Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa 2009/2010 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5997)

Pablo84 09.10.2009 16:50

Mam pytanie.Czy znasz się choć troszkę na medycynie/anatomii/rehabilitacji?
Nie? To się nie udzielaj.
Uwierz mi, Garguła i Boguski są w bardzo dobrych rękach.

AYALA 09.10.2009 17:41

wiem że to był tylko sparing Ruchu ale wynik jest jak dla mnie odzwierciedleniem beznadziejności naszej ligi.
http://www.90minut.pl/sparing/0/sparing6893.html

Robek 09.10.2009 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 801922)
Mam pytanie.Czy znasz się choć troszkę na medycynie/anatomii/rehabilitacji?
Nie? To się nie udzielaj.
Uwierz mi, Garguła i Boguski są w bardzo dobrych rękach.

A Ty zapewne jesteś wybitnym znawca od tego typu urazów
i najlepszym znawcą kompetencji lekarskich:P:P:P

Wojtas 09.10.2009 22:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 801936)
wiem że to był tylko sparing Ruchu ale wynik jest jak dla mnie odzwierciedleniem beznadziejności naszej ligi.
http://www.90minut.pl/sparing/0/sparing6893.html

Do Ruchu mam szacunek za osiagniecia ,ale na dzis dzien ich miejsce w tabeli napewno jest na wyrost bo poziom jaki prezentuja jest zwyczjnie przecietny.Jak sobie przypomne ich gre w pierwszym spotkaniu w Sosnowcu to caly czas sie zastanawiam co oni robia tak wysoko ..O poziomie ligi nawet nie pisze bo wlasciwie nie ma o czym pisac......

felipe 09.10.2009 22:36

Niby sparing, ale Ruch grał mocnym składem...

I pomyślec, że Wisła pogardziła kiedys perspektywą gry z Duklą uważając, że bardziej rozwojowa bedzie potyczka z juniorami Liverpoolu. I tamto wydarzenie, i dzisiejszy wynik Chorzowian okazuje tylko totalną zaściankowość tej ligi. Na różnych płaszczyznach...

FredzIo 09.10.2009 23:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 802035)
Niby sparing, ale Ruch grał mocnym składem...

I pomyślec, że Wisła pogardziła kiedys perspektywą gry z Duklą uważając, że bardziej rozwojowa bedzie potyczka z juniorami Liverpoolu. I tamto wydarzenie, i dzisiejszy wynik Chorzowian okazuje tylko totalną zaściankowość tej ligi. Na różnych płaszczyznach...

Panowie, to, że nasza liga jest chujowa, wiemy od lat. Ale nie wysnuwajmy kolejnych wniosków na podstawie wyników z meczów sparingowych. Tak samo możemy powiedzieć, że Wisła złoiła Seville i Reggine w Chicago Trophy i dlatego nasza liga jest lepsza. Przecież nie wiecie, czy Ruch nie testował nowego ustawienia, a może po prostu odpuścił, a może rzeczywiście Dukla jest dużo mocniejsza. Krytykujmy naszą lige, ale nie powołujmy się na wyniki meczów towarzyskich.

Pan Jotka 10.10.2009 06:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FredzIo (Post 802042)
Panowie, to, że nasza liga jest chujowa, wiemy od lat. Ale nie wysnuwajmy kolejnych wniosków na podstawie wyników z meczów sparingowych. Tak samo możemy powiedzieć, że Wisła złoiła Seville i Reggine w Chicago Trophy i dlatego nasza liga jest lepsza. Przecież nie wiecie, czy Ruch nie testował nowego ustawienia, a może po prostu odpuścił, a może rzeczywiście Dukla jest dużo mocniejsza. Krytykujmy naszą lige, ale nie powołujmy się na wyniki meczów towarzyskich.

Ok.To wysnujmy wnioski na podstawie meczów w europejskich pucharach. Po chwili zastanowienia musze przyznać , że w świetle roważonych faktów nasza liga jest CHUJOWA i nasze zespoły są słabe. W końcu nie oszukujmy się---to my ściagamy piłkarzy z Czech i Słowacji , a nie oni od nas. Dziękuję za uwage.
PS. Z Reggina zremisowaliśmy, a Sevilla byla tak naprawde na poczatku obozów treningowych. Ogładałem na stadionie i widziałem jak Sevilla odbiegała od nas fizycznie.

Stanlej13 10.10.2009 08:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 802051)
W końcu nie oszukujmy się---to my ściagamy piłkarzy z Czech i Słowacji , a nie oni od nas.

Czyli wychodzi na to, że Premiership jest najsłabsza, bo ściągają piłkarzy z całej Europy? To, że Czesi czy Słowacy grają w Polsce oznacza tylko tyle, że płacimy więcej niż w tych krajach.

Pan Jotka 10.10.2009 08:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Stanlej13 (Post 802059)
Czyli wychodzi na to, że Premiership jest najsłabsza, bo ściągają piłkarzy z całej Europy? To, że Czesi czy Słowacy grają w Polsce oznacza tylko tyle, że płacimy więcej niż w tych krajach.

Słabe wnioski kolego!

Anglicy nie wyjeżdzaja, bo bez tego:
1) są u siebie i dobrze się z tym czują
2)zarabiają gigantyczne pieniądze
3graja w najlepszej lidze Świata

Ściągaja obcokrajowców bo:
1) sami nie są w stanie "wyprodukować' najlepszych pilkarzy w takiej liczbie aby zadowolić ok 30 klubów jakie walczą na wysokim poziomie( kadry zeposłow to ok.50ciu pilkarzy!!!)
2) nic tak nie podnosi umiejętności jak walka z najlepszymi co 3 dni.

Wyniki ich reprezentacji mówia same za siebie. Wyniki klubów tym bardziej. Jesteśmy w czarnej i głebokiej..dziurze.

Ogryzek 10.10.2009 08:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 802065)
Słabe wnioski kolego!

Anglicy nie wyjeżdzaja, bo bez tego:
1) są u siebie i dobrze się z tym czują
2)zarabiają gigantyczne pieniądze
3graja w najlepszej lidze Świata

Ściągaja obcokrajowców bo:
1) sami nie są w stanie "wyprodukować' najlepszych pilkarzy w takiej liczbie aby zadowolić ok 30 klubów jakie walczą na wysokim poziomie( kadry zeposłow to ok.50ciu pilkarzy!!!)
2) nic tak nie podnosi umiejętności jak walka z najlepszymi co 3 dni.

Wyniki ich reprezentacji mówia same za siebie. Wyniki klubów tym bardziej. Jesteśmy w czarnej i głebokiej..dziurze.

Jakie to są wyniki ich reprezentacji?

Teraz dobrze zagrali w eliminacji MŚ ale co z ostatnimi imprezami? Byli na ME?
Ich młodzi piłkarze mają problem żeby zaistnieć w klubach - nie chodzi już o nieszczęsny Arsenal co to kibice w Londynie od święta oglądają anglika na boisku (Walcot) ale o pozostałe kluby. Tylko w Aston Villi i Tottenhamie anglików jest jeszcze sporo w kadrach.

AYALA 10.10.2009 09:41

już chyba lepiej zaprezentował sie Lubin bo.... przegrał tylko 3-1 z Energie Cottbus a nie jak Ruch popłynął 0-4 z Bańską Bystrzycą.Leją nas już właściwie wszyscy w Europie.http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32298,t...wiadomosc.html

Pan Jotka 10.10.2009 09:45

Tak Ogryzku. Nie maja wyników. Nie byli na ME? Za to my byliśmy :D Pojadą na MŚ? Pojada. A my nie. Rozni nas od Anglików to, ze jak już jada na turniej to są w strefie medalowej albo najgorzej w ćwierćfinale.Skup sie nad tym co mamy teraz. Poza tym trener Capello jak chce miec 25 kadrowiczów to ma. A my mamy cała mase pilkarzy polskich w kadrach polskich zespołow i nie potrafimy znaleśc 11 stu ktorzy beda w stanie orzegrać piłkę na jeden kontakt więcej niz 5-6 podań. Więc skończmy ten jałowy temat, jaki rozpoczął sie od tego , że polski ligowiec dostał baty 4-0 w sparingu z zespołem słowackim.

Ogryzek 10.10.2009 10:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 802079)
Tak Ogryzku. Nie maja wyników. Nie byli na ME? Za to my byliśmy :D Pojadą na MŚ? Pojada. A my nie. Rozni nas od Anglików to, ze jak już jada na turniej to są w strefie medalowej albo najgorzej w ćwierćfinale.Skup sie nad tym co mamy teraz. Poza tym trener Capello jak chce miec 25 kadrowiczów to ma. A my mamy cała mase pilkarzy polskich w kadrach polskich zespołow i nie potrafimy znaleśc 11 stu ktorzy beda w stanie orzegrać piłkę na jeden kontakt więcej niz 5-6 podań. Więc skończmy ten jałowy temat, jaki rozpoczął sie od tego , że polski ligowiec dostał baty 4-0 w sparingu z zespołem słowackim.

Jakiej medalowej! To nie Brazylia, Niemcy czy Włosi!

Gdzie te medale Anglików? :D

To że My jesteśmy jałowi to fakt ale jedno nie wyklucza drugiego. Faktycznie kończmy:)

FredzIo 10.10.2009 10:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 802079)

Kolego, jedyny medal to dostali w 1966 kiedy zdobyli mistrzostwo świata. Dwadzieścia lat temu mieli 4 miejsce. W Mistrzostwach Europy to jeśli awansują, poza faze grupową nie wychodzą. Nie podlega dyskusji, że Anglia jest lepsza od Polski, ale nie zapominajmy, że do czołowych reprezentacji na świecie to sporo im brakuje. Nawet do czołowych europejskich.

grzechu1991 10.10.2009 10:47

A ja myślę, że z tym trenerem Anglia medal jednak zdobędzie. Capello zrobił ze zbioru gwiazdek prawdziwy zespoł. A grają tam naprawdę znakomici piłkarze choćby Lampard, Rooney, Gerrard, czy Terry. A żeby nie było offtopu, Ruch mógł olać ten sprawdzian jak już ktoś napisał wyżej testować nowe ustawienie itp.

tommiyacht 10.10.2009 12:30

a Bystrzyca grała na pelnym gazie o wejscie do grupy LE...

Niebieski1920 10.10.2009 14:38

Z ta Dukla to gramy chyba po raz 6 w sotatnich 2 latach. Gdy bronilismy sie przed spadkiem to lalismy ich w sparingach. Przed sezonem ogralo nas Podbeskidzie, Lubin itd itp

Te mecze sparingowe nie maja zadnego znaczenia

Marszałek 10.10.2009 16:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Niebieski1920 (Post 802151)
Z ta Dukla to gramy chyba po raz 6 w sotatnich 2 latach. Gdy bronilismy sie przed spadkiem to lalismy ich w sparingach. Przed sezonem ogralo nas Podbeskidzie, Lubin itd itp

Te mecze sparingowe nie maja zadnego znaczenia

Ruch niech ustabilizuje formę i niech zacznie jakoś konkretnie grać,bo wiem,że pozycja jest w lidze dobra, ale na Boga, mamy do czynienia z Ruchem Chorzów. Więc niech wskoczą na wyższy poziom gry,coś skrzydłami pograć?bo coś czuje,że jak reszta ligi rozpracuje grę Niebieskiech,to znów będzie środek tabeli. A dodajmy,że nie jest to skomplikowana taktyka, gdzie w głównej mierze pierwszoplanową rolę odgrywa Niedzielan i Sobiech.
Tak więc miejmy nadzieje,że Ruch coś nowego próbował w tym sparingu,bo wynik tragiczny,a czymś fajnym nas zaskoczy w następnych kolejkach.

Wojtas 10.10.2009 17:36

Ogladam Orange Sport i czasem na Ruch trafie ,ale bez mocnej kawy to ciezko jest nie usnac.

Jak juz koledzy wyzej napisali ,jak Ruch dotrzyma na zimy na tym miejscu co jest to juz bedzie sukces.

Wg mnie jak zwykle na koniec zosztanie nam jedyna walka z Legia,moze uraze tym kibicow innych klubow ,ale nalezy popatrzec co dany klub soba reprezentuje ,i jedynie Legia biorac caloksztal moze byc konkurentem do Mistrza ,nikogo innego nie widze.

Niebieski1920 10.10.2009 19:03

Szczerze? Kazdy mecz ligowy jest nudny. Waszych popisow tez sie nie da ogladac, jesli sie nie jest waszym kibicem. Liga jest slaba po prostu.

Zagralismy w tym sezonie dwa dobre mecze, z Piastem i Cracovia. Reszta byla slaba. Najslabiej bylo z wamii.

sevenheaven 10.10.2009 19:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Niebieski1920 (Post 802261)
Szczerze? Kazdy mecz ligowy jest nudny. Waszych popisow tez sie nie da ogladac, jesli sie nie jest waszym kibicem. Liga jest slaba po prostu.

Zagralismy w tym sezonie dwa dobre mecze, z Piastem i Cracovia. Reszta byla slaba. Najslabiej bylo z wamii.

to chyba nie ogladales chociazby ostatniego meczu we wroclawiu
zobacz jak pilka lata miedzy zawodnikami, jak wyprowadzaja pilke z wlasnej polowy pod pressingiem druzyny przeciwnej ( nie wykopywanie na pałe, pilka po ziemi na jeden dwa kontakty ) itd.
wiec mowisz to tylko ze zlosliwosci, przynajmniej tak wnioskuje

poza tym gra sie tak jak przeciwnik pozwala

A i wes pod uwage, ze my gramy w tej chwili w zasadzie bez 3 podstawowych graczy ( Gargula,Sobol,Boguski ) to tak jakby z Ruchu zabrac Niedzielana,Brzyskiego i Sobiecha, ciekawe gdzie wtedy byscie byli

Marszałek 10.10.2009 19:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 802197)
Dokładnie, cholera jasna!
Zacznijcie coś gra, wygrywać mecz za meczem i śmiało podążać w stronę MP.
W chuja lecicie? z taką grą nie wygracie z Wisłą, a do tego przecież dopuścić nie chcemy.

Żeby Ruch zagroził Wislę w MP to muszą bardzo dużo węgla z hałd sprzedać Hanysy. chodzi mi o to,że powinni coś grać,bo póki co to się podniecają,że mają dobre miejsce, które bardziej wynika z tego,że inni gówno graja,niż z tego,że oni są zajebiści. Przepaść między nami a reszta ligi jest znaczna, i fajnie by było jakby jakiś zespól coś wniósł nowego do ligi,prawdziwego a nie w umysłach ludzi zwanych dziennikarzami. Tych,którzy Amicę wznosili ku Niebiosom dzięki grze. Wolę zasłużony Ruch,który coś gra a nie wymyślony od a do z zespół z Poznania. Ruch a Amica?nawet nie ma co porównywać.

Edit. Kiedy pisałem,że Ruch gra padakę, to właśnie w kontekście meczu z Wrocławiem. Tragicznie to było, IV ligowy poziom. Natomiast My gramy jak chcemy, padakę zazwyczaj,bo w zupełności to na ligę wystarcza. Od czasu do czasu coś z klepy zagramy, natomiast Ruch raczej nie.

Niebieski1920 10.10.2009 19:28

a gdzie ja wspomnialem w walce o MP. Ruch gra nielepiej niz 2 lata temu, a jest 2 w tabeli. Rozumiecie. Ta liga zeszla na psy. Dzisiejszy Ruch mialby problem z utrzymaniem sie w lidze w latach zpoczatku XXI wieku. Ruch z sezonu 99/00 wygralby ta lige w cuglach

Owszem, wawsz mecz we Wroclawiu byl dobry. Mecze z Poloniami, Belchatowem to byla katastrofa dla widza. Na prawde. Nie pisze tego by was atakowac, bo jestescie w tej chwili najsilniejsza druzyna w lidze, tylko ze mimo wszystko gracie jedno wielkie gowno. Reszta ligi gra jeszcze tragiczniej. O to mi chodzi.

Wiecie kiedy Ruch zagral ostatnio dobry mecz? Wielkie Derby Slaska 2008, a wczesniej w okolicach 2002 roku.

Gordian 10.10.2009 21:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Niebieski1920 (Post 802279)
a gdzie ja wspomnialem w walce o MP. Ruch gra nielepiej niz 2 lata temu, a jest 2 w tabeli. Rozumiecie. Ta liga zeszla na psy. Dzisiejszy Ruch mialby problem z utrzymaniem sie w lidze w latach zpoczatku XXI wieku. Ruch z sezonu 99/00 wygralby ta lige w cuglach

Rozwiń myśl, bo interesująca.

Cytat:

Owszem, wawsz mecz we Wroclawiu byl dobry. Mecze z Poloniami, Belchatowem to byla katastrofa dla widza. Na prawde. Nie pisze tego by was atakowac, bo jestescie w tej chwili najsilniejsza druzyna w lidze, tylko ze mimo wszystko gracie jedno wielkie gowno. Reszta ligi gra jeszcze tragiczniej. O to mi chodzi.

Skoro śledzisz rozgrywki ligowe, to powinieneś zauważyć, że Wisła gra może na 60% swoich możliwości. Wykładnikiem tutaj niech będą mecze z Zagłębiem Lubin i z 'Wami". Nie chodzi o wyniki, ale o styl gry. Agresywny pressing cały mecz, gra z pierwszej piłki, kombinacyjne akcje. Zgodzę się, ligowcy grają padakę, a Wisła się dostosowuje do nich poziomem. Dzieje się tak dlatego, że to po prostu wystarczy i nie ma na kogo się spinać. Jeżeli reszta klubów ligowych podniosłaby swój poziom, to i Wisła zmuszona byłaby grać lepiej bo to jest logiczne. Tak jak napisałem obecnie w naszej lidze wystarcza 20 min zryw, 2 szybkie uderzenia i spokojny dojazd do końca.

Cytat:

Wiecie kiedy Ruch zagral ostatnio dobry mecz? Wielkie Derby Slaska 2008, a wczesniej w okolicach 2002 roku.

Wielkie Derby Ślaska? litości.... Ani to derby, ani tym bardziej wielkie. Z resztą się zgadzam zasadniczo.

HazikKrK 11.10.2009 00:53

Niebieski1920 smuty .......isz jak to mecz z GKS była katastrofa? Że wygraliśmy ? Mecz był ładny więc niewiem o czym .......isz..Mecz z Polonią to też nie katastrofa bo gra była ładna dużo sytuacjii tylko wynik to był katastrofa.

!!IRIVER!! 11.10.2009 00:57

Hah, z innej beczki - Rengifo właśnie zdobył bramkę przeciwko Argentynie, jednak na nic się to zdało, gdyż ci strzelili na 2-1. ;P

Krissu 11.10.2009 01:01

W tym sezonie zagraliśmy dwa dobre mecze. Z Zagłębiem w Lubinie i ze Śląskiem we Wrocku. Reszta to dobra gra przez góra 30 minut. A to i tak styka na naszą buraczaną ligę.

Niebieski1920 11.10.2009 10:20

Waszym zdaniem gra byla ladna bo jestescie kibicami Wisly i tak wam sie wydaje. Dla postronnego obserwatora te mecze byly slabe. Tyle

Ruch z stylem gry jaki prezentowal w sezonie 1999/2000 kiedy zajal ostatecznie 3 miejsce dzis mialby w tej lidze komplet 27 punktow. Tak beznadziejna jest ta liga teraz. O to mi chodzi

Dla nas mecze toz Gornikeim to Wielkie Derby, dla was nie. Dla kibica Ruchu mecz Cracovia-Wisla ma podobny ciezar gatunkowy co mecz Odra - Piast.

!!IRIVER!! 11.10.2009 11:01

Uwierz mi niebieski kolego, że niedługo mecze z Cracovią będą miały jeszcze mniejsze znaczenie - po prostu pasiaści schodzą na coraz niższy poziom. :lol:

MichauSzczu 11.10.2009 11:11

Kompleksy wychodzą u Niebieskiego :D Podważanie niewątpliwych sukcesów Wisły Kraków na arenie krajowej stało się ostatnio bardzo modne.

IncognitoTSW 11.10.2009 11:21

Ruch z owego sezonu, który wspominasz grał głównie odpadami z Wisły (Wierzchowski, Paluch) i dwójką napastników Bizacki - Śrutwa. Czy to tacy wirtuozi gry w piłkę byli to ja nie wiem...

korred 11.10.2009 11:29

Mnie się wydaje, że Niebieski ma trochę racji. Przy niektórych meczach sam myślałem, że nie dałbym rady oglądać taką kopaninę, gdyby to grał inny klub niż Wisła.

Niebieski1920 11.10.2009 11:37

Ja niczego nie podwazam a jako kibic 14-krotnego MP nie mam zadnych kompleksow.
Sugeruje tylko, ze ta liga jest chujowa, gdzie gra 16 kiepskich zespolow, z ktorych aktualnie wybija sie Wisla. Byc moze niektorych was uraze, ale moim zdaniem najwiekszy pilkarski potencjal mimo wszystko posiada Lech, ale gwiazdorstwo i brak kogos z jajami wychodzi tej druzynie na zle.

Co do tego Ruchu 99/00. **** z tym jakie graly tam wowczas nazwiska. Wazne jak Ci pilkarze prezentowali sie jako zespol i gra tamtego Ruchu byla o niebo lepsza niz gra obecnego Ruchu.

Koncze ten temat i juz nic nie pisze.

Lemoniadowy Joe 11.10.2009 11:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Niebieski1920 (Post 802518)
Sugeruje tylko, ze ta liga jest chujowa, gdzie gra 16 kiepskich zespolow, z ktorych aktualnie wybija sie Wisla.

liga jest ch.. jak Wisła ma zagrać dobry mecz jak przeciwnicy sami sobie bramki strzelają albo murują swoją bramkę najlepsze mecze to sa wtedy jak spotka sie 2 rywali i maja cokolwiek do pokazania w ofensywie bo w naszej lidze to nawet mecze w wykonaniu Realu czy Barcy z Ruchem czy Piastem byłby nie do oglądania.

GemHZR 11.10.2009 15:41

Oglądam sporo polskiej ligi i gdyby piłkarze występowali w takich samych koszulkach, bez problemu wskazałbym mecz w którym gra Wisła. Różnica jest naprawdę widoczna, czasami jedna połowa jest gorsza, ale zwykle w tej drugiej spokojnie może wygrywać mecz. I, co mi się mniej podoba, przeciwnicy już zaczynają podchodzić do Was jak w latach ~2003: "powalczymy, może będzie remis" a po meczu "wiadomo to Wisła, pewnie mistrz Polski, więc jesteśmy usprawiedliwieni", przegrywają w szatni.

IncognitoTSW 11.10.2009 15:49

objawieniem jednej rundy mogą być przeróżne drużyny - ot choćby taki Ruch Radzionków, Dyskobolia czy Górnik Łęczna.

Grisza1 11.10.2009 21:43

http://futbolnet.pl/wiadomosci/miros...-dogonic-wisle

Radovic dogoni Wisłę :D

4fan_player 11.10.2009 21:47

No a co ma powiedzieć? Dobrze gada. Wszystko może się zdarzyć jeszcze.

Kamson 11.10.2009 21:50

Jeśli dobrze pamiętam to Radovic mówił to samo przed meczem z Jagiellonią... :)

Wojtas 11.10.2009 22:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grisza1 (Post 802709)

Przestał symulowac swoje "padanie" ,i nawet dobrze prawi.

Nadejdzie taki moment w tej rundzie,a jak nie w tej to w nast ,gdzie przyjdzie zgubic pare punktow.

Kluczowe w takim momencie bedzie szybkie pozbieranie sie i pewnosc siebie ze mimo wszytko damy rade.Jestemy najlepsi i trzeba to udowodnic.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:23.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl