![]() |
CZXytam własnie teraz wywiad z weszlo:
Nie oszukujmy się, jest źle. No tak, jest źle... Ale PZPN robi wszystko, co w jego mocy, aby podnieść poziom szkolenia. Od sezonu 2014/2015 wymogiem licencyjnym będzie chociażby posiadanie przez kluby ekstraklasy ośmiu drużyn młodzieżowych i zespołu Młodej Ekstraklasy oraz czterech pełnowymiarowych boisk treningowych: trzech z naturalną nawierzchnią i jedną ze sztuczną oraz oświetleniem pozwalającym na prowadzenie zajęć po zmroku. Jęsli to nie ten dział , przenieście. |
Cytat:
|
Pamietajmu tez o tym, że dopiero w połowie września 2010 r. wrócilismy z Suchych Stawów na nasz stadion przy R22, a jak jest to róznica w przychodach to nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć.
|
Cytat:
http://www.deloitte.com/view/pl_PL/p...56f00aRCRD.htm |
Amica dostała prawie 20 milionów za Lewandowskiego, spore dochody z LE, czyli w ogromnej części dochody jednorazowe, a Wisła większość roku grała na Suchych Stawach. W tym kontekście te wyniki nie powinny dziwić.
|
Wrzucę później swoje przemyślenia na temat tegorocznej polskiej wersji Deloitte'owego Football Money League.
Tymczasem mała uwaga - wpływy transferowe NIE są uwzględniane według metodologii Deloitte'a. |
Cytat:
Bardzo jestem ciekawy jak wypadniemy po tym sezonie... Jeśli wciąż będziemy za Lechem, który nie gra w pucharach to znaczy, że komercyjnie nieco od nich odstajemy... Wpływy klubów nie uwzględniają takich kategorii jak np. transfery bądź wypożyczenia piłkarzy, gdyż są to często wydarzenia jednorazowe i nie odzwierciedlają możliwości generowania stałych przychodów przez klub (transfery nie stanowią trwałego źródła budowania wartości futbolu – przychody jednego klubu z transferu są kosztem innego klubu). Ponadto w rankingu nie zostały uwzględnione przychody z niesportowej działalności gospodarczej (np. dzierżawa gruntu itp.). Przychody sportowe zostały podzielone na trzy kategorie, które stanowią źródło budowania wartości klubu: • Dzień meczu – wpływy ze sprzedaży biletów, karnetów oraz catering na stadionie. • Transmisje – wpływy klubów z transmisji telewizyjnych i radiowych, a także z rozgrywek międzynarodowych. • Komercyjne – wpływy z umów sponsorskich, reklam, sprzedaży koszulek, pamiątek klubowych, itp. |
Cytat:
|
Polecam gorąco lekturę całego raportu Deloitte. Można z niego wyczytać niesamowite rzeczy:
W 2010 roku Wisła wydała na wynagrodzenia 3x mniej niż Lech, 2x mniej niż Legia, a także mniej niż Polonia Warszawa, Śląsk Wrocław, Zagłębie Lubin i Widzew Łódź (choć w tym ostatnim z płaceniem bywa różnie), niemal tyle samo co ARKA GDYNIA (sic!)... Cięcia były oczywiście konieczne z wiadomych powodów... Majchrowski i ZIKiT "przyjebali" Cupiałowi przedłużającą się przebudową stadionu, Tusk poprawił ustawą hazardową, a tymczasem Wisła, która miała w 2010 roku budżet płacowy na poziomie ligowego średniaka zapewniła sobie tytuł na 3 kolejki przed końcem! Tegoroczne Mistrzostwo to po prostu biznesowy majstersztyk. |
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie o co chodzi z tymi płacami bo widzę ze zrozumieniem to może elementarz przeczytałeś... :P
|
Cytat:
http://tinypic.com/r/15s4ikw/7 Wyjaśnij mi proszę, czego nie zrozumiałem w tym wykresie. :> |
Raport Deloitte'a najciekawszy jest właśnie w części odnoszącej się do wynagrodzeń.
Jednocześnie jednak jest najprawdopodobniej mocno przekłamany ( tu w grę wchodzi fakt, że to same kluby przekazywały dane, które trudno było zweryfikować) Oto fundusze płacowe według rzeczonego raportu : Lech 39 Legia 26 Polonia W 19,5 Zagłębie 16,4 Widzew 15 Śląsk 14,6 Wisła 12,5 Arka 11,9 Korona 10,7 Bełchatów 10,4 Jagiellonia 9,6 Bytom 8,8 Ruch 8,7 Cracovia 8,4 ... Podbeskidzie 4,2 ŁKS 4,6 Jak napisałem powyżej - dane są dla mnie niewiarygodne w dwóch konkretnych przypadkach : Lecha i naszej Wisły. Moja hipoteza jest taka, że Lech ujął w raportowanej kwocie wszystkie prowizje kontraktowe, w tym także te należne Lewandowskiemu. Nawet jednak odejmując prowizje transferowe i kontraktowe budżet płacowy Lecha wydaje się zawyżony (a może to pracownicy zarządu zarabiają takie ogromne pieniądze?) Co do Wisły natomiast wydaje mi się , że nasz klub mógł zaraportować tylko wynagrodzenia z umów o pracę zgodnie z polskim Rachunkiem zysków i strat bez wliczenia umów wizerunkowych i innych. Ja typowałbym, że nasz realny fundusz wynagrodzeń to około 20 mln złotych. Ogólne wnioski z porównań każdy wyciągnie sobie sam. |
Bez jaj... 40 milionów Amiki to 40 kontraktów po milion zł. rocznie. Kontraktów w tych granicach to jest kilka/kilkanaście w skali ligi. To się kupy nie trzyma...
|
Premie (wyjściówki, za MP, za awans do fazy grupowej LE, za zwycięstwa w LE, bramki etc.) chyba też liczą się do "wynagrodzeń". Lech zagrał w 2010 roku najwięcej meczów i odniósł sukces w Europie, stąd tak duże sumy zarówno w rubryce przychodów jak i wydatków. Oczywiście nie można tych danych traktować bezkrytycznie, ale z drugiej strony Deloitte to nie jest jakaś anonimowa firemka, a dosyć uznana marka, więc trochę prawdy w ich raporcie musi być.
|
Cytat:
Tego że tam nie jest przedstawione ile który klub wydaje na pensje tylko jaki procent budżetu..... Edit: Sorry zwracam honor myslalem że masz na myśli inny wykres.... |
Jak byście zareagowali na transfer Ebiego Smolarka do Wisły ? ;). Dziś rozwiązał umowę z Polonią Warszawa i jest wolnym zawodnikiem...
|
Cytat:
|
Za drogi na ławkę
|
|
Raczej nie wątpiłbym w raporty Delloite'a :D 40 kontraktów po milion matematycznie. Arboleda ma podobno w okolicach 2 mln. Do tego dochodzą premie (spore w przypadku Amiki w poprzednim sezonie!) .I to wszystko razem stanowi o wynagrodzeniu.
Cytat:
|
No i pięknie mamy puchary do grudnia więc przydałaby się chyba teraz jakaś reklama na koszulkach. Grając w pucharach można się nieźle wpromować i zarobić kilka milionów za samą reklamę na koszulkach. Ponadto występy w pucharach to niezła karta przetargowa
|
http://sportowetempo.pl/glowna_sport..._Turczynskiemu
Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się więcej szczegółów na ten temat. Inna kwestia, że pożegnanie bądź co bądź zasłużonego dla Wisły pracownika powinno być - moim zdaniem oczywiście - trochę bardziej nagłośnione ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu ). |
Nacieszmy sie Valcxem bo z takim warsztatem jaki prezentuje w czerwcu juz go tu nie bedzie :/
|
http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...,3,id,t,n.html
Najnowszy wywiad z prezesem Basałajem. O stadionie, bazie treningowej etc. |
W tym wywiadzie na 2 stronie rzuciło mi się w oczy pewno zdanie:
Cytat:
|
Ponoć Tauron miał być nasz ale jeden telefon ministra Grzegorza spowodował że powiało mocno na zachód.
Ponoć... |
Cytat:
ja wywnioskowałem, że jest zawiedziony kwota umowy - ale lepiej mieć te 15 % niż nie mieć nic ... niestety przykre jest to, że po roku nadal panuje cisza w kwestii pozyskania sponsora strategicznego ... i dziwię się, że Karcz nie zadał konkretnie pytania o sponsora, czy jest szansa aby w tym roku została podpisana umowa sponsorska |
Cytat:
Więc pojawiają sie pewnie różni sponsorzy dający np. 3 mln za sezon, a Wisła im na to, że za 3 mln to sobie mogą Ruch sponsorować... Postawa Cupiała jest zrozumiała - stać go na to, więc się ceni, a nie rozmienia na drobne. |
Sponsor się znajdzie w momencie kiedy wejdziemy do LM. A że cena wzrośnie to tym lepiej dla klubu. Poza tym reklama TF dla Cupiała to dobra sprawa, szczególnie gdyby Wisła miała grać w LM.
Nieszczęściem jest tylko to że może być mylona z hiszpańską firmą telekomunikacyjną :) |
Podobno toczą się rozmowy w Paltinium Orlen Oil na temat sponsoringu , w grę wchodzi tylko tył koszulki bo na przód narazie nie ma chetnych .
|
Chętnych jest wielu ale nie dają satysfakcjonującej ceny.
O tym przecież mówi Basałaj Cytat:
|
nawet nie chodzi o LM/LE, a o fakt, iż Cupiał poprzez Telefonikę daje nam więcej.i Nie ma sensu tego zmieniać, do puki nie znajdzie się ktoś z większą kasą.
|
Cytat:
|
a Ty co, z Rady Nadzorczej Orlenu?
|
nie, ale mam tam kogos z rodziny (nie w Radzie)
|
Coca-Cola wybrała Lechię
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html |
Co do Orlenu to wolę Calsberga na koszulkach Wisły.Zresztą Orlen już się reklamuje na koszulkach Wisły Płock.A temat Coca Coli w Wiśle już chyba upadł
|
Coca-Cola chyba również związała się z Jagiellonią. Tylko tyle, że to nie jest sponsor generalny, a sponsor techniczny...
U nas trwają poszukiwania kogoś, kto wyłoży przynajmniej kilka mln za sezon za reklamę na koszulce. |
Cytat:
2. jaki temat Coca Coli w Wiśle? 3. co jeden Twój post to głupszy |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:44. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl