Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

_gilardino_ 15.12.2009 16:55

Niemiecki 64%, Polski 53%, Wos-u nie pisałem ale podejrzewam że z 85% by było a o majcy powiem tylko że nie zdałem :D

kubawislak 15.12.2009 17:49

"Rzeczywistość PRL-u w Literaturze i Filmie. Omów temat analizując wybrane przykłady"
Miał ktoś kiedyś ten temat?!?
Planuje wykorzystać
Książkę: Mała Apokalipsa
Film: Miś
Pasowałoby coś 3 ale jakoś nie mogę nic wymyślić?
Może ktoś kto miał podobny mógłby podać bibliografię?

Jaro1991 15.12.2009 17:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kubawislak (Post 830459)
"Rzeczywistość PRL-u w Literaturze i Filmie. Omów temat analizując wybrane przykłady"
Miał ktoś kiedyś ten temat?!?
Planuje wykorzystać
Książkę: Mała Apokalipsa
Film: Miś
Pasowałoby coś 3 ale jakoś nie mogę nic wymyślić?
Może ktoś kto miał podobny mógłby podać bibliografię?

Jak idziesz w Bareję to weź sobie jeszcze Rozmowy Kontrolowane:-) Kolega wziął ten sam temat i wybrał sobie ten film. Z literaturą też ma problem:)

kubawislak 30.12.2009 12:00

[email protected]
Osoba o tym meilu przedstawia się na forach jako pisząca prace.
Czy ktoś może u niej już kupował i mógłby coś o niej powiedzieć??

igortsw 30.12.2009 16:42

Ktokolwiek orientuje się jak w tym roku będą przeliczane punkty z matury przy rekrutacji na AGH?? Bo chyba nie według starego wzoru, skoro nowa matura wchodzi w tym roku...

jaszczur90 30.12.2009 18:10

Cytat:

Żydzi w literaturze polskiej. Przedstaw funkcjonowanie tego motywu analizując wybrane utwory z różnych epok

Jeśli ktoś ma taki temat na prezentację to mogę odstąpić swoją . To jest moja indywidualna napisana praca, którą przedstawiałem na swojej maturze w tym roku. Dostałem 17/20 . Chętni na PW
[FONT=&quot]

[/FONT]

Endorfinka 30.12.2009 19:37

Cytat:

Motyw snu w literaturze. Omów różne jego funkcje, interpretując wybrane utwory.

Miał ktoś kiedyś ten temat? Ma ktoś może jakieś pomoce naukowe dot. tego tematu?
Myślę, że mogę bardzo pomóc. Jednym słowem - mature ustną masz z głowy;)

R33 30.12.2009 19:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 835899)
Ktokolwiek orientuje się jak w tym roku będą przeliczane punkty z matury przy rekrutacji na AGH?? Bo chyba nie według starego wzoru, skoro nowa matura wchodzi w tym roku...

A co to ma do rzeczy? Wszystkie przedmioty i tak są podstawowe które trzeba zdać, a tam, żeby się dostać to trzeba raczej rozszerzone. Choć też zależy o jakim wydziale mówisz.

igortsw 30.12.2009 19:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 835996)
A co to ma do rzeczy? Wszystkie przedmioty i tak są podstawowe które trzeba zdać, a tam, żeby się dostać to trzeba raczej rozszerzone. Choć też zależy o jakim wydziale mówisz.

Mylisz się ma do znaczenia. Np. w tamtym roku liczyła się głównie matma i angielski, z tym że matma w dużo większym stopniu współczynniki uzyskanych punktów był mnożony razy 4(wszytko ze wzoru : "W = 4*G+J", gdzie G to matematyka J język obcy), i jestem ciekawy czy w tym roku też będzie taka różnica między angielskim, a matmą...

W dodatku wchodzą obowiązkowe matury z matmy podst, w tamtym roku wliczali tylko jeden poziom bo można był pisać tylko i wyłącznie jeden, w tym musisz pisać oba, więc nie wiadomo jak to potraktują.

Coolpick 30.12.2009 20:41

mysle ze wzor zostanie taki sam (4*G+J), a to ze trzeba pisac podstawe i rozszerzona rozwiaza tak, ze zamiast starego przelicznika pkt. z rozszerzonej bedzie sumowanie pkt. podstawa+rozszerzona. Tak mi sie przynajmniej wydaje byloby najlogiczniej

!!IRIVER!! 30.12.2009 21:02

a cóż się tak przejmujecie tym wszystkim?! I tak gdzieś na te studia pójdziecie, czy to dzienne czy zaoczne... te dzienne to wam się jeszcze czkawką za kilka lat odbiją, jak wam pracodawca powie - a doświadczenie zawodowe pan/i ma? ;]

igortsw 30.12.2009 21:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 836031)
jak wam pracodawca powie - a doświadczenie zawodowe pan/i ma? ;]

W sumie racja, zresztą w tym kraju, robote masz tylko pewną jak masz dobre kontakty, albo ojca za prezesa :P

!!IRIVER!! 30.12.2009 23:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 836035)
W sumie racja, zresztą w tym kraju, robote masz tylko pewną jak masz dobre kontakty, albo ojca za prezesa :P

bez przesady, będąc na studiach zaocznych zawsze w końcu coś znajdziesz, a ja chyba jestem tego najlepszym przykładem... borykałem się po jakichś pierdołach, będąc przedstawicielem handlowym, jednak nawet dwumiesięczne doświadczenie w branży i dobra jej znajomość - telekomunikacja i telewizja zaowocowały tym, że na koniec roku znalazłem pracę w jednym ze sklepów z telefonią komórkową ;)

R33 31.12.2009 15:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coolpick (Post 836021)
mysle ze wzor zostanie taki sam (4*G+J), a to ze trzeba pisac podstawe i rozszerzona rozwiaza tak, ze zamiast starego przelicznika pkt. z rozszerzonej bedzie sumowanie pkt. podstawa+rozszerzona. Tak mi sie przynajmniej wydaje byloby najlogiczniej

Wątpie żeby była sumowana, jak liczy się wynik lepszy i pewnie taki pod uwagę weźmie AGH, pytanie tylko czy lepsze tam (wyniku który weźmie AGH pod uwagę) jest 60 z roz. czy 100 z podst. :). Wzór pozostanie taki sam, bo tam pod uwagę zamiast matematyki może być fizyka, albo chemia.

Mówię tu o wydziale EAIIE

Kris54 13.01.2010 20:33

Mógłby ktoś kompetentny powiedzieć na ile trzeba napisać maturke rozszerzona z histy wosu i anglika żeby dostać sie na prawo, najlepiej na UJ?

Gucio25 13.01.2010 21:32

Wizje, przeczucia, sny jako motywy literackie. Omów na wybranych przykładach. (3. temat z literatury)
kumpel pilnie potrzebuje - jakby ktoś miał plan prezentacji, bibliografię, to byłbym wdzięczny za podesłanie. :)

Norek 13.01.2010 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kris54 (Post 840960)
Mógłby ktoś kompetentny powiedzieć na ile trzeba napisać maturke rozszerzona z histy wosu i anglika żeby dostać sie na prawo, najlepiej na UJ?

Jak zdasz wszystko na 70% to powinieneś się dostać. Może nie w pierwszej rekrutacji, ale na drugą już się załapiesz.

Mateuusz 13.01.2010 22:33

a na turystyke na Uniwersytet Ekonomiczny ile trzeba miec i co trzeba zdawac zeby sie dostac?? bo w ich stronie nie moge sie wogole odnalezc:-/

sebanh 13.01.2010 22:39

Czy ktos wie jaki był prog w zeszłym roku przy drugiej rekrutacjii na inforamtyke na PK wydzial mechaniczny??:)

!!IRIVER!! 13.01.2010 22:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mateuusz (Post 841033)
a na turystyke na Uniwersytet Ekonomiczny ile trzeba miec i co trzeba zdawac zeby sie dostac?? bo w ich stronie nie moge sie wogole odnalezc:-/

z tego, co było w roku 2009, to powiem Ci, że:
musisz zdawać język obcy rozszerzony i geografia/matematyka/coś innego ścisłego też rozszerzone

liczy się to tak, że na poziomie rozszerzonym każdy 1% = 1 pkt, a na podstawie każdy 1% = 0,6 pkt. Łącznie do zdobycia 200 pkt za dwa przedmioty, bo tyle właśnie brali pod uwagę.

Na Turystykę próg w pierwszym rzucie był ponad 140 pkt, w drugim zszedł do jakoś 135... co za tym idzie musisz zdać geografię i angielski (przypuszczalnie to będziesz zdawał) na +/- 70-75%.

Mateuusz 13.01.2010 23:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 841040)
z tego, co było w roku 2009, to powiem Ci, że:
musisz zdawać język obcy rozszerzony i geografia/matematyka/coś innego ścisłego też rozszerzone

liczy się to tak, że na poziomie rozszerzonym każdy 1% = 1 pkt, a na podstawie każdy 1% = 0,6 pkt. Łącznie do zdobycia 200 pkt za dwa przedmioty, bo tyle właśnie brali pod uwagę.

Na Turystykę próg w pierwszym rzucie był ponad 140 pkt, w drugim zszedł do jakoś 135... co za tym idzie musisz zdać geografię i angielski (przypuszczalnie to będziesz zdawał) na +/- 70-75%.

ok dzieki wielkie:) wlasnie zdaje geo na rozszerzonym. i myslalem angol na podstawie ale z tego co piszesz to bede musial chyba tez poziom w gore pojsc:-/

zawszewiernyts 22.01.2010 23:05

a na Europeistyke na UJ jakie były w tamtym roku progi? wie ktoś może?

Pawel.Busko 24.01.2010 18:14

Według http://www.pk.edu.pl/rekrutacja/inde...178&Itemid=234 na dostanie się na niektóre działy potrzeba było 40 pkt. Znaczy się, że wystarczy zdać mature i tam sie dostanie czy co?

sebanh 24.01.2010 19:23

wystarczy zdać ją na min 40%...ale utrzymać sie na tych studia to nie latwa sprawa:)radze przemysleć decyzje

igortsw 24.01.2010 20:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pawel.Busko (Post 846241)
Według http://www.pk.edu.pl/rekrutacja/inde...178&Itemid=234 na dostanie się na niektóre działy potrzeba było 40 pkt. Znaczy się, że wystarczy zdać mature i tam sie dostanie czy co?

Taka jest prawda że na PK nie ma jakichś super wygórowanych barier punktowych. Według tego, nawet jeśli zdasz tą Matematyke na 30% to dostaniesz się na Fizykę techniczną, ale współczuję takiemu typowi który z zdał maturę, utrzymać się na takim dziale...

Proud 24.01.2010 20:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 846295)
Taka jest prawda że na PK nie ma jakichś super wygórowanych barier punktowych. Według tego, nawet jeśli zdasz tą Matematyke na 30% to dostaniesz się na Fizykę techniczną, ale współczuję takiemu typowi który z zdał maturę, utrzymać się na takim dziale...

Właśnie o to chodzi. Teraz nie jest ciężko dostać się na techniczne studia. Gorzej jest się utrzymać. Ale jak ktoś się nie poddaje i jest cierpliwy to da rade. Dlatego się nie bać i składać na Uczelnie techniczne. Przynajmniej jakaś szansa na dobrą robote jest.

WhiteStarDvisionTheBest 01.02.2010 20:20

Mam pytanie,studiuje ktos na AWF u nas w Krakowie wychowanie fizyczne?
niech sie ktos wypowie jak wyglądają te studia dzienne i zaoczne,i jak sie ma sprawa z badaniami lekarskimi,czy jak mam wade wzroku ale nosze szkła kontaktowe to jestem skreslony odrazu? :)

WISŁAZWE 01.02.2010 20:22

Pisał ktoś prezentacje maturalną z polskiego na temat
,, Motyw apokalipsy w literaturze i sztuce''

Mario Nh 01.02.2010 20:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISLAZWE (Post 849731)
Pisał ktoś prezentacje maturalną z polskiego na temat
,, Motyw apokalipsy w literaturze i sztuce''

Pisałem w zeszłym roku.

WISŁAZWE 01.02.2010 20:38

Na jakiś lekturach się opierałeś jeżeli można wiedzieć :)
Jak co to napisz PRIV

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:34.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl