Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

El'kabat 23.08.2020 11:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _ukoL (Post 1555361)
No to czekamy na chłopaka w pierwszym składzie. Może jeszcze za wcześnie ale jak dobrze pójdzie to za pół roku/ rok czemu nie?

Bo strzelił gola z połowy? :rotfl:

Chłopaka objeżdzali jak chcieli z KSZO, póki co to niech zacznie cokolwiek na boisku prezentować.

_ukoL 23.08.2020 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1555363)
Bo strzelił gola z połowy? :rotfl:

Nie, bo ma potencjał i papiery na grę. KSZO objeżdżało całą drużynę. Dla młodego lekcja. Dla starszych kolegów wstyd bez konsekwencji.

Karherop 23.08.2020 14:03

Nie przesadzaj bo akurat KSZO oddało 2 celne strzały na bramkę z czego padły 2 bramki. Młodego ograli przy drugiej i tego nie da się ukryć. Lepiej dla niego i dla Wisly jak wejdzie do naszej obrony będąc w rytmie meczowym z CLJ.

brylant17 23.08.2020 19:24

Panowie mamy to! Kuba 2021 i Olo 2023

Karherop 23.08.2020 22:43

Po uratowaniu klubu, jeden z jego większych sukcesów w Wiśle, patrząc na przyszłość klubu.

Jak już kiedyś wpadnie do budżetu te 12-15 mln złotych z jego transferu to dopiero będzie można mówić o wyjściu z długów. Innym sposobem w zasadzie nie ma szans.

Proud 24.08.2020 08:12

Mnie tylko zastanawia dlaczego wszyscy zakładają, że sprzedamy Olka za kilka mln Euro?

Rozumiem, że już wpływały takie oferty, tylko je odrzucaliśmy?

Buksa ma coś bardzo cennego - czyli dar do strzelania goli "z niczego". Jednak poza tym nadal nie pokazał innych walorów. Nie wiemy jak jest skuteczny w 100% sytuacjach, z dryblingiem chyba średnio, masę jeszcze chłopak będzie budował. Na pewno ma poukładane w głowie, co daje dużą nadzieję na przyszłość.

Ale pomimo fantastycznych 4 bramek, które zdobył, obserwując go nie miałem takiego efektu "WOW" jak na przykład podczas pierwszych meczów Brożka w Wiśle. Tam było widać, że gość ma nieprzeciętny talent.

Dodam tylko, że mocno kibicuję Olkowi, i mam nadzieję, że w tej rundzie będzie grał tak, że rzeczywiście będzie mógł pobić rekord ekstraklasy w kwocie transferu. Najlepiej niech od meczu z Jagą zacznie na to pracować :) .Radzę tylko nie dopisywać z góry tych mln E do naszego budżetu w najbliższych latach, bo możemy się mocno rozczarować.

nero 24.08.2020 08:43

Moim zdaniem Buksa jest teraz więcej warty bo nie można sprawdzić jego możliwości w 100%, a będzie mniej warty gdy zacznie grać regularnie i jego możliwości będzie szło ocenić, zweryfikować.

Ogryzek 24.08.2020 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1555387)
Moim zdaniem Buksa jest teraz więcej warty bo nie można sprawdzić jego możliwości w 100%, a będzie mniej warty gdy zacznie grać regularnie i jego możliwości będzie szło ocenić, zweryfikować.

Trele morele - Białek odszedł z Lubina za 5 mln euro strzelając tylko 9 bramek w lidze. Kluby które kupują młodych piłkarzy z naszej ligi nie kupują GOTOWEGO PRODUKTU a materiał do obróbki. Wystarczy że zobaczą potencjał który są w stanie wydobyć już u siebie. To samo było z Recą który odszedł za 4 mln euro.

Żaden z inwestorów nie oczekuje od Olka nie wiadomo czego (statystyki) a jedynie przekonania że ma POTENCJAŁ który da się oszlifować gdzieś na Zachodzie.

Inaczej, jak kupuje się piłkarza 24 lata i więcej z naszej buraczanej. Tutaj muszą być statystyki i poziom gry. A i tak to nie wystarcza żeby klub z Zachodu wyłożył więcej niż 30% tego co za młodzieżowca. No ewentualnie Turcja, Rosja, Grecja czy Zatoka Perska.

czaro 24.08.2020 13:47

Nie znam się jak Wy na wprowadzaniu młodych zawodników do drużyny ani na ich sprzedawaniu do zagranicznych lig. Późną wiosną Olek przygasł, ale te jego wejścia za późnego Stolarczyka/wczesnego Skowronka robiły na mnie duże wrażenie.

Karherop 24.08.2020 14:01

Brożek był otoczony lepszymi piłkarzami, dodatkowo grał w duecie napastników - w takim otoczeniu łatwiej się pokazać i zabłysnąć.

Oczywiście że Olek ma przed sobą wiele pracy, ale akurat znając profesjonalizm jego i jego rodziny można być o to spokojny. Końcówka poprzedniego sezonu była trudna, ale to był jego pierwszy regularny sezon wśród seniorów więc nic dziwnego

Blixa 24.08.2020 15:04

Nie ma zadnej reguly jezeli chodzi o rozwoj. Brozek wydawal sie na mega talent a kariery zagranica nie zrobil. Gdy Brozek jako nastolatek gral w Ekstraklasie w tym samym wieku Lewandowski gral dwa poziomy nizej. Przykladow takich jest mnostwo. Strzelenie czterech goli jako 17-latek w tej lidze sugeruje ze chlopak ma potencjal. Moze byc nastepny Milik, moze byc nastepny Stepinski. Dowiemy sie za kilka lat.

Jontek 24.08.2020 15:30

Cytat:

Nie ma zadnej reguly jezeli chodzi o rozwoj. Brozek wydawal sie na mega talent a kariery zagranica nie zrobil.

Brożek to był zawodnik na naszą ligę, a na zachód był zbyt leniwy. Przewiń forum lata wstecz to przeczytasz multum postów o machającym rękami napastniku, który marnuje dwie setki, by strzelić bramkę. Teraz już skończył karierę, więc to wszystko leci do kasacji i pozostaje nam jego legenda, mistrzostwa i korony króla strzelców.

Natomiast klub, który sięgnie po Buksę nie będzie kupował gotowego zawodnika, ale 18-19 letniego młodzieżowca z ogromnym potencjałem, ograniem w ekstraklasie, poukładaną głową i dużym zapałem do treningu i rozwijania własnych umiejętności.

czaro 24.08.2020 16:05

Paweł Brożek był najlepszy, to świat się na nim nie poznał.

bridgeburner 24.08.2020 17:53

Fajnie, ze Olek przedłuzyl kontrakt, dobrze ze mu dajemy szanse i go rozwijamy
Ale błagam, nie do pierwszego składu, poki co nie miał jednego udanego zagrania
Szybkosc słaba, siły zeby sie utrzymac przy pilce tez brakuje, zle ustawianie sie
Wieksza krzywde ma z forowania go niz pozytek, poki co to 20-30 minut w meczu jest odpowiedniejsza dawka

rafkur 24.08.2020 17:58

Buksa potrzebuje 10 kg mięśni. Niech dzwonią do BVB albo BM tam w rok z ....y robią terminatorów ))))))

Gorlicki Wiślak 24.08.2020 20:00

Co z tym Yeboahem? Dlaczego go jeszcze nie zgłosili? Na ławce jest miejsce dla Plewki a nie ma dla niego?

bridgeburner 24.08.2020 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafkur (Post 1555445)
Buksa potrzebuje 10 kg mięśni. Niech dzwonią do BVB albo BM tam w rok z ....y robią terminatorów ))))))

Kuba niech numer trenera personalnego od Goretzki załatwi :D

Karherop 24.08.2020 20:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1555443)
Fajnie, ze Olek przedłuzyl kontrakt, dobrze ze mu dajemy szanse i go rozwijamy
Ale błagam, nie do pierwszego składu, poki co nie miał jednego udanego zagrania
Szybkosc słaba, siły zeby sie utrzymac przy pilce tez brakuje, zle ustawianie sie
Wieksza krzywde ma z forowania go niz pozytek, poki co to 20-30 minut w meczu jest odpowiedniejsza dawka

Kto ma grać jako obowiązkowy młodzieżowiec? Boguski?

Nie ma nikogo lepszego to gra Buksa. Pewnie jakbyśmy mieli napastnika pokroju Alona to moglibyśmy sobie pozwolić na osłabienie innych stref ale takiego ... nie mamy .

Jontek 24.08.2020 20:23

Cytat:

Kto ma grać jako obowiązkowy młodzieżowiec?

Pawłowski zamiast Chuci, o ile Skowronek mu wybaczu to, że żyje i oddycha. Ewentualnie Szot/(wyleczony Gruszkowski) na prawej obronie, bo tam mamy kabareton, więc gorzej nie będzie.

bridgeburner 24.08.2020 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1555483)
Kto ma grać jako obowiązkowy młodzieżowiec? Boguski?

Nie ma nikogo lepszego to gra Buksa. Pewnie jakbyśmy mieli napastnika pokroju Alona to moglibyśmy sobie pozwolić na osłabienie innych stref ale takiego ... nie mamy .

Szot na prawej obronie
a jak wyzdrowieje to Gruszkowski

skarabeus 24.08.2020 21:36

Tez bym wlanie tam postawil na mlodziezowca. I Buksa z lawki kolo 70 minuty.
Pytanie czy Beqiraj jest gotowy na 70 minut...

R33 24.08.2020 23:36

Cytat:

Brozek wydawal sie na mega talent a kariery zagranica nie zrobil. Gdy Brozek jako nastolatek gral w Ekstraklasie w tym samym wieku Lewandowski gral dwa poziomy nizej.

A gdy Lewandowski jako 22-latek grał w Bundeslidze to Brożek grał w Polsce.

Problemem takich piłkarzy jak Brożek i Żurawski było to, że za późno wyjechali. Zarówno ze względu na to, że Cupiał ich nie chciał wtedy puszczać, a po drugie gdy np. taki Żurawski był w młodym wieku to Polska nie była w UE i tak łatwo nie było wyjechać.

Arkadiusz.Czerepach 25.08.2020 19:34

https://weszlo.com/2020/07/20/nie-ka...ce-do-rozwoju/

dopiero teraz trafiłem na ten wywiad

o ile nie autoryzował go w całości ojciec (bo że w jakimś stopniu autoryzowany był to nie ulega wątpliwości)
to jestem w szoku , nie spotkałem jeszcze tak dojrzałej osoby w tym wieku

o ile nikt mu nogi nie urwie , to nie zginie , tego jestem pewny

royalmichael 19.09.2020 21:54

https://weszlo.com/2020/09/18/maciej...afisz-uderzyc/

TLDR: Sadlok w swojej karierze strzelił 2 gole z dystansu, które nie były przypadkowe - 1 z wolnego i 1 z gry. Na 474 godziny na boisku. Biorąc pod uwagę, że często to on wykonuje rzuty wolne i notorycznie podejmuje próby uderzeń z dystansu w trakcie gry to te statystyki są kompromitujące. Skoro on sam nie wie, że do strzelania się nie nadaje to szkoda, że nikt ze sztabu z nim o tym nie porozmawia. Szkoda tak oddawać piłki, szkoda wysiłku pozostałych graczy na puste przeloty.

Jaroo1 19.09.2020 22:13

To jest dramat i sabotaż żeby zawodnik z takimi statystykami strzelał i bił te wolne. Tak jak w artykule, jest to strata wysiłku całej drużyny i strata szansy na potencjalne zagrożenie bramki czy też gola. I się dziwić, że przegrywamy skoro gramy jak 11 przeciwko 12. Ciezko się gra jak ktoś sabotuje grę. Rywale nas punktują ze stałych fragmentów gry, a my się staramy żeby miec taki fragment po czym wywalamy piłkę w niebo. To jak mamy wygrywać?

speedfashion 20.09.2020 14:34

Juz od dluzszego czasu ze wzgledu na forme i nastawienie Sadlok powinien siedziec na lawce.

Moze to tez czynnik oslabiajacy ducha zespolu? Niektorzy pilkarze laduja na lawce bez wyraznego powodu, a inni, chociaz wala blad za bledem, plac maja pewny.

czaro 20.09.2020 15:07

Doszedł nowy obrońca, może wreszcie Abramowicz zacznie grać na swojej pozycji, Sadlok będzie mógł odpocząć.

Arkadiusz.Czerepach 20.09.2020 20:54

ja biłem na alarm od dawna , nie trzeba artykułu na weszło , wystarczy przejrzeć Maćka statystyki na transfermarkt

Karherop 20.09.2020 21:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez speedfashion (Post 1556874)
Juz od dluzszego czasu ze wzgledu na forme i nastawienie Sadlok powinien siedziec na lawce.

Moze to tez czynnik oslabiajacy ducha zespolu? Niektorzy pilkarze laduja na lawce bez wyraznego powodu, a inni, chociaz wala blad za bledem, plac maja pewny.

Sadlok to sobie odpocznie, ale jak już mu się skończy kontrakt.

Na ten moment:
Klemenz fatalna forma
Janicki fatalna forma
Sadlok forma może nie tak fatalna, jak fakt że pozoruje swoją grę
Abramowicz - forma w ataku fatalna, w obronie znak zapytania
Hoyo - mecz z KSZO pokazał że forma jest słaba, w dodatku nie gral ostatnio w CLJ więc zapewne znowu jakaś kontuzja się przyplątała

Jedyna nadzieją we Frydrychu, ale obawiam się że dalej nasza obrona będzie bardzo źle grała jako cała formacja

sandomingo 20.09.2020 22:02

Olek Buksa nie wyróżniał się w meczu CLJ na tle Gwarka Zabrze. Gwarka, nie Górnika.
Chłopak zaliczył straszny zjazd, nie on jeden w drużynie. Dodatkowo to zamieszanie z kontraktem wpłynęło na niego negatywnie, takie mam wrażenie.
Teraz potrzebuje lepszego trenera i pół roku spokojnej pracy.

czaro 20.09.2020 22:08

Może Sadlok potrzebuje trenera. Od czasu Wdowczyka z przerwą na Carillo nie było u nas doświadczonego trenera.

Konrad. 21.09.2020 12:02

Cytat:

Olek Buksa nie wyróżniał się w meczu CLJ na tle Gwarka Zabrze. Gwarka, nie Górnika.
Chłopak zaliczył straszny zjazd, nie on jeden w drużynie. Dodatkowo to zamieszanie z kontraktem wpłynęło na niego negatywnie, takie mam wrażenie.
Teraz potrzebuje lepszego trenera i pół roku spokojnej pracy.
|Może dwa lata spokojnej pracy?

Olek Buksa wszedł w ostatnim meczu na 11 minut i się wyróżniał. Zagrał jeden dobry przerzut, cały czas wychodził do piłek a nie stał jak kołek, w efekcie już po dwóch minutach na boisku dostał dobrą piłę, podjął dobrą decyzję o strzale z pierwszej piłki, strzelił celnie - bramkarz obronił z kłopotami. Dobijał Szot.

https://www.youtube.com/watch?v=YEh0jF5JBQk

Jeżeli to jest mało dla 17 letniego napastnika wpuszczanego na rozbity psychicznie zespół w 79 minucie, to ja nie wiem czego wy do ....y nędzy od młodego wychowanka oczekujecie...

To co zrobił Skowronek Buksie - to s....ysyństwo do entej potęgi. Niszczenie psychiczne młodego zawodnika.

Bo najpierw po miesięcznych przygotowaniach do sezonu - trener wystawia Olka do pierwszego składu. Daje mu jasno znać, że jest dla niego numerem 1 w ataku.

Po kiepskim meczu w jego wykonaniu, spada na pozycję numer 2. Ale Beciraj rozgrywa jeszcze gorsze zawody - mimo to, Buksa spada na pozycję numer 3 bo trener próbuję Silvę w ataku...

Mało tego w wywiadach wprost stwierdze: Beciraj jest jeszcze nie w pełni przygotowany, trenuje indywidualnie.

Innymi słowy pluje Buksie w twarz: "jeszcze trzy tygodnie temu byłeś u mnie numer 1, teraz jesteś słabszy od nie przygotowanego do sezonu 32 latka"...

W żadnym normalnym klubie trener mając na ławce 17 latka - wychowanka, reprezentanta Polski młodzieżowego, i 32 latka, bez formy, nie przygotowanego do sezonu - nie postawiłby na tego drugiego...

botulum 21.09.2020 12:11

@sandomingo

A czy mecz z Gwarkiem widziałeś na żywo, czy po prostu zobaczyłeś, że Buksa nie strzelił bramki i na podstawie tego uznałeś, że sie nie wyróznia?

krysztal 21.09.2020 12:14

Swoja drogą to co odjebał Basha przy trzeciej bramce to jest kabaret.Mało tego że zaliczył kluczowe podanie to jeszcze Rasak tak naprawdę to był w tej akcji 5 metrów za Bashą przebiegł 3/4 boiska i strzelił bramkę

luke1906 21.09.2020 12:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1556946)
Swoja drogą to co odjebał Basha przy trzeciej bramce to jest kabaret.Mało tego że zaliczył kluczowe podanie to jeszcze Rasak tak naprawdę to był w tej akcji 5 metrów za Bashą przebiegł 3/4 boiska i strzelił bramkę

Ja dopiero teraz obejrzałem skrót, szczerze mówiąc nie miałem ochoty na to patrzeć po wizycie na R22.

Basha dramat, ale Janicki i Sadlok przy 1 i 2 bramce? Ku.rwa podręcznikowe interwencje. W ogóle Janicki to ma jakiś problem ze stawami, że nie może wyskoczyć? W wielu sytuacjach można zauważyć, że ten kopacz albo odrywa się od ziemi na max 5cm, albo stoi obok z głupim wyrazem twarzy i przygląda się jak tracimy bramki.

sandomingo 21.09.2020 12:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez botulum (Post 1556945)
@sandomingo

A czy mecz z Gwarkiem widziałeś na żywo, czy po prostu zobaczyłeś, że Buksa nie strzelił bramki i na podstawie tego uznałeś, że sie nie wyróznia?

Nie pisałbym opinii na podstawie informacji o składzie drużyny, czy strzelcach bramek

Konrad. 21.09.2020 13:15

Wniosek prosty: skoro Buksa nie wyróżnia się w CLJ, a wyróżnie się w Ekstraklasie, to tam powinien grać...

No chyba, że ten fragment który wrzuciłem z 11 minutowego występu to dla Ciebie za mało...

sandomingo 22.09.2020 11:05

Nie widziałem już drugiej połowy meczu z Płockiem - pierwszy wyprowadziła mnie z równowagi i wróciłem do domu.
Natomiast w poprzednich meczach Olek nie pokazywał zbyt wiele - to i tak łagodne określenie.
Strzelił kilka bramek ale nie przesadzajmy - to jest póki co kandydat na dobrego grajka. Ma zadatki, ale szum wokół niego jest nieporównywalnie większy niż to, co pokazał.
To jest moja prywatna opinia.

Natomiast zdaje się że dość dawno nie grał w CLJ - ale jego ostatni występ nie rzucał na kolana. Widać, że aktualnie ma zapaść formy.

MaLk 22.09.2020 11:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1557026)
Widać, że aktualnie ma zapaść formy.

Tak jak wszyscy pozostali zawodnicy, więc nie wyciągałbym z tego powodu jakichś daleko idących wniosków dotyczących jego rzeczywistego potencjału.

Rzekłbym, że na tę chwilę więcej to mówi o umiejętnościach trenera niż zawodników.

sandomingo 22.09.2020 11:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1557028)
Tak jak wszyscy pozostali zawodnicy, więc nie wyciągałbym z tego powodu jakichś daleko idących wniosków dotyczących jego rzeczywistego potencjału.

Rzekłbym, że na tę chwilę więcej to mówi o umiejętnościach trenera niż zawodników.

Zgadzam się z Tobą. AB przestał.się rozwijać i to jest z pewnością kamyczek do ogródka trenera.
Tylko nie rozumiem wciskania go aktualnie na siłę do składu - może wejść na 10 minut ale nic poza tym.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl