![]() |
Nie musieli z nikim zawierać sojuszu, bo to było skazane na porażkę od samego początku. Tłumaczyłem, ale nie chcieliście słuchać ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
Odnośnie tych złóż. My nie mamy tych złóż, bo nasz rząd go sprzedał. Więcej w tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=RvwEGLrATAk Polecam. |
Można przeszukać moje komentarze. Chyba jest to jedno z najszerzej opisywanych przeze mnie zagadnień w tym temacie. A skąd mam informację? Czytam, dochodzę do wniosków, a poza tym współpracowałem z kilkoma ekspertami od energetyki, brałem udział w szkoleniach/sympozjach o zbieżnej tematyce (nie stricte łupkowej, ale pobliskiej), a także staram się śledzić największe portale oraz blogi krajowe i zagraniczne. Polecam chociażby blog Szcześniaka, oraz portal CIRE jeśli chodzi o strony w języku polskim.
PS. Nie ma to jak specjaliści z jedynej słusznej opcji :D Filmik oglądany dawno, chyba sam go wrzucałem. |
Chyba pomyliłeś temat? ;)
Co do tez z tego filmiku, których oczywiście nie popieram w większości wątpliwości może rozwiać raport NIK-u nt. procedury koncesyjnej przy łupkach, który pojawił się w tym tygodniu. Polecam. http://www.cire.pl/pokaz-pdf-%252Fpl...gazlupkowy.pdf |
Dobra. Tylko wytłumacz mi w takim wypadku, czy osoba omawiająca pokaz slajdów w swoim wystąpieniu kłamie, gdy mówi o tym, że niemal wszystkie koncesje ten rząd rozsprzedał Amerykanom? Więc o jakich my złożach mówimy?
Chcę łopatologiczną i w miarę skondensowaną odpowiedź, bo też nie mam czasu chodzić po pdf`ch i zgłębiać wiedzę geologiczną. |
Koncesja poszukiwawcza, a wydobywcza to nie jest to samo. Przecież tak chętnie i za friko chciał rozdawać koncesje Orion-Jędrysek. Teraz to jest jakiś problem? Problemem prawdzywym jest to, że sławetna ustawa łupkowa wprowadziła takie rygory i została tak szybko uchwalona, że koncerny przestają się interesować próbnymi odwiertami.
Czy ta osobie kłamie? Raczej dobiera fakty pod swoją tezę. |
Puki rudy ze swoją bandą decydują o wszystkim to nic dobrego dla Polski nie nastąpi. Jak tam gazoport sołtysie? Mógłby nas uniezależnić od ruskich to go nie ma. Dokładnie jak z łupkami. Jak Rydzyk wiercił geotermę to też miało się nie opłacać, dotację mu cofnęli, a teraz grzeje pół Torunia. Jak się wykopie dywersantów to wszystko nagle zacznie sie opłacać, a gaz o tego czasu z pod ziemi nie ucieknie.
Cytat:
|
Po wygranych wyborach, Donald zebrał swych popleczników i mówi:
- No kryzys mamy, a więc musimy podwyżki zrobić. - Ale gdzie? - No to jest problem, zróbmy tak - ja będę podawać litery alfabetu, a wy podacie po jednym słowie na tę literę, i tam podwyższymy. To lecimy: A! - Alkohol! - zawołał pan Rostowski - B! - Benzyna! - pan Arłukowicz - C! - Cukier! - Sikorski - D! - Drewno! - powiedział pan Pawlak - E! - Elektryczność! - pan Schetyna - F! - Fszystko! - rzekł pan Komorowski. |
Gazoport będzie otwarty w tym roku. W żaden sposób nas nie zabezpieczy od dostaw ruskich. Ba, gaz LNG importowany przez gazoport będzie droższy od gazu rosyjskiego ;)
Kilka słów Szczęśniaka z ubiegłego roku dotyczących gazoportu. Cytat:
|
Niezły ekspert :) Decyzja polityczna bo stwarza alternatywę dla ruskich. Temu ekspertu nic się byznesowo nie będzie opłacać jeżeli nie jest w ruskim interesie. Nie ośmieszał byś się takimi wrzutkami.
Skoro płacimy 250$ a tyle samo gazu w US kosztuje 40$ to faktycznie będzie drożej :rotfl: Cytat:
Wystarczy prześledzić dyskusję żeby sie zorientować co to za ekspert, wstydziłbyś się sołtysie. |
Najlepszy ekspert w tym temacie. Nie ośmieszaj się.
Gaz katarski będzie po ok. 500$. Gaz rosyjski to mniej więcej 300$ po obniżkach. |
Pewnie że najlepszy, bo rusofil.
A to gazoport działa tylko na gaz katarski? W życiu bym nie przypuszczał. :) |
A jaki to kontrakt był już negocjowany pod koniec kadencji PiS? Czyżby nie z Katarem? :D
Podpisany do 2034 roku. |
A co to ma wspólnego? Co przeszkadza połowę mieć czystszego gazu z Kataru, połowę tańszego z US i osrać ruskich. A no tak zapomniałem że PO i PSL podpisali z ruskimi umowę tak dla nas korzystną, że aż Unia zaczęła nas, ku rozpaczy sprzedawczyków, bronić. Dzięki temu jesteśmy uwiązani tylko do 2022 a nie jak planował cudak do 2042.
Cytat:
|
Jak dla mnie 12 lat to optymistyczny scenariusz. Mamy w tej chwili ok. 50 odwiertów. Eksperci twierdzą, że potrzeba ok. 1000, aby zacząć poważną eksploatację. Na 50 odwiertów potrzebowaliśmy ponad 5 lat, więc z prostej rachuby wychodzi, że dopiero za 100 lat będziemy mogli eksploatować te wirtualne łupki :)
Nie ma co się dziwić, że jedynie USA na poważnie się wzięli za wydobycie tego typu gazu, a w Europie, ale też na świecie raczkują dopiero. |
Cytat:
No no, ciekawe ciekawe... |
Z tymi łupkami to tak jak ze stoczniami . W Niemczech,Francji czy Norwegii opłaca sie budowac statki a na Green Island jak zwykle NIE.
No ale jak to powiedział kiedyś bardzo mądry człowiek "Polskość to nienormalność" |
Czyli jednak ta Pani z filmiku kłamała o tych odwiertach od lat 70?
|
Jeśli tak to nazywasz to kłamała.
|
Temat przewodni dziś w mediach to: "Która żona Gosiewskiego , ta pierwsza czy ta druga ,powinna kandydować (z partii narodowo-katolickiej) do Europarlamentu" :rotfl:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ryży z dworem na nartach w Alpach, czyli ile kosztują jego wczasy polskiego podatnika:
http://wpolityce.pl/wydarzenia/71843...echal-na-narty |
Donatan, nowa ruska ściema
Cytat:
|
Cytat:
|
:) Dlaczego opluć? Każdy może być dumny z armii czerwonej.
|
Cytat:
Cytat:
dziwne byłoby, gdy tej ochrony nie mial. W końcu jets premierem prawie 40 milionowego kraju. Jak Kaczor jeżdził kilkanaście razy na Hel to nie miałeś nic przeciwko. |
Cytat:
Ja wiem ,że w Polsce sie dzieje dużo zła, ale jaką rzeczywistość wam kreują tacy ludzie jak autorzy tego artykułu ,to jest to jakaś ciężka schizofrenia "Nie twierdzę też tu, że Owsiak albo Donatan są rosyjskimi agentami, nie mam na ten temat żadnej wiedzy. Stwierdzam tylko, że obaj idealnie wpisują się w rosyjską strategię, lansowani są przez promoskiewskie media, szkodzą zaś tym, którzy są dla establishmentu niebezpieczni." Owsiak niemal ruskim agentem ,chroni establishment :lol: Tacy prawicowi "niezależni" dziennikarze nie cofną się niczym w swojej podłości. Donatan nagrał piosenke/teledysk , który się wpisuje w rosyjską strategie :haha: |
Stał się hitem ?
I jeszcze jedno: Mucha i Pereira w „GP” wspominają o tym, że wielu ludzi z branży hiphopowej nie wierzy w to, że już po tygodniu oglądalność utworu „My, Słowianie” miała wynosić ok. 10 mln odsłon. Cycki cyckami, wysoki poziom techniczny teledysków też jest faktem, ale jednak 34 mln w 40-milionowym kraju? Raperzy zwracają uwagę, że obecnie wykupienie 100 tys. odsłon dowolnego wideoklipu kosztuje ok. 150 zł. Pytany przez „GP” o to, czy tak właśnie zrobił w wypadku wideoklipu „My, Słowianie”, Czamara nie odpowiedział. |
To już wole te postkomunistyczne media ,zajmujące się palącym problemem ,która żona Gosiewskiego będzie kandydatem PISu do Europarlamentu , niż czytać spiskowych teorii dziejów na temat piosenki ,w której są przemycane wątki promoskiewskie :lol:
|
Cytat:
możesz nawet dołączyć emotiokonka |
Cytat:
|
Z tym Donatanem to naprawdę dowalili do pieca. Jakim trzeba być idiotą, aby wierzyć w takie brednie. Trzeba być chyba takim małym ptaszkiem Drozdem, który łyka każdą karmę jaką podsunie mu się pod dzióbek :D
|
Niektórzy do dzisiaj wierzą, ze Bolek to nie Lech Wałęsa i łykaja każdą bzdurę podana przez reżimowe media i film pieszczocha komunistów Waydy.
|
Cytat:
A jak się okazuje "wielcy lustratorzy" często sami mają coś za paznokciami: Dorota Kania, pytana w „Rzeczpospolitej” przez Roberta Mazurka o to, dlaczego wśród resortowych dzieci pominięto wielu zasłużonych dziennikarzy prawicowych (w tym także współautora książki Jerzego Targalskiego), choć oni sami lub ich rodzice byli w PZPR lub w tzw. służbach, rozbrajająco odpowiada: „kryterium było proste, zachowanie dziennikarzy w III RP i ich stosunek do najważniejszych spraw: lustracji, dekomunizacji, likwidacji WSI oraz do katastrofy smoleńskiej”. „Kłania się zasada Göringa – ironizował Mazurek – »To ja decyduję, kto jest Żydem«. Wy decydujecie, kto jest resortowym dzieckiem”. (Bardzo dostało się Mazurkowi za te złośliwości na prawicowych forach). |
Kania popłynęła w ostatnich dniach. Nie ma czego zbierać.
|
Dyskusja o "Resortowych dzieciach" :
http://www.youtube.com/watch?v=HUYCrhYs-f4 |
Cytat:
A co do Targalskiego i jego przodków. Facet nie pełni żadnej funkcji w reżimowych mediach służących do ogłupiania społeczeństwa, nie wysługuje się władzy jak przeciwnicy. Równie dobrze można by napisać o przodku Cenckiewicza, który odsłania w swojej pracy naukowej prawdę o postkomunistycznych celebrytach (a zwłaszcza jednej), na którego spadają za to gromy i pozwy sądowe a nie deszcz pieniędzy podatnika jak w przypadku reżimowego sługusa Lisa i jego żonki. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:13. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl