Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Królewski, Błaszczykowski, Łanoszka, Moore, Nowak, Adamczyk - właściciele Wisły SA (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10843)

Piknik1906 26.11.2023 12:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wierność83 (Post 1612546)
Z tego co opisałeś Pikniku, to kluczowy wydaje się punkt 6-ty. Czuć w powietrzu jakieś zmiany (inwestor?). Pytanie w jakim celu redukować znaczenie RN w tym zakresie? Przecież ona i tak formalnie nie mogłaby niczego zablokować, bo decyzyjny jest większościowy udziałowiec.

Nie wiem skąd pomysł z inwestorem. Nic na to nie wskazuje. Oczywiście jest dość powszechne, że umowa inwestycyjna zobowiązuje ustępującego właściciela do ustalonych w umowie sprzedaży/inwestycyjnej zmian w statucie, ale takie rzeczy dzieją się po całym procesie negocjacji i podpisaniu umów. Nie przy okazji zwyczajnego WZA.

Z kolei wszystko wskazuje na to, że jest to wstęp do większego scentralizowania władzy i usunięcia ewentualnego oporu czy presji ze strony rady nadzorczej lub jej poszczególnych członków. Rada będzie wiedziała tylko tyle ile za stosowne uzna przekazać jej zarząd (a w naszym przypadku prezes) i będzie pytana tylko o wąski katalog spraw, których wartość przekroczy milion złotych.

Zgadzam się, że intencje najmocniej oddaje sprawa poruszona przez użytkownika @MaLk i opisana w punkcie szóstym, ale wszystkie razem pokazują, że to nie przypadek tylko celowa operacja. No i nie wiem czy przypadkiem największych konsekwencji nie będzie miała kwestia zwolnienia z nadzoru wszystkich operacji transferowych (nie chodzi tylko o kupowanie/sprzedawanie ale też o podpisywanie/zrywanie kontraktów) poniżej miliona złotych.

Jaroo1 26.11.2023 18:21

Królewski nie jest taki głupi jak się o nim myśli. To mądrzejsza i zaradniejsza wersja Meresińskiego. Gościu prowadzi jakieś swoje gierki, żyje aferami, idzie po trupach do celu. Dziwne by było aby te działania, o których piszecie miały zwiastować super, potrzebne zmiany.
Raczej są to kroki robione po to aby "ZWIĘKSZYĆ" transparentność i nie(uzdrowić) finanse klubu.

Gościu kreował się na typa, który jest czysty, ma super intencje, chce dobrze, będzie klub prowadził wraz z trio, wraz z Socios, z kibicami itd. Teraz zmienił front, że nie ma co za dużo mówić bo później z tego nieporozumienia i problemy wynikają.
A Socios jak widać, było dobre jak dawało pinionszki...

Typ wykłada już centralnie chuja na wszystkich i dalej buduje tę swoją oblężoną twierdzę. RN się spowiadał nie będzie bo nie musi, wszak on dźwiga cały klub na barkach, Sobola zwalniał nie będzie bo on wie lepiej i jakieś zjeby z trybun nie będą decydowały o posadzie trenera, bo trener ma potencjał, jest profesjonalistą i wiadomo, że ta maszyna ruszy w końcu.

Tam już się zrobił odlot konkretny. Gościu po prostu odcina dalej od siebie osoby spoza grona, mogące coś chcieć, wymagać, dopytywać, pilnować i żyje dalej swoim życiem, że on ten klub postawi na nogi, bo on wie jak.

Niemniej myślę, że tu jest jakies drugie dno jeszcze i on o jakieś swoje interesy w tym wszystkim walczy. Nie wiem czy to ma być jakiś skok na odzyskiwanie swoich pieniędzy póki jeszcze klub istnieje, czy ograniczy dostęp do informacji aby swoją nieudolność przypudrować, czy on ma jakieś inne swoje ambicje i zjebane plany jak nie wiem "jestem gołodupcem, nie mam kasy i pomysłów ale intuicja mówi mi że MADA som złe i nie oddam im Wisły bo kocham ten klub i nie pozwolę go zniszczyć".
Tam musi być ostro w głowie. No ale jak typ, milioner czy pseudo milioner, który nie ma w ciągu dnia 5 minut żeby się dobrze wysrać, znajduje x czasu na pisanie z no naemami na TT, to widać było jednak od początku, że coś z psychą jest nie tak.

Ciekawe kiedy to w końcu .......nie. Generalnie to już można powiedzieć, że .......neło, bo gdzie my dzisiaj jestesmy? Jaki jest pomysł na klub i jakies nadzieje? Po kryzysie sharksowym, akcji ratunkowej, która wpompowała x milionów w klub, jesteśmy w I lidze, ze słabymi nadziejami na awans, jak będzie awans to czeka nas kolejna rewolucja kadrowa, jak nie będzie to pewnie też, cięcie kosztów przy braku awansu, przy awansie pewnie wydawanie ponad stan, które i tak zakończy się szybkim spadkiem, po tych kilku latach dług mamy jeszcze większy o x razy, a kasy już nie ma skąd brać. Sytuacja jest patowa praktycznie z każdej strony. Żeby się poprawiło to by trzeba prowadzić całe przedsięwzięcie wzorowo pod kątem załatwiania tanich, dobrych piłkarzy, oszczędzania, spłacania długu i jednoczesnie musielibyśmy awansować i się utrzymywać w ekstraklasie.
Przecież każdy inny scenariusz jeśli tylko nie wydarzy się awans, czy wydarzy się spadek za 1-2-3 sezony, to znowu rozwalane całej drużyny i sezon zakończony na minusie kilkanascie czy kilkadziesiąt milionów.

Drozd 26.11.2023 18:38

Rozwiązanie już było. Nazywało się Hybala, ale ważniejsza niż gra, wyniki, rozwój piłkarzy, okazała się niepowtarzalna nigdzie rodzinna atmosfera i ego Kubusia. Dokąd się tego nie rozpieprzy, to każdy piłkarz, tani czy drogi grając u nas będzie słaby. Proste i potwierdzone w praktyce. Wystarczy zerknąć na wczorajszy mecz.

Jaroo1 26.11.2023 18:53

Tylko, że układu się nie rozbija zmieniając jeden element. Albo się zmieni całe myślenie, wszystkich = sam układ się zmieni, albo by trzeba wyjebać nie wiem, 51-80% obecnego sztabu ludzi przy Wiśle, aby oni wprowadzili inne myślenie, inne zasady.
Hyballa tu nie pasował bo był nastawiony na pracę, zafiksowany na rozwój i SZCZERY (największy minus), no i może był hetero więc nie lubił się lizać po fiutach z legendami (kolejny duży minus). Uratowało układ jedynie to, że gościu był nadpobudliwy i nieokrzesany z tekstami (trochę taki burak) więc można go było wywalić robiąc z niego świra.

Niemniej on tu nie pasował, tak samo jak nie będzie pasował nikt normalny. I na tym by można skończyć temat.
Do Wisły pasują idioci, przeciętniacy, lizodupy, niedorajdy. Takie mamy towarzystwo. I dopóki oni się nie ogarną albo nie wyjebie się ich, nie zatrudni profesjonalistów, dopóty nic nie ma sensu, ani nie ma co robić sobie nadziei, ani wydawać kasy na klub, bo to topienie pieniędzy i pogłębianie długów.

Jak ktoś myśli, że może być inaczej t chuja się zna i za dużo się nasłuchał Sobola na konferencjach, albo za dużo naczytał TT Królewskiego - wyłącz tv, włącz myślenie, sprawdza się tutaj hehe

wierność83 27.11.2023 10:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Piknik1906 (Post 1612611)
Nie wiem skąd pomysł z inwestorem. Nic na to nie wskazuje. Oczywiście jest dość powszechne, że umowa inwestycyjna zobowiązuje ustępującego właściciela do ustalonych w umowie sprzedaży/inwestycyjnej zmian w statucie, ale takie rzeczy dzieją się po całym procesie negocjacji i podpisaniu umów. Nie przy okazji zwyczajnego WZA.

Z kolei wszystko wskazuje na to, że jest to wstęp do większego scentralizowania władzy i usunięcia ewentualnego oporu czy presji ze strony rady nadzorczej lub jej poszczególnych członków. Rada będzie wiedziała tylko tyle ile za stosowne uzna przekazać jej zarząd (a w naszym przypadku prezes) i będzie pytana tylko o wąski katalog spraw, których wartość przekroczy milion złotych.

Zgadzam się, że intencje najmocniej oddaje sprawa poruszona przez użytkownika @MaLk i opisana w punkcie szóstym, ale wszystkie razem pokazują, że to nie przypadek tylko celowa operacja. No i nie wiem czy przypadkiem największych konsekwencji nie będzie miała kwestia zwolnienia z nadzoru wszystkich operacji transferowych (nie chodzi tylko o kupowanie/sprzedawanie ale też o podpisywanie/zrywanie kontraktów) poniżej miliona złotych.

To jeśli zgadzamy się, że punkt 6-sty jest najważniejszy, a odrzucamy jakieś niecne plany/zamiary, chęć ukrycia jakiejś złej sytuacji (osobiście po prostu w to nie wierzę, że świadomie wprowadzi RN w błąd, jakkolwiek będąc mocno krytycznym do JK równocześnie) to nie mam innego pomysłu. Może komuś się chce pospekulować kto się zna na temacie.

krysztal 27.11.2023 11:12

Ale ty masz jebla na punkcie tego inwestora...Jeśli odrzucasz złą wolę Jarka to może weż pod uwagę kompletne oderwanie od rzeczywistości i pewnie dojdziesz do innych wniosków

wolfy 27.11.2023 11:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1612689)
Ale ty masz jebla na punkcie tego inwestora...Jeśli odrzucasz złą wolę Jarka to może weż pod uwagę kompletne oderwanie od rzeczywistości i pewnie dojdziesz do innych wniosków

Niestety, istnieje taka opcja.

skarabeus 27.11.2023 11:26

Zmiany bardzo korzystne dla Socios. Raczki beda juz teraz czyste, bo nie beda o niczym wiedziec :-) Nikt im nie zarzuci (czytaj ja), ze mogli "wystapic" przeciwko dzialaniom prezesa :-)

serek.c2 27.11.2023 12:32

Tak, to spisek... czy Ty się czasami czytasz?

nero 27.11.2023 12:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1612695)
Tak, to spisek... czy Ty się czasami czytasz?

Czy zareagowaliście w jakiś sposób na zmiany, które maja być w spółce?

Padre1906 27.11.2023 12:37

skarabeus dlaczego jesteś taką k...ą?

serek.c2 27.11.2023 12:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1612696)
Czy zareagowaliście w jakiś sposób na zmiany, które maja być w spółce?

Dołącz do Socios, to się dowiesz - ja Ci się spowiadać nie muszę, bo szczerze mam już dość tłumaczenia się osobom, które nic nie robią, a do szukania spisków i oskarżania wszystkich wokół pierwsze.

Oskar odnośnie zmian wypowiedział się na zamkniętej grupie Stowarzyszenia.

skarabeus 27.11.2023 12:51

Po pierwsze,

nie masz pojecia z kim rozmawiasz i czy cos robie dla Wisly czy nie. Radze sie wstrzymac z ocenianiem kogos, kto nie wiesz kim jest. W przeciwienstwie do ciebie nie szukam poklasku :-)
Po drugie,
nigdzie nie napisalem o spisku. Jedynie, ze zmiany dla was korzystne, bo skonczy sie narzekanie, ze wiedzieliscie a nie zrobiliscie.
Po trzecie,
wypowiedzi na zamknietym forum... to zalosne. Brak wam odwagi aby publicznie wyrazic swoje stanowisko? Serio?

padre,

poziom rynsztoku to sobie uprawiaj w rynsztoku :-) albo do swoich brajankow :-)

serek.c2 27.11.2023 12:58

Tak, ja szukam poklasku - Ty się dobrze czujesz? Mało mnie obchodzi kim jesteś, nie znam Cię i poznać takiego manipulanta nie bardzo mam ochotę.

Zmiany nie są dla nas korzystne, a że w Twojej główce zakiełkowała kolejna bzdura, to niestety nic na to nie poradzę.

Żałosne to są te Twoje próby dyskredytowania Stowarzyszenia anonimku.

Padre1906 27.11.2023 13:07

Rynsztoku? Dostosowuje się do ciebie skrzywdzony lamusie. Jesteś w socios czy tylko potrafisz szukać problemów żydku?

skarabeus 27.11.2023 13:52

Nikogo/niczego nie musze dyskredytowac. Robicie to sami milczac i nie zabierajac publicznie glosu.

pchelas 27.11.2023 13:56

Faktem jest, że nawet na zamkniętej grupie, odpowiedź Oskara nie jest łatwa do znalezienia.
Jest to po prostu komentarz pod jednym z wielu wpisów Królewskiego. Po uprzednim wywołaniu do tablicy.

nero 27.11.2023 14:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1612698)
Dołącz do Socios, to się dowiesz - ja Ci się spowiadać nie muszę, bo szczerze mam już dość tłumaczenia się osobom, które nic nie robią, a do szukania spisków i oskarżania wszystkich wokół pierwsze.

Oskar odnośnie zmian wypowiedział się na zamkniętej grupie Stowarzyszenia.

Wydawało mi się, że zadałem normalnie pytanie. Wydaje mi się, że są sytuacje, które Socios powinno poruszać również poza swoim stowarzyszeniem. Nie powinno to wyglądać tak, że powinieneś mi odpisać w sposób profesjonalnym bo może tym przekonałbyś mnie, żebym do stowarzyszenia dołączył? Twoją odpowiedź traktuje w taki sposób, że macie swoich członków i nie bardzo jesteście zainteresowani nowymi.

Zadałem normalne pytanie, gdzie jakbyś odpowiedział może kogoś byś przekonał, ale najwidoczniej lepiej pozyskiwać nowych członków przez wstawienie logo na koszulki niż poprzez merytoryczną dyskusję.

serek.c2 27.11.2023 14:10

Może przestaniemy się bawić w takie argumenty - ostatnie 5 lat działań Cię nie przekonało, ale moja odpowiedź by Cię przekonała? :)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pchelas (Post 1612706)
Faktem jest, że nawet na zamkniętej grupie, odpowiedź Oskara nie jest łatwa do znalezienia.
Jest to po prostu komentarz pod jednym z wielu wpisów Królewskiego. Po uprzednim wywołaniu do tablicy.

Tak, jest to komentarz do zadanego pytania - w tym komentarzu masz na wstępie wyjaśnione, czy wiedzieliśmy o planowanych zmianach. Zanim cokolwiek będziemy "oświadczać", to wypada temat przedyskutować, sprawa jest świeża i nie było jeszcze okazji.

OSC.N. 27.11.2023 14:41

Pikniku,

w temacie "rosnącego lawinowo długu" mam trochę inne zdanie. Dług oczywiście wzrasta, bo wzrastać musi. Praktycznie od momentu spadku zarówno Prezes Nowak, później Prezes Królewski, a w międzyczasie chyba jeszcze Prezes Jażdżyński informowali, że do domknięcia rocznego budżetu pod spadku bez radykalnych cięć będzie nam brakowało wg różnych wyliczeń od 8 do 12 mln zł w każdym sezonie. Tak więc fakt wzrostu długu nie jest tutaj żadnym zaskoczeniem dla nikogo. Trudno, żebym obejmując stanowisko Członka RN po tym jak te informacje się mniej lub bardziej oficjalnie pojawiały palił teraz głupa, że nie wiedziałem, że tak będzie.

Tak jak niedawno informował Prezes Królewski - do zamknięcia budżetu brakuje nam obniżenia kosztów o ok 1/3. Oczywiście, że można to zrobić jednak nie jest to takie proste przy tej wielkości Klubu, który musi przecież posiadać odpowiednie zaplecze i struktury aby móc funkcjonować. Jeżeli koszt utrzymania pierwszej drużyny stanowi ok. 1/4 wszystkich kosztów, to nawet radykalne cięcia na tym polu nie dadzą spodziewanych efektów, a na pewno wpłyną na obniżenie poziomu sportowego drużyny. Więc gdzie ciąć? Zrezygnować z wynajmu stadionu? Rozwiązać umowę na wynajem Myślenic? Zawiesić ponownie działanie drużyny rezerw (przypominam, że decyzja o przywróceniu rezerw jest jedną z niewielu na polu sportowym, za które chwalony jest obecny Zarząd)? Ograniczyć działanie Akademii tylko do minimum potrzebnego do spełnienia kryteriów w zakresie licencyjnym?

Można to oczywiście robić na wielu polach, a każde takie cięcie powoduje, że gdzieś pojawią się braki, straty wizerunkowe, obniżenie poziomu sportowego teraz lub w przyszłości. Prezes Królewski postanowił pójść inną drogą i "dosypywać" tyle ile może. I tak, za to między innymi mocno Go wspieram i uważam, że należy mu się wdzięczność i szacunek. Pomimo tego, że już od jakiegoś czasu można powiedzieć, że nie ma między nami "chemii" i mamy duże rozbieżności w różnych kwestiach dotyczących obranej przez Niego drogi.

Uważam też, że w kwestii długu istotne są nie tylko suche liczby z Bilansu, ale również struktura tego zadłużenia. A w mojej ocenie pomimo, iż nie jest ona oczywiście najlepsza, to nie jest również najgorsza, bo lwia część tego zadłużenia, to dług do głównych akcjonariuszy. Tak więc Spółka ma wysoką kontrolę nad tym długiem. To jest jedynie techniczna kwestia w jaki sposób dokapitalizowywany jest Klub. Pożyczki są najwygodniejsze, najszybsze, najmniej obciążające skarbowo. Tak zresztą robi cały świat. Również arabscy szejkowie w PSG i MC. Nie widzę tutaj akurat wielkiego zagrożenia. Uważasz, że Prezes Królewski postawi swój dług w stan natychmiastowej zapadalności? Położy własną Spółkę i co z tego dostanie? Zajmie kosiarkę i trochę koszulek ze sklepowego magazynu? A teraz kolejny termin licencyjny na koniec listopada i zdradzę Ci, że dług znowu gwałtownie się zwiększy. I nie, nie uważam, że sytuacja jest zdrowa, ale nie uważam też, że rodzi to jakieś radykalne zagrożenia dla istnienia Spółki.

Jak chodzi o kwestie zmian statutowych, to przeklejam moją odpowiedź z grupy FB Socios:

"Planowane zmiany w statucie były indywidualną inicjatywą Jarka i nie były konsultowane ani z Radą Nadzorczą, ani tym bardziej z Socios. Ja osobiście również nie miałem takiej wiedzy. Oczywiście większościowy udziałowiec ma prawo takie zmiany wprowadzać bez konsultacji z kimkolwiek. Uważam jednak, że dobrym zwyczajem jest o takich sprawach rozmawiać, zwłaszcza w gronie, którego te zmiany dotyczą. Tutaj tego niestety zabrakło i temat ten był również w ten sposób wyartykułowany w późniejszej dyskusji z Prezesem.
Rozumiem jednak zamierzenie tych zmian w zakresie funkcjonowania RN. Przy obecnej strukturze akcjonariatu RN ma jednak znaczenie jedynie fasadowe i często powoduje tylko wydłużanie procesu decyzyjnego. Nie ma co ukrywać, że zarówno splendor ewentualnych sukcesów jak i odpowiedzialność za niepowodzenia niemal w całości spływa na Właściciela i Prezesa w jednym. Nie dziwi więc chęć skrócenia tego łańcuszka w celu przyspieszenia podejmowania decyzji, co przy mimo wszystko niezbyt stabilnej sytuacji Spółki może mieć w wielu momentach znaczenie.
Pewnie kłóci się to w jakiś sposób z narracją przedstawianą przez Jarka, który lubi podkreślać transparentność oraz znaczenie ogólnospołeczne Klubu, w którym ta zgromadzona wokół Klubu społeczność ma odgrywać szczególną rolę. Z drugiej strony należy też pamiętać, że pomimo pewnego rodzaju fasadowości RN większościowy akcjonariusz zagwarantował sobie w tym gremium tylko jednego Członka spośród pięciu. Nie można więc powiedzieć, że całkowicie odcina od wiedzy i wpływu na Spółkę inne osoby czy frakcje. Jasnym jest, że gdyby ta Rada Nadzorcza stawała okoniem wobec wszelkich planów i strategii głównego akcjonariusza, to pewnie ze względu na dobro związane z podejmowaniem przez Spółkę jakichkolwiek działań zostałaby zmieniona. Statut spółki jest bowiem tak skonstruowany, że większościowy akcjonariusz może nie tylko ten statut zmieniać, ale może również za pomocą WZA pozbawić członkostwa w Radzie każdego z Członków, w tym Kubę Błaszczykowskiego czy mnie jako przedstawiciela Socios. Skoro mimo wszystko utrzymuje takie niekorzystne jednak dla siebie proporcje, to nie można powiedzieć, że staje całkowicie w sprzeczności z przywołaną wcześniej transparentnością. A że skład RN utrzymany jest w taki sposób, by jednak był w miarę przychylny strategii obranej przez większościowego akcjonariusza, to nie powinno nikogo dziwić. W końcu trudno byłoby potem obarczać odpowiedzialnością osobę zarządzającą Klubem gdyby Jego decyzje były ciągle podważane przez RN. Ze swojej strony mogę dodać, że w ciągu ostatniego roku miało miejsce wiele głosowań, które nie przechodziły jednogłośnie, ale również było tylko jedno głosowanie, w którym propozycja Zarządu była zagrożona odrzuceniem i zaważył wówczas tylko jeden głos na korzyść Zarządu.
Na koniec chciałbym podkreślić, że nowe zapisy statutu, które będą głosowane na najbliższym WZA w jakikolwiek sposób nie ograniczają dostępu przedstawicielom RN do istotnych informacji na temat Spółki. Znoszą jedynie obowiązek Zarządu dla automatycznego raportowania do RN o zaistniałych konkretnych zdarzeniach. Nie oznacza to, że przedstawiciele RN zostaną pozbawieni dostępu do tych danych. Po prostu jeżeli będą nimi zainteresowani, to będą musieli o nie wystąpić do Zarządu lub odpowiednich komórek w strukturze Klubowej. W ciągu roku mojego funkcjonowania w ramach RN nigdy nie zdarzyło się, że nie uzyskałem jakiejś istotnej dla mnie informacji. Czasem trwało to w moim odczuciu za długo, ale zawsze takie informacje otrzymywałem.
Nie rozwodziłbym się też za bardzo nad kwestiami zakupu czy sprzedaży nieruchomości Spółki. Na ten moment Spółka nie posiada jakichkolwiek nieruchomości i choć mamy nadzieję, że wkrótce się to zmieni, to jednak na ten moment jest to dyskusja czysto teoretyczna.
Reasumując – mam jak i Wy pewne wątpliwości związane z proponowanymi zmianami, aczkolwiek rozumiem je z punktu widzenia Właściciela. Największy zarzut wobec Niego mam raczej za sposób komunikacji tych propozycji, a raczej jej brak, a nie za sam fakt takich decyzji."

Oskar Niezabitowski, Socio nr 23, Członek RN TS Wisła Kraków SA

wierność83 27.11.2023 14:50

Bardzo fajny wpis Panie Oskarze. Cóż można powiedzieć, mało wiemy..
Trzeba mieć po prostu nadzieję, że J. Królewski ma na to wszystko jakiś swój plan. Nic innego nie pozostało.

Piknik1906 27.11.2023 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez OSC.N. (Post 1612710)
Pikniku,

w temacie "rosnącego lawinowo długu" mam trochę inne zdanie. Dług oczywiście wzrasta, bo wzrastać musi.

Dostałem odpowiedź od członka rady nadzorczej. To bardzo miłe.

Dziękuję za te obszerne wyjaśnienia. Kłopot jest taki, że jest tam sporo tez i założeń, które w mojej ocenie mocno zakłamują rzeczywistość. Szczególnie wśród użytkowników o mniejszej wiedzy i doświadczeniu w kwestiach finansowych i korporacyjnych.

To wiele często drobnych rzeczy, ale w sumie bardzo mocno zniekształcają one obraz. To nie jest zarzut. Każdy ma prawo do swojego zdania, ale wg mnie z tego tekstu wynika bardzo mocne lekceważenie potężnych zagrożeń dla spółki i tendencja do tłumaczenia posunięć wprost szkodliwych i skrajnie odbiegających od górnolotnych obietnic i zapewnień.

Dzisiaj nie uda mi się precyzyjnie odpisać (jestem w podróży i mam dostęp tylko do telefonu), ale pozwolę sobie jednak skomentować przedstawione tezy w najbliższym możliwym czasie.

nero 27.11.2023 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1612708)
Może przestaniemy się bawić w takie argumenty - ostatnie 5 lat działań Cię nie przekonało, ale moja odpowiedź by Cię przekonała? :)

Wiesz nie chodzi tylko o mnie, ale również o inne osoby, które czytają czy to teraz czy natkną się w przyszłości. Zwróć uwagę, że nie wymieniamy wiadomości prywatnych tylko piszemy na publicznym forum i każdy może to przeczytać. Jest też coś takiego jak całokształt, który buduję się przez jakiś czas i może jedna odpowiedź nikogo nie przekona, ale czytasz jedną, kolejną, a to jakaś akcja, a to człowiek starszy o rok i inaczej patrzy na życie niż rok temu i to wszystko tworzy całość, która powoduje, że jednak zachcę wstąpić do Socios. W sytuacji, gdy zadaję pytanie odsyłasz mnie do opłacenia składki i przeczytania sobie na zamkniętej grupie raczej działasz na niekorzyść Stowarzyszenia, które reprezentujesz.

Możesz nie kojarzyć mojej osoby, ale raczej mam neutralne podejście do Stowarzyszenia, czyli zapewne znajdziesz jakieś moje posty atakujące Socios, ale znajdziesz również takie, które broniły Socios jak ktoś tu pisał jakieś odklejone oczekiwania od Was.

Wydawało mi się, że jednak Twoja rola w Stowarzyszeniu wymaga profesjonalizmu. Inaczej odbiera się gdy jakiś członek Stowarzyszenia odpiszę spadaj dziadu, chcesz się coś dowiedzieć to daj hajs wtedy będziesz na zamkniętej grupie, a inaczej gdy Ty to robisz. Oczywiście nie oczekuje od Ciebie, że będziesz tutaj na każde zawołanie jakiegoś no-name z forum, który zadał pytanie, ale jeżeli nie masz czasu lub nie masz ochoty mi odpisać to lepiej tego nie robić, niż robić to w takiej formie.

W mojej ocenie nie napisałem Ci nic odkrywczego i to wszystko co Ci napisałem to Ty dobrze o tym wiesz i albo po prostu chciałeś mi konkretnie dogryź albo miałeś zły dzień i tak wyszło. Wierz mi, to że nie ma mnie w Stowarzyszenie nie oznacza, że jestem Waszym wrogiem i źle życzę Tobie czy całemu przedsięwzięciu.

serek.c2 27.11.2023 17:12

Wybacz - gdy kolejny raz czytam manipulacje, które wprost mają na celu dyskredytację stowarzyszenia, które kolejny raz wypisuje ta sama osoba, to zwyczajnie ręce opadają. Podpiąłeś się pod to, stąd moja odpowiedź.

Jeśli pojawiała się tutaj na forum krytyka czy wątpliwości odnośnie działalności stowarzyszenia, wyrażane było to w normalny sposób, poparte jakimiś sensownymi argumentami, to zawsze starałem się normalnie dyskutować i nigdy komentarza nie odmawiałem.

skarabeus 27.11.2023 18:00

Czyli odpowiedzialnosc zbiorowa, bo ktos napisal pytanie pod moim komentarzem :)

Brawo :-) tego nie trzeba komentowac :-) "Broni" sie samo :-)

Tez sie odniose do kolegi Niezabitowskiego, ale nie wczesniej jak w srode.

serek.c2 27.11.2023 18:27

Myślę, że jasno odpisałem koledze Nero i spokojnie zrozumie, skąd ton mojej odpowiedzi do niego. A Ty sobie bajdurz, manipulancie, dalej.

krysztal 27.11.2023 18:33

Sorry ale to jest takie .......enie Oskara że się rzygać chce.Wychodzi na to że nikt z naszych ligowych rywali nie prowadzi akademii,drużyny rezerw nie wynajmuje stadionu i nie trenuje.Członek rady nadzorczej na forum pyta kibiców gdzie ciąć.Proponuję Panie Oskarze popytać w innych klubach gdzie ciąć i jak spokojnie funkcjonować za 1/3 tego ile przepala się u nas.Z tego wodolejstwa wychodzi,że obecnie żeby spiąć budżet potrzebujemy prawie 50 mln rocznie.

Drozd 27.11.2023 19:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1612724)
Sorry ale to jest takie .......enie Oskara że się rzygać chce.Wychodzi na to że nikt z naszych ligowych rywali nie prowadzi akademii,drużyny rezerw nie wynajmuje stadionu i nie trenuje.Członek rady nadzorczej na forum pyta kibiców gdzie ciąć.Proponuję Panie Oskarze popytać w innych klubach gdzie ciąć i jak spokojnie funkcjonować za 1/3 tego ile przepala się u nas.Z tego wodolejstwa wychodzi,że obecnie żeby spiąć budżet potrzebujemy prawie 50 mln rocznie.

To rodzinna atmosfera tyle kosztuje. No i bardzo dobry profesjonalny sztab, zwłaszcza w taktyce bardzo dobry.

nero 27.11.2023 19:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1612720)
Wybacz - gdy kolejny raz czytam manipulacje, które wprost mają na celu dyskredytację stowarzyszenia, które kolejny raz wypisuje ta sama osoba, to zwyczajnie ręce opadają. Podpiąłeś się pod to, stąd moja odpowiedź.

Jeśli pojawiała się tutaj na forum krytyka czy wątpliwości odnośnie działalności stowarzyszenia, wyrażane było to w normalny sposób, poparte jakimiś sensownymi argumentami, to zawsze starałem się normalnie dyskutować i nigdy komentarza nie odmawiałem.

W 100% rozumiem, nie ma sprawy.

Piter00 28.11.2023 10:17

Ciekawe ile na czysto mamy przychodu z dnia meczowego za wszystkie loże. Coś mi się wydaje, że JK mówiąc, że potrzeba 15tys na meczu by klub wyszedł na zero, celowo pominął dochód za loże. Bo coś tu mi nie gra. Przecież to są wielkie kwoty i nikt nie dociekał, czy on je w te swoje rachunki wliczał czy cwanie pomijał. Warto przypomnieć, że Sarapata też mówiła o 15 tys kibiców...

Jaroo1 28.11.2023 11:07

Przecież Królewski po raz kolejny pokazuje jak leje na wszystkich i na wszystko ciepłym moczem. Stworzył pozory transparentności, tymi swoimi nagrywkami Q&A na YT, wszystko jest ubrane w ładną formę, że Socios super, wszyscy super, współpraca się pięknie układa, dziękujemy za wszystko kibicom, szczególnie Socios itd
Tymczasem, formalnie wyłożył już lachę na Socios i całą RN. On rządzi i on się nikomu ze swoich decyzji spowiadać nie musi, nawet nie przegadał tematu ograniczenia dostępu do informacji RN, z RN czy ogólnie Socios.

Gościu na Was leje, a Wy udajecie, ze deszcz pada. I typ nadal jest nietykalny.
Oszust, kłamca i manipulant, a przez Socios i trybuny nadal głaskany. Doprowadził do spadku klubu z ekstraklasy, braku awansu rok temu, prawdopodobnie braku awansu teraz, powiększył dług, nie zaakceptował oferty MADA, samemu nie mając kasy :D Do tego buduje wizję, że wszystko ma pod kontrolą, że współpraca z każdym się super układa, gdy w rzeczywistości jest zupełnie inaczej.

Ciekawe co on jeszcze musi zrobić, aby niektórym się oczy otworzyły.

A co do cięcia kosztów, to sprawa jest niezwykle prosta. Wisła i Królewski prowadzi skrajnie s.......oną i nieudolną politykę klubową, gdzie koszty prowadzenia drużyny, koszty wydatków na pensje są niewspółmierne do wyników. Gdzie klub przewyższa wydatkami na pensje innych po kilkakroć, a mimo to ma miejsce w top4 czy połowie tabeli.
Oznacza to jedynie, że umiejąc pracować, umiejąc prowadzić klub, można by o połowę ściąć koszty wydatków na piłkarzy, w ich miejsce sprowadzić tańszych, a i tak byli byśmy w czołówce klubów pod względem płacenia piłkarzom w I lidze. Skoro bylibyśmy pod tym względem w czołówce, wystarczyło by dołożyć dobry sztab do prowadzenia klubu, kibice do robienia atmosfery są, i to powinno wystarczyć do zajmowania czołowych miejsc w I lidze, a nawet do łatwego awansu bo mamy własnie ten handicap w postaci kibiców, czy ogólnie marki klubu, więc z dopingiem oraz dzięki temu, że piłkarz x chętniej powinien przyjsc do Wisły niż np Ruchu I ligowego, albo Arki, powinno to działać na nasza korzyść i tworzyć przewagę.
Tymczasem m wydajemy w brud kasy, a i tak nawet nie potrafimy byc w top 2, gdzie inne kluby wydają połowę mniej kasy a sa w tabeli nad nami :D

Nie mogę znaleźć danych za ten rok.
Ale rok poprzedni. Wydatki na pensje:

1 Wisła Kraków 16,96
2 Ruch Chorzów 8,67
3 ŁKS Łódź 8,33
4 Arka Gdynia 7,97
5 Podbeskidzie Bielsko-Biała 7,77
6 Puszcza Niepołomice 7,62
7 Górnik Łęczna 6,77
8 Sandecja Nowy Sącz 6,66
9 GKS Tychy 6,44
10 GKS Katowice 5,83
11 Zagłębie Sosnowiec 5,37
12 Resovia Rzeszów 5,36
13 Chrobry Głogów 5,15
14 Odra Opole 5,10
15 Stal Rzeszów 3,82
16 Skra Częstochowa 3,69
17 Chojniczanka Chojnice 2,40

Nie wiem jak to się kształtuje w tym sezonie, aczkolwiek na pewno między nami, a większością ligi te różnice nadal są ogromne. To jest żenada, żeby wydawać na kopaczy 2 razy więcej niż czołówka, praktycznie ze 3 razy więcej niż średnio kluby w I lidze, a być w środku tabeli. Żenadą też jest mówienie, że tu nie ma z czego ciąć kosztów. Żenada jest też brak wymagania wyników od Sobola i kopaczy i mówienie kolejne pół roku, że forma i wyniki przyjdą, że w sumie gra nie wygląda źle. Owszem, nie wygląda źle, wygląda chujowo. Bo albo się wydaje 2-3 razy więcej niż reszta na pensje i się od początku do końca sezonu siedzi na 1 miejscu w lidze, albo się wydaje tyle co każdy i się walczy o to miejsce 1-2 i awans.

To co robi Królewski z Wisłą to jest niepojęte. A nadal ma klakierów :D

manson777 28.11.2023 12:10

klakierów miała też blond piękność więc co cię niby dziwi?
głupota ludzka?

otwórz oczy
popatrz dookoła

Jagul 28.11.2023 12:39

Tak naprawdę to większość kibiców nie śledzi wnikliwie wielu informacji, raportów, artykułów. Bazują na wypowiedziach Królewskiego i biorą je za pewnik.

Tutaj na forum jest grupa zapaleńców, którzy wnikliwie analizują to wszystko ale zdecydowanie nie jest to "średnia" kibicowska. Dlatego finalnie wszystko sprowadza się do wyników, a że tych aktualnie nie ma to Królewski jest jebany ale jakby nagle wyniki wróciły to będą zachwyty nad tym jak wspaniale prowadzi klub.

DeadOrAlive 01.12.2023 22:33

Sobolewskie, Zające, Królewskie, Błaszczykowskie, Biedrzyckie, Kawule, Łaciaki, Ratony, Baeny, Urygi, Dudy - WSZYSCY WON.

Jaroo1 01.12.2023 22:44

Na koniec roku powinien być kontener na śmieci zamówiony (bo taczka za mała) i powinno się w tym kontenerze wywieźć tych wszystkich szmaciarzy z klubu, na czele z Królewskim i Sobolewskim.

Delgado 01.12.2023 22:53

*Królewskim i Błaszczykowskim

Colin 02.12.2023 01:10

Mam nadzieję, że ...

Mam nadzieję, że Jarosławowi Królewskiemu nie przyjdzie do głowy pomysł żeby nie przyjąć dymisji Radosława Sobolewskiego. Można powiedzieć, że w końcu i dymisją były już trener Sobolewski ratuje resztki honoru. To, że Jarosław Królewski nie zdecydował się samemu wyprzedzić ten ruch wcześniej słabo świadczy o tym jak w ostatnim czasie czuje drużynę i pracę sztabu trenerskiego prezes Wisły. Nie pisałem na forum od dłuższego czasu ale stwierdziłem, że napiszę swoje przemyślenia odnośnie warsztatu Radosława Sobolewskiego i jako osoba z zewnątrz opierająca się wyłącznie na oglądaniu meczów i informacjach z internetu, prasy napiszę swoje przemyślenia bo teraz nadejdzie bardzo ważna decyzja kogo zatrudnić w zamian na stanowisko trenera by jeszcze uratować ten sezon i wywalczyć awans już praktycznie tylko możliwy przez baraże. To co rzucało się w oczy patrząc na pracę byłego już (mam nadzieję) trenera Sobolewskiego to:
- brak kompetencji odnośnie komunikacji z zespołem i przekazania osobiście tego co chce żeby grał jego zespół (jeśli trener nie zna hiszpańskiego to obowiązkiem jest żeby znał terminologię i czuł piłkę nożną w języku angielskim - podejrzewam, że conajmniej połowa Hiszpanów zna język angielski np Rodado super mówi po angielsku). Nie kupuję tu roli tłumaczy. To trener osobiście ma większości zawodników tłumaczyć co chce żeby grali jego zawodnicy i na bieżąco to poprawiać. W przeciwnym razie niech tłumacz będzie trenerem. Efekt będzie ten sam. Podobna sytuacja była z kadrą i Fernando Santosem i jego braku komunikacji z zespołem głównie przez brak znajomości języka angielskiego.
- nie kupuję, że nasi Hiszpanie nie nadają się do twardej gry bo Junca, Satrustegui, Carbo to nie są zawodnicy którzy odstawią nogę tak więc pozostaje tylko kwestia zbudowania zespołu, zcalenia Hiszpanów z Polakami, wytłumaczenia każdemu jak ma grać, się ustawiać i to jest rola sztabu.
- SFG to był dramat Radosława Sobolewskiego. Pamiętam te mecze gdzie rywal miał kilku zawodników nie krytych na 16 metrze od naszej bramki i takich sytuacji było w każdym meczu kilka.
- rzucanie zawodników po nie swoich pozycjach tak jakby w ten sposób Sobolewski chciał pokazać, że "pracuje z zespołem". Ten kto zatracił swoje walory po takich rotacjach pozycji szedł w odstawkę. W ten sposób wielu naszych zawodników zaliczyło zjazd formy albo w końcu zostali zmuszeni odejść z zespołu.
- mamy naprawdę jakościowych zawodników ściąganych przez Kiko jak na I ligę, budżet na drużynę największy w I lidze ale tego kompletnie nie widać. Kiko niech dalej wykonuje swoją pracę jako dyrektor sportowy. Potrzeba doświadczonego i sprawdzonego trenera, całego sztabu razem z fizjoterapeutami, trenerami bramkarzy, asystentami, którzy będą także językowo potrafili zcalić naszych jakościowych Hiszpanów z Polakami.
- praca fizjoterapeutów - kontuzje mięśniowe Junci, Muli w poprzednim sezonie, ostatnio Goku. Takich kontuzji można uniknąć kiedy zawodnicy są na bieżąco monitorowani i na bieżąco przechodzą zabiegi regeneracyjne, także odpowiednie przygotowanie i rozciąganie przed meczem i regularnie w tygodniu poprzedzającym.
- praca trenera bramkarzy gdzie z czasem u każdego z naszych bramkarzy zanikła gra na przedpolu.

To tak na szybko moje główne przemyślenia. Generalnie chodzi o to żeby w końcu zatrudnić osobę kompetentną (nie z kręgu legend), doświadczoną, super gdyby znała język hiszpański a jeśli nie to ma być kompetentna w komunikacji po angielsku. Potrzebny jest trener, który odciśnie swoje piętno na zespole, przede wszystkim stworzy drużynę, żeby gra Wisły nie wyglądała po wielu miesiącach jakby zawodnicy spotkali się po raz pierwszy jak się często gra na orliku ze znajomymi. Ten zespół ma umiejętności ponad tą ligę. Potrzeba trenera, sztabu który będzie potrafił wydobyć potencjał tkwiący w tych zawodnikach i naszym zespole.

skarabeus 02.12.2023 01:30

Wyjebac wszystkich. Wziac Hiszpana z 2-3 "asystentami" i dac im pracowac.

Boje sie jednak, ze odklejony odjebie numer stulecia i przekona parodyste do pozostania.

doktor granat 02.12.2023 02:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skarabeus (Post 1612905)
Wyjebac wszystkich. Wziac Hiszpana z 2-3 "asystentami" i dac im pracowac.

Boje sie jednak, ze odklejony odjebie numer stulecia i przekona parodyste do pozostania.

Wizjoner spod Gorlic może też mieć tak puste kieszenie, że rzeczywiście zostawi Sobola albo zmieni go na Zająca, Kiko czy Jopa.
Na Hiszpana, który cokolwiek rokuje tzn. np. popracował tam stosunkowo niedawno chociaż parę sezonów w 2 lidze i nie spadł z niej kilka razy albo awansował z 3 do 2 to też trzeba mieć parę euro.
Bo byle trenera stamtąd to już mamy - Kiko.

KOALIK 02.12.2023 02:12

Ale przecież obecna sytuacja jest pokłosiem fałszywego odnowienia, braku reakcji na układ truskolaski, który mógł robić co chciał i całej reszty wielokrotnie omawianej.

Dzisiaj należy zastosować prostą rzecz - wszyscy won!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:20.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl