Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Transfery Polska (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=6778)

FredzIo 22.02.2011 10:43

Błagam Was ludzie. Nikt nie zaoferował za Rudnevsa 7 milionów. Co więcej, nikt nawet nie zaoferuje połowy tej kwoty. Gdyby taka oferta rzeczywiście się pojawiła to pan Rutkowski oddałby go, wycałował kupujących po rękach i dorzucił kilka swoich samochodów.
Ludzie zrozumcie, ze zawodnik jedenastej drużyny jednej ze słabszych lig w Europie, który strzela radziej niż raz na dwa mecze, nigdy nie będzie tyle kosztował. Kilka bramek w pucharach, owszem robi wrażenie, ale nie przesadzajmy. Nikt kto ma pojęcie nie może tej informacji traktować poważnie.

MaThEuS 22.02.2011 10:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiktorpiekarski (Post 1054234)
(...) a cena jeszcze rosnie jak strzeli jeszcze z Liverpolem to wtedy i angielskie drużyny się właczą.

Tylko trzeba pamiętać, że przed nimi jeszcze rewanż z Bragą, gdzie różnie to moze z wynikiem być..

wiktorpiekarski 22.02.2011 10:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1054235)
Normalnie komedia :)

Weszlo idealnie opisalo cala sprawe z tymi 7 bankami. On jest sporo wart, ale nie tyle. Jesli bedzie mial swietna runde to moze wycisna za niego te 5 baniek, nie wiecej. Widze ze wielu po prostu lyka jak mlode pelikany wszystko co przeczyta/uslyszy w mediach, ktore sa wiarygodne raz na ruski rok w sprawach tego typu.

Tekst o odjechaniu Lecha to juz zupelna bzdura. Nikt nikomu nie broni wydawac duzej kasy. Wojciechowski wydaje ? Wydaje. Rytkowski wydaje? Wydaje. Nie od dzisiaj przeciez laduja spora kase i jest jak jest.
Lech dostanie 5 baniek, Lech sie wzmocni? No i co ? Reszta zeby nie byc w tyle bedzie musiala spiac poslady i robic od czego tak naprawde jest i czego podjela sie kupujac klub sportowy :)

A zauważyłeś od kiedy Lech wydaje duże pieniądze? od sprzedaży Roberta do Dortmundu Łotysz 800-900 tysięcy Murawski milion euro wczesniej takie pieniądze nie były przez nich wydawane nie wspomnę już o Vojo Ubiparip też ładna sumka.Wiec jak za Łotysza przyjdzie nawet te 6 milionów to dopiero się zacznie z transferami .

AYALA 22.02.2011 10:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiktorpiekarski (Post 1054234)
Troche się boję jeżeli Lech dostanie 7 milionów za Łotysza to moga nam odjechać na kilka lat za takie pieniądze kupią kogo chcą

Legia wydała latem 3 mln € na transfery ,bajeczna suma jak na Polskie możliwości , sam byłem przekonany że spokojnie zdominują lige. Jednak nie odjechali nam na 15 pkt w tabeli a są za nami. Spokojnie bez paniki.

1q2 22.02.2011 10:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1054235)
Widze ze wielu po prostu lyka jak mlode pelikany

Akurat gość z góry to jest młody , naiwny pelikan który robi siarę już w kolejnym temacie;)
Ja o Amicę to się bałem jedynie w kontekście LM ale widzę że nie słusznie i to nie dlatego że nie awansowali ale dlatego że wcale nie są skłonni do dużych reinwestycji

Co do Rudnevsa to pełna zgoda,ja w ogóle na dziś nie jestem oszołomiony jego talentem.Nastrzelał już trochę tych goli, też przyznam się bez bicia że oglądałem z nim tylko kilka meczów, bo nie jestem masochistą co ogląda kilka spotkań naszej ligi co tydzień;) - Z tego co widziałem, potrafi wykończyć akcję i w tym jest na prawdę skuteczny ale brak mu przebojowości/dryblingu

Zobaczymy jak potoczą się jego dalsze losy ale trzeba przyznać że te 4 gole Juve + teraz z Bragą, spowodują że będzie to jeden z częściej oglądanych napastników w tej części Europy.

emj10 22.02.2011 11:12

A ja się zapytam przewrotnie czemu taki Rudnevs ma nie pójść za choćby 10 baniek na Zachód? Strzelił w ciągu 2 sezonów blisko 40 bramek na Węgrzech, w Polsce i w Lidze Europy. Z pewnością jeszcze coś dołoży i będzie jednym z najbardziej bramkostrzelnych napastników w tej części Europy w tym sezonie. Chłopak pojawił się znikąd, ale jego nazwisko jest już w notesach wielu scoutów w całej Europie. Jeśli walnie jeszcze hat-tricka Liverpoolowi to kwota 10 mln euro mnie naprawdę nie zdziwi.

Oczywiście dla mnie nie jest on warty więcej niż 3-4 mln euro tak realnie (cena za Necida to było ok. 4 mln euro, podobnie za trochę młodszego Dzeko ze Slavii), ale o Rudnevsie może być jeszcze głośno w tym sezonie co z pewnością wpłynie na jego cenę.

wanciak86 23.02.2011 16:44

Kamil Poźniak będzie ostatecznie w rundzie wiosennej grał w Lechii Gdańsk. Jego umowa z tym klubem została parafowana na pięć lat.
- Ufam, że transfer Kamila będzie stanowił wartość dodaną dla zespołu Tomasza Kafarskiego - mówi prezes gdańszczan Maciej Turnowiecki.

Ostatnio zawodnik grał w GKS-ie Bełchatów, gdzie wystąpił w dwudziestu pięciu meczach w ekstraklasie.

filemon 23.02.2011 16:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1054248)
A ja się zapytam przewrotnie czemu taki Rudnevs ma nie pójść za choćby 10 baniek na Zachód? Strzelił w ciągu 2 sezonów blisko 40 bramek na Węgrzech, w Polsce i w Lidze Europy. Z pewnością jeszcze coś dołoży i będzie jednym z najbardziej bramkostrzelnych napastników w tej części Europy w tym sezonie. Chłopak pojawił się znikąd, ale jego nazwisko jest już w notesach wielu scoutów w całej Europie. Jeśli walnie jeszcze hat-tricka Liverpoolowi to kwota 10 mln euro mnie naprawdę nie zdziwi.

Oczywiście dla mnie nie jest on warty więcej niż 3-4 mln euro tak realnie (cena za Necida to było ok. 4 mln euro, podobnie za trochę młodszego Dzeko ze Slavii), ale o Rudnevsie może być jeszcze głośno w tym sezonie co z pewnością wpłynie na jego cenę.

Wg mnie 10 mln euro po hat-tricku vs L'pool niewiele zmieni. Gdyby grał w lidze belgijskiej/holenderskiej/portugalskiej (o takim poziomie) i tam strzelal, to owszem. Ale chłopak nie ma bramek w reprezentacji i jeden epizod w LE nie podbije jego ceny do 10 mln euro. Jeszcze nie teraz, może kiedyś, w lepszej lidze ;)

Proud 23.02.2011 17:49

Panowie, zachodnie kluby nie zatrudniają frajerów. Skoro my dobrze wiemy, że żaden zawodnik z naszej ligi nie jest wart choćby 3 mln E, to tym bardziej wiedzą o tym na zachodzie.

Ja przypomnę tylko sprawę Rogera. Też już mówiono o kwocie blisko 10 mln. A wkońcu nikt 1 mln nie chciał dać.

Skończyło się szastanie kasą. Teraz każdy klub, zanim kogoś kupi, ogląda go w kilkunastu spotkaniach. Nikt nie kupi kota w worku, tym bardziej za kilka baniek.

Rudnevs owszem, jest dobrym napastnikiem, na naszą ligę bardzo dobrym, ale każdy z nas, widział również jego słabe mecze. I jak na razie, takich spotkań ma sporo. Może za jakiś czas, jak postrzela w reprezentacji i dołoży jeszcze kilka bramek w pucharach, to ktoś zaoferuje za Niego dobre pieniądze.

wanciak86 23.02.2011 22:02

Rudnevs dobry na Nasza lige?
NIE !
On jest dobry tylko na LE, bo On poprostu chce sie wypromowac tutaj, i dać dzide czym predzej za granice.
Dlatego w Naszej lidze jest tak cienki, a w LE strzela.
Bo w Naszej lidze nikt go nie dostrzeże, gra na połowe umiejetnosci (żeby na tyle?)

kreseq 24.02.2011 10:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wanciak86 (Post 1054926)
Rudnevs dobry na Nasza lige?
NIE !
On jest dobry tylko na LE, bo On poprostu chce sie wypromowac tutaj, i dać dzide czym predzej za granice.
Dlatego w Naszej lidze jest tak cienki, a w LE strzela.
Bo w Naszej lidze nikt go nie dostrzeże, gra na połowe umiejetnosci (żeby na tyle?)

Przy graniu "na polowe umiejetnosci" sieknal juz 7 bramek i ma szanse na krola strzelcow. Boje sie co by bylo gdyby gral na 3/4 albo nie daj Boze na 100% :D

To dobry grajek i nie ma co sie z tym spierac. Za takie pieniadze za jakie go wyciagneli to nawet bardzo dobry.

wislak68 24.02.2011 11:04

A w Górniku już od tej rundy ma grać Robert Jeż. Jeśli tak przeciętny klub jest w stanie wyciągnąć kapitana drużyny grającej w fazie grupowej lidze mistrzów to w rzeczy samej z naszą kopaną nie jest tak źle. Bardzo mnie to dziwi.

joshi 24.02.2011 11:43

przepraszam nie śledzę LM, kim jest k..wa Robert Jeż?

Proud 24.02.2011 11:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez joshi (Post 1055037)
przepraszam nie śledzę LM, kim jest k..wa Robert Jeż?

Najlepszy piłkarz Żyliny, tegorocznego uczestnika LM.

joshi 24.02.2011 11:58

no to nieźle, im więcej dobrych zawodników w naszej lidze tym lepiej.

Legia Last Minute http://sport.interia.pl/raport/trans...dnikow,1601635

Kryniu 24.02.2011 13:04

Może i legia ściągnęła nowych zawodników ale zdecydowanie za późno i mogą mieć początkowo problemy z aklimatyzacją co mi jak najbardziej odpowiada. W tym sezonie wygląda na to że właśnie Legia będzie naszym największym rywalem. Pożyjemy zobaczymy

kreseq 24.02.2011 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kryniu (Post 1055063)
Może i legia ściągnęła nowych zawodników ale zdecydowanie za późno i mogą mieć początkowo problemy z aklimatyzacją co mi jak najbardziej odpowiada. W tym sezonie wygląda na to że właśnie Legia będzie naszym największym rywalem. Pożyjemy zobaczymy

Jedynym zawodnikiem ktory moze miec problemy z aklimatyzacja jest Ogbuke, ktory moim zdaniem jest kandydatem na lawke rezerwowych.
Reszta to ta sama czesc Europy, albo Polska. Juz predzej inne zespoly beda miec problemy.

AYALA 24.02.2011 13:52

Skorży -zimowe transfery "last minute" różnie sie udawały.Rok temu tak sprowadzano do Wisły Hristova i Isse Ba-po 3 miesiacach po żadnym ani śladu przy R22 nie było

Kryniu 24.02.2011 13:53

Po pierwszych dwóch, trzech kolejkach zobaczymy która drużyna porządnie przygotowała się do rundy wiosennej a w której występują niedociągnięcia typu: słaba kondycja, brak zgrania itp. Już nie mogę się doczekać pierwszych potyczek.

rw88 24.02.2011 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1055029)
A w Górniku już od tej rundy ma grać Robert Jeż. Jeśli tak przeciętny klub jest w stanie wyciągnąć kapitana drużyny grającej w fazie grupowej lidze mistrzów to w rzeczy samej z naszą kopaną nie jest tak źle. Bardzo mnie to dziwi.

To jest głównie kwestia kasy. Byłaby kasa jak na Ukrainie, to ściągalibyśmy nawet młodych reprezentantów Brazylii lub Argentyny grających w swoich macierzystych krajach, w stylu ostatniego transferu Anzhi (chociaż to akurat Rosja), czy Dnipro.

Jednak już wskoczyć na półkę wyżej niż Ukraina czy Rosja nie jest tak łatwo, bo tutaj decyduje już prestiż ligi, a ten "brak" nadrobić jest najciężej. Jeszcze dużo czasu minie aż zawodnicy klasy światowej będą równie chętnie szli do Turcji (im akurat sprzyja klimat) czy Rosji, co do Francji, czy Niemiec. Oczywiście tego akurat już nie mówię w kontekście Polski, bo do tego droga daleka i trudno powiedzieć czy kiedykolwiek się tego doczekamy.

Z drugiej strony otoczkę ku temu będziemy mieli niezłą, co by nie mówić będziemy mieli te 10 stadionów klasy światowej i więcej niż kilka na poziomie Korony, Zagłębia czy Arki. Do tego przy ewentualnym wzroście poziomu gry frekwencja na stadionach, a kibicowsko już jesteśmy w europejskiej czołówce - to też wbrew pozorom ma duże znaczenie dla postrzegania całej ligi i większość zawodników przy takim dopingu jak na Legii, Lechu czy Wiśle czują namiastkę wielkiego futbolu, to jest fakt. No ale czy tą szansę wykorzystamy, to się dopiero okaże.

P.s.

Najbardziej ubolewam nad tym, że na małą skalę nasze kluby tworzą swoje siatki skautingu juniorskiego wewnątrz kraju, a raczej konkretniej mówiąc siatki klubów partnerskich w ramach szkolenia młodzierzy. Tylko znaczące poszesrzenie dostępności dla młodych zawodników do profesjonalnego treningu może znacząco podnieść liczbę zawodników przynajmniej na poziomie solidnych zawodników w Ekstraklasie - tak, żeby Nowak nie był "wart" miliona euro, tylko było pięciu Nowaków do wyboru. Moim zdaniem w naszych najlepszych klubach (pod względem szkolenia) metody treningowe, poziom szkolenia itd. nie jest zły, tylko po prostu te kluby nie skupiają wszystkich naszych najbardziej utalentowanych chłopaków. Tak jak kiedyś wspominałem, w Polsce jest zarejestrowanych 9 razy mniej piłkarzy niż w Niemczech, to w pewnym stopniu pokazuje skalę tego, ile talentów nam przepada.

Są też oczywiście braki infrastrukturalne, tracimy przez to sporo czasu zimą (co Engel mówił dobrze, ale błędnie wskazywał to jako główny powód tego, że nie mamy wielu dobrze wykwalifikowanych zawodników), bo skoro pierwsze drużyny nie mają powszechnej dostępności do krytych boisk treningowych zimą, to co dopiero młodzierz, a w tym czasie ich rówieśnicy we Francji, Hiszpanii, Włoszech czy Anglii rzadko są zmuszeni trenować w warunkach poniżej 0 stopni celcjusza, przy śniegu.

No ale może na tym koniec, bo brnę w coś nie na temat ;)

eto22 24.02.2011 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1055090)
Skorży -zimowe transfery "last minute" różnie sie udawały.Rok temu tak sprowadzano do Wisły Hristova i Isse Ba-po 3 miesiacach po żadnym ani śladu przy R22 nie było

Issa moim zdaniem akurat się sprawdził, jeśli był na chodzie to dla mnie był naszym najlepszym pomocnikiem. Szkoda, że oddano go bez żalu, ale pewnie obawiano się kolejnego Dawida albo Garguły.

szprotson 24.02.2011 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez eto22 (Post 1055114)
Issa moim zdaniem akurat się sprawdził, jeśli był na chodzie to dla mnie był naszym najlepszym pomocnikiem. Szkoda, że oddano go bez żalu, ale pewnie obawiano się kolejnego Dawida albo Garguły.

czym sie sprawdził przypomnij mi?
Ja pamiętam tylko jego słupek, potem ponad bramką du pustej w derbach i totalne zero w defensywie.

tofik 24.02.2011 15:54

Nie mial siły biegać.
Zresztą, kto go miał postawić na nogi i wzmocnić, Skorża ? :) Przecież jak u niego ktoś wypadnie to kaplica, rip, może szukać innego klubu, w którym go odbudują.

Martinus 24.02.2011 16:06

Co do tego Ogbuke z Legii to hipotetycznie zakładając, że trafiłby do Wisły (odpukać) to na Forum z bardziej cywilizowanych sformułowań pojawiłyby się: "Ogór" , "No-Name" "Złom" i co najśmieszniejsze nie byłyby one przesadzone.Ze wszystkich zimowych transferów jakie zrobiły polskie kluby nie kojarzę zawodnika o gorszym CV...

szczepanwislak 25.02.2011 14:21

Nie tylko stołeczni w ostatnich chwilach się wzmocnili. Nasi sąsiedzi zza błoń, także nie dają za wygraną jeżeli chodzi o pozostanie w ekstraklasie :D
Piłkarzami Cracovii zostali Łotysz Aleksejs Visnakovs oraz Słowak Pavel Masaryk. Z 26-letnim Visnakovsem "Pasy" podpisali dwuipółletni kontrakt. Pomocnik ten do 2006 roku występował w Skonto Ryga, a ostatnio był piłkarzem rosyjskiego Spartaka Nalczik. Z pięć lat starszym Masarykiem podpisano natomiast półroczną umowę, z opcją przedłużenia o kolejny rok. W 2003 roku trafił do Spartaka Trnava, a po dwóch latach przeniósł się do Slovana Bratysława. Ostatnio grał w cypryjski AEL Limassol.
Już dziś jeśli zagrają, zobaczymy jak wkomponowali się w zespół i jak wypadli na tle Legii. I mimo wszystko, mam nadzieję, iż Cracovia urwie punkty Warszawie.

kreseq 27.02.2011 20:16

Ciekawostka : Felixa Ogbuke Skorzy zaproponowal Kamil Kosowski... To samo bylo z Hubnikiem tyle ze nie od Kosy. Jak widac znajomosci i kontakty pomagaja i czasami sa lepsze niz dyrektorzy pokroju Bereta.

PhantomRanger 28.02.2011 10:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1057139)
Ciekawostka : Felixa Ogbuke Skorzy zaproponowal Kamil Kosowski... To samo bylo z Hubnikiem tyle ze nie od Kosy. Jak widac znajomosci i kontakty pomagaja i czasami sa lepsze niz dyrektorzy pokroju Bereta.

Ciekawe tylko czy w dobrych czy złych intencjach :> Jak zwykle wszystko wyjdzie w praniu.

szczepanwislak 28.02.2011 16:49

Tymczasem zostały sfinalizowane transfery last minute ;)
Tak krótko :
Piłkarz reprezentacji Macedonii Aleksandar Todorovski podpisał trzyletni kontrakt z Polonią Warszawa. Umowa prawego obrońcy ze stołecznym klubem ma obowiązywać dopiero od 1 lipca.
I kolejny bardziej ciekawy :
Skłócony z trenerem Orestem Lenczykiem napastnik Śląska Wrocław Vuk Sotirović został do końca sezonu wypożyczony do Jagiellonii Białystok. I jestem tu ciekaw czy trener Probierz będzie stawiał na krnąbrnego zawodnika. Po odejściu Grosickiego, szanse Serba są większe

Titto 28.02.2011 22:47

Janczyk oficjalnie w Koronie
http://www.90minut.pl/news/148/news1...em-Korony.html

Naszaliga 01.03.2011 00:05

Zimowe okienko transferowe - podsumowanie;
http://www.naszaliga.pl/news/okienko...1000153,.html?

63624 01.03.2011 08:41

Śląsk ma nowego napastnika:

Cytat:

Vukelja już we Wrocławiu

Serbski napastnik, Ljubiša Vukelja, jest już we Wrocławiu. Dziś najprawdopodobniej zostanie zaprezentowany wrocławskim mediom.

Jak nam się udało nieoficjalnie dowiedzieć, zawodnik został zgłoszony do rozgrywek Ekstraklasy tuż przed zamknięciem zimowego okna transferowego.

Jeśli wszystkie badania przejdą po myśli sztabu szkoleniowego i piłkarza, we wtorek odbędzie się konferencja prasowa, na której zostanie zaprezentowany nowy zawodnik.

Pozyskanie Vukelji jest jednym z ostatnich ruchów transferowych przed zamknięciem "okienka". Na zakup nowego napastnika zdecydowała się również Korona Kielce (Dawid Janczyk) oraz Ruch Chorzów

http://wks.pl/news/4223,Vukelja-juz-we-Wroclawiu.html

kreseq 01.03.2011 09:53

Jaga dobry ruch zrobila wypozyczajac Sotirovica. Owszem, nie jest to jakis wielki grajek i nie strzela wielu bramek, ale mysle ze te 5-6 powinien strzelic.

Co do Vukelja to na Slask moze to i wystarczajacy grajek, ale szalu nie robil w zadnym klubie w ktorym gral a nie byly to jakies konkretne kluby.

Janczyk to wielka zagadka. Moze sie odbudowac w rodzimej lidze, a moze po prostu znowu cieniowac. Jednak atak Janczyk-Niedzielan jesli chodzi o medialnosc robi wrazenie...Moze inaczej, wrazenie robilby kilka lat temu.

Dla mnie osobiscie najfajniejszy transfer tego okienka to Robert Jez. Zobaczymy jak sobie poradzi.

Acima 01.03.2011 10:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1057901)
Co do Vukelja to na Slask moze to i wystarczajacy grajek, ale szalu nie robil w zadnym klubie w ktorym gral a nie byly to jakies konkretne kluby.

Ten "napastnik" od 5 lat praktycznie nie zdobywa bramek, więc nie wiem jak może być dobry na jakąkolwiek drużynę. Powinien być zakaz ściągania takich ogórków, bo poziomu ligi to on na pewno nie podniesie.

Titto 01.03.2011 11:51

Znany z dobrego uderzenia z dystansu Mateusz Bartczak podpisał z Cracovią półroczny kontrakt i będzie występować z numerem "18".
http://dolnyslask.naszemiasto.pl/art...ovii,id,t.html
Marokańczyk Ervin Skela podpisał kontrakt z Arką do 30 czerwca 2011 z opcją przedłużenia o rok.
http://www.90minut.pl/news/148/news1...rzem-Arki.html

szczepanwislak 01.03.2011 13:34

no i także trzeba tutaj wspomnieć o transferze Pawła Abbotta z angielskiego Charltonu (League One - trzeci poziom rozgrywek) do Ruchu Chorzów. Abbott podpisał w Chorzowie kontrakt do 30 czerwca 2012 roku. Ruch zapłaci za niego 100 tys. euro. To było ustalone już kilka dni temu, ale do wczoraj trwały rozmowy z samym zawodnikiem. Jest to nawet ciekawy napastnik, ciekaw jestem czy już w piątek zagra przeciwko nam.

dawidTS 01.03.2011 13:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Titto (Post 1057961)
Marokańczyk Ervin Skela podpisał kontrakt z Arką do 30 czerwca 2011 z opcją przedłużenia o rok.
http://www.90minut.pl/news/148/news1...rzem-Arki.html

albańczyk chyba

Blaszczu16 03.03.2011 14:20

Podsumowanie zimowego okna transferowego w Polsce:

http://wislak09.blog.interia.pl/

Blaszczu16 04.03.2011 18:45

Jak wyliczył "Przegląd Sportowy" polskie zespoły wydały zimą na transfery 6,1 miliona euro. Pod tym względem Ekstraklasa plasuje się na dziesiątym miejscu w Europie, nawet przed Holandią czy Belgią.

Najwięcej na nowych zawodników wydały w zimowym okienku kluby Premier League. Sam Fernando Torres przeniósł się z Liverpoolu do Chelsea za 58, 5 miliona euro. Tuż za Anglikami miejsce w rankingu zajmują Włosi (119, 9 mln) i Niemcy (56,3 mln).

Nasza Ekstraklasy uplasowała się na 10. pozycji. Już w tym roku wyprzedziliśmy między innymi Holandię i Belgię, a gdyby polscy prezesi wydali jeszcze 400 tysięcy, zrównalibyśmy się z ligą portugalską.

Wyższość naszej Ekstraklasy nad Eredivisie czy Jupiler League bierze się jednak stąd, że w tamtejszych ligach kadry zespołów wzmacniane są głównie latem, a zimą dokonywane są raczej transfery awaryjne.

Polskie kluby wydały ponad 6 milionów euro, ale graczy ściągały głównie z zespołów zagranicznych. Tej zimy nie mieliśmy do czynienia z transferowymi hitami pomiędzy naszymi zespołami jak miało to miejsce choćby latem, kiedy Polonia Warszawa kupowała z Ruchu Chorzów za milion euro Artura Sobiecha.

Najdroższym graczem był sprowadzony przez Lecha z Rubina Kazań Rafał Muarwski, który kosztował milion euro.

Zimowe wydatki lig europejskich:

1. Anglia - 269,1 (najdroższy transfer - Fernando Torres: Liverpool - Chelsea, 58,5)

2. Włochy - 119,9 (Giampaolo Pazzini: Sampdoria - Inter, 19)

3. Niemcy - 56,3 (Luiz Gustavo: Hoffenheim - Bayern, 17)

4. Rosja - 43,2 (Jucilei: Corinthians - Anżi Machaczkała, 10)

5. Hiszpania - 36,7 (Elias: Corinthians - Atletico, 7)

6. Ukraina - 36 (Giuliano: Internacional - Dnipro, 11)

7. Turcja - 29,2 (Bogdan Stancu: Steaua - Galatasaray, 5)

8. Francja - 15,5 (Razak Boukari: Lens - Rennes, 5)

9. Portugalia - 6,5 (Kelvin: Parana - Porto, 2)

10. Polska - 6,1 (Rafał Murawski: Rubin Kazań - Lech Poznań, 1)

11. Holandia - 5,6 (Wilfried Bony: Sparta Praga - Vitesse, 4)

12. Rumunia - 5,2 (Adrian Cristea: Dinamo Bukareszt - Universitatea Cluj, 2)

13. Belgia - 4,2 (Jelle van Damme: Wolverhampton - Standard Liege, 2,5)

14. Austria - 3,2 (Douglas: Hapoel Tel Awiw - Red Bull Salzburg, 2,6)

15. Czechy - 1,7 (Ales Neuwirth: Banik - Viktoria, 0,7).

źródło: gazeta.pl

Dzimi 19.03.2011 21:52

Jak wiadomo Abdou Razack Traoré został do Lechii wypożyczony na rok z opcją pierwokupu:
http://www.lechia.pl/25085

Czy są gdzieś informacje ile wynosi suma odstępnego za tego piłkarza?

EDIT; Ok już wiem, definitywnie wykupili go w listopadzie, ale nie wiem za ile :)

Baala 19.03.2011 22:12

Według transfermarkt za: 176.000 £

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:36.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl