![]() |
Cytat:
Moim zdaniem, obecna sytuacja to nie są chwilowe problemy, bo TS nie ma pieniędzy by ustabilizować klub w ciągu miesięcy. To raczej zajęłoby im lata, o ile w ogóle by się udało. Lata podczas których obcinalibyśmy budżet płacowy, tak jak przed tym sezonem, lub ryzykowali, że zespół nam się rozsypie przez rozwiązywanie kontraktów z powodu zaległości finansowych. Lepsza organizacja wcale nie oznacza, że obecna sytuacja jest stabilna. Co stało by się, gdybyśmy np. stracili Junco? Kim byśmy go zastąpili w naszych realiach finansowych? Dobre zarządzanie to niestety nie wszystko i bez zastrzyku pieniędzy w najbliższych latach będziemy najwyżej ligowym średniakiem, a ze względu na skalę obecnych problemów i ograniczone możliwości finansowe TSu, wcale nie mam jakiejś większej pewności, że za X lat TS wygrzebałby nas z obecnych problemów i Wisła nie podążyła drogą np. Ruchu lub Widzewa. |
Sytuacja, w której Telefonika sama wykłada część z 40 milionów zapisanych w klauzuli i potem te pieniądze do nich wracają to jest zwyczajne oszustwo. Niektórzy niech lepiej wstrzymają wodze fantazji. Wiem, że sytuacja kiedy klub po krótkim okresie stabilizacji znów zostaje z niej wyrwany nie jest przyjemna i w głowach się kotłuje ale może lepiej poczekać na jakieś konkrety? W tym momencie nie wiemy prawie nic.
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Niewątpliwie działalność TSu w szczególności dyrektora Junco należy ocenić pozytywnie. Jeśli już te wszystkie zmiany są nieuniknione to mam nadzieję że wszystkie strony usiądą do rozmów aby to przejście odbyło się płynnie. Oby te zmiany nie odbiły się na drużynie. Strzelam, że połowa teamu jest teraz myślami przy zmianach właścicielskich, a nie przy bieganiu za piłką. Całą sytuacja jest niewątpliwie niepokojąca a link powyżej brzmi co najmniej niebezpiecznie. |
Cytat:
....a mać, wszystko wychodziło na prostą a tu Cupiał zza (metaforycznego) grobu kąsa zapisami w umowie. A niektórzy radochę mają jak z Meresiem. Ech... |
Z tego co się orientuje, to w Niemczech nie mieliby szans, na przejęciu żadnego klubu, więc Niemcy wolą sobie przejąć klub z ogromnego miasta w Polsce. Z jednej strony szkoda, bo klub idzie w obce ręce, ale z drugiej jestem pewny, że organizacyjnie Niemcy to poukładają i będzie dobrze.
W bajki o Cupiale nie wierzę :D Bo to niemożliwe. |
Cytat:
Dojście do pewnej sprawności zajęłoby lata, ale patrząc na to, co TS zdziałał przez ostatni rok, mam podstawy sądzić, że by mu się to udało. Stworzyli choćby klub biznesowy, nawiązują relację z kolejnymi partnerami - to przecież budowanie sieci powiązań, która roztaczałaby coraz większe kręgi i zapewne przynosiłaby z biegiem czasu coraz większe profity. A że przez ten czas bylibyśmy średniakami? Brutalna prawda jest taka, że już nimi jesteśmy (z potencjałem na coś więcej, ale jednak) i staliśmy się nimi za Telefoniki. Szczęście jest takie, że gramy w Ekstraklasie, gdzie średniak może powalczyć o coś więcej przy odpowiednim doborze zawodników i szczypcie szczęścia, więc szansę, żeby coś osiągnąć, mamy co sezon. Oczywiście, masz prawo mieć inne odczucia i ja je w zupełności rozumiem, ja jednak wolę to, co robi TS, od przejęcia przez firmę, która ponoć stała/stoi na krawędzi bankructwa. A wygląda na to, że alternatywy nie ma. |
Prawdopodobnie jakiś były zawodnik Wisły stoi za tym przejęciem. Wysnuwam ten wniosek z twittera i teraz pozostaje nam się zastanawiać któż to taki. Jedyna osobo, która przychodzi mi do głowy to Błaszczykowski, który mocno teraz inwestuje. Jeśli byłby to Kuba i przekonał Niemców do zainwestowania, to jestem spokojny o przyszłość Naszego Klubu.
|
Cytat:
Niegdyś Wisłę od Cupiała chciał przejąć TF. I nie była to Tele-Fonika, a były piłkarz Wisły. |
Wszystko jest strasznie nie logiczne. Jeszcze nie dawno inwestycja dla Bundestagu uratowała firmę, którą obecnie ma zostać właścicielem Wisły. Kolejny klub w Polsce, w który inwestują Niemcy. Może to część jakieś działanie politycznego ? Bo na cholerę im kluby w Polsce. Bogusław Cupiał znowu zafundował temu klubowi coś dziwnego.
|
Miga nie chciał odpowiedzieć na jeden z komentarzy mówiący o tym, że jeden z byłych zawodników stoi za tym. Jedyni zawodnicy przychodzący mi do głowy to Kałużny, Kłos oraz Błaszczykowski. Z tej trójki jedynie Błaszczykowski zaczyna inwestować w apartamenty i inne działalności, dodatkowo moim zdaniem jest na bieżąco z informacjami o Wiśle.
|
Szkoda jak cholera, bo z drużyną Ramireza na prawdę można było się identyfikować, dodatkowo klub wyszedłby na prostą w niedługim czasie i powstawało tutaj coś wyjątkowego.
Ale nic - jeżeli Niemcy sypną groszem, będziemy mieli rywalizacje sportową o mistrza Polski Jeżeli będą robić gnój, będziemy mieć bojkot i wojenke, co skończy się restartem od 4 ligi, albo kolejną sprzedażą. A w 4 lidze wróci klimat podobny do obecnego - biednie, ale z pasją. Tak czy inaczej Wisła nie zginie. Przetrwaliśmy tak wiele, przetrwamy i to |
Według GK podział kasy ma być taki 60% dla TF, a 40% dla TS. Dla TS to będzie coś niesamowitego.
|
Cytat:
|
Mam mieszane uczucia co do zmiany właściciela, czy to będzie "dobra zmiana" tego nie wiemy, bo o firmie nie można się dużo dowiedzieć. Jest niepewność i niepokój co przyniesie przyszłość. Szkoda byłoby się rozstawać z obecnym Zarządem, ponieważ wykonali kawał świetnej pracy. Byłoby dobrze, gdyby w klubie została Pani Prezes Sarapata czy Pan Dukat. Oczywiście Junco i trener Ramirez także. Oby się nie okazało, że będą takie przetestowania jak w Koronie jak przyszedł Burdenski. To wtedy może się dla nas źle skończyć.
|
Cytat:
Z tego, co jest napisane w "Gazecie Krakowskiej" wynikałoby, że Stechert to firma, o której prezes Sarapata wcześniej mówiła jako o sponsorze mającym zwiększyć budżet klubu. |
Cytat:
|
Cytat:
Cupiał nie wraca - to do ludzi, którzy snują teorie słupa. Albo czegoś nie wiemy, albo przerabiamy zeszły rok. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Boję się. Nie widzę na razie ŻADNYCH powodów do optymizmu. Być może myślę analogiami i po prostu boję się powtórki z Meresia (by the way, czemu on jeszcze nie siedzi???). Niespełna 10 mln Euro za cały klub to jest strasznie mało i sama deklaracja, że ktoś chce tyle zapłacić, nie powinna nas otumaniać.
Życzyłbym sobie: dokooptowania do zarządu nowego wiceprezesa (np. do spraw marketingu) i pozostawienia reszty składu. Niech sobie nowy właściciel powoła radę nadzorczą. Musi zostać Junco i Ramirez. Jeśli tak się stanie, uwierzę w dobre intencje nowego właściciela. No i nowy kontrakt dla Brleka z klauzulą odejścia rzędu 4-5 mln Euro. Ale obawiam się najgorszego. Pozostaje nam czekać i trzymać kciuki. |
Ja jeszcze mam nadzieję że Niemcom nie uda się kupić Wisły.
|
Cytat:
|
Nie rozumiem was. Wg gazety krakowskiej TS już od kilku tygodni rozmawiał z niemaszkami więc o jakim zaskoczeniu możemy tu mówić? TS chciał aby niemaszki były sponsorem bo nie chciał się pozbywał akcji Wisly. Niemaszki chciały przejąć całość więc poszly do wujka Bogusia a on im że jak chcą klub to muszą wyłożyć magiczne 40 baniek. Tyle w temacie.
|
Cytat:
Nie popadajcie w jakies skrzywione polityczne paranoje, bo aż wstyd przed ludźmi którzy to czytają. |
Z tekstu z Gazety Krakowskiej wynika, że tak naprawdę czy oferta zostanie przyjęta czy nie decyduje TF, jako negocjator (i pewnie pomysłodawca zapisu). Także najpierw TF musi przyklepać nowego inwestora przed przejęciem klubu. Miejmy nadzieje, że Boguś się opamięta...
|
Cytat:
|
Cytat:
"Kapitał nie ma narodowości" - bajeczka którą wciskano frajerom przez wszystkie lata transformacji, wisać w niektórych przypadkach skutecznie. Dziwne że wszystkie poważne deale są pod obserwacją służb, a niektóre objęte osłoną kontrwywiadowczą... Śmierdzi to raczej pod kątem finansowym, firma krzak dla jakiejś grupy kapitałowej o której nikt nie słyszał i ma stronę internetową napisaną w Wordzie. Zajebiście to wygląda... Oczywiście, wystarczy wspomnieć o pieniądzach na transfery i już niektórzy pocierają nóżkami. Taka mentalność prostytutki która za dopłatą zgodzi się na wszystko nie myśląc że potem z obitą mordą trudno będzie coś zarobić. Na takich właśnie frajerach żerują Meresińscy tego świata. Nie jestem takim optymistą jak Miga, ale to marny dziennikarzyna który z trudnością dodaje dwa do dwóch. Niemiecka grupa kapitałowa - muszą mieć kasę! 40 milionów wyłożyli (niecałe 10 mln euro :lol: )! Frajerzy... |
Cytat:
|
Dla mnie fakt, że to są Niemcy to dobrze. Wiadomo lepszy byłby polski inwestor, ale jedynego w kraju który miał ochotę wydawać własną kasę na takie hobby w odpowiedniej ilości już był przerabiany. Niemcy będą musieli się bardziej postarać o akceptację a to najłatwiej osiągnąć sypiąc euraskami :) Lepsze to niż jacyś Senegalczycy,Turasy, średnio poważni Beduini (poważni inwestują na zachodzie) którzy w każdej chwili mogą wsiąść na wielbłąda i przez Słowację do domciu a za plecami łuna nad reymonta.
Poza tym jak ktoś wydaje 40 baniek to chyba robi wywiad jak może być z kibicami gdy się zacznie przeginać pałkę. |
Kapitał 250.000 euro a kupują klub za 10 mln e ? Śmierdzi na kilometr
|
A tak swoją drogą... co na to chlopaki w krótkich spodenkach? :)
|
Cytat:
|
Bo jak ktoś wydaje kasę to chce mieć realny wpływ na zarządzanie firmą. A co do tego czy prezes zostanie czy nie to nie ma co się wypowiadać. Na razie gow.... wiemy.
|
^ jedyna możliwa reakcja: XD
|
Jak dlaczego? Bo jak wykładasz hajs to po to żeby mieć pełna kontrole. Swoich ludzi. Logiczne.
Dali 10mln eur żeby ktos z zewnątrz dla nich tu sie rządził.. ludzie |
I euraskami sypną!
....a, co za debile... |
Pytanie do westera: skąd wiesz, że nie chcą się dogadać i w których ich działaniach widać ta obsesję?
|
Cytat:
b) zgoda co do oceny działań państw, mieszających się w gospodarkę; c) nie zgadzam się z wyśmiewaniem hasła "kapitał nie ma narodowości". W ekonomii nie ma, w polityce ma. Mylisz dwie sfery i to się nazywa błędem hipostazy. Analogicznie: człowiek ma prawo do życia. Ale to nie oznacza, że jest to prawo przyrody i śmierć jest anomalią cudem, a zabijanie się ludzi nawzajem się nie zdarza. To znaczy tyle, że zabójstwo jest bezprawne i - zdaniem tych, którzy uciekają od etyki kognitywistycznej - nieracjonalne. To tak a propos. |
Cytat:
Umówmy się, na dłuższą metę TS by klubu nie pociągnął, nie w Polsce gdzie kasa TV jest śmieszna, nie w Krakowie, gdzie na mecze chodzi średnio powiedzmy optymistycznie 12k, w tym duża część ma bilety za 8zł, gdzie kontrakty reklamowe na front koszulki to nawet nie milion euro. Klub w modelu bez bogatego właściciela można utrzymać w Anglii, gdzie jest chora kasa TV, komplet na każdym meczu i globalne zainteresowanie. Chcesz osiągnąć sukces w Polsce - musisz mieć bogatego właściciela. Koniec kropka, taki jest model. Świat ma w dupie polską piłkę, nie jest to produkt do spezedania za granicą, a bez tego wielkich pieniędzy nie będzie nigdy. A jeżeli ma być to inwestor to sto razy wolę, żeby był to Niemiec za którym stoi poważne przedsiębiorstwo, mające aktywa w postaci fabryk, ludzi itd. niż Chińczyk z niewiadomej grupy kapitałowej czy inny Arab, który i tak nigdy tu nie zaglądnie. I tak wolę też Niemca z fabryką mebli niż polskiego pseudobiznesmena bez grosza przy dupie jak ten cały Smolny co chciał nas kupić czy inny Ślak, który chciał wziąć Śląsk. Prawda jest taka, że poważne polskoe firmy trzymają się z daleka od piłki z wielu względów. Bardzo doceniam to co zrobił TS w krótkim czasie i z ciasnym budżetem i mam nadzieję, że nowy inwestor podejdzie do sprawy rozsądnie i duża część ludzi pracujących teraz w klubie w nim zostanie. Jednak jestem świadom, że jeżeli mamy grać o coś więcej, być klubem stabilnym, wyplacalnym, z pełną płynnością, w obecnych uwarunkowaniach potrzebujemy wujka z pieniędzmi. Podsumowując - jestem ostrożnym optymistą. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:43. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl