Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

Ofsajd 13.09.2009 22:12

Ja rano w dzień matury ustnej z polaka(godz 14) kończyłem czytać ostatnią książkę do prezentacji :) w autobusie rozkminiałem od czego zacząć i co powiedzieć o danej pozycji :) W szkole pożyczyłem się zegarka od kumpla i wszedłem do sali:) na dzień dobry dostałem opie..dol za to że usiadłem bez pytania, a później nie odpowiedziałem na pierwsze pytanie bo go nie zrozumiałem, nie wiedziałem w ogóle co ona do mnie gada :) Następne dwa bez problemu i 12pkt :) a temat miałem ciekawy bo:" Podróże w czasie i przestrzeni w literaturze i filmie " :) tak więc podsumowywując nie ma się czego bać, najważniejsze to przeczytać wszystkie książki, oglądnąć filmy i przeanalizować obrazy, reszta idzie z górki ;]

GonzoNS 13.09.2009 22:28

sprzedam (w rozsądnej cenie) prace "wizje katastrofy w starożytności i czasach współczesnych" w pracy opisuje dwa obrazy oraz film, dostałem za niego maximum, jak co to priv

unpredictable_wislaczka 13.09.2009 22:49

Miasto - przestrzeń, która wpływa na człowieka i jego losy. Dokonaj prezentacji na podstawie Krakowa w różnych dziedzinach kultury :D Przyjemny temat, zero lektur,bo też mi się czytać nie chciało :P jedynie 2 książki z tego roku, z których i tak pytań nie miałam, trochę o piłkarzach Wisły, jakieś obrazy i krótkie wiersze :)
W sumie to więcej siedziałam nad zebraniem bibliografii niż nad samym pisaniem :)

Konrad. 14.09.2009 00:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 792296)
polecicie jakiś przyjemny temat na prezentację z Polskiego?
najlepiej nic związanego z lekturami i podobnymi bzdetami.

Jeśli lubisz kino polecam mój temat: "Wielka literatura w kinie. Omów na przykładach udane i nie udane ekranizacje" - czy coś w tym stylu.

Lajtowy i łatwy do przygotowania temat:

- bierzemy po jednym przykładzie udanej i nie udanej ekranizacji. Musimy przeczytać dwie ksiązki, i oglądnąć dwa filmy. Wielkie wyzwanie to nie jest...
- następnie szukamy recenzji tychże filmów. Po przeczytaniu ich w zasadzie już wiemy co mamy mówić...

Plan prezentacji:
- wstęp, a więc pieprzenie czemu wybrałeś temat: czyli mądrzysz sie jak to bardzo lubisz kino itp... Potem dodajesz, że spośród wielu przykładów wybrałeś dwa:
- straszczasz historyjke, opowiadasz czemu ekranizacje uważasz za złą i :
- streszczasz drugą historyjke, opowiadasz czemu ekranizacja była dobra.
- robisz jakieś podsumowanie...

Filmów jakie możesz użyć są dziesiątki. Osobiście odradzałbym jakiekolwiek wynalazki typu "Pan tadeusz" "quo vadis", bo polonistki są z tego tak obryte, że lepiej z nimi nie zaczynać,... Ja wybrałem "Nieznośną lekkość bytu" Formana, i "Ojca Chrzestnego" Puzo.

Plusem takiego tematu, jest fakt, że bankowo dostaniesz pytanie odnośnie obsady (ale nie aktorskiej, tylko bardziej o scenarzyste, gościa od zdjęć, muzyki itp), więc wystarczy obkuć te 10 nazwisk i mamy z głowy...

Joaquin 14.09.2009 07:58

Też polecam tego rodzaju temat. Mój brzmiał "dzieło literackie a jego adaptacja filmowa". Dwie książki, najlepiej takie , z których pytający nie będą nic wiedzieli. Ja pisałem na podstawie ... Harry Potter cz.1 i Harry Potter cz.2 :D nie dostałem żadnego pytania o lekture, tylko same pytania typu dlaczego ten a nie inny temat.
Zdałem :)

Rasialdo 14.09.2009 10:00

Sprzedam za rozsądną cene prace:Język sprawozdań sportowych.Scharakteryzuj na podstawie wybranego materiału językowego.Jeśli ktoś bd chętny to proszę info na priva.

Zola 14.09.2009 15:05

do usunięcia

Majkel1906 14.09.2009 15:26

Sprzedam za dobre pieniądze ustna prezentacja z języka polskiego : "Scharakteryzuj najciekawsze portrety psychologiczne kobiet w literaturze polskiej i obcej odwołując się do wybranych utworów". Oczywiście z bibliografią i ramowym planem. Prezentacja b.dobra, zdana na maxa (20/20pkt.)
gg:7881267

Mlody19061906 14.09.2009 18:22

Jaki był próg punktowy na politologie na Ignatianum w tym roku??

arjen 15.09.2009 14:19

witam po latach przerwy:) już dawno nie zaglądałem na to forum.
ale teraz chciałbym spytać, czy jakiś Wiślak dostał się na prawo na UJ?
z góry przepraszam, jeśli o tym konkretnym kierunku pisano wcześniej w tym topicu, przeglądnąłem tylko kilka ostatnich stron. w każdym razie, jeśli znalazłaby się taka osoba, to proszę o kontakt na priva. pozdrawiam wszystkich nowych studentów :)

igor1906 15.09.2009 15:12

wczas, tez zapytam - ktos poszedl na zaoczne towaroznawstwo na UE?

Zola 18.09.2009 09:14

do usunięcia

MichauSzczu 18.09.2009 09:42

Prezentacja maturalna: Dojrzewanie – czas przeklęty, czy błogosławiony.
Rozważ różne sposoby prezentowania i funkcjonowania tego motywy
w oparciu o wybrane teksty literackie.

Odstąpię pisac priv :>

Ola7 18.09.2009 10:48

Zola - jest :)

wredny.bardzo 20.09.2009 14:56

Spotkam się z kimś na Mechanice i Budowie Maszyn na PK? :)

Partition 20.09.2009 18:41

Spotkasz się ze mną... ale tylko na wydziale. ;)
Idę na Informatykę, na Mechaniczny.

damianol1991 21.09.2009 19:45

Panowi ma ktoś gotowy temacik na ustną na temat "Wizerunku rycerza..."? priv

Piotrek1991 21.09.2009 19:57

Mam pytanie o progi punktowe na AGH na wydziały:
WEAEIiE: Automatyka i robotyka, elekronika i telekomunikacja, elektrotechnika
Z góry dziękuje :)

DrewniaQ 21.09.2009 20:50

Inf. Stos. 890
Inf 910
AiR 930
EiT 800
EiT (ang.) - 700

bartek89TS 23.09.2009 08:38

Mam do sprzedania 4 prezentacje maturalne z polskiego, na takie tematy:
1.Motyw ojca w literaturze. Omów na podstawie utworów literatury polskiej i powszechnej.
2.ROLA MIŁOŚCI W ŻYCIU CZŁOWIEKA. PRZEDSTAW TEMAT ODWOŁUJĄC SIĘ DO WYBRANYCH PRZYKŁADÓW LITERACKICH.
3.Żydzi, kwestia żydowska w literaturze różnych epok. Omów na wybranych przykładach.
4.Samotność jako motyw literacki. Przedstaw temat odwołując się do wybranych przykładów literackich.
Sprzedam za rozsądną cene, napewno się dogadamy.Jak coś to priv !

rendkamp 23.09.2009 11:41

Witam,brat dostał się Uniwersytet Rolniczy i dali mu akademik na Ul Fatimska o. Zlota Jesien Nowa Huta i chciałbym zapytac w jego imieniu: gdzie mozna tanio zjesc? bezpieczne osiedle? i jak z dojazdem do innym czesci KRK?

pirat.z.karaibow 23.09.2009 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rendkamp (Post 796119)
Witam,brat dostał się Uniwersytet Rolniczy i dali mu akademik na Ul Fatimska o. Zlota Jesien Nowa Huta i chciałbym zapytac w jego imieniu: gdzie mozna tanio zjesc? bezpieczne osiedle? i jak z dojazdem do innym czesci KRK?

Nic dobrego Cię nie czeka w tych rejonach :-/

hudinho 23.09.2009 11:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rendkamp (Post 796119)

ja od 3 lat mieszkam w tych rejonach i powiem ci ze bezpieczne osiedle... nic sie nie dzieje, zaraz obok jest os jagiellońskie (wiślackie). z dojazdem nie ma problemow pełno tramwajow i autobusow. A gdzie mozna tanio zjesc... po za barami typu fastfood to chyba nigdzie;p aczkolwiek są jakies "restauracje" ale ja tam nie chodze:lol:

Mistel 25.09.2009 14:57

Mam pytanie; jak wygląda matura z informatyki, i czy jest bardzo trudna?

R33 25.09.2009 18:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 796997)
Mam pytanie; jak wygląda matura z informatyki, i czy jest bardzo trudna?

Jest trudna (bardzo mała zdawalność)... trzeba umieć również w miarę dobrze matematykę i fizykę, bo zadania masz też z tego tylko, że np. masz to zrobić w Excelu

Mistel 25.09.2009 20:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 797090)
Jest trudna (bardzo mała zdawalność)... trzeba umieć również w miarę dobrze matematykę i fizykę, bo zadania masz też z tego tylko, że np. masz to zrobić w Excelu

Dziękuję za odpowiedź.

Znalazłem sobie tegoroczne arkusze i masz rację. Za dużo matematyki :/ Myślałem że będzie więcej teorii czy choćby zadań nt. systemu binarnego i heksadecymalnego...

igortsw 25.09.2009 21:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 797090)

Ha, żeby tylko matematykę i fizykę u nas babka powiedziała prosto jak chcesz zdawać z infy to : matma, fizyka, chemia, biologia a nawet elementy geografi musisz mieć w jednym palcu, bo niektóre zadania są typu: Napisz program obliczający ilośc moli wczymś tam... no i bez chemi chociażbyś był mistrzem programowania, to nie ruszysz za chiny ludowe, no i angielski też się przydaje, bo przy programowaniu raczej tylko on wchodzi w grę.

Partition 26.09.2009 10:38

Ludzie... bez przesady. ;)

Ja z matmy i fizyki zbyt dobry nie jestem. O biologii czy chemii wolę nie mówić, bo wstyd. ;)
A jednak - rozszerzoną informatykę zdałem. Wprawdzie słabo, ale o tym później.

Wadą informatyki jest to, że nie ma zbyt wielu egzaminatorów, którzy będą w stanie sprawdzić wasze prace. Wg. informatora - twoje rozwiązania mogą być niestandardowe, pod warunkiem, że dają poprawne wyniki. Mamy dowolność rozwiązań, zupełnie jak na matmie. W teorii zadanie, które aż się prosi do zrobienia w bazie danych, możesz rozwiązać własnoręcznie napisanym programem - jeśli tylko potrafisz. W praktyce, taki egzaminator potem w tych rozwiązaniach może się nie połapać, dlatego polecam opisywać szczegółowo każdy wasz krok.

Tegoroczna matura z infy była (moim zdaniem) najtrudniejsza w ciągu ostatnich lat. Co nie znaczy, że nie dało jej się zdać z dobrym wynikiem. Jeśli znasz jako-tako pakiet MS Office + potrafisz programować w jakimś języku programowania (tym dopuszczonym przez CKE) to śmiało, maturę zdasz.

Paradoksalnie - informatykę (na rozszerzeniu) opłaca się zdawać wtedy, kiedy nie jesteś zbyt dobry z matmy, czy fizyki. ;) Ja na uczelnię (PK) dostałem się dzięki informatyce (słabo zdanej), bo i tak dała mi więcej punktów niż matematyka, którą zdawałem na podstawie.

Kilka uczelni, które biorą wynik z egzaminu maturalnego z informatyki pod uwagę podczas rekrutacji:

AGH - WIMiIP, WGGiOŚ (informatyka stosowana, infa liczona na równi z matmą, do tego dochodzi język obcy)
PK - Chyba większość wydziałów. Na 100% na wszystkie 3 informatyki można się dostać z tą maturą. Do tego dochodzą inne kierunki: AiR, MiBM, czy uwaga, słynne Budownictwo na WIL. :) Infa liczona na równi z matmą.
UJ - MiI, FAIS (informatyka, informatyka stosowana - infa liczona na równi z matmą)
UP - Informatyka nauczycielska i nienauczycielska, tutaj również liczą ją tak samo jak matmę.
Więc perspektywy są.

Mam nadzieję, że rozwiąłem wątpliwości (potencjalnych) tegorocznych maturzystów z informatyki. ;) Ta matura naprawdę nie jest zła, a pisana jako przedmiot dodatkowy w niczym wam nie zaszkodzi. No... jako obowiązkowy jej nie polecam, bo można się najeść trochę stresu.

pzdr.

igortsw 26.09.2009 13:57

Dobra a ja teraz trochę z innej beczki, zastanawiam się nad wzięciem tematu: "Rozmowy człowieka z Bogiem w literackim przekazie twórców różnych epok. Zanalizuj problem na wybranych przykładach".

Już parę książek/lektur z których mógłbym skorzystać mam w głowie, ale może ktoś jeszcze podsunie coś ciekawego, z czego mógłbym skorzystać...

nosu 26.09.2009 16:48

Jest ktoś na tym forum kto studiuje Budownictwo lub Energetyke na PK?? prosiłbym o priva..

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl