![]() |
Kupują na przekór Sakiewiczowi i jego pismakom, którzy przecież wiedzą, że rosyjski gaz jest "najdroższy".
|
emj10 sorry ale walnalęś jakąs kwotę z sufitu a oskarżasz wszystkich że są niemerytoryczni.
Następny link - http://forsal.pl/artykuly/606473,tan...skorzysta.html Cytat:
Czemu nie ma jeszcze dużo LNG w Europie? . emj10 prosze cię- szpenia to jeszcze rozumiem że takie bzdury pisze . Pierwsze primo - zachód ma ceny z Gazpromu niższe niż Polska, secundo - nie są tak uzaleznieni od Rosji jak my - większośc państw ma zdywersyfikowane dostawy z półwyspu Arabskiego,Norwegi i Afryki Północnej , tercio- brakuje im terminali LNG które im w tej chwili nie są tak potrzebne żeby inwestowac w nie- ale poczekajmy jak ceny LNG spadną - co jak widac jest prognozowane |
Cytat:
Skąd wziąłeś cenę 300$ za 1000m3 amerykańskiego gazu, skoro na giełdzie po znacznych podwyżkach kosztuje zgodnie z wyliczeniem trzecioklasisty w przybliżeniu 124$. Popisz się merytoryką :D. Cytat:
|
Jaka cena z sufitu? Koszt zakupu amerykańskiego gazu LNG to inna kwota niż 300$?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Pisałem przecież do Apraho, bo co mnie obchodzą te żałosne obliczenia. Kupuj gaz za 120 dolców z USA z posłem PiS-u i przydupasem Sakiewiczem.
|
Cytat:
|
Nie muszą, bo im się to zwyczajnie nie pyli. Oni robią interes z Rosją, który zagwarantuje im przywództwo w Europie przez najbliższe kilka dekad.
|
Cytat:
|
Gdyby nie umowa z Ruskimi, którą tak wyśmiewasz (nie mówię o jej warunkach, bo są różne interpretacje tego kto w jakim stopniu jest winny tego, że Rosjanie cały czas jadą na najwyższych widełkach, których nie wprowadził Pawlak, a wcześniejszy rząd i skończyło się to arbitrażem) to nasza sytuacja w kontekście planowanego rozwoju North Stream byłaby naprawdę fatalna. A tak mamy jeszcze ok. 20 lat czasu na ogarnięcie jakieś alternatywy chyba, że nas wcześniej nas nie zakręcą. Nie zapominaj. Teraz i przez najbliższe 10-15 lat nie ma żadnej alternatywy na zastąpienie przynajmniej połowy dostaw gazu z Rosji o czym zapomina przydupas Sakiewicz, wspomniany poseł PiS, a także niektórzy ludzie piszący w tym temacie.
Oczywiście moja opinia związana jest ze sceptycznym podejście do łupków (co zostało już w praktyce potwierdzone) i tym, że "solidarność energetyczna" to było trzymanie ręki w majtkach, a nie realne szanse na jakąś współpracę w ramach UE. Współpracują Niemcy z Rosją, a my się na tą współpracę wypięliśmy. Teraz wypną się na nas i nie będzie zmiłuj. |
Cytat:
|
Przegrałem wg. kogo? Wg. śmiesznego aparatczyka?
Wybacz, ale poznając pewne realia przez kilka lat siedzenia w tym temacie pewne osądy wydają się zwyczajnie śmieszne. |
Cytat:
|
Przede wszystkim zainteresowaniem, albo precyzyjniej to ujmując brakiem zainteresowania dalszymi odwiertami międzynarodowych koncernów (w szczególności amerykańskich). Mam również potwierdzenie z pierwszej ręki (prawnik zajmujący się prawem górniczym i geologicznym, który ma kontakt właśnie z amerykańskimi koncernami), że zapał międzynarodowych inwestorów skończył się i raczej nie wróży to dobrze jeśli chodzi o kolejne odwierty. Dużo firm czeka na ostateczny projekt ustawy o łupkach, który wg. przecieków może pojawić się przed końcem roku.
W miarę rzeczowo opisali ostatnie informacje u łupkach. http://weglowodory.pl/gazu-lupkowego-malo-mniej-wcale/ |
Cytat:
|
Czemu hipokryzja? Ustaleniem remisu (taki był ostateczny werdykt z braku możliwości ustalenia faktycznych cen ze względu na tajemnicę handlową, a chodziło tu o to czy stosowane były widełki do całości umowy, czy nie) zakończyła się debata osoby, która nie była nigdy związana z żadną partią polityczną z członkiem partii, w której rządzie był minister Jasiński to tzw. hipokryzja?
Jakie szczęście, że korzystam z polskiego słownika PWN :) W kwestiach uczciwości i braku celowości wypisywania takich, a nie innych rzeczy z tych dwóch osób na pewno nie mi można coś zarzucić. |
Cytat:
|
Cytat:
Myślałem, że masz na myśli korzyści jakie mogą płynąć z wydobycia gazu łupkowego. Jeżeli proces sam w sobie zapewne jest korzystny(vide np. argumenty przytoczone w raporcie PE który kiedyś tu wklejałem), to jak rozumiem pesymizm wśród inwestorów wynika z jednak(bo to chyba diametralne inne szacunki niż z początku ,,ery łupkowego marzenia'')szacunkowo małej ilości złóż ? Czy może w grę wchodzą inne czynniki(np. obawa przed zbyt restrykcyjnymi regulacjami związanymi z prawem ochrony środowiska)? |
Do jakich związków z PSL? Przecież ta partia to był jeden z głównych moich rywali w wyborach samorządowych.
Mareq, napisałbym, że jedno, drugie i jeszcze trzecie. Nie bez znaczenia są ostatnie geopolityczne umowy międzynarodowe dotyczące poszukiwania gazu z łupków m.in. USA-Rosja, czy USA-Argentyna. Obama nie chce się do Europy w żaden sposób pchać i dlatego utopijne plany jednego z posłów PiS z ostatniej strony były przeze mnie tak wyśmiewane, gdyż są zupełnie oderwane od rzeczywistości nie tylko kosztowo, ale również pod względem polityki. |
Cytat:
Skąd , kto i kiedy kupuje/kupował za te 300 USD LNG z USA - dalej nie podałes źródla a zjechałeś nas tu od laików. Cytat:
|
Właśnie dlatego Niemcy, czy USA robią interesy z Rosją, a nie z Polską, bo w kontekście polityki energetycznej RACHUNEK EKONOMICZNY = POLITYKA. Ja to rozumiem, ale czy Ty to rozumiesz?
Nikt nie kupuje z USA gazu LNG, gdyż USA przez najbliższą dekadą będzie musiało jeszcze importować gaz. |
Cytat:
|
Nas, czyli PSL? :D
Przecież mówiłem o Samorządowym Komitecie Wyborczym w Wołominie, który nic ani z PSL, ani z PO, ani tym bardziej z PiS nie miał wspólnego. Ba, do ostatnich wyborów oprócz PSL nie było większego zagrożenia ze strony "partii centralnych". Zwykle o władzę walczyły 3-4 partie samorządowe będące z dala od centralnej polityki. Teraz to się zmieniło. |
Cytat:
Obecnie importują tylko 15 % swojego zapotrzebowania z czego większosć w postaci skroplonej i..Daj Bóg żebyśmy my tylko 15% importowali |
Cytat:
|
Wiem, że nie zaspokoiłem pewnie satysfakcji i zwyczajowej żądzy doszukiwania się spisków, ale wrzucę moją wyborczą wizytówkę z wyborów 2006 (jeszcze kilka stówek wizytówek mi zostało, a może nawet są jakieś plakaty - z 2010 na pewno są ale beze mnie - więc może chcesz pocztą?). Możesz sobie sprawdzić jak często SKW zmieniał barwy.
http://i.imgur.com/qG5Zp.jpg?1?8182 Edit: Jakbyśmy importowali 30-40% to nie byłoby problemów mając ok. połowy ze źródeł własnych, kilka mld m3 z Kataru, albo z innego realnego źródła LNG (podobnie drogiego jak gaz rosyjski w chwili obecnej). PS. Faktycznie logo mamy też zielone, więc albo jesteśmy eko, albo alter ego PSL-u :D |
Od razu spisków.
Po prostu nie cierpię wytykania komuś drzazgi, jak się w swoim oku ma belkę. Ot wszystko. |
Natomiast ja nie lubię wyszukiwania belki, której nie ma i używanie tego jako epitet w dyskusji. Nagminnie co przykre od kilkunastu miesięcy kiedy ten temat praktycznie umarł jako miejsce dla rzeczowej dyskusji. Nie twierdzę, że bez mojej winy, ale większość zaczepek były skierowane w moją stronę, a nie vice versa.
|
Moje informacje nt. ustawy o łupkach zaczynają się potwierdzać. Rząd ma dziś dyskutować na temat jej założeń.
Natomiast pojawia się kolejna informacja, którą termin "Polska gazową potęgą" cofa do lat 80-tych. Nic więc dziwnego, że opierane na wydobycia gazu łupkowego w Polsce prognozy głoszone przez niektóre partie, albo polityków można powoli wkładać między bajki. http://www.ekonomia24.pl/artykul/532...przecinek.html Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:20. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl