![]() |
Valdaer - na ale chyba nam nie zależy na atmosferze rodem z Realu Madryt, bądź co gorzej z USA.
|
Cytat:
Oczywiście, że wyższy poziom sportowy napędza kibiców na stadiony, choć nie bezpośrednio. To co przyciąga kibiców na stadion to sukcesy, większość ludzi "interesujących" się tym sportem nie ma o nim wiedzy. Nawet wielu naszych dziennikarzy sportowych nie zna przepisu o spalonym. Dlatego zadaniem działu promocji jest przedstawienie drużyny jako drużyny odnoszącej sukcesy i to wystarczy. W Wiśle akurat nie jest to trudne, taki Lech napędza się samymi wizjami potęgi i sukcesu( i tak samo wiele innych klubów, choć nie w tak spektakularny sposób). Mówicie, że w pucharach bida i brak wyników, że przy takim Realu to my jesteśmy nic nie znaczącym pyłkiem- ale na Real to się można może raz w roku wybrać jako część urlopu, a na lokalny stadion mżna chodzić co dwa tygodnie. To co ludzi odstręcza w tej chwili to brzydota naszych stadionów, wszechobecny brud i gruz no i wspomniani kibole. Przeciętny Kowalski na stadionie nie czuje się bezpiecznie, nie czuje się wygodnie, dlatego nie przychodzi. Nowe stadiony z normalnymi toaletami, z monitoringiem, z normalnymi bufetami zaspokoją te dwie potrzeby i siłą rzeczy ludzie zaczną chodzić na stadiony. Co więcej, na nowych stadionach nawet kiepskie mecze wyglądają lepiej. Spójrzcie na Kielce, czy Lubin. Drużyny grają słabo, nie wybijają się w żaden sposób na tle ligowej szarzyzny, a jednak mecze na ich stadionach przyjemniej się ogląda, wyglądają lepiej, efektowniej. Doping lepiej się niesie, jest lepsza atmosfera- to czuć nawet sprzed telewizora. Nowe stadiony na pewno przyniosą wielu nowych kibiców, zadaniem klubów jest wykorzystać szansę i po pierwsze przyciągnąć jak najwięcej kibiców, po drugie sprawić żeby przychodzili regularnie. Tego nie wywalczymy na boisku, to trzeba wywalczyć dobrym marketingiem- promocją, informacją, obsługą klienta. Popatrzcie na Bundesligę- w Europie znaczy ostatnio "niewiele", ale kibiców przyciąga więcej niż angielska premier league. Poza tym poziom sportowy nie znajduje przełożenia na efektowność widowiska. Włoskie catenaccio to skuteczny sposób na osiąganie wyników, wymaga od piłkarzy wysokiego poziomu umiejętności, ale patrzy się na to strasznie. Sprowadzenie zblazowanego emerytowanego gwiazdora może na chwilę podnieść frekwencję, ale gwiazdor musi grać żeby przyciągać na stadion. Lepiej promować własne gwiazdy- taki Marcelo czy Brożki przy odpowiednim marketingu równie dobrze mogliby spędzać klientelę na stadion. Zresztą piłkarz sprowadzający kibiców na stadiony nie ma być dobry tylko efektowny, medialny. Sobolewski, Głowacki to dobrzy piłkarze, którzy wiele dają drużynie na boisku, ale opieranie o nich ewentualnej kampanii reklamowej byłoby nieporozumieniem- nie strzelają bramek, nie dryblują, nie mają parcia na szkło. Natomiast rozmawiając kiedyś ze znajomym widzewiakiem słyszałem, że Napoleoni był ulubieńcem publiczności, choć z jego dryblingów i sztuczek nie zawsze coś wynikało. Sam pamiętam, że Włocha było pełno w regionalnych mediach( gazety, regionalna TV), nauczył się mówić po polsku( trochę)- stał się maskotką publiczności, zresztą jak swego czasu Mauro w Wiśle. |
Chiałbym żeby zatrudnili tego Pumosevaca. Ma bardzo dobre warunki fizyczne, jest dość szybki i bardzo zwinny, do tego widać, że mu bardzo zależy dużo biega, wychodzi na pozycję, ma pojęcie o grze taktycznej(ładnie gra na granicy spalonego). Jeżeli kosztuje tyle co Ćwielong to myślę, że by fajnie powalczył o miejsce w drużynie a jest przecież młody jeszcze. Moim zdaniem ma pojęcie o grze. Murzyn też chyba się dobrze spisuje. Nie ma problemów z techniką itp. Potrzeba mu tylko dobrego treningu.
|
Cytat:
Chyba przedawkowałeś gazetę wyborczą... Napisz mi kiedy ostatnio sie coś działo na Wiśle. |
Cytat:
Nie wiem po co Wisła zatrudnia Klejndinsta i Casplara skoro mamy kilku fachowców na forum co po skrócie z youtuba ocenią zawodnika :) dla mnie na tym filmiku zdecydowanie najlepiej wypadł Łobodziński. Ciąg na bramkę, technika, strzał, dośrodkowanie. Dobrze taktycznie grał. Proponuję przedłużyć z Nim kontrakt!:P |
Cytat:
Chyba przedawkowałeś gazetę wyborczą... Napisz mi kiedy ostatnio sie coś działo na Wiśle. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
I szczerze mówiąc to wolę takich ruchliwych wierzowców niż zawodników o charakterystyce Costlego- czyli wysokich i żółwiowatych. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Co do bramkarza,po cholerę nam Juszczyk ? pewnie po to aby Mario poczuł się jeszcze pewniej i puszczał babole,może tak nie będzie i nowy trener bramkarzy nauczy go bronić.Dodam tylko, że po sezonie zostajemy bez bramkarza(owszem będzie Kutro i Jarosiński) mam nadzieje,że Mariuszowi podziękujemy po sezonie i Wisła wreszcie będzie musiała znaleźć bramkarza.
Dawid Nowak Stanowcze nie, za dużo jest kontuzjowany większość się leczy niż gra lepiej znaleźć lepszego i nie łapiącego kontuzje gracza Issa Ba, Punosevac,Poljak Trójka testowanych, zapewne będą do końca obozu może czymś zaskoczą.Ja bym zaryzykował i podpisał z Issa Ba potrafi się zastawić,chociaż jak pisałem niech zostaną do końca obozu. |
Ja sie tylko zastanawiam po co nam kolejny po Sobolu, Diazie, Gargule, Golosiu, Jirsaku i Maczynskim srodkowy pomocnik.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Ja tez mam nadzieje ze po sezonie odejdzie i Juszczyk i Pawełek.. ale wątpliwe to jest bardzo.. |
Na frekwencję na stadionie będzie miał wpływ zapewne styl gry naszej drużyny. Bo nie sądzę, że stadion zapełni 34k ultrasów. A piknikowiec nie przyjdzie na nudny mecz z jakąś drużyną z końca tabeli z którą Wisła będzie się męczyć i ledwo co bramkę strzeli. Jeśli Wisła wróci do stylu jaki prezentowała za Kasperczaka, czyli przyjemna dla oka gra piłką, to frekwencja wzrośnie.
Co do piłkarzy testowanych. Trzeba z ocenami ich poczekać na jakiegoś mocniejszego rywala. Bo tak nie ma podstaw do oceny. |
Diaz przychodząc do Wisły był lewym obrońcą, na siłe M. Skorża przekwalifikował go na defensywnego pomocnika, uważam że lepiej by było gdyby rywalizował o miejsce z Piotrkiem B. :]
Guła kontuzjowany... Gołoś nie grał długo... coś ponad rok?? poza tym częściej był ustawiany na prawej pomocy, zarówno w górniku jak i w Wiśle Jirsak jak mówi Skorża to zawodnik tzw. treningowy... na meczu o stawkę nie bardzo już mu idzie... Mączyński... pewnie jeszcze "nie gotowy" na pierwszą 11 czyli wychodzi że mamy tylko Sobola :] aktualnie z problemami zdrowotnymi właśnie po to... kolego Alov pozdro no i Grześ był "szybciejszy" |
Na miejscu Skorży wypożyczyłbym Gołosia albo Mączyńskiego żeby sie pokazali bo tak to skorza da ich na ławke i nie będziemy wiedzieć na co ich stać.
|
Adamek21 bylo juz pisane ze Maczynski wraca na wypozyczenie do ŁKS'u
|
grzesiek632 haha ale się usmiałem :)
Juszczyk niby w czym jest lepszy? W puszczaniu baboli jak Pawełek? 5 lat nie potrafił się przebić do pierwszej 11. Taki Kurto musi trochę pograć np PP i nie bałbym się go postawić na mecz z Legią bo wielkie postaci właśnie w takich meczach się zradzają... |
Choć po kilku dniach i dwóch sparingach nie można dobrze ocenić zawodników testowanych, to jak na razie oczekiwania spełnia chyba tylko Punosevac. Strzelił bramkę, widać że się stara, biega, walczy. Jak na swoje warunki fizyczne jest bardzo ruchliwy i zwinny. Jeśli chodzi o Issa Ba, to problem polega na braku ogrania. Ma dużo niecelnych podań, by zaraz coś przechwycić. Jeśli potrenowałby kilka tygodni, rozegrał parę spotkań dochodziłby powoli do formy. Nie wiadomo jednak czy trener Skorża chciałby czekać i ryzykować na pozyskanie nieprzygotowanego gracza. A potrzebni są piłkarze na już, dobrze przygotowani. Natomiast Poljak ma ciekawe CV, chyba najlepsze z testowanych. Trzeba dać mu trochę czasu, treningów i potem ocenić. Jak na razie w spotkaniu był niewidoczny, rzadko go wymieniano. Jednak mam nadzieję, że wszyscy testowani pokażą się z dobrej strony i zarząd nie będzie miał żadnych argumentów do tego, by negatywnie rozpatrzeć przyjęcie ich do zespołu.
|
Cytat:
ja na przykład nie mam pojęcia jak testowani się prezentują. Dlatego ciekawi mnie wasze źródło wiedzy. Bo nie wiem jak można oceniać gościa po relacji tekstowej + 3minutowym filmiku. Wprawdzie widać jakieś tam zagrania tych piłkarzy, ale cięzko ocenić ich całościowo. ps: "żadko" w oczy kole. |
Cytat:
|
Proud to są właśnie Ci "eksperci" co w 2 dni oceniają piłkarzy..
to takie odwołanie do artykułu w którym pokazano ilu piłkarzy zagranicy do nas przybywa na testy i po 2 jednostkach treningowych bądź 1 sparingu są odsyłani.. świetnie to ujął bodajże Gilewicz że w Polsce to eksperci wrzucają dane do komputera i już wszystko wiedzą. Dziwić się że piłkarski zaścianek bywa u nas, jak oni poprawnie zawodnika ocenić nie potrafią.. |
moze ktos powiedziec w ktorej minucie tego skrotu widac Poljaka i Issa Ba przy piłce? Nie chce mi sie ogladac tego po 10 razy zeby to wyłapać, a widze ze tutaj jest kilka osob co chyba to zrobiło, skoro komentują tyle elementów gry.
Ja moge powiedziec, ze ogladalem skrot raz - bardzo dobrze Łobo, ładnie na klate przyjął, ładny gol Jirsaka z wolnego, Punosevac widoczny bo jest wysoki, ale nie podawali mu tak jak trzeba (Kirm raz zamiast dosrodkowac to wszedl na strzal, i łobo zamiast wczesniej górą zagrac to podciagnal i po ziemi podał jak było za pozno). Issa Ba i Poljaka w ogole nie zauwazylem.... |
Cytat:
Nie muszę tyle patrzeć. Wystarczy mi jeden mecz(na żywo), aby WSTĘPNIE wyrobić sobie zdanie na temat danego gracza. Ale może się też zdarzyć, że ten piłkarz właśnie grał mecz życia i...no właśnie, zła "diagnoza". Albo nic mu nie szło, i też pudło. No ale jak Ty w czasie minuty(!) potrafisz ocenić u zawodnika technikę, strzał, przegląd pola(czy gry?) to moje szczere gratulacje. Niedługo pewnie zostaniesz scoutem wszechczasów. Wiem, że nie raz po jednym przyjęciu widać czy zawodnik MOŻE coś prezentować, ale niekoniecznie tak musi być. Z tego filmiku dobre wrażenie robią: Jirsak, Łobodziński i Mączyński, czyli goście co wiodącymi postaciami raczej nie są. ps: o błąd się nie gniewaj(sam robię błędy) Nie wyszukiwałem go, tak jak napisałem - rzucał się w oczy. |
Cytat:
|
Cytat:
No skoro dla Ciebie Łobo nic na tym filmiku nie pokazał, a dobrze na nim zaprezentował się ten Serb(lepiej od Łobo), to nie mamy o czym rozmawiać. swoją drogą dawno nie prowadziłem dyskusji na temat 3 min skrótu:shock: EOT, pozdrawiam |
Cytat:
Ty myślisz ze taki Kurto jest jakimś bogiem albo co? Nic by nie zdzialal jakby go nagle Skorża wstawil do pierwszej 11. Mówisz że Juszczyk nie przebił się do pierwszego skladu przez 5 lat.. a ja Ci mówie ze pewnie taki Kurto nawet nie bedzie mial tyle meczy w barwach Wisly co Juszczyk. Byli juz zwolennicy Cebanu.. widze że teraz pojawiaja się zwolennicy Kurto.. I żeby nie było ze jestem obrońca talentu Juszczyka: tak On też jest słaby, slabszy od słabego Pawełka, ale czy słabszy od takiego Kurto? który w życiu nie gral w Ekstraklasie? Potrzeba bylo 2 bramkarza i jest.. nie ma co robi tragedii bo ma kontrakt tylko na pół roku. Cytat:
I uwierz mi gdyby Kurto miał naprawde duży talent to by gral.. widocznie na dzień dzisiejszy jeszcze czegś mu brakuje. |
Bo Cebanu jak i Kurto są lepsi od Juszczyka!!
Przykro mi że tego nie widzisz im tylko ogrania brak, a Ty widzę jesteś zwolennikiem PL myśli szkoleniowej , czyli wpuszczać na ogony "młode talenty" nieograne co maja 23 lata i więcej widać nie umiesz oceniać zawodników popatrz jak gra Kurto w sparingach, coraz pewniej bo zgrywa sie z obrona i przypuszczam że jakby grał na bramie przez okres przygotowawczy to by nie pękł w meczu nawet z Legia. ps z tego co znalazłem to Juszczyk w Wisłę w lidze zagrał 5 razy ... i tyle w temacie od paru lat masz tą swoją "mocną Wisłę" co łoi wszystkich w pucharach i w lidze... naszemu sztabowi wierzyć? widać to właśnie 20 testowanych bramkarzy... i swego czasu Kazimierczak który bezwiednie zakochany w Pawełku wychwalał go w niebiosa.. nie chodzi o eksperymenty tylko o pewną rotację i dawanie młodym szans, Cwielong takowe dostawał nie sprawdził się sprzedany i przynajmniej każdy wie czemu. Skorża nie robi tego co obiecywał na początku rotacja w składzie, niestety ale on sie boi ryzykować. I żeby to nie było bez faktów, jak Brozio grał przez X meczy z kontuzją bo bał się bez niego grać, a jak w końcu zagrał bez niego okazało się że wygrywamy mecze i masz tu przykład swojego strasznego eksperymentu.. On się po prostu boi. acha jeszcze jedno Kurto obecnie brakuje ogrania z pierwszym sładem i tyle. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:52. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl