Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

WILU TS 19.05.2009 09:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez <>Umbro<> (Post 730475)
cjyba jeszcz spałes ja kto pisałes :) ten dzwig tyle wazy a nie ze tyle moze podniesc :P

Są nawet takie które unoszą 1250ton więc nasz i tak nie jest największy;)
Jutro wybiorę się porobić kilka zdjęć z jego stawiania bo to będzie coś wielkiego dosłownie ;)

TSW Fanatyk 19.05.2009 09:51

heh jakie elementu mogą ważyć po ok 750 ton? :P całą trybunę naraz będzie ustawiał? :D

krkgiba 19.05.2009 10:00

jedź na r22 i zapytaj :) ważne, że budują i ostro pracują.

WILU TS 19.05.2009 10:01

Może nie będzie używany w 100% możliwości ale na pewno przemyślano na budowie jego angaż nic nie bój,wynajęcie takiego kolosa na pewno spooooro kosztuje;)
Na budowie stadionu Legii pracuje podobny i wcale nie unosi 600 czy 700 ton;)

mcl1981 19.05.2009 10:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez radekogi (Post 727588)
Dokładnie. Płaczą wszyscy o odległość trybun od boiska, ale popatrzcie na trybuny za bramkami na Legii. Odległość od boiska tragedia, więc już tracą na dopingu bo Żyleta będzie właśnie za bramką. W ogóle stadion na Łazienkowskiej nie podoba mi się bo przypomina kielecki obiekt, czyli niezbyt solidny dach pod którym jest parometrowy prześwit, tak samo prześwit między pierwszym a drugim poziomem. Stadion traci przez to efekt obiektu zamkniętego, do tego akustyka nie jest taka jak być powinna. Mimo wszystko wole takiego kolosa jak sie buduje u nas niż taki trochę "biedny" stadion w Warszawie

Mógłbyś wskazać gdzie widzisz ten prześwit między trybunami oraz tą gigantyczną odległość trybun od boiska ?

http://www.stadionlegii.pl/modules.p...icle&sid=10029

Cytat:

taki trochę "biedny" stadion w Warszawie
Proponuję zajrzeć w specyfikację tego obiektu i nie pisać takich głupot. Stadion jest taki drogi bo ma być wykonany z najlepszych materiałów.

saklak1906 19.05.2009 10:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW Fanatyk (Post 730513)
heh jakie elementu mogą ważyć po ok 750 ton? :P całą trybunę naraz będzie ustawiał? :D

Jak by nie byl potrzebny to by go nie wynajmowali i za niego placili, niektore elemety konstrukcji nosnej sa naprawde bardo ciezkie a do tego trzeba je ustawic precyzyjnie

licoo 19.05.2009 11:02

Zajmijcie się lepiej komentowaniem własnego stadionu a nie patrzcie na innych. Co z tego że trybuny Legii są jeszcze dalej ustawione niż nasze, to żaden argument, istotne jest to co u nas, a prawdą jest, że u nas będą i tak za daleko.

filip74 19.05.2009 12:36

Tak patrząc na składanie tego dźwigu wychodzi na to że będzie to jedna z najmniejszych możliwych wersji jaką można złożyc z tego modelu , pewnie wielka nie jest potrzebna.
Trochę szkoda bo ta ful wersja 192m musi robić niezłe wrażenie , mimo wszystko jak go skończą składać jadę go obejrzeć na żywo.

krkgiba 19.05.2009 13:32

filip74, pewnie masz racje, ale strasznie powoli im idzie to składanie, a jeszcze pewnie deszcz im przeszkodził/przeszkadza...

btw - mogliby ściągnąć napis KRAKOW GO z tej kamerki na żywo UMK, przynajmniej obraz byłby większy.

buczo1985 19.05.2009 13:36

ktoś się orientuje co obecnie jest robione na budowie? uwaga wszystkich została skupiona na dźwigu, który a propo sporo przysłania obrazu na kamerce...

arth_ur 19.05.2009 13:40

Wczoraj jak byłem na R22 to zbroją i zalewają betonem "murki" na kształt trójkątów na przeciwko tych slupów.

mrawczu 19.05.2009 13:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krkgiba (Post 730594)
btw - mogliby ściągnąć napis KRAKOW GO z tej kamerki na żywo UMK, przynajmniej obraz byłby większy.

nie mogą go ściągnąć...

kamerka pracuje cały czas, więc i podczas meczów, a ta stronka jak się orientujesz nie ma praw by pokazywać co dzieje się na murawie podczas meczów

więc jedyne co mogą zrobić to jakoś rozszerzyć to co mogą pokazywać, czyli budowę. Ale raczej ciężko byłoby pokazać całość prac w normalnej kamerce.

filip74 19.05.2009 14:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mrawczu (Post 730605)
nie mogą go ściągnąć...

kamerka pracuje cały czas, więc i podczas meczów, a ta stronka jak się orientujesz nie ma praw by pokazywać co dzieje się na murawie podczas meczów

więc jedyne co mogą zrobić to jakoś rozszerzyć to co mogą pokazywać, czyli budowę. Ale raczej ciężko byłoby pokazać całość prac w normalnej kamerce.

Kamerkę w czsie meczu można wyłączyć , zresztą tak już kiedyś było robione.

leszekm 19.05.2009 19:01

Stadion na miarę

Ze zdumieniem przeczytałam wypowiedzi pana Grzegorza Mielcarskiego, zawarte w artykule redaktora Piotra Tymczaka pt. „Euro 2012 przegraliśmy przez stadion?” (Dziennik Polski z 18 maja br.). Były dyrektor sportowy Wisły Kraków, a obecnie komentator piłkarski – negatywnie oceniając pod względem estetycznym i funkcjonalnym miejski stadion przy ulicy Reymonta – sugeruje, jakoby taka, a nie inna bryła krakowskiej areny miała wpływ na decyzję o wyborze miast-organizatorów Euro 2012.

Subiektywną ocenę walorów estetycznych krakowskiego stadionu dedykowanego na potrzeby mistrzostw pozostawiam bez komentarza. Rozumiem, że architektoniczne gusta i smaki trudno zadowolić. O ile sam wygląd Stadionu Miejskiego zawsze pozostanie polem do dyskusji, to jego funkcjonalność i racjonalność rozwiązań nie powinna budzić większych zastrzeżeń.

Pragnę zatem poinformować:

1 - Szatnie meczowe dla zawodników, w realizowanym projekcie znajdą się pod trybuną główną, szatnia treningowa do której odnosi się Grzegorz Mielcarski znajdzie się pod trybuną „E”.

2- Wszelkie rozwiązania funkcjonalne, a więc rozmieszczenie pawilonu multimedialnego, restauracji i innej infrastruktury stadionowej, podlegały stałej konsultacji z europejskimi ekspertami tak, aby obiekt mógł sprostać wymogom stadionu kategorii ELITE i potrzebom EURO 2012.

Na koniec osobista uwaga. Oceniając estetyczne walory stadionów zapomina się, że jest to miejsce spotkania kibiców z magią futbolu. Niestety nie ustrzegł się tego także Grzegorz Mielcarski. Dla mnie pełne trybuny i czar piłki są ważniejsze, niż dyskusja o nowoczesnej fasadzie. Dla jednych stadion może być tylko ładnym lub brzydkim obiektem w krajobrazie miasta, dla innych miejscem, gdzie rodzą się sportowe emocje. W tym świetle funkcjonalny, racjonalnie rozplanowany i wybudowany na miarę krakowski stadion jawi się jako odpowiedź na rzeczywiste potrzeby. Nie zapominajmy również, że po EURO wybudowane od podstaw wielkie stadiony będzie musiał ktoś zapełnić. Oby byli to prawdziwi miłośnicy futbolu.

Barbara Janik
Dyrektor Biura ds. Euro 2012

http://www.krakow.pl/komunikaty/?MOD...ow&kom_id=8930

wojteknh94 19.05.2009 19:41

a jak myślicie o ile podskoczą ceny biletów??

saklak1906 19.05.2009 19:45

HEBAN nic dodac nic ujac, jak wybuduja te stadiony to sobie wtedy ocenimy funkcjonalnosc i jakosc stadionow

Kamil 19.05.2009 19:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wojteknh94 (Post 730836)

chcąc myslec o zapelnieniu stadionu po zakonczeniu budowy wszystkich trybun, nie moze wchodzic w gre jakakolewiek podwyzka jak na moj gust, wrecz przeciwnie nawet powinny bilety staniec...

Martinho 19.05.2009 19:53

Cytat:

wg mnie spadna a nie podrosna bo beda mieli 10 tys widzow i 20 tys prózni

cantoro11 19.05.2009 20:02

Cytat:

"Osobną kwestią pozostaje, jak Wisła zamierza zapełnić dwa razy większy stadion niż obecnie, skoro w tym sezonie komplet na trybunach był tylko jeden raz na spotkaniu z Lechią Gdańsk. - Zdajemy sobie sprawę z tego, że musimy sporo zmienić w tym względzie - mówi Marek Wilczek. - Rozmawiamy z naszymi kibicami i oni wytykają nam błędy w organizacji meczów. Zapewniam, że postaramy się je wyeliminować. Najprościej rzecz ujmując, żeby zapełnić większy stadion, będziemy musieli obniżyć ceny biletów i mocno je zróżnicować. Musimy też popracować nad bezpieczeństwem i komfortem oglądania meczów."

licoo 19.05.2009 20:02

Heban - dobrze mówisz, popieram. Z zewnątrz nasz stadion przecież nie będzie bylejaki. Całkiem dobrze wyglądają te niebieskie kolumny, nadaje naszemu stadionowi charakter.

Ogólnie powinniśmy chyba jakoś podziękować panu Majchrowskiemu za nasz stadion, bo jeszcze zanim była mowa o Euro, on poparł nas i dał pieniądze na budowę.
Moglibyśmy np. poskandować jego nazwisko i podziękować oklaskami.

arth_ur 19.05.2009 21:24

I gdyby ktoś nie wiedział to stadion Legi był wzorowany na tym projekcie - http://stadiony.net/stadium.php?s=179 Zobaczcie sobie jak on z zewnątrz wygląda. Dla mnie szału nie ma.

Ciekawi mnie czy architekt zostawił furtkę w projekcie aby w przyszłości w prosty sposób rozbudować stadion. Bo może po Euro w Polsce będzie bum na piłkę i 30 tys będzie za małe.

Np E 2 piętrowe + narożnik w miejsce okrąglaka a D powiększenie. No ale to na razie czysta fikcja.

p e t e r 19.05.2009 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez licoo (Post 730857)
Moglibyśmy np. poskandować jego nazwisko i podziękować oklaskami.

Żartujesz, prawda?

han_solo 19.05.2009 21:38

Ej mógłby ktoś wrzucić tą wypowiedż Mielcarskiego o naszym stadionie?

M89 19.05.2009 21:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez p e t e r (Post 730921)
Żartujesz, prawda?

To już rozważania do tematu politycznego, ale fakt faktem - Majchrowskiemu oklaski się należą i bynajmniej nie jest to szydera z mojej strony.

pan Dudi 19.05.2009 21:48

Za co mu się należą oklaski? Za stadion na stulecie?! Niektórzy o tej porze widać już nie do końca radzą sobie z myśleniem. Przecież między innymi mrzonkami o tym stadionie gość wygrał 2 razy wybory. Za co mamy mu jeszcze dziękować?! Dotrzymanie obietnic wyborczych (których i tak nie dotrzymał) to jego psi obowiązek, a nie gest łaski w naszą stronę. To forum nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać. To może jeszcze Obtułowiczowi podziękujmy?

Q13SON 19.05.2009 21:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Heban (Post 730818)
Może pora dla Wiślakow spojrzeć na swój stadion realnie.Zgadzam się z elementem co do różnicy w jakości naszego stadionu w porównaniu ze stadionami Amici i Legii.Wystarczy ocenić te stadiony pod względem strukturalnym.U nas budujemy wnętrza trybun całkowicie zagospodarowane pomieszczeniami,tak,że na zewnątrz widzimy całkowicie zabudowaną i zagospodarowaną każdą trybunę.Wchodzimy nie bezpośrednio z wejścia na trybunę ale do przeszklonych pomieszczeń i dopiero na trybuny.Na Legii ,jak widać na zaprezentowanym zdjęciu,od wewnątrz stadionu widzimy prześwity przy wejsciach na trybuny,gdyż konstrukcja stadionu w większości opiera się na trybunach bez zabudowy od zewnątrz czyli bez pomieszczeń.Podobnie jest w Poznaniu.Porównanie z Kielcami jest jak najbardziej na miejscu,z tym,że Legia ma dwukrotnie większą pojemność i tyle.To tak jakby postawić jeden pokój,do którego wchodzi się bezpośrednio z zewnątrz.To jest nieporównywalne z naszym stadionem,gdzie pełnia zabudowy tworzy jakość budowli a nie tworzy ubogość.

Sprawa zadaszenia nie wymaga dyskusji,gdyż jak można porównywać namiotowy brezent w Poznaniu czy pojedyńczą pleksę na rurach w Warszawie do naszej solidnej konstrukcji dachowej z wmontowanym ogrzewaniem dachu,usuwającym groźbę zalegania śniegu na dachu.W konstrukcjach z ogromną przestrzenią między dachem a trybunami,nie powinien nikogo dziwić fakt,że przeciągi będą hulać sobie po stadionie a akustyka dopingu straci 50% swoich możliwości.Można się czepiać estetyki naszego stadionu pod kątem trędów mody stadionowej,ale nasz okrąglak będzie największym centrum konferencyjnym w Polsce o jakości,o jakiej inni mogą zapomnieć.Brak jedności bryły stadionowej w narożnikach,wynikła z kontekstu budowy naszego stadionu,który zaczęliśmy budować jako pierwsi w kraju a potem już nie było szans tego zmienić.Nie mniej jednak uważam,że Otułowicz wybrnął z tego w najlepszy z możliwych sposobów i te naprawdę niewielkie przerwy w narożnikach nie będą widoczne w kontekscie całości zakończonego stadionu.Nie wierzę,że przy naszym stadionie były jakiekolwiek machloiki. Jego koszt jest najtańszy z porównywalnych powyżej stadionów a jakość przebija te stadiony na łeb i na szyję i raczej należy się dopatrywać niegospodarności w tamtych miastach,gdzie nikt nikomu nie patrzy na ręce,jak w Krakowie Majchrowskiemu,gdyż tam rządzi i dzieli tylko jedna opcja polityczna( dla mnie PO i PiS to jedno i to samo).

Ja jestem pewien,że gdy nasz stadion powstanie w całości wraz z infrastrukturą,zgodnie z wcześniejszymi planami,to będzie to jeden z ładniejszych i najoryginalniejszych(ropoznawalnych)stadionów w Polsce a przede wszystkim o najwyższym standardzie wykonania i użyteczności. Może poza narodowym i bursztynem.Czekam,gdy wszyscy otworzą oczy ze zdziwienia,gdy zasiądą na tym stadionie,usłyszą i zobaczą tą jakość naszego stadionu.

Ps.leszkem - ja mam propozycję dla Grzesia Mielcarskiego,aby już nigdy nie odwiedzał naszego stadionu i nie musiał być zdegustowanym a potem wypowiadać polityczne bzdury na zamówienie,które bardzo nas krzywdzą.No bo co ten człowiek powie,gdy stadion powstanie i będzie musiał odszczekać swoje mylne wyobrażenia o jego projekcie.Jak dla mnie zakaz stadionowy dla tego byłego pracownika Wisły i tyle,gdyż ten człowiek psuje pracę naszych marketingowców pragnących wypełnić kibicami ten stadion,następującymi słowami " raczej nikt nie będzie chciał chodzić na tak szkaradny stadion".Mielcarski i inni śmieszni krytycy nie muszą odwiedzać R22 a my kibice ich tutaj nie chcemy.

Grzegorz Mielcarski - persona non grata na R22 a innym przedwczesnym krytykom mówię : wolnoć Tomku w swoim domku.

Szkoda tylko że ciągle nie widać różnicy w komforcie bo od prawie roku na D trzeba zapierdalać dookoła i pod górkę.

Pytanie dla teoretyków. Czy możliwe jest w teorii dobudowanie trybun D i E. Chodzi mi o to czy można teoretycznie kiedyś dodać piętro do D i E.

palikot 19.05.2009 22:12

koleś nie bądź ignorantem... wiadomo ze trybuna nie jest skonczona... to jak chcesz tam wchodzic? Nie skończony budynek sie nie ocenia... Poczekajmy az zbudują calosc, parkingi wtedy sie oceni... a moim zdaniem komfort calego zaplecza bedzie taki, ze wszyscy bedziecie w szoku...
Pan Dudi- jakby wywiązał sie z tym stadionem na stulecie to o euro mógłbys zapomniec juz w 2006 roku, a trybune C mialbył tego samego standardu co E/D jednopoziomową, bez wind, loż itd. a AiB miała by 10 rzędów loże jak w Kielcach, gdzie do kibla trzeba isc do kibiców stara trybuna przykryta tylko dachem... Wina ze euro nie ma jest paradoksalnie też naszą zasługą "kibiców", bo myśmy chcieli stadion juz szybko, na 25-28 tysiecy... a o euro wtedy nawet najstarszym góralom się nie śniło więc dali nam na odczepnego projekt zrelizowali 1/4 i jak przyszedł pomysł o organizacji euro to było już za późno wiec musieli dalej drążyc to cudo, bo głupio by bylo jedna trybuna E taka jaka jest a reszta spodek, opona itp.

donPedro23 19.05.2009 22:13

Żeby zapełnić stadion trzeba będzie się wykazać marketingowo, już tam są jakieś plany odnośnie promocji i reklamy. Myślę, że trzeba będzie przyciągnąć jak najwięcej karnetowców, jeśli chodzi o ceny biletów to będzie zależało od zarządu czy woli tańsze bilety i pełny stadion, czy droższe bilety i mniej kibiców przy podobnym zysku. Myślę, że ważna kwestia to zagospodarowanie przestrzeni pod trybunami i wokół stadionu, boje się, że po wybudowaniu trybun reszta prac się opóźni ze względu na brak funduszy (obym się mylił) - jak ludzie będą mieli gdzie posiedzieć i napić się piwa przed meczem, czy wstąpić do klubowego muzeum albo sklepów z pamiątkami to przyjdą. Trzeba się liczyć z tym, że dużo nowych kibiców będzie prezentowało mniej lub bardziej piknikowy styl i od tego nie uciekniemy. Duże pole do popisu będzie także dla SKWK, które powinno zadbać o to żeby cały sektor D był traktowany jak młyn i przypadkowi ludzie (a teraz takich jest sporo) przenieśli się na inne trybuny. Podobało mi się też podejście SKWK do FC - wtedy gdy dowiedzieliśmy się, że zostajemy na wiosnę na R22 (wtedy mówiło się o trybunach D i E) to jasno powiedzieli, że pomimo mniejszej pojemności stadionu nie mogą teraz ograniczyć liczby biletów dla FC, bo byłoby to nie fair wobec nich (i to być może zaprocentuje w przyszłości frekwencją ze strony Fan Clubów). Mam nadzieję że dział marketingu stanie na wysokości zadania i przedstawi ciekawe sposoby na zapełnienie nowego stadionu:-)

WislaFan123 19.05.2009 22:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arth_ur (Post 730916)
I gdyby ktoś nie wiedział to stadion Legi był wzorowany na tym projekcie - http://stadiony.net/stadium.php?s=179 Zobaczcie sobie jak on z zewnątrz wygląda. Dla mnie szału nie ma.

Ty za duzo czasem nie wypiles dzis ?:D Nasz stadion jest z ewnatrz jakies 20-30 lat za tym co pokazujesz, podswietlenie u gory przy dachu, oszklenie wokol trybun... my mozemy o tym pomarzyc. Prawda o naszym stadionie jest krotka - architektoniczny gniot z dobra funkcjnalnoscia tylko dzieki temu ze Obtulowicz dostal jakas pomoc od jakis tam ekspertow.

Q13SON 19.05.2009 22:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez palikot (Post 730964)
koleś nie bądź ignorantem... wiadomo ze trybuna nie jest skonczona... to jak chcesz tam wchodzic? Nie skończony budynek sie nie ocenia... Poczekajmy az zbudują calosc, parkingi wtedy sie oceni... a moim zdaniem komfort calego zaplecza bedzie taki, ze wszyscy bedziecie w szoku...
Pan Dudi- jakby wywiązał sie z tym stadionem na stulecie to o euro mógłbys zapomniec juz w 2006 roku, a trybune C mialbył tego samego standardu co E/D jednopoziomową, bez wind, loż itd. a AiB miała by 10 rzędów loże jak w Kielcach, gdzie do kibla trzeba isc do kibiców stara trybuna przykryta tylko dachem... Wina ze euro nie ma jest paradoksalnie też naszą zasługą "kibiców", bo myśmy chcieli stadion juz szybko, na 25-28 tysiecy... a o euro wtedy nawet najstarszym góralom się nie śniło więc dali nam na odczepnego projekt zrelizowali 1/4 i jak przyszedł pomysł o organizacji euro to było już za późno wiec musieli dalej drążyc to cudo, bo głupio by bylo jedna trybuna E taka jaka jest a reszta spodek, opona itp.

Spoko, tylko jak narazie nie widać żeby ktoś sie za to brał. Pisałem to z myślą że fajnie się marzy tylko czy to wszystko będzie tak jak w planach...

Belzebub 19.05.2009 23:08

Żeby zapelnić stadion ceny powinny maksymalnie wynosić, na:
D,E = 20 zloty mecze +10 zl TOP
wszystkie narozniki= 25 + 10zl TOP
C = srednio 30 zl + 10zl TOP
A i B= srednio 35 + 10 zl TOP

A już idealnie byłoby tak o 5 zl mniej na każdej z trybun..:)

Do tego kilka zniżek m.in dla uczniow,studentów,FC,wyjazdowiczów, bilety rodzinne,do 12 lat za free,kobiety za symboliczne 10 zl, emeryci na sektory ABC..bo liczę na że na D będzie 6000 fanatycznych karnetowiczów :)
Oczywiście upust na karnety,tak by jeden mecz wychodził za free..

Ale boje się ze nasz zarząd może pojść w strone mniejszej ilości ale nie zejda z cen ,co byłoby samobójem..

Przy Kałuży mimo praktycznie bezpłatnego wstępu nie potrafią zapełnic 6 tyś stadionu,dlatego tylko rozważne ceny(nawet nie wiem czy te podane przykładowo ceny nie są za wysokie) mogą spowodować wysoka czyli m.in 20 tysięczną publike...

PotiWisla 19.05.2009 23:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Belzebub (Post 730982)
Żeby zapelnić stadion ceny powinny maksymalnie wynosić, na:
D,E = 20 zloty mecze +10 zl TOP
wszystkie narozniki= 25 + 10zl TOP
C = srednio 30 zl + 10zl TOP
A i B= srednio 35 + 10 zl TOP

25 zł na narożniki to skandaliczna cena 10 zł powinno tam być a z resztą się zgadzam:D

Emilio 20.05.2009 04:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 730977)
I dziwi mnie co za ekspert postanowił pozostawić stary budynek klubowy Legii i go wkomponować w nowy stadion. Bezsens.

To już nie aktualne. Ten budynek będzie wyburzony.

jerry1990 20.05.2009 05:44

Jeżeli chodzi o bilety to :
1) ceny zostaną na 100% obniżone.
2) muszą wprowadzic bardzo duże zróznicowanie cenowe - bedzie pewnie kilkanaście różnych cen + duża ilość zniżek.
3) Duży nacisk na karnety - będą jeszcze tańsze !

leszekm 20.05.2009 07:03

Dlaczego nikt nie lobbował za Krakowem

EURO 2012. - Przegraliśmy w ostatniej minucie. Co Kraków zrobił przez ostatnie 24 godziny? - pytał Janusz Chwajoł (PO). Wiceprezydent Krakowa Wiesław Starowicz wyjaśniał: - To jest sport.Brak lobbingu i niedokończony stadion - na tych dwóch wątkach skupili się krakowscy radni z Komisji Sportu, którzy na wczorajszym posiedzeniu zastanawiali się, dlaczego Kraków przegrał batalię o piłkarskie mistrzostwa Europy.
- Z artykułów prasowych w dniu ogłoszenia wyników można było wywnioskować, że Kraków może wygrać mistrzostwa kosztem Poznania. Przegraliśmy w ostatniej minucie. Co Kraków zrobił przez ostatnie 24 godziny, z kim rozmawiał, gdzie lobbował? - pytał Janusz Chwajoł (PO).
Wiceprezydent Krakowa Wiesław Starowicz wyjaśniał: - To jest sport. Graliśmy, a nie liczyliśmy na to, że decyzja UEFA o wyborze miast będzie zależała od lobbowania.
Barbara Janik, dyrektor krakowskiego biura ds. Euro 2012, przedstawiła wyniki raportu UEFA, jakie miasto otrzymało 1 maja. Wynika z niego, że Kraków był najlepiej przygotowany ze wszystkich miast.
- Rozmawiałem z radnym ze Lwowa. Jego zdaniem Kraków jest najlepiej przygotowany teraz, ale Lwów będzie lepiej w 2012 r. i UEFA to wzięła pod uwagę - mówił Stanisław Rachwał (PiS). - Zostanie nam najbrzydszy stadion ze wszystkich powstających na mistrzostwa, taki, że po jego wybudowaniu można byłoby go zacząć wyburzać - powiedział przewodniczący Komisji Paweł Bystrowski (PO). Grzegorz Stawowy (PO) dociekał, dlaczego powierzchnie pod trybuną północą od półtora roku nie zostały zagospodarowane: - Kibice żalą się, że nie ma gdzie kupić czegoś do jedzenia. Stadion jest miejski i można by już wynająć powierzchnie pod trybuną, a tak to jest działanie na szkodę miasta.
W odpowiedzi usłyszał, że na razie pod trybuną jest "betonowe pudło", ale po tym jak powstanie przy niej podziemny parking będzie możliwość zagospodarowania pustych powierzchni. Dyrektor Janik poinformowała, że projekt stadionu - budowanego od 2004 r. - był przerabiany. Pierwotnie obiekt miał mieć bowiem pojemność około 24 tys. widzów, co nie spełniało wymogów na Euro 2012. Przyznała również, że UEFA "wycięła" miasta z najmniejszymi proponowanymi obiektami: Kraków, Odessę i Dniepropietrowsk.
Wojciech Kozdronkiewicz (PiS) zaapelował, żeby skupić się na przyszłości: - Straciliśmy Euro 2012, a teraz pomyślmy, aby Kraków nie stracił Wisły i Cracovii. Z powodu przebudowy ich stadionów w mieście nie ma na razie obiektu do rozgrywania meczów ekstraklasy.
Krzysztof Kowal, dyrektor Zarządu Infrastruktury Sportowej, zapewnił, że miasto zrobi wszystko, aby dla potrzeb ekstraklasy do lipca przygotować stadion Hutnika.
(TYM)
Dlaczego Kraków przegrał Euro 2012? Czekamy na komentarze Czytelników:
[email protected]

http://www.dziennikpolski24.pl/Artyk...1a78da0.0.html

saklak1906 20.05.2009 08:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Q13SON (Post 730957)
Szkoda tylko że ciągle nie widać różnicy w komforcie bo od prawie roku na D trzeba zapierdalać dookoła i pod górkę.

Pytanie dla teoretyków. Czy możliwe jest w teorii dobudowanie trybun D i E. Chodzi mi o to czy można teoretycznie kiedyś dodać piętro do D i E.

Pewnie ze sie da, ale kwestia sa koszty i oplacalnosci tej inwestycji

mcl1981 20.05.2009 09:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Heban (Post 730818)
Może pora dla Wiślakow spojrzeć na swój stadion realnie.Zgadzam się z elementem co do różnicy w jakości naszego stadionu w porównaniu ze stadionami Amici i Legii.Wystarczy ocenić te stadiony pod względem strukturalnym.U nas budujemy wnętrza trybun całkowicie zagospodarowane pomieszczeniami,tak,że na zewnątrz widzimy całkowicie zabudowaną i zagospodarowaną każdą trybunę.Wchodzimy nie bezpośrednio z wejścia na trybunę ale do przeszklonych pomieszczeń i dopiero na trybuny.Na Legii ,jak widać na zaprezentowanym zdjęciu,od wewnątrz stadionu widzimy prześwity przy wejsciach na trybuny,gdyż konstrukcja stadionu w większości opiera się na trybunach bez zabudowy od zewnątrz czyli bez pomieszczeń.Podobnie jest w Poznaniu.Porównanie z Kielcami jest jak najbardziej na miejscu,z tym,że Legia ma dwukrotnie większą pojemność i tyle.To tak jakby postawić jeden pokój,do którego wchodzi się bezpośrednio z zewnątrz.To jest nieporównywalne z naszym stadionem,gdzie pełnia zabudowy tworzy jakość budowli a nie tworzy ubogość.

Nie chcę się kłócić za bardzo ale trochę porównanie do stadionu w Kielcach mnie śmieszy. Czy Kielce mają parking podziemny na 800 samochodów, czy maja studio telewizyjne, czy mają kilkanaście profesjonalnych punktów gastronomicznych, czy mają muzea, puby, czy mają loże dla vipów, czy mają kaplicę ? OK obiekt trochę wizualnie przypomina ten Kielecki ale nie będzie miał poza tym z nim wiele wspólnego. To fakt druga trybuna jest "pusta", ale proszę zwrócić uwagę, że większość z tych rzeczy znajduje się w podstawie która jest bardzo szeroka. Podejrzewam, że per saldo znajduje się tam co najmniej tyle miejsca do wykorzystania ile na stadionie Wisły. pozdrawiam

p e t e r 20.05.2009 09:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekm (Post 731004)
- Rozmawiałem z radnym ze Lwowa. Jego zdaniem Kraków jest najlepiej przygotowany teraz, ale Lwów będzie lepiej w 2012 r. i UEFA to wzięła pod uwagę - mówił Stanisław Rachwał (PiS). - Zostanie nam najbrzydszy stadion ze wszystkich powstających na mistrzostwa, taki, że po jego wybudowaniu można byłoby go zacząć wyburzać - powiedział przewodniczący Komisji Paweł Bystrowski (PO).

Po prostu śmieszne.

<>Umbro<> 20.05.2009 09:56

mnie to nie smieszy :(

tylko_centrum 20.05.2009 11:20

Politycy by się wreszcie wzięli za coś sensownego a nie najeżdżanie na stadion, stadion ma być funkcjonalny a nie piękny. Jeśli firmy budowlane wykończa wszystko jak należy i wybudują pod trybunami odpowiednie zaplecze, to będziemy mieli wspaniały, funkcjonalny stadion na miarę europy.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl