Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Plotki oraz Wasze propozycje dotyczące transferów (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4404)

azor 07.02.2025 20:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1642237)
Będę brutalnie szczery - obecny klub może chciać się go pozbyć z tych samych powodów dla których my od dawna próbowaliśmy zejść z kontraktów Starzyńskiego, Młyńskiego i Sapały. Beznadziejny stosunek jakości do zarobków.

Okej, a my mamy środki żeby jego kontrakt przejąć?

wolfy 07.02.2025 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642238)
Okej, a my mamy środki żeby jego kontrakt przejąć?

Jak to mawia Królewski - "gdyby chcieć tak na to patrzeć to na nic pieniędzy" :haha:

azor 07.02.2025 20:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1642242)
Jak to mawia Królewski - "gdyby chcieć tak na to patrzeć to na nic pieniędzy" :haha:

:D

Dlatego też podziwiam brawoszefów, którzy w te bajki jeszcze wierzą ;)

BTW Drozdowi neta odcieli?

BCGorlice 07.02.2025 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1642237)
p

Będę brutalnie szczery - obecny klub może chcieć się go pozbyć z tych samych powodów dla których my od dawna próbowaliśmy zejść z kontraktów Starzyńskiego, Młyńskiego i Sapały. Beznadziejny stosunek jakości do zarobków.

Wystarczy rzucić okiem na dynamikę występów, gdzie od października widać wyraźny zjazd, żeby pomyśleć, iż to może być bliskie prawdy.

wolfy 07.02.2025 21:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BCGorlice (Post 1642249)
Wystarczy rzucić okiem na dynamikę występów, gdzie od października widać wyraźny zjazd, żeby pomyśleć, iż to może być bliskie prawdy.

Przy czym trzeba wziąć poprawkę że gra w o wiele lepszej lidze.

Watts 07.02.2025 21:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1642254)
Przy czym trzeba wziąć poprawkę że gra w o wiele lepszej lidze.

skąd taka opinia? liga serbska ma gorszy ranking krajowy UEFA od polskiej, do tego Poletanović nie gra w dwóch klubach między którymi dosłownie co roku rozstrzyga się mistrzostwo o co najmniej kilkanaście punktów względem całej reszty i głównie one awansują do grup europejskich pucharów

wolfy 07.02.2025 21:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1642270)
skąd taka opinia? liga serbska ma gorszy ranking krajowy UEFA od polskiej, do tego Poletanović nie gra w dwóch klubach między którymi dosłownie co roku rozstrzyga się mistrzostwo o co najmniej kilkanaście punktów względem całej reszty i głównie one awansują do grup europejskich pucharów

Czy liga serbska ma gorszy ranking niż nasza PIERWSZA liga? Bo jakoś w to nie wierzę...

azor 07.02.2025 21:36

Watts, Wolfy w tej kwestii ma racje - nie do końca rozumiem co chcesz udowodnić? Nie ma żadnych racjonalnych przesłanek, dla których temat Poletanovica byłby realny

wolfy 07.02.2025 21:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642275)
Watts, Wolfy w tej kwestii ma racje - nie do końca rozumiem co chcesz udowodnić? Nie ma żadnych racjonalnych przesłanek, dla których temat Poletanovica byłby realny

Ma rację że szósta drużyna ligi Serbskiej to nizszy poziom niż siódma pierwszej ligi polskiej? Jakoś nie jestem przekonany.
Podobnie jeśli chodzo o potencjał obu lig, biorąc pod uwagę przepaść między zapleczem i Ekstraklasą...

azor 07.02.2025 21:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1642276)
Ma rację że szósta drużyna ligi Serbskiej to nizszy poziom niż siódma pierwszej ligi polskiej? Jakoś nie jestem przekonany.
Podobnie jeśli chodzo o potencjał obu lig, biorąc pod uwagę przepaść między zapleczem i Ekstraklasą...

Wyjątkowo Cię nie atakuje - kumam, że z automatu mogłeś to przyjąć ;)

Mówię, że Ty masz racje.

wolfy 07.02.2025 21:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642278)
Wyjątkowo Cię nie atakuje - kumam, że z automatu mogłeś to przyjąć ;)

Mówię, że Ty masz racje.

Sorry, źle to przeczytałem.

Po prostu dziwi mnie branie rankingu krajowego który dotyczy czołówki Ekstraklasy pod kątem pierwszej ligi, z której większość awansujących spada w po jednym sezonie.

Dwa różne światy.

Watts 07.02.2025 21:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1642276)

szczerze?
myślę że dysproporcje między czubem polskiej ekstraklasy a środkiem I ligi mogą być mniejsze niż między czubem ligi serbskiej a resztą jej ligi
to naprawdę zdominowana liga, w której czasami mistrz jest znany już w grudniu, poza tym reszcie ligi niewiele skapuje z sukcesów Zvezdy i rzadziej Partizana. u nas mimo narzekań na rynek wewnętrzny jest znacznie inaczej, także pod względem wyrównanego poziomu - heloł, PP?

jest jeden zasadniczy feler z dostępnymi w sieci rankingami Elo - nie zliczają pojedynczych meczów z I ligi (i w ogóle europejskie puchary dają do niego dużą premię), dlatego ciężko porównywać akurat Wisłę (ELO 1294) do czegokolwiek, ale daje mi to trochę do myślenia:

https://i.postimg.cc/BX2mnHWB/polska.png

https://i.postimg.cc/SXmDH5H0/serbia.png

@azor: czemu miałby do nas nie przyjść? różnica indywidualnego poziomu sportowego nie jest duża, a wolfy myli się w tym, że próbuje go oceniać na tle jego ligi, której nie zna :)

azor 07.02.2025 22:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1642282)
@azor: czemu miałby do nas nie przyjść? różnica indywidualnego poziomu sportowego nie jest duża, a wolfy myli się w tym, że próbuje go oceniać na tle jego ligi, której nie zna :)

Bo ma kontrakt ważny jeszcze 1,5 roku, bo Vojvodina ma całkiem realne szanse na puchary, bo jesteśmy średniakiem na drugim poziomie ligowym z marną perspektywą na awans, bo nie możemy w edytorze zmienić profilu właściciela na "sugar daddy", bo nie jesteśmy w stanie go kupić, bo mało prawdopodobne wydaje się, żeby Vojvodina chciała rozwiązać z nim kontrakt (choć to akurat tylko mój domysł).

Watts 07.02.2025 22:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642286)
Bo ma kontrakt ważny jeszcze 1,5 roku, bo Vojvodina ma całkiem realne szanse na puchary, bo jesteśmy średniakiem na drugim poziomie ligowym z marną perspektywą na awans, bo nie możemy w edytorze zmienić profilu właściciela na "sugar daddy", bo nie jesteśmy w stanie go kupić, bo mało prawdopodobne wydaje się, żeby Vojvodina chciała rozwiązać z nim kontrakt (choć to akurat tylko mój domysł).

najbardziej przekonuje mnie ten pierwszy argument, co do reszty to jest trochę więcej zmiennych
Serbia to nie Polska - niższy poziom ligi, prawdopodobnie mniejsza kasa, niekoniecznie na czas, trochę więcej korupcji, impulsywni trenerzy, prezesi i właściciele
dla zawodnika który ma 31 lat, do tego takiego który poznał warunki (finansowe i sportowe) gry w Polsce to miałaby być taka zła opcja? te puchary to naprawdę taki gamechanger? jestem przekonany, że indywidualnie jest na poziomie przystającym do polskiej I ligi, ale Wisła organizacyjnie i finansowo może być o wiele lepszą opcją niż ~4. drużyna serbskiej ligi - a są przesłanki, że sportowo też może tak być, wyjąwszy wspomnianą regularną grę w eliminacjach pucharów (w tym sezonie nawet krócej niż Wisła)

azor 07.02.2025 22:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1642294)
Serbia to nie Polska - niższy poziom ligi, prawdopodobnie mniejsza kasa, niekoniecznie na czas, trochę więcej korupcji, impulsywni trenerzy, prezesi i właściciele
dla zawodnika który ma 31 lat, do tego takiego który poznał warunki (finansowe i sportowe) gry w Polsce to miałaby być taka zła opcja? te puchary to naprawdę taki gamechanger? jestem przekonany, że indywidualnie jest na poziomie przystającym do polskiej I ligi, ale Wisła organizacyjnie i finansowo może być o wiele lepszą opcją - a są przesłanki, że sportowo też może tak być, wyjąwszy wspomnianą regularną grę w eliminacjach pucharów (w tym sezonie nawet krócej niż Wisła)

kwestia kasy - nie mam pojęcia, aczkolwiek my i tak jej nie mamy :)

racjonalny prezes, właściciel, organizacja i finanse - naprawdę mówimy o Wiśle w aktualnym położeniu?

poziom sportowy - to wciąż jest 1 poziom rozgrywkowy vs 2 poziom rozgrywkowy. Nie jesteśmy Championship.

Jedynym argumentem, który mógłby przyciągnąć Poletanovica to Wisły w tych okolicznościach jest kasa, której nie mamy. Jeżeli mamy go brać w ramach "zastaw się, a postaw się" to wolę środek Duda-Igbe.

wolfy 07.02.2025 22:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642296)
kwestia kasy - nie mam pojęcia, aczkolwiek my i tak jej nie mamy :)

racjonalny prezes, właściciel, organizacja i finanse - naprawdę mówimy o Wiśle w aktualnym położeniu?

poziom sportowy - to wciąż jest 1 poziom rozgrywkowy vs 2 poziom rozgrywkowy. Nie jesteśmy Championship.

Jedynym argumentem, który mógłby przyciągnąć Poletanovica to Wisły w tych okolicznościach jest kasa, której nie mamy. Jeżeli mamy go brać w ramach "zastaw się, a postaw się" to wolę środek Duda-Igbe.

Każdy nasz ruch transferowy jest na kredyt. Rocznie budżet rozjeżdża nam się o kilkanaście milionów.

azor 07.02.2025 22:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1642298)
Każdy nasz ruch transferowy jest na kredyt. Rocznie budżet rozjeżdża nam się o kilkanaście milionów.

Stąd też moje pytanie, czy Poletanovic jest na tyle pewnym wyborem, żeby dorzucać jeszcze kolejne obciążenie do budżetu?

krysztal 07.02.2025 22:58

Ja nie wiem czy my mamy wybór.

wolfy 08.02.2025 00:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642301)
Stąd też moje pytanie, czy Poletanovic jest na tyle pewnym wyborem, żeby dorzucać jeszcze kolejne obciążenie do budżetu?

Zdaje się że logika jaką się kierujemy to "jak nie awansujemy to i tak bankrutujemy".
Czyli all in z parą dwójek na ręku, ale w sumie w puli jesr i tak dom i samochód.

leszekpw 08.02.2025 01:20

Nie zbankrutujemy. Kwiecień na to nie pozwoli. Jestem święcie przekonany, że to przyszły właściciel Wisły. Królewski nie bedzie mial wyboru.

leszekpw 08.02.2025 01:23

K...a jakby zakontraktowalo Ronaldo i tak byście mieli jakieś ale...że stary. Forum malkontentów. Nie dogodzi. Presja jest tu poj...w tym klubie. Dlatego sporo piłkarzy sobie nie radzi, a gdzie indziej tak.

azor 08.02.2025 07:31

Leszek nie przelogowales sie

Watts 08.02.2025 07:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642296)
kwestia kasy - nie mam pojęcia, aczkolwiek my i tak jej nie mamy :) (...) Jedynym argumentem, który mógłby przyciągnąć Poletanovica to Wisły w tych okolicznościach jest kasa, której nie mamy.

Woś pożyczy(ł) kasę, być może Kwiecień pożyczy kasę, pozbyliśmy się Młyńskiego - może da się wystrugać jeden kontrakt na kluczową pozycję? ja cały czas zakładam, że on kontrakt z Vojvodiną może rozwiązać, ale jest tu jakiś kontekst którego nie znamy. może rzeczywiście różnica zarobków, może jakieś inne kwestie

Cytat:

mogłeś to tak zinterpretować, ale ja bardziej obniżałem oczekiwania wobec Vojvodiny i ligi serbskiej niż hajpowałem Wisłę
z tym że tak, mimo wszystko to nadal może być prawda, że pod tymi względami jesteśmy lepszym klubem - ja chciałem przekazać, że nawet sportowo ta różnica wcale nie jest tak duża, jak się wydaje

Cytat:

Spartak Trnawa przesyła pozdrowienia, wg Elo to był klub na poziomie Zagłębia Lubin ;)
myślę że ewentualna klauzula podwyżki po awansie do ekstraklasy może być dla takiego Poletanovicia bardziej atrakcyjna niż teoretyczne frukty z pucharów, gdzie w Vojvodinie możesz mieć o wiele niższe zarobki, a w Wiśle nawet ta pierwszoligowa baza jest warta świeczki

podsumowując, przeszliśmy od "Poletanović tu nie przyjdzie, to kaczka" do "Poletanović może tu przyjść, to kwestia kasy którą możemy wydać lub nie, lepiej nie" - moja robota tu chyba jest skończona :P

wolfy 08.02.2025 08:08

Poletanović przede wszystkim jest piłkarzem na pozycję na której mamy brak - defensywnej pomocy. Nie jest kurduplem, nie miał ostatnio operowanych kolan, grał w miarę regularnie i umie dośrodkować. No i przede wszystkim - jak go ktoś kopnie albo zbierze z bara to raczej nie będzie się chował przez resztę meczu, co jest aspektem olewanym przez nasz klub przy doborze piłkarzy - a niestety kluczowym. Na Piotrusiach Starzyńskich nie robi się awansu w tak siłowej i brutalnej lidze.

Menedżer podsunął nam trafniejszą opcję niż nasz "dział sportowy" :> Na pewno wygląda na papierze sensowniej niż ten Trouliet.

I tak jak napisałem - podejrzewam że pierwsza liga to niższy poziom niż liga serbska, więc przejście powinno być w miarę łagodne.

O ile do niego dojdzie.

azor 08.02.2025 08:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1642326)
podsumowując, przeszliśmy od "Poletanović tu nie przyjdzie, to kaczka" do "Poletanović może tu przyjść, to kwestia kasy którą możemy wydać lub nie, lepiej nie" - moja robota tu chyba jest skończona :P

Nie przeszliśmy :)Jedyny argument jaki mógłby go przekonać to kasa, której nie mamy :) czyli jednak kaczka :)

Watts 08.02.2025 08:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642328)
Nie przeszliśmy :)Jedyny argument jaki mógłby go przekonać to kasa, której nie mamy :) czyli jednak kaczka :)

https://www.youtube.com/watch?v=njX58y8zG3E

FraMat 08.02.2025 10:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642328)

A czy nie można rozważać teorii, że owo mityczne "wejście" Kwietnia do Wisły i przyjacielskie rozmowy dotyczą ewentualnego zaangażowania WK w pokrycie kosztów jakiegoś solidnego transferu do Wisły?

leszekpw 08.02.2025 10:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1642325)
Leszek nie przelogowales sie

Zabawne. Tyle, że ja mam jedno konto na forum (mod może sprawdzić), więc twoja wycieczka jest chybiona :D

krysztal 08.02.2025 10:28

Lesiu się nawrócił.Jebie już zaskrońca równo z nami.

krysztal 08.02.2025 10:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1642327)
Poletanović przede wszystkim jest piłkarzem na pozycję na której mamy brak - defensywnej pomocy. Nie jest kurduplem, nie miał ostatnio operowanych kolan, grał w miarę regularnie i umie dośrodkować. No i przede wszystkim - jak go ktoś kopnie albo zbierze z bara to raczej nie będzie się chował przez resztę meczu, co jest aspektem olewanym przez nasz klub przy doborze piłkarzy - a niestety kluczowym. Na Piotrusiach Starzyńskich nie robi się awansu w tak siłowej i brutalnej lidze.

Menedżer podsunął nam trafniejszą opcję niż nasz "dział sportowy" :> Na pewno wygląda na papierze sensowniej niż ten Trouliet.

I tak jak napisałem - podejrzewam że pierwsza liga to niższy poziom niż liga serbska, więc przejście powinno być w miarę łagodne.

O ile do niego dojdzie.

Przede wszystkim to wiemy na co Poletanovica stać,grał w polskiej lidze,grał w naszym klubie i cała nadzieja w tym,że nie obniżył znacząco lotów.Nie musimy zaprzęgać przepotężnego AI i równie przepotężnego skautingu do oceny tego transferu a to zmniejsza prawdopodobieństwo pomyłki.

doktor granat 08.02.2025 11:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1642334)
Lesiu się nawrócił.Jebie już zaskrońca równo z nami.

Jak wygramy ze zniczem i zremisujemy z ruchem to najpewniej znowu mu się zmieni.

El'kabat 08.02.2025 11:44

A jak zremisujemy ze Zniczem i przegramy z Ruchem? :D

wolfy 08.02.2025 12:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1642338)
A jak zremisujemy ze Zniczem i przegramy z Ruchem? :D

Jest też opcja "All inclusive": dwa w.......e i kontuzja.

Ale chciałem zwrócić uwagę jakie to smutne że to menedżer podsuwa nam piłkarza lepiej dopasowanego pod nasze potrzeby niż dział sportowy. No ale my przecież idziemy na rekord ofensywnych środkowych pomocników, mamy na liście płac coś koło sześciu, z czego do gry w pierwszej lidze nadaje się dwóch.

El'kabat 08.02.2025 12:02

A no racja Wolfy, dzięki, chciałem być umiarkowanym optymistą.

wolfy 08.02.2025 14:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez El'kabat (Post 1642341)
A no racja Wolfy, dzięki, chciałem być umiarkowanym optymistą.

Optymizm to droga do rozczarowań. Zwłaszcza dla kibica Wisły.

leszekpw 08.02.2025 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doktor granat (Post 1642336)
Jak wygramy ze zniczem i zremisujemy z ruchem to najpewniej znowu mu się zmieni.

W marzeniach takie wyniki. Nie ma szans.

Karherop 10.02.2025 08:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1642335)
Przede wszystkim to wiemy na co Poletanovica stać,grał w polskiej lidze,grał w naszym klubie i cała nadzieja w tym,że nie obniżył znacząco lotów.Nie musimy zaprzęgać przepotężnego AI i równie przepotężnego skautingu do oceny tego transferu a to zmniejsza prawdopodobieństwo pomyłki.

JK sie wydawało że brak kasy zrownowazymy skautingiem wspartym AI, a tu sie okazuje że najlepiej w czasach biedy dzialaja znajomości.

Żeby tylko Szot/Jaroch dojechał z formą, omijaly nas kontuzje i nawet 1 transfer w tym oknie może będzie wystarczajacy by doczłapac do baraży.

wolfy 10.02.2025 09:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1642425)
JK sie wydawało że brak kasy zrownowazymy skautingiem wspartym AI, a tu sie okazuje że najlepiej w czasach biedy dzialaja znajomości.

Żeby tylko Szot/Jaroch dojechał z formą, omijaly nas kontuzje i nawet 1 transfer w tym oknie może będzie wystarczajacy by doczłapac do baraży.

Tak na 90% Francuz też był po znajomości, tyle że Bashy.

sandomingo 10.02.2025 09:56

Swoją drogą to ciekawe co czują te Orły po AGH, co to obsługują system skautingowy dla Szefita.
Dłubią miesiącami analizy a w końcu przychodzi Poletanovic, którego polecił własny menadżer:)

Ja wiem, że pewnie mają kredyty, muszą kupić żarcie itp no ale jednak...

wiesniak842 10.02.2025 11:50

Maja placone? Maja, wiec zadowoleni. System wyjasnil ostatnio sam szefito. Algorytm wyszukuje pilkarzy ktorzy nie sa zainteresowani gra w Wisle badz nas na nich nie stac.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:07.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl