![]() |
Cytat:
Drużyna nie wie, co ma wtedy grać, poza podaniem do boku i wrzutką, bo nie ma żadnych innych schematów. A kreatywne "jakoś to będzie" po indywidualnych akcjach przy szczelnej obronie przeciwników i przy ich agresywnemu doskokowi, ma bardzo małe szanse powodzenia. I dlatego gubimy punkty. Ta sprawa przerasta Sobolewskiego. |
I śmiesznie nasze wyniki wyglądają, bo co kolejka to sinusoida, a do tego potrafimy gromić czy remisować lub przegrywać, i grać super albo fatalnie z górą, środkiem, dołem tabeli. Wydaje mi się, że plus minus tyle samo pkt zrobiliśmy i straciliśmy, na tych mocnych/średnich/słabych drużynach i tak samo traciliśmy w słabym stylu też z każdym jak leci od góry do dołu tabeli.
Każda kolejka to jedna wielka niewiadoma. I oby nie skończyło się tak, że na koniec sezonu będa baraże i zakończy się kwestia awansu niczym rzut monetą :/ |
wydaje mi sie że nastapila jedna modyfikacja taktyczna, mianowicie wiecej strzelamy na bramke rywali z dystansu
|
Wydaje mi się, że dziś do wysokiego pressingu szło 3-4 zawodników, a nie sam Angel jak z Wisłą Płock.
Przeciwnicy nam pomogą ale trzeba im dać szansę. A sam Rodado nie wystarczy. |
to co pan trener i ten sztab robi to jest niepojęte..
|
Cytat:
Jakby jednak nie patrzeć od kolejnego meczu Krzyżanowski wyjeżdża na miesiąc i zostajemy tylko z Gogółem i Duda na młodzieżowcu, nie dziwię się że chce go ogrywać. |
Mecz wygrany, jakby nie brak celności to by nie było strachu po 2:1.
Czyli znów Pan Trener. |
My tu gadu gadu a Sobolewski oficjalnie zaliczył lepszy starty sezonu niż Brzęczek, zwolniony po 12 kolejkach ub.s.
Brzęczek po 12 kolejkach:, 17p 15-13 w bramkach, bilans 5-2-5 Sobolewski po 12 kolejkach: 20p., 27-15 w bramkach, bilans 5-5-2 Teraz zdobyć do zimy te min 15/21 pkt i powinno być dobrze. Zamiana porażek na remisy dobrze wróży. |
"pan trener" goli frajerow, bo ma indywidualnosci dwa poziomy wyzej niz te druzyny. Przyjedzie uporzadkowana druzyna, ktora nie zostawia przestrzeni, jest zdyscyplinowana i znowu bedzie 1-4 jak z Puszcza.
|
mimo wszystko bylo widac wyrazne zmiany w grze, dosrodkowan bezcelowych zdecydowanie mniej, tak jakby z opoznieniem ale zrozumil ten blad i go zmodyfikowal
to nalezy docenic, bo to nie mogl byc przypadek no i bylo caly czes geggenpressing |
Widze to tak:
Generalnie jak przyjezdza druzyna, parkuje autobus i wybijaja pilke daleko w przod, dzida na napastnika a my remisujemy to: - swietnie rozgryzli Sobola, Inni trenerzy nakrywaja Sobola czapką, wiedzą jak z nami grać, Mądrze bronią itp Ale jak my zaczynamy pressing w srodkowej strefie w celu odebrania pilki i wyprowadzenia szybkiego ataku co jak widac jest powtarzalne i trenowane to: - jak zwykle na farcie, mielismy szczescie ze popelnili bledy, bez bledow przeciwnika bysmy nie wygrali, gdyby nie to.. gdyby nie tamto... smieszne XD |
Kolejne kretyńskie zmiany Sobolewskiego, następny mecz ,który po zmianach się mógl wymknąć spod kontroli.
|
Cytat:
|
Cytat:
Więc dziś to Pan Trener Radosław Sobolewski. A jak dostanie, zwłaszcza od frajerów to będziemy nap...ć. To co było widać w tym meczu to grę do przodu, niezależnie od tego co chciała grać Resovia. I to był wielki kontrast miedzy tym co grali z Chrobrym. Doskonale widać, że Sobol się uczy. Pytanie czy zdąży się ogarnąć by awansować. Cytat:
A gola na 3:1 i 4:1 strzelili zmiennicy. Więc nie ma się co do zmian przy...ć |
Cytat:
Ale kilka rzeczy musiało pójść do do przodu bez względu na udział Sobola. Ogólnie czas powinien grać na korzyść tej drużyny, bo piłkarze coraz lepiej się rozumieją. No i jakże ważne się okazało to, że już nie musimy wystawiać Bashy i Łasickiego :). Przed nami do przerwy mimo wszystko zdecydowanie łatwiejszy okres niż pierwsza część rundy. Trzeba to wykorzystać. Myślę, że z 15 punktów jest w naszym zasięgu. Jeśli to się uda, awans powinien być formalnością, bo w następnej rundzie będziemy mieli spory margines błędu (oczywiście wiele zależy od naszych konkurentów i tego, jak będą punktowali). |
Cytat:
|
Cytat:
Obie są na podobnie niskim poziomie, obie grały "autobusem w polu karnym". |
Jedyna różnica to fakt, że zamiast podawać zawsze do najbliższego, to zdarzały się podania do jak by to powiedzieć, co drugiego. :) Taka niewielka różnica, a jakie zamieszanie w szykach obronnych wprowadzała.
Brawo Sobol, zawsze musi być ten pierwszy krok w tworzeniu jakiegokolwiek schematu rozegrania w ataku pozycyjnym. Zaczynamy strugać "koło" ;) |
Pepe,
statystyki potrafisz prowadzic. Ale na pilce i czytaniu gry to kompletnie sie nie znasz. Chrobry nie zostawial takich przestrzeni jak Resovia. To zupelnie rozne mecze byly w wykonaniu przeciwnika. Ogolnie Chrobry punktuje gorzej niz gra. A co do poprzedniego posta. Mozna to parafrazowac i powiedziec "jestes tak dobry, jak Twoj ostatni sezon". Jesli Hiszpanie zbuduja przewage na tyle duza, ze bedziemy w top2 to tego typu wychwiechtane teksty mozna sobie cisnac. Ale znajac zycie bedziemy grac w barazach, a w barazach bedzie kompromitacja. Zreszta... moze ktos zrobi zestawienie wynikow z druzynami powiedzmy top8 ? |
Sobolowi można za wiele rzeczy cisnąć, sam to robiłem, ale gołym okiem widać że drużyna idzie w swojej grze do przodu. Pomijam już nawet tak trywialne kwestie jak boiskowe zrozumienie, co przecież dla obecnego składu (3 z 11 zawodnikow stanowiło jego trzon na wiosnę 2023) jest właściwie nowa drużyna.
Mecz z Chrobrym jest już historia. Myślę że gdybyśmy grali z nimi dzisiaj to wynik byłby zgola inny niż miesiąc temu. Wszakże od tego czasu: Motor 4-1 Lechia 2-1 Płock 0-0 Znicz 6-2 Resovia 4-1 Uważam że obecnie mamy drużynę, która może stworzyć samograj który bez względu na to kto jest na stanowisku trenera ugra top2 do zimy. Wiosna to będzie jednak nowe rozdanie , ultra trudnym terminarzem (tylko 6z 15 spotkań w domu), z rosnącą presją i zapewne wzmocnieniami u głównych rywali w tabeli. |
Strzelamy, bo przeciwnicy nie potrafia tak jak druzyny z poczatku sezonu murowac pola karnego. Zostawiaja przestrzenie, rozciagaja formacje, daja przestrzen do gry.
Trzeba byc slepym, zeby tego nie dostrzegac. Poza tym gramy z druzynami z dolu tabeli, z wyjatkiem Motoru, ktory kompletnie chcial grac z nami jak rowny z rownym. Poczekajmy na kolejnego przeciwnika z top8 i przekonamy sie czy jest postep. |
I co nam powie jeden mecz z drużyną z TOP8? :D
Nic. Nas nie weryfikuje jeden mecz, nawet nie kilka. Wisła ma awansować i i taką weryfikacją są 34 kolejki. A jeśli nie będzie awansu bezpośredniego, to weryfikacja nastąpi w barażach Póki co widać po kilku ostatnich meczach, szczególnie po ilości bramek w tych meczach, ze coś drgnęło. Na 5 meczów mamy 4 wygrane (jedną po dogrywce w PP), nastrzelane masę goli, w obliczu tego można powiedzieć, że z Płockiem była wpadka. Nie da się cały czas wygrywać więc wiadomo, że remisy, porażki będą się przytrafiać, słabo rozegrane mecze te. Gdyby to wszystko wyglądało od początku sezonu, tak jak wygląda teraz, to by było zajebiście. Niestety nie wyglądało i cały czas jest jeden wielki znak zapytania, ile potrwa ta seria, czy dociągniemy do miejsca 1-2 i zaczniemy rywalom uciekać, czy z tego peletonu odpadniemy albo odpadnie ktoś inny itd. Najgorsze jest to, że gramy takimi falami, nasza forma to sinusoida. Sobol zaczynając pracę w Wiśle miał słabe wyniki, później dostał Hiszpanów i była super seria, później klapa na koniec sezonu, na początku znowu klapa, a teraz patrząc po rozmiarach zwycięstw to chyba najlepsze wyniki w Wiśle od dawna. Minus jest taki, że jeśli zaraz znowu wpadnie jakaś zła seria to później będzie ciężko dogonić miejsca 1-2. A czas gra na nasza niekorzyść, bo jeśli Sobol finalnie nie ogarnie poziomu I ligi to po prostu szkoda było marnować na niego czasu = będziemy kolejny rok w plecy. |
Nie wyglądało to na początku sezonu tak jak teraz, bo graliśmy z drużynami, które były zdyscyplinowane, znacznie lepsze niż obecni przeciwnicy :-)
Co da mecz z drużyną z top8? No właśnie to będzie odbicie tego co się wydarzy w barażach :-) Będzie zdyscyplinowana drużyna, pilnująca założeń i guzik zagramy :-) Bo nie ma żadnej alternatywy dla naszej gry. W kółko to samo i to co my pokazuje zależne jest od tego na ile nam pozwala przeciwnik, nie odwrotnie. Ale widać jak kilka łatwo strzelonych bramek (większość po kontrze, kiedy mnóstwo przestrzeni mają Hiszpanie i nie potrzeba tutaj żadnej pracy trenerskiej) przesłania obraz prawdziwej gry drużyny. |
Cytat:
Byłoby fajnie, gdybyśmy do końca roku wdrapali się na 2 miejsce, żebyśmy to nie my byli na musiku, tylko inni. Jeśli dodatkowo w przerwie sprowadzimy ze 2 przyzwoitych (nie mam nic przeciwko większej grupie) i zdrowych piłkarzy, powinniśmy dać radę. Ogólnie czas gra na naszą korzyść. Piłkarze z ostatniego okienka wkomponowali się już jakoś w drużynę i przede wszystkim po raz pierwszy od niepamiętnych czasów w przerwie nie musimy robić rewolucji kadrowej, tylko skupić na przemyślanych "punktowych" wzmocnieniach. |
Cytat:
Z praktycznie całym top 8 to my już mecze mamy rozegrane. Przegraliśmy z Odrą i Tychami. Zremisowaliśmy z Miedzią i Łęczną (z Łęczną frajerski remis) I pokonaliśmy a raczej rozgromiliśmy Arkę i Motor, które są obecni na miejscach 6 i 7. Z TOP4 za bardzo nie popunktowaliśmy, pomijam fakt jak te mecze wyglądały ale to nie jest kluczowe. Kluczowe jest na koniec sezonu być najlepszym. Nasz problem to nie są te 4 mecze z TOP 4 czy mecze z TOP8, tylko strata punktów ze środkiem czy dołem tabeli. Bo albo możemy przegrywać z rywalami z powiedzmy TOP6 ale wygrywamy wszystko inne, albo możemy sobie pozwolić na porażki czy remisy z dołem tabeli ale wygrywamy często z TOP6. Póki co, dzięki obecnej formie nie wygląda to źle i ta liga jeszcze nas nie zweryfikowała, niestety my też nie zweryfikowaliśmy jej. Na pewno mówienie w tej sytuacji, że nas TOP8 wyjasni jest błędem. |
Cytat:
Jak drużyna będzie (szczęśliwie) atakować to mogę się nie znać. Raz w miesiącu robię update po segmentach w statystycznych. Ale jedyne co się liczy to slajd #3 u mnie w stopce. |
Nie podniecajmy się meczami z drużynami kalibru Resovii. Takie drużyny u siebie po prostu musimy golić, jeśli myślimy o awansie bezpośrednim.
Przed przerwą zimową mamy jeszcze mecze z Lechią i Łęczną i tak naprawdę te spotkania pokażą czego jesteśmy warci w warunkach I-ligowych. |
Chrobry dobrze presował tam gdzie presować powinien :-) Resovii jakoś specjalnie to nie wychodziło.
Na tym polega Pepe Twój problem. Nie dostrzegasz przyczyny, a jedynie skutek. Ale spoko, każdy ma prawo. Jaroo, nie wierzę w top2. A zatem przyjdzie grać baraże. A w barażach będzie kupa na rzadko. Już to przerobiliśmy. Dziwne, że musi się drugi raz wydarzyć, żeby do niektórych dotarło. Kurz, pełna zgoda. |
Nie mam ochoty katować się meczem z Chrobrym jeszcze raz. Moim zdaniem to my graliśmy z Chrobrym źle, a nie Chrobry "presował".
Sytuacja w dole tabeli jest taka: Kod:
M P Z R PW piątek jedziemy do Bielska więc będą kolejne wnioski, jak gramy z dołem tabeli. |
No i wlasnie dales pokaz swojemu niezrozumieniu pilki :-) Cyferki to nie pilka.
Chrobry ze "slabszymi" probuje grac pilka. Albo grac w pilke i dostaje w cymbal, bo popelnia tragiczne babole w obronie. Ale z nami zagrali zupelnie inaczej, bo wiedzieli, ze sa na straconej pozycji. I to my bilismy glowa w mur. Ale Chrobry sie odbije z tego dna. To kwestia czasu :-) |
Cytat:
Prawdziwym testem-meczem będzie pojedynek z Sosnowcem u siebie i jakże symboliczne zamknięcie klamry pewnego okresu. Odżyją w kibicach emocje towarzyszace wiosennemu starciu. Jeśli tym razem wygramy wysoko to sądzę że Sobolewski mocno zaplusuje u kibiców. Tym bardziej że byłaby to 4 wygrana z rzędu |
Cytat:
Mecz z Bielskiem to jest taki idealny mecz na przełamanie - dla nich. Oni w dołku, my na fali, skąd my to znamy... Na razie niech dobiją do trzech zaycięstw pod rząd. Trzy punkty z Sosnowcem przypiszemy sobie potem :lol: |
Cytat:
Do Bielska jedziemy bez Goku, za to ze średnią, która daje nam na razie baraże. Potrzebujemy 15 zwycięstw do końca sezonu a zostały tylko 22 kolejki do końca. Miejmy nadzieję, że Pan Trener poświętował z drużyną w piątek, a od soboty trwa akcja Podbeskidzie. W tej rundzie już graliśmy z top6 (z 7 też) więc nikogo przed nami bez pomocy innych drużyn nie przegonimy. |
Podbeskidzie rozbite, chuligani z Bielska zapowiedzieli ze sciagna koszulki z pilkarzy jak przegraja mecz z nami. Moim zdaniem pilkarze bielska wyjda napakowani jak kabanosy i jesli mecz potoczy sie tak ze strzelimy pierwsi bramke to juz sie nie podniosa. Gorzej jak my stracimy pierwsi bramkę.
|
Cytat:
Z meczem z PBB może być podobnie, bo rywal jest kompletnie rozbity. Jak PBB nie powalczy i zapakujemy worek bramek to będzie pożywka dla narzekaczy ;> Choć tak wiem, już to przerabialiśmy grając choćby ze Stala Rzeszów po serii porażek. Wcale nie uważam że będziemy mieć spacerek, ale jednoczesnie dobrze nam się gra w Bielsku i sądzę że to podtrzymamy |
To nie jest narzekanie tylko realna ocena sytuacji. Wy sie jaracie nabijaniem goli druzynom, ktore sa slabe same w sobie (lub maja ogromne problemy z organizacja gry, dyscyplina taktyczna), i takie wyniki z tymi druzynami powinny byc przyjmowane jak cos zupelnie normalnego i naturalnego, bo my w porownaniu do tych druzyn przeplacamy kadre 3krotnie, a robicie z tego wydarzenia jakbysmy zapakowali 4 Barcelonie. Lodu.
Przyjda mecze z druzynami z top, o stawke, i bedzie powtorka z rozrywki czyli miekkie i mokre gacie i 4 w plecaku. Bo my nadal nie mamy zadnej alternatywy na gre inna niz to co prezentujemy. Wyniki przyszly, bo Hiszpanie troche sie w koncu zgrali, mamy latwy kalendarz, rywale nie sa wymagajacy. |
Cytat:
Może być ciężko. Chyba że szybko strzelimy ze dwie bramki i piłkarze Podbeskidzia myślami będą już na "rozmowie wychowawczej". |
Cytat:
Także to nie jest tak jak w tamtej rundzie, ze przegraliśmy 5 meczów z czołówką I ligi. Nikt tu się nie podnieca, tylko realnie ocenia sytuację. Ja za Sobolem nie jestem ale jeśli bedzie miał wyniki to nie będę gadał, że trzeba go wyjebać jak najszybciej bo ostatecznie trenera weryfikują właśnie wyniki. A co do weryfikacji Wisły przez czołówkę to ona już własnie miała miejsce. Oceniam, że obecny skład I ligi jest słabszy niż ten z poprzedniego sezonu. Tu już nas nie ma kto zweryfikować, bo zagraliśmy z każdym z góry. Jeśli szukamy drużyn, które nas sprawdzą, to bardziej trzeba się przyjrzeć tym meczom, które przegraliśmy czy remisowaliśmy z dołem i srodkiem tabeli. Bo to tam jest nasz problem. Tak się składa z terminarzem, że jeszcze w tym roku na koniec gramy z całym środkiem tabeli, kolejka po kolejce, takze z tego co pamiętam mamy tam TBB, Lechię i GKS Katowice. Aczkolwiek tak jak pisałem, ten sezon jest inny niż poprzedni i bardziej żal straty punktów z dołem tabeli niż tymi lepszymi drużynami, bo akurat z tymi lepszymi jakoś punktujemy. |
Cytat:
Dla nas nie powinno być przeciwnika w tej lidze, z takimi zawodnikami, taką przewagą ekonomiczną. A jak sam napisałeś: z top 4 mamy 2 pkt na 12 możliwych <śmiech przez łzy> |
Cytat:
Zaraz Arka będzie w top 4 i pod swoją koncepcję będziesz brał pod uwagę top 6, a nie top 4. Byle by się teza zgadzała. A ta przewaga ekonomiczna to jest już tak wyświechtane hasełko że aż żal komentować. Przewagę finansowa to ma Lechia, Płock i Miedź. Płacą więcej piłkarzom niż u nas? Płacą. Dostają milionowe dotacje od miast? Dostają. To przestańmy pieprzyć w kółko jedno i to samo o wygrywaniu ze wszystkimi bo jesteśmy wielką Wisła i śpimy na pieniądzach. A reszta jest biedna, niezorganizowana i tylko prosi o najmniejszy wymiar kary |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:08. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl