![]() |
Cytat:
Nie chodzi o to kto jest w lepszej sytuacji w tym momencie :) Przeciez to oczywiste ze po 1 meczu kurs sie zmieni. A skoro sie zmieni, to w tym momencie wlasnie to ze Litex gra u siebie jest kluczowe do wystawienia tego kursu. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Rozumiem, że trzeba być optymistą w kwestii awansu Wisły dalej w pucharach - z tym, że obiektywnych przesłanek pozbawionych emocji wskazujących na to, że będzie inaczej niż było w latach ubiegłych zbyt wielu nie ma - gramy taką piłkę co do, której ciężko odnosić się pozytywnie w sferze stylu, organizacji gry, wyszkoleniu technicznym poszczególnych graczy - który to już raz pompujemy balon by zaraz przeżywać zawód. Zobaczcie jaka rotacja w kadrze w ciągu roku u nas nastąpiła czego nie można powiedzieć o mistrzu Bułgarii - są lepiej zgrani, lepiej operują piłką, są lepiej zaawansowani technicznie - szczerze to ja pozytywów po naszej stronie wielu sportowych nie widzę a wiem jedno - Wisła jest wstanie przegrać z każdym i ma słabą defensywę.
|
Z kursu wynika że taktyka na Litex to szczęście ,szczęście i jeszcze raz szczęscie .
|
Kto by tam patrzył na kursy - przed Copa America jako zwyciezce typowano Brazylie a w Finale jej nie ma. Boisko wszystko zweryfikuje a nie kursy bukmacherskie
|
Trener zapowiadał parę zmian w pierwszej jedenastce... więc możliwe że za Małeckiego > Kirm, Genkova > Biton i za Paljicia > Diaz.
|
I to wydają się być całkiem sensowne rozszady, chociaż Genkova bym zostawił bo pokazał parę razy że wiele potrafi, ewentualnie można go wpuścić w drugiej połowie.
|
W ostatnich sezonach Litex u siebie przeważnie remisował w dwu meczach w których odpadał a na wyjeździe dostawał.
Ale przecież widać było że w rewanżu ze Skonto nasi grali gdzieś tak na 60% w pierwszej połowie w drugiej przycisneli strzelili bramki i odpuscili więc spokojnie dopiero zobaczymy w Łoweczu jak będą grali na 100% w tej formie w jakiej są na dzień dziesiejszy. Ja bym się nie zdziwił że zamiast Palijica na lewej grał Lamey a na prawej stornie Jovanović a zamiast Wilka grał by Jirsak. |
|
I właśnie od tego jest szeroka kadra mamy Kirma,Nunez może grać na skrzydle Melikson spokojnie damy radę.
|
Cytat:
|
Cytat:
1. Nunez na miejsce Meliksona, Melikson na miejsce Małego 2. Melikson zostaje na swojej pozycji, Nunez zagra na pozycji Malego 3. Melikson na pozycje Małego, Garguła na miejsce Meliksona 4. Iliev pozostanie na swojej pozycji Czemu nie wymienilem tutaj Kirma? Bo jest po kontuzji, nie trenował z druzyna wiec raczej od 1 minuty nie zagra. |
Cytat:
jak dla mnie jest niemal pewne, że Kirm nie będzie grał od początku, bo chyba nie jest jeszcze w najlepszej dyspozycji, podobnie Genkov na pewno od początku, bo jest jednym z filarów drużyny.. Zmiana Diaza na Paljicia możliwa, według mnie jeszcze zagra Nunez zamiast Wilka i to właśnie będzie ta korekta taktyczna. edit. chyba, że kontuzja Małeckiego rzeczywiście jest na tyle poważna to wtedy możemy sie spodziewać, że Melikson przeniesie sie na skrzydło, a w środku zagramy Sobolewski,Wilk, Garguła lub Sobolewski, Nunez, Garguła. |
A Nunez to kto to?Uwazasz, że ten gracz jest gotowy na najwazniejszy od 2 lat mecz Wisly?
Osobiscie już wolałbym Kirma, bo wiadomo co można się po nim spodziewać.Nunez niech się ogrywa w lidze |
Maaskant w wywiadzie dla PS powiedział że Kirm jest w dobrej formie ale nie wie czy zagra w 1 składzie.
|
Cytat:
|
Zresztą wszystko to nie będzie miało sensu jak osiągniemy dobry rezultat na wyjeździe :D
|
Największą niespodzianką by było , gdyby za Małego na skrzydle zagrał Biton ;p
Melikson na skrzydle to też nie jest zły pomysł . Wtedy w środku zagra Jirsak lub Garguła , ale raczej ten drugi był typowany przez Maaskanta na pozycje Maora. Kirm raczej nie zagra od początku , chociaz kto tam wie . Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło . Małecki nie jest graczej niezastąpionym , szczególnie w tej formie w której jest obecnie . Na Widzew powinien już się bic z obrońcami . |
Cytat:
|
Jak dla mnie to wypowiedź Roberta raczej ma na celu wprowadzenie lekkiego zamieszania w obozie Bułgarów, moim zdaniem max jedna zmiana w składzie w porównaniu do Skonto
|
Co powiecie o ustawieniu Pareiko - Lamey Jaliens Chavez Paljić (Diaz) - Sobolewski Wilk Jirsak (Garguła, Nunez) - Melikson, Iliew, Genkow? Chodzi mi oczywiście o przesunięcie Meliksona na skrzydło i zastąpienie go środkowym pomocnikiem o mniej ofensywnej charakterystyce (najważniejsze zadanie: regulować tempo gry, nie tracić). Nie chodzi mi o to, żeby posłuchać poprzedniego trenera Meliksona i odtąd zawsze ustawiać go na skrzydle, tylko o próbę realizacji w spotkaniu z Liteksem dwóch celów pozornie sprzecznych: ustawienia jeszcze bardziej defensywnego niż w meczach ze Skonto i zarazem zwiększenia siły ognia.
|
myślisz, że tak wazny mecz jak z Litexem to dobry czas na eksperymenty?
|
czemu sie czepiacie Małego ? Może nie jest w formie,brakuje mu dynamiki ale bramke sam wypracował i strzelił ze Skonto.Wątpie czy by Kirm był w stanie taką akcje przeprowadzic
|
żadnego oficjalnego info nie ma, a Wy już 1500 ustawień
a tak poza tym, to wiadomo, że trener wpuści Kirma, więc te Wasze dywagacje można już ukrócić ;-) (jeśli to z Małym to prawda) |
hmm jest pół-oficjalne tutaj: http://sport.onet.pl/pilka-nozna/lig...wiadomosc.html
|
Brak Maleckiego to duże osłabienie dla Wisły. Patryk mimo swoich wad to zawsze zawodnik nieobliczalny, zdolny do indywidualnych szarż, gubienia krycia, potrafiący wypracować sobie i kolegom okazje bramkowe.
Kirm nie jest równie dobry w starciach 1 na 1, jest słabszy fizycznie, wolniejszy, łatwiejszy do zablokowania przez umiejącego bronić przeciwnika. Jeśli Małecki nie leci, to zła wiadomość, będziemy słabsi w ofensywie. |
to po Małym...
|
Jak dla mnie to nawet dobrze, ze Malecki nie zagra. Nie ta forma.
|
Cytat:
Ale mam też nadzieje że we wtorek wieczorem wiara wróci;) |
coś czuję, że gra kombinacyjna będzie teraz dużo lepiej funkcjonowała bez Małego no i tempo rozgrywania powinno być płynne, ale to tylko przeczucie, mogę się mylić. Chętnie zobaczę jak ten skład będzie wyglądał bez Patryka.
|
Cytat:
będziemy grać za to bardziej kombinacyjnie , w szczególności jeśli zagra na środku Jirsak lub Garguła . A no i jedna podstawowa zaleta : Małecki nie będzie bił stałych fragmentów gry , siłą rzeczy będziemy w nich bardziej groźni . Jeśli mamy opierać swoją grę tylko na indywidualnościach daleko nie zajedziemy . Musimy być silni i zgrani jako cały zespół . Czy to piąty czy osiemnasty zawodnik w kadrze musi dac z siebie wszystko . Małecki nie jest robocopem więc to nie pierwszy i nie ostatni mecz kiedy nie będzie mógł zagrać . trzeba powiedzieć wprost , przynajmniej to co było widac po dwóch meczach . Mamy trzech wybitnych indywidualnistów w drużynie . Meliksona , Ilieva i Małeckiego .Jednak tylko pierwsi dwaj potrafią przełożyć indywidualne możliwości na kombinacyjne rozegranie . Znajdzcie mi chociaz jeden moment w ostatnim dwumeczu w którym Małecki zagrał z pierwszej piłki ? To czy brak Małeckiego bedzie wydatnim osłabieniem przekonamy się za 2 dni . Moim zdaniem i tak wygramy w Bułgarii . |
Ciekawe czy Robert postawi na Kirma od początku czy może na Dragana? Wtedy na prewym skrzydle zagrałby Iliev a na lewej obronie Junior Diaz.
Chociaż wariant z Kirmem w pierwszym składzie wydaje się bardziej prawdopodobny. |
"Przemądre" stawianie sprawy - z Małeckim - nie ma gry zespołowej, bez Małeckiego to już sama kombinacja i zespołowość że ho ho. Najgorsze są uproszczenia a jeszcze gorsze stereotypy. Oczywiście jak wygramy to będzie niezbity dowód o zbędności Małeckiego, a jak przegramy to odwrotnie. To tak nie działa prosto. Nie po jednym meczu:)
Tak czy owak jedziemy tam nie przegrać, najlepiej wygrać albo zremisować bramkowo. Na pewno brak Małeckiego ograniczy możliwości Maaskanta ale nie aż tak żeby nie mógł znaleźć innych nie gorszych (lepszych) rozwiązań. Zobaczymy czy Melikson powędruje na skrzydło a Jirsak/Garguła do środka czy coś innego. Walczyć trzeba bo jest to najważniejszy dwumecz dla nas w tym sezonie. Najważniejszy bo wygrywając go już jesteśmy przynajmniej w grupie LE i plan pucharowy zrealizowany a jest jeszcze możliwość gry o LM. BTW W ostatnim meczu Małecki bił sporadycznie stałe fragmenty gry jeśli dobrze pamiętam. Dośrodkowania były mimo to bez zmian. Chyba nikt z pierwszej 11 nie bije ich lepiej. Melikson też nie. Stad Maaskant chcąc nie chcąc pozwala Małemu bić rożne. To tak apropo propagandy ze zły Małecki zassał się sam do stałych fragmentów:) |
Najlepszy mecz w poprzednim sezonie zagraliśmy bez Maleckiego ( Z Bełchatowem) z 2 strony Patryk potrafi stworzyć coś z niczego często. Za 2 dni się przekonamy czy to będzie wielkie osłabienie , czy wręcz przeciwnie
|
Cytat:
Oby Patryk wykurował się na rewanż. |
Cytat:
Mecz z Bełchatowem nie był miarodajny bo Bełchatów grał w 10 (czerwona kartka - do tego czasu słabizna z naszej strony) a ponadto Sapela puszczał takie szmaty ze hej. Więc właściwe grał w 9. 11 Wiślaków na 9 piłkarzy Bełchatowa to chyba nie jest miarodajne:) |
Cytat:
|
No to mamy tą zapowiadaną zmianę w składzie.
|
Cytat:
Osłabienie jest , ale myślę że ktoś inny go b. dobrze zastąpi. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:20. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl