![]() |
Cytat:
Jeśli ktoś im daje coś za darmo, to w mentalności takich ludzi od razu wytwarza się brak motywacji. Tacy ludzie leniwieją jeszcze bardziej, są nastawieni na to, że ktoś da im coś za darmo i nic nie będą musieli robić. Dlatego pojawili są politycy socjalistyczni, ideowcy lewicowi, propagandowcy, którzy zobaczyli w tym interes. Oni z tego żyją. Robią to tak: wykorzystując naturalną ludzką skłonność do lenistwa(tak już mamy), oraz społecznie nabytą naiwność(wynikającą z systemu wartości danego narodu),obiecując im różne rzeczy. Potem wygląda to tak: naiwna gawiedź się jara: http://www.youtube.com/watch?v=WVFVglXrD2Q od 7;06 nawet nie zapyta w jaki sposób chce to zrobić. Czy tak: http://www.youtube.com/watch?v=_GiCK9g8J_k Potem dochodzi do etapu: niespełnione rządu obietnice, zły oszukany naiwny naród czuje się pokrzywdzony i pyta jak żyć: http://www.youtube.com/watch?v=f9bux0oHj8E :D I tak to już od 1946 roku... narodowa psychopatia :) Niech ktoś pokaże jeden jedyny kraj gdzie ustrój socjalistyczny wytworzył dobrobyt. Nie ma! To taka gospodarka nie ma racji bytu. Prowadzi do patologii. Wszystkie gospodarki które są bogate, swoją potęgę wytworzyły w oparciu o wolne potrzeby ludzkie. Cytat:
Kolejny argument odpadł. Czyżbyś miał coś na swoją obronę? |
Cytat:
Dlaczego mówisz ciągle o premiach dla Kopacz? Ci z PiSu to rozumiem kasy nie biorą? Szczyt hipokryzji chwalić jednego złodzieja a palcem pokazywać na drugiego tylko dlatego, że jest z PO. Przypominam, że np Kaczyński się ułożył z komuchami w 89 przy Okrągłym Stole także miej to na uwadze jak będziesz myślał o koneksjach RN z komuchami. Pytam. Jak chcesz dać komuś 100 zł z budżetu państwa skoro co roku brakuje w nim kilkadziesiąt mld złotych? Da się nie mieć kasy i jeszcze komuś dać z tej dziury budżetowej? Zastanów się co ty piszesz. Komuchy lubiły dawać ludziom kasę, znowu jakieś zbieżności PiS z komuchami :) Cytat:
Ale moim zdaniem polska nie wychowuje ludzi leniwych. Polska właśnie tłamsi ludzkie ambicje, gnoi ludzi do tego stopnia, że są bezsilni w starciu z ta machiną wyzysku i jedyne na co ich stać to powiedzenie "dajcie mi kasy, dopłaćcie mi socjalem bo chce godnie żyć". Ja twierdzę, że jest bardzo dużo Polaków pracowitych, chcących działać tylko tak jak mówię im sie podcina skrzydła żeby zrobić z nich sieroty. Widzę przecież po otoczeniu. Ludzie się starają, kombinują, chcą się rozwijać, chcą iść do pracy ale na koniec się okazuje, że firmę, którą założyli trzeba zwijać bo podatki ich wykańczają. Po prostu nie kalkulują się takie interesy. Że w pracy zarabiają mało i albo trzeba kombinować jakąś lewą kasę, albo liczyć na socjal albo jechać za granicę. Zobacz ilu Polaków pojechało na zachód za chlebem. Czy te 2,5 mln ludzi to leniwe osoby? Nie powiedziałbym. Ja jestem pewien, że nikt by na socjal się nie oglądał, na jakieś dopłaty do dzieci itd gdyby po prostu mu dać się tutaj rozwijać, pracować i zarabiać na zdrowych zasadach. Ludzie by zobaczyli, że można sie dorobić normalnie i by w dupie mieli jakieś jałmużny od tych złodziei. Widzę po 25-35 latkach, że oni chcą. Starają się jakoś zarobić, chcą zakładać rodziny, mieć dzieci. Tylko niestety dzisiaj na zarobek w Polsce jest jeden sposób. Spakować walizki i jechać za chlebem za granicę. I własnie wielu tych "leni", o których piszesz chce robić |
Cytat:
Wszystko opiera się na równowadze rynkowej. Jeśli dopłaca, to znaczy, że skądś te pieniądze muszą brać prawda? Czyli z podatków. To wygląda tak, że jedne branże cierpią na tym gdy inne zyskują. Równowaga jest po środku minus % jaki pieniądze w podatkach podatki zostaną przejedzone przez system administracyjny. Suma sumarum im państwo mniej wtrąca się w gospodarkę tym jest ona zdrowsza. Oczywiście całkowicie się nie da, bo jakieś regulacje muszą być, np. antymonopolowe etc. ale jednak, lepiej żeby łapska od pieniędzy ludzkich zabrało. Ps. Koszt wykonania Ipona był 3-4$ Koszt sprzedaży 300. Jest biznes nie? I państwo do tego nic nie dopłaca Cytat:
Jaroo1. Wcale tak nie jest. Jakby ludzie tak naprawdę chcieli pracować, to nie głosowaliby na tych, co im obiecują gruszki na wierzbie. Jedno wyklucza drugie. W normalnym kraju jakby był skok na emerytury taki jak u nas, to pół stolicy by się paliło. Ludziom nie chce się walczyć o własne interesy, a co dopiero nie tyle pracować co bogacić. A bogacenie jest o wiele trudniejszą sprawą, niż skrzyknięcie się i wyjście na ulicę, gdy rząd zabiera ludziom emerytury itd. Jesteśmy mentalnie nauczeni, że samo się zrobi, że ktoś na coś da, że jakoś to będzie. No i jakoś to jest. Źle nie jest, ale znowu jakoś rewelacyjnie też nie. Ci co wyjeżdżają na Wyspy tak naprawdę idą na łatwiznę kosztem swojego życia, bo tam nie trzeba walczyć. Dadzą ci byle co, za dobrą kasę... cóż chcieć więcej? Co z tego, że mieszkają w warunkach gdzie 15 osób siedzi sobie na głowie ze wspólną łazienką, zadupczają w pracach mało atrakcyjnych, jedzą żarcie z fastfoodów a ich jedyną rozrywką jest posiadówa z lokatorami przy wódce w co drugą sobotę. Tak chce żyć polski naród? Naprawdę? Każdy lubi co lubi ok. ale to przykład, że ludziom się po prostu nie chce osiągać sukcesów. Nie chcą wyjść poza ramy własnego komfortu. Wolą łatwe ciepłe posadki w Anglii... no cóż ich wybór. Rząd jest tylko odzwierciedleniem postaw społeczeństwa... jest taki jak my. Ja mówię o przeważającej statystyce. Oczywiście są wyjątki, że są ludzie ambitni, kreatywni, którzy mają pecha, ale takich ludzi jest niewiele. |
Cytat:
Dodatki do dzieci to świadczenie socjalne? Nie ! Premie to złodziejstwo bo nie są wynikiem przekroczenia normy, większego zysku tylko pazerności urzędasów. Nie, bo nie zależą od dochodów, a mają motywować do określonych zachowań. W tym przypadku posiadania dzieci. Więc niech prawicowcy skończą pitolić o zabieraniu, bo państwo zabiera wystarczająco. Pojawił się natomiast pomysł jak to co zabrane pożyteczniej wydawać. Ale, że jest to pomysł Kaczyńskiego to z automatu staje się "kiełbasą wyborczą". I zaczyna sie śpiewka o zabieraniu, mimo że słowa na ten temat nie było, a jak już całkiem brak argumentów to o "milonach mieszkań". Stara zdarta płyta. Oczywiście że jest realne. W UE każda partia będzie chciała być kojarzona z nowym filarem w polityce UE. Związanym z rozwiązaniem demograficznych problemów. To jest oczywista oczywistość. |
Dzisiejsze oświadczenie Prokuratury na temat publikacji "Gazety Wyborczej" o Macierewiczu można streścić jednym zdaniem- że wszystkie zarzuty gazety to nieprawda :)
http://www.warszawa.po.gov.pl/pl/mai...a_2014_r..html Prokuratura odpowiada Czuchnowskiemu i Wrońskiemu z "GW": Trzy razy nieprawda! http://niezalezna.pl/51277-prokuratu...razy-nieprawda Mało tego GW nawet wyrok sądu z przeprosinami za kłamliwy artykuł potrafią "schować" :) Cytat:
|
Cytat:
Ponadto zamiast odpowiedzieć konketnie co PIS zrobił żeby spełnić obietnice "miliona mieszkań" to tradycyjnie starasz się umiejętnie ominać temat. A stwierdzenie, że datki na dziecko to nie świadczenie socjalne to już wymiękam. PS. Odnośnie zdartej płyty to ta premia Kopaczowej przewija się u Ciebie chyba w każdym poście. I dałeś się tak omamić pijarowcom w PISie że te pieprzone paredziesiąt tysięcy jest dla Ciebie największym problem teraźniejszej Polski. Dokładnie o tym im chodziło. |
Cytat:
Za chwilę zapewne prezes wróci do pomysłu podatku bankowego i podwyższenia opodatkowania najbogatszych. Pisałem już wcześniej, że uderzy to najmocniej w biednego i to jest prawidłowość zawsze taka sama. Zawsze będę bardzo liberalnie podchodził do gospodarki i zawsze będę się buntował przeciwko hasłom "państwo coś da", "państwo pomoże". Nie, państwo nie jest od tego żeby mi pomagać, jest od tego żeby stać z boku i interweniować dopiero wtedy kiedy dochodzi do zagrabiania mojej wolności. Państwo jest od tego, żeby eliminować gnidy pokroju trynkiewicza. |
Z premii urzędasów chociażby. A miejsc gdzie kasa jest marnowana jest dużo więcej
Rudy nie obiecywał że coś da tylko podniósł VAT, akcyzę i składki a mimo to ktoś na niego głosował i nie widziałem żebyś go krytykował tak jak Kaczyńskiego. Mimo że on już to zrobił, a Jarek ponoć ma wyimaginowany przez Ciebie zamiar. Ja wierzę że kasy już jest dużo tylko jak nie jest rozpieprzana min. na premie. Jak to co zrobił? Pogadaj z deweloperami kiedy mieli najlepsze żniwa? Nie mówiąc o wykupie mieszkań ze spółdzielni. Co wymiękam? Stypendia dla studentów uczelni technicznych to też socjal? Prawicowcy maję widzę klapy na oczach. Przewija się, bo jest symboliczna w wysokości 50 000. Ty natomiast jakbyś faktu corocznego jej pobierania nie zauważał. Nie boli Cię 50 000 dla kopacz, a 5 000 na dziecko boli? Lekka hipokryzja. Nieprzystająca prawicowcowi. |
Jeśli mówicie o socjalu w odniesieniu do Kaczyńskiego ,to łatwo się domyślić czemu popierają go związki zawodowe . Kaczyński to gwarancja ,że zostaną przy korycie i będą zarabiać ogromne pieniądze ,pasożytując na państwowych przedsiębiorstwach.
|
Cytat:
Ty w ogóle nie ogarniasz tego co się do Ciebie mówi. Czy ja mówie, że nie mnie nie boli 50k dla Kopaczowej? Mówie, że po prostu klasycznie załapałeś się na temat zastępczy podczas gdy to jest po prostu kropla w morzu wałów jaki idą w polityce. Ponadto jak dobrze kojarze to PISu już od paru lat siedzi w komisji europejskiej. Czemu przez te wszystkie lata nie walczyli o 500 zł na każde dziecko? Akurat teraz, tuż przed wyborami sobie o tym przypomnieli. Przypadek? Nie sądze. Ale żyj w tym swoim cudownym świecie, że jak tylko PIS się dostanie do KE to pierwsze czym się zajmie to załatwieniem 500 zł na każde dziecko przez co kościół nie będzie nadążał z chrzcinami. |
Cytat:
150 tys. zł zadośćuczynienia i przeprosiny - "Wprost" przegrał w czwartek trzeci już proces z byłym rektorem Uniwersytetu Gdańskiego. Dziennikarka Dorota Kania napisała dwa teksty, w których zarzuciła profesorowi Andrzejowi Ceynowie współpracę z SB Każdy z pozwanych - Dorota Kania, Stanisław Janecki i Agencja Wydawniczo-Reklamowa "Wprost" - ma oddzielnie zamieścić jednobrzmiące przeprosiny w portalu "Wprost" i w samym tygodniku - za "nieprawdziwe i nieuprawnione" informacje o powodzie. 150 tys. zł dla byłego rektora pozwani mają zapłacić już wspólnie. Sąd zakazał też im na przyszłość pisania o powodzie jako o agencie SB oraz nakazał usunąć inkryminowane artykuły ze strony "Wprost" w internecie. |
Cytat:
|
Owsiak założył gejowską TV:>
http://owsiaknet.pl/video/85361823 Mówiąc serio. Gość chyba och...ł zamiast wyłożyć karty na stół i przedstawić fakty m.in. obroty między WOŚP a firmami Mrówka Cała i Złoty Melon próbuje wsio obśmiać skacząc po stołach, czy też nieudolnie parodiując TV Republika. W moim osobistym przeczuciu źle to o nim świadczy i może się obrócić tylko przeciwko niemu. Ciekaw zaś jestem jak na to zareaguje TV Republika, bo z jednej strony ewidentnie zostało naruszone ich zapewne zastrzeżone logo (choć zastrzegam nie jestem prawnikiem, więc nie mam pewności w tej kwestii) co może być pretekstem do rozpoczęcia drogi procesowej przeciwko Owsiakowi, z drugiej strony lepszym rozwiązaniem wydaje mi się odpłacenie "pięknym za nadobne" bowiem symboliką tęczową sam gość się podkłada. |
A gdyby nie zabierać poprostu owej kwoty rodzicom z podatku dochodowego? Przy minimalnej płacy dwóch rodziców, byłaby to własnie kwota ok. 500 zl.. "Problem" może byc z drugim dzieckiem, ale jak ktoś zarabia dwie minmalne to raczej nie powinien się porywać na drugie dziecko.. Analogicznie "ulga podatkowa" dla kolejnych dzieci tylko i wyłącznie jeśli z ich pensji można "odbić" kolejne pieniądze.. Wtedy pieniądze trafiają do zaintersowanych z ich wypracowanych pieniędzy.. Nie będzie to zachęcać dzieciorobow, chcącch żerować na zasiłkach przez całe życie..
Może nie będzie to bodziec, który znacząco poprawi dzietność.. ale zawsze to jakieś ułatwienie. |
Cytat:
Wystarczy spojrzeć na "piramidę płac", a dokładnie ich rozkład, aby zrozumieć, że nie ma lepszej recepty dla tych najbiedniejszych (powiedzmy, że rodzina z dwoma minimalnymi pensjami brutto) jak sprawienie, żeby z tych 20 tys. zł brutto(1680 zł x 12 miesięcy) oddawali państwu o 1000 zł mniej. Obecnie oddają państwu 25% z tej kwoty, a po podwyższeniu kwoty wolnej od podatku oddawaliby 20%. Jest różnica? Jest. Rodzinie zostanie o 2000 zł więcej rocznie w kieszeni bez konieczności subsydiowania ani złotówki. Brak rozrostu biurokracji. Brak pośredników w przypływie pieniędzy. Rodzina szczęśliwsza. Same plusy. http://f.cl.ly/items/001G0M0t30422j2...i%20wykres.jpg PS. Wrzucałem na początku protestów na Ukrainie statystyki porównujące Polskę i Ukrainę, ale jeszcze trafniej ujął tą zależność ekonomista Banku Światowego. https://pbs.twimg.com/media/BfO6FDsCMAAGiUs.jpg:large |
|
Warzecha jako jeden z nielicznych po tej stronie barykady dziennikarzy potrafi samodzielnie myśleć i nie łyka wyłącznie partyjnych sloganów od tego całego frontu walki ze "śmieciówkami". Zawsze jak czytam jakiś jego test to widzę go stojącego 10.04.2010 r. pod Pałacem Prezydenckim.
|
Śmierdzi prowokacją.
http://translate.google.pl/translate...84%26bih%3D746 -------- Krasuski. Analiza. http://www.rp.pl/artykul/9157,108292...c-Ukraine.html ---------------------- Organizacja i logistyka Majdanu. http://bezwodkinierazbieriosz.salon2...wg-i-varlamova http://niepoprawni.pl/blog/6206/s-mi...ty-na-ukrainie |
Cytat z analizy Krasuskiego:
"W efekcie doboru nowej kadry stworzył się wzajemny krąg poręczenia, gdzie wszyscy byli swoi i nikt z „zaprzyjaźnionych" osób nie ponosił za nic odpowiedzialności. Liczne nadużycia i patologie były i są wzajemnie przykrywane przez sądy, prokuratury, milicję i rozliczne inspekcje. Wyznacznikiem „immunitetu" jest przynależność do kręgu władzy. " Brzmi znajomo. Tak przy okazji odnalazl sie Dymytro Bulatow - lider Automajdanu. Torturowany przez tydzien odnalazl sie w rejonie gdzie zostali porzuceni inni porwani liderzy rewolty. Co jest ciekawe - nie wie jak zostal porwany, ale wie ze oprawcy mowili z ruskim akcentem. Cos mi sie to wydaje grubymi nicmi szyte. Nawet jebane esbeki "czlowieka honoru" - Kiszczaka - z sekcji D, pozbywaly sie opozycji troche sprytniej. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Znamienne, że w sprawie Brunona K. przewadniczącą komisji sędziowskiej jest pani Almert.. Pochądząca ze starej usłużnej komunie rodzinki.. Cytat:
|
Brunon miał w domu baterię, kabelki i jakieś żarówki, do tego stare pistolety, trochę naboi - wniosek można z tego zrobić zapalnik. Do tego jeszcze jakieś durne bazgroły i na koniec wykładów wystawiał listę, kto chce tróję niech się wpisuje na wysadzenie sejmu, hihi :) Brakowało mu tylko 4 ton saletry i samochodu, resztę już miał :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Polska odleci w kosmos
Ten tytuł to nie żart :D Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
No na przykład, prowadzi proces ścisle związany z PRL.. http://aleszuma.neon24.pl/post/10462...muntem-korusem |
Co do polskiego satelity to nie jest glupi pomysl. Od paru lat slyszy się o sporym udziale polskiego przemyslu w konstruowaniu elementow dla satelit, lazikow, czy stacji badawczych. Mysle ze w przewidywalnym okresie powiedzmy kilkunastu lat bedziemy w stanie skoinstruowac takiego satelite. Problemem pozostanie wyslanie takiego satelity, ktorego obecnie jest w stanie wyslac jedynie kilka mocarstw swiatowych.
|
Lewica sie bawi u Jerzego Urbana w domu 1993 rok
https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...22821568_n.jpg |
Jaka lewica? Okraglostolowi przyjaciele od kielicha i nie tylko ;)
|
Ze starych zdjęć, to te mi się bardzo podoba.
http://pu.i.wp.pl/k,NTg0ODcxOTcsODY0...szczak__B_.jpg Mówi więcej niż opracowanie naukowe. |
Jakby mało było podatków tuskojady planują przekształcenie dotychczasowego abonamentu TV (który coraz mniej osób płaci, ale nawet oficjalnie są przecież zwolnienia dla rencistów) na podatek audiowizualny płatny od każdego gospodarstwa domowego, niezależnie czy macie zarejestrowany odbiornik czy nie
http://biznes.interia.pl/media/news/...alna-w,1988208 Jak to było? "by żyło się lepiej..." |
10 zł miesięcznie czy rocznie ... Jak to pierwsze to już widzę jak wszyscy pobiegną na pocztę...
|
Przecież już teraz mamy abonament od każdego gospodarstwa domowego. Co z tego, że nie mieszkam praktycznie na wsi, a płacić muszę, łącznie dwa abonamenty rocznie.
Jeśli weszłyby nowe zmiany to płaciłbym o połowę mniej, a może nawet o 75% mniej skoro zmieniłaby się definicja gospodarstwa domowego. |
Cytat:
Opłata miesięczna więc różnica niewielka natomiast zmuszająca do wnoszenia opłat osób które dotychczas z tego były zwolnione, bądź też (co jest dla mnie kompletną paranoją) osób które TV i radia z zasady nie posiadają (a znam takie). |
Mylisz się.
Aż z ciekawości zajrzałem do tej koncepcji zmian. http://www.mkidn.gov.pl/media/docs/2...ublicznych.pdf http://www.mkidn.gov.pl/pages/posts/...alnej-4423.php W chwili obecnej abonament radiowo-telewizyjny dla osób fizycznych płaci się od zarejestrowanego odbiornika radiowego/telewizyjnego dla każdego gospodarstwa domowego, czyli jeśli chodzi o stan faktyczny to obowiązek spoczywał na każdym gospodarstwie domowym (niezależnie czy był to dom jednorodzinny, czy wynajmowane mieszkanie przez singla, czy wybudowana nieruchomość). Zatem na ten rok miałem do zapłaty 2 x 208,45 zł, czyli 416,90 zł płacąc całość do 25 stycznia. Teraz zmiany są następujące: Cytat 1 Cytat:
Cytat:
Cytat 3 - Chyba ta kwestia najbardziej interesuje Ciebie Cytat:
Suma sumarum będę płacił mniej i wiedział w 100% za co płacę. Z obecnych 416,90 zł opłaty spadną do 2 x 120 zł, czyli 240 zł rocznie. Dwie stówki zostaną w kieszeni. PS. System upodobni się bardzo do niemieckiego, gdzie po zmianach ściągalność wynosi grubo ponad 90% i płaciło się od lokalu 19 euro z groszem (zwykle wliczone w czynsz, więc i tak tego nie widzi się). PS2. Z tego co wyczytałem jeszcze ma obowiązywać abolicja dla osób, które unikały płacenia abonamentu, więc gospodarstwa domowe, które miały wiele lat zaległości w płaceniu abonamentu mogą spać spokojnie. |
Ziemkiewicz: Prokuratura Mówi "GW Kłamie"
http://www.youtube.com/watch?v=r7LYaL1uFI0 |
Cytat:
|
Dokładnie.
Nowe przepisy mają uszczelnić system, czy jak ktoś woli domknąć go dla 2 z 5 grup, które do tej pory płaciły, bądź nie płaciły abonamentu. 1.Oszczędzą na tych zmianach znacznie rodziny/osoby mieszkające w jednym domu i płacące do tej pory abonament. 2. Oszczędzą na tych zmianach jeszcze bardziej rodziny/osoby posiadające więcej niż jeden dom/mieszkanie, które płaciły sumiennie podwójny abonament. 3. Oszczędzą dodatkowo gospodarstwa domowe, gdzie jest emeryt (67 lat) i jeszcze jedna osoba powyżej 26 roku życia (jeśli są dodatkowe dwie i więcej osoby powyżej 26 roku życia to nie ma zwolnienia). 4. Stracą rodziny/osoby, które posiadały odbiorniki radiowe i telewizyjne, ale unikały płacenia abonamentu, albo nie zarejestrowały posiadanych odbiorników i z tego względu wydawało im się, że nie muszą płacić zwykle twierdząc, że jeśli płacą za telewizję satelitarną to już nie muszą płacić abonamentu. Osobiście nie żal mi takich rodzin/osób ;) 5. Stracą również rodziny/osoby, które naprawdę nie posiadają odbiorników radiowo-telewizyjnych (choć teraz trudno będzie na to się załapać skoro komputery, tablety i smartphony mogą działać na tej samej zasadzie) i będą obligatoryjnie zmuszone do uiszczenia nowego abonamentu. Zwolnionych z płacenia abonamentu ma być ok. 5,5 mln gospodarstw domowych z 13,5 mln gospodarstw łącznie. Wg. różnych raportów telewizor posiada w Polsce ok. 90% gospodarstw domowych, a plazmę/lcd ok. 60%. |
emj10 jak się czyta Twoje wypociny o satelicie, lewicy i abonamencie śmiech mnie ogarnia a zarazem przerażenie
Aż sie dziwię że człowiek coś takiego wymyśli. ps. nie wysilaj się i jak chcesz to odpisz na priv. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:23. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl