![]() |
Cytat:
|
Zerknąłem sobie z ciekawości na kursy u bukmacherów: kurs na zdarzenie "Wisła awansuje" i na wydarzenie przeciwne już się zrównał. Mniej płacą tylko wciąż za awans ŁKS i Ruchu, ale nie jest to już przepaść 1,85 za Wisłę , 1,6 za ŁKS, 1,75 za Ruch
|
Cytat:
Wystarczy jedna wtopa i kurs pójdzie w górę i to znacznie |
Jeszcze jedno, co mi się rzuciło w oczy: za obecność Wisły w szóstce można zarobić dodatkowe 8 gr za postawioną złotówkę, czyli uwzględniając inflację i odległość czasowa do wygrywającego zdarzenia kiepski interes raczej :)
|
Cytat:
Na razie to Stal (-4) i Podbeskidzie (-4) złapały "zadyszkę". Cytat:
|
@pepe72
Chrobry jest jedną z najgorszych drużyn na wiosnę, stracili swojego najlepszego zawodnika i ja ich osobiście skreślam z walki o miejsca 1-2. Mogą psim swędem zakręcić się koło 6 miejsca ale równie dobrze i PBB i Stal mogą ich przegonić. |
Specjalnie się nie będę upierał ale poczekam aż stracą do 6 miejsca ponad 6 punktów. Bo to się wydaje taką bezpieczną granicą by skreślać.
Zwłaszcza, że Podbeskidzie wtopiło u Skry. |
O konkretnych drużynach jeszcze nie będę się rozpisywał, bo to składowa zbyt wielu zmiennych, wśród których tradycyjnie w Polsce najważniejsze w kontekście awansu są zwykle nie forma czy potencjał sportowy, ale... chęć awansu czy wysokość zaległości finansowych.
Ja generalnie staram się analizować statystycznie patrząc po tym, jaka na danym etapie rozgrywek potrzebna jest liczba punktów aby zajmować konkretne miejsce w tabeli, bez znaczenia jaka drużyna w danym momencie tam jest. Liczę począwszy od rozpoczęcia rundy rewanżowej, czyli od momentu, kiedy każdy zagrał z każdym, więc jest już jakaś sensowna próbka. Póki co obecny sezon jest statystycznie absolutnie "typowy", drugie miejsce cały czas znajduje się w przedziale międzykwartylowym ostatnich 10 sezonów (40-43 punkty po 22 kolejce) i nijak nie chce z niego wyskoczyć. W konsekwencji można uznać, że z dużą dozą prawdopodobieństwa zakończy się to właśnie wynikami z tego przedziału, które na koniec sezonu wynoszą 61,3 - 65,0 punktów (mediana: 63,5 średnia: 63,8) dla drugiego miejsca. To jeśli chodzi o wyniki rzeczywiście odniesione, patrząc na to z perspektywy "liczba punktów drużyny na 3. miejscu +1 pkt" przedział będzie bardziej optymistyczny i wychodzi na ok. 59-64 punkty, przy medianie i średniej na poziomie >61 punktów. Na większe odchylenia się na tę chwilę nie zanosi, w sezonach, w których potrzeba było zdobyć najwięcej lub najmniej punktów na tym etapie drużyna z 2. miejsca miała odpowiednio o 5 punktów więcej/mniej już teraz. Ale może to i dobrze, bo według tego największego awans bezpośredni byłby możliwy już tylko i wyłącznie przy wygraniu wszystkich meczów do końca... ;) |
Dlatego właśnie w meczowym pisałem o tych 61 punktach na przestrzeni 10 sezonów a na 11 jak liczył pepe nawet parę setnych poniżej 61.Na przykład w sezonie 15/16 do awansu nie zagłębiając się w bilans meczów bezpośrednich wystarczało zdobyć 53 punkty.
Z innych ciekawostek w sezonie 20/21 Radomiak wygrał ligę mając po 22 kolejce stratę do lidera 8 punktów i zdobywając ich 28 w ostatnich 12 kolejkach.Radomiak.... |
@MaLk bardzo ciekawa analiza, potwierdzającą wcześniejsze wyliczenia.
Niewiele wskazuje że ten sezon będzie inny niż wszystkie i drużyna z 2 miejsca zanotuje świetny wynik powyżej 68-70 pkt na rundę. Ba, po tych popisach ŁKSu z Puszczą to stawianie ich w roli murowanego faworyta do wygrania ligi jest dość przedwczesne. A prawdziwa presją dopiero się u nich pojawi. |
Cytat:
https://wislakrakow.com/forum/showpo...postcount=2346 |
Cytat:
|
|
Bardzo możliwe, przy takiej ilości spotkań w czołówce że i nawet bilans 8-3-1 da awans. Po 12 spotkaniach da to 63 pkt.
Straty punktów przewiduje na wyjazdach: Puszcza 1 pkt, Ruch 1 pkt, PBB 1 pkt i ŁKS 0 pkt. Swoje symulacje popieram tabelami z kickera. O ile na początku rundy można było to wrzucać w hurraoptymizm i bajdurzenie, tak z każdym kolejnym meczem prawdopodobieństwo delikatnie wzrasta. https://www.kicker.de/1-liga-polen/tabellenrechner |
No to ja też popiszę patykiem po piasku: pragnę zauważyć, że my w tych pozostałych niby "łatwiejszych" meczach (zaliczamy do nich np mecz z Niecieczą u siebie, który łatwy na pewno nie będzie) jakieś punkty pogubimy na pewno, bo zdarzy się czerwona kartka, dzień konia bramkarza, albo po prostu gówniany mecz. Więc żeby awansować bezpośrednio z tych wyjazdów które wymieniłeś realnie dwa trzeba by było wygrać. :p
|
Zostało 12 meczów.
Ze statystyk, które przedstawiacie wynika, że do awansu potrzeba co najmniej bilansu 9-1-2 (28 punktów). Biorąc pod uwagę: 1) nieunikniony kryzys, 2) uzależnienie od Fernandeza, który jest obiektem polowania 3) specyfikę piłki skopanej (pech w postaci meczu życia bramkarza, wałków sędziowskich itp) 4) trudny terminarz w 2 części rundy, to by oznaczało, że de facto nie ma marginesu błędu. Dlatego o tym scenariuszu można spokojnie zapomnieć i włożyć go między bajki |
Cytat:
Po transferach jakie zostały zrobione bezpośredni awans to naprawdę nie będzie jakieś mega wybitne osiągnięcie.Tylko sami sobie możemy zrobić krzywdę. |
Cytat:
|
Cytat:
To zupełnie tak jakby założyć że tylko my z całej czołówki będziemy mieć ten kryzys. Mając najdroższa, najszerszą kadrę. Tylko my będziemy miec problemy kadrowe, pecha i babole. I tylko my mamy trudny terminarz. Marginesu błędu by nie było jakby trzeba było wykręcić 12/12 wygranych. A wcale nie trzeba. Co w żadnym momencie również nie oznacza że czeka nas proste zadanie |
Cytat:
Ale najszerszą? Połowa tej kadry to nie nadaje się do gry, co widzieliśmy na jesieni aż nadto dokładnie... Biegański, Frątczak Jaroch, Gruszkowski, Szot, Junca, Łasicki, Moltenis, Tachi, Colley Mula, Villar, Basha, Duda, Igbekeme, Młyński Fernandez, Rodado, Benito To jest 19 zawodników, na siłę będzie dobierany jeszcze jeden do kadry meczowej. Reszta nie nadaje się do gry o awans. To nie jest szeroka kadra - bo zastąpienie Junci, Villara, kogoś z dwójki Basha-Igbekeme nie wspominając o Fernandezie będzie oznaczało sporą obniżkę jakości. Żeby powalczyć o awans potrzebujemy powiedzmy zagrać w naszym najlepszym składzie 11 z 12 spotkań. A nawet wtedy będzie to praktycznie niewykonalne |
Cytat:
Mamy do odrobienia 6 punktów i 12 kolejek. W Krakowie z Ruchem zremisowaliśmy 1:1. Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Oni mogą sobie pozwolić na chwilę słabości a my już nie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
- Uryga, który wcale nie jest gorszy od Łasickiego czy Moltenisa - "zajebałem" czyli JB16, który nawet w słabszej formie jest w stanie dużo zrobić wolicjonalnie. - ktoś mi powie co z Ondraskiem? Zapowiadano, że na wiosnę wróci do treningów |
Cytat:
Co do powrotu JB16 - naprawdę, co on może jeszcze dać sportowo tej drużynie? Obawiam się, że niewiele. A jeśli chodzi o tzw. proces treningowy to przecież bierze w nim udział od wyjazdu na SociosCamp. Ondraszek niby jest na podobnym etapie jak Kuba. Akurat on przydałby się wg mnie najbardziej z tej trójki |
Wczoraj był sparing z U-19.
Tu jest rozpisane kto grał: https://wislakrakow.com/forum/showpo...9&postcount=20 Na dzisiaj to jest nasza sprawna kadra. |
Cytat:
Zabawne jest to poczucie wyższości niektórych kibiców Wisły, po tylu kompromitacjach w ostatnich latach, jakby dalej żyli w erze Cupiała. |
Cytat:
|
Nie ważne czy Radomiak czy nie Radomiak. Ważne, że się zdarzyło w 1 lidze.
Co więcej wyniki bardzo bliskie średniej :> 1 - 68 2 - 65 6 - 56 |
Cytat:
Nie wiem ile jeszcze JB16 może dać Wiśle, ale patrząc w statystyki to ostatnie 3 rzuty wolne które bezpośrednio zamienienino na bramki to dwa Kuby i jedna Szywacza. Takie ostatnie 10-15 min i pewnie za Fernandeza byłby dobra opcja. Przynajmniej na tyle żeby z drużyną Ondraszek coś długo wraca więc chyba z jego powrotem nie jest tak różowo. |
Ostatnio czytałem jakąś rozmowę z JK, że ponoć Ondrasek już normalnie trenuje z drużyną.
Nie mogę znaleźć linka, bo JK udziela chyba 100 wywiadów codziennie i trudno się w tym połapać. ;-) |
Cytat:
|
Cytat:
Dobrze że jest Tachi - bo były komentarze że stoper nam niepotrzebny. Jest Szot. Oby wracał Uryga. No i jest jeszcze Skrobański który (w odróżnieniu od pozostałych młodych) kiedy już dostawał szansę grał całkiem dojrzale. Uprzedzając krytykę że głupio sprokurował aut po którym straciliśmy gola - stracenie gola w ten sposób obciąża całą drużynę a wybicie na aut jest o wiele lepsze niż puszczenie akcji lub faul na rzut wolny. Ale i tak Skrobański jest chyba numerem pięć. Na Colleya nie liczyłem na stoperze bo to zawodnik skrajnie nieodpowiedzialny, jak już to na środku pomocy. Błaszczykowski myślę że może nam jeszcze dużo dać bo wbrew ignorantom plującym się że na ławce powinna być jakaś tania zbieranina - możliwość wprowadzenia w miarę jakościowych zmian to wielki atut, zwłaszcza przeciw zespołom (takim jak my w poprzedniej rundzie) dla których każda zmiana to rosyjska ruletka, tylko taka z jedną wolną komorą. Na ławce mamy Żyro i Młyńskiego, na pewno poszerzenie ławki o kogoś tak doświadczonego i technicznego to będzie plus dla zespołu. To nie tak że przez niego nie zmieści się na ławce jakiś zdolny młody zawodnik - wpuszczenie Talara, Starzyńskiego, Szywacza czy Cisse nie daje nam nic z przodu ani z tyłu. Są daremni. Na Ondraszka nie liczę, jak wyzdrowieje i zmieści się na ławkę to super, ale będzie mu bardzo trudno się załapać. O ile w ogóle będzie zdolny do gry. Od początku pisałem że to transfer porażka, kiedy grał to też szału na boisku nie robił. |
Kuba Błaszczykowski na pierwszą ligę to nadal jest Pan Piłkarz, mimo wiader pomyj jaką część użytkowników tego forum na niego wylewa(ła).
Dopóki jest zdrowy (co u niego akurat jest często problemem) i ma siłę grać to przerasta tę ligę techniką, wizją gry i dokładnością podań. Skoro w ESA ilekroć wracał do zdrowia wykręcał rewelacyjne statystyki jak na pomocnika, to nie widzę czemu w 1 lidze miałby mieć z tym problem. Zdenek to też na pewno będzie wartość dodana, jeśli będzie zdrowy. Szczególnie patrząc na styl w jakim gramy (czytaj : wrzutka, wrzutka, wrzutka). Rodado średnio pasuje do takiego grania. Nic tylko się cieszyć z tych powrotów. |
Cytat:
https://wislakrakow.com/forum/showpo...9&postcount=20 Więc na ławce go nie widzę ... |
Cytat:
Będę też zaskoczony jeśli w zespole się nie pojawia żadne nowe kontuzje. Niestety to normalna kolej rzeczy. Dla w/w dwójki może się zwolnić miejsce w kadrze |
Trójkę Uryga/Ondrasek/Kuba w kontekście pełnych 90 minut będzie można rozpatrywać pewnie dopiero w nowym sezonie. Możliwe, że Uryga będzie gotowy pod koniec tego sezonu, o ile w ogóle wygra rywalizację sportową o pierwszy skład.
|
29/35/38 lat.Jedynie Urygę można rozpatrywać jako piłkarza który może potencjalnie rozegrać 90 minut.Dla pozostałej dwójki koszulki z Babcia Maliną i Hall of Fame
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:54. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl