin 2,5%,RN 1,4%, a Korwin będzie w UE rodzynkiem , tak jak być może z 5-10 jego posłów wejdzie do Sejmu w 2015r. i młodziez będzie miała radochę. A komusze syny będą robić to co od 20kilku lat. Głupota polskiej "prawicy" czy nazwijmy ich konserwatystów nie zna granic.

sambo 26.05.2014 08:53

Bardzo ciekawy wynik Ziobry pokazuje, że Prezes bez stanowczej pomocy Ojca Dyrektora nie wygra wyborów, albo nie wygra w taki sposób, żeby przejąć władzę.

Ojciec Dyrektor potwierdził swoją siłę, gdy tylko by zechciał wprowadza swoje ugrupowanie do każdego gremium.

Z ciekawością przeto będę teraz oglądał założenie worka pokutnego przez Zbysia et consortes i wzdryganie Prezesa przed ponownym przyjęciem oraz baczył, kto sie znajduje w studiu RM częściej

emj10 26.05.2014 09:04

Nie tylko Rydzyk mocno ciągnął za uszy Ziobrowców. Pod Warszawą, ale w okręgu Warszawa I na co drugim drzewie wisiał podobno Kurski... na billboardzie, albo plakacie. Dodatkowo w ostatnim "Do Rzeczy" przed wyborami dołączono do tygodnika płytkę z wizerunkiem Kurskiego i filmem "Nocna Zmiana". Te wszystkie działania starczyły jedynie na ~4% co oznacza dla nich niebyt polityczny.

http://media.wpolityce.pl/cache/a9/8...f975c0445d.jpg

uposledzony_ale_kumaty 26.05.2014 09:06

https://twitter.com/AndGodlewski

emj10 26.05.2014 09:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1362298)
Cieszę się, że chociaż jedna prawicowa partia się dostała. Dzięki temu niedowiarki uwierzą i jest szansa na znacznie wyższy wynik w wyborach dla Nowej Prawicy za rok. Blady strach padł na PoPisowskie lewactwo i słusznie, mają się czego obawiać.

Chwila, chwila. Niech zbudują struktury na wybory samorządowe, bo może nie być tak łatwo i za 3-4 miesiące sondaże spadną znowu do 2-3%. Też przyłożyłem cegiełkę namawiając kilkanaście osób do głosowania na NP, ale mam dalej z tyłu głowy świadomość oszołomstwa JKM i tony niedorzecznych pomysłów jakie będzie wyrzucał on w eter oraz tego, że jest to partia zbudowana w sposób kaleczny i rzemieślniczy z pominięciem struktur oraz organizacji, które mogłyby wspierać wolnorynkową partię o zabarwieniu stricte konserwatywnym w staroangielskim wydaniu.

Gwiaździsty 26.05.2014 09:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1362298)
Cieszę się, że chociaż jedna prawicowa partia się dostała. Dzięki temu niedowiarki uwierzą i jest szansa na znacznie wyższy wynik w wyborach dla Nowej Prawicy za rok. Blady strach padł na PoPisowskie lewactwo i słusznie, mają się czego obawiać.

He, he, he znacznie wyższy. Gdy do wyborów sejmowych za rok pójdzie te 45 % co mniej więcej chodzi, niz tle ile teraz do europarlamentu czyli 2 x mniej. To KNP będzie walczyła tak samo o próg jak teraz Palikot ze swoimi dziwolągami.

emj10 26.05.2014 09:50

Pójdzie raczej 50-55%, czyli zupełnie inne liczby, a wyborców KNP masowo nie przybędzie. Natomiast będą słaby PO + PiS, które uzyskały najgorszy wynik od wielu lat (poniżej 65% łącznie) i przez to zacznie się robić więcej miejsca na scenie politycznej.

AYALA 26.05.2014 09:57

Na co czeka PKW ?
http://niezalezna.pl/55683-pelne-wyn...a-co-czeka-pkw

Reichstag chyba nie chce przyjąć do wiadomości ze jednak PiS wygrał

emj10 26.05.2014 09:59

Raczej zapowiada się, że PO raczej wygra, bo zostały głosy z dużych miast.

uposledzony_ale_kumaty 26.05.2014 10:27

W Hiszpanii znano wyniki z wszystkich komisji 2 godziny po zakończeniu głosowania. U nas trzeba tyle czekać. Podobnie było w 2010 r. w wyborach prezydenckich gdzie do rana wygrywał JarKacz, a potem okazało się że wygrał Komorowski...

sergio 26.05.2014 10:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1362317)
Raczej zapowiada się, że PO raczej wygra, bo zostały głosy z dużych miast.

Napewno wygra PO aż się zdziwisz. Wczoraj po ogłoszeniu wyników wszyscy sie pastwili że 7 porażka PiSu i wogóle a dzisiaj wszyscy tego nie pamiętają. Może pora napisać że jak wygra PiS to będzie to przełomowa wygrana od kilku dobrych lat.

Cieszę sie że Korwin pociągnał listę i dostali sie do parlamentu. Tak sie zastanawiam skąd PO ma jeszcze takie poparcie. Nikt z kim rozmawiałem i z rodziny na tą partię nie oddało glosu.

Acha zapomnialem dodać że już zaczyna się atak na Korwina. Widać że postkomuchom gul niezle musiał skoczyć

Kroq 26.05.2014 10:42

Spokojnie. Do wyborów parlamentarnych jeszcze 1,5 roku. Wczorajsze wybory mają zupełnie inny charakter. Ale może po kolei. Wczoraj tuż przed ogłoszeniem wyników sondażowych typowałem zdecydowane zwycięstwo PIS oscylujące w granicach 34-36%. Potem spodziewałem się PO 25-28% - cała „klasa urzędniczo-rządząca” z rodzinami to jednak dość spory odsetek społeczeństwa. Szczerze mówiąc jestem przerażony ,że ponad 30% społeczeństwa dalej wierzy w PO. I to przy tak niskiej frekwencji spodziewałem się naprawdę solidnej wygranej PIS, byłem przekonany ,że mają zdyscyplinowany i wierny elektorat w przeciwieństwie do PO który przesądzi o wygranej. Jestem ciekaw jak pojedynek PIS-PO rozstrzygnął by się w przypadku frekwencji ok 50%? Pomyliłem się twierdząc ,że niska frekwencja jest zdecydowanym sprzymierzeńcem PIS. Z tego co policzyli w 91% komisji wynika ,że PO jednak przegrało na szczęście. Czerwone s....ysyny z SLD mają wierny beton właśnie na poziomie 8-12% , ale spokojnie z roku na rok jest ich coraz mniej… A pozostałe głosy lewicy przejmuje PO i trochę Palikot. PSL jak zawsze na stałym poziomie. PR i SP razem miałby ok 6% - partie pokroju PIS z programem gospodarczym bardziej liberalnym bądź socjalnym ale jednak trochę nieudane kopie. To w tym wyniku upatruję braku zdecydowanego zwycięstwa PIS. Wiem ,że sumowanie głosów ma się tak jak pięść do nosa ale łącznie z PIS to jest ponad 38%. O dziwolągach i zboczeńcach nie będę pisał choć ich miny po 21 przecudowne. RN na razie tylko 1,5% ale potencjał zdecydowanie większy. I na koniec KNP. Wynik bardzo dobry choć o frekwencji w tym kontekście zapominać nie należy. Myślę ,że w przypadku Korwina tendencja wzrostowa.

Teraz trochę o przyszłości. Jest szansa ,że w wyborach KNP w 2015 przekroczy próg 5%. Warunkiem koniecznym do tego jest kilka czynników: wykreowanie w mediach kilku nowych twarzy nie tylko JKM, dalej działanie jak partia totalnie antysystemowa, pozbycie się idiotycznych wypowiedzi JKM – przecież teraz dostęp do mediów otworzył się szerokimi drzwiami i nie trzeba szukać rozgłosu na siłę, głoszenie poglądów na forum europejskim wraz z prowadzeniem sumiennych sprawozdań z działań w PE i podawanie ich do wiadomości publicznej. Działalność dalej antysystemowa – muszą pokazać to o czym mówią i czym skłonili do oddania głosu na siebie. Absurdy, korupcję to wszystko co w UE jest na porządku dziennym. Koniecznym jest rozwinięcie struktur lokalnych i dalsze krytyczne recenzowanie polityki „polskiego rządu”. Jeżeli chodzi o innych. Spodziewam się ,że Solidarna Polska mniej lub bardziej zwiąże się z PIS może tak jak SLD z Unią Pracy- wspólne listy. Zresztą Kurski o tym mówił. Podejrzewam ,że w przypadku tego ugrupowania dodanie tych 3,1% głosów bezpośrednio do PIS nie będzie wielkim błędem. Gowin może 1,5 roku wytrzyma i do wyborów pójdzie z PR. TR pewnie się rozpadnie na SLD, PO może odrobinę KNP. SLD i RN troszkę w górę. PO lekko w dół PIS lekko w górę. PSL stagnacja.

Gdyby sumować z wczoraj to byłoby tak w 2015: PIS-36% PO-33% SLD-9,5 % KNP-7% PSL-7,2% ale ze względu na frekwencję i wcześniej wymienione przewidywania może być tak:
PIS-38% PO-30% SLD-12 % KNP-5% PSL-6,5%

emj10 26.05.2014 10:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sergio (Post 1362322)
Napewno wygra PO aż się zdziwisz. Wczoraj po ogłoszeniu wyników wszyscy sie pastwili że 7 porażka PiSu i wogóle a dzisiaj wszyscy tego nie pamiętają. Może pora napisać że jak wygra PiS to będzie to przełomowa wygrana od kilku dobrych lat.

Cieszę sie że Korwin pociągnał listę i dostali sie do parlamentu. Tak sie zastanawiam skąd PO ma jeszcze takie poparcie. Nikt z kim rozmawiałem i z rodziny na tą partię nie oddało glosu.

Biorę pod uwagę wybory w ostatnich 7 latach, gdzie PO poprawiało znacząco wynik po opublikowaniu wyników z ostatnich 10%. Są to wyniki z dużych aglomeracji, gdzie PO wygrywa 40 do 30, a czasem więcej.

sergio 26.05.2014 10:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1362324)
Biorę pod uwagę wybory w ostatnich 7 latach, gdzie PO poprawiało znacząco wynik po opublikowaniu wyników z ostatnich 10%. Są to wyniki z dużych aglomeracji, gdzie PO wygrywa 40 do 30, a czasem więcej.

Zapewne jak PKW bedzie zwlekać do wieczora z podaniem do wiadomości wyników to się spełnią Twoje stwierdzenia. Ale czy to napewno będzie uczciwe to wątpię

emj10 26.05.2014 10:55

Nie wiem czy to nie uczciwe, czy nie, ale zwykle dopiero koło wtorku były wyniki ostateczne, więc nie jest to żadna niespodzianka.

Zresztą kilka razy bawiłem się z przekazywanie wyników z obwodów wyborczych do centrali mojego samorządowego komitetu i wiem, że jest to zabawa na wiele godzin.

sandomingo 26.05.2014 10:57

KNP ma przed sobą najważniejsze miesiące, nie mogą sobie pozwolić na odpuszczenie wyborów samorządowych, bo elektorat odpłynie.
Dlatego powinni położyć największy nacisk na budowę struktur lokalnych (trochę kasy z tych 4 euromandatów im wpadnie) oraz promowanie nowych twarzy, tylko nie wiem, czy ego JKM na to pozwoli.
Jeżeli tego nie zrobią, to w 2015 będzie powrót do punktu wyjścia, czyli 2-3%.

SLV 26.05.2014 11:05

Dziwi mnie, że tak dużo osób głosuje na PO.

kerim1906 26.05.2014 11:09

ostatnie wyniki podali 0 4.30 z 91%, jest12.00 , pytanie ? na co czekają ? na wytyczne/, 2.00 PIS prowadził siedmioma punktami , po kilku godzinach 1 punkt, to samo było z bulem i Kaczyńskim , gratulacje dla zwolenników Korwina

uposledzony_ale_kumaty 26.05.2014 11:12

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/...23088288_n.jpg

AYALA 26.05.2014 11:14

Sun of the Peru powiedział wyraźnie że władzy nie odda.Dla Polaków oznacza to prace do śmierci, marne zarobki,umowy śmieciowe,głodne dzieci i pewnie kolejny milion wyemigruje za lepszym życiem

emj10 26.05.2014 11:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1362327)
KNP ma przed sobą najważniejsze miesiące, nie mogą sobie pozwolić na odpuszczenie wyborów samorządowych, bo elektorat odpłynie.
Dlatego powinni położyć największy nacisk na budowę struktur lokalnych (trochę kasy z tych 4 euromandatów im wpadnie) oraz promowanie nowych twarzy, tylko nie wiem, czy ego JKM na to pozwoli.
Jeżeli tego nie zrobią, to w 2015 będzie powrót do punktu wyjścia, czyli 2-3%.

Kasa zacznie im wpływać dopiero o 1 stycznia 2015, bo wtedy zaczyna się nowa kadencja, a poza tym 4x 50 tysi to na polską politykę są grosze. Potrzeba kilkuset tysięcy złotych miesięcznie, aby działać w miarę sprawnie. Komitety samorządowe potrafią zebrać i wydać od 0,5 mln do 1 mln zł na kampanię, więc partia ogólnopolska musi mieć kilka razy tyle.

sandomingo 26.05.2014 11:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1362337)
Kasa zacznie im wpływać dopiero o 1 stycznia 2015, bo wtedy zaczyna się nowa kadencja, a poza tym 4x 50 tysi to na polską politykę są grosze. Potrzeba kilkuset tysięcy złotych miesięcznie, aby działać w miarę sprawnie. Komitety samorządowe potrafią zebrać i wydać od 0,5 mln do 1 mln zł na kampanię, więc partia ogólnopolska musi mieć kilka razy tyle.

Ale już w lipcu br parlament ma wybrać nowych komisarzy - to znaczy że będzie ich wybierał stary skład? Jeżeli nowy, to na pewno muszą być już zaprzysiężeni, czyli też opłacani.

darksun 26.05.2014 11:39

http://www.pch24.pl/podkarpacie-i-ma...u,23159,i.html

sergio 26.05.2014 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1362326)
Nie wiem czy to nie uczciwe, czy nie, ale zwykle dopiero koło wtorku były wyniki ostateczne, więc nie jest to żadna niespodzianka.

Zresztą kilka razy bawiłem się z przekazywanie wyników z obwodów wyborczych do centrali mojego samorządowego komitetu i wiem, że jest to zabawa na wiele godzin.

Uwierz mi że najwięcej czasu pochłania liczenie głosów bo później osoba odpowiedzialna za komputer wklepuje w kilka minut do programu i wysyła jak wszystko zostało dobrze policzone przez komisje. Wiem bo raz sam podczas wyborów obsługiwałem taki komputer. Przeciez do 5 rano zliczyli ponad 90%. Myslisz że 10% będą liczyć ponad 12 godzin no bez jaj

emj10 26.05.2014 11:51

Wyniki w obwodach policzono w nocy. Jednak nie wszystko dotarło jeszcze do PKW.

sergio 26.05.2014 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1362352)
Wyniki w obwodach policzono w nocy. Jednak nie wszystko dotarło jeszcze do PKW.

I tu nasuwa się pytanie jak to możliwe że wyniki jeszcze za pomocą programu ze nie dotarły do PKW. Powtarzam że wysyłane są za pomocą specjalnego programu wyborczego.Wszystkie lokale wyborcze zostały juz dawno zamknięte czyli wszyscy wysłali wyniki. Wniosek nasuwa się sam że grają na zwłokę a dlaczego to tylko....no właśnie kto wie?

mr_kwolf 26.05.2014 12:25

Wczoraj podczas Wieczoru Wyborczego w TVN24 (wiem, że niezbyt dobre źródło) mówiono, że PKW poda wyniki po 30%, po 60%, po 90% (i to będą wyniki wysyłane elektronicznie), a następnie poda dopiero OFICJALNE, pełne wyniki z protokołów ręcznych. Tak więc od początku tak miało być, a nie tak że prowadzi PIS to trzeba coś pokombinować.

Gwiaździsty 26.05.2014 12:25

W Hiszpanii oficjalne wyniki podane są 2-3 po zamknięciu lokali wyborczych. Ale tam Państwowa Komisja nie jeździe na szkolenia do Moskwy. Z ostatniej chwili: atak na serwery PKW. Czyzby tow. KGB-sta pomagał w liczeniu głosów ?

emj10 26.05.2014 12:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sergio (Post 1362360)
Wniosek nasuwa się sam że grają na zwłokę a dlaczego to tylko....no właśnie kto wie?

Wychodzi na to, że przy każdych wyborach grają na zwłokę, gdyż ten scenariusz powtarza się zawsze. W nocy wyniki z ok. 90% komisji, a dopiero z poniedziałku na wtorek wyniki ostatecznie, w tym we wtorek konferencja PKW.

Kroq 26.05.2014 12:41

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-on...koalicje/eq7f5

Świetny felieton Rokity - polecam

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:10.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl