Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

Teqcontroller 13.07.2011 14:25

CZXytam własnie teraz wywiad z weszlo:

Nie oszukujmy się, jest źle.
No tak, jest źle... Ale PZPN robi wszystko, co w jego mocy, aby podnieść poziom szkolenia. Od sezonu 2014/2015 wymogiem licencyjnym będzie chociażby posiadanie przez kluby ekstraklasy ośmiu drużyn młodzieżowych i zespołu Młodej Ekstraklasy oraz czterech pełnowymiarowych boisk treningowych: trzech z naturalną nawierzchnią i jedną ze sztuczną oraz oświetleniem pozwalającym na prowadzenie zajęć po zmroku.

Jęsli to nie ten dział , przenieście.

cronos20 13.07.2011 14:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FearTS (Post 1125615)
Wyniki raportu "Piłkarska Liga Finansowa" dotyczące przychodów klubów w Polsce:
1. Lech Poznań - 61 milionów złotych
2. Zagłębie Lubin - 32,2 miliona złotych
3. Legia Warszawa - 27,8 miliona złotych
4. Wisła Kraków - 27,2 miliona złotych
5. Śląsk Wrocław - 17,6 miliona złotych
6. Cracovia - 16,1 miliona złotych
7. Jagiellonia Białystok - 16 milionów złotych
8. GKS Bełchatów - 15,3 miliona złotych
9. Ruch Chorzów - 13,8 miliona złotych
10. Korona Kielce - 13,1 miliona złotych
10. Arka Gdynia - 13,1 miliona złotych
12. Polonia Warszawa - 12,1 miliona złotych
13. Polonia Bytom - 9,6 miliona złotych
14. Widzew Łódź - 9,2 miliona złotych
15. Podbeskidzie Bielsko-Biała - 6,4 miliona złotych
16. ŁKS Łódź - 3,6 miliona złotych
17. Sandecja Nowy Sącz - 1,2 miliona złotych
18. Warta Poznań - 0,7 miliona złotych

2010
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

ta... zagłębie 32,2 miliona złotych ciekawe z czego - chyba z przekrętów !

Gwiaździsty 13.07.2011 15:20

Pamietajmu tez o tym, że dopiero w połowie września 2010 r. wrócilismy z Suchych Stawów na nasz stadion przy R22, a jak jest to róznica w przychodach to nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć.

Gandi 13.07.2011 15:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1125629)
Może jakieś źródło, albo chociaż za jaki okres?

Do pobrania:
http://www.deloitte.com/view/pl_PL/p...56f00aRCRD.htm

martin_6 13.07.2011 15:42

Amica dostała prawie 20 milionów za Lewandowskiego, spore dochody z LE, czyli w ogromnej części dochody jednorazowe, a Wisła większość roku grała na Suchych Stawach. W tym kontekście te wyniki nie powinny dziwić.

zajacek 13.07.2011 17:42

Wrzucę później swoje przemyślenia na temat tegorocznej polskiej wersji Deloitte'owego Football Money League.
Tymczasem mała uwaga - wpływy transferowe NIE są uwzględniane według metodologii Deloitte'a.

St@chu 13.07.2011 18:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1125669)
Amica dostała prawie 20 milionów za Lewandowskiego, spore dochody z LE, czyli w ogromnej części dochody jednorazowe, a Wisła większość roku grała na Suchych Stawach. W tym kontekście te wyniki nie powinny dziwić.

Rzut oka na metodologię przeczy temu co napisałeś w pierwszej części swojej wypowiedzi...

Bardzo jestem ciekawy jak wypadniemy po tym sezonie... Jeśli wciąż będziemy za Lechem, który nie gra w pucharach to znaczy, że komercyjnie nieco od nich odstajemy...

Wpływy klubów nie uwzględniają takich kategorii jak np. transfery bądź wypożyczenia piłkarzy, gdyż są to często wydarzenia jednorazowe i nie odzwierciedlają możliwości generowania stałych przychodów przez klub (transfery nie stanowią trwałego źródła budowania wartości futbolu – przychody jednego klubu z transferu są kosztem innego klubu). Ponadto w rankingu nie zostały uwzględnione przychody z niesportowej działalności gospodarczej (np. dzierżawa gruntu itp.). Przychody sportowe zostały podzielone na trzy kategorie, które stanowią źródło budowania wartości klubu:
• Dzień meczu – wpływy ze sprzedaży biletów, karnetów oraz catering na stadionie.
• Transmisje – wpływy klubów z transmisji telewizyjnych i radiowych, a także z rozgrywek międzynarodowych.
• Komercyjne – wpływy z umów sponsorskich, reklam, sprzedaży koszulek, pamiątek klubowych, itp.

bunny 13.07.2011 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FearTS (Post 1125615)
Wyniki raportu "Piłkarska Liga Finansowa" dotyczące przychodów klubów w Polsce:
1. Lech Poznań - 61 milionów złotych
2. Zagłębie Lubin - 32,2 miliona złotych
3. Legia Warszawa - 27,8 miliona złotych
4. Wisła Kraków - 27,2 miliona złotych
5. Śląsk Wrocław - 17,6 miliona złotych
6. Cracovia - 16,1 miliona złotych
7. Jagiellonia Białystok - 16 milionów złotych
8. GKS Bełchatów - 15,3 miliona złotych
9. Ruch Chorzów - 13,8 miliona złotych
10. Korona Kielce - 13,1 miliona złotych
10. Arka Gdynia - 13,1 miliona złotych
12. Polonia Warszawa - 12,1 miliona złotych
13. Polonia Bytom - 9,6 miliona złotych
14. Widzew Łódź - 9,2 miliona złotych
15. Podbeskidzie Bielsko-Biała - 6,4 miliona złotych
16. ŁKS Łódź - 3,6 miliona złotych
17. Sandecja Nowy Sącz - 1,2 miliona złotych
18. Warta Poznań - 0,7 miliona złotych

2010

a gdzie jest LECHIA GDAŃSK bo jestem ciekawy ?

Deever 14.07.2011 22:45

Polecam gorąco lekturę całego raportu Deloitte. Można z niego wyczytać niesamowite rzeczy:

W 2010 roku Wisła wydała na wynagrodzenia 3x mniej niż Lech, 2x mniej niż Legia, a także mniej niż Polonia Warszawa, Śląsk Wrocław, Zagłębie Lubin i Widzew Łódź (choć w tym ostatnim z płaceniem bywa różnie), niemal tyle samo co ARKA GDYNIA (sic!)...

Cięcia były oczywiście konieczne z wiadomych powodów...

Majchrowski i ZIKiT "przyjebali" Cupiałowi przedłużającą się przebudową stadionu, Tusk poprawił ustawą hazardową, a tymczasem Wisła, która miała w 2010 roku budżet płacowy na poziomie ligowego średniaka zapewniła sobie tytuł na 3 kolejki przed końcem!

Tegoroczne Mistrzostwo to po prostu biznesowy majstersztyk.

sebanop 15.07.2011 03:47

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie o co chodzi z tymi płacami bo widzę ze zrozumieniem to może elementarz przeczytałeś... :P

Deever 15.07.2011 08:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sebanop (Post 1126799)
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie o co chodzi z tymi płacami bo widzę ze zrozumieniem to może elementarz przeczytałeś... :P

Pisałem o tym:

http://tinypic.com/r/15s4ikw/7

Wyjaśnij mi proszę, czego nie zrozumiałem w tym wykresie. :>

zajacek 15.07.2011 10:53

Raport Deloitte'a najciekawszy jest właśnie w części odnoszącej się do wynagrodzeń.
Jednocześnie jednak jest najprawdopodobniej mocno przekłamany ( tu w grę wchodzi fakt, że to same kluby przekazywały dane, które trudno było zweryfikować)

Oto fundusze płacowe według rzeczonego raportu :
Lech 39
Legia 26
Polonia W 19,5
Zagłębie 16,4
Widzew 15
Śląsk 14,6
Wisła 12,5
Arka 11,9
Korona 10,7
Bełchatów 10,4
Jagiellonia 9,6
Bytom 8,8
Ruch 8,7
Cracovia 8,4
...
Podbeskidzie 4,2
ŁKS 4,6

Jak napisałem powyżej - dane są dla mnie niewiarygodne w dwóch konkretnych przypadkach : Lecha i naszej Wisły. Moja hipoteza jest taka, że Lech ujął w raportowanej kwocie wszystkie prowizje kontraktowe, w tym także te należne Lewandowskiemu. Nawet jednak odejmując prowizje transferowe i kontraktowe budżet płacowy Lecha wydaje się zawyżony (a może to pracownicy zarządu zarabiają takie ogromne pieniądze?)
Co do Wisły natomiast wydaje mi się , że nasz klub mógł zaraportować tylko wynagrodzenia z umów o pracę zgodnie z polskim Rachunkiem zysków i strat bez wliczenia umów wizerunkowych i innych. Ja typowałbym, że nasz realny fundusz wynagrodzeń to około 20 mln złotych.

Ogólne wnioski z porównań każdy wyciągnie sobie sam.

martin_6 15.07.2011 11:32

Bez jaj... 40 milionów Amiki to 40 kontraktów po milion zł. rocznie. Kontraktów w tych granicach to jest kilka/kilkanaście w skali ligi. To się kupy nie trzyma...

Deever 15.07.2011 11:48

Premie (wyjściówki, za MP, za awans do fazy grupowej LE, za zwycięstwa w LE, bramki etc.) chyba też liczą się do "wynagrodzeń". Lech zagrał w 2010 roku najwięcej meczów i odniósł sukces w Europie, stąd tak duże sumy zarówno w rubryce przychodów jak i wydatków. Oczywiście nie można tych danych traktować bezkrytycznie, ale z drugiej strony Deloitte to nie jest jakaś anonimowa firemka, a dosyć uznana marka, więc trochę prawdy w ich raporcie musi być.

sebanop 15.07.2011 17:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Deever (Post 1126829)
Pisałem o tym:

http://tinypic.com/r/15s4ikw/7

Wyjaśnij mi proszę, czego nie zrozumiałem w tym wykresie. :>

Tego że tam nie jest przedstawione ile który klub wydaje na pensje tylko jaki procent budżetu.....

Edit: Sorry zwracam honor myslalem że masz na myśli inny wykres....

Janosz963 29.07.2011 16:18

Jak byście zareagowali na transfer Ebiego Smolarka do Wisły ? ;). Dziś rozwiązał umowę z Polonią Warszawa i jest wolnym zawodnikiem...

mitmichael 29.07.2011 16:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Janosz963 (Post 1136302)
Jak byście zareagowali na transfer Ebiego Smolarka do Wisły ? ;). Dziś rozwiązał umowę z Polonią Warszawa i jest wolnym zawodnikiem...

Basałaj mowił, ze Smolarkiem nie jestesmy zainteresowiani

MMMMM 29.07.2011 16:48

Za drogi na ławkę

tomek100 31.07.2011 11:52

Rusza nowa organizacja systemu szkolenia :)

http://sportowetempo.pl/glowna_sport..._Turczynskiemu

Pan Jotka 31.07.2011 11:57

Raczej nie wątpiłbym w raporty Delloite'a :D 40 kontraktów po milion matematycznie. Arboleda ma podobno w okolicach 2 mln. Do tego dochodzą premie (spore w przypadku Amiki w poprzednim sezonie!) .I to wszystko razem stanowi o wynagrodzeniu.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1126983)
Bez jaj... 40 milionów Amiki to 40 kontraktów po milion zł. rocznie. Kontraktów w tych granicach to jest kilka/kilkanaście w skali ligi. To się kupy nie trzyma...

crazykaro 04.08.2011 10:10

No i pięknie mamy puchary do grudnia więc przydałaby się chyba teraz jakaś reklama na koszulkach. Grając w pucharach można się nieźle wpromować i zarobić kilka milionów za samą reklamę na koszulkach. Ponadto występy w pucharach to niezła karta przetargowa

BlurgH 04.08.2011 10:29

http://sportowetempo.pl/glowna_sport..._Turczynskiemu

Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się więcej szczegółów na ten temat. Inna kwestia, że pożegnanie bądź co bądź zasłużonego dla Wisły pracownika powinno być - moim zdaniem oczywiście - trochę bardziej nagłośnione ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu ).

Maciuś 08.08.2011 13:08

Nacieszmy sie Valcxem bo z takim warsztatem jaki prezentuje w czerwcu juz go tu nie bedzie :/

iiYama 08.08.2011 20:23

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...,3,id,t,n.html

Najnowszy wywiad z prezesem Basałajem. O stadionie, bazie treningowej etc.

Pablo84 08.08.2011 23:08

W tym wywiadzie na 2 stronie rzuciło mi się w oczy pewno zdanie:

Cytat:

Jestem trochę rozczarowany sponsoringiem w Polsce. Jest on nieadekwatny do budżetów klubów, które poniosły olbrzymie koszty przy budowie drużyn czy utrzymywaniu stadionów. Jeśli porównać to do lig zachodnich, to tam te wpływy są na poziomie 30 procent budżetu klubów, a u nas mówimy o co najwyżej 15 - 20 procentach.
Czyli wychodzi, że raczej nic ze sponsora nie wyjdzie.

iiYama 09.08.2011 05:17

Ponoć Tauron miał być nasz ale jeden telefon ministra Grzegorza spowodował że powiało mocno na zachód.

Ponoć...

domin_czyzyny 09.08.2011 06:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1143232)
W tym wywiadzie na 2 stronie rzuciło mi się w oczy pewno zdanie:

Czyli wychodzi, że raczej nic ze sponsora nie wyjdzie.

ja wywnioskowałem, że jest zawiedziony kwota umowy - ale lepiej mieć te 15 % niż nie mieć nic ...
niestety przykre jest to, że po roku nadal panuje cisza w kwestii pozyskania sponsora strategicznego ...

i dziwię się, że Karcz nie zadał konkretnie pytania o sponsora, czy jest szansa aby w tym roku została podpisana umowa sponsorska

Oldpara 09.08.2011 07:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1143259)
ja wywnioskowałem, że jest zawiedziony kwota umowy - ale lepiej mieć te 15 % niż nie mieć nic ...
niestety przykre jest to, że po roku nadal panuje cisza w kwestii pozyskania sponsora strategicznego ...

i dziwię się, że Karcz nie zadał konkretnie pytania o sponsora, czy jest szansa aby w tym roku została podpisana umowa sponsorska

W tej chwili sposorem Wisły jest Telefonika, która płaci parę mln rocznie za napis na koszulkach, którego w zasadzie nie potrzebuje. Cupiał po prostu przelewa z jednej swojej kieszeni do drugiej wyznaczoną kwotę, i z tego co czytałem w poprzednich wywiadach woli tak robić nadal, dopóki nie znajdzie sie ktoś kto da za reklamę godziwe pieniądze - czyli więcej niż teraz Telefonika.
Więc pojawiają sie pewnie różni sponsorzy dający np. 3 mln za sezon, a Wisła im na to, że za 3 mln to sobie mogą Ruch sponsorować...
Postawa Cupiała jest zrozumiała - stać go na to, więc się ceni, a nie rozmienia na drobne.

krakus76 09.08.2011 09:13

Sponsor się znajdzie w momencie kiedy wejdziemy do LM. A że cena wzrośnie to tym lepiej dla klubu. Poza tym reklama TF dla Cupiała to dobra sprawa, szczególnie gdyby Wisła miała grać w LM.

Nieszczęściem jest tylko to że może być mylona z hiszpańską firmą telekomunikacyjną :)

Gin 09.08.2011 09:21

Podobno toczą się rozmowy w Paltinium Orlen Oil na temat sponsoringu , w grę wchodzi tylko tył koszulki bo na przód narazie nie ma chetnych .

CH. 09.08.2011 11:16

Chętnych jest wielu ale nie dają satysfakcjonującej ceny.

O tym przecież mówi Basałaj

Cytat:

Jestem trochę rozczarowany sponsoringiem w Polsce. Jest on nieadekwatny do budżetów klubów, które poniosły olbrzymie koszty przy budowie drużyn czy utrzymywaniu stadionów. Jeśli porównać to do lig zachodnich, to tam te wpływy są na poziomie 30 procent budżetu klubów, a u nas mówimy o co najwyżej 15 - 20 procentach.
Dla mnie dobrze klub robi. Lepiej przecież poczekać na LE / LM i wtedy kasa będzie większa. Nic na szybko.

LooNatyk 09.08.2011 11:28

nawet nie chodzi o LM/LE, a o fakt, iż Cupiał poprzez Telefonikę daje nam więcej.i Nie ma sensu tego zmieniać, do puki nie znajdzie się ktoś z większą kasą.

tommiyacht 12.08.2011 12:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gin (Post 1143304)
Podobno toczą się rozmowy w Paltinium Orlen Oil na temat sponsoringu , w grę wchodzi tylko tył koszulki bo na przód narazie nie ma chetnych .

potwierdzam, mają dać koło 1 mln PLN

JrQ- 12.08.2011 15:56

a Ty co, z Rady Nadzorczej Orlenu?

tommiyacht 12.08.2011 16:29

nie, ale mam tam kogos z rodziny (nie w Radzie)

Luu... 12.08.2011 17:03

Coca-Cola wybrała Lechię

JOSE 841 12.08.2011 17:32

Co do Orlenu to wolę Calsberga na koszulkach Wisły.Zresztą Orlen już się reklamuje na koszulkach Wisły Płock.A temat Coca Coli w Wiśle już chyba upadł

PiotrG 12.08.2011 18:17

Coca-Cola chyba również związała się z Jagiellonią. Tylko tyle, że to nie jest sponsor generalny, a sponsor techniczny...
U nas trwają poszukiwania kogoś, kto wyłoży przynajmniej kilka mln za sezon za reklamę na koszulce.

JrQ- 12.08.2011 18:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 1145762)
Co do Orlenu to wolę Calsberga na koszulkach Wisły.Zresztą Orlen już się reklamuje na koszulkach Wisły Płock.A temat Coca Coli w Wiśle już chyba upadł

1. jaki Carlsberg? a co to ma do rzeczy, co Ty wolisz? to im powiedz, może nas zasponsorują :lol:
2. jaki temat Coca Coli w Wiśle?
3. co jeden Twój post to głupszy

PeterSett 13.08.2011 22:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1145802)
1. jaki Carlsberg? a co to ma do rzeczy, co Ty wolisz? to im powiedz, może nas zasponsorują :lol:
2. jaki temat Coca Coli w Wiśle?
3. co jeden Twój post to głupszy

nie boisz się, że to sam Jose Mourinho?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl