Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

nosu 12.07.2010 10:29

pytanie do tych osób, które biorą udział w rekrutacji na PK.
Teraz są wyniki, i w tym polu status jest np. przyjęty albo nieprzyjęty.
miał ktoś w tym polu np. "umieszczony na liście rezerwowej" ?

igortsw 12.07.2010 11:23

Pytanie do wszystkich którzy wybierają się na AGH: Czy trzeba jakieś zaświadczenie lekarski składać podczas doręczania papierów? Pytam bo akurat ja nie startuje na AGH, ale koleżance zależy na szybkiej odpowiedzi. A i jak to jest z tymi papierami, trzeba je dostarczyć osobiście czy może zrobić to druga osoba??

Martinho 12.07.2010 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 932954)
Pytanie do wszystkich którzy wybierają się na AGH: Czy trzeba jakieś zaświadczenie lekarski składać podczas doręczania papierów? Pytam bo akurat ja nie startuje na AGH, ale koleżance zależy na szybkiej odpowiedzi. A i jak to jest z tymi papierami, trzeba je dostarczyć osobiście czy może zrobić to druga osoba??

Przynosisz papiery, i dostajesz skierowanie na badania, a na jakie to zależy od wydziału/kierunku.
Czasem wystarczy sam lekarz pracy, a czesem musisz obskoczyc pół szpitalu

wiślak 86 12.07.2010 17:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jago (Post 932870)
Czy wpis 'Zakwalifikowany do przyjęcia - proszę dostarczyć komplet dokumentów do WKR' znaczy że wystarczy że złożę dokumenty i już zostałem przyjęty?? i jeszcze jedno w harmonogramie rekrutacyjnym jest wpis 'decyduje data wpływu dokumentów do WKR' tzn że jeśli dokumenty dam w ostatnim dniu to się jednak nie dostanę?? przepraszam.. ale gdy dzwoniłem on mi tego nie wytłumaczył..

jak przyniesiesz dokumenty w ostatnim dniu to Cie przyjma. to zdanie dotyczy wyslanych dokumentow poczta. ze jezeli poczta zawali i nie dostarczy na czas to jest lipa bo nie decyduje data stempla.

matheo91 14.07.2010 09:00

Wie może ktoś na których kierunkach na poszczególnych uczelniach zostały wolne miejsca?

TSW Fanatyk 21.09.2010 17:04

Jakie polecacie Vademecum'y albo korepetytory albo jakieś inne książki które zawieraja w sobie przygotowanie do matury :) ? Chodzi o język polski (lektur nie czytałem nie miałem czasu) i matematykę (na bieżąco mogę rozwiązywać zadania ale po jakiejś przerwie zapomina mi się metoda rozwiązywania :) )

z czego Wy korzystaliście? :)

DrewniaQ 21.09.2010 17:12

http://www.polskina5.pl/

krzysiek92 21.09.2010 17:18

Mam pytanie odnośnie kierunku turystyka na AWF... jakieś opinie, może ktoś już tam studiuje? Zbieram informacje, każde info sie liczy :)
ps jak to wygląda z egzaminem sprawnościowym.. podobno jest ale nie taki rygorystyczny jak np na wychowaniu fizycznym..?

sndr 21.09.2010 17:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzysiek92 (Post 984289)
Mam pytanie odnośnie kierunku turystyka na AWF... jakieś opinie, może ktoś już tam studiuje? Zbieram informacje, każde info sie liczy :)
ps jak to wygląda z egzaminem sprawnościowym.. podobno jest ale nie taki rygorystyczny jak np na wychowaniu fizycznym..?

Miałam składać na ten kierunek na AWF'ie w tym roku, ale rozmyśliłam się. Co do testów to zdaje się, że od dwóch (?) lat na TiR ich nie było, chyba, że teraz znowu do tego wrócili?

Kibicka 21.09.2010 17:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzysiek92 (Post 984289)

Kuzynka ma, zachwycona:-p
A na egzaminie sprawnościowym miała tylko do przepłynięcia basen. Tak więc uderzaj śmiało Kolego. Powodzenia!

Arteka1906 21.09.2010 21:11

na turystyke nie ma testów sprawnosciowych!

Kibicka 21.09.2010 21:19

Jak moja kuzynka zdawała to były jeszcze nooo! :P

gress 28.09.2010 18:20

Szybka piłka:

1. Różne sposoby kreowania scen batalistycznych w literaturze i malarstwie (analiza porównawcza wybranych przykładów).

2. Język współczesnych dziennikarzy telewizyjnych (analiza w oparciu o różne programy, adresowane do różnych odbiorców).

3. Zapożyczenia w polskim języku współczesnym (na podstawie zgromadzonego materiału).

Co wybralibyście ? Sam nie mogę się zdecydować. Myślałem nad pierwszym, bo lubię czytać o batalistyce itd. ale razi trochę porównanie do obrazów. Pozostałe dwa tak po prostu wybrałem, wydają się dość proste.

fialo 28.09.2010 18:23

Nie wybieraj nic z języka tak Ci radzę. W LO nie ma w ogóle gramatyki, a jak wybierzesz temat z języka na pewno Cie zapytają o coś z konstrukcji składniowej zdania etc. Także wg mnie najlepsze są tematy z literatury. Oczywiście to też zależy czy jesteś w klasnie z rozszerzonym polskim i wiążesz z tym przyszłość czy np tak jak ja w mat fizie i tylko chcesz zdać na 7 pkt ;)

R33 28.09.2010 18:43

Co do 2. to miał brat kumpla i kumpel mówił właśnie, że to jest lajtowe ponieważ komisja nie będzie Cię mieć po prostu o co zapytać (nie tak jak będą Cię zaginać np. przy lekturach). Tak więc ja bym się zastanowił, aczkolwiek też jestem w mat-fizie :) .

gress 28.09.2010 19:52

fialo:

Zależy mi na tym żeby zdać. Ważniejsza dla mnie jest matematyka, fizyka i angielski. Tak naprawdę mógłbym wybrać temat związany z rolą narrator, bo kumpel go zrobił na 20pkt. Problem tylko z tym, że jakoś mnie nie ciągnie do tego tematu. Wybiorę 1 lub 2 i powalczę z nim. Zawsze mogę zmienić decyzję w styczniu.

A posiada ktoś jakieś informacje jak wygląda analiza jakiegoś obrazu na maturze ? Rzucam tytuł i komisja musi sobie go wyobrazić/zobaczyć wcześniej ? Niestety u mnie z informacjami dot. matury z polskiego słabo. W LO mówią tylko że trzeba się zdeklarować i wypada zdać.

WISŁAZWE 28.09.2010 21:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gress (Post 988035)
fialo:

Zależy mi na tym żeby zdać. Ważniejsza dla mnie jest matematyka, fizyka i angielski. Tak naprawdę mógłbym wybrać temat związany z rolą narrator, bo kumpel go zrobił na 20pkt. Problem tylko z tym, że jakoś mnie nie ciągnie do tego tematu. Wybiorę 1 lub 2 i powalczę z nim. Zawsze mogę zmienić decyzję w styczniu.

A posiada ktoś jakieś informacje jak wygląda analiza jakiegoś obrazu na maturze ? Rzucam tytuł i komisja musi sobie go wyobrazić/zobaczyć wcześniej ? Niestety u mnie z informacjami dot. matury z polskiego słabo. W LO mówią tylko że trzeba się zdeklarować i wypada zdać.

Jak to mówią za moich czasów tzn. maj 2010, wpisywało się obraz do konspektu w materiałach pomocniczych, reprodukcję obrazu a potem się omawiało, nie można raczej omawiać obrazu bez jakiejkolwiek reprodukcji lub coś w tym rodzaju.
Ja miałem dwie reprodukcje wydrukowane na a4, jedna dla komisji na stoliku druga dla mnie.

Grzegorz z Sanoka 26.10.2010 19:57

Jakie materiały, opracowania, vademecum itp, polecacie do matury z historii i wosu?

krzysiek92 26.10.2010 20:18

polecam vademecum operonu.. bardzo dobrze pogrupowane, przejrzysto... jeżeli bedziesz kupował to zamawiaj ze stronki operonu (wychodzi dużo taniej... )

Greg91 26.10.2010 20:35

Przede wszystkim vademecum operonu do wos-u jest bardzo dobre.Sam korzystałem:)
Do histy już takie fajne nie jest.Wszystko pomieszane, przesyt informacji.
Do historii miałem grega ale ono jest znowu nie pełne.Ale tańsze o 30zl:)

Grzegorz z Sanoka 27.10.2010 20:18

Dziękuje za porady :)

TSW Fanatyk 03.11.2010 16:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Greg91 (Post 999560)
Przede wszystkim vademecum operonu do wos-u jest bardzo dobre.Sam korzystałem:)
Do histy już takie fajne nie jest.Wszystko pomieszane, przesyt informacji.
Do historii miałem grega ale ono jest znowu nie pełne.Ale tańsze o 30zl:)

a matematyka? "

Są gdzieś rozwiązania z dzisiejszej matury?

_KRIS_ 03.11.2010 17:15

http://www.edulandia.pl/Edulandia/1,...dpowiedzi.html

wredny.bardzo 04.11.2010 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 988005)
Nie wybieraj nic z języka tak Ci radzę. W LO nie ma w ogóle gramatyki, a jak wybierzesz temat z języka na pewno Cie zapytają o coś z konstrukcji składniowej zdania etc. Także wg mnie najlepsze są tematy z literatury. Oczywiście to też zależy czy jesteś w klasnie z rozszerzonym polskim i wiążesz z tym przyszłość czy np tak jak ja w mat fizie i tylko chcesz zdać na 7 pkt ;)

Nie prawda, tematy z języka są o wiele łatwiejsze, poza tym możesz jako źródła dawać artykuły w internecie i nie musisz żadnej książki. Moja bibliografia liczyła w sumie jakieś 10 stron do przeczytania, a dostałem 90%, wybrałem temat o języku smsów i reklam, czyli coś co każdy w tych czasach zna i łatwo lać wodę na ten temat, o pisaniu skrótami, manipulacją itp
edit nie byłem w klasie z rozszerzonym polskim

Q13SON 04.11.2010 21:32

Materiały do nauki na maturę SPRZEDAM

WOS:
-Tablice matura na 100% (Prawo, Społeczeństwo, Polityka,Świat Europa Polska) - jak nówka
-Arkusze maturalne matura na 100% 2009 (3x zestaw podstawowy 3x zestaw rozszerzony + odpowiedzi + "jak się przygotować na maturę z wos) wraz z plytą CD oryginalną z masą dodatkowych testów z wosu! - jak nówka niepopisane czyste!

Język polski:
-repetytorium matura na 100% okładka stan dostateczny w środku jak nówka- niepopisany czysty

+

Testy luzem (z dziennika) Matematyka, Hist. rozszerzona, angielski, polski
Ksero "Zeszyt do ćwiczeń na mapach konturowych z Historii" Elżbieta Olczak (czyste, nieuzupełniane!)
Testy z historii na płycie CD poziom podstawowy i rozszerzony wszystkie egz od 2005 roku plus przykładowe inne wraz z kluczami!

Najchętniej sprzedam całość. Oferty na priw

R33 18.12.2010 11:46

Mam taką prezentację ,,Przedstaw różne sposoby wykorzystania etosu rycerskiego, odwołując się do wybranych utworów literackich". Co byście dodali do bibliografii? Mi na myśl przychodzi Roland i Krzyżacy, nie wiecie co jeszcze można dodać?

grzechu1991 18.12.2010 11:51

Może Potop, Pan Wołodyjowski z Polskiej, a np. Don Kichot z literatury obcej?

StelmiOriginal 18.12.2010 12:31

A co mozna dać do bibliografii do tytulu: Motywy katastroficzne w literaturze i w filmie. Przedstaw na przykładach

sebanh 18.12.2010 12:35

Sprzedam tanio prace maturalna 'omów na podstawie przykładów,język komentatorów sportowych' gg 7642656

R33 18.12.2010 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grzechu1991 (Post 1026202)
Może Potop, Pan Wołodyjowski z Polskiej, a np. Don Kichot z literatury obcej?

A ,,Potop" to nie bardzo bo za długie ;) . Tzn i tak zamierzam same streszczenia przeczytać, czy jednak proponujecie całość?

Co do tych katastrof to filmów to jest dużo nawet (kiedyś na TVP 1 leciały co wtorek katastroficzne, nie mogę sobie jednak żadnego tytułu przypomnieć), a do literatury to może coś z końca świata, apokalipsa te sprawy.

pablo92TSW 18.12.2010 13:18

Kobieta jako bohaterka tekstów literackich XIX i XX wieku

Macie jakieś propozycje co do tekstów dotyczących tego tematu?

Na razie myślę nad Lalką, Wierną rzeką i Moralnością pani Dulskiej

grzechu1991 18.12.2010 13:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pablo92TSW (Post 1026226)

Cudzoziemka, Granica (Justyna)

R33 21.12.2010 17:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 1026201)
Mam taką prezentację ,,Przedstaw różne sposoby wykorzystania etosu rycerskiego, odwołując się do wybranych utworów literackich". Co byście dodali do bibliografii? Mi na myśl przychodzi Roland i Krzyżacy, nie wiecie co jeszcze można dodać?

A jeszcze coś z literatury przedmiotu? Nie wiem, jakieś słowniki historyczne może czy coś, bo nic nie przychodzi mi do głowy w tej kwestii.

jaszczur90 21.12.2010 18:12

Jakby ktoś miał prezentację z polaka na temat " Żydzi w literaturze polskiej " ( czy cuś podobnego ) to mogę podesłać swoją prezentację , za którą rok temu zdobyłem 17 pkt

lucas1906 21.12.2010 19:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pablo92TSW (Post 1026226)

Lalka, Marta - dwie podstawowe książki jakie powinieneś wziąść do swojego tematu ;)

Bardzo fajnie napisane utwory, które głównie skupiają się na kobietach :)

W tamtym roku miałem podobny temat.

pablo92TSW 21.12.2010 19:31

grzechu1991, lucas1906 dzięki za pomoc, na pewno skorzystam z waszych podpowiedzi! ;)

Dean 26.01.2011 18:15

Słuchajcie. Mam pytanko, do końca tego tygodnia(piątek)jest możliwość wybrania własnego tematu do Matury ustnej z języka polskiego, która dla mnie odbędzie się w przyszłym roku. ;) Parę osób z was na pewno miało podobną sytuację i wybrało jakiś ciekawy temat np. z dziedziny sportu itp. Może ktoś coś polecić/skomentować? Najchętniej bym o Wiśle coś wziął, no ale sorry. :)

Rybka1928 26.01.2011 20:49

Mój kumpel 2 lata temu miał język komentatorów i zdał 20/20 prezentował jakieś filmiki itp ;)

murray 26.01.2011 20:55

Jest przecież temat o języku dziennikarzy sportowych. Taki też wziąłem na swoją prezentację :)

K2sprzyk 26.01.2011 20:59

murray weż sobie jako załącznik audio z monologiem Szaranowicza z meczu w Mariborze na zakończenie eliminacji :P
komisja wymięknie :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:50.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl