![]() |
Hm no i jesteśmy po losowaniu 3 rundy i w sumie tak średnio losowały nasze drużyny.
Ruch { o ile przejdzie Macedończyków} nie ma za bardzo szans z Pilznem. Większe doświadczenie i lepsi piłkarze ogólnie podejrzewam , że dość łatwo Ruch odpadnie. Legia też nie losowała jakoś szczególnie. SV Ried , to solidny średniak a nie wiem czy Legia z Urbanem potrafi grać tak skutecznie w pucharach , by ich przejść. Szykuje się ciężka przeprawa z Riedem. Śląsk może powalczyć , ale mimo wszystko wielkich szans im nie daje. Niby Helsinborg nie jest mocarzem , ale na Śląsk powinno wystarczyć. Zespół bez gwiazd , więc lekceważenie odpada a poza tym nigdy nie umieliśmy grać z Szwedami. Ani Reprezentacja a i kluby też średnio. Myślałem , ze Lech wylosuje gorzej. Przy odrobinie szczęścia można wpaść na Hafnarfjördur , choć myślę , że AIK Solna ich ogra i z nimi będziemy się mierzyć. Bardziej się obawiałem Omonii lub Anghi , więc umiarkowanie zadowolony jestem , o ile ogramy Khazar. Co do tego postępu naszych drużyn to sam nie wiem.. o ile jest , to minimalny. Poziom rodzimej ligi w górę nie idzie i czy nasze kluby są lepsze w pucharach ? Ciężko powiedzieć , bo sporo też zawdzięczamy szczęściu. Myślę , że ten poprzedni sezon był ponad stan i zaciera trochę obraz. Ostatnimi czasy Lech trochę tych punktów nabijał teraz rozkłada się , to trochę inaczej , ale inwestorzy powoli rezygnują z inwestowania w piłkę a , że nie mamy dobrych skautów , którzy potrafią znalezdz niezłego grajka , to ciężko będzie o stały postęp naszych pucharowiczów. |
Re
Cytat:
Jesli uwazasz ze zmienie zdanie tylko dlatego ze jak to stwierdziles - wszyscy mi mowia o tym ze nie mam racji to pewnie jej nie mam , to daj sobie spokoj. Na dzien dzisiejszy nie mam najmniejszych podstaw by zmienic moje zdanie na ten temat I jestem swiecie przekonany co do moich racji. A zrobi sie jeszcze bardziej ciekawie jesli sie potwierdza moje przypuszczenia I. Ja nie jestem w goracej wodzie kapany I do zycia podchodze z dystansem. Dla mnie jedna jaskolka wiosny nie czyni, I mimo ze wszyscy jwidzieli jak lataly to wiem ze to dopiero styczen. Dlatego ja rozumie Ciebie i tych wszystkich majacych "racje" bo wiem w jaki marazm wiekszosc nas popadla . Nie dziwi mnie to tak bardzo ze cieszycie sie jak dzieci z malego kalibru sukcesu I razem z cala smietanka PzPn I Piechniczkiem oglaszacie triumf polskiej pilki klubowej. Szkoda ze to najzwyklejsza fatamorgana a wam sie poprostu bardzo chce pic, bardzo pic. Nie marnujcie wiec czasu na dmuchanie balonika I zacznijcie piec ogromny tort. A bedzie co swietowac... jest progres wiec bedzie u Zdzicha impreza. Powtorzenie cudu bedzie tylko polska formalnoscia - jak zawsze. Obys sie nie obudzil na drugi dzien z wielkim kacem. Slask jednak z urzedu wyladuje w LE a reszta swiadomie zrezygnuje z pucharow by skupic sie wylacznie na lidze. Bo wiadomo ze albo rybki albo akwarium. :) |
Polskie ekipy maja za słabe przygotowanie techniczne i szybkosciowe, gdzie często są po prostu naturalnie wolniejsi od dobrze wyselekcjonowanych zawodników w zagranicznych klubach.(Często błędnie jest ten fakt kojarzony ze złym przygotowaniem do sezonu, a winą obarcza się fizjologa czy trenera."Ciężkie nogi" , "Zajechał ich" :)) Choć tu wiadomo, czasem i trener zawini dodatkowo.
Dlatego żadnej kariery w tym momencie im w pucharach nie wróżę. Legia jest rozbita i rozsprzedana, Amika to już nie ta sama drużyna, Ruch i Śląsk, nie oszukujmy się przeciętne drużyny nawet w skali polskiej ligi. Bolesna weryfikacja przyjdzie jak będzie trzeba rozegrać dwumecz o awans z poważniejszym przeciwnikiem. |
Cytat:
Cytat:
|
Dariook
Cytat:
My w tym czasie nigdy nie notowalismy regularnych dobrych wystepow. Byly 2 dobre sezony z rzedu? To nastepny byl slaby. Mielismy 3 swietne sezony? I tak nie bylismy wysoko w rankingu, bo 2 pozostale byly slabe... Ostatnie dwa sezony byly dobre. W ostatnich 4 latach az 3 sezony byly dobre. Naprawde, jesli teraz przytrafi sie slabszy sezon (co jest mozliwe) to nie bedzie zadnego spadajacego poziomu. No chyba ze jako model wezmiemy lata 70 :dziadek: Wiec jesli tak sie upierasz przy swoim to proponuje poczekac,ale... do sierpnia 2013. Jak wtedy bedziemy po dwoch slabych sezonach (tym i nastepnym) to wtedy bedzie mozna jeczec o spadajacym poziomie. Poki co nie ma takich przeslanek. Zreszta, pomijam juz taki fakt ze nie mozna sie patrzec tylko na wyniki. Jakie byly stadiony 10 lat temu? Jakie byly budzety? Jakie zarobki w ekstraklasie? Jaki byl poziom szkolenia i jaki jest teraz*? *Poziom szkolenia dalej jest nedzny ale i tak o klase lepszy niz byl 10 lat temu. Wtedy nikt na powaznie sie tym nie zajmowal. Teraz probuja cos robic Legia i Zaglebie. Do tego chodza sluchy ze i Lech zamierza na powazniej zainwestowac w szkolenie. rw88 Cytat:
|
Cytat:
Do tego olewanie LE tych przez te lepsze drużyny z Europy. Jestem jakby no-lifem sportowym i oglądam piłkę nożną 24h. Wszystko co się da. Czasem nawet 2 mecze na raz. Obejrzałem tak na oko 90% spotkań ekstraklasy z ostatnich 5 lat. Do tego setki spotkań innych lig. Polską ligą interesuje się szczególnie i z roku na rok poziom się robi coraz bardziej żenujący. Teraz to więcej przypadku jest niż wypracowanych schematów itd. Jak masz możliwość to polecam obejrzeć kilkanaście spotkań z lat np 95-05. Zupełnie inny poziom gry, inna kultura, technika, szybkość. W zeszłym sezonie było 240 spotkań w ekstraklasie a potrafisz wymienić chociaż 5 na dobrym poziomie? |
transmisje
Cytat:
Przeczytales wogole o czym my tu piszemy? Reforma nie dotyczy tylko polskiej ligi! Jesli nie dotyczy tylko nas, to owa reforma nie moze byc wyjasnieniem tego ze pniemy sie w gore w owym rankingu. Dzisus, to sa podstawy logiki! Cytat:
Cytat:
Ja Ci powiem dlaczego. 15 czy 10 lat temu dol i srodek tabeli to byl dramat. Dramat! Przyjechala jakas Legia czy Wisla do pasterzy, to i sie wydawalo ze mamy do czynienia z wielka technika i kultura gry (a w europie zimny prysznic). Teraz srodek i dol tabeli sie podciagnal (czolowka w sumie tez, jesli chodzi o taktyke i defensywe). Organizacyjnie, finansowo, taktycznie... I to ma swoje efekty. Wtedy "byly" schematy gry bo byly przestrzenie. Teraz taktycznie i defensywnie tak sie poziom poprawil, ze juz takich przestrzeni nie ma. Ofensywa poprawila sie za to niewiele. Efekt? Nie ma juz iluzji wysokiej kultury gry i schematow gry, bo nie ma obron dziurawych jak ser szwajcarsk*. *To znaczy sa, ale nie az w takim stopniu. Wtedy nie dosc ze byla bieda personalna, to i jeszcze panowal analfabetyzm taktyczny. Teraz taktycznie mamy juz poziom gimnazjum, a personalnie jest zmiana na plus (mowa o srodku i dole tabeli). Czolowka tez poprawila gre defensywna. Ale tak samo jak w przypadku dolu tabeli, gra ofensywna poprawila sie bardzo niewiele. Efektem tego sa wlasnie czeste "partie szachow". |
Bobek jesteś pewien , że dół tabeli naszej ogórkowej ligi zrobił takie postępy ? A może , to "mocarze" są po prostu słabsi? Gdzie jest ta Wisła , która wygrywała po 5-0 ? Wg mnie , to Wisła , Legia i Lech są dużo słabsze niż kilka lat temu. Stąd przeciętne zespoły jakimi są Śląsk , czy Ruch walczą o Mistrza. I okazuje się , że Śląsk w pierwszym meczu piłkarsko był słabszy od Budnocnostu , choć wygrał.
Poziom naszej ligi się wyrównał , ale w dół a nie w górę. Liga stała się jeszcze bardziej przypadkowa i najczęściej ten , kto pierwszy strzela bramkę wygrywa. Ewentualnie pada remis. Bronić dziś potrafi każdy. Poziom wybiegania jest na podobnym poziomie i przesuwanie całej "11" w obronie nie jest czymś szczególnie trudnym. W naszej lidze gra się za wolno i nie ma elementu zaskoczenia. Uefa też dorzuciła swoje trzy grosze , gdy postanowili zwęzić boiska zamiast zrobić 60 minut czystej gry. Właściwie skrzydłowi przez , to wymarli i gra się choinkami. Dlatego w Europie też jest wiele nudnych spotkań. Ostatnio ogladałem mecz ligi Chorwackiej Iskra vs Hajduk {0:0} i była taka sama kopanina jak u nas. Problem polega na tym , ze w takiej Chorwacji kopacze chociaż biegają z sensem. U nas gra się na stojąco a jeśli się biega , to nie tam gdzie trzeba. I pózniej przychodzi Euro i Polacy owszem biegają , ale bezsensu i zupełnie tego nie widać , by umieli cokolwiek zrobić z piłką. |
To bylo do przewidzenia. Zawsze to Polacy musza byc najgorsi a Czarnogorcy sie wymigali.
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/lig...wiadomosc.html |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przykładowo kiedyś Turcy płacili tyle co u nas, jak nie mniej, teraz płacą nawet kilkadziesiąt razy więcej i stać ich na wyciąganie piłkarzy z najlepszych klubów Europy. A mówimy o Turkach, Ukraińcach, czy Rosjanach, nie o czołowych piłkarsko nacjach naszego kontynentu. Moim zdaniem czołówka prezentuje się podobnie, jak kiedyś, z tym że bardzo niestabilnie - jeden sezon Wisła, czy Lech mają świetne ekipy, by w następnym bardzo obniżyć loty, natomiast dół sukcesywnie robił postęp, przynajmniej do ostatniego sezonu, bo w tym zaczynają się już w kilku przypadkach widoczne problemy finansowe i następny sezon pokaże czy środek i dół tabeli się cofnął, czy stoi w miejscu, czy robi dalszy progres. Cytat:
|
bukaj22
Cytat:
Lech? Lech kilka lat temu to albo siedzial w drugiej lidze, albo byl sredniakiem w polskiej lidze. I mial permanentne problemy finansowe. Natomiast Lech sprzed 4 lat i Lech sprzed 2 lat to Lech ktory wyszedl z grupy LE nabijajac sporo punktow. Punkty te dalej licza sie w rankingu. Faktem jest ze w ostatnim roku stanal na krawedzi. Tak samo jak jest faktem ze obecnie od tej krawedzi sie odbija i... wciaz jest duzo silniejszy od Lecha z 2005 czy 2004 roku. Finansowo, organizacyjnie, pilkarsko... Moge sie zgodzic wylacznie co do Wisly. Choc, mowiac szczerze, Wisla 2004-2007 to tez dupy zbytnio nie urywala. Ta z sezonu 2002/2003 to tak, to byl poziom. Tyle ze... bylo wtedy duzo latwiej taki poziom u nas zbudowac. Rzucales milion marek i miales Zurawskiego. Teraz rzucisz 3 miliony euro, a... i tak nie bedziesz mial takiego Wolskiego czy Rudnevsa... P.S A ty juz nie pamietasz tych wszystkich Odr, Polkowic, Kszow, Lecznych, Plockow i Dospeli? Przeciesz to wszystko to byl poziom obecnej Cracovii! |
Salzburg wylatuje z pucharów z zespołem z Luksemburga. Liberec (mistrz Czech) dopiero po dogrywce pokonuje zespół z Kazachstanu.
Chyba czas zweryfikować swoje poglądy na temat słabeuszów i nie narzekać na "wstydliwe" wyniki (vide remis Lecha z Khazarem jest takim według niektórych) tylko cieszyć się, że w mniejszych lub większych bólach ciułamy punkty i powinniśmy (poza Lechem to raczej formalność) stawić się w komplecie w trzecich rundach eliminacjach. |
Cytat:
|
murray - nie wiesz o czym piszesz, różnica między Żiliną a Żydkami jest mniej więcej taka jak między nami a APOEL-em.
|
Cytat:
|
Cytat:
Nie jest więc powiedziane, że za cztery lata Hapoel Ironi Kiryat Shmona nie będzie ekipą regularnie kwalifikującą się do rozgrywek grupowych, a przykładowo ludzie zapomną o takim Maccabi Tel-Awiw, tak jak teraz "zapomnieli" o możnym Beitarze Jerozolima. Natomiast MSK Żylina grała w LM, ale o ile dobrze pamiętam w kolejnym sezonie odpadła z Islandczykami w LE, stąd nie wiem skąd przekonanie o sensacji w przypadku tego pojedynku. To samo z ligami, teraz (czy też kilka lat temu) wszyscy się dziwią, że Azerowie nie dostają łupnia, a za cztery, czy pięć lat być może ten kraj będzie się bił o drugą ekipę do eliminacji LM, tak jak to się stało z Cyprem. Weźcie pod uwagę, że nie jest problemem dobicie do rejonów 17-25 miejsca, bo nie jest aż tak wielkim problemem sprowadzenie zawodników na poziomie lig polskiej, chorwackiej, rumuńskiej, czeskiej, serbskiej, szwedzkiej i tak dalej - takich zawodników, jak mają kluby np. w Polsce jest na rynku na pęczki, dlatego jeśli kilka klubów w tego typu egzotycznej lidze ma kasę, to raczej z łatwością znajdą piłkarzy-przeciętniaków na poziomie tych lig pozwalających swojej lidze na rywalizację w rejonach 17-25 miejsca w rankingu. Stąd też różnice się tak zacierają, w tych krajach pojawia się kasa, to i w oparciu o zagranicznych piłkarzy (przynajmniej w początkowej fazie) można zbudować progres. Schody zaczynają się około miejsca 15 w górę, bo tam już sama kasa może nie wystarczyć - tam potrzebna jest również regularność, szkolenie, długofalowy plan realizowany nawet w przypadku słabszego finansowo okresu, tak jak to się ma w przypadku Belgów, Holendrów, czy nawet Greków. Swoją drogą to Azerbejdżan jest jeszcze o tyle ciekawym i wyróżniającym się przypadkiem, że tam bardzo, bardzo mocno postawiono na szkolenie i za ileś lat powinno im to pozwolić na jeszcze pełniejszy progres. Generalnie w mojej opinii nie powinno się w futbolu patrzeć na nazwę kraju, ale na jego...zamożność i, nazwijmy to, zaangażowanie. Ktoś powie, że kasa nie decyduje - to powiedzcie mi, czemu Serbowie, mimo wielu talentów światowej klasy i całej rzeszy niezłych i przeciętnych piłkarzy rozsianych po Europie mają tak stosunkowo słabą ligę? Bo Serbscy piłkarze wolą grać nawet w Polsce, Rumunii, czy na Cyprze, ponieważ tam jest...kasa. Oczywiście mając szkolenie zorganizowane na szeroką skalę, najwyższej światowej klasy można różnice zniwelować, ale to ma sens wtedy, gdy mówimy o dwóch krajach mających w miarę zbliżone do siebie fundusze. Zresztą to może tyle na ten temat, bo zrobiło się offtopicowo. |
Dobrze się dowiedzieć kto zacz z tych pogromców Ziliny.
Dzięki wielkie :) |
Cytat:
Warto nadmienić,że na czwartkowy mecz Lecha z Azerami poszło do wtorku już uwaga...ponad 17 tysięcy biletów ,szkoda tylko,że cała Polska nie zobaczy tej atmosfery na trybunach bo oczywiście transmisji brak. |
Cytat:
Mamy chyba najwiecej kanalow sportowych w Europie (canal+, polszamata, n szmata, tvp sport, orange sport, sportklub) i mozemy sobie poogladac jakies MLSy, jakas lige belgijska czy ukrainska ale po co ? kogo to w ogole qrwa interesuje ? |
Ale jak na przekor, wlasnie brak transmisji zmusza januszy do pojscia na stadion,
|
Cytat:
|
Chodzi o medialnosc druzyny przeciwnej. Masz przyklad transmisji Legii i BVB.
|
Cytat:
|
Szczerze to Slask nie ma zadnych szans z Helsingborgiem.
|
Czy tylko ja mam wrażenie że ten Mraz to jakiś sabotażysta?
PS. a jednak Lenczyk też wiedział |
Bananowy chłopcze- zluzuj. Rok temu też mieliśmy nie mieć szans z Litexem. Jak było każdy wie. Mecz ma 90 minut, szkoda, że wie to tylko 5% użykowników forum.
|
Cytat:
Ile meczów oglądałeś Helsinborga? |
Bez jaj, oni z wymienieniem dwoch celnych podan na polowie tych ogorkow maja problem :shock: Slask nie ma zadnej szansy w 3 rundzie (jesli sie zakwalifikuje).
Zreszta, o czym my mowimy... porownajcie sobie personalia. Slask personalnie jest nawet slabszy od nas! Legia czy Lech tez sa duzo lepsze personalnie od Slaska. Jest Slask MP? Jest. Jest najlepsza druzyna w polskiej lidze? Nie! Nie! Nie!. Sa przynajmniej 3 lepsze, plus kilka na podobnym poziomie (Ruch, Zaglebie...). Zdobycie MP przez Slask tak samo oddaje realne umiejetnosci, jak zdobycie przez Grecje ME 2004 roku :D Wygrac wygrali. Ale przeciesz nawet laik wie ze pilkarsko nie zasluzyli. Te pasterze od Lecha to by Slaskowi trojeczke bez problemu wbili. |
Ta druzyna z Czarnogory to dno i ich gra poprostu męczy oko. Co za intelligent układał ten system ? Zeby druzyna z kraju o rankingu 18 musiała tracic czas na druzynę z kraju zajmujacego 42 miejsce...
Bobek90 przestan ty juz za przeproszeniem pierdo... Zmieniasz zdanie szybciej niz moja zona. |
Zmieniam zdanie? Haha, ni pij tyle. Stwierdzenie "Slask jest mega slaby", nie przeczy stwierdzeniu "poziom w ekstraklasie nie spada".
Przesledz moje poprzednie wiadomosci. Juz na wiosne mowilem ze jesli Slask zdobedzie MP to LM nie bedzie na 100%. No przesledz a nie szczekaj bez sprawdzenia. Hau hau! |
Szkoda Podgoricy bo byli lepsi w obu meczach.
Slask ma/mial super szanse na awans do grupy LE, jak nakręcać koninukturę to teraz albo nigdy no ale qrwa z kimś takim jak Gikiewicz w ataku, ze wzomcnieniami pokroju zwykłych kopaczy ligowych jak Patejuk czy Grodzicki kiedy w tym samym momencie czołowy obrońca odchodzi do Rumunii, a inny wyróżniajacy się grajek przechodzi testy w klubie z Azerbejdżanu. |
Cytat:
Internetowi mają łatwiej... |
'Wisła Maaskanta przy Śląsku to był Real Madryt. Żenada. Wstyd, żeby mistrz Polski tak wyglądał na tle frajerów, którzy powinni dostać w czapkę cztery i pojechać do domu. '
|
Sukces Śląska. Wyeliminowali lepszego technicznie i szybszego w wielu momentach przeciwnika.
|
Musze przyznac ze momentami gra tej Podgoricy wygladala nawet ok,dobrzy technicznie i szybcy ,czasami Slask sie wrecz gubil........dobra zwlaszcza lewa strona
cieniutko widze ich dwumecz ze Szwedami ,graja bez ladu i skladu . |
Cytat:
Prawdziwy test czeka Śląsk w tej rundzie.Helsingborg, jak to bywa w przeciętnych ligach, po zdobyciu mistrza posprzedawał(prawie 10 mln euro zgarnęli). W tym sezonie szału już nima i na pewno nie jest to mocniejszy przeciwnik niż Rapid z zeszłego roku. |
To Slask zagral fatanie, ten Mistrz Czarnogory byl cieniutki,ale skoro na boisko wybiegaja Pawelce Gikiewicze i Cetnarscy to nic dziwnego, ze sa klopoty nawet z takimi pastuchami.W dodatku trenerem jest dziadek,ktoremu sie miesza. Slask w takiej dyspozcji z kims przecietnym by dostal 0-4 jak z Legia ostatnio.
|
Pokazują jutro gdzieś "mecze" Polskich drużyn?
|
Legia w Orange Sport.
|
Elsner, Mila i Kazimierczak to oni ciągną ten Śląsk, reszta jest naprawdę słaba, co tu dużo mówić, Patejuk dobry technicznie ale przewraca się o własne nogi, zbyt słaby fizycznie, Grodzicki - raz w piłke trafił to zamiast wybić do przodu kopnął w aut. Pawelec - brak komentarza, brak koncentracji, sorry ale jak tak ma wyglądać ten Śląsk to sorry ale wolę L i Amice, chociaż to też nie pewne drużyny. Z mistrzem Szwecji po takich transferach mogą co najwyżej wyjść b. ofensywnie i tam ciułac dużo goli bez względu na obronę której i tak się już nie da naprawić. Jedyny solidny to Kowalczyk reszta poniżej poziomu ekstraklasowej. W ostatnich minutach jakby się ŚP drużyny z Czarnogóry nie bawili w dryblingi to Śląsk a dokładnie włodarze(w szczególności Solorz) dostał by nauczkę że kiedy sie przystepuje do Euro. Pucharów, to po pierwsze nie stracić żadnych zawodników z pierwszej jedenastki(jak my rok temu) i wzmocnić się(chociaż niekoniecznie)
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:03. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl