Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

pepe72 27.08.2018 22:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1513230)
Skoro sam przedstawiłeś wizję, że przyjdą karki, kontuzje to wcale bym nie mówił o bólu głowy z powodu 5 "super" zawodników na 4 pozycje.

Ale to ty zacząłeś od herezji - "wymienić zdrowego Wasyla" :rotfl:

Arkadiusz.Czerepach 28.08.2018 08:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1513220)
Surowy technicznie? Co za brednie. Kostal technicznie wyglądał dobrze - miewał przebłyski widoczne w pojedynczych zagraniach. Bardziej martwiła jego kondycja. Jak dostał raz szanse w drugiej połowie to pod koniec meczu łapały go skurcze. Tak naprawdę nie dostał prawdziwej szansy - jeśliby taką dostał możliwe, żeby odpalił wcześniej. Zwrócił uwagę walką? A co on grał na defensywnym pomocniku?:rotfl: Raczej ciągiem na bramkę i ruchliwością w sparingach. Generalnie trenerzy go omijali nie dlatego, że mieli powody - tylko chłopaka nie docenili i skreślili.

Post może i merytorycznie ciekawy ale opis atutów Kostala zupełnie z czapy.

dokładnie tak jak pisze simone , post spoko poza tą wzmianką o Kostalu , przecież on właśnie dlatego został zatrudniony i z tego zaczęła sie ta akcja twitterowa Dukata , że Kostal tak zachwycał techniką i dryblingami na sparingach, nie przypadkiem miał ksywke słowacki Messi , i chyba zapomnieliście że był w czołówce zawodników z całego świata wyłonionych w międzynarodowych konkursie talentów Nike, co zaowocowało treningami w samej La Masii (tak, w FC Barcelona! ) , widać fizycznie na początku nie był przygotowany na granie na tu i teraz co dostrzegł Kiko który był zmuszony grac pod presją wyniku i zawyżonych oczekiwań

Carillo natomiast mógł już powoli wprowadzać Martina, ale tutaj na drodze stanęło wybujałe ego tego pseudo Pochettino

BlurgH 28.08.2018 11:24

http://weszlo.com/2018/08/28/pietrza...maciej-sadlok/

Zaczęły się pytania o to, czy do mistrza Polski, Rafał wybrnął z mega klasą :)

Arkadiusz.Czerepach 28.08.2018 14:59

faktycznie fajny wywiad, przy okazji rzuciłem okiem na posty wstecz o odstawianiu Wasyla...

powiem tak Wasyl > Głowa , to że ktoś taki z racji wieku i miejsca zamieszkania zgodził się u nas grac za frytki to dar losu którego nie można zmarnować !

brylant17 28.08.2018 15:16

Z dupy porównanie

pepe72 28.08.2018 15:29

No nie koniecznie z dupy.
Z całym szacunkiem dla Głowy to jednak Wasyl spędził 6 sezonów w Anderlechcie (4 mistrzostwa kraju) i 4 sezony w Leicester (jedno mistrzostwo). 10 lat treningu w topowych ligach to jednak coś znaczy i widzimy to na boisku. "Emeryt" a wymiata w E-klapie.

s1mone 28.08.2018 18:07

Wasyl po prostu ładnie się starzeje:)
Trzyma parametry fizyczne na bardzo wysokim poziomie (szybkość, dynamika) podczas, gdy Głowa powoli hodował brzuszek i z roku na rok był znacznie wolniejszy. Wasyl w wieku 38 lat potrafi zrobić sprint z ponad 31km/h!

W wieku 28 lat Głowacki wcale nie był gorszy niż 28 letni Wasyl.

czaro 28.08.2018 18:20

Przecież Wasilewski jest wolny i wyraźnie nie nadąża za szybszymi akcjami. O czym Wy w ogóle piszecie?

Arkadiusz.Czerepach 28.08.2018 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1513280)
Z dupy porównanie

O!, widze że należy się kolejna lekcja, tym razem nie logiki, lecz mowy potocznej

No więc "porównanie z dupy" , jest to takie porównanie w którym comparans i comparandum NIE mają wspólnej cechy semantycznej.

Przenosząc tę zasadę językową na grunt piłkarski , to np tak jakby porównać Michała Miśkiewicza do Arkadiusza Milika.

Natomiast dwóch środkowych obrońców, w mniej więcej tym samym wieku i etapie kariery, zdobywających ze swoimi klubami wiele tytułów mistrzowskich oraz mających epizody w reprezentacji narodowej, + last but not least cechowanych podobną charakterystyką gry i (nomen-omen) charakteru - jak najbardziej MOŻNA porównać NIE Z DUPY :P

Podyskutować to można które mistrzostwa są cenniejsze : Polski czy Belgii i Anglii , kto więcej zrobił dla kadry , czy też miał lepszą motorykę w wieku 28 lat.

Dużo zalezy od optyki: Czaro widzi gościa nie nadąrzającego za akcjami, ja "kierownika" drugiej najlepszej defensywy w ekstraklasie. I wnoszącego ogromny potencjał marketingowy. I grającego za frytki (?)

czaro 28.08.2018 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1513309)
Dużo zalezy od optyki: Czaro widzi gościa nie nadąrzającego za akcjami, ja "kierownika" drugiej najlepszej defensywy w ekstraklasie. I wnoszącego ogromny potencjał marketingowy. I grającego za frytki (?)

Easy. To się nie wyklucza, Wasyl w wielu akcjach nadrabia brak szybkości ustawieniem, decyzjami, zdecydowanymi interwencjami.

Arek95 28.08.2018 20:16

Wasyl w niektórych sytuacjach w meczu podchodzi do tematu zbyt szybko, nie zdąży przeanalizować sytuacji a już rusza na gościa który ma piłkę na powiedzmy 25 metrze. OK, wiadomo, strefa bezpośredniego zagrożenia bramki . Mimo wszystko pójście czasami "na raz" w gościa który jest czy to plecami do bramki czy dopiero obrócił się po przyjęciu to ogromne ryzyko. Albo będzie wolny dla przeciwnika, albo Wasyl złapie czerwoną za bezpardonowe wejście od tyłu, albo gość zdąży się obrócić na tyle szybko by rozegrać na wolny obszar, albo Marcin zdąży z interwencją. Szans na powodzenie ok. 25%. Jego natomiast przewagą w naszej ligowej szarzyźnie jest DOŚWIADCZENIE, które nabrał z wiekiem oraz licznych występach czy to w Anderlechcie, kadrze czy chociażby w Leicester gdzie zdobył mistrzostwo! Szczególnie ostatnie pokazuje, że pomimo małej liczby występów na treningach musiał stawić czoła takim gościom jak Vardy, Mahrez, Drinkwater lub Kante, którzy są do dzisiaj w topie ligi. Poza tym ani Sadlok, ani Arsenić, ani nikt inny nie ma takiego "pierd****ęcia" w obronie, żeby krzyknąć i w kilku słowach zj**ać kogoś za błąd bo ma do tego wiedzę popartą doświadczeniem i charakter wojownika. Nic mu nie ujmując, ja chciałbym żeby grał jak najwięcej i dawał tyle samo radości co Głowa. Dla mnie to jednak Sadlok jest najsłabszym filarem obrony i to jego bym wymienił na Zorana.

pepe72 28.08.2018 21:40

Wasyl w zeszłym sezonie zarobił 3 (TRZY) żółte kartki. Zagrał w 17 meczach na 37. Pierwszy raz w listopadzie.
W tym sezonie dostał pierwszą żółtą w 5 kolejce. Jak utrzyma średnią to do końca roku nie będzie pauzował ;)
W 4-4-2 SO nie biega aż tak bardzo jak w 3 z tyłu, więc facet postury smoka z peselem takim jak ma Wasyl spokojnie sobie (po)radzi.
Poza tym, z tego co widziałem to na polu karnym był mocnym punktem przed bramkarzem.

Patrząc po kartkach to pierwszy to zmiany z "żelaznego" składu jest Basha i pewnie za niego wejdzie Arsenic.

morganfield 28.08.2018 22:21

Wasilewski nie ma braków szybkościowych.

s1mone 28.08.2018 23:30

Dokładnie. Wasilewski jak na swoje lata jest MEGA SZYBKI. Dzięki temu możemy wysoko podchodzić, z Głowackim w składzie to nie było możliwe, musieliśmy głębiej trzymać linię obrony, bo on po prostu nie dawał rady przy takiej grze niestety.

Jak na swoje lata Wasyl pod względem szybkości i dynamiki to jest po prostu maszyna.

czaro 29.08.2018 00:16

No, bez jaj. Nie będę się kłócił, wyciągał powtórek, screenów etc., bo mi na tym nie zależy i nie mam na to czasu. Gdybyś napisał, że jak na swoje lata daje radę, to bym napisał, że pewnie tak. Ale teksty o "maszynie", "mega szybkości", "co prawda jak na swoje lata, ale obiektywnie pozwalające wychodzić całą linią obrony do przodu" są przestrzelone. Nic mu nie odbieram, lubię go i nieźle gra, ale bez jaj.

BlurgH 29.08.2018 10:48

Z innej bajki - czy mi się wydaje, czy Tibor nabrał trochę masy mięśniowej ?

Karherop 29.08.2018 10:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BlurgH (Post 1513341)
Z innej bajki - czy mi się wydaje, czy Tibor nabrał trochę masy mięśniowej ?

Pewne takie dane ma sam zainteresowany, ale w rok to on spokojnie mógł 4-6 kg masy zyskać. Tym bardziej że chyba wcześniej nie byl nastawiony na taki trening.

Już wiosną wyglądał solidnie i tylko żal tej kontuzji w lecie.

BlurgH 29.08.2018 11:22

Ano żal - ale już ostatni występ pozwala mieć nadzieję, że będziemy mieli w tym sezonie z niego sporo pociechy. Moim zdaniem kolejny zawodnik, na którym zarobimy fajny pieniądz...

LucjuszWielki 29.08.2018 16:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Noodles (Post 1513208)
Ja z kolei początki Juniora pamiętam zupełnie inaczej. Notoryczne krycie na radar, pojęcie taktyczne na poziomie IQ DG77, do tego pokraczny styl biegu Sylwusia Miauczyńskiego.

Dokładnie tak było, dużo zawalał, z czasem się wyrobił, a jak już wrócił do nas to było bdb. Dużo niższe notowania niż Marcelo. Nie wychwalałbym tak Diaza, takich jak on było u nas sporo, a to, że później zrobił kariere to już inna sprawa.

TIR_DO_SŁUBIC 01.09.2018 18:05

Wojciech Słomka rozegrał cały mecz przeciwko Chojnicom, przegrany przez Katowice 2:1.

Kacper Chorążka poza kadrą meczową w Częstochowie. Chyba należy zacząć zapominać o tym zawodniku.

roztropny 01.09.2018 18:26

Chorążka ma ten problem,że w Rakowie jest dwóch ogranych bramkarzy ,na poziomie naszego Buchalika.

Błędem było sprowadzenie Lisa,kosztem Chorążki.Ten Lis w każdym meczu popełnia szkolne błędy,widać u niego spore braki.Gdybyśmy go nie sprowadzili,to mielibyśmy 500.000 oszczędności,a poziom sportowy porównywalny.

TIR_DO_SŁUBIC 01.09.2018 18:30

Wiktorze Piekarski, Nobel w dziedzinie ekonomii wędruje do Ciebie.

Arkadiusz.Czerepach 01.09.2018 19:11

po dzisiejszym meczu mam mieszane uczucia co do Foxa, z jednej strony wybronił kilka trudnych piłek w tym setke Piecha , z drugiej mam takie pytanie , czy ktoś na forum pamięta żeby po jakims strzale złapał piłke (nie odbił) ?

brylant17 01.09.2018 19:24

Złapał trzeba było oglądać,a nie bujać w obłokach

Adrio 01.09.2018 19:37

Chcemy go sprzedać=trzeba promować i ogrywać. Na Buchaliku raczej nie zarobimy więc po to był Lis sprowadzony. Jeżeli go nie będziemy wystawiać to nie było sensu go kupować bo mogliśmy równie dobrze Chorązke ogrywać. Na tą chwilę raczej Lis jest pewniakiem do gry mimo iż nie jest jeszcze za pewny w bramce, chociaż dzisiaj dość przyzwoity mecz.

cash_X 01.09.2018 19:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1513622)
po dzisiejszym meczu mam mieszane uczucia co do Foxa, z jednej strony wybronił kilka trudnych piłek w tym setke Piecha , z drugiej mam takie pytanie , czy ktoś na forum pamięta żeby po jakims strzale złapał piłke (nie odbił) ?

We Wrocławiu padało. Wcale mu się nie dziwię, że wolał piłki parować. Refleks ma. Dajmy mu czas, jeszcze nam meczu nie zawalił.

swiety37 01.09.2018 20:00

Krzysiek Drzazga wszedł z ławki i zdobył zwycięskiego gola.
https://www.flashscore.pl/mecz/2aakI...zczegoly-meczu

Żuraw91 03.09.2018 15:11

Taka ciekawostka (sorry za źródło): http://weszlo.com/2018/09/03/raport-...wal-ogolnikow/

Jest tam lista zawodników, którzy byli obserwowani przed mundialem. Pamiętam, że mocno wtedy liczyliśmy, że moooże Sadlok się załapie albo, że przynajmniej jest na szerokiej liście. Okazało się jednak, że nie było go nawet na liście 69 obserwowanych zawodników. Ba, nie było nikogo z Wisły.

Zmiana selekcjonera wyszła nam na dobre.

brylant17 03.09.2018 15:59

Jak na razie Sadlok dalej jest pomijany,ale spokojnie może nadejdą lepsze czasy np.Kort w kadrze Cieszy mnie to,że piłkarz w formie=powołanie

Karherop 03.09.2018 16:53

Najlepsze jest to, że Sadloka nie ma na liście, a niżej są informacje ile miał rozegranych minut.

Ten raport to kpina z kibiców.

xanti1906 04.09.2018 20:49

Rybus kontuzja. Na Włochy wychodzi Pietrzak, wali gola, daje dwie asysty i w zimie kupuje go Juventus, bo Alexa Sandro kupi ktoś z Premier League.

Ugryzłbym nasz skład trochę z innej strony. Według mnie przydałaby się większa rotacja w składzie, bo przy naszym stylu gry prędzej czy później piłkarze odczują kilometry w nogach. Oby w postaci zmęczenia, a nie kontuzji. Poza tym są kartki, już mało brakowało, a Bashy zabrakłoby na hitowy mecz z Lechią. Nie mamy przetestowanego wariantu gry bez Albańczyka, a środek Kort-Halilović nie brzmi jak zapora nie do przejścia. Na ławce mamy ciekawe nazwiska, debiutu już doczekali się Plewka i Grabowski i jestem ciekaw gry w różnych wariantach personalnych. Była interesująca okazja do tego w meczu z Górnikiem, kiedy w 50. minucie mieliśmy 3-0, ale na zmianę weszli w 70. minucie Małecki za Kostala (1 do 1, w dodatku Patryka w następnym meczu już nie było), w 77. minucie Halilović za Korta i 3 minuty dostał Grabowski za Pietrzaka. W tym meczu Basha dostał kartkę przy stanie 3-0, Pietrzak tuż przed zejściem. Można było tego uniknąć. Ktoś podobne ma przemyślenia?

Karherop 04.09.2018 21:40

Nie przesadzajmy, że 1 mecz w tygodniu (a czasami z przerwać na reprezentacje co 2), zarżnie naszych zawodników.Przyjdzie mecz z Lechią w PP i zapewne od początku szansę dostanie: Buchalik, Arsenić, Halilović, Wojtkowski, może Kolar. Zgranie obecnego składu procentuje nam lepszymi wynikami.
Jak Basha wypadnie można by spróbować Arsenicia na DP. Za bardzo zresztą nie będzie wyboru. Bo Laskoś to nie ten poziom, a Kort/Halilović to jednak nie są "6". Plewka również.

wolfy 04.09.2018 21:52

Poza tym jak zawodnik jest w gazie to posadzenie go na ławce może mu tylko zaszkodzić.

kk666 04.09.2018 23:39

Na środku pomocy grywał też Pietrzak, tak zresztą ustawił go w pierwszym jego meczu w Wiśle Pawłowski. Szału nie było, ale tragedii też nie. Nie wiem tylko jak Rafał poradziłby sobie jako typowy DMF, jednak na pewno bardziej go widzę w tej roli niż Dawida/Tibora. No nic, mamy 16 zawodników z pola z ligowym doświadczeniem, może dojdzie jeszcze Brożek jako siedemnasty, choć myślę, że jeśli przyjdzie, to tylko jako doraźny ,,strażak''. Wielu minut raczej nie dostanie, ale w razie potrzeby uzupełni ławkę/wejdzie jako joker na kilkanaście minut/zagra jakiś pojedynczy mecz od początku w razie plagi kontuzji. Życzmy sobie zatem zarówno jak najmniejszej liczby kontuzji i pauz za kartki, jak i tego, by rozłożyły się one w miarę szczęśliwie, omijały nas przy najważniejszych spotkaniach i nie przychodziły masowo.

Karherop 05.09.2018 18:58

Czy tylko mnie zdziwiły wyniki Boguskiego? http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...owani_czesc_1/

Jak wytrenowany piłkarz może w miesiąc zdobyć 1 kg masy mięsniowej tracąc przy tym 2 kg tłuszczu? Boguś musiał być albo bardzo źle przygotowany, albo sprzęt do badań jest kiepskiej jakości.

BlurgH 05.09.2018 19:26

Impedancja bioelektryczna ma margines błędu bodajże max 1%, więc na sprzęt bym nie zwalał. Dopatrywałbym się raczej takich zmian w zmianie diety, dostosowaniu treningu siłowego pod konkretnego zawodnika (Boguś zawsze wyglądał, jakby mu te 2-3kg mięśni nie zaszkodziły, a pomogły) i na koniec wziąłbym pod uwagę ogólną mizerię jeśli chodzi o tego typu sprawy w naszej ekstraklasie, gdzie gwiazdami potrafią być panowie z początkiem oponki ( W ZAWODOWYM SPORCIE !!!!!! )

Arkadiusz.Czerepach 05.09.2018 19:36

"Impedancja bioelektryczna" brzmi fachowo , ale w rzeczywistości jej wyniki sa bardzo umowne opierają się w duże mierze na działaniach arytmetycznych , można je traktować jedynie poglądowo.

Taka rekompozycja w ciągu miesiąca jest bardzo trudna , ale możliwa, ale nie w przypadku zawodowego, wytrenowanego sportowca.

BlurgH 05.09.2018 19:56

Wybacz, nie znam innej nazwy na to badanie :D

W praktyce - żeby zrobić dokładne badanie, trzeba by pewnie posłużyć się tomografem, a wątpię, żeby klub miał do wyłożenia taką ilość pieniędzy na badanie tego typu.

W kwestii nabicia masy mięśniowej - jeśli nawet jesteś profesjonalnym sportowcem, ale zaniedbujesz trening określonych partii mięśni, to jesteś w stanie - przez trening - zwiększyć masę mięśniową właśnie na tych, zaniedbanych partiach, zwłaszcza, jeśli połączysz to z dietą (sądzę, że dobry trener personalny będzie w stanie bardziej precyzyjnie określić, co się dokładnie z tym dzieje). W kwestii tkanki tłuszczowej się nie wypowiadam, aczkolwiek przy wadze ciała 70kg utrata 2kg tkanki to moim zdaniem sporo.

Karherop 05.09.2018 23:24

Przede wszystkim co mnie zaskakuje:
Boguski nie urodzil się wczoraj i w takim wieku, po tylu latach zawodowego sportu nie powinien miec az takich wahań struktury ciała. Tym bardziej że badanie przeprowadzono jak już ruszyła liga.
Jak on się wcześniej odzywial i co zmienił że nagle dało to takie efekty? Bo przeciez trenuje raczej podobnie od dawna. Pytania się mnożą i może nowy dietetyk bedzie odsłanialj jakies kulisy..

czaro 06.09.2018 00:29

Litości. Boguski może kopie się po czole, ale zawsze jest przygotowany do gry. Pomimo wieku jest w czołówce naszych zawodników, jeżeli chodzi o liczbę przebiegniętych kilometrów, a nawet prędkość. Najprawdopodobniej te badania są niedokładne, przeprowadzono je o innej porze dnia, w innym mikro/cyklu treningowym etc. Być może jakieś wahnięcie na plus dzięki pracy z nowym trenerem zanotował. I tyle. Nie ma o czym rozmawiać.

Zmieniając temat:
Co z Brożkiem?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:13.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl