![]() |
http://www.2012.org.pl/images/krakow2_aktualny_1024.jpg Samo zdjęcie z kamerki ale zawsze coś.Także ten link działa,bo cała strona http://www.2012.org.pl/pl/miasta-gos...ow/kamera.html nie działa,przynajmniej u mnie.
|
Praca wre :) Stoi już 8 słupów :-) Co będzie kolejnym etapem budowy?
|
10 juz stoi i się biorą za kolejne...w tym tempie, to o ile to możliwe(chodzi mi o płyte denną) dziś skończą.
|
|
Cytat:
u mnie tez kicha... nic sie nie otwiera ..pusta karta a korzystam z Opery A budowa przeciez nawet z faktu ze niemamy Euro ,niestanie..kontrakty podpsiane wiec to sa sprawy niezlaezne czy krakow ma to Euro czy nie. |
Czy trybuna A i b będzie wyburzona po meczy ze Śląskiem czy wcześniej?
|
Z tego co słyszałem, po meczu ze Śląskiem.
|
|
Przy naszym stadionie nie długo będzie pracował największy dźwig w Polsce,udźwig tego monstrum to 750Ton!(to ten żółty z tyłu Kran)
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...3245721353.jpg http://www.mmszczecin.pl/20939/2008/...tChanged=true# Piękne bydle :) Tak wygląda po rozłożeniuhttp://www.vertikal.net/images/stories/003295.jpg http://www.quarrydiecastmodels.com.a...ages/27370.jpg |
Dokładnie. Płaczą wszyscy o odległość trybun od boiska, ale popatrzcie na trybuny za bramkami na Legii. Odległość od boiska tragedia, więc już tracą na dopingu bo Żyleta będzie właśnie za bramką. W ogóle stadion na Łazienkowskiej nie podoba mi się bo przypomina kielecki obiekt, czyli niezbyt solidny dach pod którym jest parometrowy prześwit, tak samo prześwit między pierwszym a drugim poziomem. Stadion traci przez to efekt obiektu zamkniętego, do tego akustyka nie jest taka jak być powinna. Mimo wszystko wole takiego kolosa jak sie buduje u nas niż taki trochę "biedny" stadion w Warszawie
|
Narzekacie na inne stadiony, tyle ze u nas tez jest pare fatalnych rzeczy:
- wystajaca wentylacja z D i E, to tragicznie wyglada - brak otynkowania trybun za bramkami, jesli tak bedzie z bocznymi tu dziekuje, nie mogli by przynajmniej otynkowac trybun za brakami, tak jak sa one z boku (taki jasny bezowy kolor) ????!!! - na szczescie poprawione sa przerwy miedzy trybunami w projekcie, ale dziura miedzy dachami trybun za bramkami dalej jest, a przydalo by sie to zamknac nie tylko ze wzgledow estetycznych ale ludziom moze tam padac na leb jak wiatr bedzie - mial byc robiony projekt zamkniecie okraglaka, mialo byc tam studio i co jest? kraty od kilku mscy mimo ze gosci nie ma, zadnego podloza tylko wysypane kamienie tylko tych pare poprawek zmienilo by stadion a i chetnie widzialbym otynkowanie w nasych barawach... tj skoro gora juz jest niebieska, to srodek dac bialy i dol czerwony, i byloby pieknie ;) |
Cytat:
Co do dźwigów -> http://www.liebherr.com/at/products_...D=106082!179-0 Ten ostatni :shock: 1200 ton udźwigu :shock: |
Ja odnoszę wrażenie, że te słupy to jakieś "patyki", które mają trzymać całą trybunę. Nie wiem, może to tylko zdjęcie taki efekt daje.
|
Cytat:
http://img26.imageshack.us/img26/5120/004mxz.jpg |
Cytat:
Nie inaczej:-p michal - jest 10 ale ta kamerka nie obejmuję całej trybuny,jak tylko wreszcie naprawią serwis euro2012 to tam zobaczysz jak na dłoni,wszystkich około 20 pewnie będzie. |
ile w końcu jest tych słupów? ja na kamerce widzę 8 a piszą o dziesięciu
|
jest 10...
|
Cytat:
Bo to jest tak ze jak ktos słyszy styl Angielski ,to mu sie kojarzą lata np 80 .90.I juz odrazu mysli sobie ze bedzie "archaiczny" ,bo niby zbudowany z myslą 20 lat wstecz. Gowno prawda,bo do dzis własnie Angielski styl pokazuje jak zajebista jest na takich obiektach akustyka ,a wiele stadionow w Anglii super funkcjonuje (Chelsea,Tottenham,Manchester United ,Sunderland czy West Ham). Wiem ze to kwestia gustu ale np ja wolałem Highbury od The Emirates Arsenalu ,choc ten drugi byl o wiele drozszy ale ten pierwszy byl wlasnie z Angielskim stylem. P.S jestem zaskoczony odległoscia trybuny Legii za bramkami.. Ktos wie ile to bedzie metrow,na zdjeciu ,wygloda na sporo ....a nawet duuzo... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wiem, że już była dyskusja na ten temat, ale może ktoś napisać jaka będzie odległość poszczególnych trybun od murawy (i jaka jest teraz odległość sektora D od boiska)??
|
Odległość D od murawy to 12 metrów.Tak patrzę na te zdjęcia i nie mówcie mi ,że przez Gwiazdę nam żółte schody walną...
I pytanie do tego dźwiga czy taki sam jest na Łazienkowskiej ? |
Na Łazienkowskiej jest mniejszy 500ton , i nie na kołach a gąsienicach.
http://www.terex-demag.com/r_en/products/cc2500-1.aspx |
A tak się dzieje z takim dźwigiem jak się pracuje przy zbyt dużym wietrze.
http://www.youtube.com/watch?v=nstyVz0fyD0 |
Z tego co wyczytałem to ten dźwig to najwyższy mobilny dźwig na świecie 245 metrów zasięgu.Wie ktoś kiedy to cudo będzie pracowało na Reymonta? Aż z ciekawości przejdę się zobaczyć to monstrum bo taka okazja może się już nie powtórzyć. Ciekaw jestem co oni będą podnosić że takiego kolosa potrzebują.
|
Do fajQ - Odległość od bocznych trybun podawana przez architekta to ok. 17,6 m. Ale jest to blef gdyż podaje on tą odległośc przy szer. boiska 72m. Ale boisko będzie miało 68 m. Tak więc 19,6 odległośc prawie 20m. Ale nic to wazne że będzie stadionik. Przy wysokich trybunach to zginie.
|
Cytat:
Wymiary w projektach odnoszą się do tego co jest ZAPLANOWANE, a nie do tego co jest obecnie (a zostanie zmienione)... Tak się składa że mam wgląd do projektu i uwzględnione na nim boisko ma 68m szerokości.. co za tym idzie od linii bocznej do pierwszego rzędu trybuny jest 17m.... |
Cytat:
Teraz jak nie mamy EURO powinniśmy zostawić szerokość 72 metry.Napluć tym samym UEFA-ie w twarz.Nie zdyskwalifikują nas przez to. |
Co do tego dźwigu to na youtube jest tyle filmów z wypadkami tego crane'a że aż boje sie że się złamie i nam rozwali D :P
|
Bez przesady , aż tak źle nie będzie z wyglądem stadionu , wytarczy , że zabuduje się okrąglak aby domknąć bryłę stadionu oraz połączyć dach między trybunami wzdłuż boiska z D i E na wzór stadionów angielskich , a mianowicie "przyciąć" trochę dach nad D i E a ten z trybun nowo powstałych na wysokości D i E przedłużyć i polączyć pod kątem prostym tak aby nie zasłonić boiska osobą zajmującym miejsa w narożnikach stadonu
|
Do LukL - nie wiem czemu sie tak oburzasz ??? Po prostu na stronie stadionwisly.info mozna zobaczyć rzut całego stadionu. Nie zrobiłem nic innego tylko wydrukowałem rysunki w PDF i przeskalowałem. I jednoznacznie wychodzi że boisko ma 72 m szerokości. Jeśli masz bardziej aktualne to mnie bardzo cieszy. Natomiast nie wiem czemy piszesz do mnie "jak się nie znasz" - na czym isę nie znam ? Opisałem tylko stan jaki rzekomo jest aktualny a przedstawiony na stronie. Pozdrawiam.
|
Jestem zdania ,że 45 tysięcznik dla Krakowa byłby w sam raz .Prawie 800 tys miasto ,nawet z dwoma klubami pierwszoligowymi jest w stanie zapewnić 80% frekwencję pojemności stadionu.
Oczywiście wszystko zależy od marketingu ,ale chyba najwyższy czas by nad tym popracować. Przy dobrej pracy marketingu klub jest w stanie sprzedać 25 tys karnetów a ze sprzedażą 10 tys biletów dodatkowo na każdy mecz nie powinno być problemu.To daje 80%pojemności i przy takiej frekwencji staion nie będzie raził pustkami. |
Może za 10 lat tak a teraz myślę że 25 tys karnetów to mrzonka. W Krakowie sa dwa liczącę się kluby i do tego jeszcze Hutnik to powoduje że jeszcze trudniej o zapełnienie stadionu.
|
Cytat:
Z Brożkiem długo nie czekałem ,mam nadzieję ,że z frekwencją na stadionie też .... |
Cytat:
Jakoś w temacie Ekstraklasa raz za razem jeden z drugim nabija się z frekwencji na Kałuży. A Hutnik - naszych kibiców z fc jest więcej na kazdym meczu Wisły niż fanów na 4 ligowych potyczkach drużyny z Nowej Huty. Taka prawda, o dwóch silnych ekipach to moze mówić Łódź. Albo nawet (zachowując wszelkie proporcje) - Rzeszów - oczywiśćie kibiców mniej, niemniej jednak miasto podzielone dużo bardziej równomiernie. U nas dysproporcje są zbyt duze (zwiększą się jeszcze bardziej o ile Pasy polecą z (ekstra)klasy), a zainteresowanie meczami z Legią, Poznaniem, rosnąca "moda" na chodzenie na mecze wśród bogatszej warstwy społeczeństwa (oni są "przyszłością" stadionów o ile chcemy je zapełniać, nie fanatycy) powodują, że wariant stadionu na 35 tys jest mało optymistyczny. 30 tys kibiców przy ładnym stadionie, rozsądnej cenie biletów i dogodnej porze meczu spokojnie przyszłoby w tym sezonie na mecze z Tottenhamem, Barceloną, Legią, Lechem, Cracovią - a więc już na 5 spotkań stadion wydawałby się być za mały. A kto wie jak wyglądałaby frekwencja na meczach z Lechią, Śląskiem (ew feta?)...Ponadto w razie awansu do LM (dlaczego mamy wykluczyć taką opcję w perspektywie kilku lat?) to zainteresowanie wzrosłoby jeszcze bardziej... Jednym słowem szkoda, ale cieszmy się z tego co (mam nadzieję) bedzie ;) |
Cytat:
Popatrzmy na przykład Liverpoolu.Miasto wielkości Krakowa z dwoma bardzo mocnym klubami (Liverpool FC i Everton).Na Anfield 50 tys. to norma,Goodison Park 40-45 tys. na każdym meczu.Myślę ,że u nas też to jest możliwe(tzn.te 33 tys na każdym meczu) ,ale podstawą jest dobry stadion.Wtedy nawet najbardziej wybredny fan znajdzie swoje miejsce na stadionie.Infrastruktura to podstawa! |
Zacznijmy od tego ze na Anfield Road moze zasiasc 45 tys, wiec ta Twoja norma 50 tys (piszac norma zakladasz ze stadion nie pelny) idzie sie ***. Goodison Park ma 40 tys, wiec zanim cos napiszesz to sprawdz jesli nie wiesz. Ale co Ty porownujesz? 2 druzyny z Premiership, jednej z najlepszych, o ile nie najlepsza lige na swiecie, a do tego klub ktory jest zawsze w czolowce Premiership i dochodzi do finalow LM? Liverpool buduje teraz i tak nowy stadion na 60 tys, z mozliwoscia rozbudowy do 76, bo zakladaja ze te 60 moze byc za malo.
Oczywiscie ze w Krakowie te 33 tys moze byc malo po pewnym czasie. Badania potwierdzaja ze sama rozbudowa stadionu zwieksza ilosc ludzi ktorzy przychodza na mecze, gralismy z Barcelona, Saragossa, Interem, bylismy mistrzami i chodzilo na mecze 7-8 tys przy kurniku na 10 tys. W pewnym momencie mielismy na 21 tys i kilka razy byl pelny stadion na ligowych meczach. Wiec przy duzo lepszym stadionie, wiekszym komforcie ogladania, nizszej cenie biletow niz do tej pory (pewnie wroci 20zl na D i 25zl na E, trudno powiedziec ile na reszte bedzie, ale pewnie 30-40zl w zaleznosci od miejsca, srodek-bok, balkon-parter). A dodatkowo odpowiedni marketing jak i wyniki sportowe moge te przynajmniej 30 tys zachecac do chodzenia na mecze.. |
Nie orientuje się ktoś kiedy ten kolos (dźwig) będzie gotowy ? Bo jak dziś wyczytałem że coś takiego będą u Nas montować to dostałem dreszczy ;)
|
Cytat:
Dobra ,sorry lekko się pomyliłem,ale sam piszesz ,że Liverpool będzie miał stadion o wiele większy.Everton zresztą też ma to w planach.Mają ogromny potencjał.Kibiców jest mniej więcej po równo(u nas zdecydowanie przeważa Wisła).Dlatego myślę ,że już za 1,5 roku spokojnie powinno być u nas 30 tys . na każdym meczu. |
Polecam tę stronę http://itv.stats.football365.com/dom/FRA/D1/attend.html wszystkim snującym marzenia o 30 tys. średniej frekwencji na meczach. Zobaczcie sobie ile ludzi chodzi na najlepsze ligi w Europie pomijając kilka największych klubów. Potem porównajcie sobie poziom sportowy tych lig i naszej i może trochę zejdziecie na ziemię.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:47. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl