Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

domin_czyzyny 09.01.2019 23:21

oprócz gry w E-klasie, to też chce grać w zespole zbytnio nieosłabionym...To już dwa warunki, które dla nas mogą nie być możliwe do spełnienia. Obym się mylił.

TommyTSW 09.01.2019 23:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1529763)
oprócz gry w E-klasie, to też chce grać w zespole zbytnio nieosłabionym...To już dwa warunki, które dla nas mogą nie być możliwe do spełnienia. Obym się mylił.

podstawa to odwieszenie licencji, jeśli się uda być może Kuba dogra ten sezon a rozwój sytuacji pomoże podjąć decyzje co dalej.Bez inwestora i tak padniemy, a jak już się taki pojawi to chyba na jakąś tam kadrę można już liczyć.

nowak 10.01.2019 00:11

Niestety dla nas Szwed ciągle się interesuje nie siedzi cicho jak Lee i to może stanowić problem dla Licencji opinia prawna nie jest niczym znaczącym w dzisiejszych czasach ....

preseant 10.01.2019 00:28

Mamy szczęście, że ten klub się nazywa Wisła Kraków, a nie Termalika Nieciecza. PZPN wyciągnie Wisłę nawet za uszy. Licencja będzie, bo inaczej Canal+ i cały biznes inwestujący się wku...wi, a eklapa zaliczy nowe poziomy dołowania. Nikt nie bierze tego szwedzkiego pajaca na poważnie i co najważniejsze - Hartling nie ma żadnych agrumentów.

Arkadiusz.Czerepach 10.01.2019 00:36

Pan Hartling się z tego śmieje !

preseant 10.01.2019 00:38

On z nas a wszyscy z niego :D

Błaszczu_WIŚLAK 10.01.2019 00:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez preseant (Post 1529770)
Mamy szczęście, że ten klub się nazywa Wisła Kraków, a nie Termalika Nieciecza. PZPN wyciągnie Wisłę nawet za uszy. Licencja będzie, bo inaczej Canal+ i cały biznes inwestujący się wku...wi, a eklapa zaliczy nowe poziomy dołowania. Nikt nie bierze tego szwedzkiego pajaca na poważnie i co najważniejsze - Hartling nie ma żadnych agrumentów.

Naszym problemem nie jest licencja tylko ewentualny brak zawodników. Jakbyśmy mieli dograć sezon a potem upaść to już lepiej zrobić to od razu...
Ale oczywiście na razie walczymy o pełną stawkę - póki piłka w grze...

Dresik.SB 10.01.2019 01:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkadiusz.Czerepach (Post 1529771)
Pan Hartling się z tego śmieje !

A na przekór wszystkiemu , jeżeli będzie dobrze to na C polecam zrywanie flag WSH z jawnym przekazem nietolerowaniq tego złodziejskiego ugrupowania.

ReMix 10.01.2019 01:09

Harting ma inwestora http://www.wislaportal.pl/photo/emoty/hahaha.gif Nowym inwestorem jest wietnamczyk Huy Vie Huy .

TommyTSW 10.01.2019 01:10

chyba Huy Vie Gdze

Reserve 10.01.2019 02:57

Wietnamski rodzinny biznes. Trzech braci: Huy Vie Kto, Huy Vie Gdzie i Huy Vie Po-Co :D

zozo 10.01.2019 06:58

Polecam tekst Olkowicza na Weszło.
http://weszlo.com/2019/01/09/srode-jakub-olkiewicz-100/

Aha i kiedy ankieta: kto poprowadzi doping na wiosnę?
A) Lesnodorski
B) Hartling
C) KMWTW PDW

Revenge_vo2 10.01.2019 08:37

Cytat:

Wietnamski rodzinny biznes. Trzech braci: Huy Vie Kto, Huy Vie Gdzie i Huy Vie Po-Co :D

Ale kuzyn A-Chuy Vie Za Cho ma zrobić przelew na najpilniejsze sprawy.

Smok 10.01.2019 08:56

jest problem z ksiegowym rodziny Chuy Vie Skond

pan_premier 10.01.2019 09:12

Cytat:

4 miliony to zastrzyk na już, a co oznacza docelowy kapitał, czyli 100 milionów?

Gdy zobaczyłem wszystko od środka, naszła mnie refleksja. Na tym klubie się nie da nie zarabiać, więc sytuacja jest niewiarygodna. Tam są tak niskie koszty, że obecna sytuacja to katharsis. Jak pojawią się sensowni ludzie, nie ma możliwości, żeby klub nie zarabiał, żeby nie spłacał długów. Żeby tracić, trzeba się mocno nagimnastykować.

Potrzeba finansowania zewnętrznego powoduje zmienne, ale na ten moment kilka milionów pozwoli normalnie funkcjonować. Tak mi się wydaje.
to tak na otrzeźwienie - TS nas wyruchał, ale gówno po Cupiale i Bednarzu tez posprzątał. Po rozwiązaniu umów z rodziną możemy iść do przodu.

wajcha się przełożyła i teraz i którzy chwalili TS za wiele posunięć, jebia po nich jakby zapominając o przynajmniej dwóch dobrych sprawach które zdarzyły sie przy okazji:
- zejscie z wysokich kontraktów
- duzo drobnych partnerów i sponsorów

Te zalety rządów Marzeny S. nie giną, czas na uczciwe zarządzanie i możemy się podnieść w miarę szybko.

I tak jeszcze przy okazji: bardzo jestem ciekaw co tak naprawdę wywołało ten kryzys - przecież nieformalni prezesie robili biznes (przepierali swoje pieniądze) na tym ze klub działał, Marzena i Damian w zamian za morde na kłódke, kręcili lody na boku. Co jak co ale im nie zależało by to wszystko trafił szlag.
Naprawde chodzi tylko o tą banke przewaloną na Carillo i zatrudnienie za dużo piłkarzy ? Ciezko w to uwierzyć

funkykoval 10.01.2019 09:20

@ pan_premier

TS dopiero zaczał "sprzątać" jak sam narobił bigosu swoimi debilnymi działaniami z sezonu 2017/2018 - wówczas maksymalnie obniżył koszty zespołu (środki przeznaczane na płace spadły o kilka milionów zł rocznie), gdyby w 2017 roku zamiast huraoptymistycznego zaciągu, zaczęto oszczędzać - nie bylibyśmy tam gdzie dzisiaj jesteśmy. Wydatki na płace piłkarzy na zatrudnianie drogiego Carrillo spowodowały, że klub nie miał kasy na bieżące wydatki.

Gdyby nie akcja z miastem, kwestia Carlitosa z lata tego roku co spowodowało wydanie kilku milionów złotych, to ten bajzel by trwał, ale może wówczas inaczej do przejęcia Wisły podeszliby inwestorzy w osobach Kwietnia i Ziętka.......

pan_premier 10.01.2019 09:21

Nie do końca prawda: pierwszy rok to było już ścinanie kosztów, problem zaczął się latem 2017 i zima 2018 kiedy koszty zaczęły znowu rosnąć.

Tylko czy miasto zabrało nam chociaż 100k PLN w tym roku z pieniędzy z C+?

Vinci 10.01.2019 09:22

Teraz to już tylko "gdybanie", ale gdyby wtedy Carltos odszedł za oczekiwaną powszechnie cenę, to nie byłoby tego dzisiejszego otrzeźwienia i szans na to, że coś się zmieni w klubie i na trybunach...

kacpaw91 10.01.2019 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 1529792)
jakby zapominając o przynajmnij dwóch dobrych sprawach które zdarzyły sie przy okazji:
- zejscie z wysokich kontraktów
- duzo drobnych partnerów i sponsorów

Ci drobni partnerzy i sponsorzy dają sumarycznie mniej niż wcześniej. Zajrzyj do sprawozdania finansowego. Przychody mamy naprawdę niskie a zauważalnych elementem jest różnica tego ile nam płacił sponsor strategiczny a ile płaci teraz, wielokrotność...

Zejście z wysokich kontraktów zawodniczych na rzecz wysokich kontaktów managerskich i dziwnych umów? Zejściem z tych wysokich kontraktów rozumiem było równoczesne opłacanie Carillo że sztabem i Kiko w tym samym czasie? A może wysokość prowizji managerskich?

it 10.01.2019 09:28

Cytat:

I tak jeszcze przy okazji: bardzo jestem ciekaw co tak naprawdę wywołało ten kryzys - przecież nieformalni prezesie robili biznes (przepierali swoje pieniądze) na tym ze klub działał, Marzena i Damian w zamian za morde na kłódke, kręcili lody na boku. Co jak co ale im nie zależało by to wszystko trafił szlag.
Naprawde chodzi tylko o tą banke przewaloną na Carillo i zatrudnienie za dużo piłkarzy ? Ciezko w to uwierzyć

Jednym z rozsądnych wytłumaczeń jest akcja CBŚ z maja 2018 r. To mniej więcej od tego czasu przestano płacić komukolwiek (oczywiście poza "rodzinnymi" firmami), co by oznaczało, że albo spadły lewe przychody klubu z pralni, albo te przychody prawie w całości szły na pomoc uwięzionym przełożonym.

pan_premier 10.01.2019 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez it (Post 1529798)
Jednym z rozsądnych wytłumaczeń jest akcja CBŚ z maja 2018 r. To mniej więcej od tego czasu przestano płacić komukolwiek (oczywiście poza "rodzinnymi" firmami), co by oznaczało, że albo spadły lewe przychody klubu z pralni, albo te przychody prawie w całości szły na pomoc uwięzionym przełożonym.

trudno nie zauważyć tego powiązania.

kacpaw91 - jasna sprawa straciliśmy bogatego sponsora. TS przez swoja niewiarygodność nie znalazł nikogo poważnego. Doceniam jednak pomoc lokalnego biznesu w chwilach takich jak teraz to procentuje. Cupiał go ignorował.

Vinci- to prawda dlatego też się zastanawiam czy akcja Majchrowskiego to był przypadek. Może podobnie jak dziennikarze miasto wiedziało jak pieniądze uciekają Majcher postanowił zakończyć rządy Marzeny i TS w ten sposób? Nie do końca się udało, ale właśnie brak kasy za Lopeza znacznie przybliżył ich upadek.

Wiatr ze wschodu 10.01.2019 10:00

Jakie realne działania po piątkowej konferencji powziął TS w kwestii "sprzątania" i transparentności? Wiem, żę czas goni, priorytetem jest odzyskanie licencji i jak najszybsza sprzedaż spółki, ale:
- rozwiązania umowy z SKWK jak nie było tak nie ma, nie biorę pod uwagę tego taniego "kwitu" z data 2018r
- kwestia siłowni, już Pani miała rezygnować bo czuje się osaczona i cisza w tym temacie
- w Radzie Nadzorczej S.A. zasiada człowiek z zarządu SKWK, które przytuliło pieniążki po meczu z Lechem

Vinci 10.01.2019 10:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 1529799)
Vinci- to prawda dlatego też się zastanawiam czy akcja Majchrowskiego to był przypadek. Może podobnie jak dziennikarze miasto wiedziało jak pieniądze uciekają Majcher postanowił zakończyć rządy Marzeny i TS w ten sposób? Nie do końca się udało, ale właśnie brak kasy za Lopeza znacznie przybliżył ich upadek.

Myślę, że jest sporo racji w tym co piszesz. Tyle tylko, że nie mając odpowiednich "dojść", to wszystko co piszemy, przez osoby trzecie pewnie będzie traktowane w kategorii spisków. Chociaż też osobiście uważam, że chodziło o coś więcej.

Tak czy inaczej, wydaje się, że otwiera się szansa na posprzątanie kilku problemów.

stary dziad 10.01.2019 10:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wiatr ze wschodu (Post 1529802)
Jakie realne działania po piątkowej konferencji powziął TS w kwestii "sprzątania" i transparentności? Wiem, żę czas goni, priorytetem jest odzyskanie licencji i jak najszybsza sprzedaż spółki, ale:
- rozwiązania umowy z SKWK jak nie było tak nie ma, nie biorę pod uwagę tego taniego "kwitu" z data 2018r
- kwestia siłowni, już Pani miała rezygnować bo czuje się osaczona i cisza w tym temacie
- w Radzie Nadzorczej S.A. zasiada człowiek z zarządu SKWK, które przytuliło pieniążki po meczu z Lechem

Są sprawy ważne , bardzo ważne oraz kluczowe .
Teraz Zarząd powinien zajmować się głównie sprawami KLUCZOWYMI .
Twoje tematy można co najwyżej podciągnąć pod kategorie "ważne"

sandomingo 10.01.2019 10:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 1529803)
Tak czy inaczej, wydaje się, że otwiera się szansa na posprzątanie kilku problemów.

Patrząc się te 2,5 roku a nawet więcej wstecz, to wydaje się, że niestety ale musieliśmy dojść do takiej sytuacji jak teraz, żeby spróbować wyczyścić wiele spraw i zrzucić te "niewidzialne" kajdany.

Sposób zarządzania Spółką przez osoby z nadania BC pozostawał zawsze wiele do życzenia - tak od 2012 r. sprowadzała się to do - często nieterminowego - przelewania kwot za reklamę TF (fakt faktem, że dość znacznych w porównaniu do tego, co teraz).
O przejęciu Spółki przez TS via Rowerzysta pisał szczegółowo nie będę. Nie mam wiedzy jak to było naprawdę. Ale wiele wskazuje na to, że były jakieś wiadome naciski, który odniosły skutek w połączeniu z faktem, że równocześnie cisnęły banki a sam BC nieco stracił zapał do Wisły.

Tak naprawdę to z dzisiejszej perspektywy TS - gdyby działał racjonalnie - powinien za wszelką cenę przygotować klub do dalszej odsprzedaży w perspektywie 6-9 miesięcy, przy okazji prostując niezbędne kwestie formalne.
Tylko że - jak dzisiaj wiadomo - nie było to prawdziwym celem osób zarządzających.
Tak naprawdę po roku rządów MS i DD jakakolwiek sprzedaż klubu była niemożliwa lub co najwyżej bardzo mało prawdopodobna ze względu na sprawy, które teraz wychodzą na światło dzienne a poza tym cały czas TS nie było tak naprawdę zainteresowane sprzedażą.
Taki stan rzeczy najpewniej ciągnął by się dalej bo trafiło się ślepej kurze ziarno w postaci Carlitosa ale na przeszkodzie stanęły kolejno akcja CBŚ z maja 2018, wolta ze strony miasta dot. stadionu (to nie mogło być przypadkowe, przecież wcześniej dali promesę...), wymuszona sprzedaż Carlitosa...I wszystko się posypało.
DD wycofał się od razu, MS zamknęła wszystkie drzwi i próbowała dryfować - i znowu przydarzyły się fartowne strzały w postaci Głowy, Stolara oraz formy życia Ondraszka...

To po prostu musiało dojść do takiego etapu jak teraz - do przysłowiowego dna, od którego można się odbić i próbujemy to robić.
Cały czas zastanawia mnie tylko postawa i rola MS. Bo DD wiele do stracenia nie miał - cwaniak po zaocznym zarządzaniu.
Ale MS mimo wszystko tym co się stało skreśliła się nie tylko zawodowo ale i społecznie na długi czas, przynajmniej w Krakowie i okolicach. Czy jest jakaś cena, którą można zapłacić żeby doprowadzić człowieka do takich decyzji? Nie chcę jej wybielać ale na co ona liczyła w sierpniu 2016 r.? Jaki scenariusz sobie pisała?

Dzinus 10.01.2019 10:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1529805)
Cały czas zastanawia mnie tylko postawa i rola MS. Bo DD wiele do stracenia nie miał - cwaniak po zaocznym zarządzaniu.
Ale MS mimo wszystko tym co się stało skreśliła się nie tylko zawodowo ale i społecznie na długi czas, przynajmniej w Krakowie i okolicach. Czy jest jakaś cena, którą można zapłacić żeby doprowadzić człowieka do takich decyzji? Nie chcę jej wybielać ale na co ona liczyła w sierpniu 2016 r.? Jaki scenariusz sobie pisała?

Generalnie nie ma mowy o bronieniu Piggy bo kazdy odpowiada za swoje decyzje a te jej byly karygodne i zdecydowanie nie przystajace komus kto mowi ze kocha klub albo nawet komus kto chce sie nazywac uczciwym czlowiekiem. Ale nie sadze ze tak to planowala w 2016, jestem w stanie uwierzyc ze wtedy w tej sekundzie naprawde chciala dobrze. Ale potem pewnie zaczela systematycznie pozwalac sobie na wiecej, wpuszczac w swoje rejony ludzi ktorym sie nie odmawia. I tak grosz do grosza i mamy teraz kobite ktorej miejsce powinno byc zapewne w wiezieniu.

emptyspacenpg 10.01.2019 10:49

Cytat:

Nałożyło się kilka rzeczy.
Spółka już od dawna balansowała na cienkiej granicy wypłacalności manewrując swoimi długami i układając się za każdym razem z wierzycielami,ale:
- zablokowano środki z C+ na poczet miasta (te zapewne trafiały na wypłaty na zawodników)
- wpływy transferowe były niższe niż zakładane

Tak to zabawa trwała by jeszcze krócej/dłużej dalej gdyby nie to.

!!IRIVER!! 10.01.2019 10:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1529805)
Cały czas zastanawia mnie tylko postawa i rola MS. (...)

Jednak stawiam, że została przymuszona do pełnienia tej roli. Generalnie to, że wyciągnęła z klubu jakąś "bańkę" + trochę hajsu dla starego na jego gazetki, raczej nie ustawia ich na całe życie. I nie mogła założyć, że ich ustawi.

Z drugiej strony - pamiętacie odsunięcie Szymańskiego? Ja wiem, że miał jakieś tam zarzuty, ale czy nie było też przy okazji jakiejś "wojny frakcji"? ;)

sandomingo 10.01.2019 10:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tavez (Post 1529806)
Generalnie nie ma mowy o bronieniu Piggy bo kazdy odpowiada za swoje decyzje a te jej byly karygodne i zdecydowanie nie przystajace komus kto mowi ze kocha klub albo nawet komus kto chce sie nazywac uczciwym czlowiekiem. Ale nie sadze ze tak to planowala w 2016, jestem w stanie uwierzyc ze wtedy w tej sekundzie naprawde chciala dobrze. Ale potem pewnie zaczela systematycznie pozwalac sobie na wiecej, wpuszczac w swoje rejony ludzi ktorym sie nie odmawia. I tak grosz do grosza i mamy teraz kobite ktorej miejsce powinno byc zapewne w wiezieniu.

Ja jej absolutnie bronić nie zamierzam - dałem się jej i DD oszukać i straciłem przez to chociażby trochę kasy.
Chodzi mi tylko o to, czy od początku wiedziała na co się pisze, czy może był jakiś punkty zwrotny a może po prostu tak jak piszesz, stopniowo prezesowania zaczęło się jej podobać i żeby to utrzymać godziła się na coraz bardziej zgniłe kompromisy...

Pablito 10.01.2019 10:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 1529808)
Jednak stawiam, że została przymuszona do pełnienia tej roli. Generalnie to, że wyciągnęła z klubu jakąś "bańkę" + trochę hajsu dla starego na jego gazetki, raczej nie ustawia ich na całe życie. I nie mogła założyć, że ich ustawi.

Z drugiej strony - pamiętacie odsunięcie Szymańskiego? Ja wiem, że miał jakieś tam zarzuty, ale czy nie było też przy okazji jakiejś "wojny frakcji"? ;)

Szymański jaki był taki był, ale nie sądzę żeby pozwolił na takie k*rewstwo

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:04.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl