![]() |
pytanie do tych osób, które biorą udział w rekrutacji na PK.
Teraz są wyniki, i w tym polu status jest np. przyjęty albo nieprzyjęty. miał ktoś w tym polu np. "umieszczony na liście rezerwowej" ? |
Pytanie do wszystkich którzy wybierają się na AGH: Czy trzeba jakieś zaświadczenie lekarski składać podczas doręczania papierów? Pytam bo akurat ja nie startuje na AGH, ale koleżance zależy na szybkiej odpowiedzi. A i jak to jest z tymi papierami, trzeba je dostarczyć osobiście czy może zrobić to druga osoba??
|
Cytat:
Czasem wystarczy sam lekarz pracy, a czesem musisz obskoczyc pół szpitalu |
Cytat:
|
Wie może ktoś na których kierunkach na poszczególnych uczelniach zostały wolne miejsca?
|
Jakie polecacie Vademecum'y albo korepetytory albo jakieś inne książki które zawieraja w sobie przygotowanie do matury :) ? Chodzi o język polski (lektur nie czytałem nie miałem czasu) i matematykę (na bieżąco mogę rozwiązywać zadania ale po jakiejś przerwie zapomina mi się metoda rozwiązywania :) )
z czego Wy korzystaliście? :) |
|
Mam pytanie odnośnie kierunku turystyka na AWF... jakieś opinie, może ktoś już tam studiuje? Zbieram informacje, każde info sie liczy :)
ps jak to wygląda z egzaminem sprawnościowym.. podobno jest ale nie taki rygorystyczny jak np na wychowaniu fizycznym..? |
Cytat:
Miałam składać na ten kierunek na AWF'ie w tym roku, ale rozmyśliłam się. Co do testów to zdaje się, że od dwóch (?) lat na TiR ich nie było, chyba, że teraz znowu do tego wrócili? |
Cytat:
A na egzaminie sprawnościowym miała tylko do przepłynięcia basen. Tak więc uderzaj śmiało Kolego. Powodzenia! |
na turystyke nie ma testów sprawnosciowych!
|
Jak moja kuzynka zdawała to były jeszcze nooo! :P
|
Szybka piłka:
1. Różne sposoby kreowania scen batalistycznych w literaturze i malarstwie (analiza porównawcza wybranych przykładów). 2. Język współczesnych dziennikarzy telewizyjnych (analiza w oparciu o różne programy, adresowane do różnych odbiorców). 3. Zapożyczenia w polskim języku współczesnym (na podstawie zgromadzonego materiału). Co wybralibyście ? Sam nie mogę się zdecydować. Myślałem nad pierwszym, bo lubię czytać o batalistyce itd. ale razi trochę porównanie do obrazów. Pozostałe dwa tak po prostu wybrałem, wydają się dość proste. |
Nie wybieraj nic z języka tak Ci radzę. W LO nie ma w ogóle gramatyki, a jak wybierzesz temat z języka na pewno Cie zapytają o coś z konstrukcji składniowej zdania etc. Także wg mnie najlepsze są tematy z literatury. Oczywiście to też zależy czy jesteś w klasnie z rozszerzonym polskim i wiążesz z tym przyszłość czy np tak jak ja w mat fizie i tylko chcesz zdać na 7 pkt ;)
|
Co do 2. to miał brat kumpla i kumpel mówił właśnie, że to jest lajtowe ponieważ komisja nie będzie Cię mieć po prostu o co zapytać (nie tak jak będą Cię zaginać np. przy lekturach). Tak więc ja bym się zastanowił, aczkolwiek też jestem w mat-fizie :) .
|
fialo:
Zależy mi na tym żeby zdać. Ważniejsza dla mnie jest matematyka, fizyka i angielski. Tak naprawdę mógłbym wybrać temat związany z rolą narrator, bo kumpel go zrobił na 20pkt. Problem tylko z tym, że jakoś mnie nie ciągnie do tego tematu. Wybiorę 1 lub 2 i powalczę z nim. Zawsze mogę zmienić decyzję w styczniu. A posiada ktoś jakieś informacje jak wygląda analiza jakiegoś obrazu na maturze ? Rzucam tytuł i komisja musi sobie go wyobrazić/zobaczyć wcześniej ? Niestety u mnie z informacjami dot. matury z polskiego słabo. W LO mówią tylko że trzeba się zdeklarować i wypada zdać. |
Cytat:
Ja miałem dwie reprodukcje wydrukowane na a4, jedna dla komisji na stoliku druga dla mnie. |
Jakie materiały, opracowania, vademecum itp, polecacie do matury z historii i wosu?
|
polecam vademecum operonu.. bardzo dobrze pogrupowane, przejrzysto... jeżeli bedziesz kupował to zamawiaj ze stronki operonu (wychodzi dużo taniej... )
|
Przede wszystkim vademecum operonu do wos-u jest bardzo dobre.Sam korzystałem:)
Do histy już takie fajne nie jest.Wszystko pomieszane, przesyt informacji. Do historii miałem grega ale ono jest znowu nie pełne.Ale tańsze o 30zl:) |
Dziękuje za porady :)
|
Cytat:
Są gdzieś rozwiązania z dzisiejszej matury? |
|
Cytat:
edit nie byłem w klasie z rozszerzonym polskim |
Materiały do nauki na maturę SPRZEDAM
WOS: -Tablice matura na 100% (Prawo, Społeczeństwo, Polityka,Świat Europa Polska) - jak nówka -Arkusze maturalne matura na 100% 2009 (3x zestaw podstawowy 3x zestaw rozszerzony + odpowiedzi + "jak się przygotować na maturę z wos) wraz z plytą CD oryginalną z masą dodatkowych testów z wosu! - jak nówka niepopisane czyste! Język polski: -repetytorium matura na 100% okładka stan dostateczny w środku jak nówka- niepopisany czysty + Testy luzem (z dziennika) Matematyka, Hist. rozszerzona, angielski, polski Ksero "Zeszyt do ćwiczeń na mapach konturowych z Historii" Elżbieta Olczak (czyste, nieuzupełniane!) Testy z historii na płycie CD poziom podstawowy i rozszerzony wszystkie egz od 2005 roku plus przykładowe inne wraz z kluczami! Najchętniej sprzedam całość. Oferty na priw |
Mam taką prezentację ,,Przedstaw różne sposoby wykorzystania etosu rycerskiego, odwołując się do wybranych utworów literackich". Co byście dodali do bibliografii? Mi na myśl przychodzi Roland i Krzyżacy, nie wiecie co jeszcze można dodać?
|
Może Potop, Pan Wołodyjowski z Polskiej, a np. Don Kichot z literatury obcej?
|
A co mozna dać do bibliografii do tytulu: Motywy katastroficzne w literaturze i w filmie. Przedstaw na przykładach
|
Sprzedam tanio prace maturalna 'omów na podstawie przykładów,język komentatorów sportowych' gg 7642656
|
Cytat:
Co do tych katastrof to filmów to jest dużo nawet (kiedyś na TVP 1 leciały co wtorek katastroficzne, nie mogę sobie jednak żadnego tytułu przypomnieć), a do literatury to może coś z końca świata, apokalipsa te sprawy. |
Kobieta jako bohaterka tekstów literackich XIX i XX wieku
Macie jakieś propozycje co do tekstów dotyczących tego tematu? Na razie myślę nad Lalką, Wierną rzeką i Moralnością pani Dulskiej |
Cytat:
|
Cytat:
|
Jakby ktoś miał prezentację z polaka na temat " Żydzi w literaturze polskiej " ( czy cuś podobnego ) to mogę podesłać swoją prezentację , za którą rok temu zdobyłem 17 pkt
|
Cytat:
Bardzo fajnie napisane utwory, które głównie skupiają się na kobietach :) W tamtym roku miałem podobny temat. |
grzechu1991, lucas1906 dzięki za pomoc, na pewno skorzystam z waszych podpowiedzi! ;)
|
Słuchajcie. Mam pytanko, do końca tego tygodnia(piątek)jest możliwość wybrania własnego tematu do Matury ustnej z języka polskiego, która dla mnie odbędzie się w przyszłym roku. ;) Parę osób z was na pewno miało podobną sytuację i wybrało jakiś ciekawy temat np. z dziedziny sportu itp. Może ktoś coś polecić/skomentować? Najchętniej bym o Wiśle coś wziął, no ale sorry. :)
|
Mój kumpel 2 lata temu miał język komentatorów i zdał 20/20 prezentował jakieś filmiki itp ;)
|
Jest przecież temat o języku dziennikarzy sportowych. Taki też wziąłem na swoją prezentację :)
|
murray weż sobie jako załącznik audio z monologiem Szaranowicza z meczu w Mariborze na zakończenie eliminacji :P
komisja wymięknie :) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:50. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl