Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

serek.c2 19.01.2014 19:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1345369)
Co Owsiak ukrywa ? Wszystkie sprawozdania są dostępne.

Już Ci pisałem głuptasku - ukrywa powiązanie firm ZM i MC z WOŚP...

Co do reszty to nie znam spraw, ale jeśli są prawdziwe zasługują na potępienie. W przeciwieństwie do Ciebie jeśli w moim ogródku źle się dzieje nie chowam tego pod dywan.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1345369)
Szkoda że "Rz" nie dopisała ,że to był trotyl w kiełbasie albo paście do butów ,może Gmyz by dalej tam pracował :lol:

Tym wpisem kolejny raz zrobiłeś z siebie idiotę, widać to lubisz.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1345371)
...

Ja nie jestem zatwardziałym krytykiem Owsiaka i WOŚP (cel szczytny, na pewno zakupiony sprzęt uratował niejedno życie), razi mnie tylko robienie z niego krystalicznie czystego. Jak sam zauważasz dziwne powiązania "jego" firm z WOŚP brzydko pachną... Inną sprawą są poglądy wygłaszane przez Owsiaka, ale nie o tym tu dyskutujemy.

Sam mam bardzo bliskich znajomych z chorym dzieciakiem (mukowiscydoza), i doskonale wiem jak to działa.

emj10 19.01.2014 19:11

Co do tego Ryfińskiego to od początku było wiadomo, że to typ spod ciemnej gwiazdy. Patrząc jednak na podobne dwa przypadki jakie znam tego typu akcje nie muszą oznaczać końca kariery danego osobnika, a odwrotnie o czym pisałem kilka miesięcy temu na przykładzie jednego naczelnego dużego tygodnika można później zrobić oszałamiającą karierę. Drugi przypadek też nie siedzi w rynsztoku, a zrobił niezłą karierę, choć wcześniej wpadał na "rodzinne spotkania" z bejsbolem i przy świadkach demolował samochody nielubianych wujków.

Gwiaździsty 19.01.2014 19:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1345370)
O czym ty człowieku bredzisz , WOŚP z zebranych pieniędzy na zakup sprzętu przekazuje 95% tego co zebrali , więc po co insynuujesz że tylko za 50% ?

http://s2.wosp.org.pl/uploaded/files...res_torcik.jpg

Ty już nie bredzisz tylko najzwyczajniej pier....sz. To, ze się błaźnisz przy każdym wpisie to wiadomo nie od dzisiaj. Ten plakacik odeślij Owsiakowi i zapytaj się go o to :

Cytat:

O dziwnych przedsięwzięciach finansowych WOŚP pisze m.in. Rafał Hirsch, znany dziennikarz biznesowy TVN-u. – Fundacja gromadzi na swoim koncie gotówkę, której nie wydaje na cele statutowe, czyli leczenie dzieci i zakup sprzętu medycznego – podsumowuje Hirsch.

Jak ustaliła „Codzienna”, z dóbr zgromadzonych przez WOŚP korzysta m.in. prywatna firma Jerzego Owsiaka „Złoty Melon”. Będąca własnością fundacji WOŚP spółka organizuje szkolenia dla pracowników różnych prywatnych firm, np. BMW, a do wizyty w ośrodku „Złotego Melona” Szadowym Młynie zachęcić ma np. możliwość spotkania z Jerzym Owsiakiem.

AS82 19.01.2014 19:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1345372)

Tym wpisem kolejny raz zrobiłeś z siebie idiotę, widać to lubisz.

Ja myśle że w tej kwestii to nikt większego idioty z siebie nie zrobił niż Gmyz

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1345374)
Ty już nie bredzisz tylko najzwyczajniej pier....sz. To, ze się błaźnisz przy każdym wpisie to wiadomo nie od dzisiaj. Ten plakacik odeślij Owsiakowi i zapytaj się go o to :

Jak masz dowody to idź razem z tym Hirschem do prokuratury ,i udowodnij ,że Owsiak coś ukradł.

serek.c2 19.01.2014 19:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1345376)
Ja myśle że w tej kwestii to nikt większego idioty z siebie nie zrobił niż Gmyz.

Czy detektory wykryły trotyl? Czy producent sprzętu jasno wypowiedział się co do jego skuteczności? Czy ktoś podważył jego słowa? Czy prokuratorzy przyznali, że detektor wykrył trotyl? Czy dziennikarze poddali próbie "kiełbasę i pastę do butów" używając detektorów i co z tego wynikło?

AS82 19.01.2014 19:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1345378)
Czy detektory wykryły trotyl? Czy producent sprzętu jasno wypowiedział się co do jego skuteczności? Czy ktoś podważył jego słowa? Czy prokuratorzy przyznali, że detektor wykrył trotyl? Czy dziennikarze poddali próbie "kiełbasę i pastę do butów" używając detektorów i co z tego wynikło?

No właśnie tutaj muszę bronić prestiż Rzeczpospolitej ,bo takie sensacje o trotylu to może by przeszły w Fakcie czy Super Expressie ,niestety Gmyz nie pracował dla tabloidu gdzie sie bazuje na płytkich emocjach i stracił prace.

serek.c2 19.01.2014 20:01

Odpowiesz na pytania czy będziesz zgrywał durnia?

edit. zadałem Ci proste pytania, wystarczyło odpowiedzieć, może coś by do tej Twojej mózgownicy dotarło wtedy...

AS82 19.01.2014 20:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1345381)
Odpowiesz na pytania czy będziesz zgrywał durnia?

Nie odpowiem bo w co drugim poście piszesz do mnie per idota albo per dureń .A jak nie rozumiesz ,że w poczytnym dzienniku nie ma miejsca na takie płytkie i tanie insynuacje jakie zrobił Gmyz ,to już nie ma co dalej tłumaczyć

heoij 19.01.2014 20:17

http://niezalezna.pl/50820-tecza-zni...wie-200-tys-zl

To już są jaja ...

AYALA 19.01.2014 20:24

widać silne jest gejowskie lobby w Polsce.Te 200 tyś powinno być przeznaczone na głodne dzieci albo dom dziecka

FraMat 19.01.2014 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1345385)
widać silne jest gejowskie lobby w Polsce.Te 200 tyś powinno być przeznaczone na głodne dzieci albo dom dziecka

Albo na Owsiaka
:>

emj10 19.01.2014 20:50

Przecież to jedno i to samo :D

JEDREK76 19.01.2014 22:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1345340)
Wycofywałem się z pewnego stwierdzenia ,natomiast nie wycofuje się z tego że gdyby Piotrowicz był w SLD czy PO to byście jeździli po nim jak po burej suce.
Psychiatryk jest zarezerwowany dla Macierewicza.
No to zlustruj Rydzyka albo Kaczyńskiego.

Chłopcze masz ogromny problem ze zrozumieniem prostego tekstu. Specjalnie w polemice z tobą próbuję prostymi środkami przekazu wyłożyć ci najprostsze kwestie, jak w przypadku Piotrowicza, a mimo wszystko niczego nie pojmujesz klepiąc swoją mantrę w tę klawiaturę i powielając wciąż te same bzdury. W sumie sytuacja niczym jak mawiał klasyk "ja do ciebie święte słowa, a ty do mnie moja krowa":>
Trochę tracę już do ciebie cierpliwość, więc aby wyłożyć ci to łopatologicznie (co jak widzę jest niezbędne) poniżej zamieszczam w całości naszą polemikę na temat posła PiSu Piotrowicza:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1341093)
Cieszewski prawdopodobni wspolpracował z SB, poseł PIS Piotrowicz był prokuratorem w PRL i zamykał niewinnych opozycjonistów. Gdzie ta Pisowska moralność ? Kaczyński gdzie stało i gdzie stoi ZOMO? :lol:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1341099)
Napisz mi zatem kogo wsadził do więzienia?? [...]

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1341100)
Wczoraj był program Sekielskiego o nim , nie ogladalem niestety od poczatku , ale wypowiadał się opozycjonista ,którego Piotrowicz zamknął zdajsie na 3 miesiace za rozpowszechnianie ulotek .

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1341115)
W podobny sposób próbowałeś już AS-ie obrzucać błotem śp. Wassermana.
A wystarczy odrobina trudu aby sprawdzić.
Antoni Pikul został zatrzymany 24 VIII 1982 r. Nie Piotrowicz Go zamknął, a prokurator Bryk, który dwa dni później przedstawił Mu zarzuty, co widać w poniższym linku:
http://www.13grudnia81.pl/sip/index....33&sprawa=5218

Piotrowicz występuje w sprawie dopiero miesiąc później jako współtwórca aktu oskarżenia. Jeśli spojrzymy dalej to przygotowany przezeń akt oskarżenia rzeczywiście musiał być nieudolny, skoro nawet ówczesny sąd uniewinnił Pikula. Można także sprawdzić, że rzeczywiście ta sprawa była jedyną sprawą polityczną jaką prowadził prokurator Piotrowicz
http://www.13grudnia81.pl/sip/index....2&n=P&idP=2547

Nie zmienia to oczywiście faktu, że Piotrowicz jest zwykłym oportunistą, bowiem wszystko byłoby ok gdyby sam o tym powiedział i potrafił się do tego przyznać, a nie ściemniał co go kompromituje jako polityka.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1341144)
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1341136)
Pewnie że bohater, potrafił się postawić komuszej bandzie już wtedy, a nie jak niektórzy włazić jej w tyłek do dzisiaj. Tak oskarżał, żeby sąd mógł/musiał uniewinnić. Łapiesz. Podaj inny przykład kiedy oskarżał w procesie politycznym.

A niby dlaczego? Słyszałeś historię Szawła? PiS tych którzy uznają swój błąd, posypią głowę i będą chcieli odkupić winy musi wspierać. Tak zachowuje się katolik. Nie stoi to w żadnym stopniu w sprzeczności z chęcią piętnowania tych którzy w tamtych czasach wspierali reżim i do dziś się tym szczycą, nawet nie myśląc o wyrażeniu skruchy.

Delikatnie mówiąc zbytnio się zapędzasz. Bohaterowie wówczas inaczej reagowali. Nie zamierzam go osądzać. ale nic nie zmieni faktu, że co najmniej kilka razy skłamał w swojej sprawie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1341120)
Nikogo nie obrzucam błotem ,tylko jak to się ma do partii ,która od 20 lat mówi o lustracji. Jej brak to podobno rak który toczy Polskę wg PISu , a sami mają w szeregach PZPRowców, sedziów z PRL np. Kryże czy prokuratora z PRL Piotrowicza, który nie wiem czy był nieudolny ,ale jak sporządzał akty oskarżenia wobec opozycjonistów ,to wiadomo po której stał stronie. Czyli co do PISu słowa i deklaracje jedno ,a praktyka drugie..

Oczywiście, że obrzucasz błotem. Zarzuciłeś gościowi, że wtrącał opozycjonistów do więzienia co okazuje się być wielkim łgarstwem. Może nie masz świadomości ale to jest pomówienie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1341139)
:lol:
A nie prościej było nie stawiać zarzutów ,niż stawiać rzekomo takie zarzuty ,żeby Sąd uniewinnił? Biedak się musiał gimnastykować ,gdyż tak naprawdę wg ciebie to on bronił tych opozycjonistów ,stawiając celowo nie trzymające się kupy zarzuty. Takie bajki to niech sobie opowiadają na spotkaniach PISu, prawda jest taka ,że koleś się przez ileś lat świetnie czuł jako prokurator w PRL i świetnie się czuł jako prokurator w III RP ,modelowy przykład z czym PIS rzekomo chce walczyć za pomocą lustracji ,tymczasem sam w swoim gronie ma takich członków.

Nie prościej. Prokuratorów stawiających zarzuty było kilku oprócz Bryka i Piotrowskiego, jak widać na poniższej strony nad aktem oskarżenia pracował także prok. Pęcak, w późniejszym okresie także dwaj inni
http://www.13grudnia81.pl/sip/index....33&sprawa=5218
więc w przypadku gdyby Piotrowicz wycofał się z postawienia zarzutów, mogli go zastąpić pozostali.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1341146)
Nie wiem gdzie wyczytałeś w mojej wypowiedzi że "wtracał opozycjonistów do wiezienia" napisałem tylko tyle:
"Wczoraj był program Sekielskiego o nim , nie ogladalem niestety od poczatku , ale wypowiadał się opozycjonista ,którego Piotrowicz zamknął zdajsie na 3 miesiace za rozpowszechnianie ulotek"

To mógł się wycofać ,wtedy by się okazał bohaterem ,a nie teraz jakieś odwracanie kota ogonem i bajdurzenie ,ze stawiał tak zarzuty żeby nikogo nie zamkli. Zresztą nie chodzi mi o postawe tego człowieka ,bo generalnie nie mi to oceniać ,tylko mówie o tym w kontekscie tego że PIS ma na sztandarach lustrację ,a jak jest naprawdę to widać po takich przypadkach

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1341148)
Ty to napisałeś, czy też może ktoś się podszył pod twojego nicka robaczku
Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1341093)
Cieszewski prawdopodobni wspolpracował z SB, poseł PIS Piotrowicz był prokuratorem w PRL i zamykał niewinnych opozycjonistów. Gdzie ta Pisowska moralność ? Kaczyński gdzie stało i gdzie stoi ZOMO? :lol:

Wyjątkowa żmija z ciebie jest ASie. Przyznam szczerze, że brzydzę się takimi płazami.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1341157)
Rzeczywiście mój błąd, ale po tych słowach już może nie kontynuujmy tego wątku

Po tej całej polemice, a właściwie prostowaniu przeze mnie bzdur i pomówień przez ciebie wypisywanych i na koniec prośbie przez ciebie wyrażonej, o zakończenie tematu ponownie piszesz

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1345310)
Cofnij sobie ten temat i poczytaj o senatorze PISu Stanisławie Piotrowiczu , który należał do PZPR , został odznaczony w 1983 Brązowym Krzyzem Zasługi i jako prokurator chciał zamknąć opozycjonistę . Poczytaj sobie potem opinie Drozda ,który skonstatował to że Piotrowicz był bohaterem ,który ratował ludzi :-D Ciekawe jakby Piotrowicz był z PO albo SLD, w oczach twoich czy Jedrka i Drozda byłby to pewnie komuch i świnia.

co wskazuje, że z całej naszej rozmowy nie tylko niczego nie zrozumiałeś ale wciąż masz tupet powielać swoje pomówienia formułując je także w moją stronę. Otóż nie dziecinko w całym moim tekście nie bronię Piotrowicza, o którym wręcz piszę, że był oportunistą i kłamcą, a jedynie prostuję twoje pomówienia. Bowiem ten oportunista i kłamca nie wtrącił do więzienia żadnego opozycjonisty, a nawet "nie chciał zamknąć opozycjonisty", jak wynika z nieudolnie sporządzonego aktu oskarżenia (co potwierdza fakt, iż sąd Antoniego Pnikula uniewinnił) i szybkiej zmianie prokuratora prowadzącego tę sprawę przeprowadzonej przez zwierzchników.

Mało tego. Próbujesz tutaj dezawuować nielubianą (cały czas próbuję używać delikatnych określeń, mając na uwadze, że najprawdopodobniej jesteś bądź nieletni, bądź opóźniony emocjonalnie) przez ciebie opcję polityczną przez porównywanie ludzi którzy walczyli z komuną jak Jarosław Kaczyński i Antoni Macierewicz z Armandem Ryfińskim - człowiekiem, który w tym czasie produkował i sprzedawał nazistowskie gadżety, a następnie wysuwał względem swojego ojca groźby karalne posuwając się wręcz do praktycznej ich realizacji (jak wynika z relacji poszkodowanego ojca). Gdzie tutaj jakaś logika??

Domagasz się "lustracji" Kaczyńskiego, Macierewicza czy Rydzyka. Nie bądź tak wygodny, przejdź się do biblioteki, sięgnij na półkę, przeczytaj kilka publikacji. "Lustratorów" z twojej strony szukających czegokolwiek na Ich temat była cała masa. Zapewniam cię (obawiając się o twoje możliwości percepcji i przyswajania wiadomości), że podobnych do Ryfińskiego kwiatków nie znajdziesz.

AS82 20.01.2014 09:55

Wszystko ładnie ,pięknie,tylko odnosisz się nie do tego co nie trzeba . Jak słusznie cytujesz , rzeczywiście nieprawdą jest ,żeby Piotrowicz wsadzał opozycjonistów do więzienia , i w tym się pomyliłem w tamtej rozmowie i za to przeprosiłem . I nie kwestionuje tego teraz ,co próbujesz mi zarzucić ,tylko pisze ,że gdyby taki ktoś jak Piotrowicz ,który był w PZPR ,dostawał w tamtym czasie odznaczenia i na tym przykładzie formułował zarzuty wobec opozycjonisty i byłby dziś w PO czy SLD ,to byłby dla was "komuchem". Nie pisałem ,że dla Ciebie jest bohaterem ,bo rzeczywiście pisałeś dosyć krytycznie o nim , ale taki Drozd pisał o nim jak o bohaterze ,który rzekomo celowo sporządzał tak nieudolny akt oskarżenia ,żeby nie przeszedł przez jakieś tam struktury prokuratury. Wybacz ale ja w takie bajeczki nie wierzę.

Co do lustrowania kogoś ,to rzeczywiście dziwne jest ,że badasz gorliwie przeszłość tylko tej sceny politycznej , czy tych środowisk ,które cie nie dotyczą. Piszesz ,że sprawdzasz ,żeby wyrobić sobie zdanie na temat osób ,żeby wiedzieć na kogo głosujesz, przecież i tak byś nigdy w życiu nie zagłosował na takiego Ryfińskiego czy kogoś podobnego. Także gromadzisz te materiały ,żeby mieć zawsze w pogotowiu coś ,żeby opluć kogoś z konkurencji ,bo gdyby tak było ,ze badasz te sprawy aby sprawdzić tego na kogo głosujesz to z tą logiką powinieneś zacząć od osób które popierasz czyli np od Kaczyńskiego . No ale tego jakoś nie robisz , i dodatkowo w jego przypadku zamiast szczegółowej kwerendy , podajesz dość wątpliwej wiarygodnośći informację że "walczył z komuną".

Drozd 20.01.2014 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1345406)
I nie kwestionuje tego teraz ,co próbujesz mi zarzucić ,tylko pisze ,że gdyby taki ktoś jak Piotrowicz ,który był w PZPR ,dostawał w tamtym czasie odznaczenia i na tym przykładzie formułował zarzuty wobec opozycjonisty i byłby dziś w PO czy SLD ,to byłby dla was "komuchem". Nie pisałem ,że dla Ciebie jest bohaterem ,bo rzeczywiście pisałeś dosyć krytycznie o nim , ale taki Drozd pisał o nim jak o bohaterze ,który rzekomo celowo sporządzał tak nieudolny akt oskarżenia ,żeby nie przeszedł przez jakieś tam struktury prokuratury. Wybacz ale ja w takie bajeczki nie wierzę.

Zrozum że facet odmówił brania udziału w procesach politycznych, za co został przeniesiony na prowincję. Gdzie jedyny polityczny akt oskarżenia sporządził w ten sposób, że sąd oskarżonego uniewinnił. Czy zrobił to celowo czy tak mu wyszło nie ma najmniejszego znaczenia, fakt jest taki że w przeciwieństwie do twoich pomówień dzisiejszy senator PiS nikogo z opozycji do więzienia nie wsadził, trudno ci w to uwierzyć ale takie są fakty. Czy to akt bohaterstwa? Może nie bezprzykładny ale moim zdaniem w jakimś stopniu na pewno. Bo być opozycjonistą wśród innych opozycjonistów i ryzykować szykany jak się wpadnie to bohaterstwo, ale sprzeciwić się otoczeniu w którym sie funkcjonuje ryzykując nie wiadomo jaką reakcję to również dowód posiadania własnych przekonań i zdolności ich obrony. Czy to bohaterstwo? Uważam że tak. A medal na okrągły jubileusz pracy zawodowej dostaje każdy, tyle że "zasłużeni" złoty a on o ile sie nie mylę brązowy, czyli najniższej rangi. To też o czymś świadczy.

Ktoś z taką biografią nie miałby prawa załapać się o SLD ani do PO.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1345341)
Jakie 9 razy więcej, weź się naucz liczyć bo trochę wstyd jak na eksperta od katastrof, ekonomistę i moralizatora. Ja ciebie nie chcę moralizować tylko mi wstyd za takich ludzi jak ty, że musi polska ziemia nosić takie gnidy.
Jesteś efektem ubocznym polityki czyli takim wypierdkiem, który się za bardzo wciągnął w tą grę polityczną i medialną i broni swoją osobą wszystkiego co powie święta gazeta, a w tym wszystkim nie przeszkodzi nawet kłamać i być hipokrytą. Nie wiem jak takie pajace jak ty i twoi lewicowi rywale z tego forum mogą w lustro spojrzeć.

Zniknął mój post odnoszący się o tych dość celnie obrazujących poziom niektórych użytkowników tego forum,
wypocin.

Oczekiwał bym raczej czerwonej czcionki panie moderator, a nie zamiatania pod dywan. No chyba, że pseudo obiektywni mają monopol na bluzgi.

Panie Drozd
Pana oponent otrzymał kolejne ostrzeżenie za "poziom wypowiedzi".
Gdyby Pan sprawdził to by Pan zauwazył.
Teraz co do spraw formalnych
Przy każdym poście jest taki znacznik:
http://www.wislakrakow.com/forum/ima...ons/report.gif oznaczający: powiadom o złym poście.
Wystarczy kliknąć zamiast w temacie politycznym pisac uwagi do moderacji i do użytkowników.
Temat "Uwagi do moderacji" jest w innym miejscu.

Pan_Wątrobian 20.01.2014 12:47

Drozd Ty to jednak jesteś głupi :) Wielce jestes za PiS i ganisz wszystkich co przeciwko ,wporządku każdy ma jakieś poglądy ale Ty nie dość ,że nikogo nie przekonałeś do tej swojej partii to jeszcze zrobiłeś to samo co zrobił Macierewicz z katastrofą smoleńską ..Cel odwrotny do zamierzonego.To pewnie przez Twóje "stonowane" wypowiedzi i prowokacje tak Cie tu lubią :)

emj10 20.01.2014 12:56

Dlatego mimo wszystko Drozd jest pożyteczny w tym temacie w swoim działaniu propagandowym, bo zohydza innym PiS ile wlezie.

Gdy ja zaczynałem pisać parę lat temu w tym temacie raczej byłem sceptykiem co do PiS-u, ale nigdy nie zarzekałem się, że więcej na nich nie zagłosuję, ale po lekturze tego tematu, a także po poznaniu trochę bliżej tej partii (na pewno bliżej niż większość tutaj piszących) głosowanie na PiS, tak samo jak na PO to dla mnie głupota i czysta abstrakcja.

Drozd 20.01.2014 13:22

Stonowane wypowiedzi? :) A najlepiej brak wypowiedzi. Wtedy wszyscy lubią i klepią po plecach, wiesz jak się takie zachowanie nazywa? Jestem bardzo dumny z tego, że porównujesz moją postawę do postawy Macierewicza w sprawie wyjaśnienia śmierci dwóch prezydentów i prawie 100 najważniejszych Polaków. A cel? Jest prosty, pobudzić do myślenia, owijaniem w bawełnę tego się nie osiągnie.

obsequium amicos, veritas odium parit

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1345417)
Dlatego mimo wszystko Drozd jest pożyteczny w tym temacie w swoim działaniu propagandowym, bo zohydza innym PiS ile wlezie.

...głosowanie na PiS, tak samo jak na PO to dla mnie głupota i czysta abstrakcja.

Sołtysie, tym którzy dali się wydymać, każdy kto o tym fakcie wspomina wydaje się ohydny. Pytanie czy wydymany zrozumie, że bardziej powinien mieć pretensje do dymających niż do tych, którzy o fakcie dymania przypominają. Dlaczego? Ano z faktu, że nikt o dymaniu nie wspomina nie wynika w żaden sposób, że nie został wydymany. Jedyne co wydymany zyskuje to możliwość łatwiejszego oszukiwania samego siebie, że nikt go nie wydymał.

Można tak przez jakiś czas, ale dymający nie zniknęli, dymają bez przerwy i wtedy jedyne wyjście to albo się zbuntować albo polubić bycie dymanym, albo starać się przeskoczyć z bycia dymanym na bycie dymającym. Jak to zrobić? Ano trzeba wciskać, że nikt nikogo nie dyma. Zgadza sie sołtysie?

ps. Panie moderatorze nie mam żadnej satysfakcji z ukarania bluzgających, natomiast naprawdę mnie dziwi że "post bluzg" mimo przyznania za niego sankcji nadal jest w niezmienionej formie.

Może po to, by inni zauważyli za co można dostać osta? (FraMat)

Mam tłumaczyć dlaczego? Czy mogę zatem oczekiwać stosownej korekty? A nie chciałem dopominać sie porządku w stosownym temacie żeby nie robić afery z dupereli. Naiwnie licząc że skrupulatność z jaką traktowane są moje wpisy jest taka sama w stosunku do innych.

Obydwie strony otrzymują ostrzeżenia. Niedługo pewnie wystarczy na bana. Nadal proponuję uwagi do moderacji zamieszczać w Uwagach do moderacji. Bo będą osty a potem bany (FraMat)

DonaltTSSk 20.01.2014 14:23

Ch.j z bezrobociem, emigracją czy korupcją ! Trzeba wreszcie rozliczyć PiS z lat 2005-07 !
http://www.youtube.com/watch?v=xysabiH5Gg8

emj10 20.01.2014 15:17

Drozd wybacz, ale jeśli piszesz o "wydymanych", czyli oczywiście bluzgasz, choć w tym samym momencie zamieniasz się w społeczniaka i wołasz moderatora to należysz sam do tej grupy i z tego co widzę od lat oddajesz się jednej i tej samej partii bez żadnych ograniczeń. Ja miałbym problemy z siedzeniem na Twoim miejscu.

Drozd 20.01.2014 15:51

Chyba sobie jaja robisz, wydymany, poczciwy sołtysie to potoczny synonim oszukanego. Używam go chcąc nieco złagodzić wydźwięk wypowiedzi, zgodnie z postulatem wątrobianego. Ale dla dymającego/oszukującego, sprawa jest prosta ani dymania ani oszukiwania nie ma. Zgadza się sołtysie?

Natomiast dotychczas wszystko to przed czym przestrzegał PiS się sprawdza. Więc trudno temu kto im wierzył czuć się wydymanym, a co dopiero oszukanym. W przeciwieństwie do wyborców nocnej zmiany.

AYALA 20.01.2014 16:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1345417)

Gdy ja zaczynałem pisać parę lat temu w tym temacie raczej byłem sceptykiem co do PiS-u, ale nigdy nie zarzekałem się, że więcej na nich nie zagłosuję, ale po lekturze tego tematu, a także po poznaniu trochę bliżej tej partii (na pewno bliżej niż większość tutaj piszących) głosowanie na PiS, tak samo jak na PO to dla mnie głupota i czysta abstrakcja.

Chyba za bardzo uległeś propagandzie resortowych dzieci, którym jak najbardziej pasuje że nasza Ojczyzna znalazła sie nad przepaścią a im i ich rodzinom żyje sie jak w bajce

emj10 20.01.2014 20:01

Ojczyzna znalazła się nad przepaścią jedynie dla małej części społeczeństwa, więc nie ma co generalizować. Utopijne zwidy PiS-u nijak się mają do realnej pozycji Polski na świecie i poziomu dobrobytu w naszym kraju, który nie jest zieloną wyspą, ale nie jest również wg. serwilistycznej wizji Kaczyńskiego lennikiem Putina i Merkel.

Drobna różnica, ale widziana jedynie przez tych, którzy nie mają klapek oczach i nie porównują nas do Białorusi, czy Ukrainy.

serek.c2 20.01.2014 20:25

Bilionik długu publicznego, miliony Polaków za granicą, niż demograficzny, Polacy jako woły pociągowe dla zachodnich koncernów inwestujących w Polsce, wysokie podatki, korupcja, afery... Żyć nie umierać!

Ja wiem, że sobie radzisz, sam też nie narzekam - jednak raczej nie należymy do większej części społeczeństwa...

ToTylkoJa 20.01.2014 20:44

emj10 i piszesz to z perspektywy...Hamburga(?) Sorry, ale czytając Cię w tym temacie to lekko odpływasz.

emj10 20.01.2014 20:46

Oczywiście, ale ja nie staram się generalizować, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że we wsi pod Radomiem, czy na północnych rubieżach Polski w warmińsko-mazurskim życie nie należy do tych z krainy mlekiem i miodem płynących. Powiem więcej, że jestem sobie w stanie wyobrazić miejsca w Polsce, gdzie ludziom żyje się gorzej niż przed 1989 roku i od razu wskazałbym dawne popegeerowskie wioski oraz miejscowości, gdzie zbankrutował przemysł (podawałem przykład Elbląga).

Staram się jednak porównać życie moje i mojego pokolenia do tego co te 25 lat i więcej przechodzili moi rodzice i ich pokolenie.

Brak możliwości podróży poza kraje demokracji ludowej (mało kto miał inny paszport).
Brak możliwości posiadania mieszkania na własność (nie mówiąc o dwóch i więcej).
Brak możliwości zakupu ziemi, czy innej nieruchomości.
Konieczność wyjazdów na saksy z konieczności, a nie dobrowolnie jak to ma miejsce teraz.
Konieczność stania w kolejkach po towary różnego rodzaju.

Jakby nie patrzeć żyje się teraz zdecydowanie łatwiej, w sklepach są pełne półki, a większe polskie miasta nie różnią się poziomem życia od tych na zachodzie. Ceny mieszkań w Warszawie są wyższe niż w Berlinie, a na podobnym poziomie co w Hamburgu.

Perspektywa Hamburga, Warszawy, czy małej wsi w centrum Polski to moja perspektywa, a nie tylko Hamburg, Londyn, czy Paryż.

serek.c2 20.01.2014 20:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1345444)
...

No to napisz, że chodzi Ci o porównanie standardu życia (i to prędzej jednostek niż całego pokolenia) a nie snuj wizji dobrze funkcjonującego kraju.

Polskę od przepaści dzieli krok, jak się spraw w Polsce szybko nie opanuje to nie będziemy się porównywać z Białorusią czy Ukrainą tylko z Argentyną (i to wcale nie jest sf).

A propos cen mieszkań - szkoda, że za takimi samymi cenami nie idą podobne zarobki...

ToTylkoJa 20.01.2014 20:57

Ceny mieszkań są niższe niż w Berlinie. Ok. Ale średnie wynagrodzenie chyba również? I pewnie dla berlińczyka takie mieszkanie, mimo że jest droższe, to i tak wychodzi mu taniej.

Nie bierz tego do siebie, ale skoro w Polsce jest tak super to czego szukasz w Hamburgu? Nie musisz w sumie odpowiadać, bo ja i Ty wiemy, że lepszego życia.

emj10 20.01.2014 21:00

Nigdzie nie snułem wizji dobrze funkcjonującego kraju co można przeczytać w moich kilku tysiącach postów w tym temacie, więc wypraszam sobie tego typu oskarżenia.

Natomiast jeśli ktoś pisze o kraju nad przepaścią, do której wg. mnie wiele brakuje, gdyż nie jesteśmy jakmiś wyjątkiem jeśli chodzi o emigrację zarobkową w tej części Europy, niski przyrost naturalny (prawie cała Europa jest wymierającym społeczeństwem z wyjątkiem 2-3 krajów), ani zadłużenie kraju, które jest i tak niższe od dużych potęg europejskich to zwyczajnie nie można się zgodzić z takim stwierdzeniem.

PS. Ceny mieszkań są wyższe niż w Berlinie, o jakieś 20%. Pomyłkę zrobiłem.

PS2. Hamburg to taki mój trzeci dom obecnie, gdyż mam tam rodzinę od 1981 roku (wujek uciekł podczas wycieczki do Berlina Zachodniego przed stanem wojennym) i jakoś tak się stało, że wylądowałem tam przypadkiem blisko 2 lata temu na kontrakcie. Poza tym mam bliżej do chrześniaków. Kilka ulic ;)

serek.c2 20.01.2014 21:18

Tak odczytałem Twój post - jako twierdzenie, że Polska to dobrze funkcjonujący kraj... Mniejsza z tym, jeśli nie to miałeś na myśli to "sorry".

Fajnie, że wspominasz o długu innych krajów - tyle tylko, że Oni mają (delikatnie rzecz ujmując) nieco więcej pieniędzy na obsługę tego długu. Poza tym, gdybyśmy rozmawiali o ukrytym długu, nie byłoby już tak różowo... Wymierający kraj to też nie problem dla europejskich potęg - Oni ze swoimi przychodami jakoś sobie mimo to poradzą, my nie bardzo. Emigracja zarobkowa ce..... biedne kraje, które nie potrafią zapewnić swoim obywatelom pracy, więc nie bardzo przynależność do grupy tych państw jest powodem do dumy...

emj10 20.01.2014 21:27

Emigracja zarobkowa ce..... w tej chwili Portugalię, Hiszpanię, Włochy i Grecję, a nie można powiedzieć, że są to biedne kraje. Prawda?

Większość nowo powstałych knajpek w Hamburgu zostało założonych właśnie przez tych imigrantów z południa.

Dlatego ja staram się nie generalizować, ale nie da się ukryć, że to ludzie z biedniejszych krajów emigrują do tych bogatszych. Z Polski głównymi kierunkami emigracji były Wielka Brytania, Irlandia, Islandia i Skandynawia. Dla tamtych krajów atrakcyjne są Niemcy, a także odleglejsze Stany Zjednoczone, Kanada, czy Australia.

Na wysoki dług publiczny i niż demograficzny jest tylko jedna recepta i tak samo dotyczy ona biednych i bogatych, a nazywa się wysoki wzrost gospodarczy.

serek.c2 20.01.2014 21:33

Krótko mówiąc - ludzie uciekają z krajów, w których źle się dzieje.

sanderuss 20.01.2014 21:33

Kwiatek taki z zycia tw. A raczej stokrotka... ;) http://niezalezna.pl/50860-ujawniamy...niosla-na-meza

emj10 20.01.2014 21:45

Donos to żaden, bo to zwyczajnie Wydział Paszportowy, w którym takie kwiatki były na porządku dziennym, a paszport nie był rzeczą przyziemną, a mocno polityczną o czym pisałem na początku strony.

Jaroo1 20.01.2014 21:56

[...] teksty o niczym, czyli (ciach by FraMat)

heoij 20.01.2014 22:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1345444)
Jakby nie patrzeć żyje się teraz zdecydowanie łatwiej, w sklepach są pełne półki

W sklepach są pełne półki, ale z roku na rok coraz mniej rzeczy możesz z tych półek kupić ...

Gdyby było tak dobrze to pracowałbyś u siebie w kraju a nie u Bauera w Hamburgu i młodzi nie musieliby teraz wyjeżdżać z kraju w poszukiwaniu pracy i "lepszego" życia za granicę.

Taka jest prawda ...

emj10 20.01.2014 23:03

Nie muszę pracować u Bauera w Niemczech, bo tak naprawdę w kilku branżach nie ma znaczenia, gdzie masz miejsce pracy, a liczy się to, gdzie masz większe możliwości rozwoju. Nie ukrywam, że mnie zachęcił do wyjazdu na stałe kryzys w branży nieruchomości w Polsce (co dotknęło także korporacje), a także wyższe zarobki w euro (w Polsce też miałem stawki w euro przy niektórych inwestycjach).

Co do tych półek to raczej jest odwrotnie w ostatnich latach, bo inflacja jest tak niska w ostatnich latach, że Niemcy zaczęli kupować w Polsce samochody i elektronikę, które przy obecnym kursie euro są tańsze nawet 20% w Polsce.

wiesniak84 20.01.2014 23:26

Tak czy siak wychodza najlepiej na tym Niemcy bo kupuja niemieckie samochody:D

emj10 20.01.2014 23:32

Tylko Opel z tego co wiem jest produkowany w Polsce z dawnych niemieckich aut, a niemiecki to on nie jest od paru ładnych lat :)

wiesniak84 20.01.2014 23:34

No ok to inaczej - nie kupuja niczego polskiego w Polsce.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:05.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl