![]() |
Szkoda że nie ma tak jasnego i czystego podziału na ekonomię i politykę przez co obie sfery nieustannie się przenikają, są praktycznie nierozłaczne. Polityka warunkuje środowisko dla biznesu, ekonomia jest środkiem nacisku od zarania cywilizacji.
Ludzie o Iq pierwotniaka wyśmiewają jako teorie spiskowe odwołując się prześmiewczo do "Roty" bo: - są zakompleksieni a politycy i media w Polsce grają na tej nucie od niemal 30-tu lat - ich małe móżdżki szukają uzasadnienia dzięki któremu mogliby poczuć się bezpieczni. |
Cytat:
Jest jeszcze dużo niewiadomych. Mam nadzieję, że klub zostanie w rękach ludzi którzy radzą sobie bardzo dobrze. Wisła jest liderem tabeli, prowadzana jest fajna polityka kadrowa. Nie chciałbym aby przyszedł ktoś nowy i zaczął wszystko rozpieprzać. |
Wszystko fajnie.
Ja też jestem gorącym zwolennikiem działań TS-U w ostatnim czasie. Jest tylko jedno "ale" pieniądze, których w Wiśle wciąż brakuje. Oby to całe zamieszanie nie odbiło się na wynikach sportowych. Chociaż... jeśli coś jest faktycznie na rzeczy to sprawa zostanie szybko rozstrzygnięta. |
Może inaczej - po co komuś klub piłkarski?
Odpowiedzi jest kilka, test wielokrotnego wyboru: - zabawka - inwestycja w wizerunek - pralnia - interesy menadżerskie Mówimy o firmie, która ma stronę gorszą niż Groclin, newsy nieaktualizowane od roku (a wcześniej aktualizowane regularnie) i wchodzi do Wisły kuchennymi drzwiami, bez rozgłosu, bez oficjalnej pompy, w atmosferze tajemnicy. No to jeden punkt z listy powyżej chyba można wykreślić. Ja niczego dobrego się nie spodziewam, obym się mylił. |
Cytat:
Nie wydaje mi się, żebym miał iq pierwotniaka, ale może czegoś nie dostrzegam. Wytłumacz mi proszę, na czym polega interes państwa niemieckiego w przejęciu Wisły Kraków? Chodzi o działania strategiczne-militarne, gospodarcze, propagandowe, wywiadowcze? Przecież: nie założą bazy wojskowej na stadionie; w klubach piłkarskich pieniądze się topi, a nie z nich wyławia; promocja "niemieckości" poprzez Wisłę raczej oznaczałaby w środowiskach kibicowskich ostracyzm wobec Wisły, a nie akceptację (a przez opinię publiczną pozostałaby niezauważona); znaczenie gospodarcze i polityczne Wisły Kraków nie jest tak duże, by stanowiło źródło informacji istotnych z punktu widzenia interesów państwa niemieckiego. Nota bene, czemu w każdym poście potrzebujesz udowadniać swoją wyższość dodatkowo obrażając wielu innych czytelników? Piszę to bez złośliwości. Piszesz powyżej średniego poziomu forum, przez lata lubiłem tu wchodzić i sprawdzać, co masz do powiedzenia. Ale jeżeli jesteś AŻ TAK inteligentny, to pewnie rozumiesz, że ci, którym chciałbyś zaimponować/których chciałbyś przekonać zrozumieją treść Twoich wypowiedzi. A ci którzy nie zrozumieją, nie warci są, by do nich pisać. Obelgi nie sprawią, że pomyślą sobie: "tak jestem pierwotniakiem, wolfy jest najmądrzejszy" tylko się najeżą. Po co to robisz? edit: do wszystkich prawilnych - wyżej 10 razy pisałem już, że obawiam się zmiany właściciela; za mało wiemy, ale na tę chwilę jestem b. sceptyczny |
Cytat:
|
Cytat:
|
uran235:
Cytat:
|
To wszystko wina Meresinskiego, gdyby nie zamieszanie z nim niebyloby takich obaw jak teraz
|
Dwie uwagi na gorąco:
1. (wersja optymistyczna) z zalinkowanego wcześniej artykułu, tego w barbarzyńskim języku Goethego, na tyle, na ile google translator sobie poradził, wynikałoby, że niby firma była na skraju upadłości, ale uratować ją miał jakiś inwestor - czyli to ten bliżej nieokreślony podmiot byłby faktycznym nabywcą Wisły. Kto, można snuć miliony teorii, a w tej chwili nie mam przy sobie narzędzi, żeby to sprawdzić. 2. Jak już ktoś ładnie napisał, ostateczna decyzja należy do TF. Z umowy sprzedaży z samej jej cywilnoprawnej natury wynika, że wiąże tylko te strony, które ją zawarły. Czyli to nie jest tak, że przychodzi podmiot znikąd, wyrzuca ofertę na stół i trzeba ją zaakceptować albo można przed sądem domagać się jej zawarcia. TF ma wszelkie instrumenty do tego, aby - jeśli uzna, że oferta jest niepoważna, niekorzystna czy pochodzi od firmy krzak - transakcję zablokować. Jedynym, niestety istotnym problemem będzie tutaj zdanie banków i Cupiałówny, które może zmusić TF do patrzenia wyłącznie przez pryzmat pieniędzy. |
odnośnie informacji o problemach finansowych Stechert (z tego linku http://www.nordbayern.de/wirtschaft/...ller-1.5826865 ) to warto zauważyć, że nie wynikały ze słabej kondycji firmy, a ze "zbyt szybkiego wzrostu i dużych inwestycji w nowe rynki", czyli przeinwestowania. Na ich szczęście znalazł się nowy, nieznany, inwestor, który ich przejął, a firma miała zamiar skoncentrować się znowu na podstawowej działalności.
To co jeszcze można wyczytać w artykule, to informacja o osiągniętych w ostatnim okresie obrotach rzędu 40 mln euro. Szukałem też w innych źródłach, i bez dwóch zdań chodzi o roczny obrót. No i tu musi paść pytanie: WTF? Skąd firmę o obrotach (obrotach, a nie zysku) rzędu 40 mln euro stać byłoby na wyłożenie na stół 40 mln zł? I to za samo wejście do klubu. Odpowiedź musi być: jej po prostu nie stać na to. To muszą być znowu pieniądze owego tajemniczego inwestora. |
Przewijają się dwie nazwy, Stechert Gruppe i Steinhoff International. Moim zdaniem to nie przypadek, bo jak już to tutaj wyszło Stechert Gruppe był bliski bankructwa i uratował ich inwestor. Moim zdaniem tym inwestorem jest Steinhoff International, który pochłonął Stechert Gruppe. Podobne, wręcz bliźniacze branże w których działają te firmy.
|
Jeśli TF nie ogarnęła jednego przekrętasa z Polski, to tym bardziej nie podejrzewam, żeby ogarnęła przekrętasa z Niemiec...
|
Cytat:
Teraz jak czytam te skoki myślowe jakie niektórzy tutaj robią (Niemcy = bogaci = znają się na zarządzaniu = transfery = przegonimy Legię) to mi się nóż w kieszeni otwiera. czaro - pisząc o kolesiach o iq pierwotniaka miałem na myśli idiotów liczących już "eurasy" na transfery, nie Ciebie. W kwestiach biznesowo - politycznych to były ogólne rozważania, tutaj to wygląda na jakiś przekręt. Po prostu jestem już zmęczony głupotą i frajerstwem niektórych. Może pora znowu odpocząć od forum. Uran235 - też mi to śmierdzi. |
blagam... tylko nie używajcie argumentu kapitału zakładowego
pracuje dla firmy ktora ma kapital zakładowy 5tys złotych (slownie: pięć tysięcy złotych 00/100) a wystawia miesiecznie faktury na 100tys-200tys złotych |
Steinhoff International to jest prawdziwy inwestor
|
Ale, że Steinhoff stoi za tym Stechertem?
|
Wiadomo, że TS to było rozwiązanie tymczasowe. Dobrze się stało, że znalazł się ktoś poważny, kto jednocześnie wpłaca chyba najwyższą sumę za klub w historii naszej ligi. Widać, że tu nie ma żartów i zacznie się restrukturyzacja na poważnie. Mnie interesuję kto z Polski znajdzie zatrudnienie u nas. Wiadomo, że ktoś zainteresował ich Wisłą i pewnie znajdą się poważani, i doceniani. Kierownictwo raczej z Niemiec, choć to spekulacje, bo jeszcze nie było takiego podmiotu zagranicznego w polskiej lidze.
|
Cytat:
|
Cytat:
Fakt, że obroty Steinhoff International za ostatni kwartał 2016 to 5,3 mld euro. A bez podania konkretnego okresu chwalą się 8,645 mld euro przychodu brutto i 1,11 mld euro zysku operacyjnego. Zdecydowanie to logiczniejsze niż 40 mln euro rocznego obrotu Steichert. Poza tym Steinhoff jest mocno obecny w Polsce (Abra, Grupa Steinpol). P.S. Steinhoff jako anonimowy inwestor Steichert? Wątpię, tego rodzaju firmy tak nie działają. |
Cytat:
|
Poczekajmy na komunikat TS.
Też nie wiem czy się bać czy cieszyć. Ze też nie można mieć chwili radości po udanym rozpoczęciu sezonu |
Wszystkie w miare legitne źródła (Janekx oraz Miga), potwierdziły już, że to jest Stechert. Innej opcji nie ma, średnio mi się chce wierzyć w to, że potentat meblowy z RPA obracający takim hajsem ot tak podjął sobie decyzją o kupnie klubu piłkarskiego w Polsce który o którym w ich ojczystym kraju najprawdopodobniej słyszeli tylko imigranci z Polski... Wszystkie klocki się układają w miarę logicznie (Stechert chce się promować i wejść na Polski rynek -> zajmują się produkcją krzesełek stadionowych na całym świecie + mają chyba nawet kilka hal sportowych pod patronatem -> Polska ekstraklasa za zachodnia granica jest na pewno o wiele bardziej znana i rozpoznawalana niż na drugim końcu półkuli południowej)
|
Cytat:
Więc kilka pytań mam: 1. Czy wraz z ofertą wpłynęła już kasa lub WIARYGODNE gwarancje bankowe ? Czy jest to oferta od biednego słupa napisana na kolanie ? 2. Czy w przypadku braku jakiejkolwiek wiarygodności oferty złożonej przez Steichert do TF Wisła ma w ogóle prawo odmowy udostępnienia tajemnic ? Kto będzie weryfikował ofertę i niemieckie kwity ? Gaszyński ? Cupiałówna ? 3. Co będzie, jeśli jednak oferent uzna po 60 dniach, że towar lipny i nie wart stówki ? Czy będzie mógł bezkarnie grzebać na R22 a potem za darmo się wykręcić z interesu ? 4. Jak to wpłynie na dalsze lub nawet obecne negocjacje Wisły ze sponsorami lub innymi partnerami ? I najważniejsze - ile będzie trwał ten burdel i jak to wpłynie na drużynę !? |
Nie wiem co to za firma - ale jeśli faktycznie przeleją 40 mln dla TF i TS to gorzej niż w takiej Lechii nie powinno być. Inna kwestia czy nowy właściciel zainwestuje naprawdę duże pieniądze w Wisłę. Trzeba czekać bo co innego możemy.
|
Cytat:
Mógłbyś napisać skąd masz takie info? Wszyscy inny, czy to Mateusz Miga czy JanekX twierdzą że to niestety biedaki z niemiec Steichert... Nie pisz takich rzeczy jeżeli nie masz 100 % pewności, bo robisz tylko złudne marzenie a skończy się tym że przejmie nas anonimowa firma z Niemiec, anonimowa nie tylko jeżeli chodzi o standardy europejskie czy światowe, ale również anonimowa na rynku niemieckim. Wystarczy ją wygooglować, i nawet w języku niemieckim jest bardzo mało artykułów, odnośników, czy ogólnie informacji na temat firmy Steichert. |
Cytat:
Dziwicie się, ze ktoś najpierw skłąda ofertę a później robi audyt? A na podstawie czego miałby go robić? Gdyby było na odwrót, to każdy z nas mógłby sobie dowolnie wejść do klubu prosto z ulicy i go audytować - bo, może będę chciał kupić, al może nie - tak sobie po prostu przeglądam. |
Cytat:
A tak bardziej poważnie to zmiany jakiekolwiek by nie były w tym półroczu nie dotkną drużyny. Transakcja zakończy się po zamkniętym oknie w połowie rundy. Powinny zniknąć długi pojawić się spokój (zwłaszcza finansowy) w drużynie i ta wraz z Kiko będzie mieć rundę żeby pokazać na co ich stać. Moim zdaniem na dużo. W zimie 2-3 transfery w tym jeden głośny i powinniśmy spokojnie powalczyć o coś więcej niż górną 8. P.S Widzę że masz obawy o germanizację nasze hiszpańskiej Wisły. Nie ma wyjscia musisz być na każdym meczu i pilnować żeby do tego nie doszło. |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.moebelmarkt.de/beitrag/st...uhlfabrikanten |
Ktoś pyta ile ''potrwa burdel z przejęciem'' - na całość transakcji mają 60 dni. W tym czasie należy wykonać audyt, sprawdzić ewentualnych kupujących pod kątem finansowym, prawny - a jak wiemy TF Kable ma w tym dość duże doświadczenie. (Ironia)
A tak na serio. Jestem na chwilę obecną dość sceptycznie nastawiony do ewentualnej zmiany właściciela. Nie wiem co się za tym wszystkim kryje (albo kto) i jakim zapleczem finansowym dysponuje ta firma. W tym momencie jesteśmy skazani na domysły/wymysły i mało sprawdzone informacje dziennikarzy, którzy często swoje źródła mają na tym forum. W żadnym stopniu nie pije tutaj do Mateusza Migi. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, aby nie powielać i samemu nie tworzyć plotek, bo zaraz będzie ''Miał być RB a jest jakaś nieznana firma'' i nagle wielkie rozczarowanie. Nie jesteśmy PSG, Barceloną czy innym światowym potentatem żeby reklamowały się u nas firmy dla których wydaje 100 mln euro to jak otwarcie jednej szuflady w szafce. Rozważyć należy, czy zmiana faktycznie wyjdzie nam na dobre, czy za tą zmianą pójdą realne finanse i czy my na własne oczy to wszystko zobaczymy, czy raczej będzie to stagnacja jak w końcowych latach BC.. W tej chwili to jedyne co można zrobić to podziękować za dotychczasowe działania Pani Marzenie i Damianowi, bo ogarnęli ten burdel w miarę szybko i w miarę swoich możliwości. Życzyłbym sobie aby za tym wszystkim stały naprawdę poważne pieniądze, których tak bardzo nam brakuje. Czas pokaże jednak, jaki i czy w ogóle w sprzedaży klubu miała TF Kable. Tyle czekać na unormowanie sytuacji w klubie, na spłacenie kilku trupów, itp.. I nagle się ktoś połakomił na taki kąsek. |
Ja nie wierze ze oni sa tam tak glupi zeby drugi raz sprzedac klub jakims kretaczom.
|
to wygląda mi na jakieś dywersyjne działanie. Nikt tak nie składa sobie ofert od tak że nikt o tym nie wcześniej nie wiedział i wszyscy w klubie zaskoczeni. Takie kontakty pojawiają się sporo wcześniej, są rozmowy, przecieki, negocjacje, spotkania a tu przychodzi firma, nikt nie wie kto, i daje z dupy 40 baniek. Trochę to śmierdzi
|
A ja tam nie byłbym taki pewien...
|
To inne rozwiązanie zagadki:
TS miał już blisko dogadane sprzedaż udziałów (raczej części udziałów) i mocnego kopa finansowego (wzrost kilkanaście razy ... ). Sprzedaż za, powiedzmy 10 mln zł. Pieniądze te w całości mogłyby pójść do TS Wisła jako właściciela co po odjęciu kwoty do zapłacenia TFK (4 mln ?) dałoby duży bonus. A Wiśle stabilizację Wtedy o całości dowiaduje się Cupiał/ Cupiałówna/ Kapka z SB/ Mendziara / Antoni M *) i chcą zarobić parę groszy. Wpada więc oferta za 40 mln. I co teraz może zrobić potencjalny Inwestor ? 1. Wycofać się z interesu - nikt nic z tego nie ma, dupa zbita, Wisła dalej bieduje 2. Negocjować z cwaniakami z TFK - czyli dołożyć do wcześniej ustalonej opcji kolejne miliony. Zamiast Neymara to Cupiałówna prze...li na głupoty. 3. Poczekać 60 dni na zdemaskowanie lipy (bo oferta biedaka na S. to lipa jak z Meresiem) i wrócić we wrześniu do rozmów bez myślenickiego grzyba. Dla mnie opcja 3 jest dzisiaj najbardziej prawdopodobna. Sezon może być w plecy, ale jeśli kupiec się nie wysypie a my nie posypiemy finansowo (a jest krucho), to odkujemy się w następnych latach. ps. oj Marzena, Marzena.... nie trza było chlapać jęzorem ;) |
Cytat:
Przyznam, że wolałbym spekulować na temat wyższości Ondraska nad Brożkiem albo Brożka nad Ondraskiem w pierwszym składzie. No, ale może jednak jakimś cudem czeka nas drugie Chelsea. Zobaczymy, a na razie - spekulujemy. |
Wielka kasa w piłce to zło. Cofamy się...
|
zemsta Cupiego za bojkot?
|
Cytat:
Będzie lipa z tego wszystkiego. |
Cytat:
"Naprawdę, to nic osobistego, to tylko biznes". (kurde, z jakiego to filmu ?)* dobra, już wiem |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:53. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl