Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

Dean 26.01.2011 21:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez murray (Post 1041746)
Jest przecież temat o języku dziennikarzy sportowych. Taki też wziąłem na swoją prezentację :)

Ciężki temat tak naprawdę...

murray 26.01.2011 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez K2sprzyk (Post 1041749)
murray weż sobie jako załącznik audio z monologiem Szaranowicza z meczu w Mariborze na zakończenie eliminacji :P
komisja wymięknie :)

Miałem w zeszłym roku maturę
Oczywiście, że to wziąłem, przydał się też Zimoch.
Cała moja prezentacja polegała na skonfrontowaniu różnych typów dziennikarstwa.
Sprawozdanie w gazecie to co innego niż felieton (felietoniści też się różnią).
Relacja w TV polega na interpretacji zdarzeń, a w radio na opowiadaniu tego, co się dzieje.

Pomijając teksty z gazet (tutaj można wybrać byle co, i tak pasuje) wybrałem z Zimocha Kowalczyk, Widzew i mecz Holandia-Włochy (super przykład na relację z wielkiego wydarzenia), a Szpaku to właśnie jego monolog.

No i jeszcze błędy, ale to każdy je zna.

Ogólnie wyszło 19/20, a punkt straciłem bo przekroczyłem czas opowiadając o meczu Brondby-Widzew :)

K2sprzyk 26.01.2011 22:15

Wgl to jest temat rzeka. Tak samo jak temat kumpla o róznego typu komunikatorach etc ( nie pamiętam jak sie temat zwał) wiem tylko że miał 20/20, komisja zgłupiała bo nie wiedziała o co zapytac a potem wzieła jego prace jako wzorcową czy coś. Także takie tematy są cholernie opłacalne i nie zawsze ktos słaby z polskiego musi byc skazany na porażke :)

pablo92TSW 27.01.2011 20:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lucas1906 (Post 1027205)
Lalka, Marta - dwie podstawowe książki jakie powinieneś wziąść do swojego tematu ;)

Bardzo fajnie napisane utwory, które głównie skupiają się na kobietach :)

W tamtym roku miałem podobny temat.

Z Cudzoziemki Martę czy Różę?:)

Gucio25 31.01.2011 19:43

Cytat:

Jaki obraz świata kreuje telewizja? Odpowiedz, dokonując analizy języka programów informacyjnych.
miałby ktoś jakieś pomoce/wskazówki na ten temat?

kamilll1906 02.02.2011 23:11

ma ktoś może kontakt do osoby która zajmuje się pisaniem prac maturalnych i moglby polecic z wlasnego doświadczenia? zależy mi na tym żeby to było dobrze napisane a nie tzw fuszerka :D no i pytanie ile to srednio kosztuje ?

Rybka1928 03.02.2011 00:31

Do stówki max, przynajmniej w Tarnowie, takie standardy ;)

Lacrima 14.02.2011 19:33

Mam zamiar zgłosić swój temat prezentacji maturalnej. I tu moje pytanie: macie może wzór wniosku, który trzeba złożyć? Albo ktoś mógłby takowy stworzyć? Nie mam pojęcia, jak ma to wyglądać!

Temat, który mam zamiar zgłosić, będzie związany z dziennikarstwem sportowym. Widziałam, że niektórzy z Was również mieli podobne tematy na maturze. Jak one konkretnie brzmiały? Wystarczy "Język komentatorów sportowych", czy coś trzeba jeszcze dodać? Chodzi o to, żeby komisja nie wprowadziła za wiele poprawek, a przede wszystkim - przyjęła ten temat...

Schabek, nie wystaczy, pytałam. Ale jak ma wyglądać wniosek i co w nim zawrzeć, to już szanowna pani polonistka nie powiedziała.

Schabek 14.02.2011 19:37

Lacrima wystarczy jak powiesz swojemu nauczycielowi od Polskiego, przynajmniej w moim przypadku rok temu tak było.

murray 14.02.2011 19:38

Komentatorzy sportowi to dosyć wąska dziedzina, więc komisja może to odrzucić.
Jest podobny temat, komisja może Ci powiedzieć, żeby się nań zdecydować.

Lacrima 15.02.2011 20:31

Skoro komentatorzy sportowi to za wąska dziedzina, może lepszym pomysłem będzie temat "Język dziennikarzy sportowych"?

Dean 26.02.2011 21:56

Słuchajcie, miał ktoś kiedykolwiek temat na maturze ustnej "Obraz Warszawy w Lalce Bolesława Prusa" i nadal posiada jakiś konspekt tej prezentacji lub cokolwiek co mogłoby znacznie pomóc? Znalazłem trochę informacji w necie, ale jednak tak czy tak proszę. :)

Proud 27.02.2011 18:18

Do kiedy musicie zgłaszać te swoje tematy na maturę ustną?

Mam chyba w domu mój temat z matury z polskiego. Chętnie bym komuś użyczył. Tylko, że najwcześniej za tydzień jestem w stanie go skołować.

Miałem coś w ten deseń: "Motyw zbrodni doskonałej w literaturze XX wieku." Coś takiego. Fajny temat.

Blacha92 27.02.2011 18:23

Może pisał ktoś o etosie lekarza w literaturze ? kilka wskazówek by sie przydalo

grzechu1991 27.02.2011 18:39

doktor Judym, z Ludzi Bezdomnych, Szuman z Lalki,

Grzegorz z Sanoka 27.02.2011 21:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1057077)
Do kiedy musicie zgłaszać te swoje tematy na maturę ustną?

Mam chyba w domu mój temat z matury z polskiego. Chętnie bym komuś użyczył. Tylko, że najwcześniej za tydzień jestem w stanie go skołować.

Miałem coś w ten deseń: "Motyw zbrodni doskonałej w literaturze XX wieku." Coś takiego. Fajny temat.

Ostateczna deklaracja była do 7ego lutego. Plan i bibliografie mamy oddać do końca marca, bynajmniej tak jest u mnie w szkole ;)

a mój temat to: "Przedstaw i oceń wizerunek polskiej szlachty w utrwalony w literaturze wybranych epok".
Prawie go skończyłem, większość czasu zajmuje powtórka do his-wosu :D

pablo92TSW 02.03.2011 21:01

Potrzebuje skompletować bibliografie przedmiotową, siedziałem po bibliotekach ale nie mogłem nic ciekawego znaleźć, potrzebuje opracowania "Marty" i "Wiernej rzeki". Pomoże ktoś?;>

PhantomRanger 05.03.2011 23:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pablo92TSW (Post 1058900)
Potrzebuje skompletować bibliografie przedmiotową, siedziałem po bibliotekach ale nie mogłem nic ciekawego znaleźć, potrzebuje opracowania "Marty" i "Wiernej rzeki". Pomoże ktoś?;>

Może ta stronka się na coś przyda :) http://www.nukat.edu.pl/cgi-bin/gw_4...default&lng=pl

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grzegorz z Sanoka (Post 1057213)
Ostateczna deklaracja była do 7ego lutego. Plan i bibliografie mamy oddać do końca marca, bynajmniej tak jest u mnie w szkole ;)

a mój temat to: "Przedstaw i oceń wizerunek polskiej szlachty w utrwalony w literaturze wybranych epok".
Prawie go skończyłem, większość czasu zajmuje powtórka do his-wosu :D

Ja swój temat napisałem w 3 godziny. Ustna matura zwana tudzież "wewnętrzną" to śmiech na sali.

fialo 15.03.2011 10:53

Co polecacie do tematu - "Funkcjonowanie motywu fatum w wybranych motywach literackich" ?

Wiadomo - Antygona, Konrad Wallenrod, Makbet - ale co oprócz tego ? Ja myślałem jeszcze o 'Taksim' Stasiuka kiedyś czytałem i myślę, że można się tam dopatrzyć motywu fatum? Co jeszcze polecacie? I ile utworów trzeba wybrać żeby było ok ? 5-6 ?

Q13SON 15.03.2011 21:19

Materiały do nauki na maturę SPRZEDAM

WOS:
- Tablice matura na 100% (Prawo, Społeczeństwo, Polityka,Świat Europa Polska) - jak nówka
- Arkusze maturalne matura na 100% 2009 (3x zestaw podstawowy 3x zestaw rozszerzony + odpowiedzi + "jak się przygotować na maturę z wos) wraz z plytą CD oryginalną z masą dodatkowych testów z wosu! - jak nówka niepopisane czyste!

Język polski:
- repetytorium matura na 100% okładka stan dostateczny w środku jak nówka- niepopisany czysty
- testy luzem

Historia:
- Testy luzem (rozszerzona)
- Ksero "Zeszyt do ćwiczeń na mapach konturowych z Historii" Elżbieta Olczak (czyste, nieuzupełniane!)
- Testy z historii na płycie CD poziom podstawowy i rozszerzony wszystkie egz od 2005 roku plus przykładowe inne wraz z kluczami!

+

Testy luzem (z dziennika) Matematyka, angielski,

Najchętniej sprzedam całość.

wislacki 19.03.2011 13:18

Panowie, temat: "Relacja między Bogiem i człowiekiem na kartach literatury" - pisał ktoś podobny?
Jakie lektury polecacie, ile ich powinno się umieścić? Czas zacząć tworzyć tę prezentację...

igortsw 19.03.2011 14:44

Rok temu pisałem na temat"Rozmowy człowieka z Bogiem w literackim przekazie twórców różnych epok"(20pkt :D)
także coś podpowiem. Odbierz priv.

Blacha92 01.04.2011 14:30

Sa tutaj jacys maturzysci piszacy mate i fize rozszerzona z tego roku albo poprzednich?

StelmiOriginal 01.04.2011 14:49

Wielka prośba. Mam temat "motywy katstroficzne w literaturze i filmie. omow na przykladach". Napiszcie mi co mozna napisać na temat filmu "Czas apokalipsy"? Nie mam pomyslu co mozna wspisać. I pytanie takie jak w literaturze podmiotu mam powiedzmy 4 książki, to czy do wszystkich 4 ksiazek trzeba dać jakieś opracowania/interpretacje w literaturze przedmiotu? Np mam wiersz Pokolenie, czy musze dać opracowanie do tego wiersza w literaturze przedmiotu? Czy nie musi być? Moja polonistka sie zarzeka ze musi być, a nie mam pojęcia skąd wytrzasnąć...

Grzegorz z Sanoka 01.04.2011 16:24

Jeśli chodzi o film, to internet będzie przydatny, filmweb czy coś ;)
Poszukaj sobie jakiś słowników poezji, albo opracowań lektur czy coś po prostu do literatury, tak żeby było w jednym miejscu. Ja np. używałem "Słownik poezji" Grega. Potem wystarczy go wpisać do przedmiotowej i podać jakie art. hasłowe były Ci potrzebne do prezentacji :) Poszukaj sobie jeszcze takich małych książeczek: "Biblioteczka opracowań", do takich popularnych autorów są odpowiednie części :)
Generalnie wybierz się do antykwariatu/księgarni/biblioteki, mam nadzieję, że coś Ci doradzą ;)

Dziku 03.04.2011 16:24

Różne ujęcia motywu Sądu Ostatecznego w literaturze i sztuce. Omów temat, analizując i interpretując wybrane przykłady. brałktos ten temat na obecny rok?

Marcinnno 05.04.2011 07:11

Pytanie mojego kolegi. Szuka uczelni gdzie będzie kierunek : dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Uj odpada zna ktoś jeszcze jakieś dobre uczelnie prywatne nie prywatne gdzie jest taki kierunek? Z góry thx :)

OpEnTaNy 11.04.2011 22:09

Witam :] chciałem zapytać czy może miał ktoś Temat : Zbrodnia i jej wpływ na życie bohaterów literackich.
Przedstaw na podstawie wybranych lektur i czy byłby w stanie udostepnic mi taka prace maturalna do pomocy w pisaniu swojej z góry dzieki

TymonPRO 11.04.2011 22:15

Studia Zaoczne,kierunek humanistyczny
Byle bez Matmy lub z ilością śladową
Jest coś takiego?
Aha i niski próg pkt

Co polecacie w Krakowie ??

wislacki 02.05.2011 14:58

Pytanie do zdających maturę rozszerzoną z angielskiego: jakie formy rozprawki mogą pojawić się w części pisemnej?

E:

StelmiOriginal, a discursive essay, czy rozprawki które mają znaleźć rozwiązanie problemu - nic z tego być nie może?

StelmiOriginal 02.05.2011 15:14

Za i przeciw (for and against) i wyrażająca opinię (opinion essay)

R33 02.05.2011 17:52

Znacie jakieś strony ze zwrotami na angielski (formy pisemne, poziom podstawowy) które mogą się przydać, np. w liście formalnym, nieformalnym itp.

wislacki 02.05.2011 20:27

Stron żadnych nie znam, choć jak dobrze poszukasz pewnie znajdziesz, bo nie raz na takie trafiałem. Mam na dysku zdjęcia z repetytorium gdzie objaśnione są mniej więcej wszystkie formy plus jakieś przydatne zwroty. Podaj maila, chcesz to ci podrzucę.

Grzegorz z Sanoka 04.05.2011 11:57

Jak wam poszło? :)
Ja nie chciałem Granicy, a akurat ją dali... Ale jakoś wyszedłem z opresji ;]

Schabek 04.05.2011 12:01

Granica nawet nawet. Pytania do czytanie ze zrozumieniem bylo lekko trudne. Napisac funkcję akapitu itp.
Średnio zadowolony jestem liczyłem na coś łatwiejszego

R33 04.05.2011 12:06

Ja to samo, też liczyłem na coś łatwiejszego. Granica nawet mogła być bo to miałem niedawno jakoś, a i tak głównie przepisywałem fragment. ;) Pytania też takie lekko trudne. Oby te 21 pkt się udało uzbierać.

Jutro gorzej, a pojutrze chyba jeszcze bardziej. :D Bo z angola to ja 0.

wislacki 04.05.2011 12:10

Temat wypracowania mnie rozwalił. Jak zwykle wiersze odrzucałem z góry, tak tu zastanowiłem się chwilę, czy aby ich nie opracować. Wybrałem "Granicę", choć temat strasznie kobiecy, nie odnalazłem się w nim, obym chociaż po części trafił w klucz. Test prosty według mnie, jak uzupełniliście tabelki?

R33 04.05.2011 12:17

Strzelaliśmy. :D Przynajmniej ja. O 14:00 słyszałem mają być odpowiedzi, ale ja nie sprawdzam. 30-tego się dowiem.

krzysiek92 04.05.2011 12:18

sprawa taka: pojebałem jedną z bohaterek za Żańcie wpisałem jakąś Halinę z innej książki.. dodam że resztę bohaterów przedstawiłem prawidłowo z imienia i nazwiska (nie były podane w tekście) odejmą mi punkt za błąd rzeczowy czy może być z tego większy problem.. cała reszta jest na temat i ogólnie ok, tylko ta inna bohaterka niepotrzebnie się zaplątała..

royalmichael 04.05.2011 12:49

W tym omawianiu wierszy jedną z autorek była Maria Pawlikowska-Jasnorzewska a ja CHYBA źle przepisywałem jej nazwisko i kilka razy napisałem Maria Pawłowksa-Jasnorzewska. mogą mi wyzerować pracę? ale mam pustkę w głowie...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl