Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Football Manager (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4721)

JOSE 841 14.11.2009 14:39

z jakich lig najłatwiej ściągać piłkarzy do polskiej ekstraklasy zwłaszcza do średnich klubów takich jak Śląsk??????potrzebuje wzmocnień na europejskie puchary najlepiej po jednym solidnym wzmocnieniu na każdą pozycje oprócz ataku już mam Frankowskiego

WILU TS 14.11.2009 14:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pirat.z.karaibow (Post 816637)
Ja, pomimo oryginalnej gry, mam ten sam problem.

Zakupiłem grę pół na pół z kolegą. Początkowo wszystko śmigało. Potem zaczął prosić mnie o wrzucenie płytki przy włączaniu. Wkleiłem mu cracka, teraz natomiast prosi o płytkę po zapisywaniu...

Ściągnij sobie tzw mini image FMa 10 i będzie po sprawie ;) Waży około 1 mb ;)

Ivory1906 14.11.2009 14:57

Nie wiem jak inni ale ja czesto penetruje rynek Slowacki Slowenski Czeski. Mozna znalesc ciekawych zawodniko za stosunkowo nie duze pieniadze :)

HA! wkoncu trafilem na zespol ktory chce prowadzic :D a jesttt toooo.....LEVADIA TALLIN !!! :D

JOSE 841 14.11.2009 17:32

Orientuje sie ktoś z was jak jest z liga rumuńskom?????????bo mam na oku Unirea zespół rumuński tylko nie wiem jak tam ztransferami i ławką rezerwoych tak samo jak na wyspach 5ciu rezerwowych czy jak?Ivory jak będziesz propwadził levadie to z chęciom zobaczyłbym też twoją liste transferową

Ivory1906 15.11.2009 01:58

No wiec tak...Gdy obejmuje sie zespol z Estonii gre zaczyna sie gdy druzyna ma juz 19 meczy w lidze. Swoj pierwsze mecz wygralem pewnie z Trans 2-0 a potem przyszedl czas na kwal do LM...no coz M.Hajfa to nie byle jaki zespol i dostalem 3-1, chociaz tak naprawde to dwie padly ze strzalu z za pola karnego a trzecia z akcji. Pierwsza polowa totalnie przespana dopiero w drugiej sie moi obudzili, bramka kontaktowa ozywila jeszcze bardziej moj zespol potem moi obijali 2 razy poprzeczke i taki wyniki sie utrzymal do konca ;/ choc moglem smialo powiedziec ze druga polowe wygralem ja..Co do transferow...Kupilem jednego pomocnika srodkowego Vasiljev za 149 tys euro i do wydania zostalo mi 20 kilka tys :P Obrona w Levadii to jednym slowem ser zwany dziurawcem :P potrzebuje lewego prawego i srodkowego obronce za malae pieniadze :P zna ktos takeigo ??

Damianek_ABG 15.11.2009 10:05

Mam dwa pytanka:
1) Gdzie sie składa kandydature na selekcjonera jakiegos panstwa??
2) Doradzcie mi bo poszukuje PP i OP i podajcie jakies nazwiska. najlepiej jakies tanie bo pieniedy juz nie mam ;D

Żurawek 15.11.2009 11:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Damianek_ABG (Post 816942)
Mam dwa pytanka:
1) Gdzie sie składa kandydature na selekcjonera jakiegos panstwa??
2) Doradzcie mi bo poszukuje PP i OP i podajcie jakies nazwiska. najlepiej jakies tanie bo pieniedy juz nie mam ;D

1. Posady >> Status managera >> Jeśli dany kraj zwolnił aktualnego selekcjonera możesz złożyć podanie przez kliknięcie lewym przyciskiem na ten kraj i zaznaczenie opcji "Złóż podanie".

2. Zależy jaki poziom zespołu :)

pablo92TSW 15.11.2009 11:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ivory1906 (Post 816916)
No wiec tak...Gdy obejmuje sie zespol z Estonii gre zaczyna sie gdy druzyna ma juz 19 meczy w lidze. Swoj pierwsze mecz wygralem pewnie z Trans 2-0 a potem przyszedl czas na kwal do LM...no coz M.Hajfa to nie byle jaki zespol i dostalem 3-1, chociaz tak naprawde to dwie padly ze strzalu z za pola karnego a trzecia z akcji. Pierwsza polowa totalnie przespana dopiero w drugiej sie moi obudzili, bramka kontaktowa ozywila jeszcze bardziej moj zespol potem moi obijali 2 razy poprzeczke i taki wyniki sie utrzymal do konca ;/ choc moglem smialo powiedziec ze druga polowe wygralem ja..Co do transferow...Kupilem jednego pomocnika srodkowego Vasiljev za 149 tys euro i do wydania zostalo mi 20 kilka tys :P Obrona w Levadii to jednym slowem ser zwany dziurawcem :P potrzebuje lewego prawego i srodkowego obronce za malae pieniadze :P zna ktos takeigo ??

Wolny transfer :) W klubach które maja takie małe budżety to dobry sposób, zwłaszcza, że można wyciągnąć niezłych piłkarzy, tylko trzeba to robić szybko zanim nie zakontraktuje ich ktoś inny.

Al_29 15.11.2009 13:03

Z-zwycięstwo
R-remis
P-przegrana

a co to X? ;>

Dzieki. ; )

E:
jedno pytanie jeszcze. ;D

jak zaplanowac sparing?

Eleusis 15.11.2009 13:22

X to remis.

Speedy 15.11.2009 13:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pablo92TSW (Post 816975)
Wolny transfer :) W klubach które maja takie małe budżety to dobry sposób, zwłaszcza, że można wyciągnąć niezłych piłkarzy, tylko trzeba to robić szybko zanim nie zakontraktuje ich ktoś inny.

R - remis bramkowy
X - remis 0-0

Awe 15.11.2009 13:31

Jesteś pewny? Ja zawsze myślałem, że jedno to remis na wyjeździe, drugi u siebie. Aż muszę sprawdzić :)

KacpiTSW 15.11.2009 13:47

Muszę się przyzwyczaić do nowego wyglądu FM'a...

Macie jakieś wskazówki na początek gry? Jakich zawodników mogę ściągnać do Wisły? ;)

Chciał bym jakiegoś bramkarza zakupić i dobrego rozgrywającego.

ponury 15.11.2009 13:48

Nie mogę znaleźć opcji "dodaj następnego menadżera" w 2010, zlikwidowana jest czy schowała się ? ;)
(chodzi o granie dwoma menadżerami w tej samej grze, w 08 była taka możliwość)

puzzy - dzięki bardzo

pirat.z.karaibow 15.11.2009 13:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KacpiTSW (Post 817020)

Sepuya

Mphela

Vrsic

Gol

Glik

Kosznik

Zanev

Jest jeszcze jeden super lewoskrzydłowy, Chorwat, 21 lat- niestety nie pamiętam nazwiska. Przekop chorwackie kluby.

Donki 15.11.2009 13:50

Cytat:

Macie jakieś wskazówki na początek gry? Jakich zawodników mogę ściągnać do Wisły? ;)

Bramkarz Michel Alves, a Rozgrywający? Ja proponuje dać szanse Jirsakowi u mnie wymiata :D Po pierewszym sezone sprzedałem go za 6 milionów Euro!! i 25% kasy z następnego transferu trafi do mnie !:-p

puzzy 15.11.2009 14:04

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Pierwotnie napisane przez ponury (Post 817021)
Nie mogę znaleźć opcji "dodaj następnego menadżera" w 2010, zlikwidowana jest czy schowała się ? ;)
(chodzi o granie dwoma menadżerami w tej samej grze, w 08 była taka możliwość)

Jest taka opcja. Zobacz załącznik.

matizaq 15.11.2009 14:28

Cytat:

Na bramkę- Silviu Lung
Rozgrywający - Sergey Krivets - GENIUSZ

Chyba dwaj najlepsi piłkarze jacy przychodzą w pierwszym seonie do Wisły...

Jaroo1 15.11.2009 16:03

Zajzałem dzis w edytor do FM i sie przeraziłem :P Mimo mojego wzesniejszego entuzjazmu po przeanalizowaniu moich dotychczasowych 4 rozegranych sezonow w FM w edytorze Wisła "zarobiła" 40 pkt reputacji!!! Skandal. 4 MP, 4 razy w fazie grupowej LM (raz 4 miejsce, 2 razy 3 miejsce i w tym sezonie 2 miejsce w gr i w 1/8 z Liverpoolem 1:1, 0:1). Porazka jakas :D Przeanalizowałem reputacje innych ekip, taka Sparta która rozbiłem 3:0 u siebie i 1:5 na wyjezdzie miała ok 700 pkt reputacji wiecej od Wisły! ;/ Cluj oczywiscie tez duzo lepszy od Wisły. Wszystkie zespoly ktore mialy podobne osiagniecia co ja miały o minimum 500 wieksza reputacje ode mnie. Od dzis wiec zaczynam gre z edytorem. Za dobre wyniki polskim klubom bede dodawał reputacji i jesli liga bedzie piac sie w rankingu wspolczynnikow do gory to tez trzeba dodac pkt. Troche sie w****iłem bo niby do Wisły przychodza fajni pilkarze, niezli pilkarze z Afryki ale 4 sezony w LM i reputacja wieksza o 40? to jest bug w grze. Nierelna sprawa ze klub gra w LM, jest coraz lepszy a nie jest bardziej znany- nie ma wiekszej reputacji. Takze pozostaje tylko edytor

Donki 15.11.2009 16:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 817076)
Zajzałem dzis w edytor do FM i sie przeraziłem :P Mimo mojego wzesniejszego entuzjazmu po przeanalizowaniu moich dotychczasowych 4 rozegranych sezonow w FM w edytorze Wisła "zarobiła" 40 pkt reputacji!!! Skandal. 4 MP, 4 razy w fazie grupowej LM (raz 4 miejsce, 2 razy 3 miejsce i w tym sezonie 2 miejsce w gr i w 1/8 z Liverpoolem 1:1, 0:1). Porazka jakas :D Przeanalizowałem reputacje innych ekip, taka Sparta która rozbiłem 3:0 u siebie i 1:5 na wyjezdzie miała ok 700 pkt reputacji wiecej od Wisły! ;/ Cluj oczywiscie tez duzo lepszy od Wisły. Wszystkie zespoly ktore mialy podobne osiagniecia co ja miały o minimum 500 wieksza reputacje ode mnie. Od dzis wiec zaczynam gre z edytorem. Za dobre wyniki polskim klubom bede dodawał reputacji i jesli liga bedzie piac sie w rankingu wspolczynnikow do gory to tez trzeba dodac pkt. Troche sie w****iłem bo niby do Wisły przychodza fajni pilkarze, niezli pilkarze z Afryki ale 4 sezony w LM i reputacja wieksza o 40? to jest bug w grze. Nierelna sprawa ze klub gra w LM, jest coraz lepszy a nie jest bardziej znany- nie ma wiekszej reputacji. Takze pozostaje tylko edytor

Ale te drużyny które podałeś tzn: Cluj, Sparta to pewnie już na początku gry miały wyższą reputacjie :-p

Jaroo1 15.11.2009 16:39

Nom one juz od poczatku tak maja. Tylko czemu ja skoro jestem od nich lepszy pilkarsko i zrobilem z Wisły dobry zespol nadal mam tak niska reputacje?

Damianek_ABG 15.11.2009 17:59

Czyli dawać podanie na posade selekcjonera mozna tylko jak przy danym karju nie bedzie zadnego nazwiska??

Al_29 15.11.2009 20:20

1.jak zaplanowac sparing.?
2.czy da sie jakos zobaczyc jakich pilakrzy zza granicy mozna sciagnac z wolnego transferu? czy tylko szukac po klubach? : )
3.Czy jak obejme posadę selekcjonera jakiegos panstwa, to strace prace w klubie? bede mogl prowadzic jednoczesnie klub i panstwo?

brylant17 15.11.2009 21:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Al_29 (Post 817155)
1.jak zaplanowac sparing.?
2.czy da sie jakos zobaczyc jakich pilakrzy zza granicy mozna sciagnac z wolnego transferu? czy tylko szukac po klubach? : )
3.Czy jak obejme posadę selekcjonera jakiegos panstwa, to strace prace w klubie? bede mogl prowadzic jednoczesnie klub i panstwo?

Ad.1

Wchodzisz w terminarz i tam masz zaplanuj sparing

Ad2.Tak poprzez 2 opcje jedna to w wyszukiwarkę wpisujesz no club a 2 to transfery-->wyszukiwanie i edytuj fility i tam wybierasz kraj który cię interesuje.

Ad.3 Nie ja w 4 sezonie pracuje i w Wiśle i Egipcie i nikt mnie nie zwolnił

sevenheaven 16.11.2009 11:24

Ja po sprawdzeniu tych gwiazd jestem 1 pkt za Lechią na półmetku .. ( o przegranych meczy, ale sporo remisów ;/ )
w lidze mistrzów mam szanse na 3 miejsce tylko z PSV musze wygrać, bo z Bordeux raczej nie wygram

i zastanawiam się czy nie zaczne grać od 6 ligii angielskiej .. wybrałem sobie zespół najsłabszy z wszystkich, w 1 składzie mam dużo juniorów, a na transfery 0 kasy , może w 2 sezonie uda mi się awansować

będzie ciekawsza gra :)

Jaroo1 16.11.2009 11:49

Cytat:

i zastanawiam się czy nie zaczne grać od 6 ligii angielskiej .. wybrałem sobie zespół najsłabszy z wszystkich, w 1 składzie mam dużo juniorów, a na transfery 0 kasy , może w 2 sezonie uda mi się awansować
wczoraj tez na to wpadłem! :P
Wczoraj wieczorem zaczałem sobie gre zespołem z 6 klasy rozgrywkowej w Anglii czyli z Blue Square North. Gram zespołem Southport - wczoraj sie dowiedziałem o nim hehe
Maksymalnie sie zirytowałem tym graniem Wisla gdzie nie mozna rozwijac zespolu :( Teraz mecze sie w 6 lidze angielskiej. Chce sprawdzic swoj kunszt trenerski i mozliwosci FMa. Jestem ciekaw czy z 6 ligi ang mozna zbudowac klub ktory bedzie mial renome np Chelsea, czy klub sie rozwinie czy w pewnym momencie jak Wisła zatrzyma sie w rozwoju. Gra jest "fenomenalna" :D Powolne tempo, niedokladne podania, podania wprost pod nogi rywali, podania za plecy, slimacze tempo strzalow z dystansu, zawodnicy ze statystykami przerazajacymi, budzet transferowy 15 tys zł, płacowy 115 tys zł... nie ma szans zby kogos kupic za kase, tylko z wolnego transferuu trzeba brac a jak sie nie ma farta to byle jaki klub zlozy oferte i zabierze nam zawodnika o ktorego chcielismy powalczyc, puste trybuny (no po 500 osob chodi na mecze ;p), klub połzawodowy, trenig tez polzawodowy (!).

Przewidywane miejsce mojego zespolu na koniec sezonu to miejsce 4 jednak poczatku gry latwe nie były. 3 porazki po 1:2. Pozniej zmiana ustawienia i 3 remisy. Pozniej zmienilem trening, ulozylem jakis trening ktory byl z 2 razy bardziej wymagajacy niz ten ktory jest przypisany automatycznie no i w nastepnym meczu juz 4:1 rozwalilem rywali! Z czego nawet strzałem z dystansu zdobylem gola ;)

Ulozylem nawet piosenke. Oeeee aoooo wygra Southport my wierzymy w to :D

KacpiTSW 16.11.2009 12:44

Da się ustawić wygląd taki jak w fm 2009? bo nie mogę sie przyzwyczaić. ;d

Eleusis 16.11.2009 13:20

Skopiuj sobie skina z FM 09 i spróbuj, chociaż raczej nie polecam...Ponoć może 'rozwalić' grę. Twój wybór rzecz jasna.

janko04 16.11.2009 13:23

gdzie moge znaleść shortliste zawodników z PA 170 itd jak wgrałem je już do folderu odpowiedniego? chodzi mi o to aby w grze widział ich, da sie?

Al_29 16.11.2009 13:58

http://yfrog.com/0mbeztytuugiuj
moglby ktos jasniej wytlumaczyc? ;>

edit:
nie stosujesz, bo nie chcesz, czy to nic nie daje?;>

lorddavy 16.11.2009 14:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Al_29 (Post 817333)

Jak grasz z kims teoretycznie slabszym od siebie mozesz w przedmeczowej rozmowie z zawodnikami powiedziec im, ze nie wymagasz od nich zwyciestwa. Wtedy beda chcieli Ci udowodnic, ze i tak wygraja. Ja tego nigdy nie stosuje ;)

Eleusis 16.11.2009 14:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez janko04 (Post 817325)
gdzie moge znaleść shortliste zawodników z PA 170 itd jak wgrałem je już do folderu odpowiedniego? chodzi mi o to aby w grze widział ich, da sie?

Lista życzeń- Importuj listę życzeń i importuj tą listę;)

kamilll1906 16.11.2009 14:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Al_29 (Post 817333)

edit:
nie stosujesz, bo nie chcesz, czy to nic nie daje?;>

albo zycz szczescia lub ze moga wygrac mecz

czasem daje ale przy dluzszym stosowaniu juz pozniej słabo skuteczne

na podstawie 2009 :p

pirat.z.karaibow 16.11.2009 18:01

Ustawiacie polecenia piłkarzom według już podanych schematów, czy modyfikujecie je?

janko04 16.11.2009 18:19

ja gram taktyką bardzo podobna do tej mojej z Fm09 i działa w drugim sezonie jak juz zgrane sa gwiazdki moje to 4:0 z Lechem dla mnie na wyjeździe 6 zwyciestw 0 porażek 7 oczek przewagi nad drugim PODBESKIDZIEM...

Qbz 16.11.2009 18:55

Ja już w FM2010 jestem w kwietniu 2011 grając Spartakiem Moskwa.. Skorżę zwolnili, pozatrudniali beztalencia (Broniszewski, Wieczorek), które oczywiście sprzątnąłem za pomocą edytora. Transfery do klubu średnia wieku 32-33. Tragedia, co z tą Wisłą w grze zrobili, Lech dla kontrastu wygrał ligę i teraz też będzie w czołówce (transfery np. Piszczka za darmo, czy Janczyka za bodajże 1mln euro), Wisła jest 9., Śląsk za to drugi.

sevenheaven 16.11.2009 19:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 817302)
wczoraj tez na to wpadłem! :P
Wczoraj wieczorem zaczałem sobie gre zespołem z 6 klasy rozgrywkowej w Anglii czyli z Blue Square North. Gram zespołem Southport - wczoraj sie dowiedziałem o nim hehe
Maksymalnie sie zirytowałem tym graniem Wisla gdzie nie mozna rozwijac zespolu :( Teraz mecze sie w 6 lidze angielskiej. Chce sprawdzic swoj kunszt trenerski i mozliwosci FMa. Jestem ciekaw czy z 6 ligi ang mozna zbudowac klub ktory bedzie mial renome np Chelsea, czy klub sie rozwinie czy w pewnym momencie jak Wisła zatrzyma sie w rozwoju. Gra jest "fenomenalna" :D Powolne tempo, niedokladne podania, podania wprost pod nogi rywali, podania za plecy, slimacze tempo strzalow z dystansu, zawodnicy ze statystykami przerazajacymi, budzet transferowy 15 tys zł, płacowy 115 tys zł... nie ma szans zby kogos kupic za kase, tylko z wolnego transferuu trzeba brac a jak sie nie ma farta to byle jaki klub zlozy oferte i zabierze nam zawodnika o ktorego chcielismy powalczyc, puste trybuny (no po 500 osob chodi na mecze ;p), klub połzawodowy, trenig tez polzawodowy (!).

Przewidywane miejsce mojego zespolu na koniec sezonu to miejsce 4 jednak poczatku gry latwe nie były. 3 porazki po 1:2. Pozniej zmiana ustawienia i 3 remisy. Pozniej zmienilem trening, ulozylem jakis trening ktory byl z 2 razy bardziej wymagajacy niz ten ktory jest przypisany automatycznie no i w nastepnym meczu juz 4:1 rozwalilem rywali! Z czego nawet strzałem z dystansu zdobylem gola ;)

Ulozylem nawet piosenke. Oeeee aoooo wygra Southport my wierzymy w to :D

widzisz .. ja to dopiero jestem hardcorem :D mój zespoł prognoza - 17 miejsce
15 k i 115 tys na pensje .. dla mnie marzenie
ja mam 0 k i 4k na pensje :P

rozegrałem 1 mecz i 1:4 u siebie ..
teraz wracam do gry zobacze czy mi się uda coś wyciągnać z tego zespołu ..
bo możliwe, że to będzie walka z wiatrakami .. organizowałem specjalnie sparingi z dobrymi przeciwnikami, żeby mieć na pensje .. 1 sparing = 1 pensja miesięczna wszystkich graczy hehe

Al_29 16.11.2009 21:19

poszukuje jakiegos mlodego talenta do Wisly, bo samych staruszkow juz mam ;>
polecacie kogos?! ; )
pozycja:
albo DP Ś, albo O PL lub OP Ś :)

Eleusis 16.11.2009 21:26

Anthony Annan, Janusz Gol bardzo dobrzy DP, na lewą obronę ciekawy jest...wychowanek Michał Jania, na OPŚ Marco Verratti i Anton Sosnin

Kamson 16.11.2009 21:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pirat.z.karaibow (Post 817414)
Ustawiacie polecenia piłkarzom według już podanych schematów, czy modyfikujecie je?

Chodzi ci o polecenia indywidualne? Ja modyfikuje tylko ustawianie się przy stałych fragmentach i ewentualnie krycie (strefa/1-1) i swobode.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:25.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl