Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Wisła Kraków w Lidze Europejskiej lipiec-sierpien ‘10 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7385)

Naszaliga 02.08.2010 11:21

Bez Clebera i Garguły na rewanż?

Do treningów z Wisłą Kraków wrócił Cleber, jednak dzisiaj ćwiczył tylko indywidualnie i prawdopodobnie nie będzie gotowy na rewanż z Qarabagiem w III. rundzie Ligi Europejskiej. Ze składu wypaść może także Łukasz Garguła!

Cleber nie wystąpił w pierwszym przegranym spotkaniu z azerskim zespołem. Brazylijczyka zastąpił debiutujący w Wiśle Gordan Bunoza, ale w parze z Mateuszem Kowalskim nie zaprezentował się z dobrej strony, a na dodatek ujrzał dwie żółte kartki, czego konsekwencją była czerwona. 22-letni Bośniak będzie musiał pauzować. Na domiar złego wciąż nie został podpisany kontrakt z Honduraninem, Osmanem Chavezem.

Dlatego trener Henryk Kasperczak będzie mieć wielki orzech do zgryzienia przed rewanżem z Qarabagiem. Prawdopodobnie na środek obrony zostanie przesunięty Junior Diaz, co mogliśmy zaobserwować już w ubiegłym sezonie. Z kadry na spotkanie z Azerami ubędzie prawdopodobnie Łukasz Garguła, który na dzisiejszym treningu poczuł ukucie w łydce.

Źródło: NaszaLiga.pl

cinekw 02.08.2010 11:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomasz_19 (Post 950530)
Jovanic
Cikos-Cleber-Kowalski-Diaz
Małecki-Sobolewski-Jirsak-Kirm
Brożek-Zurawski

szkoda, że Chavez i Rios nie mogą grać...

Kirm jest bez formy, Piotrek Brożek spisuje się super na lewym skrzydle. Obrone ustawiłbym podobnie. Małecki na skrzydło, bo ostatnio nieźle gra, na środku obowiązkowo Sobolewski (ewentualnie Wilk, bo musi być 1 defensywny, ale to Sobol jest narazie wyżej) najwyżej w 2 polowie wpuścić ofensywnego za niego gdy nie będzie się układało. Obok niego dałym Gułe albo spróbowałbym Palijcia bo widać że on ma tendencje schodzenia do środka więc może akurat by się sprawdził. Z ataku zdjąłbym Żurawskiego i postawilbym na Bogusia który dużo lepiej rozumie się z Brożkiem, a ponadto Boguski lepiej wygląda w ataku niż na boku.

sportnh 02.08.2010 11:22

Mam nadzieje ze Kasper z daleka ominie wystawienie Kowalskiego w tym skladzie. Juz wole tam widziec Diaza. Kowalski pod taka presja jedyne co bedzie robil, to odpychal Azerow rekoma przed polem karnym przy skakaniu do glowy (bo to jedyne co potrafi), jebna nam bramke z takiego wolnego i porobione.

WiślakMyślenice 02.08.2010 11:23

W takim razie kto na lewą obronę?

sportnh 02.08.2010 11:28

Ludze sie ze Cleber jednak da rade zagrac. Wtedy bym chcial widziec Singlara z Cleberem na srodku, po lewej Diaza, na lewym skrzydle Pietia.

pawelbombel 02.08.2010 11:48

Kasperczak nie zagra dwoma napastnikami mimo ze musi gonic wynik bo Żurawski jest za słaby by grać z Brożkiem. Gdyby mogl grac Rios, to ok... Żurawski cofa gre, przesuwa sie do tylu nawet jesli wychodzi na boisko to gra tak cofnietego napastnika ze wlasciwie pelni obowiazki pomocy, przez co w ogole gra sie nie kleji.

pawelbombel 02.08.2010 11:50

Brożek z koleji jest za słaby by w ogole grać. Może gdyby Małecki ? on chociaz jest zadziorny i zostawia cos na tym boisku, idealna opcja na taki mecz o życie.

westersyl 02.08.2010 11:51

Diaz z Sobolem w środku albo Wilk za Diaza. Według mnie powinniśmy grać na 2 defensywnych pomocników.

WislaOnly 02.08.2010 11:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukininho (Post 950389)
Kurde jakim cudem w Polsce nie ma dobrych trenerów? Czytając te wpisy to co drugi z was jest jak Mourinho. Widać granie w FM-a daje więcej niż przez lata prowadzenie prawdziwego zespołu piłkarskiego... To samo dotyczy transferów kilkanaście stron wcześniej. W końcu tak łatwo jest stworzyć dobrą drużynę. Ktoś tam pisał, że wystarczą najlepsi rezerwowi z 2.Bundesligi. Ktoś inny rzucał pomysły, żeby nasprowadzać więcej reprezentantów młodzieżówek. Jeden od drugiego mądrzejszy. Wszyscy mądrzejsi od trenera. I to wszystko przez tego FM-a!

Widzisz, ale jest w tym jakiś pomysł! A gdy jest tak, że piłkarzy zgrywa się w pucharach, sprzedaje całą obronę, do tego dochodzi dziadziuniowanie Kasperczaka (ja to bym mikrofony wyrywał na konferencji pomeczowej). Co do samej trenerki, marzy mi się rozpocząć kurs trenerski, ale wiadomo koszty, za każdą część kilka tysięcy złoty, do tego praktyka, tylko od kogo- jak nasza myśl szkoleniowa leży i kwiczy, a nie bardzo podoba mi się uczyć tego co cała Europa zakazuje:D Nie jest dobrze!

maRgrabkarz 02.08.2010 11:53

spoko, ja pierwszy raz uważam, że nie awansujemy. Nie daje im większych szans w tym ukropie i przy tym "zgraniu" defensywy.
Więc może właśnie rozgromią ich?...
:-)

zim zum 02.08.2010 11:54

Ten Garguła, to jest jakaś chodząca komedia.

Marszałek 02.08.2010 11:55

Dziwi mnie to zachowanie z Chavezem. Choć nie można wykluczyć innych scenariuszy. Ot chocby takiego,że Chavez czeka aż przejda Azerów a w tym czasie możliwe,że menago szuka mu innych lubów w Europie.

Obrona się posypała dramatyczie. Takie zaniedbanie powinno być ładnie nagrodzone srogimi soczystym kopem w dupe dla prezesa. Nie umieć na czas skompletowac kadry i bloku defensywnego. Skandal,wstyd i żenada,niekompetencja.

arti 02.08.2010 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sportnh;950543[B
]Ludze sie ze Cleber jednak da rade zagrac[/B]. Wtedy bym chcial widziec Singlara z Cleberem na srodku, po lewej Diaza, na lewym skrzydle Pietia.

Starszy gość 'na ostatniej prostej" po przerwie w treningach i na taki upał...:( Ale i tak nie mamy lepszych na ten moment. Z czym do gości...:(

Vuko 02.08.2010 11:57

Szkoda, ze nie gramy systemem 4-3-3. Tak można by ustawić pomoc i atak: Wilk-Jirsak-Sobolewski Małecki-Brożek-Żurawski. Skrzydła i tak mamy do dupy.

*Michael* 02.08.2010 11:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 950560)
Diaz z Sobolem w środku albo Wilk za Diaza. Według mnie powinniśmy grać na 2 defensywnych pomocników.

w meczu o życie grać na 2 defensywnych?? no to widze pan jest fanem stylu gry Macieja Skorży...

w takim meczu to nawet na 3 obrońców...!! bo zyskać możemy dużo... a jeśli się nie uda no to dużo nie stracimy poza pucharami bo pierwszy mecz przegrany...

A i tak drużyna nie jest super zgrana..

Więc jak się takie kamikadze nie opłaci to warto poświęcić te puchary na to zeby zgrać drużyne w zimie wzmocnić jeszcze i w przyszłym sezonie po zdobyciu tytułu el. LM grać na własnym stadionie ze zgraną drużyną

Rasialdo 02.08.2010 11:58

Jovanic-Cikos,Kowalski,Cleber,Diaz-Wilk,Sobolewski-Małecki,Boguski,Brożek-Brożek
Tak moglibyśmy zagrać,ale jakoś nie wierzę ,że Heniek zaryzykuje.

SpoXsteR 02.08.2010 12:05

Godzina na boisku, pech Garguły

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual..._pech_garguly/

dzollo 02.08.2010 12:14

Dla tych ktorzy dalej maja nadzieje na awans, polecam obejzec sobie pierwszy mecz jeszcze raz.
Nie ma zadnych realnych podstaw by liczyc, ze awansujemy. Ja raczej spodziewam sie 2-0 lub 3-0 dla naszych rywali.
Jedyna opcja to zamurowac bramke i liczyc, ze fartem cos wpadnie, poniewaz w otwartej grze mamy male szanse gdyz Azerowie sa poprostu lepsi piłkarsko.

WislaOnly 02.08.2010 12:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dzollo (Post 950580)
Dla tych ktorzy dalej maja nadzieje na awans, polecam obejzec sobie pierwszy mecz jeszcze raz.
Nie ma zadnych realnych podstaw by liczyc, ze awansujemy. Ja raczej spodziewam sie 2-0 lub 3-0 dla naszych rywali.
Jedyna opcja to zamurowac bramke i liczyc, ze fartem cos wpadnie, poniewaz w otwartej grze mamy male szanse gdyz Azerowie sa poprostu lepsi piłkarsko.

Popieram, a po powrocie radziłbym zrobić jakąś akcję kibicowską ukazującą frustracje np. bez dopingu na kilku meczach, albo przekonać piłkarzy, żeby oddali swoje premie po zakończeniu tamtego sezonu na akcje charytatywne. Za bardzo rozpieściliśmy gwiazdeczki, za bardzo...:foch:

WILDLIFE 02.08.2010 12:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rasialdo (Post 950569)
Jovanic-Cikos,Kowalski,Cleber,Diaz-Wilk,Sobolewski-Małecki,Boguski,Brożek-Brożek
Tak moglibyśmy zagrać,ale jakoś nie wierzę ,że Heniek zaryzykuje.

Wilka i Boguskiego?? Chyba żartujesz, Wilk może nie ma szans z Azerami ale można zaryzykować, a Boguski dla mnie jest do ostrzału, po tym co ostatnio pokazał

Rasialdo 02.08.2010 12:35

Boguskiego zawsze można zmienić po 20 minutach (jak to zrobił Probierz z Lewczukiem),ale trzeba mieć "jaja".
Tu się nie ma co pieścić i trzeba postawić na atak i zgranie.Choć w Naszym przypadku ciężko mówić o takich rzeczach.

SpoXsteR 02.08.2010 12:35

Cytat:

Ustalony został pełny skład sędziowski na rewanżowy mecz III rundy Ligi Europejskiej pomiędzy Karabachem Agdam a Wisłą Kraków. Spotkanie to poprowadzi Bülent Yildirim z Turcji.

Asystentami tego sędziego będą Turkowie: Mustafa Emre Eyisoy, Cem Satman oraz Hakan Ceylan jako sędzia techniczny.

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual..._i_izraelczyk/

westersyl 02.08.2010 12:40

Cytat:

w meczu o życie grać na 2 defensywnych?? no to widze pan jest fanem stylu gry Macieja Skorży...

w takim meczu to nawet na 3 obrońców...!! bo zyskać możemy dużo... a jeśli się nie uda no to dużo nie stracimy poza pucharami bo pierwszy mecz przegrany...
A co ty chcesz innego grac z tymi ubogimi technicznie grajkami ? Tutaj możesz zagrać tylko dzidę do przodu i zbierać odbite piłki. Azerowie u siebie zagrają odważniej, boję się że jeśli zagramy z samym Sobolem to może to się źle skończyć. Nie zapominaj że mamy problemy z wymieniem 5 podań na połowie przeciwnika, każda strata to okazja na kontrę dla przeciwnika. A nuż fartem uda się strzelić bramkę i wtedy wszystko rozpocznie się od nowa.

tormenthor 02.08.2010 12:42

Oglądałem drugi raz mecz z Azerami już na spokojnie i na trzeźwo i prawdę mówiąc nic wielkiego w ich grze nie zaobserwowałem. Byli szybsi, bardziej wybiegani i nieźle klepali piłką. Ot taki poziom Polonii Bytom, a może nawet i to porównanie jest na wyrost. Gorzej wygląda niestety sprawa z Bunozą. Każdemu piłkarzowi w jego karierze zdarza się zawalić niejeden mecz poprzez błędy indywidualne, brak koncentracji, zły dzień, zmęczenie itp. Nie miałbym pretensji do Gordana, gdyby dobrze się prezentował w trakcie meczu, ale popełnił 2 - 3 błędy, które kosztowały utratę bramki i grę w osłabieniu. Niestety Bunoza dziwnie biegał, gubił krycie, źle się ustawiał do walki o górne piłki i do tego wydaje się, że bardzo łatwo można go przepchnąć. Mam nadzieję, że to tylko przejaw gigantycznej, debiutanckiej tremy, gdyż w innym przypadku nasz piłkarz może niestety być gorszą wersją Wasiluka (ten przynajmniej jest twardy i w walce fizycznej nie do pokonania).

Jeśli odpadniemy z Azerami, to przez jedną rundę powinien być zakaz skandowania nazwisk piłkarzy przed i w trakcie meczów.

Brak stoperów na mecze w europejskich pucharach, to gigantyczna kompromitacja Basałaja. Pan prezes obiecywał poprawę marketingu Wisły. Tak jak pisał wolfy - nawet nie chce się myśleć, jak potężne konsekwencje będzie miało odpadnięcie z pucharów z takim rywalem. Nazwa, marka Wisły Kraków będzie się kojarzyła z blamażami z Levadią i Karabachem. Żadna poważna firma nie będzie chciała reklamować się na koszulce drużyny, która kompromituje Polskę w Europie. Na samym początku swej pracy w Wiśle Basałaj poprzez swoje zaniechanie może doprowadzić do ruiny wizerunek Wisły. Bardzo ciężko będzie odrobić tę stratę, więc tym większe znaczenie ma czwartkowy pojedynek.

brylant17 02.08.2010 12:54

Ja tam jeszcze wierzę jeszcze , że awansujemy błędem Kasperczaka było zostawienie na ławce Guły,Diaza i Małeckiego a postawienie na Paljić'a.

masterlag 02.08.2010 13:00

Apropo Guły
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual..._pech_garguly/
Mam nadzieję, że to nic poważnego i będzie mógł zagrać...
Co do Diaza- jak mnie ten gościu irytuje często, tak mimo wszystko widziałabym go w następnym meczu. Noi Mały za Palijca [czy jak mu tam] i może jakoś to pchną do przodu nasi -ekhm- idole...

Marszałek 02.08.2010 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tormenthor (Post 950603)
Gorzej wygląda niestety sprawa z Bunozą. Każdemu piłkarzowi w jego karierze zdarza się zawalić niejeden mecz poprzez błędy indywidualne, brak koncentracji, zły dzień, zmęczenie itp. Nie miałbym pretensji do Gordana, gdyby dobrze się prezentował w trakcie meczu, ale popełnił 2 - 3 błędy, które kosztowały utratę bramki i grę w osłabieniu. Niestety Bunoza dziwnie biegał, gubił krycie, źle się ustawiał do walki o górne piłki i do tego wydaje się, że bardzo łatwo można go przepchnąć. Mam nadzieję, że to tylko przejaw gigantycznej, debiutanckiej tremy, gdyż w innym przypadku nasz piłkarz może niestety być gorszą wersją Wasiluka (ten przynajmniej jest twardy i w walce fizycznej nie do pokonania).
.

Możliwe,że gość miał tremę,wszak kupujemy z Bałkanów co prawda ale nie z Crveny czy Partizana tylko z jakiś wiosek. Może facet diopiero któryś raz w życiu grał przy takim dopingu. Można by i takie tłumaczenie przyjąć. Jakaś logika w tym jest. Ale z drugiej strony powinien posiadac jakieś zachowania adekwatne do jego pozycji,na której gra. Rozumiem z braku zgrania można się gubić grając w linii,ale jego zagrania i miotanie się nie wyglądało na brak zgrania. Facet moża potrzebuje łopatologicznego ustawienia? Tu stoisz i kopiesz przed siebie.

Markus 02.08.2010 13:28

Mecz rewanżowy jest do wygrania, o ile sędzia nie będzie przeszkadzał, nasi zagrają ze wszystkich sił i dopisze nam wreszcie choć odrobina szczęścia.

Dobór taktyki to duże wyzwanie dla Kasperczaka, bo trzeba wygrać, a do pressingu zapewne nie mamy odpowiednio wytrenowanego przygotowania fizycznego, a na grę koombinacyjną i atak pozycyjny wyszkolenia technicznego. Karabach jednak na pewno będzie popełniać błędy, to nie Inter Mediolan. Od postawy naszych piłkarzy zależeć będzie, jak dużo i ile wykorzystają.

Najsłabsi jesteśmy na środku obrony, dlatego nie wyobrażam tam sobie braku Diaza. Nie wiem, czy Singlar byłby w stanie lepiej zagrać jako stoper niż Kowalski. Jeśli tak, warto spróbować.

W pomocy potrzebujemy zawodników o jak najlepszej wydolności - Krim pokazał na MŚ, że potrafi dużo biegać. Tyle, że jeszcze coś musi z tego wynikać, a w Wiśle i jego obecnej formie wynikają z gry Słoweńca głównie proste straty. Dlatego nie wiem, czy warto go brać pod uwagę.

Dla odmiany Łobo może się przydać w ofensywie, coś stworzyć i dośrodkować, ale znów jest beznadziejny w destrukcji, a zostawianie Cikosza bez asekuracji to ryzykowny pomysł.

Małecki powinien zagrać na skrzydle (obojętnie którym), bo jako jedyny Wiślak potrafi tam zrobić choć na chwilę różnicę i stworzyć zagrożenie indywidualną akcją.

Duże nadzieje wiązałem z Gargułą, ale kontuzja gasi je. Jeśli nie zdoła zagrać, w roli ofensywnego pomocnika lepszym od Jirsaka rozwiązaniem wydaje się Boguski lub cofnięty Żurawski.

Sobolewski powinien zagrać, o ile wytrzyma kondycyjnie.

W ataku nadal nie ma lepszej opcji od Brożka i wspomnianego Żurawskiego. Boguski jest jeszcze mniej skuteczny i częściej partoli doskonałe okazje.

Nie można poddać się i przegrać rewanżu jeszcze przed meczem.

White Star86 02.08.2010 13:52

Owszem, mecz jest do wygrania pod warunkiem że tych sił i koncentracji starczy na 90 lub (tfu) na 120 minut+karne. Oby awans był kwestią 90 minut a najlepiej jednej połowy meczu. Co do składu na czwartkowy mecz to również jestem za wystawieniem Diaza na pozycji środkowego obrońcy, raz że bardziej ograny, dwa jest dobry kondycyjnie co także ma znaczenie.Jeśli chodzi o pomoc o całym szacunkiem do Tomka Jirsaka, obawiam się że może on nie wytrzymać całego meczu w takich warunkach atmosferycznych. Kirm powinien wytrzymać nawet dogrywkę, chociaż wątpię czy pojawi się w wyjściowej jedenastce. Jedno jest pewne trzeba podjąć ryzyko i zaatakować.

Krystian168 02.08.2010 13:59

taki skład ja bym wystawił...
Jovanić - Cikos, Kowalski, Diaz, Singlar - Jirsak, Sobolewski - Małecki, Garguła, Piotr Brożek - Paweł Brożek

jakby wyzdrowiał Cleber to go zamiast Singlara, a Diaza na lewą obronę...

cinekw 02.08.2010 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krystian168 (Post 950645)
taki skład ja bym wystawił...
Jovanić - Cikos, Kowalski, Diaz, Singlar - Jirsak, Sobolewski - Małecki, Garguła, Piotr Brożek - Paweł Brożek

jakby wyzdrowiał Cleber to go zamiast Singlara, a Diaza na lewą obronę...

Nie dośc że zawodnicy są nie zgrani to ty jeszcze chcesz mieszać z ustawieniem? 4-4-2 z Boguskim i Brożkiem w ataku. Wole żeby Boguski marnował dogodne sytuacje bo z Żurawski pewnie nie dojdzie do takowych

*Michael* 02.08.2010 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 950609)
Ja tam jeszcze wierzę jeszcze , że awansujemy błędem Kasperczaka było zostawienie na ławce Guły,Diaza i Małeckiego a postawienie na Paljić'a.

co wy macie z tym Gargułą... bez formy chłopak... to ze zagrał kilka ładnych piłek to nie znaczy ze jest w formie... już predzej wole Jirsaka...

MasterCarl 02.08.2010 14:12

wole Żurawia niż Boguskiego który widać że jest totalnie bez formy, fakt Maciek zawalił karnego ale trudno, zdarza sie i najlepszym.. na tą chwilę na pewno jest w lepszej formie niż Rafał, bo karny nie może być wyznacznikiem formy, a sytuacji ostatnio nie miał bo tak na prawdę prócz Kowalskiego nikt nie miał.. Żuraw to typ cofniętego napastnika (ew. rozgrywający), któryi ostatnio pracował (a przynajmniej miał pracować) na innych, takie moje zdanie. Wszyscy zagrali padake ale mamy jeszcze co najmniej 90 minut i liczę że damy sobie rade z Azerami. I od początku Małego na boisko!

Baala 02.08.2010 14:14

Serce mów że uda się, ale rozum po tym co zobaczył w ostatni czwartek i po obejrzeniu powtórek meczów Karabachu z poprzedniej rundy to zapowiada sie 2-0 dla Azerów. Mój skład na ten mecz to:

Jovanic-Cikos,Kowalski,Cleber,Diaz-Małecki,Wilk,Jirsak,Pi.Brożek-Żuraw,Pa.Brożek

albert02 02.08.2010 14:25

Skoro dotarl certyfikat Riosa i ma pozwolenie na prace to moglibysmy skorzystac z tego prawa i zglosic go na 24h przed meczem?

*Michael* 02.08.2010 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez albert02 (Post 950665)
Skoro dotarl certyfikat Riosa i ma pozwolenie na prace to moglibysmy skorzystac z tego prawa i zglosic go na 24h przed meczem?

prawo takie przysługuje chyba tylko wtedy gdy jakiś zawodnik odniesie kontuzje i potrzebny jest gracz na jego pozycje

_barszczu 02.08.2010 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez *Michael* (Post 950668)
prawo takie przysługuje chyba tylko wtedy gdy jakiś zawodnik odniesie kontuzje i potrzebny jest gracz na jego pozycje

Garguła zszedł dziś z treningu po bólu w łydce

pasuje?

*Michael* 02.08.2010 14:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _barszczu (Post 950669)
Garguła zszedł dziś z treningu po bólu w łydce

pasuje?

no tak ale czy klub z tego skorzysta? nie mnie to oceniać ;]

P.S co do Boguskiego no zagrał on slabo ale nie tylko on i nie należy go skreślać po jednym meczu tak samo jak Bunozy...

Z Boguskiego czesto jest dużo pożytku choć nie jest on w najwyższej formie... a na skrzydle ze Szawle prezentował się przyzwoicie

EnDrJu92 02.08.2010 14:34

Co do rewanzu powiem tak Ci co chca niech sie oklamuja ze Wisla jest lepsza od Karabachu itd a to gow** prawda. Optymistycznie wygramy 1:0 przetrwamy dogrywke i wygramy na karne, Realnie pojada nas 2:0 niestety taka prawda nie oszukujmy sie mamy zespol nie zgrany a w tydzien niestety sie nie zgra... Moze za rok...

bebeto 02.08.2010 14:35

Jeżeli Boguski z Brożkiem w ataku to moim zdaniem Garguła powinien zagrać a nie Jirsak który już miał tyle okazji do pokazania swoich umiejętności że głowa boli. Żurawski-drewno,Brożek-drewno... przykro to pisać ale nie widzę żadnych pozytywów przed czwartkiem . Jeżeli nawet udałoby się przejść Azerów to korki od szampana chyba nie będą strzelać... To jest Azerbejdżan... (jak pomyślę to mi wstyd.)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:08.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl