Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

Gargamel 30.06.2010 20:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zawszewiernyts (Post 924283)
a Mi co powiecie? Chce startować na UEk na Gosp i Admin. publiczną i mam z ang rozsz. 62%, a z Wosu rozsz 64%? PS. Mam nadzieje ze progi będą niskie w tym roku, wyniki na to wskazują :P

Zostaje 2ga rekrutacja, bo na GAP zawsze jest próg w granicach 140-150 pkt.

Martinho 30.06.2010 20:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pawel.Busko (Post 924269)
Bardzo spoko?;) Martinho a przed zaczęciem studiów na tym kierunku interesowałeś się energetyką? Ciężko się było dostać na w/w kierunek? Proszę o priv chyba, że innych tez to interesuje;)

Ludzie po profilach matematycznych mają problemy z chemią i w perspektywie z przedmiotami kierunkowymi. Ci po profilach bio-chem itp maja problemy z matematyką i fizyką których pochodne są podstawą na studiach inżynierskich. Ja należę do tych drugich, wiadomo na początku trzeba było zacisnąć zęby, ale są zajęcia wyrównawcze, także po semestrze już było łatwiej. Także profil mat-chem jest tutaj idealny :)
Studia inżynierskie, a dodatkowo dyplom AGHu jest bardzo ceniony u pracodawców.

"Bardzo spoko" - nie no myślę że wszedzie jak na AGHu:):) zajebisci ludzie(studenci), wykładowcy i prowadzący zajęcia zdarzą sie przejebani, ale zdarzą sie lajtowi, mnie np coraz bardziej interesuje ten kierunek , także okazuje się dobrym wyborem. Noi nie jest aż tak ciężko jak np na budownictwie :P(takze jest troche czasu dla siebie) żeby odpaść trzeba naprawdę chcieć(ale jak to na studiach nikt sie nie bedzie z Toba *******ił) , jest 15 pktow ects na kazdym semestrze, w tym warunek mozesz wziaść juz na pierwszym roku (ta praktyka nie jest stosowana wszędzie)

Jeśli chodzi o sam wydział to budują nam nowy budynek, (a co za tym idzie dojdzie więcej specjalizacji):
http://www.speedyshare.com/files/232...a_projektu.pdf

Wg mnie kierunek jeden z lepszych jesli chodzi o perspektywy pracowo-finansowe. Jesli chodzi o mnie to do tego wyboru doszlo w czasie spotkan z doradcą zawodowym bo nie miałem zielonego pojęcia gdzie iść.

Tu jest rozpiska wszystkich semestrów I stopnia:
http://www.speedyshare.com/files/231...atka_Istop.xls

Próg pierwszej rekrutacji 500 punktów. Mnie było łatwo bo dość dobrze napisałem maturę (miałem 846 pkt). Ale w tym roku może byc wyzszy, bo tendencja jest wzrostowa(rok wcześniej 430). W drugiej rekrutacji (wrześniowej) cos kolo 630.

Cos jeszcze chcecie - piszcie.

trial 30.06.2010 23:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinho (Post 924265)
Jest to kierunek zamawiany, ale pamiętaj że kasę dostaje pierwsza 10ka czy 16ka średnich na roku :)
Ja właśnie kończę pierwszy rok Energetyki na AGHu i ci powiem że kierunek bardzo spoko.

Wierzę w swoje umiejętności:) jeśli tegoroczna matura mi na to nie pozwoli to myślę, że średnią osiągnę. A takie pytnie, czym się różni energetyka na wydziale Inżynierii Elektrycznej i Komputerowej od tej na wydziale mechanicznym? Zastanawiam się, czy wybrać właśnie energetykę, mechatronikę czy wiertnictwo..

crazykaro 30.06.2010 23:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez trial (Post 924522)
Wierzę w swoje umiejętności:) jeśli tegoroczna matura mi na to nie pozwoli to myślę, że średnią osiągnę. A takie pytnie, czym się różni energetyka na wydziale Inżynierii Elektrycznej i Komputerowej (więcej) https://ehms13.pk.edu.pl/rekrutacja/.../arrow1_dn.gif od tej na wydziale mechanicznym? Zastanawiam się, czy wybrać właśnie energetykę, mechatronikę czy wiertnictwo..

Pomiędzy Energetyką mechaniczną a elektryczną różnica jest zasadnicza. Elektryczna jest związana z przesyłem prądu czyli elektrotechnika, napięcia, linie przesyłowe, transformatory, generatory, instalacje elektryczne itp itd, krótko mówiąc bardziej elektromagnetycznie, że tak powiem:-p
Natomiast energetyka mechaniczna to głównie maszyny energetyczne, czyli turbiny, wiatraki, silniki ale także takie działy jak ciepłownictwo czy spalanie paliw, czyli to wszystko idzie bardziej w kierunku mechaniki i termodynamiki z elementami chemii

trial 01.07.2010 00:32

Zastanawia mnie, więc na którym wydziale lepiej wybrać. I czy obie są zamawiane na Politechnice? A może lepiej to odpuścić i iść na wiertnictwo lub mechatronikę? Ciężka sprawa:-D

Kaszalot 01.07.2010 08:29

jakie dokumenty trzeba dowiesc na awf (TiR), teraz na wstepie rekrutacji
bo nie moge tego za cholere dowiesc

_gilardino_ 01.07.2010 08:30

Powie mi ktoś jak wygląda sprawa z językami obcymi ? Tylko angielski jako podstawowy język czy można sobie wybrać francuski/niemiecki/hiszpanski ?

unpredictable_wislaczka 01.07.2010 10:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _gilardino_ (Post 924587)
Powie mi ktoś jak wygląda sprawa z językami obcymi ? Tylko angielski jako podstawowy język czy można sobie wybrać francuski/niemiecki/hiszpanski ?

Ja we Wrocławiu miałam z góry powiedziane,że musi być to angielski, ale wiem,że moja koleżanka w Szczecinie na przykład wybrała sobie niemiecki. Także nie wiem czy to nie zależy od uczelni, ale mogę się mylić ;)

wiślak 86 01.07.2010 11:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _gilardino_ (Post 924587)

W Krakowie na wiekszosci uczelni mozesz sobie wybrac jaki chcesz jezyk przewaznie francuski niemiecki rosyjski niekiedy hiszpanski czy wloski.

Oxydrene 01.07.2010 14:01

Szukam człowieka który studiuje geografie na UJ albo geofizyke na AGH lub ma jakiekolwiek pojęcie o takich studiach. I jeszcze jedno pytanie czy prawdąjest, że o przyjęciu na UJ na studia zaoczne decyduje kolejność zgłoszeń?

Pytam bo po prostu nie ogarniam tego

Gucio25 01.07.2010 15:32

i wyniki jak dla mnie bardzo zadowalające..

Polski 73%
Matma 80% (tu mogło być dużo lepiej, ale cóż..)
Angielski podst. 100% :)
Angielski rozsz. 85% :) - jak to zobaczyłem to byłem w pozytywnym szoku ;)
Geografia rozsz. 58% - rewelacji nie ma, ale na tak trudną maturę to i tak dobrze + 3 wynik w szkole..

teraz AGH/UEk, ale co dokładnie to sam jeszcze nie wiem. :D

Garbaż1906 01.07.2010 17:34

Czy po tej elektronicznej rekrutacji jestem zmuszony do wpłaty pieniędzy, czy np. w przypadku rozmyślenia się, mogę nie wpłacać kasy bez żadnych konsekwencji ? Proszę o szybką odp. :)

Pawel.Busko 01.07.2010 18:06

Raczej nie musisz. W zamian nie bierzesz udziału w rekrutacji.;)

Kibic_1906 01.07.2010 18:25

Język polski - 83%
Język angielski - 72%
Matematyka - 58%
Historia - 62%
WOS - 66%

Wszystko podstawa. Czy z takimi wynikami opłaca się startować na UJ na administracje ??

!!IRIVER!! 01.07.2010 18:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic_1906 (Post 925119)
Język polski - 83%
Język angielski - 72%
Matematyka - 58%
Historia - 62%
WOS - 66%

Wszystko podstawa. Czy z takimi wynikami opłaca się startować na UJ na administracje ??

Jakby to było rozszerzenie, to i owszem, a tak to może być bardzo ciężko. No chyba, że na zaoczne.

sndr 02.07.2010 08:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaszalot (Post 924585)
jakie dokumenty trzeba dowiesc na awf (TiR), teraz na wstepie rekrutacji
bo nie moge tego za cholere dowiesc

Lekki mają bałagan na stronie z rekrutacją, bo mam ten sam problem :-/

Arteka1906 02.07.2010 09:55

najpierw idziecie z dowodem wplaty za oplate rekrutacyjna. Dostajecie swistek do lekarza, idziecie na badania. Potem wracacie do nich z ksero dowodu, swiadectwa maturalnego, zaswiadczenia od lekarza i wydrukiem z ESR.

Michal_b3 02.07.2010 20:33

Na pewno jest na forum ktoś, kto studiuje/studiował budownictwo na PK na WILu. No więc jak wyglądają studia od środka? Jest ciekawie? Bardzo ciężko jest się utrzymać? Są szanse( ;) ), żeby mieć trochę wolnego czasu?

westersyl 03.07.2010 08:41

Podstawowe pytanie czy dostanę się w KRK na co kol wiek z takim "czymś":
Polski 57%
Ang 82%
Matma 30% lol :(
geo 44%

Ang ustny 75
Polski ustny 40%

Wszystko podstawa.

Kibic_1906 03.07.2010 10:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 926299)
Polski 57%
Ang 82%
geo 44%

Ang ustny 75
Polski ustny 40%

Wszystko podstawa.

Będzie Ci baaardzo cięzko ale spróbuj :)

Charlie 03.07.2010 10:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 926299)
Polski 57%
Ang 82%
geo 44%

Ang ustny 75
Polski ustny 40%

Wszystko podstawa.

Ponoć na niektóre kierunki na PK przyjmują każdego ze zdaną maturą, choćby na 30%. Tyle, że utrzymać się jest bardzo ciężko. Możesz też spróbować na UP, progi nie są jakieś szczególnie wysokie, przeważnie liczy się polski i angielski.

concedi 03.07.2010 10:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arteka1906 (Post 925535)
najpierw idziecie z dowodem wplaty za oplate rekrutacyjna. Dostajecie swistek do lekarza, idziecie na badania. Potem wracacie do nich z ksero dowodu, swiadectwa maturalnego, zaswiadczenia od lekarza i wydrukiem z ESR.

na TiR na AWF ie są jakieś testy sprawnościowe: choćby tylko na zaliczenie? pływanie?

igortsw 03.07.2010 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 926354)
Ponoć na niektóre kierunki na PK przyjmują każdego ze zdaną maturą, choćby na 30%.

Zdecydowanie nie polecam wybieranie PK na siłe, bo naprawdę pomimo iż się łatwo dostać, to poziom naprawdę wysoki i nawet ludzi którzy całkiem nieźle zdali przedmioty ścisłe na rozszerzonym mają mętlik na PK...

Arkas 03.07.2010 11:22

Ogólnie to przeje*ane w Krakowie się dostać bo wszyscy tutaj pchają się na studia.
72% mat
55% R geo

Na PK dałoby się dostać w miarę bez problemu? (chodzi mi m.in. o Inżynierię Środowiska lub Bezpieczeństwa)

Arteka1906 03.07.2010 15:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez concedi (Post 926360)
na TiR na AWF ie są jakieś testy sprawnościowe: choćby tylko na zaliczenie? pływanie?

nic nie ma ....

igortsw 03.07.2010 15:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 926377)
Ogólnie to przeje*ane w Krakowie się dostać bo wszyscy tutaj pchają się na studia.
72% mat
55% R geo

Na PK dałoby się dostać w miarę bez problemu? (chodzi mi m.in. o Inżynierię Środowiska lub Bezpieczeństwa)

Tu masz progi punktowe na PK z tamtego roku bodajże:
http://www.pk.edu.pl/rekrutacja/inde...178&Itemid=234

WISŁAZWE 05.07.2010 10:09

Gdzieś widziałem taką stronkę gdzie podane były kierunki studiów i progi punktowe, ma ktoś link albo pamięta tą stronę bo chciałem sobie jeszcze coś sprawdzić a nie pamiętam adresu :)

Pawel.Busko 05.07.2010 10:56

Na pewno studiuje ktoś na UJ. Można prosić o wykaz kierunków na który najłatwiej się dostać?

Do kiedy są w ogóle te rejestracje na uczelniach?

Gucio25 05.07.2010 12:23

UJ - do dzisiaj,
PK - do 8 lipca,
UEk - do 7 lipca,
AGH - do 9 lipca.

trial 05.07.2010 12:24

Jaki macie status w rejestracji na AGH? Pojawiły się już wasze wyniki na stronie?

mlynnek 05.07.2010 12:54

Budownictwo na PK na WiLu - dużo roboty, ale jak ze ścisłych jestes dobry to dasz sobie rade :) jezeli nie cisniesz na jakies mega dobre wyniki to bedziesz mial czas. na WiS nie idz bo szkoda czasu :)

Svartis 05.07.2010 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez trial (Post 928341)
Jaki macie status w rejestracji na AGH? Pojawiły się już wasze wyniki na stronie?

Mają sie pojawic dopiero 6 lipca, gdy OKE udostepni wyniki matur uczelniom. Przynajmniej tak na stronie AGHu piszą

Kris54 05.07.2010 15:05

Rejestrował się ktoś na UEK? W tym formularzu na poczatku co trzeba wpisać w wyniku matury podstawowej? Jak np. dam WOS w rozszerzonej to w podstawowej z wosu mam napisac 0% (bo jak dam co innego to wyskakuje ze obie matury muszą być z jednego przedmiotu)? Dość pilne

Gucio25 05.07.2010 15:55

tak. przynajmniej ja tak zrobiłem.
btw. dziwne to, jakby nie można było też inny wpisać.

Pawel.Busko 05.07.2010 18:23

Panowie UR, a dokładniej Zarządzanie i inżynieria produkcji.Ciężko się jest dostać, utrzymać?

Karlos 10.07.2010 16:57

Witam,

Mam pytanko, czy ktos z was studiuje Prawo Adiministracyjne ?

Zalezy mi bardzo na szybkiej odpowiedzi, z gory dzieki ;)

Mistel 10.07.2010 18:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pawel.Busko (Post 928637)
Panowie UR, a dokładniej Zarządzanie i inżynieria produkcji.Ciężko się jest dostać, utrzymać?

Łatwo dostać, utrzymać łatwo. Ja zrezygnowałem po semestrze. Nie dla mnie nauka o rozmnażaniu świni, czy rozpoznawaniu ziaren.

Sporo zajęć to raczej dodawanie wykładowcom godzin. I na przykład taki przedmiot jak Metrologia, gdzie na pierwszych zajęciach mówi wam gość w klasach tolerancji, daje zadania do rozwiązania a nawet nie powie co to jest i gdzie ma zastosowanie.

Nie mówię że wszystko jest złe, bo paru wykładowców bardzo sympatycznych.

I jeszcze dojazdy na Balicką. Albo zimą przy -15 czekanie przed budyneczkiem na ul. mjr. Łupaszki na szanowną Panią doktor.

Nie polecam.

Teraz moje pytanie; kiedy są wyniki na Ekonomicznym, na bodajże gospodarce przestrzennej?

zawszewiernyts 11.07.2010 12:15

Nie orientuje się ktoś jakie były progi na UP na administracje w tamtym roku?
Mistel, wyniki na UEk masz 14 lipca.

Jago 12.07.2010 10:07

Czy wpis 'Zakwalifikowany do przyjęcia - proszę dostarczyć komplet dokumentów do WKR' znaczy że wystarczy że złożę dokumenty i już zostałem przyjęty?? i jeszcze jedno w harmonogramie rekrutacyjnym jest wpis 'decyduje data wpływu dokumentów do WKR' tzn że jeśli dokumenty dam w ostatnim dniu to się jednak nie dostanę?? przepraszam.. ale gdy dzwoniłem on mi tego nie wytłumaczył..

wonski_eNHa 12.07.2010 10:21

dostarczasz dokumenty i jesteś już przyjęty.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:26.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl