Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

wolfy 22.07.2017 11:46

Szkoda że nie ma tak jasnego i czystego podziału na ekonomię i politykę przez co obie sfery nieustannie się przenikają, są praktycznie nierozłaczne. Polityka warunkuje środowisko dla biznesu, ekonomia jest środkiem nacisku od zarania cywilizacji.

Ludzie o Iq pierwotniaka wyśmiewają jako teorie spiskowe odwołując się prześmiewczo do "Roty" bo:
- są zakompleksieni a politycy i media w Polsce grają na tej nucie od niemal 30-tu lat
- ich małe móżdżki szukają uzasadnienia dzięki któremu mogliby poczuć się bezpieczni.

wester 22.07.2017 11:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 1476246)
Pytanie do westera: skąd wiesz, że nie chcą się dogadać i w których ich działaniach widać ta obsesję?

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...tych,12295775/

Jest jeszcze dużo niewiadomych. Mam nadzieję, że klub zostanie w rękach ludzi którzy radzą sobie bardzo dobrze. Wisła jest liderem tabeli, prowadzana jest fajna polityka kadrowa. Nie chciałbym aby przyszedł ktoś nowy i zaczął wszystko rozpieprzać.

Bene Nati 22.07.2017 11:54

Wszystko fajnie.
Ja też jestem gorącym zwolennikiem działań TS-U w ostatnim czasie.
Jest tylko jedno "ale" pieniądze, których w Wiśle wciąż brakuje.

Oby to całe zamieszanie nie odbiło się na wynikach sportowych.
Chociaż... jeśli coś jest faktycznie na rzeczy to sprawa zostanie szybko rozstrzygnięta.

Uran235 22.07.2017 12:00

Może inaczej - po co komuś klub piłkarski?
Odpowiedzi jest kilka, test wielokrotnego wyboru:
- zabawka
- inwestycja w wizerunek
- pralnia
- interesy menadżerskie

Mówimy o firmie, która ma stronę gorszą niż Groclin, newsy nieaktualizowane od roku (a wcześniej aktualizowane regularnie) i wchodzi do Wisły kuchennymi drzwiami, bez rozgłosu, bez oficjalnej pompy, w atmosferze tajemnicy.

No to jeden punkt z listy powyżej chyba można wykreślić. Ja niczego dobrego się nie spodziewam, obym się mylił.

czaro 22.07.2017 12:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1476251)
Szkoda że nie ma tak jasnego i czystego podziału na ekonomię i politykę przez co obie sfery nieustannie się przenikają, są praktycznie nierozłaczne. Polityka warunkuje środowisko dla biznesu, ekonomia jest środkiem nacisku od zarania cywilizacji.

Ludzie o Iq pierwotniaka wyśmiewają jako teorie spiskowe odwołując się prześmiewczo do "Roty" bo:
- są zakompleksieni a politycy i media w Polsce grają na tej nucie od niemal 30-tu lat
- ich małe móżdżki szukają uzasadnienia dzięki któremu mogliby poczuć się bezpieczni.

Sam sobie odpowiedziałeś w pierwszym zdaniu. Są socjologicznie nierozłączne, bo są ludzie, którzy poprzez środki polityczne chcą pozyskiwać dobra ekonomiczne. Im tego zjawiska mniej i im mniej polityki w ekonomii (a więc narodowości w kapitale) tym "uczciwiej" i "lepiej".

Nie wydaje mi się, żebym miał iq pierwotniaka, ale może czegoś nie dostrzegam. Wytłumacz mi proszę, na czym polega interes państwa niemieckiego w przejęciu Wisły Kraków? Chodzi o działania strategiczne-militarne, gospodarcze, propagandowe, wywiadowcze? Przecież: nie założą bazy wojskowej na stadionie; w klubach piłkarskich pieniądze się topi, a nie z nich wyławia; promocja "niemieckości" poprzez Wisłę raczej oznaczałaby w środowiskach kibicowskich ostracyzm wobec Wisły, a nie akceptację (a przez opinię publiczną pozostałaby niezauważona); znaczenie gospodarcze i polityczne Wisły Kraków nie jest tak duże, by stanowiło źródło informacji istotnych z punktu widzenia interesów państwa niemieckiego.

Nota bene, czemu w każdym poście potrzebujesz udowadniać swoją wyższość dodatkowo obrażając wielu innych czytelników? Piszę to bez złośliwości. Piszesz powyżej średniego poziomu forum, przez lata lubiłem tu wchodzić i sprawdzać, co masz do powiedzenia. Ale jeżeli jesteś AŻ TAK inteligentny, to pewnie rozumiesz, że ci, którym chciałbyś zaimponować/których chciałbyś przekonać zrozumieją treść Twoich wypowiedzi. A ci którzy nie zrozumieją, nie warci są, by do nich pisać. Obelgi nie sprawią, że pomyślą sobie: "tak jestem pierwotniakiem, wolfy jest najmądrzejszy" tylko się najeżą. Po co to robisz?

edit: do wszystkich prawilnych - wyżej 10 razy pisałem już, że obawiam się zmiany właściciela; za mało wiemy, ale na tę chwilę jestem b. sceptyczny

Tarann 22.07.2017 12:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1476250)
Umówmy się, na dłuższą metę TS by klubu nie pociągnął, nie w Polsce gdzie kasa TV jest śmieszna, nie w Krakowie, gdzie na mecze chodzi średnio powiedzmy optymistycznie 12k, w tym duża część ma bilety za 8zł, gdzie kontrakty reklamowe na front koszulki to nawet nie milion euro. Klub w modelu bez bogatego właściciela można utrzymać w Anglii, gdzie jest chora kasa TV, komplet na każdym meczu i globalne zainteresowanie.

Chcesz osiągnąć sukces w Polsce - musisz mieć bogatego właściciela. Koniec kropka, taki jest model. Świat ma w dupie polską piłkę, nie jest to produkt do spezedania za granicą, a bez tego wielkich pieniędzy nie będzie nigdy.

TS zrobił super robotę sprzątając zalegający latami gnój. Wykorzystał jednak przy tym cały potencjał wewnętrzny klubu i regionu (masa drobnych sponsorów, cierpliwość związanych z Wisłą zawodników i ich niespotykana gdzie indziej ugodowość) Jedyne rezerwy są w frekwencji ale do tego potrzebna jest inwestycja i to najlepiej efektowna. Tylko takie nowe otwarcie może podnieść średnią o 4-5 k. Na to TS nie stać, a o magicznym sponsorze który tylko za logo wyłoży kilka razy więcej niż inni na rynku słuchamy od lat. Wniosek jest taki że albo zaryzykujemy z nowym właścicielem albo latami będziemy średniakiem, który raz na jakiś czas błyśnie i wróci do szeregu (obserwuj jagę w tym sezonie planowana mega wyprzedaż czy jakikolwiek klub który zrobił wynik ponad stan ostatnimi laty) Też jestem umiarkowanym optymistą bo nie widzę innego wyboru.

Rob_Zombie 22.07.2017 12:07

Cytat:

Za głupi jesteś żeby pewne rzeczy zrozumieć, pokazałeś to już przy Meresińskim. Może nie pisz tu nic o wstydzie, OK?

"Kapitał nie ma narodowości" - bajeczka którą wciskano frajerom przez wszystkie lata transformacji, wisać w niektórych przypadkach skutecznie. Dziwne że wszystkie poważne deale są pod obserwacją służb, a niektóre objęte osłoną kontrwywiadowczą...

Śmierdzi to raczej pod kątem finansowym, firma krzak dla jakiejś grupy kapitałowej o której nikt nie słyszał i ma stronę internetową napisaną w Wordzie. Zajebiście to wygląda... Oczywiście, wystarczy wspomnieć o pieniądzach na transfery i już niektórzy pocierają nóżkami. Taka mentalność prostytutki która za dopłatą zgodzi się na wszystko nie myśląc że potem z obitą mordą trudno będzie coś zarobić. Na takich właśnie frajerach żerują Meresińscy tego świata.

Nie jestem takim optymistą jak Miga, ale to marny dziennikarzyna który z trudnością dodaje dwa do dwóch. Niemiecka grupa kapitałowa - muszą mieć kasę! 40 milionów wyłożyli (niecałe 10 mln euro )!

Frajerzy...
Przy Meresińskim pomyliła się firma o miliardowym kapitale, mająca sztab prawników i wgląd do dokumentów pana M., ale za to wolfy wszystko przejrzał bo jest taaki mądry!

Martinus 22.07.2017 12:20

uran235:
Cytat:

Mówimy o firmie, która ma stronę gorszą niż Groclin, newsy nieaktualizowane od roku (a wcześniej aktualizowane regularnie) i wchodzi do Wisły kuchennymi drzwiami, bez rozgłosu, bez oficjalnej pompy, w atmosferze tajemnicy.
W tym leży największy problem. To nie wygląda mi na sprawdzoną, sprawnie działającą firmę o uznanej renomie. Firma jakich w Niemczech pewnie tysiące z potencjałem, który przynajmniej na papierze bardziej pasuje do inwestowania w jakąś Regionalligę a nie jeden z największych klubów w Polsce. To akurat idealnie przypomina casus Meresińskiego (przy czym tam były klasyczne firmy widmo, ta przynajmniej istnieje od 60 lat). I jeszcze kapitał zakładowy na poziomie 250 tyś euro. Sorry, ale to nie ta liga, dla porównania kapitał zakładowy TF to... 923 mln złotych. Sprawa równie tajemnicza jak z wiadomixem. Mam nadzieję, że finał nie będzie podobny.

mitmichael 22.07.2017 12:24

To wszystko wina Meresinskiego, gdyby nie zamieszanie z nim niebyloby takich obaw jak teraz

MaLk 22.07.2017 12:29

Dwie uwagi na gorąco:

1. (wersja optymistyczna) z zalinkowanego wcześniej artykułu, tego w barbarzyńskim języku Goethego, na tyle, na ile google translator sobie poradził, wynikałoby, że niby firma była na skraju upadłości, ale uratować ją miał jakiś inwestor - czyli to ten bliżej nieokreślony podmiot byłby faktycznym nabywcą Wisły. Kto, można snuć miliony teorii, a w tej chwili nie mam przy sobie narzędzi, żeby to sprawdzić.

2. Jak już ktoś ładnie napisał, ostateczna decyzja należy do TF. Z umowy sprzedaży z samej jej cywilnoprawnej natury wynika, że wiąże tylko te strony, które ją zawarły. Czyli to nie jest tak, że przychodzi podmiot znikąd, wyrzuca ofertę na stół i trzeba ją zaakceptować albo można przed sądem domagać się jej zawarcia. TF ma wszelkie instrumenty do tego, aby - jeśli uzna, że oferta jest niepoważna, niekorzystna czy pochodzi od firmy krzak - transakcję zablokować. Jedynym, niestety istotnym problemem będzie tutaj zdanie banków i Cupiałówny, które może zmusić TF do patrzenia wyłącznie przez pryzmat pieniędzy.

Adasss 22.07.2017 12:43

odnośnie informacji o problemach finansowych Stechert (z tego linku http://www.nordbayern.de/wirtschaft/...ller-1.5826865 ) to warto zauważyć, że nie wynikały ze słabej kondycji firmy, a ze "zbyt szybkiego wzrostu i dużych inwestycji w nowe rynki", czyli przeinwestowania. Na ich szczęście znalazł się nowy, nieznany, inwestor, który ich przejął, a firma miała zamiar skoncentrować się znowu na podstawowej działalności.

To co jeszcze można wyczytać w artykule, to informacja o osiągniętych w ostatnim okresie obrotach rzędu 40 mln euro. Szukałem też w innych źródłach, i bez dwóch zdań chodzi o roczny obrót.
No i tu musi paść pytanie: WTF?
Skąd firmę o obrotach (obrotach, a nie zysku) rzędu 40 mln euro stać byłoby na wyłożenie na stół 40 mln zł? I to za samo wejście do klubu.
Odpowiedź musi być: jej po prostu nie stać na to. To muszą być znowu pieniądze owego tajemniczego inwestora.

MłodePokolenie 22.07.2017 12:44

Przewijają się dwie nazwy, Stechert Gruppe i Steinhoff International. Moim zdaniem to nie przypadek, bo jak już to tutaj wyszło Stechert Gruppe był bliski bankructwa i uratował ich inwestor. Moim zdaniem tym inwestorem jest Steinhoff International, który pochłonął Stechert Gruppe. Podobne, wręcz bliźniacze branże w których działają te firmy.

BlurgH 22.07.2017 12:47

Jeśli TF nie ogarnęła jednego przekrętasa z Polski, to tym bardziej nie podejrzewam, żeby ogarnęła przekrętasa z Niemiec...

wolfy 22.07.2017 12:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1476259)
Przy Meresińskim pomyliła się firma o miliardowym kapitale, mająca sztab prawników i wgląd do dokumentów pana M., ale za to wolfy wszystko przejrzał bo jest taaki mądry!

TeleFonika miała gdzieś dobro Wisły sprzedając ją i tak, ja i kilka innych osób od razu przewidziało jak to się skończy. Nie potrzeba było nie wiadomo jakiego intelektu, tylko trochę obycia życiowego i doświadczenia.

Teraz jak czytam te skoki myślowe jakie niektórzy tutaj robią (Niemcy = bogaci = znają się na zarządzaniu = transfery = przegonimy Legię) to mi się nóż w kieszeni otwiera.

czaro - pisząc o kolesiach o iq pierwotniaka miałem na myśli idiotów liczących już "eurasy" na transfery, nie Ciebie. W kwestiach biznesowo - politycznych to były ogólne rozważania, tutaj to wygląda na jakiś przekręt. Po prostu jestem już zmęczony głupotą i frajerstwem niektórych. Może pora znowu odpocząć od forum.

Uran235 - też mi to śmierdzi.

Szofer 22.07.2017 12:54

blagam... tylko nie używajcie argumentu kapitału zakładowego
pracuje dla firmy ktora ma kapital zakładowy 5tys złotych (slownie: pięć tysięcy złotych 00/100) a wystawia miesiecznie faktury na 100tys-200tys złotych

KOMINEK 22.07.2017 12:59

Steinhoff International to jest prawdziwy inwestor

badyll1906 22.07.2017 13:02

Ale, że Steinhoff stoi za tym Stechertem?

For_FuN_ 22.07.2017 13:05

Wiadomo, że TS to było rozwiązanie tymczasowe. Dobrze się stało, że znalazł się ktoś poważny, kto jednocześnie wpłaca chyba najwyższą sumę za klub w historii naszej ligi. Widać, że tu nie ma żartów i zacznie się restrukturyzacja na poważnie. Mnie interesuję kto z Polski znajdzie zatrudnienie u nas. Wiadomo, że ktoś zainteresował ich Wisłą i pewnie znajdą się poważani, i doceniani. Kierownictwo raczej z Niemiec, choć to spekulacje, bo jeszcze nie było takiego podmiotu zagranicznego w polskiej lidze.

mitmichael 22.07.2017 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1476269)

Ze niby tamci mieli problemy finansowe, byli blisko upadku, wkroczyl Steinhoff, kupil ich a teraz inwestuje w Wisle?

Adasss 22.07.2017 13:08

Cytat:

Jakieś poważne źródło czy pobożne życzenia?

Fakt, że obroty Steinhoff International za ostatni kwartał 2016 to 5,3 mld euro. A bez podania konkretnego okresu chwalą się 8,645 mld euro przychodu brutto i 1,11 mld euro zysku operacyjnego. Zdecydowanie to logiczniejsze niż 40 mln euro rocznego obrotu Steichert. Poza tym Steinhoff jest mocno obecny w Polsce (Abra, Grupa Steinpol).

P.S.
Steinhoff jako anonimowy inwestor Steichert? Wątpię, tego rodzaju firmy tak nie działają.

PhantomRanger 22.07.2017 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adasss (Post 1476273)

Fakt, że obroty Steinhoff International za ostatni kwartał 2016 to 5,3 mld euro. Zdecydowanie to logiczniejsze niż 40 mln euro rocznego obrotu Steichert. Poza tym Steinhoff jest mocno obecny w Polsce (Abra, Grupa Steinpol).

Jeżeli to nie są oni, to jesteśmy w czarnej dupie.

FraMat 22.07.2017 13:31

Poczekajmy na komunikat TS.
Też nie wiem czy się bać czy cieszyć.

Ze też nie można mieć chwili radości po udanym rozpoczęciu sezonu

Stelio 22.07.2017 13:33

Wszystkie w miare legitne źródła (Janekx oraz Miga), potwierdziły już, że to jest Stechert. Innej opcji nie ma, średnio mi się chce wierzyć w to, że potentat meblowy z RPA obracający takim hajsem ot tak podjął sobie decyzją o kupnie klubu piłkarskiego w Polsce który o którym w ich ojczystym kraju najprawdopodobniej słyszeli tylko imigranci z Polski... Wszystkie klocki się układają w miarę logicznie (Stechert chce się promować i wejść na Polski rynek -> zajmują się produkcją krzesełek stadionowych na całym świecie + mają chyba nawet kilka hal sportowych pod patronatem -> Polska ekstraklasa za zachodnia granica jest na pewno o wiele bardziej znana i rozpoznawalana niż na drugim końcu półkuli południowej)

szorstki 22.07.2017 13:34

Cytat:

Steinhoff jako anonimowy inwestor Steichert? Wątpię, tego rodzaju firmy tak nie działają.

Może nie, ale z tych kulawych komunikatów na razie wcale nie wynika, że Wisła została sprzedana. Na razie w terminie określonym zeszłoroczną umową została złożona przez słupa oferta kupna za minimalną kwotę. TS ma 60 dni na wydanie akcji klubu. W tym czasie oferent podobno może dokonać audytu kupowanego klubu (czyli grzebać w papierach i szukać trupów w szafach).
Więc kilka pytań mam:
1. Czy wraz z ofertą wpłynęła już kasa lub WIARYGODNE gwarancje bankowe ? Czy jest to oferta od biednego słupa napisana na kolanie ?
2. Czy w przypadku braku jakiejkolwiek wiarygodności oferty złożonej przez Steichert do TF Wisła ma w ogóle prawo odmowy udostępnienia tajemnic ? Kto będzie weryfikował ofertę i niemieckie kwity ? Gaszyński ? Cupiałówna ?
3. Co będzie, jeśli jednak oferent uzna po 60 dniach, że towar lipny i nie wart stówki ? Czy będzie mógł bezkarnie grzebać na R22 a potem za darmo się wykręcić z interesu ?
4. Jak to wpłynie na dalsze lub nawet obecne negocjacje Wisły ze sponsorami lub innymi partnerami ?

I najważniejsze - ile będzie trwał ten burdel i jak to wpłynie na drużynę !?

Ogryzek 22.07.2017 13:34

Nie wiem co to za firma - ale jeśli faktycznie przeleją 40 mln dla TF i TS to gorzej niż w takiej Lechii nie powinno być. Inna kwestia czy nowy właściciel zainwestuje naprawdę duże pieniądze w Wisłę. Trzeba czekać bo co innego możemy.

Flinston 22.07.2017 13:36

Cytat:

Mógłbyś napisać skąd masz takie info? Wszyscy inny, czy to Mateusz Miga czy JanekX twierdzą że to niestety biedaki z niemiec Steichert... Nie pisz takich rzeczy jeżeli nie masz 100 % pewności, bo robisz tylko złudne marzenie a skończy się tym że przejmie nas anonimowa firma z Niemiec, anonimowa nie tylko jeżeli chodzi o standardy europejskie czy światowe, ale również anonimowa na rynku niemieckim. Wystarczy ją wygooglować, i nawet w języku niemieckim jest bardzo mało artykułów, odnośników, czy ogólnie informacji na temat firmy Steichert.

smook 22.07.2017 13:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1476224)
To samo sobie wczoraj pomyślałem. Znów TFK się wmieszało, a powodem było to, że chcieli spłaty wcześniej niż później.

Przecież nikt jeszcze nic nie kupił. Złożył ofertę i teraz przeprowadzi audyt. Jeśli będzie im się zgadzał, to wtedy dopiero dojdzie do formalnego zakupu.
Dziwicie się, ze ktoś najpierw skłąda ofertę a później robi audyt? A na podstawie czego miałby go robić? Gdyby było na odwrót, to każdy z nas mógłby sobie dowolnie wejść do klubu prosto z ulicy i go audytować - bo, może będę chciał kupić, al może nie - tak sobie po prostu przeglądam.

Tarann 22.07.2017 13:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1476266)
Teraz jak czytam te skoki myślowe jakie niektórzy tutaj robią (Niemcy = bogaci = znają się na zarządzaniu = transfery = przegonimy Legię) to mi się nóż w kieszeni otwiera.

Nie wiem gdzie ty tu widzisz błąd logiczny. Niemieckie firmy dzięki dobremu zarządzaniu i kilku innym czynnikom są bogate czytaj mają większe możliwości finansowe. Kupując klub za jednak nie takie drobne muszą mieć jakiś plany z nim związane. Może chcą wejść z przytupem na nasz rynek nie wiem nie jestem czarodziejem, ale logiczne jest że jak dasz 10 mln euro na klub to nie po to żeby grać w grupie spadkowej i dwa razy w tygodniu zagadywać do piłkarzy że przelew przyjdzie już niedługo. Transfery i te rażące cie w oczy euraski są logiczną kontynuacją takiego zakupu. Co do przegonienia legi to w tej chwili klub z największym budżetem, snując jakieś optymistyczne plany po takiej zmianie właściciela do kogo mamy się odwoływać do Piasta?

A tak bardziej poważnie to zmiany jakiekolwiek by nie były w tym półroczu nie dotkną drużyny. Transakcja zakończy się po zamkniętym oknie w połowie rundy. Powinny zniknąć długi pojawić się spokój (zwłaszcza finansowy) w drużynie i ta wraz z Kiko będzie mieć rundę żeby pokazać na co ich stać. Moim zdaniem na dużo. W zimie 2-3 transfery w tym jeden głośny i powinniśmy spokojnie powalczyć o coś więcej niż górną 8.

P.S Widzę że masz obawy o germanizację nasze hiszpańskiej Wisły. Nie ma wyjscia musisz być na każdym meczu i pilnować żeby do tego nie doszło.

regan 22.07.2017 13:46

Cytat:

Fakt, że obroty Steinhoff International za ostatni kwartał 2016 to 5,3 mld euro. A bez podania konkretnego okresu chwalą się 8,645 mld euro przychodu brutto i 1,11 mld euro zysku operacyjnego. Zdecydowanie to logiczniejsze niż 40 mln euro rocznego obrotu Steichert. Poza tym Steinhoff jest mocno obecny w Polsce (Abra, Grupa Steinpol).

P.S.

Tyle to Telefonika chyba miała

rozarian 22.07.2017 13:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Stelio (Post 1476276)
Wszystkie w miare legitne źródła (Janekx oraz Miga), potwierdziły już, że to jest Stechert. Innej opcji nie ma, średnio mi się chce wierzyć w to, że potentat meblowy z RPA obracający takim hajsem ot tak podjął sobie decyzją o kupnie klubu piłkarskiego w Polsce który o którym w ich ojczystym kraju najprawdopodobniej słyszeli tylko imigranci z Polski... Wszystkie klocki się układają w miarę logicznie (Stechert chce się promować i wejść na Polski rynek -> zajmują się produkcją krzesełek stadionowych na całym świecie + mają chyba nawet kilka hal sportowych pod patronatem -> Polska ekstraklasa za zachodnia granica jest na pewno o wiele bardziej znana i rozpoznawalana niż na drugim końcu półkuli południowej)

Nie będę się bawił w zgadywankę, kto tak naprawdę chce kupić Wisłę, ale Stechert raczej wchodzi w grę tylko jako dawca nazwy (krzaczek?). Przecież ich ktoś przejął parę miesięcy temu, gdy byli na krawędzi bankructwa i doinwestował:

http://www.moebelmarkt.de/beitrag/st...uhlfabrikanten

WISŁAZWE 22.07.2017 13:55

Ktoś pyta ile ''potrwa burdel z przejęciem'' - na całość transakcji mają 60 dni. W tym czasie należy wykonać audyt, sprawdzić ewentualnych kupujących pod kątem finansowym, prawny - a jak wiemy TF Kable ma w tym dość duże doświadczenie. (Ironia)

A tak na serio. Jestem na chwilę obecną dość sceptycznie nastawiony do ewentualnej zmiany właściciela. Nie wiem co się za tym wszystkim kryje (albo kto) i jakim zapleczem finansowym dysponuje ta firma.

W tym momencie jesteśmy skazani na domysły/wymysły i mało sprawdzone informacje dziennikarzy, którzy często swoje źródła mają na tym forum. W żadnym stopniu nie pije tutaj do Mateusza Migi. Chodzi mi tylko i wyłącznie o to, aby nie powielać i samemu nie tworzyć plotek, bo zaraz będzie ''Miał być RB a jest jakaś nieznana firma'' i nagle wielkie rozczarowanie. Nie jesteśmy PSG, Barceloną czy innym światowym potentatem żeby reklamowały się u nas firmy dla których wydaje 100 mln euro to jak otwarcie jednej szuflady w szafce.

Rozważyć należy, czy zmiana faktycznie wyjdzie nam na dobre, czy za tą zmianą pójdą realne finanse i czy my na własne oczy to wszystko zobaczymy, czy raczej będzie to stagnacja jak w końcowych latach BC..

W tej chwili to jedyne co można zrobić to podziękować za dotychczasowe działania Pani Marzenie i Damianowi, bo ogarnęli ten burdel w miarę szybko i w miarę swoich możliwości.

Życzyłbym sobie aby za tym wszystkim stały naprawdę poważne pieniądze, których tak bardzo nam brakuje. Czas pokaże jednak, jaki i czy w ogóle w sprzedaży klubu miała TF Kable. Tyle czekać na unormowanie sytuacji w klubie, na spłacenie kilku trupów, itp.. I nagle się ktoś połakomił na taki kąsek.

Ma_niek 22.07.2017 13:58

Ja nie wierze ze oni sa tam tak glupi zeby drugi raz sprzedac klub jakims kretaczom.

regan 22.07.2017 14:03

to wygląda mi na jakieś dywersyjne działanie. Nikt tak nie składa sobie ofert od tak że nikt o tym nie wcześniej nie wiedział i wszyscy w klubie zaskoczeni. Takie kontakty pojawiają się sporo wcześniej, są rozmowy, przecieki, negocjacje, spotkania a tu przychodzi firma, nikt nie wie kto, i daje z dupy 40 baniek. Trochę to śmierdzi

BlurgH 22.07.2017 14:10

A ja tam nie byłbym taki pewien...

szorstki 22.07.2017 14:12

To inne rozwiązanie zagadki:
TS miał już blisko dogadane sprzedaż udziałów (raczej części udziałów) i mocnego kopa finansowego (wzrost kilkanaście razy ... ). Sprzedaż za, powiedzmy 10 mln zł. Pieniądze te w całości mogłyby pójść do TS Wisła jako właściciela co po odjęciu kwoty do zapłacenia TFK (4 mln ?) dałoby duży bonus. A Wiśle stabilizację
Wtedy o całości dowiaduje się Cupiał/ Cupiałówna/ Kapka z SB/ Mendziara / Antoni M *) i chcą zarobić parę groszy. Wpada więc oferta za 40 mln. I co teraz może zrobić potencjalny Inwestor ?
1. Wycofać się z interesu - nikt nic z tego nie ma, dupa zbita, Wisła dalej bieduje
2. Negocjować z cwaniakami z TFK - czyli dołożyć do wcześniej ustalonej opcji kolejne miliony. Zamiast Neymara to Cupiałówna prze...li na głupoty.
3. Poczekać 60 dni na zdemaskowanie lipy (bo oferta biedaka na S. to lipa jak z Meresiem) i wrócić we wrześniu do rozmów bez myślenickiego grzyba.

Dla mnie opcja 3 jest dzisiaj najbardziej prawdopodobna. Sezon może być w plecy, ale jeśli kupiec się nie wysypie a my nie posypiemy finansowo (a jest krucho), to odkujemy się w następnych latach.

ps. oj Marzena, Marzena.... nie trza było chlapać jęzorem ;)

czaro 22.07.2017 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez smook (Post 1476280)
Przecież nikt jeszcze nic nie kupił. Złożył ofertę i teraz przeprowadzi audyt. Jeśli będzie im się zgadzał, to wtedy dopiero dojdzie do formalnego zakupu.
Dziwicie się, ze ktoś najpierw skłąda ofertę a później robi audyt? A na podstawie czego miałby go robić? Gdyby było na odwrót, to każdy z nas mógłby sobie dowolnie wejść do klubu prosto z ulicy i go audytować - bo, może będę chciał kupić, al może nie - tak sobie po prostu przeglądam.

Tak, masz rację. Początkowo mówiło się, że zmiana właściciela już się dokonała i tym się sugerowałem. Jak widać, spekulujemy.

Przyznam, że wolałbym spekulować na temat wyższości Ondraska nad Brożkiem albo Brożka nad Ondraskiem w pierwszym składzie. No, ale może jednak jakimś cudem czeka nas drugie Chelsea. Zobaczymy, a na razie - spekulujemy.

Dariook 22.07.2017 14:16

Wielka kasa w piłce to zło. Cofamy się...

TS FANATIC 22.07.2017 14:17

zemsta Cupiego za bojkot?

heoij 22.07.2017 14:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szorstki (Post 1476288)
To inne rozwiązanie zagadki:
TS miał już blisko dogadane sprzedaż udziałów (raczej części udziałów) i mocnego kopa finansowego (wzrost kilkanaście razy ... ). Sprzedaż za, powiedzmy 10 mln zł. Pieniądze te w całości mogłyby pójść do TS Wisła jako właściciela co po odjęciu kwoty do zapłacenia TFK (4 mln ?) dałoby duży bonus. A Wiśle stabilizację
Wtedy o całości dowiaduje się Cupiał/ Cupiałówna/ Kapka z SB/ Mendziara / Antoni M *) i chcą zarobić parę groszy. Wpada więc oferta za 40 mln. I co teraz może zrobić potencjalny Inwestor ?
1. Wycofać się z interesu - nikt nic z tego nie ma, dupa zbita, Wisła dalej bieduje
2. Negocjować z cwaniakami z TFK - czyli dołożyć do wcześniej ustalonej opcji kolejne miliony. Zamiast Neymara to Cupiałówna prze...li na głupoty.
3. Poczekać 60 dni na zdemaskowanie lipy (bo oferta biedaka na S. to lipa jak z Meresiem) i wrócić we wrześniu do rozmów bez myślenickiego grzyba.

Dla mnie opcja 3 jest dzisiaj najbardziej prawdopodobna. Sezon może być w plecy, ale jeśli kupiec się nie wysypie a my nie posypiemy finansowo (a jest krucho), to odkujemy się w następnych latach.

ps. oj Marzena, Marzena.... nie trza było chlapać jęzorem ;)

Też się skłaniam ku takiemu scenariuszowi i rozwiązaniu.

Będzie lipa z tego wszystkiego.

szorstki 22.07.2017 14:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TS FANATIC (Post 1476291)
zemsta Cupiego za bojkot?

A tam zemsta, interesy.
"Naprawdę, to nic osobistego, to tylko biznes". (kurde, z jakiego to filmu ?)* dobra, już wiem

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:53.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl