Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Smoleńsk 2010 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7806)

Uran235 30.10.2012 11:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1284179)
Nie jestem fachowcem dlatego pytam:
- Czy trotyl i nitrogliceryna różnią się swoimi właściwościami przed wybuchem i po wybuchu?
- Czy znalezione ślady trotylu i nitrogliceryny są charakterystyczne dla tych środków przed wybuchem czy po wybuchu?
- Czy to w ogóle nie ma znaczenia?

Też nie jestem fachowcem, ale wiem tyle:
Trotyl jest niewydajny w takich sytuacjach, bo potrzebuje dużej energii do detonacji(silnego zapalnika), a nowsze związki przewyższają go siłą rażenia. Obecnie raczej używa go się w mieszankach z innymi substancjami. Jego jedynymi poważnymi atutami są stabilność (nie wybuchnie sam z siebie) i rozpowszechnienie(trudno wykryć źródło).

Nitrogliceryna jest wysoce niestabilna, co raczej wyklucza użycie jej w tej sytuacji - przeciążenia, turbulencje, ryzyko uszkodzenia pojemnika przy załadunku.

Co do śladów. Obie substancje są efektem nitrowania związków organicznych - składają się z dokładnie tych samych pierwiastków, ale w różnych proporcjach. Podejrzewam, że można je rozróżnić po proporcjach pierwiastków wyemitowanych przy rozpadzie. Możliwe też, że w procesie produkcji substancje zostają w jakiś charakterystyczny sposób skażone domieszką innych związków/pierwiastków, po których również zostaje ślad. Poza tym (tutaj nie jestem pewien) możliwe, ze nie rozkładają się całkowicie, tzn. nie wszystkie cząsteczki ulegają rozpadowi - w polu rażenia można znaleźć z pewną częstością kompletne cząsteczki tego związku.

W ty wszystkim trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że hasła Trotyl i Nitrogliceryna mogły zostać użyte w artykule, jako te najbardziej rozpoznawalne dla przeciętnego zjadacza chleba. Gdybym usłyszał jakąś egzotyczną nazwę, zastanawiałbym się co to w ogóle jest. O trotylu i nitroglicerynie słyszał każdy. M.in. dlatego jestem przekonany, że ruscy zadbali żeby coś takiego znalazło się we wraku.

Arapaho 30.10.2012 11:20

Dajcie spokój z domorosłymi analizami. Jakby tam znaleźli siarke to chyba nikt by nie twierdził że w skrzydle schowano gigantyczną paczkę zapałek. Trotyl i nitro to są składniki wielu materiałów wybuchowych

sambo 30.10.2012 11:34

Już oczami wyobraźni widzę co się dzieje na Czerskiej. Owulację dostają nie tylko kobiety ale też i mężczyźni. No i mamy efekty burzy mózgów

...druga wojna światowa.

Ja myślę, że ten trotyl to pozostałości po WIelkim Wybuchu sprzed 14 mld lat temu. To jest moja hipoteza ...

rw88 30.10.2012 11:38

Cytat:

Samolot w tym stanie i z tą załogą nie powinien w ogóle wystartować.
To jest dla mnie clue tej całej sprawy. Jeśli nawet byłby to zamach, to pierwszym i największym jego winowajcą byłoby państwo polskie. Niemniej jednak nie ma w tym przypadku, że "samobójczą" śmiercią giną kolejne osoby związane z odkrywaniem prawdy o tej katastrofie, pojawiają się zdjęcia ofiar wykonane zaraz po wypadku, teraz ten trotyl - kto myśli inaczej, ten jest po prostu idiotą. Pytanie tylko komu jest to wszystko najbardziej na rękę - rządowi, który boi się konsekwencji za swoje zaniechania i nieudolnie tuszuje ślady, Rosjanom, którzy dążą do jak największej destabilizacji sytuacji politycznej w Polsce (niemniej jednak z zamachem nie mają nic wspólnego), Rosjanom, ale ze względu na to, iż wina (niecelowa) za tą katastrofę leży po ich stronie, czy też ewentualnemu zamachowcy. Hipotez jest milion i nikt z nas nie może mieć pojęcia o co tutaj tak naprawdę chodzi, jestem jednak dziwnie spokojny, że historia pokaże o co tu tak naprawdę chodziło.

Gwiaździsty 30.10.2012 11:39

Popatrzcie, dzisiaj dyskutujemy już o znalezieniu we wraku śladów materiałów wybuchowych, o zeznaniu technika Jaka - 40 o dwóch wybuchach, które usłyszał podczas lądowania TU-154 a wczoraj ....królowała "pancerna brzoza" z raportu MAK i Millera. Jaka zmiana. Szkoda tylko, że tyle osób związanych z katastrofą/zamachem w Smoleńsku w międzyczasie popełniło "samobójstwo" (pewnie bedą nastepne).

Baala 30.10.2012 11:49

Ktoś może potwierdzić dwie rzeczy które usłyszałem w tv:
- że niby na ubraniach ofiar też zanleziono te związki chemiczne (np. Gosiewski)
- że w 2010 roku prokuratura wykluczyła by w ziemii rosyjskiej były jakieś związki chemiczne (niby taka informacja jest gdzieś na stronie prokuratury)

Arked 30.10.2012 11:50

Trwa konferencja PiSu w atmosferze triumfu. Rozumiem, że teoria wybuchu czy nawet zamachu ostatecznie się potwierdziła i koniec dyskusji? Takie odnoszę wrażenie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty
Szkoda tylko, że tyle osób związanych z katastrofą/zamachem w Smoleńsku w międzyczasie popełniło "samobójstwo" (pewnie bedą nastepne).

Ile osób?

BBudowniczy 30.10.2012 11:58

Ciekawy wywiad z Gmyżem:

"Do tej pory mieliśmy przeprowadzone sekcje kilku osób, ale chodziło o trzy ofiary katastrofy – Janusza Kurtykę, Przemysława Gosiewskiego i Zbigniewa Wassermana. Już wtedy pojawiły się pierwsze wątpliwości – że być może trzeba jeszcze raz przebadać wrak. Gdy poproszono Rosjan o analizy pirotechniczne z miejsca wydarzenia, okazało się, że ich ekspertyzy nie spełniają żadnych standardów cywilizowanego świata. Eksperci, którzy przeprowadzali sekcję zwłok poprosili prokuraturę wojskową, by ta wysłała na miejsce ekipę biegłych, by mogli ostatecznie wykluczyć bądź potwierdzić przyczynę śmierci tych trzech osób.

Wrócili ze Smoleńska ok. dwóch tygodni temu. Dlaczego premier nie ujawnił tych wieści wcześniej? Informacja ma bardzo dużą siłę rażenia i trzeba wykluczyć pozostałe hipotezy – to znaczy prokuratorzy biorą pod uwagę – roboczo – trzy hipotezy. Pierwsza z nich zakłada, że te ślady materiałów wybuchowych to efekt zamachu. Druga z nich mówi o tym, że z materiałami wybuchowymi Tupolew mógł się zetknąć już po uderzeniu w ziemię – Smoleńsk był przedmiotem bardzo ciężkich walk w latach II wojny światowej. No i trzecia hipoteza stawia pytanie o to, czy ktoś już po samej katastrofie nie naniósł tych środków na wrak tupolewa. Która z nich jest najbardziej prawdopodobna – nie podejmuję się przesądzać, ale jest oczywistym, że lekceważona przez prokuraturę hipoteza zamachu musi być potraktowana poważnie.

(..) Informację potwierdził nam Prokurator Generalny – wiem, że trwają w niej intensywne narady, co dalej. U prokuratora był szef mojej gazety, Tomasz Wróblewski – bowiem sprawa ma arcyduży ciężar gatunkowy. Prokuratura intensywnie zastanawia się, jak informować o tej sprawie."

http://wpolityce.pl/wydarzenia/39540...ch-ustaleniach

PS. Jeżeli znaleziono ślady materiałów wybuchowych na ciałach ofiar, to z dużym prawdopodobnieństwem możemy odrzucić wersję nr 3. Na razie są to jednak niepotwierdzone informacje. Chociaż być może właśnie znalezienie śladów na tych ciałach spowodowało wysłanie naszych śledczych do ponownego zbadania wraku? Tak można pośrednio wnioskować z powyższego wywiadu.

darksun 30.10.2012 12:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1284203)
Ile osób?

http://wpolityce.pl/artykuly/39457-t...lo-samobojstwo

doczytać można w komentarzach, samemu odcedzić i voila. Ewentualnie zerknij kilka stron tego tematu do tyłu...

fox mulder 30.10.2012 12:20

http://www.radiownet.pl/#/publikacje...y-na-tupolewie
wyiad z Gmyzem w radiu wnet

shaggy 30.10.2012 12:26

Słuchajac komentarzy niektorych politykow PO w tej sprawie (np Olszewski) sadze ze w Wybiorczej i Tefałenie już przygotowuja teorie że to Kaczynski wniosl trotyl na poklad i go zdetonowal zeby wywolac wojne z Rosja...

Troche to śmiech przez łzy ale jak sie slucha interpretacji niektorch politykow to tylko to pozostaje...

Arked 30.10.2012 12:29

Nie tylko interpretacje polityków PO budzą takie odczucia. Obawiam się, że dopóki wszelkie komisje i zespoły śledcze będą upolitycznione do porzygu to prawdy nie poznamy (czy to PiS czy PO itd.). Jakaś międzynarodowa komisja mogłaby tu pomóc ale czy to realne i czy nie podlegała by ona np. naciskom Rosjan?

BBudowniczy 30.10.2012 13:09

Pojawiły się nowe wytyczne dla lemingów, była kiedyś rozmowa dwóch braci, teraz pojawiają się nowe wrzutki dla debili (z forum Onetu):

"Fakty sa takie
1. Samolot przed startem był sprawdzany pod wzgledem pirotechnicznym przez BOR. nie wykryto ładunków wybuchowych
2. Pasażerowie przechodzili kontrolę pirotechniczna przed wejściem na pokład. Wszyscy poza osobami z najbliższego otoczenia prezydenta Kaczyńskiego.
Pojawiają sie pytania na które śledczy muszą odpowiedzieć.
1. Kto lub co było przyczyną opóźnienia startu samolotu
2. Czy opóźnienie mogło mić wpływ na umieszczenie ładunków wybuchowych
3. Kto wniósł na pokład ładunki
4. Kto dokonał ich odpalenia.
5. dlaczego Macierewicz uciekł z Katynia"

zostaje tylko jedno : :lol:

PS. Shaggy: teraz dopiero przeczytałem, prorok jakiś czy co ?

Gwiaździsty 30.10.2012 13:16

Zamach był konsekwencją walk frakcyjnych w PiS-ie. Ziobryści podłozyli ładunki chcąc osłabić kaczystów. Nie zdziwię sie jak taka teza zostanie rozwinieta w GW.

shaggy 30.10.2012 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BBudowniczy (Post 1284226)
Pojawiły się nowe wytyczne dla lemingów, była kiedyś rozmowa dwóch braci, teraz pojawiają się nowe wrzutki dla debili (z forum Onetu):

"Fakty sa takie
1. Samolot przed startem był sprawdzany pod wzgledem pirotechnicznym przez BOR. nie wykryto ładunków wybuchowych
2. Pasażerowie przechodzili kontrolę pirotechniczna przed wejściem na pokład. Wszyscy poza osobami z najbliższego otoczenia prezydenta Kaczyńskiego.
Pojawiają sie pytania na które śledczy muszą odpowiedzieć.
1. Kto lub co było przyczyną opóźnienia startu samolotu
2. Czy opóźnienie mogło mić wpływ na umieszczenie ładunków wybuchowych
3. Kto wniósł na pokład ładunki
4. Kto dokonał ich odpalenia.
5. dlaczego Macierewicz uciekł z Katynia"

zostaje tylko jedno : :lol:

PS. Shaggy: teraz dopiero przeczytałem, prorok jakiś czy co ?

Zaden ze mnie prorok po prostu wiem jak dziala ten propagandowy szwindel działa...:P

darksun 30.10.2012 13:59

Bzdury! Poczekajcie kilka dni a dopiero wtedy prawda wyjdzie na jaw. Przece logicznym jest, że za zamachem stoją Gruzini, Syryjczycy albo sami Talibowie. Dzięki szybkiej identyfikacji sprawców Rossija dołączy do koalicji antyterrorystycznej, lecz jej obszar działania będzie odrębny, jako, że sama posiada wystarczającą siłę militarną. Proste; już o tym piszą rosyjskie media (i tu mała dygresja: serio), tylko czekać jak u nas ta najprawdziwsza prawda wyjdzie na jaw ;)

Dlaczego nie wyszło to jaw wcześniej: nie chciano destabilizować sytuacji w tych krajach, dobro śledztwa - wiadomo, i takie tam...

barthok 30.10.2012 14:13

"Chciałbym uspokoić opinię publiczną. Powołani biegli pracujący z prokuraturą pod Smoleńskiem nie stwierdzili na wraku trotylu ani żadnego innego materiału wybuchowego - powiedział płk Ireneusz Szeląg, który przedstawia stanowisko ws. dzisiejszych doniesień "Rzeczpospolitej".

i cały zamach w ....u...

serek.c2 30.10.2012 14:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez barthok (Post 1284233)
"Chciałbym uspokoić opinię publiczną. Powołani biegli pracujący z prokuraturą pod Smoleńskiem nie stwierdzili na wraku trotylu ani żadnego innego materiału wybuchowego - powiedział płk Ireneusz Szeląg, który przedstawia stanowisko ws. dzisiejszych doniesień "Rzeczpospolitej".

i cały zamach w ....u...

Słuchałeś wystąpienia do konca czy wyłączyłeś tv w chwili jak usłyszałeś cytowane zdanie?

Worcester 30.10.2012 14:18

Stara zasada mówi, że wierzyć należy tylko faktom zdementowanym.

lazy 30.10.2012 14:22

Ajoj... to nie bomba?
Jestem zdezorientowany... kto ma rację?

Tak na serio - dajecie się manipulować jak dzieci. Zastanówcie się raczej kto tu pociąga za sznurki i dlaczego.

Baala 30.10.2012 14:30

Nie słuchał w cale tylko ctrl+c ctrl+v z jakiegoś portalu.
Śmieszna konferencja, zaczyna, że nie ma żadnego trotylu, a później dodaje że znaleźli jakieś jony które mogą być zarówno z trotylu lub z czegoś innego. CZyli skąd pewność że to nie trotyl skoro dopiero teraz będą badania dlaczego urządzenie zareagowało pozytywnie?
Pozatym jak go dziennikarze złapali na tym że dopiero teraz wykonano jakieś badania na materiały wybuchowe, a wcześniej badań takich nie było to wziął uciekł z konferencji.

Wizard 30.10.2012 14:38

Czyli pojedynek dwóch niezależnych od siebie źródeł Rzepa i RMF vs Prokuratura Wojskowa :) Pożyjemy zobaczymy co z tego wyniknie.

barthok 30.10.2012 14:38

"dziennikarz" Rz tym bardziej nie ma pewności że to trotyl ale mu się napisało i teraz większość tzw opinii publicznej będzie przekonane że to była bomba..

Gwiaździsty 30.10.2012 14:47

Prokuratura wojskowa jest tak samo wiarygodna jak jej szef Parulski (ten od szopki ze swoim podwładnym, który w jego obronie strzelał sobie w policzek). Nie dziwne się, że zamknięto już usta tym dwóm biegłym co badali wrak w Smoleńsku.Na ich miejscu uważałbym bardzo w sobotę. To co czytał Szelag było stekiem mało wiarygodnych faktów.

Arapaho 30.10.2012 15:00

No to bedzie starcie Seremet vs prokuratura wojskowa. Wątpie żeby przeciek że Seremet przekazal info o trotylu Tuskowi to kłamstwo.
płk Szeląg przeszedł samego siebie. Zaczął od nie było trotylu , zaraz na pasku TVN 24 czcionką chyba 160 -tką napisali że zamachu nie bylo - po czym Szeliga stwierdził że próbki sa dopiero badane a urządzenia zadziałały tylko nie wiadomo co wykryły.
dzienniakrze go pojechali pytaniem czemu nie badali tym sprzętem wraku w 2010roku- biedak zacząl cos bredzić chyba sam nie wiedzial co powiedzieć, następnie badanie pirotechniczne ciala podannego ekshumacji w zeszłym roku- Szeląg stwierdził że nie ma jeszcze wyników- mimo że minął prawie rok. I co? i nic.
Kolejna sprawa pamiętacie jak Tusku mówil że nie zrobili badan DNA bo była presja a one by trwały kilka miesięcy - a Szeląg po tygodniu podał badania Kaczorowskiego i 3 innych ciał.Co dało się?
Mataczą tak że kłuje po oczach

Pablo84 30.10.2012 16:00

Kompletnie nie za bardzo rozumiem tego błędnego odczytu oświadczenia prokuratury- przez media jak i tutejszych użytkowników.
Przecież prokurator wojskowy powiedział wyraźnie że postępowanie jest w toku, bo wykryte materiały wysokoenergetyczne jeszcze nic nie udowadniają- potrzebne są badania laboratoryjne, które potrwają ok 6 miesięcy....
Wobec tego, nie można powiedzieć czy są tam materiały wybuchowe czy nie są.Powiem szczerze, że nie mam zbyt dużego zaufania do prokuratury wojskowej, zwłąszcza w świetle pomyłek zw z ciałami ofiar.Po raz kolejny podobno źle rozpoznano ciało, a z wszystkich niemal źródel dochodzą informacje, że ciało prezydenta Kaczorowskiego było zidentyfikowane jedne z pierwszych i było niemal w identycznym stanie.Wybaczcie, ale to wszystko jest zajebiscie nielogiczne.

Jest jedno pewne, ten rząd skompromitował się niemal na wszystkich możliwych frontach- nie przypominam sobie, by było kiedykolwiek gorzej.Jak kiedyś na Kaczyńskiego narzekałem, to teraz uważam, że on i jego rząd byl niemal wzrorowy w porównaniu z tym, co się teraz dzieje.Niemal codziennie bombardowani jesteśmy kolejnymi aferami, zaniedbaniami, niedopełnieniami obowiązków, skandalicznym działaniem organów państowych, korupcji i kompromitacji - np na arenie międzynarodowej- jeśli ktoś tego nie widzi, to albo jest ślepy, albo nie chce widzieć.

AS82 30.10.2012 16:06

Pomyliliśmy się pisząc dziś o trotylu i nitroglicerynie. To mogły być te składniki, ale nie musiały" - czytamy w oświadczeniu redakcji "Rzeczpospolitej".

Uran235 30.10.2012 16:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1284259)
Pomyliliśmy się pisząc dziś o trotylu i nitroglicerynie. To mogły być te składniki, ale nie musiały" - czytamy w oświadczeniu redakcji "Rzeczpospolitej".

I jesteśmy w punkcie wyjścia, tyle że bogatsi o kolejną teorię spiskową. Jeden kontrolowany przeciek, a ile radochy dla ruskich.

Pablo84 30.10.2012 16:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Uran235 (Post 1284262)
I jesteśmy w punkcie wyjścia, tyle że bogatsi o kolejną teorię spiskową. Jeden kontrolowany przeciek, a ile radochy dla ruskich.

CO to znaczy teorię spiskową?Teorie spiskowe nakreśliło ci ponad 100 profesorów uczelni techniznych.Jeśli jesteś inteligentny to wyciągniesz z tej konferencji naukowej jakieś wnioski.Oczywiście, możesz też ich uważać za "PiSuarowskich profesorów", "oszołomów Macierewicza" itp.

jakkfk 30.10.2012 16:24

Że też teraz jesteście tacy mądrzy, jak wam w tv pokazali co mówić

___

http://wpolityce.pl/wydarzenia/39581...azenia-tu-154m

rw88 30.10.2012 16:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lech Wałęsa
Nie ma takiej możliwości, żeby to był zamach. Lech Kaczyński nie był wrogiem dla Rosjan.

Nie jestem zwolennikiem teorii zamachowej, zdecydowanie bardziej prawdopodobne wydaje mi się to, że był to po prostu wypadek spowodowany szeregiem zaniechań obu stron (rosyjskiej i polskiej), który aktualnie jest tuszowany przez obie strony i wykorzystywany politycznie przez Rosjan (?) do destabilizacji sytuacji w naszym kraju, jego skłócania i tak dalej, ale jak słyszę takie komentarze, jak ten powyższy, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Przecież nie trzeba być geniuszem (wystarczy nie być umysłowym imbecylem) aby zauważyć, że tam było ponad DZIEWIĘĆDZIESIĄT kluczowych osobowości państwa polskiego, cała masa dowódców wojskowych, a ten pier*oli, że Kaczyński nie był wrogiem Rosjan - tak jakby leciał tam przynajmniej szybowcem i zginął samotnie...Tej teorii więc NIE MOŻNA odrzucić, nawet jeśli jest średnio prawdopodobna.

Arapaho 30.10.2012 16:47

Następne info o trotylu

Cytat:

Doniesienia "Rzeczpospolitej" o znalezieniu na szczątkach TU-154M, jak się okazuje, nie są jedynymi. Publikujemy relację Stanisława Zagrodzkiego, kuzyna śp. Ewy Bąkowskiej, który zlecił prywatne badania materiału z miejsca katastrofy.

Po ekspertyzie dr. Szuladzińskiego z początku tego roku postanowiłem poszukać kontaktu z naukowcami amerykańskimi. Po uzyskaniu zapewnienia, że byliby zainteresowani przeprowadzeniem badań rzeczy po Ewie, które przywiozłem z Moskwy, postanowiłem przekazać im materiał do badań.

Ustaliliśmy, że przekażę materiał do badań w czasie wiosennej konferencji w Parlamencie Europejskim w Brukseli. Tak też się stało.

16 czerwca otrzymałem informację od jednego z naukowców, że znane są już wyniki badań dwóch próbek, wielkości kilku centymetrów kwadratowych każda. Jedna pochodziła z fragmentu garsonki, druga – z pasa biodrowego od fotela lotniczego, który był z tą garsonką, można powiedzieć, zespolony. Okazało się, że w tej drugiej próbce znaleziono ślady trójnitrotoluenu, czyli trotylu.

Informację tę potwierdził mi później inny naukowiec w obecności posła Antoniego Macierewicza, kilku rodzin i adwokata.

Próby, w laboratorium jednego z amerykańskich uniwersytetów, wykonane były metodą odczynnikową, czyli analizy chemicznej, a nie metodą detektorowania, jaką posłużyła się prokuratura.

Ustaliliśmy, że przeprowadzimy ponowne badanie próbek, aby wykluczyć pomyłkę. Z tego, co wiem, jest ono na ukończeniu, w fazie ekspertyzy pisemnej.

Dzisiejsze rewelacje „Rzeczpospolitej” są dla mnie potwierdzeniem tej wstępnej analizy uniwersyteckiej przeprowadzonej w USA.

Stanisław Zagrodzki nie informował jeszcze o wynikach badań prokuratury. M.in. w obawie o materiał dowodowy dla prokuratury:

Bałem się, że ujawnienie tego w mediach może spowodować utrudnienie dostępu do wraku. Że wrak może nigdy nie wrócić, co byłoby nie do przyjęcia.

O wynikach badań w USA powiedział kilku rodzinom ofiar katastrofy smoleńskiej oraz swoim najbliższym, by - jak dodaje - nie byli zdziwieni, gdy podobne informacje pojawią się już oficjalnie.

Stanisław Zagrodzki od początku uczestniczy w pracach zespołu parlamentarnego i regularnie stara się prostować kłamstwa i manipulacje dotyczące katastrofy smoleńskiej. W grudniu w czasie posiedzenia komisji Antoniego Macierewicza mówił: "Państwo nie chroni nas jako obywateli, nie chroni tych, którzy zginęli i nie będzie chronić.”

darksun 30.10.2012 16:55

Tak swoją drogą, ktoś zauważył, że drastyczne zdjęcia opublikowano przed Konferencją Smoleńską, natomiast śmierć chorążego Musia i informacje o ładunkach wybuchowych po? Pytanie czy źródło tych "rewelacji" może być jedno? :) Czy ktoś w ogóle mówi o Konferencji, której konkluzja wskazała na wybuchy(z którą to opinią ciężko polemizować)?

Uran235 30.10.2012 16:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1284264)
CO to znaczy teorię spiskową?Teorie spiskowe nakreśliło ci ponad 100 profesorów uczelni techniznych.

1) Teorie spiskowe odnoszą się głównie do kuli ognia za samolotem i strzałów z 9 sekundy oraz pokrewnego fan-ficu. Co nie oznacza, że to, o czym piszesz, traktuję jako fakt. Raczej jako teorię - naukową, ale wciąż teorię.
2) Nie twierdzę, że na pewno nie było zamachu - tego nie wiem i pewnie nigdy wiedział na pewno nie będę.
3) Teoria pozostaje teorią jak długo nie zostanie uznana za fakt. Mieliśmy w historii wiele teorii naukowych, których długo nikt nie potrafił potwierdzić, pomimo mnóstwa przekonujących przesłanek. Mieliśmy mnóstwo teorii naukowych, które uznano za fakt, by wkrótce potem zostały obalone. Nie jestem w stanie zaufać prokuraturze, bo uważam, że nawet bez celowości w swoich działaniach, może okazać się niekompetentna. Ale owych profesorów uczelni technicznych również nie biorę poważnie. Ich "śledztwo" zostało przeprowadzone z nadania politycznego. Miałem do czynienia z uczelnią techniczną i wiem, że pracują tam ludzie. Ludzie, którzy nierzadko nie potrafią swoich własnych przekonań oddzielić od nauki, a tytuł profesora posiadają pomimo pisania słowa "pół" przez u otwarte. Takie, za przeproszeniem, oszołomy jak Macierewicz i Niesiołowski również nie tylko dysponują tytułami naukowymi, ale także, przynajmniej swojego czasu, piastowali stanowiska nauczycieli akademickich/wykładowców.

serek.c2 30.10.2012 17:05

Może mi wyjaśnić z jakiego powodu nazywasz Macierewicza oszołomem? Poważnie pytam.

Uran235 30.10.2012 17:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1284274)
Może mi wyjaśnić z jakiego powodu nazywasz Macierewicza oszołomem? Poważnie pytam.

Ze względu na nieumiejętność zrównoważonego wyrażania swoich poglądów, obciążanie najprostszych wypowiedzi niepotrzebnym osobistym i często bardzo negatywnym ładunkiem emocjonalnym, wyrażanie stanowisk i poglądów często wysoce subiektywnych w sposób kategoryczny, jakby były aksjomatami. W dodatku notoryczne rzucanie słów na wiatr. I mówię to w oderwaniu od sprawy smoleńskiej, raczej charakteryzuję całokształt funkcjonowania tej osoby na scenie politycznej. Tak - nie jest tak spektakularnie szurnięty jak Niesiołowski, któremu nierzadko piana się toczy z ust, ale wciąż w moim odczuciu daleko mu do osoby zrównoważonej. Nie każdy oszołom musi być głośny i krzykliwy. Przekładając na świat futbolu taki Tomaszewski też jest oszołomem, choć bardzo często ma rację. Natomiast taki Zarzeczny snobuje się na oszołoma, by zwiększyć własną poczytność.

Szpen 30.10.2012 17:31

Jarka poniosło, punktuje PO. Dupa z niego, a nie polityczny geniusz ...

yarow 30.10.2012 17:35

http://c3201142.cdn01.imgwykop.pl/co...H9RV8,w400.jpg

Ela 30.10.2012 17:55

https://twitter.com/FelixisFelicis/s...130241/photo/1

Plus zmienione oświadczenie Rzeczpospolitej :

Cytat:

Rzecznik Prokuratury Generalnej Mateusz Martyniuk mówi "Rz", że próbki, które wskazali biegli, nadal są w Rosji
- Zostały one wytypowane przez polskich biegłych na podstawie wskazań urządzeń, które wykazały obecność cząstek wysokoenergetycznych, których źródła pochodzenia mogą być przeróżne - mówi Martyniuk. Dodaje, że "próbki te zostaną dopiero do Polski sprowadzone w ramach pomocy prawnej".
Prokuratura wojskowa zapewnia, że nie wykryła na wraku rządowego tupolewa w Smoleńsku śladów trotylu i nitrogliceryny. Nie może jednak wykluczyć obecności materiałów wybuchowych na pokładzie z uwagi na obecność zjonizowanych składników. Analogicznych do tych, które występują w materiałach wysokoenergetycznych, w tym materiałach wybuchowych. Nie można jednoznacznie stwierdzić obecności trotylu i nitrogliceryny. To mogły być te składniki, ale nie musiały. Okazuje się, że aby ostatecznie przekonać się, czy obecne były tam materiały wybuchowe, potrzeba aż pół roku badań laboratoryjnych. Dopiero wtedy, czyli ponad trzy lata po katastrofie, mamy dowiedzieć się, czy doszło do eksplozji, czy nie.
Dość emocjonalna konferencja prokuratorów wojskowych zostawia nas z szeregiem nowych pytań.
Skoro to tylko cząstki zjonizowane, dlaczego od tygodnia prokuratura i rząd, choć o nich wiedzą, nie powiadomili opinii publicznej? Co w tej informacji było tak tajemniczego? Dlaczego prokuratura nie dodała, że z Moskwy przywieziono jedynie odczyty, a nie próbki tych materiałów.
Czy badania będą polegały na sprawdzaniu odczytów? Jeżeli tak, to dlaczego potrzeba na to aż pół roku? A może badania prowadzone będą w Moskwie i stąd trudny do przewidzenia czas oczekiwania? Dlaczego dopiero teraz zbadano samolot nowoczesnym sprzętem pirotechnicznym? Rosjanie nie pozwalali, nie było ku temu woli politycznej? Dlaczego wcześniejsze badania ekspertów uznano za niewystarczające? Na to pytanie prokurator nie miał jednoznacznej odpowiedzi.
To, czego na pewno dowiedzieliśmy się z dzisiejszej konferencji to, że na wraku odkryto coś, co może być śladem materiałów wybuchowych. I to powinno być największym powodem do niepokoju. Szybkie rozwianie wątpliwości powinno być priorytetem zarówno komisji i prokuratury, jak i samego rządu. Pisząc to jeszcze raz podkreślamy, że bezzasadne pozostają teorie o prawdopodobnym wybuchu na pokładzie, ale też w kontekście mnożących się teorii spiskowych, niezrozumiała jest zwłoka i chomikowanie tak ważnych informacji przez prokuratorów.
Rzeczpospolita

martin_6 30.10.2012 18:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1284278)
Jarka poniosło, punktuje PO. Dupa z niego, a nie polityczny geniusz ...

Dał się podpuścić jak dziecko. Kilka miesięcy dobrej pijarowskiej roboty jak krew w piach...

Nie zdziwiłbym się, jakby cała akcja z przeciekiem o trotylu została wymyślona w środowiskach bliskich premierowi.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:46.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl