![]() |
A ja mysle ze Polonia idzie dobra sciezka. Patrze jaki sklad mielismy kilka lat temu jak gralismy najlepsza pilke i pilkarze zgaraniczni tacy jak Cantoro czy Uche byli tylko uzupelnieniem. Owszem znaczyli duzo ale to byly takie rodzynki w polskiej paczce.
W Polonii ida dobrym tropem ale przez Wojciechowskiego moga daleko nie zajechac. Druzyna na etapie budowania (poczatek tego sezonu) a ten pajac obniza jej morale glupimi wypowiedziami czy ruchami. Jak on sie dalej tak bedzie zachowywal to mozna byc spokojnym ze nic ten zespol nie ugra ale gdyby dac tam popracowac odpowiednim ludziom z tymi pilkarzami to pewnie by mogli namieszac. |
Cytat:
Polonia robi transfery dobre, nawet bardzo, a katastrofę zeszłego sezonu zawdzięczają tylko i wyłącznie burakowi wojciechowzkiemu, a nie piłkarzom. Jez z Sikorskim poprawili by grę w każdym zespole ligi. Wisły tez. |
My tu gadu, gadu a beniaminek się wzmacnia...
Podbeskidzie po pozyskaniu Ondreja Sourka z Żyliny, mającego za sobą występy w Lidze Mistrzów jest blisko pozyskania Marcina Radzewicza ze spadkowicza Polonii Bytom. Radzewicz będzie do wzięcia za darmo, bo wygasa mu kontrakt z Polonią. Ciekawe transfery jak na ekstraklasowego beniaminka... Jeśli już mowa o piłkarzu Polonii Bytom, to jestem ciekawy co stanie się z Miroslavem Barcikiem i Łukaszem Tymińskim. Tymiński na wiosnę prezentował się przyzwoicie, natomiast Barcik z pewnością jest niezłym piłkarzem jak na nasze ligowe warunki. |
Wydaje mi się, że przesadzacie z przypisywaniem wszystkiego w KSP jednemu Wojciechowskiemu. Te transfery to nie jest pomysł właściciela, tylko Jacka Zielińskiego. Mamy beznadziejny skauting (tak na prawdę, to go nie mamy), więc Zieliński robi to, co wydaje się najrozsądniejsze w tej sytuacji - sprowadza piłkarzy sprawdzonych w E-klasie. Bonin, Baszczyński i wspomniana dwójka z Górnika to pomysły Zielińskiego, a J.W. tylko rzuca kasę na stół. Zauważcie, że ludzi którzy odchodzą to "zaciągi" poprzednich szkoleniowców:
- Gancarczyk, Rachwał, Pietrasiak są od Bakero - Riekisz i Adamović zostali "przyklepani" przez Bossa, który zaakceptował też przychodzącego teraz Todorovskiego. |
Skoro już mowa o JW, to z jego ostatnich posunięć akurat podoba mi się pomysł zamrożenia piłkarzom 20% pensji i ewentualne wypłacenie jej gdy zajmą 2 miejsce, bądź wypłacenie jej podwójnie gdy zajmą pierwsze. O dziwo wszystkie grajki się na to zgodziły oprócz Sobiecha, dla którego to może być koniec kariery w Wawce. Jeśli chodzi o transfery to JW aż takich wielkich pieniędzy w sprowadzanie zawodników nie pompuje, raczej zgarnia tych bez kontraktów i daje im wysokie jak na nasze warunki pensje. Wyjątek to Sobiech ale trzeba pamiętać, że sprzedali też Majewskiego za 1,5 M Euro. Jak dla mnie ich strategia da na maxa drugie miejsce. Na pierwsze są psychicznie zbyt słabi.
Za to w Amice obejdzie się bez transferów, kaska z Lewandowskiego widocznie poszła do kieszeni prezesa :) http://sport.wp.pl/kat,32288,title,R...wiadomosc.html |
Słusznie Rutkowski postępuje. Rzuciłby kasy na ratowanie czegoś czego nie da się uratować i odbijało by to mu się czkawką latami. Tak to pocieniuje kilka sezonów, co akurat dla Poznania czymś nowym nie jest, i kiedyś jakimś cudem znów uda im się skompletować kilku grajków i coś pomieszają. Tyle z ich strony.
Co do Polonii, to zakup Jeża jest ciekawym posunięciem. Wojciechowski będzie miał dwóch nieszablonowych jak na naszą ligę kopaczy. Mierzejewskiego i Jeża. Na porządne mieszanie w lidze to wystarczy. |
Nie zapisywałbym jeszcze transferu Jeż/Sikorski po stronie załatwionych. Sikorski głosił kiedyś swoją miłość do Legii, więc jeśli jest twardy, odrzuci pomysł transferu.
|
|
Ciekawe czy Dyskopole zakontraktują Andreu na przyszły sezon - jak nie to będą mieć spory problem na pozycji "gościa od czarnej roboty". Bo przecież Pietrasiak z Rachwałem out.
|
Czyli tak jak się mówiło. Wojciechowski kupił nie tylko Sultesa, ale ma już praktycznie Sikorskiego i Jeza u siebie. Wiedziałem, że większych pieniędzy tj. 5 mln zł Górnik nie odrzuci.
http://www.90minut.pl/news/158/news1...-Warszawa.html Nie ma co się oszukiwać. Po takich transferach mają pakę nr 1 w kraju. Jeszcze tylko jeden stoper i Zieliński może dać im MP. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Przyrowski - Baszczyński, Jodłowiec, Sadlok, Brzyski - Trałka, Andreu - Smolarek, Jeż, Mierzejewski - Sobiech / Sultes / Sikorski
Jak na naszą ligę to skład będą mieli imponujący, a pomoc Smolarek / Jeż / Mierzejewski plus trzech niezłych, równych napastników wygląda na papierze naprawdę imponująco. Ale fajnie, im lepsi rywale, tym lepiej będzie smakował kolejny tytuł. |
Konkretna paka w Groclinie, tylko nadprezes bez cierpliwosci... Jesli sie Zielinskiemu powinie noga to moze skonczyc sie jak zawsze.
|
A was faktycznie T mobile kupuje :-) ?
|
No Polonia sklad na papierze ma ciekawy , ale to tylko papier , praktyka pokaze :D
|
Raczej Profus, a nie T-Mobile. Mówi się o tym, że połowa udziałów zostanie w rękach Waltera, a druga połowę dostanie nowy inwestor. To ITI chce się pozbyć Legii, a Walter podobno nie. Tak ją kocha :)
|
Cytat:
Sezon ogorkowy to i wiadomosci na poziomie. Osobiscie to bym chcial, wszystko tylko nie ITI :D Jak tylko zobacze jak Miklas wylatuje to pije przez 3 dni. |
Cytat:
Ale powiem szczerze, że takie T-mobile jakby miało przejąć Legię, to jest to zdecydowanie z mojej bajki sprawa. Polscy bogacze po prostu w pewnej chwili dojdą do ściany i pewnych wydatków nie udźwigną, a międzynarodowe korpo i owszem. |
Cytat:
|
Tu chodzi bardziej o promocje marki w Polsce, ale bardziej prawdopodobne jest, że będą sponsorem ligi a nie właścicielem Legii :)
|
Cytat:
Cytat:
|
A szkoda bo Górnik to zakurzona legenda, która ostatni raz wygrała lige w 1988, a na podium ostatni raz byli w '94 potem to już równia pochyła
|
Każdy Polak co ze 3 razy pod rząd kopnie prosto piłke ląduje w koncu w Polonii
No coż bedzie piekny test, polski trener, polscy zawodnicy, zobaczymy co zdziałaja idealny sprawdzian dla polskiej mysli szkoleniowej |
Cytat:
Skoro Kita kupił taki klub jak Nantes za 10mln e, to bardziej jak pewne jest, że nikt nie da Legii, czy Cupiałowi 100mln zł za polski klub. |
Cytat:
|
Cytat:
Bonin od lat prezentuje równy, średni poziom, może nie jest to zawodnik na miarę reprezentacji, ale też nie przychodzi do Polonii jako podstawowy zawodnik, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby miał wygryźć ze składu Smolarka, Mierzejewskiego czy Jeża. W dodatku pozyskują go za darmo, bo skończył mu się kontrakt Sultes i Sikorski też raczej przychodzą deptać po piętach Sobiechowi. A Baszczyńskiego, czy podstawowego reprezentanta Macedonii Todorowskiego trudno uznać za zawodników, co "ze trzy razy pod rząd kopnęli prosto piłkę". Zresztą Sobiech czy Sadlok też udowodnili, że byli w 100% warci tej kasy, którą za nich dano czyli 1.000.00 euro za Artura i 750.000 euro za Macieja. Bruno również się sprawdził (6 goli, 3 asysty), Smolarka też trzeba mimo wszystko zapisać na mały plus (7 goli, 4 asysty), chociaż zarabia ciut za dużo, w stosunku do tego, co dał drużynie. Zawiódł tylko bełchatowski zaciąg, czyli Pietrasiak, Tosik i Rachwał, plus zawodnicy tacy jak Riekisz i Adamovic, którzy jednak rokowali na papierze naprawdę dobrze - Riekisz był reprezentantem U-21 Białorusi, z którą wszedł do najlepszej ósemki w Europie, a Adamovic to były reprezentant Serbii U-21, który do Polonii przyszedł jako podstawowy gracz Sheriffu Tiraspol, grającego w Fazie Grupowej LE. Skuteczność mają nie tak złą, jak się powszechnie uważa. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ciekaw też jestem jakie ile na przykład zaproponowano takiemu Boninowi, bo do niedawna życzył on sobie kroci. Odnośnie Sadloka, to nie wiem jakim cudem uznałeś, że 750 tyś € za średniej klasy zawodnika to jest dobra cena. W tym sezonie zagrał dla Polonii tylko w 10 meczach i niczym się nie wyróżnił. Trochę mało jak za taką kwotę. Ponadto już pojawiają się sygnały, że Maciek może na dłużej pożegnać się z piłką. http://gwizdek24.se.pl/pilka-nozna/e...no_188550.html |
Transfery Polonii robia wrazenie, a mamy dopiero poczatek czerwca ;). Podobno Wojciechowski chce wymienic polowe skladu, wiec pewnie jeszcze 5-6 transferow dokona...kiedy to cale towarzystwo sie zgra? Niewiadomo :D, zespol pewnie zaskoczy pod koniec rundy jesiennej, ale widac ze facet ma fiola na punkcie futbolu.
|
Cytat:
Statysyka statystyka ale gośc gasnie w 3/4 meczów Liczy sie wynik drużyny a ten jak na poniesione nakłady był katastrofalny Bonin ma 28 lat jest tak jak napisałeś średniakiem a pewnie dostanie z 1 mln zł za rok gry(?) A Sikorski ma 24 lata, to nie jest zawodnik z potencjałem do rozwoju, owszem tez mi sie podoba jego zaangazowanie, ambicja czy determinacja, ale umowmy sie piłkarsko to szału nie robi Nie na tyle, żeby wydawać na niego z 600 tys E Moim zdaniem jedynym super transferem Polonii to był Mierzejewski ale o tym zeby go brać z Płocka to pisało sporo ludzi również u nas na forum oraz Sobiech, z tym ze to juz jak na nasza lige to były spore nakłądy ale niech bedzie reszta to jest własnie stado przeplaconych kopaczy z ekstraklasy czyli to z czego wiekszosc klubów już na szczescie "wyrosła" |
Cytat:
Wskaż mi drugiego takiego zawodnika w naszej lidze, z podobnym dorobkiem, w podobnym wieku. Kontuzji Sadloka nie biorę pod uwagę w tych rachunkach, bo jest to sytuacja losowa mimo wszystko. Wszędzie na świecie jest tak, że wiek ma kolosalne znaczenie dla . I tak weźmy np. nowy nabytek Wisły, gdyby Ivica Iliev miał teraz załóżmy 23 lata i za sobą podobny sezon w LM i Serbii, w życiu nie przyszedłby do Krakowa, a zakładając, że miałby ważny konktakt, jego cena grubo przekraczałaby 3 mln. euro. W takiej Chorwacji Sadlok z Sobiechem byliby warci już po kilka milionów euro, sęk w tym, że Chorwaci wychowują niewątpliwie lepszych piłkarsko zawodników. Więc cena 1 mln. euro za Sobiecha jest odpowiednia, biorąc pod uwagę, że jego chorwacki odpowiednik (pod względem osiągów i potencjału w skali kraju) kosztowałby gdzieś od 4,5 do 6 mln euro, a odpowiednik Sadloka miałby cenę wywoławczą co najmniej 2,5 mln euro. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Ja mam wrażenie, że wśród kibiców jest jakieś takie pokutujące wrażenie, że jak piłkarz rozwija się tylko do momentu trafienia do ekstraklasy, a zupełnie w oderwaniu od wieku. Jak chłopak gra w MESA do 21 roku życia, to mając niezłe wejście do ekstraklasy jest "zawodnikiem perspektywicznym, który daje świetne zadatki". Jak chłopak w tym samym wieku ma rozegranych 3 sezony w ekstraklasie, to jest już "zatrzymanym w rozwoju drewnem" i podlega tym samym ocenom, co piłkarze 28 letni. A przecież w przypadku piłkarzy w takim wieku wiele rzeczy przychodzi właśnie z czasem - w szczególności warunki fizyczne. Taki Sadlok już w tej chwili daje sobie radę jako obrońca (co w jego wieku jest fantastyczną sprawą) - a co dopiero będzie, jak nabierze masy, siły, nie mówiąc o doświadczeniu. |
Cytat:
A Wisła jest akurat takim klubem że kogo byśmy nie kupili z naszej ligi to jeżeli troche pogra zyskuje na wartości z prostego faktu grania u nas. Sobiech grając cały sezon w Wiśle czy Lechu wycaniany byłby na 2-3 mln €. Sadlok na 1,5 mln € Po prostu sama Marka Wisły podbija cene zawodników. Ale wiadomo w Wiśle od zawsze bano się inwestycji i czekano na okazjie - dlatego mimo wszystko jesteśmy tu gdzie jesteśmy i przez ostatnie 10 lat LM nie widzieliśmy ... |
No Polonia się niby wzmacnia... znowu do średniego zespołu dokupuje najlepszych graczy z innych średnich zespołów. Kupiła niby 6 zawodników już, ale jak tak na nich patrze to tylko jeden może być wzmocnieniem (Jeż) bo reszta to już raczej ławka. Bonin Mierzejewskiego ze składu nie wyrzuci, Baszczyński przyszedł jako trzeci stoper, ten Macedończyk to poziom pewnie co najwyżej Bunozy czyli nie najlepszy, Sikorski i ten Słowak lepsi od Sobiecha i Smolarka nie są. Także kolejni piłkarze o poziomie takim jaki już mają.
|
Cytat:
|
Pavel Sultes, a kto to w ogóle jest? Bo statystyki ma słabe...a nawet bardzo słabe jak na napastnika.
Znów Polonia skupuje piłkarzy i znów wyjdzie to samo. Bo czym różni się Rachwał od Bonina (w sensie umiejętności i potencjału, nie mówię o pozycji)? Jedynie ten Jez to na serio ciekawy zakup, pozostali piłkarze '' ale to już było''. Z Sobiechem mają teraz kwas, bo jako jedyny nie zgodził się na warunki bossa. A boss nie lubi jak się go ktoś nie słucha. |
W takich klubach jak Groclin/Polonia nie ma ciśnienia na cos więcej niż zwykłe ligowe pokopanie sobie piłeczki. To, że Wojciechowski chce, nie ma żadnego znaczenia. Garstka kibiców też nie pomoże.
A taki Przyrowski, Brzyski, Tosik to raczej do smiechu a nie grania. Zresztą reklamowane "gwiazdy" typu Sadlok czy Sobiech jakoś tak zbladły. |
Polonia to taki klub wiejski, które reprezentuje miasto i to na dodatek stolice. Dla mnie ta drużyna jest idealna dla takich zawodników, którzy myślą jakby dobrze zarobić, żeby się nie narobić. Wokół ich transferów znowu dużo szumu, a i tak połowa tych zawodników opuści Polonie po sezonie lub nawet wcześniej.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:27. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl