Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wisła Kraków w europejskich pucharach 11/12 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8092)

boczek 16.07.2011 04:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez marian3a (Post 1127608)
kiedy zaczyna się 4 runda ? proszęo daty :) mecz u siebie i u kogoś .

http://pl.uefa.com/uefachampionsleag...261/index.html

twardybidon 16.07.2011 05:41

Szczerze mówiąc ja jestem niezmiernie zaskoczony odbiorem losowania choćby na tym forum. Dla mnie Liteks to jeden z najgorszych rywali - z wylosowania Bułgarów możnaby się cieszyć gdybyśmy byli nierozstawieni. Tymczasem dzięki naszemu szczęśliwie zdobytemu rozstawieniu była cała grupa drużyn do wylosowania, która dawała "prawie pewny" awans, a trafiliśmy na drużynę co najmniej na naszym poziomie, gdzie szanse awansu są w najlepszym razie 50/50.

Dodatkowo analizując nasz niedawny sparing widać, że wynik jest bardzo mylący (a jeszcze pamiętam ze skrótu, że Wisła wcale tak lepsza nie była):

Wisła - Liteks (składy wyjściowe)
Wisła: Pareiko - Lamey, Jaliens, Jovanović, Paljić - Małecki, Sobolewski, Wilk, Melikson, Iliev - Genkow.
Liteks: Aleksandrow - Barthe, Nikołow, Berberović, Jelenković, Rumenow, Miłanow, S.Popow, Cwetanow, Todorow, Djermanović

Wisła - Skonto (skład wyjściowy) - 10/11 graczy
Wisła: Pareiko - Lamey, Jaliens, Chávez, Paljić - Małecki, Sobolewski, Wilk, Melikson, Iliev - Genkow.

Liteks - Mogren (skład wyjściowy) - 4/11 graczy
Vinicius - Zanew, Berberovć, Janew, Wellington, Thiago, Celio, Miłanow, Nikołow, Jelenković, Bodurow.

Czyli w zasadzie w sparingu najsilniejsza Wisła ograła zapasowy skład Liteksu. Skąd więc ten optymizm?

P.S. Pamiętam też jak była mowa o tym, że Wisła interesuje się Zanewem komentarze, że to wybitny gracz z bardzo silnego klubu z ligi o wiele lepszej od naszej :)

CMSNero 16.07.2011 06:53

Krotka refleksja po pierwszym meczu - wyjazdowa wygrana w wyjazdowym meczu z przygniatajaca przewaga w posiadaniu po stronie Wisly napawa optymizmem przed meczem wtorkowym oraz kolejna runda.

Do wiecznych placzkow pytanie:
Czy nam bliżej do Skonto czy raczej do Barcelony porównując Skonto i Barce???

gooro33 16.07.2011 07:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez twardybidon (Post 1127611)

Wisła - Skonto (skład wyjściowy) - 10/11 graczy
Wisła: Pareiko - Lamey, Jaliens, Chávez, Paljić - Małecki, Sobolewski, Wilk, Melikson, Iliev - Genkow.

Liteks - Mogren (skład wyjściowy) - 4/11 graczy
Vinicius - Zanew, Berberovć, Janew, Wellington, Thiago, Celio, Miłanow, Nikołow, Jelenković, Bodurow

Uwagi jak najbardziej celne. Co do skladów to wyglada to tak jesli porownamy sklady do tego kim Litex gral sezon wczesniej (liczba meczy/bramk sezon 2010/11.)

Litex - Mogren 2-1 (0-1):

Litex: Vinicius26/0 - Zanew27/1, Berberovć23/0, Janew27/5, Wellington18/1, Thiago, Celio, Miłanow27/4, Nikołow24/0, Jelenković22/2, Bodurow25/2

Thiago - nowy gracz poprzedni klub 9/1 (wyporzyczony)
Celio - nowy gracz poprzedni klub 11/1 (wyporzyczony)

W meczuz zagralo 9 zawodnikow z podstawowej 13-14 z tamtego sezonu.

Wisła Kraków – Litex Łowecz 2:1 (1:1)

Litex Łowecz: Aleksandrov 1/0
Barthe21/3, Berberovic23/0, Nikolov24/0, Jelenkovic22/2, Milanov G.27/4, Rumenov6/0 (55' Zdravchev1/0), Tsvetanov22/3, Popov3/0, Todorov25/8, Dermanovic12/3 (55' Nene)

Jak widac z nami Litex tez nie gral zupelnie eksperymentalnym skladem, jak okreslil to ich kapitan.
Nie wiadomo jak dokladnie stoja z kontuzjami dlatego wg statystyk z Wisla w tym sparingu zagral zespol taki sam albo nawet silniejszy (patrzac na obecnosc napastnikow) jak ten ktory Litex wystawil na mecz z Morgen.

tedyy 16.07.2011 07:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaOnly (Post 1127482)
Wiesz, stawiam na Jirsaka, gdyż jest lepszy w odbiorze od Garguły, ma dobrego kopa ze skraju pola karnego (ze skonto mieliśmy tylko ze 2 strzały z za pola ). Osobiście cenie bardziej walory ofensywne Garguły, ale tak jak wcześniej pisałem, nie możemy się zbytnio odsłaniać kosztem ataku, biorąc pod uwagę formę naszej obrony. Gargułę wpuszczał bym koło 70 minuty za zmęczonego Meliksona. Co do Gerwazego, to sam nie wiem co myśleć, nie wiem co potrafi i mam nadzieję, że się pozytywnie rozczaruję :)

z tego co widać na filmikach z "you...:(choć nie powinienem się tym sugerować -wiem) to Gerwazy lubi uderzać z dystansu

Martinus 16.07.2011 08:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaOnly (Post 1127562)
Hehe, no to tutaj się nie zgadzamy. Dla mnie Jaliens to jest porażka. Owszem Chavez miał kilka wybić, ale nie daje się przepychać jakimś małolatom jak w/w Holender. Wystarczy Chavezomi wpoić zachowania Clebera, niech wali po autach. Pamiętasz grę Bunozy w zeszłym sezonie, na początki miał słabe ale później grał kozacko. Wolisz młodego zawodnika który może grać na bardzo wysokim poziomie za sezon, dwa, czy starego, wypalonego piłkarza. Dla mnie sytuacja jest prosta, myślę, że kilka

Ja zauważyłem w tym meczu jedynie jeden błąd Jaliensa - oczywiście ekstremalny, ale jeden.Natomiast wybicia Chaveza to był kryminał i w związku z tym nie wyobrażam sobie abyśmy mogli grać dwójką stoperów nie potrafiących dobrze wyprowadzać piłki.

prezes85 16.07.2011 09:07

Maaskant bardzo długo wprowadza nowych graczy do drużyny. Jeśli nie było na obozie przygotowawczym to wchodzą jedynie w końcówkach. Stąd Jovanovic czy Biton a tym bardziej Diaz nie zagrają szybko w 1. składzie.

arth_ur 16.07.2011 09:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prezes85 (Post 1127632)
Maaskant bardzo długo wprowadza nowych graczy do drużyny. Jeśli nie było na obozie przygotowawczym to wchodzą jedynie w końcówkach. Stąd Jovanovic czy Biton a tym bardziej Diaz nie zagrają szybko w 1. składzie.

Przecież Jovanovic przyszedł na początku do nas zaraz po Ilievie i Lameyu. Więc okres przygotowawczym ma nie gorzej przepracowany niż inni.

Ogryzek 16.07.2011 09:32

Po zobaczeniu meczu z Skonto mogę napisać że parametry fizyczne to co najmniej 30-40% we współczesnym futbolu. Nasi kopacze biegali o te 10% wolniej i już gra "stała". Pocieszam się tym że wygraliśmy 1 mecz na wyjeździe. Teraz trzeba w jakimkolwiek stylu wymęczyć awans i zmierzyć się z Bułgarami.

Forma dopiero przyjdzie więc nie narzekam przesadnie na styl. Będzie forma fizyczna optymalna to i zawsze nagle zgranie się poprawia i czucie piłki itd. Widać to na przykładzie Śląska - Lenczyk który zawsze powtarzał że nasza liga jest na takim poziomie że jeśli poprawi się trochę siłę, szybkość czy wytrzymałość to można ligę wygrać zajął 2 miejsce ze Śląskiem. Dla nas to też ważne - bo jak będziemy mieć za dużo wiekowych kopaczy którzy już nie są w stanie utrzymać odpowiedniego tempa meczu to zbyt długiej kariery nie zrobimy w pucharach.

szprotson 16.07.2011 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arth_ur (Post 1127633)
Przecież Jovanovic przyszedł na początku do nas zaraz po Ilievie i Lameyu. Więc okres przygotowawczym ma nie gorzej przepracowany niż inni.

racja, ale w Polsce dość długo trwa aklimatyzacja piłkarzy zza granicy.
Zanim obcokrajowiec nauczy sie naszego języka troche czasu minie.

Niemogesiezarejestrowac 16.07.2011 09:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1127638)

Komu jak komu , ale Serbowi dużo czasu na to nie trzeba , bo język podobny.
Na pewno opanował już najpotrzebniejsze zwroty i mógłby spokojnie grać

Kon®ado 16.07.2011 09:46

ja nie uwazam by Paljic zagral tak bardzo slabo gorzej mnie martwi wyprowadzanie pilki przez naszych stoperow, jedna taka sytuacja jak Chavez(?) spod lini bocznej i wybil troche za pole karne wprost na gracza Skonto, grajac z silniejszym rywalem moze takie sytuacje wykorzystywac, i widac ze obrona to nasz najslabsza formacja, chociaz boki zagraly poprawnie, Jaliens sie jakos nie sprawdza w meczu ze Skonto mozna by sprobowac jakas alternatywe z Bunoza np co do Maleckiego no trener napewno bedzie widzial jak sie bedzie prezentowal na treningu, jak nadal slabo to zapewne zrobi jakas zmiane.

palladynTS 16.07.2011 10:20

Z całym szacunkiem.Małecki wygląda jak kotlet,bądź wątroba gęsia z tuczu na foie gras.Dawno nie widziałem zawodowego piłkarza,biegającego po boisku o takich gabarytach...
Mam nadzieje że Maaskant widzi że coś jest nie halo.
Jak dla mnie to Małecki na dzień dzisiejszy nadaje sie jedynie do roli...gniazdowego :D

A cały ten Litex jest do zrobienia bez żadnego problemu.Tylko trzeba grac ...Jak sie mamy bać jakichś bułgarów,to dajmy sobie spokój , grajmy o Puchar Wójta gminy Kłaj i bedzie gitara...

Evenstar 16.07.2011 10:28

Wydaje mi się, że Jaliensa mógłby zastąpić w rewanżu Bunoza lub Jovanovic.
Jesli chodzi o system, czuje, że Maaskant przećwiczy 4-4-2 z Bitonem i Genkovem obok siebie. Nie został przecież Dudu sprowadzony po to, aby zawsze tylko jeden z napadziorów grał. A rywal akurat do próby takiego ustawienia, no i gramy u siebie, musimy zagrać ofensywniej.

WislaOnly 16.07.2011 10:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Evenstar (Post 1127671)
Wydaje mi się, że Jaliensa mógłby zastąpić w rewanżu Bunoza lub Jovanovic.
Jesli chodzi o system, czuje, że Maaskant przećwiczy 4-4-2 z Bitonem i Genkovem obok siebie. Nie został przecież Dudu sprowadzony po to, aby zawsze tylko jeden z napadziorów grał. A rywal akurat do próby takiego ustawienia, no i gramy u siebie, musimy zagrać ofensywniej.

Nie po to sprowadził Bitona, piłkarza o podobnej charakterystyce do Genkowa, żeby grać 4-4-2, z reszta Maascant nigdy takiego ustawienia nie preferował.

Kibic1928 16.07.2011 10:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaOnly (Post 1127680)
Nie po to sprowadził Biltona, piłkarza o podobnej charakterystyce do Genkowa, żeby grać 4-4-2, z reszta Maascant nigdy takiego ustawienia nie preferował.

Biton to nie jest piłkarz o charakterystyce Genkova.

qqq_b 16.07.2011 10:46

Jeżeli chodzi o skład na mecz rewanżowe ze Skonto to tak:
* Małecki nie gra w ogóle, bo to po prostu kpina co pokazał w 1-wszym meczu. Niech on lepiej przygotuje swoją forme na kolejne mecze, a teraz dać mu wolne.
* gramy 2-ma napastnikami
* Za Jaliensa gra Jovanic
* Dać 90 minut Jirsakow
* Dać 90 minut Diaz'owi ( jeżeli może grać - nie wiem został wpisany do składu na II runde )
* Melikson niech gra MAX 70 minut ( przy dobrym wyniku ), bo szkoda, aby doznał urazu z takim zespołem. Jest nam potrzebny na kolejne mecze.

Pozdrawiam.

Lukasz 16.07.2011 10:50

Temat ustawienia byl powtarzany kilkanaśce razy.

RM podkreślił w wywiadzie ze teraz gra się 4-2-coś tam i my korzystać w swojej taktyce będziemy z maksymalnie 3-ch róznych ustawień.

Ustawienie 4-4-2, nawet jeśli się zdarzy, to będzie raz na ruski rok. Nie ma co o nim dyskutować czy brać pod uwagę.

WislaOnly 16.07.2011 10:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1127685)
Biton to nie jest piłkarz o charakterystyce Genkova.

Może i nie, ale jeden ma 185cm wzrostu, drugi 186. Jeden waży 85, drugi 81. Obaj grają dobrze głową i są silni fizycznie. Sprawdź zanim napiszesz! :-p

Kibic1928 16.07.2011 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaOnly (Post 1127693)
Może i nie, ale jeden ma 185cm wzrostu, drugi 186. Jeden waży 85, drugi 81. Obaj grają dobrze głową i są silni fizycznie. Sprawdź zanim napiszesz! :-p

:rotfl::rotfl::rotfl:

No i co z tego że maja podobne parametry fizyczne? Styl gry zawodnika to nie tylko parametry fizyczne.

maciekmiszcz 16.07.2011 11:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qqq_b (Post 1127688)

No nie wiem czy nasz bramkarz da rade w polu.

WislaOnly 16.07.2011 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1127694)

No i co z tego że maja podobne parametry fizyczne? Styl gry zawodnika to nie tylko parametry fizyczne.

No tak, nie znajdziesz dwóch piłkarzy którzy grają tak samo, to jak z odciskami palców. Ale powiedz, czy z Dudu będzie Frankowski? A Brożek? czy może Żurawski, czy może raczej bliżej mu do Genkowa? :> Nie zrobisz z Dudu lisa pola karnego, bo jest za wielki, szybkościowca? Nie, za ciężki. Może być podobnym do Żurawia jedynie, ale w grze na 1 napastnika nie potrzebny nam jest cofający się napastnik.

Kibic1928 16.07.2011 11:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaOnly (Post 1127699)
No tak, nie znajdziesz dwóch piłkarzy którzy grają tak samo, to jak z odciskami palców. Ale powiedz, czy z Dudu będzie Frankowski? A Brożek? czy może Żurawski, czy może raczej bliżej mu do Genkowa? :>

Bitonowi bliżej do Brożka niż do Genkova:-) cofnie sie rozegra, minie rywala, uderzy zza pola karnego. Genkov to typowy wysuniety napastnik coś w stylu Croucha ( mimo róznicy wzrostu ), przyjmie, zastawi sie, odegra głowa czy odda nia strzał, nie potrafi kiwnąć ( mówiąc ogólnie, bo coś jednak potrafi ), nie odda strzału z daleka, nie cofnie się.

Czujesz różnice?

Birsa 16.07.2011 11:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qqq_b (Post 1127688)
Jeżeli chodzi o skład na mecz rewanżowe ze Skonto to tak:
* Małecki nie gra w ogóle, bo to po prostu kpina co pokazał w 1-wszym meczu. Niech on lepiej przygotuje swoją forme na kolejne mecze, a teraz dać mu wolne.
* gramy 2-ma napastnikami
* Dać 90 minut Jirsakow
* Dać 90 minut Diaz'owi ( jeżeli może grać - nie wiem został wpisany do składu na II runde )
* Melikson niech gra MAX 70 minut ( przy dobrym wyniku ), bo szkoda, aby doznał urazu z takim zespołem. Jest nam potrzebny na kolejne mecze.

Pozdrawiam.

Fajnie, że nasz bramkarz bęzie grał na stoperze...
Do 2 rundy zamiast Diaza z nowych zgłosili Nuneza, Bitona i Jovanovicia
Po jakiego mamy grać dwoma napastnikami? Nowi byli kupowani pod 4-5-1, 4-2-3-1. Ja bym dał zamiast Genkova do ataku na cały mecz Bitona, niech pokarze co umie...

WislaOnly 16.07.2011 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic1928 (Post 1127702)
Bitonowi bliżej do Brożka niż do Genkova:-) cofnie sie rozegra, minie rywala, uderzy zza pola karnego. Genkov to typowy wysuniety napastnik coś w stylu Croucha ( mimo róznicy wzrostu ), przyjmie, zastawi sie, odegra głowa czy odda nia strzał, nie potrafi kiwnąć ( mówiąc ogólnie, bo coś jednak potrafi ), nie odda strzału z daleka, nie cofnie się.

Czujesz różnice?

Obyś miał rację! :)

Fugiel 16.07.2011 12:01

Taki maly off top :) ale my tutaj rozmawiamy o europie ;) a wczoraj bylem kupic bilety na skonto i okazalo sie ze na wisle panuja zwyczaje takie jak w PRL :) godzina 19:30 zamykamy drzwi... boze z czym do ludzi ... przepychanki z "ochroniarzem" ... eh ...

mitmichael 16.07.2011 12:44

Litex mi pasuje na 3 runde - przynajmniej wiadomo jak grali w sparingu i czego mozna od nich oczekiwac. Na razie jednak jest Skonto

Gordian 16.07.2011 14:48

Posmialiście się, że ktoś pomylił zawodników i ok, ale wydaje mi się, że to nie jest śmieszne a tragiczne. Wielcy kibice urwa mać, a zawodników własnej drużyny nie rozpoznają...

FraMat 16.07.2011 14:54

zwłaszcza, że niektorzy zawodnicy sa w klubie od kilkunastu dni, a młodzi rzadko się pokazują. Nie bądź taki fachowiec....:P

qbx126 16.07.2011 15:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1127638)

Z tego co zauważyłem, to jakoś Melikson nie potrzebował. Iliev też wygląda po pierwszym meczu, jakby już mniej więcej wiedział o co chodzi. Liczy się klasa piłkarza, a nie gadanie że aklimatyzacja itd...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl