Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

Karherop 06.11.2017 21:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez filemon (Post 1487003)
Mam w rodzinie ortopedę, wśród znajomych lekarzy, a i ja trochę czasu w gabinetach i nad medycyną spędziłem.

Mam nadzieję, że zamykamy temat :-)
Nasz sztab medyczny w moim przekonaniu jest naprawdę dobry, zwłaszcza jak na budzet, którym dysponuje Witsła.

Ze swojego doswiadczenia dodam tylko tyle, że swego czasu dopiero 3 lekarz zauważył u mnie zlamanie w stawie lokciowym, choć każdy analizowal ten sam rentgen. Ja to nazywam zła diagnozą, choć pewnie niektórzy lekarze znaleźli by na to inne sformułowanie. Pewnych słów boją się jak ognia.

U Veleza w diagnozie "zlamanie kości" pojawiło się dopiero dzisiaj, więc albo sztab to ukrywam opinii publicznej (tylko po co?) albo wczesniej lekarze mieli zła diagnoze, czyli "zapalenie spojenia łonowego" o czym mówiło się jeszcze w piątek. Tym bardziej mnie to zastanawia, ze 2-3 tyg temu mówiło się o " naderwaniu mięśni brzucha".

Także nawet nie chodzi mi w tym przypadku już o tryb leczenia, ale o diagnozę lekarską.

Dzimi 06.11.2017 22:23

Mogółby ktoś opisać ten szpital? Co się komu stało i do kiedy potrwa leczenie? Guesta, Velez, Małecki, Llonch, Gonzalez, Brożek i kto jeszcze ?

szprotson 06.11.2017 22:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1487005)

U Veleza w diagnozie "zlamanie kości" pojawiło się dopiero dzisiaj, więc albo sztab to ukrywam opinii publicznej (tylko po co?) albo wczesniej lekarze mieli zła diagnoze, czyli "zapalenie spojenia łonowego" o czym mówiło się jeszcze w piątek. Tym bardziej mnie to zastanawia, ze 2-3 tyg temu mówiło się o " naderwaniu mięśni brzucha".

przeciez pisalem wczesniej ze Velez jest glownie na to zly na sztab, ze przez nich stracil 2 miesiace.
I rehabilitowal sie w Hiszpanii po to by uniknac operacji, ktorej jak czytam uniknac sie nie da.
Wiec tak jak pisalem, w tej rundzie go juz nie zobaczymy.

Karherop 06.11.2017 23:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1487012)
przeciez pisalem wczesniej ze Velez jest glownie na to zly na sztab, ze przez nich stracil 2 miesiace.
I rehabilitowal sie w Hiszpanii po to by uniknac operacji, ktorej jak czytam uniknac sie nie da.
Wiec tak jak pisalem, w tej rundzie go juz nie zobaczymy.

Velez to kret? :>
A tak serio to o tym nie słyszałem, a rzuca ciekawe światło na sprawę

czaro 06.11.2017 23:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez filemon (Post 1487003)
Mam w rodzinie ortopedę, wśród znajomych lekarzy, a i ja trochę czasu w gabinetach i nad medycyną spędziłem.

Tak, "normalny" tryb dotyczy też sportowców. Tak samo prowadzono Dudkę czy Cetnarskiego, tak samo działa się w zdecydowanej większości przypadków zagranicą.

Gdybyś chciał dowiedzieć się nieco nt materii spojenia łonowego, polecam najszybciej https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4610909/
Na potwierdzenie jeszcze tego, co pisałem wyżej dodam cytat z tegoż: "Conservative treatment is the first line therapeutic approach. The pathology is self-limited, but may last a year. Symptoms resolve spontaneously and conservative treatment has beneficial effects. Conservative treatment initially includes rest, limited activity, ice and use of anti-inflammatory medication."

Mam nadzieję, że zamykamy temat :-)
Nasz sztab medyczny w moim przekonaniu jest naprawdę dobry, zwłaszcza jak na budzet, którym dysponuje Wisła.

Nie jestem lekarzem. Jak rozumiem, w przypadku prawidłowej diagnozy uzasadnione są oba rozwiązania. Czasem wystarczy rehabilitacja, a czasem trzeba operować. Czasem operację odwlekamy, bo wiąże się z ryzykiem albo dłuższą przerwą, a czasem - obawiając się, że kilkumiesięczna rehabilitacja nic nie i i tak trzeba będzie operować, a później znów się rehabilitować - przeciwnie, nalegamy na zabieg. Czy dobrego lekarza nie odróżnia się od przeciętnego tym, że potrafi lepiej trafić z proponowanym rozwiązaniem problemu?

Karherop 07.11.2017 00:05

Proponowanie rozwiązania to jedno, a trafna diagnoza to drugie. Zobaczymy co filemon na to odpowie, ale na dzisiaj wygląda to tak ze nasz sztab medyczny dał ciała i wyslano Veleza do Hiszpanii by ratować mu karierę. O reszcie się pewnie nie dowiemy.

AgresywnyChomik 07.11.2017 00:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1487014)
Czy dobrego lekarza nie odróżnia się od przeciętnego tym, że potrafi lepiej trafić z proponowanym rozwiązaniem problemu?

Nie, zawsze lepszym rozwiazaniem dla pacjenta jest leczenie bez operacji ktora powinna byc ostatecznoscia w momencie kiedy nic innego nie przynosi rezultatu.

P.s. Zgooglujcie sobie Mike Williams Los Angeles Chargers i tegoroczna historie kontuzji dysku - tryb normalny.

Snow 07.11.2017 06:58

Kibice na tym forum to maja jednak zero-jedynkowe myslenie nie tylko w ocenie pilkarzy.
Jeszce tydzien temu Perez szrot, a teraz gwiazda. Zero stanow posrednich.

To samo teraz z ocena sytuacji z Velezem. "Dali ciala" bo probowali go wyleczyc bez operacji?
Przeciez to absurd. Swiat nie jest czarno-bialy. Ludzki organizm to nie komputer.
Popieram filemona.

Karherop 07.11.2017 07:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Snow (Post 1487020)
Kibice na tym forum to maja jednak zero-jedynkowe myslenie nie tylko w ocenie pilkarzy.

To samo teraz z ocena sytuacji z Velezem. "Dali ciala" bo probowali go wyleczyc bez operacji?
Przeciez to absurd. Swiat nie jest czarno-bialy. Ludzki organizm to nie komputer.
Popieram filemona.

Generalnizujesz użytkowników o myśleniu zero-jedynkowym, a sam nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Polscy lekarze przez 2 miesiące nie potrafili prawidlowo zdiagnozowac kontuzji. Tyle w tym temacie.

TIR_DO_SŁUBIC 07.11.2017 08:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1487021)
Generalnizujesz użytkowników o myśleniu zero-jedynkowym, a sam nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? Polscy lekarze przez 2 miesiące nie potrafili prawidlowo zdiagnozowac kontuzji. Tyle w tym temacie.

Bo to rezydenci byli.

iksde

szprotson 07.11.2017 08:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1487013)
Velez to kret? :>
A tak serio to o tym nie słyszałem, a rzuca ciekawe światło na sprawę

nie kret :)

Powiem tak. Dzial "medyczny" Wisły troche znam bo 2x sie rehabilitowalem tam po kontuzji ACL. Bylo to juz troche temu, bo to byla Wisla Cupiala z Kuba B. i Dawidem truchtajacym wokol boiska, ale ludzi sa dalej CI sami. Sprzet jest ten sam, tyle ze fizjo sie pozmieniali na gorszych...

Widzialem jak wygladala rehabilitacja Veleza w Hizpanii, wiec wiem co bylo leczone (i nie byl to brzuch)
Koniec koncow rozmawialem z Franem...

nie pierwszy raz jest ze nasi stawiaja zla diagnoze a potem jest odkręcanie. Na szczescie nie tylko nasi tacy mądrzy :)

Snow 07.11.2017 09:38

@Karherop

Na poczatku faktycznie poszlo info na temat problemow z miesniami brzucha, ale juz od dluzszego czasu mowi sie o "Zapaleniu kosci lonowej" (Osteitis pubis) nawet filemon wkleil Ci o tym artykul. Nie jestem lekarzem, ale gdzie Ty masz cokolwiek o "zlamaniu"?

El'kabat 07.11.2017 10:25

Kto wie, czy ta kontuzja Veleza to nie szczęście w nieszczęściu dla nas.
Tak to byśmy do usranej śmierci grali dwoma młotami w pomocy, czyli Velez Llonch.

Teraz Kiko chyba już przekona się do bardziej kreatywnego środka pomocy, Perez, Halilovic albo Wojtkowski.

W całą otoczkę medyczną sie nie mieszam - niech chłopaki robią swoją robotę i tyle.

Karherop 07.11.2017 11:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Snow (Post 1487025)
@Karherop

Na poczatku faktycznie poszlo info na temat problemow z miesniami brzucha, ale juz od dluzszego czasu mowi sie o "Zapaleniu kosci lonowej" (Osteitis pubis) nawet filemon wkleil Ci o tym artykul. Nie jestem lekarzem, ale gdzie Ty masz cokolwiek o "zlamaniu"?

We wczorajszym newsie na stronie glownej i operacji uszkodzonej kości.

Moze tylko dla mnie uszkodzenie kości= złamanie/ pęknięcie/uszczerbienie. Nie znam się.

El"kabat, uwaga sluszna, ale teraz wystarczy kontuzja Glowy, kartka Arsenicia i bedziemy grac Haliloviciem na środku obrony

pepe72 07.11.2017 14:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzimi (Post 1487011)
Mogółby ktoś opisać ten szpital? Co się komu stało i do kiedy potrwa leczenie? Guesta, Velez, Małecki, Llonch, Gonzalez, Brożek i kto jeszcze ?

Na głównej co jakiś czas podają. To był ostatni:
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual..._imaz_arsenic/

pepe72 07.11.2017 18:47

Jak dobrze rozumiem wywiad p. prezes to nie ma większych długów. W związku z tym obstawiam, że szansa, że Carlitos odejdzie w zimie jest niewielka. Zwłaszcza, że Legia chce kupić "pół" Górnika.

czaro 07.11.2017 19:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Snow (Post 1487020)

Popieram filemona.

To do mnie?

Przecież napisałem: przy trafnej diagnozie oba zalecenia są zapewne poprawne, oba uzasadnione. A przy tym zapytałem: czy lekarzy nie można oceniać lepszy/gorszy (a nie lekarz/partacz) ze względu na trafność zaleceń. Co w tym zero-jedynkowego?

Ja przynajmniej w ten sposób oceniam ortopedów, a od lat korzystam z ich usług.

edit:
na marginesie pozostawiam kwestię, czy postawiono prawidłową diagnozę - nie mam danych i wiedzy, żeby to ocenić.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 1487017)
Nie, zawsze lepszym rozwiazaniem dla pacjenta jest leczenie bez operacji ktora powinna byc ostatecznoscia w momencie kiedy nic innego nie przynosi rezultatu.

P.s. Zgooglujcie sobie Mike Williams Los Angeles Chargers i tegoroczna historie kontuzji dysku - tryb normalny.

No, ale czy esencją problemu nie jest to, że dobry lekarz potrafi ocenić, że właśnie mamy do czynienia z taką koniecznością? Wiadomo, że każdy chce od chirurgii trzymać się jak najdalej - ale czasem (zwłaszcza w sporcie profesjonalnym) chyba nie można inaczej.

W wolnej chwili poczytam - dzięki za cynk.

Arkadiusz.Czerepach 08.11.2017 11:31

Mam podobny problem z córką, nie wdając się w prywatne szczegóły:

3 miesiące leczyliśmy zachowawczo (rozgrzewanie, okłady) , ostatecznie dostała skierowanie na zabieg chirurgiczny

czy lekarka która 3 miesiące mówiła : nagrzewać , a wczoraj : nie no to już sie kwalifikuje do wycięcia jest chvjowa ?
czy właśnie super że nie wysłała małej pod nóż pochopnie i do końca starała sie ratować konwencjonalnie ?

nie wiem...

szprotson 08.11.2017 17:55

Arkadiusz :

Nie podajac szczegółów to ciezko wyciagac wnioski ...

np. jesli chodzilo o zerwanego achillesa, i ktos probował to leczyc zachowawczo a nie zszywać ... to przejebane. Pacjent nie dosc ze straci czas, to straci bardzo duzo zdrowia i pieniedzy na ponowna rehabilitacje.

Co innego jesli chodzi o uraz ląkotki u osoby tzw " nie sportowej czy nawet o uraz wiezadła. Często takie osoby nie potrzebuja artroskopii bo dadza rade przezyc ich dotychczasowe zycie z takim urazem, ktory dzieki lekkiej fizykoterpaii nie bedzie praktycznie odczuwalny. Ingerencja w staw, dla nich moze byc zbyt kosztowna.
Niemniej jednak, pilkarz z takim urazem bez takiego zabiegu, jest tyle warty co drzewo lezace przy drodze.

E: Arkadiusz - Kiko czy Jordi w przypadku Franka nie zawinili.

Arkadiusz.Czerepach 08.11.2017 18:04

krótko mówiąc możemy sobie gdybać , i potwierdzasz że wysyłanie Kiko razem z Jordim Jodarem tirem_do_tarragony na podstawie case'u Veleza , jest pochopne ?

brylant17 08.11.2017 20:03

Łatwy przykład można podać za czasów pracy Skorży w Wiśle i Paolo Terziotti'ego gdzie też była plaga kontuzji i źle przygotowanej drużyny do sezonu

Maciek17 08.11.2017 21:31

Odbiegając od tematu - co Węgrzyn bajdurzył w trakcie meczu, że Imaz według Brożka co ma najlepsze w lidze?
Czy mi się przesłyszało? :P

hadees 08.11.2017 22:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciek17 (Post 1487065)
Odbiegając od tematu - co Węgrzyn bajdurzył w trakcie meczu, że Imaz według Brożka co ma najlepsze w lidze?

Drybling! Nie widziales jak liniowego przerobil? Gosc nie wiedzial gdzie pilka, patrzyl w przeciwnym kierunku :D

Dariook 09.11.2017 22:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciek17 (Post 1487065)

Ale co w tym dziwnego? Jesli Patryk od 25lat robi tem sam zwód i nawija obroncow? :D

Arkadiusz.Czerepach 11.11.2017 15:06

https://twitter.com/DamianDukat/stat...40152585048064

http://makeagif.com/i/FrW9st

to kto winny tym kontuzjom ? Kiko czy Jordi ?

tę kurve co wjechała tak na sparingu wysłałbym do słubic !

brylant17 11.11.2017 16:27

A co ma piernik do wiatraka ?

szprotson 11.11.2017 17:34

Velez po zabiegu, czuje sie ok.

A co Kolara pewnie jutro lub w poniedzialek dopiero rezonans i bedziemy madrzejsi.
Jak pojdzie źle, to .....nie bedzie do gry w tym sezonie.

E: Z Frankiem wszystko bez komplikacji, w styczniu na obozie bedzie juz do gry

bridgeburner 13.11.2017 22:52

z tego co pisze Damian Dukat na TT mozna wywnioskowac ze Marko ma uszkodzone wiezadla ale na cale szczescie tylko poboczne (bez operacji, 6 tygodni przerwy)
Oby tak było, nie bedzie to tragedia patrzac na ten faul, balem sie , ze skonczy jak Zyro z zerwanymi pobocznymi, krzyzowym przednim i tylnym

Charlie 14.11.2017 00:06

No i dobrze, na początek okresu przygotowawczego powinien być gotowy. Co nie zmienia faktu, że łącznie Kolar będzie miał pół roku bez gry (5 minut z Niecieczą), więc to i tak bardzo dużo. Fajnie by było, jakby chociaż jeden z dwójki Kolar-Bałaniuk okazał się wartościowym wzmocnieniem.

brylant17 16.11.2017 15:36

Mały podpisał umowę do 2020 roku z możliwością przedłożenia o rok

mitmichael 16.11.2017 21:16

No to jest juz dwoch, teraz czas na kolejnych

Karherop 16.11.2017 21:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1487363)
No to jest juz dwoch, teraz czas na kolejnych

A kogo masz konkretnie na myśli? W czerwcu konczy się kontrakt Llonchowi Cywce, Glowie, Boguskiemu, Chorazce i Brozkowi. O żadnego z nich nikt nie będzie się bił zimą. Może poza Llonchem..

Carlitos i tak ma klauzule przedłużenia, a to czy bedzie mial kontrakt do 2019 czy 2022 wiele nie zmienia. W takiej formie jak jest w zimie ktokolwiek rzuca 3 mln euro i jest sprzedany.

ArturBarlinek 16.11.2017 21:39

Czuję, że Głowa zostanie :)

WISŁAZWE 16.11.2017 21:40

Co do Carlitosa to się nie zgodzę. Jak dla mnie ważne do kiedy będzie miał kontrakt..

Kto niby rzuci te 3 mln ojro w zimie wiedząc, że w czerwcu kończy mu się kontrakt? A jeżeli już teraz wyślemy sygnał do potencjalnych kupców ''Carlitos w Wiśle do 2019 czy 2020 roku'' to wtedy może sobie przebiera w ofertach rzędu 1,5 - 2,5 mln ojro. Chyba, że serio znajdzie się jakiś napalony chińczyk.

For_FuN_ 17.11.2017 16:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1487365)
Carlitos i tak ma klauzule przedłużenia, a to czy bedzie mial kontrakt do 2019 czy 2022 wiele nie zmienia. W takiej formie jak jest w zimie ktokolwiek rzuca 3 mln euro i jest sprzedany.

Jeżeli skorzystamy z opcji przedłużenia(a nie zupełnie nowego kontraktu), to Carlitos w lecie może zerwać ten kontrakt za odszkodowaniem(wartość tej rocznej umowy) z jego strony.

Marcinnno 17.11.2017 17:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1487365)
A kogo masz konkretnie na myśli? W czerwcu konczy się kontrakt Llonchowi Cywce, Glowie, Boguskiemu, Chorazce i Brozkowi. O żadnego z nich nikt nie będzie się bił zimą. Może poza Llonchem..

a Basha, Gonzalez o nich też nikt się nie będzie bił?

MB1906 17.11.2017 17:30

Oni mają opcje.

Kocur 21.11.2017 09:29

O Wasylu

http://www.dziennikpolski24.pl/sport...wych,12691274/

Cytat:

Nie w pawilonie medialnym, a w Loży Prezydenckiej na stadionie Wisły Kraków odbyła się prezentacja nowego piłkarza Białej Gwiazdy Marcina Wasilewskiego. Przyszło na nią dużo dziennikarzy, co lekko zaskoczyło nowego gracza krakowskiego klubu: Witam wszystkich bardzo serdecznie. Tyle zdjęć nie miałem robionych przez ostatnie osiem lat. Dobrze się zaczyna Jest trochę zaskoczenie, że ta prezentacja jest tutaj, ale jeszcze raz chciałbym podziękować za takie przyjęcie. Cóż, przyjęcie jest królewskie. Teraz z mojej strony pozostaje zaprezentować się jak najlepiej na boisku, tam gdzie moje miejsce rozpoczął z uśmiechem na ustach Wasyl.
O Lopezie

http://www.dziennikpolski24.pl/sport...ezon,12691352/

Cytat:

Carlos Lopez zrobił prawdziwą furorę w polskiej ekstraklasie. Jego kontrakt z Wisłą Kraków wygasa jednak z końcem sezonu. Biała Gwiazda ma co prawda w opcję w umowie, że może przedłużyć ją o kolejny sezon, ale na razie z niej nie skorzystała. Jak się okazuje, jest poważny powód dlaczego tego nie zrobiono.

acab1906 21.11.2017 10:18

Same ploty... Lopez i furora? przecież to łajza....... Dawać Frankowskiego za niego!

zibi7 21.11.2017 15:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1487406)
Jeżeli skorzystamy z opcji przedłużenia(a nie zupełnie nowego kontraktu), to Carlitos w lecie może zerwać ten kontrakt za odszkodowaniem(wartość tej rocznej umowy) z jego strony.

Co za bzdury, na jakiej niby podstawie?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:53.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl