Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

martin_6 12.05.2010 13:06

20/20 z ustnego anglika rozszerzonego :D

Szczerze mówiąc, w szoku jestem. Odpowiadałem obiektywnie patrząc beznadziejnie, tematy poomawiałem, na pytania odpowiedziałem, ale za język mogli parę punktów odciąć. W ogóle ponoć same dwudziestki szły. :) Ogólnie z angielskiego mam już na pewno 45/52 punktów, nie wiem jedynie, ile za wypracowanie dostane, ale i tak jestem bardzo zadowolony :)

małolatTS 12.05.2010 15:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 897125)

Ogólnie z angielskiego mam już na pewno 45/52 punktów, nie wiem jedynie, ile za wypracowanie dostane, ale i tak jestem bardzo zadowolony :)

W jakim celu łączysz sobie te dwa egzaminy? Liczy Ci się w ogóle ten ustny gdziekolwiek? Teoretycznie to można na niego nie przyjść.

Gucio25 12.05.2010 15:49

wydaję mi się, że jednak lepiej przyjść, bo jak nie zdasz ustnego to Ci się pisemny chyba nie będzie liczył. ;)
co nie zmienia tego, że łączenie raczej nic nie daje.

DominoForza 12.05.2010 16:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 897125)
20/20 z ustnego anglika rozszerzonego :D

Szczerze mówiąc, w szoku jestem. Odpowiadałem obiektywnie patrząc beznadziejnie, tematy poomawiałem, na pytania odpowiedziałem, ale za język mogli parę punktów odciąć. W ogóle ponoć same dwudziestki szły. :) Ogólnie z angielskiego mam już na pewno 45/52 punktów, nie wiem jedynie, ile za wypracowanie dostane, ale i tak jestem bardzo zadowolony :)

9/20 z podstawy ;) jutro polski

małolatTS 12.05.2010 16:05

Mówię teoretycznie tylko. Czemu niby brak zaliczenia ustnego to "nie liczenie się" pisemnego? To są dwa odrębne egzaminy. Co wezmą mi świadectwo i wykreślą pisemny?:lol:

Gucio25 12.05.2010 17:02

a to nie wiedziałem, mój błąd. się właśnie zastanawiam czy jeśli chodzi o język obcy, to to się łączy.
nie miałbym wątpliwości, gdyby można było zdawać np. tylko pisemny rozszerzony, a ustny podstawowy, bo tak podobno można było, ale kobita nam powiedziała że tak nie można i jak się decydujemy to muszą być oba. więc przez to mi to namieszało.

LanceTS 12.05.2010 17:30

A co jeśli np. sie nie zda ustnego języke? ch*j z całą maturą?

Bo piszecie ze można nie iść, a mnie zaciekawiło to.

małolatTS 12.05.2010 18:04

Podstawowy musisz zdać. Zdana matura to polski podstawowy pisemny i ustny,majca podstawowa i angielski podstawowy pisemny i ustny.

martin_6 12.05.2010 18:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez małolatTS (Post 897210)
W jakim celu łączysz sobie te dwa egzaminy? Liczy Ci się w ogóle ten ustny gdziekolwiek? Teoretycznie to można na niego nie przyjść.

Szczerze mówiąc, to wydawało mi się, że pisemny i ustny sumują się. Ale nawet jeśli nie, to i tak nie jest źle, biorąc pod uwagę obawy przed egzaminami. No i 20/20 w papierach jest :D

brumir 12.05.2010 21:39

Mam na prezentację z j. polskiego temat o powieści historycznej. Czy ma ktoś z was pomysł na odbieganie od prawdy historycznej w "Imieniu róży" U. Eco? PW proszę

KOALIK 13.05.2010 07:07

Czy ktoś z Was wie, jakie mogą być pytania egzaminatorów na prezentacji z polskiego w temacie dotyczącym portretu Sarmaty ( lektury: ,,Potop", ,,Pan Tadeusz", ,,Zemsta" )?

pozdi91 13.05.2010 11:41

Geo napisane, ni to trudne ni to łatwe, takie trochu zje*ane i tyle ;)

Może ktoś coś powiedzieć mi o ustnym polaku, temat: "Motyw winy i kary w literaturze", może ktoś miał taki temat, poradzi coś, powie jakich pytań się spodziewać? Byłbym wdzięczny.

DominoForza 13.05.2010 12:06

ja worcilem i zdalem na 10pkt u mnie pytali glownie z lektur

grzesiek632 13.05.2010 12:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DominoForza (Post 897789)
ja worcilem i zdalem na 10pkt u mnie pytali glownie z lektur

I miałes ten temat: "motyw wsi"?
jesli tak to:
jakie pytania były?
i jakie lektury miałes w tej pracy?

_gilardino_ 13.05.2010 12:17

Mój temat to "Symbolizm jako srodek wyrazu w literaturze i sztuce" a lektury Wesele i Jądro Ciemnośći.
O co mogą pytać??

Pawel.Busko 13.05.2010 12:25

Panowie jak po geografii? Ponoć rozszerzony trudny. Podstawa to śmiech na sali;)

DominoForza 13.05.2010 13:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grzesiek632 (Post 897793)
I miałes ten temat: "motyw wsi"?
jesli tak to:
jakie pytania były?
i jakie lektury miałes w tej pracy?

ta motyw wsi
mialem Nad Niemnem,Piesn Swietojanka o sobotce,Silaczka,Szkice weglem,Chlopi
pytania : obrzedy religijne w chlopach,cechy noweli,nad Niemnem o tych grobowcach kto lezy z kim i z ktorych rodzin B czy K,
dziekuje
dobranoc
koniec matury
nie ma takiego pisania
tegoroczni maturzysci pozdrawiaja przyszlorocznych ;)

darlonek9 13.05.2010 13:19

rozszerzona geografia.. jak dla mnie hardkor to mało powiedziane.. To był pogrom.. Rzeź niewiniątek.. Podstawa śmiesznie prosta. Z resztą w tym roku podstawa z każdego przedmiotu jest śmiesznie prosta,a rozszerzenia? Bez komentarza..

Blade'S 13.05.2010 14:19

Geografia rozszerzona była całkiem trudna, aczkolwiek liczę na wynik powyżej 70%.

zawszewiernyts 13.05.2010 15:53

Ja dziś ang rozszerzony ustny miałem ;D takiego lajtu na maturze jeszcze nie czułem, w ogóle zbędny egzamin ;) Jeszcze dwie maturki i koniec :D

MasterCarl 13.05.2010 16:04

ja jutro prezentacja z polaka i wakacje ;] niemiecki ustny zdany na minimum.. uff :D dzis geografia, całkiem przyjemna ;]
dobra ide się uczyć prezentacji bo jakos cholernie ciezko mi to do glowy wchodzi..

sndr 13.05.2010 17:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darlonek9 (Post 897851)
rozszerzona geografia.. jak dla mnie hardkor to mało powiedziane.. To był pogrom.. Rzeź niewiniątek.. Podstawa śmiesznie prosta. Z resztą w tym roku podstawa z każdego przedmiotu jest śmiesznie prosta,a rozszerzenia? Bez komentarza..

Ten kto to wymyślał, musiał chyba sporo wziąć :shock:
Na podstawę wchodzi człowiek "z ulicy" i pisze na spokojnie 70%+

darlonek9 13.05.2010 17:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sndr (Post 898119)
Ten kto to wymyślał, musiał chyba sporo wziąć :shock:

Dokładnie.. Podstawę można napisać z zamkniętymi oczami.. To dzisiaj to był jakiś kosmos naprawdę.. Dawno chyba nie było tak trudnej geografii.. Jak będzie >40% to już sukces.. ;/ chociaz nie tak miało być..

UniaTarnówZKS1928 13.05.2010 17:51

Cytat:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darlonek9 (Post 898126)
Dokładnie.. Podstawę można napisać z zamkniętymi oczami..

Czasem jak czytam to forum to się czuje jak debil lub niedorozwój :D Akurat geografii nie pisałem bo nawet zeszytu nie było po co prowadzić ale często można się było na coś takiego natknąć;]

Panowie poczekajmy na wyniki i średnie z danego państwa i województwa;) na początku lipca się będzie można pokusić o takie analizy i myślę że będą zgoła odmienne;)

W tym roku z frekwencją jakieś 55% i praktycznie brakiem nauki mam:

Podstawy:
polski pisemny - 60-80%
majca - 90-95%
angielski - 70-75%
angielski ustny- 80%
polski ustny - oby się udało z 50%:D

No i jedyny rozszerzony to majca 70-85%

Jestem w **** zadowolony a niektórzy na forum by się chyba załamali:D:D

Gucio25 13.05.2010 23:14

geografia rozszerzona trudna w uj.
ale coś tam popisałem, ogólnie ponad 50% jest na pewno, fajnie by było jakby było powyżej 60%.

Karlos 14.05.2010 10:43

Wracajjąc do Prezentacji z polskiego : czy ktoś z was miał może temat " Wizje Apokalipsy w literaturze i sztuce " ?

WISŁAZWE 14.05.2010 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karlos (Post 898478)
Wracajjąc do Prezentacji z polskiego : czy ktoś z was miał może temat " Wizje Apokalipsy w literaturze i sztuce " ?

Tak ja miałem.

Pytania:

- tytuł Medaliony - interpretacja
- Co oznaczało dla Miłosza, koniec świata i co było inspiracją do napisania tego wiersza
- behawioryzm w utworach Borowskiego
- porównanie obrazów
- ekonomiczne skutki dla Niemiec w związku z wprowadzeniem obozów koncentracyjnych, lub inne korzyści z tego wynikające ( nie pamiętam dokładnie tego pytania)

Co dziwne nie pojawiło się żadne pytanie o epokę, gatunek literacki, o znaczenie Apokalipsy itp.

Wszystko zależy od tego jakie masz lektury itp.

Pawel.Busko 14.05.2010 12:47

Cytat:

Oj byś się zdziwił;) Nawet u mnie w grupie niektórzy wychodzili załamani poziomem matury z geografii;) Ludzie nawet niewiedzą w jakim powiecie mieszkają. Ale spytał byś się skim spał Artur Żmijewski to Ci chronologicznie wymienią:D

Karlos 14.05.2010 13:00

Tak ja miałem.

Pytania:

- tytuł Medaliony - interpretacja
- Co oznaczało dla Miłosza, koniec świata i co było inspiracją do napisania tego wiersza
- behawioryzm w utworach Borowskiego
- porównanie obrazów
- ekonomiczne skutki dla Niemiec w związku z wprowadzeniem obozów koncentracyjnych, lub inne korzyści z tego wynikające ( nie pamiętam dokładnie tego pytania)

Co dziwne nie pojawiło się żadne pytanie o epokę, gatunek literacki, o znaczenie Apokalipsy itp.

Wszystko zależy od tego jakie masz lektury itp. Dziękuję Ci Bardzo a moje lektury to : Czeslaw Milosz 1. Księga Izajasza; Apokalipsa św. Jana

2. Krasiński Zygmunt, Nie - Boska komedia
3. Kasprowicz Jan, Dies irae
4. Kasprowicz Jan, Święty Boże

5. Tuwim Julian, Bal w operze
6. Nałkowska Zofia, Profesor Spanner Medaliony

TSman 14.05.2010 13:40

angielski ustny podstawa 65% :D:D:D

_gilardino_ 14.05.2010 13:50

Udało sie ustnego polaka zdać 15/20 :) Tego egzaminu obawiałem się najbardziej z wszystkich które mnie czekały ale jak widać niepotrzebnie. Najlepsze że nie przeczytałem w Liceum żadnej lektury :D

vabanq 14.05.2010 14:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _gilardino_ (Post 898580)
Udało sie ustnego polaka zdać 15/20 :) Tego egzaminu obawiałem się najbardziej z wszystkich które mnie czekały ale jak widać niepotrzebnie. Najlepsze że nie przeczytałem w Liceum żadnej lektury :D

x 2 :D:D:D

UniaTarnówZKS1928 14.05.2010 14:30

Czytanie lektur jest zbędne;) Dużo bardziej opłaca się przeczytać dobre opracowanie gdzie będą wszystkie duperele opisane i się wie więcej niż z książki:)

trial 14.05.2010 15:11

Angielski podstawa 20/20, rozszerzony 17/20 (przy profilu z podstawowym angielskim), polski 20/20, gdzie moje przygotowanie polegało na przeczytaniu lektur i stworzeniu planu, a potem freestyle:D Sam nie wierzyłem jak usłyszałem wynik:D

pablo92TSW 14.05.2010 15:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pawel.Busko (Post 898537)
Oj byś się zdziwił;) Nawet u mnie w grupie niektórzy wychodzili załamani poziomem matury z geografii;) Ludzie nawet niewiedzą w jakim powiecie mieszkają. Ale spytał byś się skim spał Artur Żmijewski to Ci chronologicznie wymienią:D

Popieram, matura podstawowa np. z matmy była tak prosta, że ja teraz bez nauki w drugiej klasie napisał bym na ~90% spokojnie, ale spotkalem kilka osób, które sie modlą teraz o to, żeby te 30% mieć. Trzeba pamiętać, że matura jest dla wszystkich ;)

damianol1991 14.05.2010 15:29

Panowie miał ktoś może temacik na ustnej o rycerzach itp. ? chodzi mi jakie pytanka dostaliście od Szanownej Komisji ;D?

farciarz 14.05.2010 17:14

miał ktoś może temat:
"Świat więźniów łagrów i lagrów i jego odzwierciedlenie w literaturze.Przedstaw temat, analizując wybrane przykłady"

Jeśli tak to jakie mieliście pytanie tak mniej więcej

GOalkeeper 16.05.2010 11:59

Kto miał temat

"Przemiana wewnętrzna bohatera literackiego. Przedstaw na wybranych przykładach."

Jakie były pytania?

Arteka1906 16.05.2010 12:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GOalkeeper (Post 900074)
Kto miał temat

"Przemiana wewnętrzna bohatera literackiego. Przedstaw na wybranych przykładach."

Jakie były pytania?

ja mialem winkelridyzm, gatunek zbrodnii i kary, interpretacja tytulu "przedwiosnie"

Jaroo1 16.05.2010 14:05

mam pytanie odnosnie matury ustnej z Polaka. Czy moge przekroczyc czas prezentacji? Jesli tak to o ile minutek?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:07.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl