Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Franciszek Smuda byłym trenerem Wisły Kraków - dyskusje, opinie, komentarze! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9039)

serek.c2 06.09.2014 12:49

No dobrze, Franciszek Smuda to lep na piłkarzy, tylko dzięki jego trenerskiemu kunsztowi przychodzą tu nowi zawodnicy. Podziękował za dyskusję.

filemon 06.09.2014 13:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1375980)
No dobrze, Franciszek Smuda to lep na piłkarzy, tylko dzięki jego trenerskiemu kunsztowi przychodzą tu nowi zawodnicy. Podziękował za dyskusję.

Po co ten sarkazm? Dziecinada. Na ten moment nie wyobrażam sobie lepszego dla nas trenera.

serek.c2 06.09.2014 13:08

Dziecinadą nazwałbym raczej twierdzenie, że tylko dzięki Smudzie przychodzą do nas zawodnicy.

ps. w swoich postach przyznaję, że nie widzę w tej chwili lepszego kandydata na stołek trenerski.

wolfy 06.09.2014 13:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1375983)
Dziecinadą nazwałbym raczej twierdzenie, że tylko dzięki Smudzie przychodzą do nas zawodnicy.

ps. w swoich postach przyznaję, że nie widzę w tej chwili lepszego kandydata na stołek trenerski.

Kolega się zagalopował, ale gdyby nie Smuda, nie byłoby Stilicia w Wiśle. To jest akurat fakt. Dla Sadloka mógł to być ważny argument (zna Smudę jeszcze z reprezentacji).
Brożek przyszedłby i tak (to Wisłą to jego klub), Dudki nikt nie chciał więc pewnie też.

Inna sprawa, że nie wiadomo, czy gdyby nie spektakularna eksplozja formy kilku zawodników w Wiśle za czasów Smudy, to chorzowski zaciąg obrałby kierunek na Kraków. Nigdy się tego nie dowiemy, ale na pewno był to jakiś czynnik.
W obecnej Wiśle Smuda jest wartością dodaną. Reszta to zwykłe pitolenie - przynajmniej do czasu, aż będzie nas stać na 18-tu zawodników na poziomie obecnego pierwszego składu i lepszego trenera. Czyli raczej nie prędko.

serek.c2 06.09.2014 13:49

I ja się z wszystkim co napisałeś zgadzam, nie lubię tylko nadinterpretacji faktów (Karherop).

s1mone 06.09.2014 14:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1375961)
No tak, Ty jesteś za to fachowcem i się znasz ;)

Nie uważam się za fachowca, ale za to jestem niezłym obserwatorem.

Smuda wiele razy mając dobrych zawodników źle wybierał. Nie potrafił oszacować talentu danego piłkarza, jego możliwości. Dlatego między innymi w kadrze sobie nie poradził. Dlatego jak ma dużo piłkarzy do dyspozycji to niekoniecznie dobrze wybierze.

Cytat:

Ten zajebisty trener nie potrafił zdobyć mistrzostwa prowadząc Legię czy Lecha. Ten zajebisty trener nie potrafił tego zrobić prowadząc kolejny raz Wisłę... Kiedy On w ogóle ostatnio odnotował jakiś sukces?

Nie żartujmy. Jak Smuda prowadził Legię to Legia była wtedy lata świetlne za Wisłą :) Tak samo jego Lech był w cieniu Wisły. Zawsze był chwalony za ładną ofensywną grę i wyniki. Selekcjonerem nie został przecież za ładne oczy.

Teraz robi wynik ponad stan mając do dyspozycji niewielką ilość piłkarzy. Widać, że potrafi przygotować tych chłopaków do gry na ich najwyższym poziomie. Odpowiednio ich zmotywować, dać im power do gry.

Cytat:

Smuda robi teraz dobrą robotę, ale nie przesadzajmy z tą jego "zajebistością", bo wad ma jeszcze więcej niż zalet.

Jak każdy człowiek ma wady, w oczy kłują dwie. Pierwsza - nie koniecznie dokonuje trafnych wyborów, nie ufa zmiennikom. Jak kogoś sobie usra w głowie to on będzie grał choćby był zupełnie bez formy albo oddychał rękawami. Druga - jego pijar i wizerunek. Wysławia się jak menel, ma zero prezencji w mediach, wali takie kocopoły, że potem się go cytuje latami ze śmiechem.

Potrafi jednak zajebiście wytrenować piłkarza, wyciągnąć z niego maksimum. Dotrzeć do jego psychiki, co nie jest wcale łatwe. Potrafi też stworzyć odpowiednią atmosferę w zespole. Do tego jego drużyny taktycznie prezentują styl bardzo cieszący oko - każdy kibic, który ceni taką piłkę musi cenić również Franza.

Także podtrzymuje. Zajebisty trener i motywator. Mocno średni / słaby selekcjoner.
Jak mu tylko ktoś inny co ma oko będzie podsuwał piłkarzy to powinno być dobrze.

A twoje prześmiewcze teksty to sobie w buty wsadź, bo ewidentnie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem :( :( :(

serek.c2 06.09.2014 15:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1375995)
Nie uważam się za fachowca, ale za to jestem niezłym obserwatorem.

Ty tak twierdzisz, kto inny może mieć inne zdanie - nie sądzisz?

Cytat:

Nie żartujmy. Jak Smuda prowadził Legię to Legia była wtedy lata świetlne za Wisłą :) Tak samo jego Lech był w cieniu Wisły. Zawsze był chwalony za ładną ofensywną grę i wyniki. Selekcjonerem nie został przecież za ładne oczy.

Legia była lata świetlne za Wisłą... Szybko w takim razie stratę nadrobili, bo już w 2002 roku zostali mistrzem Polski. Kto był od początku sezonu 2001/2002 (mistrzowskim dla Legii, która była wg Ciebie lata świetlne za nami) trenerem Wisły, przypomnisz?

Cytat:

Teraz robi wynik ponad stan mając do dyspozycji niewielką ilość piłkarzy. Widać, że potrafi przygotować tych chłopaków do gry na ich najwyższym poziomie. Odpowiednio ich zmotywować, dać im power do gry.

I z tym po części się zgadzam (szczególnie jeśli chodzi o motywację, choć sam nie wiem jak to możliwe przy intelekcie i problemach z wysławianiem się Smudy...), nigdzie nie napisałem, że jest inaczej. "Wynik" jednakże jest na koniec sezonu a nie w jego trakcie. A ten w zeszłym sezonie był niewiele lepszy niż dwa lata temu...

Cytat:

bo ewidentnie nie potrafisz czytać ze zrozumieniem :( :( :(

Oczywiście mistrzu :D

Karherop 06.09.2014 15:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1375983)

a gdzie napisałem że wszyscy zawodnicy i tylko dzięki Smudzie? zresztą tak jak napisał Wolfy, zaciąg z Ruchu raczej by do nas nie przyszedł gdybyśmy się mieli bronić przed spadkiem i gdyby naszym trenerem był np Kulawik. Choć tego nie sprawdzimy.

Za Probierza wrócił do nas Głowacki, ale co z tego skoro nie potrafił odbudować jego formy. Po sezonie z Kulawikiem mówił wręcz otwarcie że planuje zakończyć karierę. A co wynikło ze współpracy Głowackiego ze Smudą? a to że chce jeszcze grać w piłkę co najmniej 2 lata.

ja również dziękuję za dyskusję

PS.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1375997)
T
I z tym po części się zgadzam (szczególnie jeśli chodzi o motywację, choć sam nie wiem jak to możliwe przy intelekcie i problemach z wysławianiem się Smudy...

Nie wiem czy w ogóle przystoi oceniać czyjąś inteligencję, w szczególności z konfrontacją z osobą która raczej nie osiąganie w trenerce nawet 1% tego co Smuda, nie mówiąc już o zarobionych pieniądzach. tym bardziej, że praca Smudy nie jest praca fizyczna, ale umysłową. Może i Smuda ma widocznie problemy z wysławianiem się, tego nie można zaprzeczyć, ale uważanie się za kogoś mądrzejszego od niego jest już jednak pewnym przegięciem.

s1mone 06.09.2014 16:35

Cytat:

Ty tak twierdzisz, kto inny może mieć inne zdanie - nie sądzisz?

To miej. Ja akurat dobrze przewidziałem obecny scenariusz po pierwszych naszych meczach, gdzie na forum był zbiorowy lament na temat naszej gry. A wystarczyło tylko obserwować oczami, a nie patrzeć na goły rezultat.

Cytat:

Legia była lata świetlne za Wisłą... Szybko w takim razie stratę nadrobili, bo już w 2002 roku zostali mistrzem Polski. Kto był od początku sezonu 2001/2002 (mistrzowskim dla Legii, która była wg Ciebie lata świetlne za nami) trenerem Wisły, przypomnisz?

To był raczej wypadek przy pracy, że oddaliśmy Legii mistrza. Każdy widział, że jesteśmy silniejsi kadrowo, więc daruj sobie :) Ten okres to hegemonia Wisły Kraków i każde inne rozstrzygnięcie niż mistrzostwo Wisły było rozpatrywane w kategoriach sporej niespodzianki.

Cytat:

Oczywiście mistrzu :D

Jesteś żenująco słaby od strony merytorycznej:), co próbujesz kompensować żenującymi przytykami niskiego lotu. Dlatego też szkoda mi na Ciebie czasu.

serek.c2 06.09.2014 16:56

Próbujesz innym wytykać nieumiejętność czytania ze zrozumiem, tymczasem sam nie potrafisz odczytać moich postów :) Miłej pogawędki z kimś wyższych lotów :D

R33 06.09.2014 21:00

Tak się widzę kłócicie o ten sezon 2001/02, że niby Smuda przegrał mistrzostwo. Tyle, że jak go zwalniano to Wisła traciła 2 punkty do lidera, do końca 9 kolejek (w tym mecz z liderem u siebie). Więc ciężko powiedzieć, że przegrał mistrzostwo, po prostu nie dokończył sezonu.

dawiss 06.09.2014 22:27

Czy Smudzie poszlo tak zle z repra? Mozna to oceniac przez pryzmat wyobrazni o tym jaka to jestesmy potega albo przez pryzmat tego jak wiodlo sie jego nastepcom...

s1mone 06.09.2014 23:48

Zagrał 3 mecze i nie awansował. Miał grupę taką z której nie było wstydu nie wyjść, ale też nie byłoby jakimś super osiągnięciem wyjść. To były wszystko wyrównane drużyny pod względem kultury gry z wyjątkiem Rosji, która mimo wszystko była personalnie najsilniejsza. Tyle, że z tego co pamiętam Rosja też z grupy nie wyszła.

Ale wiadomo oczekiwania były ogromne, w końcu taki turniej u siebie. W dodatku wtedy weszlo.com zaczynało stawać się główną witryną opiniotwórczą w Polsce - Franz został przez nich zjechany niemiłosiernie.

Częściowo słusznie, częściowo nie. Przegrał grupę, z której miał za zadanie wyjść i tyle. Ale cała ta nagonka na Smudę po Euro robiła się po prostu niesmaczna i przesadzona. Ot Polacy uwielbiają mieć kozła ofiarnego, to go znaleźli we Franzu. Nikt nie wspomniał nawet słowem o tym, że to nie on miał piłkę meczową o awans na nodze, tylko Lewandowski. Z drugiej strony pisząc o selekcjonowaniu, nie miałem na myśli naszej reprezentacji. Ale tak, nawet jeśli idzie o reprę to są lepsi selekcjonerzy w naszym kraju. Podobnie z resztą 'czuję' Nawałkę czy wcześniej Fornalika. Wszystko świetni trenerzy potrafiący wyciągnąć ze swoich piłkarzy 200% mając ich pod ręką. Ale czy dobrzy selekcjonerzy? Nie koniecznie. Np. Engel był beznadziejnym trenerem ale jako selekcjonera zawsze go ceniłem. taka zasadnicza różnica.

Generalnie na stołku selekcjonera bardziej się sprawdzają trenerzy z większych klubów - którzy mają do dyspozycji dużą ilość piłkarzy, osiągają z tymi klubami sukcesy i przeprowadzają conajmniej dobre transfery. Np. obecnie Skorża by się świetnie nadał wg mnie. On akurat dość trafnie oceniał potencjał swoich zawodników. Ale to już takie dywagacje dość mocno poza tematem i trochę wróżenie z fusów. Po prostu moje odczucia odnośnie selekcji.

arti 07.09.2014 05:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dawiss (Post 1376033)
Czy Smudzie poszlo tak zle z repra? Mozna to oceniac przez pryzmat wyobrazni o tym jaka to jestesmy potega albo przez pryzmat tego jak wiodlo sie jego nastepcom...

Zajechani fizycznie gracze przed turniejem, błędy taktyczne z Grecją i Czechami. Nie wiedział jak ich przygotować, a potem nie wiedział jak reagować jak kiedy szło nie tak. Poza tym raczej w porządku.
Skorżę oceniam w tym kontekście podobnie jak Ty tym bardziej, że ma już doświadczenie z tego rodzaju pracy.

R33 19.09.2014 13:22

W miarę ciekawy wywiad ze Smudą (oczywiście odpowiedzi w jego stylu):
http://ofensywni.przegladsportowy.pl...wiamy-na-nogi/

gypsy 20.09.2014 10:43

Po tym wywiadzie już wiem, że Smuda zwraca się do Guzmicsa per "Węgier" :D A przy okazji wskazówka dla tych, którzy nie wiedzą jak się wymawia jego nazwiska (dla trenera również): Guzmicz

63.5 Kg 29.09.2014 14:28

Pojawily się pogłoski ze pozycja Smudy zagrozona...

Kac 29.09.2014 14:34

Oby prawdziwe.

Viper 29.09.2014 14:38

Ok, wywalimy Smudę i kto na jego miejsce? Tomasz Hajto?

rozarian 29.09.2014 14:58

Mamy wiosnę jesienią, tzn. wcześnie zaczęła się wiosna Frania. Można z niepokojem oczekiwać kolejnej przerwy reprezentacyjnej w lidze. Smuda pewnie znowu rozwinie skrzydła i nasi dostaną wycisk od każdego kto się nawinie. Amen http://i.imgur.com/VnZWt5d.gif

silver03 29.09.2014 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 63.5 Kg (Post 1378709)
Pojawily się pogłoski ze pozycja Smudy zagrozona...

Źródło tych pogłosek?

Gwiaździsty 29.09.2014 15:43

Zdzisek Kapka

syryls 29.09.2014 15:43

https://twitter.com/MiBiBialonski/st...67581311127552
Już bym bardziej uwierzył w to że sam chce odejść

Gwiaździsty 29.09.2014 16:02

Zadziwjającą troska pismaków o to aby Smuda pozostał w Wiśle. Pytanie dlaczego tak się martwią o niego ? bo chyba nie o Wisłę.

63.5 Kg 29.09.2014 16:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1378722)
Źródło tych pogłosek?

TT a teraz już na glownej interii...wszystko Białoński...

s1mone 29.09.2014 17:52

No i się sprawdziło, moje na wierzchu niestety :F

Franek znów wybrał nie tych piłkarzy co trzeba do gry.

Jak nie wróci do ofensywnego ustawienia w następnym meczu Wisły to będzie sam sobie winien ewentualnej porażki. Dobrze funkcjonującego mechanizmu się nie wymienia na nowy, tylko dlatego, że raz nie dał rady.

Jedyne co bym z chęcią zobaczył niezatapialnego Dariusza na ławce, tyle tylko, że pewnie będzie zmuszony grać z boku obrony przez kartki Burego.

palikot 29.09.2014 18:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1378739)
No i się sprawdziło, moje na wierzchu niestety :F

Franek znów wybrał nie tych piłkarzy co trzeba do gry.

Jak nie wróci do ofensywnego ustawienia w następnym meczu Wisły to będzie sam sobie winien ewentualnej porażki. Dobrze funkcjonującego mechanizmu się nie wymienia na nowy, tylko dlatego, że raz nie dał rady.

Jedyne co bym z chęcią zobaczył niezatapialnego Dariusza na ławce, tyle tylko, że pewnie będzie zmuszony grać z boku obrony przez kartki Burego.

Ja bym wolał niezatapialnego Bogusia na ławce... Dudka swoje role dobrze pełni w defensywie. Jeśli już wymiana na 2 defensywnego za 1 ofensywnego to nie za Gargułe, tylko za Boguskiego lub Jankowskiego. Garguła ze Stiliciem przód trzymają biorą ciężar na siebie... a Boguś to hasacz biegacz, piłki nie odbierze, wślizgu nie zrobi, piłki prostopadłej nie poda, szybkości nie ma a jak ma sam na sam to walnie obok bramki... W ogóle bezsensem była gra z nimi 2 defensywnymi. Trzeba było grać jak z Legią... swoją piłkę. Na nich wystarczy.

p.s masz nominację ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1378724)
https://twitter.com/MiBiBialonski/st...67581311127552
Już bym bardziej uwierzył w to że sam chce odejść

A może Fiutskus odblokował Bogusława, i ten teraz w....iony sypnie milionami zwolni wszystkich zatrudni nowych, i będzie budował nową Wisłę po raz ósmy? :)
taki tam żarcik :D

graficiarz 29.09.2014 18:06

Uważam ze Franek nie jest idealny ale na obecna chwile nie zastąpiony. Zwolnienie go będzie ogromnym błędem

St Yabol 29.09.2014 18:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez graficiarz (Post 1378741)
Uważam ze Franek nie jest idealny ale na obecna chwile nie zastąpiony. Zwolnienie go będzie ogromnym błędem

nie wiem czy nie zastąpiony ale zwolnienie go na pewno nie będzie krokiem do przodu...

crazykaro 29.09.2014 19:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez St Yabol (Post 1378745)
nie wiem czy nie zastąpiony ale zwolnienie go na pewno nie będzie krokiem do przodu...

I kto za niego? Jakiś holender może? Albo Hajto? A może Taras który wyleci zaraz z Bydgoszczy?
Najwieksza wada Smudy jest jego upór i wiara w zawodników którzy powinni sobie usiąść na lawce. Niestety grajki nie maja ambicji i nie potrafią zapierd**ac ale to jest wina krótkiej lawki. A jedynym prawdziwym bledem Smudy w tym sezonie bylo wystawienie w pełni rezerwowego składu z Lechem.

art 29.09.2014 19:35

Widać, że w Wiśle musi już być wszystko OK skoro Cupiał chce wrócić do taktyki zmiany trenerów jak rękawiczki. Dosłownie jak za najlepszy lat... Tylko coś sukcesy nie nadążają jak za dawnych lat.

arti 29.09.2014 19:44

moim zdaniem to stutysięczna próba zrobienia kwasu w Wiśle przez łajzę z gw.
przez całe dwa tygodnie była cisza i to się zrobiło zbyt nudne.
a zakładając, że to jednak prawda, S ma kontrakt do lata 2016. Znów Cupiał zrobiłby Wiśle i sobie finansową kulę u nogi:(

Gwiaździsty 29.09.2014 19:50

Smuda sam sobie winien. 2 kompromituąjce porażki w prestiżowych meczach a w sumie 3 w ciągu tygodnia dobitnie pokazuje w jakim stanie jest drużyna.

63.5 Kg 29.09.2014 20:35

Nie byłem nigdy zwolennikiem Smudy ale.... to bylby blad na ta chwile ogromny...

crazykaro 29.09.2014 20:48

Arguemtny w stylu zwolnić Smudę bo jest be, bez podania jego następcy są conajmniej niepoważne. Póki co w tej kadrze 15-osobowej może i przegraliśmy 2 prestiżowe pojedynki (niektóre przy pomocy sędziego), ale mamy tylko 2 pkt straty do lidera i realne szanse na podium jesieni. Wiadomo było że taka forma jak w meczach początkowych nie będzie trwała wiecznie. Trzeba przeczekać gorszy okres i zobaczyć co sie wydarzy.

Gwiaździsty 30.09.2014 07:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1378780)
Arguemtny w stylu zwolnić Smudę bo jest be, bez podania jego następcy są conajmniej niepoważne.

Przeczytaj ze zrozumieniem co napisał wyżej Koalik, tam masz wszystko czarno na białym, dowiesz się dlaczego jest be.

stary dziad 30.09.2014 08:01

stary dziad , jako osoba wiekowa , dostrzega już że ten świat nie jest czarno-biały . A Wy, droga młodzieży , dalej patrzycie zero-jedynkowo. Ja rozumiem że niedzielna porażka boli ( a tych okolicznościach boli podwójnie) . Ale nie jest to koniec świata!!! Wisła jest klubem z ponad 100-letnią tradycją ! A więc kiełbasy do góry , odbijemy to sobie i będzie smakowało ! Co do Franka S. to oceny , albo super be , albo super cacy . Otóż Franek S. jak każdy człowiek robi błędy . I wydaje się że skład na Lecha był błędem , i taktyka na derby też niewłaściwa (zachowawczość no i jakieś przestraszenie u zawodników) Ale jeśli spojrzymy na całość jego pracy w tej kadencji to uważam że jest jednoznacznie pozytywna. Oczywiście to wcale nie znaczy że ma zgodę na nieograniczoną ilość błędów . To na pewno nie ,ale przynajmniej do grudnia trza Frakowi dać spokój. A zespół mocno wesprzeć w meczu z Jagą.

Griszka30KR 30.09.2014 08:23

Dajcie spokój Smudzie wszyscy pseudeksperci.Najwiecej do powiedzenia widze maja nastolatkowie ,którzy swoje szlify trenerskie zrobili na Fifa Menager lub na innym symulatorze...
Porazka z Legia była zasłuzona,ale nie w takim wymiarze.Te dwa gole były wynikiem braku koncentracji naszych kopaczy,a nie taktyki Smudy.
Poznań sobie ewidentnie odpuscilismy,co potwierdził Smuda ,żartujac ,ze jaby Sarki wykorzystła ta sytuacje......
Jak do tej pory za ewidentna porazke traktuje derby,gdyz po to podstawowi zawodnicy nie pojechali do Poznania,zeby byc spokojnym o ten własnie mecz.Przegrana z Legią miała osłodzic wygra w derbach.Trafilismy na słabego przeciwnika jak nigdy z podstawowym naszym składem,oprócz koniecznosci wygrania,był dodatkowy argument odzyskania fotelu lidera.Tu dał Franc dupy,ale i nasi zawodnicy nie grali jakos agresywnie i jak zwykle koncówka meczu,a Oni juz myslami byli już w szatni.

wiesniak84 30.09.2014 08:36

Dobrze to ja skromnie w takim razie mialbym prosbe do wszystkich fanatykow Smudy. Jaki wynik na koniec sezonu bedzie was satysfakcjonowal? Bo skoro satysfakcjonuje was porazka w derbachi , olanie PP to jaki wynik satysfakcjonuje was na koniec sezonu? Unikniecie spadku? Bo jak tak to lepiej zatrudnic kogos z piec razy tanszego - tez przegra derby, tez po.......i PP i z takim skladem (nie badzmy smieszni) uniknie spadku, ba zaryzykowalbym nawet, ze bezproblemowo dalby rade zlapac sie do pierwszej osemki na koniec rundy patrzac na poziom sportowy rywali. Krotko mowiac: jakie macie wymagania wzgledem Smudy???

Gercu 30.09.2014 09:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak84 (Post 1378797)
Dobrze to ja skromnie w takim razie mialbym prosbe do wszystkich fanatykow Smudy. Jaki wynik na koniec sezonu bedzie was satysfakcjonowal? Bo skoro satysfakcjonuje was porazka w derbachi , olanie PP to jaki wynik satysfakcjonuje was na koniec sezonu? Unikniecie spadku? Bo jak tak to lepiej zatrudnic kogos z piec razy tanszego - tez przegra derby, tez po.......i PP i z takim skladem (nie badzmy smieszni) uniknie spadku, ba zaryzykowalbym nawet, ze bezproblemowo dalby rade zlapac sie do pierwszej osemki na koniec rundy patrzac na poziom sportowy rywali. Krotko mowiac: jakie macie wymagania wzgledem Smudy???

Pierwsza ósemka to na obecną chwilę plan minimum.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl